Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Slagveld Europa

13-11-2010 Zilverpaul

De staatsleningen van de PIIGS-landen staan momenteel zwaar onder druk, zelfs meer als ten tijde van de Griekenland-crisis. Ierland wordt al een week fors aangevallen, en het land komt navenant onder steeds zwaardere economische pressie te staan. Over Ierland gaat het gerucht dat het volgende week een bail-out van de ECB krijgt, omdat het anders failliet zou gaan.

Is de ECB dan zo begaan met onze Ierse vrienden? Volgens mij niet, maar vergeet niet dat door steun aan de Ierse banken alle rente op schulden die de Ierse banken hebben uitstaan bij andere Europese landen en banken gewoon kunnen worden blijven uitbetaald. In feite hebben we het dus gewoon over de Europese versie van de Amerikaanse QE2, waarbij over een breed front de grote Europese banken (en daarmee de overheden) in het zadel worden gehouden.

Behalve de toegenomen spanning in de zwakste Europese landen is er echter nog meer aan de hand.

China is druk bezig de economische banden met Griekenland en Ierland aan te halen, om zo een voet tussen de deur te krijgen in het Europese politieke krachtenspel. Maar daarnaast, en vooral, biedt de samenwerking met de armlastige Europese broeders ook een prima mogelijkheid om dollars om te wisselen voor Europese euro’s en bezittingen. En het dumpen van de dollars heeft de afgelopen periode gezorgd voor de stijging van de euro ten opzichte van de dollar.

Het resultaat zal zijn dat Europa zijn goed en have zo ingewisseld ziet worden voor waardeloze Amerikaanse dollars. Ondertussen doet de hoge euro Europa geen goed; de exportpositie verslechtert en tot ieders verbazing bleek de Nederlandse economie gekrompen afgelopen kwartaal.

Dit spel is begonnen in Griekenland, maar wat zal China tegenhouden om ook andere Europese landen in nood te gaan helpen met deze economische “samenwerking”.

Eindresultaat is dat China veel euro’s krijgt en Europa veel dollars.

https://www.thesilvermountain.nl/img/usa-eu.jpg

(de afbeelding heeft niets met de tekst te maken, maar ik kon hem niet laten liggen)

De ECB zou dit kunnen stoppen door de PIIGS vol te stoppen met euro’s, waardoor men China niet meer nodig heeft. In die zin zal het me dan ook niet verbazen als achteraf blijkt dat de huidige grote druk op Ierland en consorten het gevolg is van het handelen van enkele grote Europese en Amerikaanse banken, om daarmee QE2-Europa te kunnen legitimeren en de Chinese invloedssfeer wat in te dimmen.

Hoe het af gaat lopen? Eén ding is zeker, wat betreft al het Westers papieren geld niet best. Steeds meer centrale banken zijn goud aan het kopen, zoals China, India en waarschijnlijk ook Duitsland.

Hoe het met de Nederlandse goudvoorraad is? Niemand die het weet, behalve oom Nout. U kunt het hem vragen, onder andere door bijgaande petitie te ondertekenen (http://petities.nl/petitie/openheid-over-de-nederlandse-goudvoorraad).

In al het monetair geweld staan goud en zilver op het punt om door te breken. Of eigenlijk, dat zijn ze al. Wel worden de uitslagen naar boven en naar beneden steeds groter, als teken van de enorme onrust die gaande is. Die onrust speelt vooral bij het goudkartel, die de prijs van goud en zilver zo lang al onderdrukt heeft en die in het bezit zijn van forse shortposities.

Hoe groot? Volgens Jim Willie, auteur van de onvolprezen Hattrick Letter, zo’n 50.000 ton. En bij een koers van $1400 per ounce, toch zo’n 2,25 triljard. Kijk, dat zijn bedragen waar zelfs bij mij het dun mij door de bilnaad gaat lopen, mocht ik zo’n shortpositie hebben opgebouwd.

Geen wonder dan men van de week via de CME een kortstondige daling heeft veroorzaakt in de zilverprijs, door plotseling de margin met 30 % te verhogen. Uiteraard heeft u daar, als trotse bezitter van uw muntjes, geen enkele last van, maar de landgenoten die via opties e.d. het goud- en zilverspel proberen mee te spelen zullen de billen flink hebben gebrand!

Ondertussen vindt de G20 plaats, een ontmoetingsplaats van wereldleiders die elkaar het economisch mes op de keel zetten om vervolgens met een fraai klinkende slotverklaring huiswaarts te keren. Brazilië, een van de opkomende economieën, heeft bedankt voor de eer. Men zag er het nut niet van in.

Gelukkig dat ik net lees dat de Nederlandse regering misschien toch een politiemacht naar Afghanistan wil sturen. Heeft de worst die de Hoop Scheffer heeft voorgehouden dat een politiemacht een plaatsje in de G20 oplevert, toch geholpen. Nieuwe regering, nieuwe wijn in oude zakken.

 • Alexander

  ik geloof dat limiet van reacties bij het andere artikel is bereikt daarom maar even hier:
  http://www.nujij.nl/bank-of-america-had-een-systematische-fout-eerder.10442099.lynkx
  nog meer rook!

 • Alex

  @Gerard
  Eej thanks Gerard.. voor je goede tips en dat je dat voor mij hebt opgezocht ik ga het vanavond na het werk eens rustig bekijken..

 • Gerard

  Alex, we hebben NU deflatie in VS, EU en Japan. In deflatie-tijd stijgen prijzen namelijk ook. Soms nog harder!! Ik geef toe het is verwarrend.
  Indien we nu “inflatie” zouden hebben, zoals je zegt, dan hoefden we die toch niet te creeren met QE1, QE2, enz.?

  Er staan erg uitgebreide grafieken over de jaren 20 tot heden van de DJindex, goudmijnen, zilvermijnen, goudprijs, zilverprijs, schulden, rente, enzovoort.
  Netjes bij elkaar op vele interactive charts.
  Ik kan je die link niet geven, omdat het een betaalde site is waarop je moet inloggen.
  Overigens heel complete site! De moeite waard om het dure abonnement te nemen!
  http://www.longwavegroup.com

  Maar ik heb extra voor jouw even gezocht:
  Op dit plaatje kun je duidelijk zien wat ik bedoel:
  Let vooral op de grafieklijnen 1929-1949 en vergelijk die met 2000-2020?:
  Let vooral op wat er gebeurt met de goudprijs in de deflatietijd.
  Huiver zelf:
  http://www.zefhemel.nl/?tag=kondratieff

 • Alexander

  @Gerard
  http://www.kitco.com/charts/historicalsilver.html
  dalink in de 80 jaren ik kan hem niet vinden of mijn ogen bedriegen me
  vink hier maar een “1833-1999 Yearly Averages” aan en dan knop view charts
  goud idem
  http://www.kitco.com/charts/historicalgold.html

 • Alex

  @Gerard

  Gerard :

  Goud&zilver zijn nog nooit gestegen in “inflatie”-tijd, altijd in “deflatie”-tijd. Kijk maar eens naar de jaren 30. In de extreme “inflatie”-tijd van de jaren 80 daalde goud, en niet zo weinig.

  Je hebt het waarschijnlijk over hyperinflatietijd ? want we hebben nu inflatie en ze stijgen..(ff dipje maar ok)
  weet je waar ze grafieken hebben die zover terug gaan behalve kitco.. waar vergelijk jij de goud koers mee bijv in de jaren 30 ? met de usd? Mij lijkt het betrouwbaarder om goud te vergelijken met andere zaken hoeveel goud betaalde je toen voor een stel leren schoenen of een brood of whatever en hoeveel die dingen omrekende naar goud in de periode waarmee je vergelijkt..
  Leuke URL trouwens en @Roland gaaf plaatje

 • Gerard

  Misschien een aardig stukje over zilver:
  http://www.watwenooithoren.nl/?item=1035

 • Procambarus

  Bij de introductie van de euro heeft men destijds één gouden regel veronachtzaamt: “elk land heeft/krijgt de valuta die het verdient”. Het is van het begin aan duidelijk geweest -maar de eurofanaten hebben het niet willen zien- dat notoire devaluatielanden als Griekenland, Italië, Spanje, Portugal, maar ook Frankrijk, op termijn niet in staat zouden zijn hun begrotingen op orde te krijgen. Ze konden dat al honderden jaren niet, dus waarom nu ineens wel? Daarom is het huidige eurogebied gedoemd te slinken en wellicht geheel te verdwijnen. Duitsland zal lang proberen de zaak nog enigszins op de rails te houden, maar het Duitse publiek zal meer en meer gaan morren als de zuidelijke landen op kosten van de Duitse belastingbetaler overeind gehouden moeten worden. Daarom geloof ik, ondanks QE2, niet meer in een sterke euro. Het is een veeg teken voor de euro dat, ondanks het strooien met geld in de VS, de USD niet onderuit gaat, integendeel, zelfs enigszins aansterkt. Dat China nu even, uit welbegrepen eigenbelang, de euro ondersteunt is volgens mij een tijdelijke zaak. Als -ik hoop het niet- het valuta/eurosysteem zou gaan crashen is, voor het dagelijks betalingsverkeer niet goud, maar wel zilver de aangewezen valuta. De gigantische voorraden goud kunnen dan gebruikt worden om een nieuw, wereldwijd valutasysteem op te zetten, want op langere termijn zal ook de dollar het niet redden.

 • Gerard

  @Nico, ik bedoelde ook juist dat de economie niet meer bestaat uit uitsluitend Westerse landen.
  Dat verschuift in een razend tempo. We denken nog steeds te vaak dat de economie nog uit VS, EU en Japan bestaat. Als wij ten onder gaan, groeien ze gewoon door in de BRICK landen.
  En verder ben ik het wel met je eens.
  Maar in de economie is nooit “of” dit “of” dat, maar vaak “en” “en”.

 • Nico

  @Gerard
  Ik ben het niet geheel eens met jouw visie. Ook een “gezonde” economie draait op vertrouwen van de consument. We hebben echter nu te maken met een terminale patiënt en de arts die zegt dat het allemaal wel goed komt, klinkt niet echt overtuigend.
  Ik denk ook dat een vergelijking met voorafgaande crises niet opgaat omdat we nu op een caldera leven die ieder moment kan losbarsten. De klappen vallen dan in Noord Amerika, Europa en Japan. De rest van de wereld heeft altijd al kunnen overleven met minder middelen en kunnen eenvoudig terugvallen op hun eigen voedselproductie.
  Voedsel en grondstoffen zijn altijd al ruilmiddelen geweest en zullen een steeds belangrijker rol gaan spelen. Goud en zilver zullen als onderpand kunnen dienen, maar ook bijvoorbeeld een schilderij van Rembrandt.

 • Roland

  Precies Gerard; een Vertrouwenskwestie in het systeem:
  hier, in mijn mening, een treffende illustratie;
  http://1.bp.blogspot.com/_H2DePAZe2gA/TOH1MmU2CRI/AAAAAAAAPFk/SWmUf5n17C4/s1600/cabal_chess.JPG

 • Zilverpaul

  Beste Gerard,

  “dat goud en zilver nog nooit zijn gestegen in een inflatieperiode?”

  Zie onderstaande grafieken:
  http://research.stlouisfed.org/fred2/data/DFF_Max.png en

  http://www.kitco.com/LFgif/au75-pres.gif

 • Gerard

  @zilverpaul, de angst voor een systeemcrisis is een vertrouwenskwestie. Natuurlijk is dat mede oorzaak voor de stijging van de vraag naar goud&zilver.
  maar….
  Goud&zilver zijn nog nooit gestegen in “inflatie”-tijd, altijd in “deflatie”-tijd. Kijk maar eens naar de jaren 30. In de extreme “inflatie”-tijd van de jaren 80 daalde goud, en niet zo weinig.
  En natuurlijk is dat ook een vertrouwenskwestie.
  Precies dat is ook DE reden waarom Bernanke herhaaldelijk gezegd heeft dat juist het verlies van vertrouwen zijn grootste angst is.
  Maar de Aziatische en zuid-Amerikaanse landen tellen mee in het verhaal, en daar is een groeiend vertrouwen. De angst zit in het westen. Als de vraag gaat afnemen in die opkomende landen, dan daalt vrijwel zeker de goudprijs. Immers de vraag in juist die landen is hoog.

  En ook ik heb de wijsheid niet in pacht, maar zie toch wel meerdere ontwikkelingen die zomaar forse invloed kunnen krijgen.
  Van de andere kant is de deflatie in de VS en de EU nog zeker niet voorbij. Het wordt toch het Japan verhaal. Want geloof maar niet dat QE2 geld netjes binnen de VS borders blijft.
  En nogmaals, deflatie kent hogere prijsstijgingen dan inflatie, al lijkt dat vreemd.

 • Henk

  @Nico
  Het verschil tussen goud/zilver en bv. palladium is het feit dat men de laatste (vooral) als grondstof beschouwt en de eerste twee als ‘geld’ of ‘valuta’. Dit is een fundamenteel verschil. Daardoor kunnen de prijzen van de commodities/grondstoffen zeer volatiel reageren op een eventuele renteverhoging, terwijl dit effect bij goud en zilver minder zal zijn. Hoewel zilver een beetje een buitenbeentje is, door het hybride monetair/commodity karakter.

 • Wouter

  Het valt me op dat na de ontwikkelingen van vorige week meer beleggers zich ongerust maken over het verloop van de goud/zilver koers. Zoals hier al eerder wordt aangegeven hebben stevenen we af op een systeemcrisis waarbij het probleem “teveel schuld” wordt opgelost door nog meer schuld. Hierdoor krijgt elke toekomstige crisis steeds meer potentie om het hele systeem onderuit te halen. Dit systeem is alleen in stand te houden door inflatie. Er zijn al heel wat valuta’s op de wereld geintroduceerd en ze verdwijnen ook allemaal weer. Goud en zilver houden daarbij altijd hun waarde, al fluctueert het uiteraard wel.

  Ik hoop niet dat het ooit zo ver komt dat we daadwerkelijk gouden en zilveren munten als betaalmiddel moeten gebruiken maar het is niet uitgesloten. Wel zullen de regeringen er alles aan doen om dit te voorkomen. Wat ik wel zie gebeuren is dat grote valuta’s flink crashen en als het ware worden vervangen voor een nieuwe valuta. Italie is een mooi voorbeeld, het bleef wel altijd Lire heten maar in feite waren het verschillende Lire’s.

 • Alexander

  @Nico
  ja idd.. zelf heb ik ook niet veel andere materialen in beschouwing genomen.. echter wil ik niet meedoen aan het opkopen/duurder maken van zeldzame grondstoffen die voor productie doeleinden gebruikt worden.. olie dus ook niet.. zilver tja wordt ook gebruikt voor productie doeleinden maar goed.. heb nog geen fysiek zilver.. maar tijdens het diepte punt van een systeemcrisis en niemand wil je euros accepteren accepteren ze vast wel je zilveren munten.. maar of ze ook je klopje cerium willen hebben ? Niet dat dat de hoofdreden is dat ik in goud/zilver investeer want ergens verwacht/hoop ik niet er ooit echt mee te moeten betalen.. niets is echter uitgesloten

 • Roland

  @Nico
  Je hebt gelijk. Voordeel van goud en zilver is wel dat bijna elke wereld burger van goud en zilver heeft gehoord en deze metalen verbind met geld. Goud en zilver zijn hierdoor zeer liquide.
  Kom je met een onsje cassiteriet bij de bakker………dat wordt zeuren!

 • Nico

  Het valt me op dat in het goud/zilver verhaal alle andere vormen van het veiligstellen van vermogens buiten beschouwing blijven.
  Platina en palladium worden in de koersen wel genoemd, maar zijn vrijwel nergens te koop. Diamant en andere edelstenen passen ook in het rijtje en onlangs kwamen neodymium, cerium, cassiteriet en coltan in het nieuws als vrij zeldzame en strategische mineralen voor moderne technologie.

 • Roland

  Ik ben het met ZilverPaul en Alex eens; we staan aan de vooravond van een systeemcrisis; het fiat geld-systeem, liegende overheden, bankrupte pensioenfondsen, kortom een algehele vertrouwens crisis. Als het ware verhaal van 9/11 met de achterliggende intenties ooit boven water komt, zijn de rapen (hopelijk) echt gaar.
  De macht en corruptie zijn zo groot dat de wet voor de ilite, of laten we het beestje maar gelijk bij de naam noemen: “de illuminati”, wordt aangepast naar wens. De wet wordt geschreven door de illuminati, voor de iluminati. Niets is “heilig” meer. Mensen die de zaken aanhangig proberen te maken worden worden bedreigt of gewoon “verwijderd”. Democratie is al lang verleden tijd. We zijn al mooi op weg naar fascisme.
  Totale wereld chaos is nu de opzet. Economieën laten ineen storten, eventueel gevolgd door een (wereld) oorlog waarna de nieuwe wereld regering (lees: illuminati) kan overnemen.
  Geschiedenis laat zien dat goud en zilver waarde hielden gedurende bizarre tijden en ik hou het erop dat beide metalen het deze keer weer gaan doen.
  Goud en zilver zullen gedurende deze tijd ongetwijfeld sterk waarde varieren; maar wat is op dit moment het alternatief?
  P.S.: Na veel speurwerk ben ik tot bovenstaande geloof gekomen, maar laten we hopen dat ik alles volledig verkeerd heb geintepreteerd en de plank volledig mis sla. Dan eindig ik wel straatarm maar hé……niets in het leven, behalve dood gaan, is gegarandeerd.

 • Alex

  @Zilverpaul
  ik wou net hetzelfde zeggen dat we aan de vooravond van een systeemcrisis staan maakt wel het verschil…

  het kan wel zijn dat in de komende golfbewegingen rente meespeelt maar terwijl het systeem kapot loopt zullen goud en zilver het winnen.. je moet alleen oppassen dat je in volatiliteit je investeringen niet kwijtraakt.. iets waarde vasts zoals het fysieke is het veiligste maar met opties of aandelen.. futures kan wel meer rendement gemaakt worden maar je risico gaat ook omhoog..
  in ieder geval begint het al spannender te worden op de goud en zilver markt.. maar de echte spanning komt als de gewone man door krijgt dat geld niet zo betrouwbaar/waardevast is als hij zou willen..

  Maar goed wat is de worst case scenario? Er wordt een vervangend materiaal gevonden wat dezelfde eigenschappen heeft als zilver..
  De rente gaat omhoog in alle opkomende landen India China… in Europa is wat anders aan de hand daar begint deflatie in te zetten door de kwakkelende economien.. Hierdoor wordt het geld van iedereen meer waard terwijl het op de bank staat.. (rente is verder niet nodig) Mensen denken er niet over van dit meer waard wordende goedje goud of zilver te kopen.. De China krijgt minder vraag uit andere werelddelen vanwege de kwakkelende westerse economien, waardoor de economie van China ook minder wordt en de industriele vraag naar zilver afneemt. De fed besluit koste wat het kost de short posities vast te houden omdat het banksysteem niet kan veroorloven hun posities met verlies kwijt te raken.
  Geen idee zelf hoe realistisch dit scenario is maar ben zelf wel benieuwt welk effect deflatie op de goud en zilver prijzen hebben.. iemand een idee van ?

 • Safi

  @Zilverpaul

  Dank voor je reactie, Zilverpaul.

  Ik heb een vraag gesteld aan Robert Kiyosaki w.b. de Aziaten die het zilver zullen opkopen en de manipulatie van de zilverprijs o.a. door JP Morgan en consorten. Mocht ik een reactie krijgen, kan ik het hier plaatsen.
  Ik merk dat ik nog veel wil leren over dit onderwerp. Suggesties welkom!

 • Zilverpaul

  @ Gerard en Safi,
  hoewel ik de wijsheid niet in pacht heb, lijkt mij het rente-verhaal in relatie tot de goud- en zilverprijs onjuist.
  In normale tijden zou de relatie tussen rente en de goud- en zilverprijs kunnen kloppen, maar nu staan we aan de vooravond van een systeemcrisis. Het zijn dus geen normale tijden.
  Men koopt goud en zilver omdat men de munten en het achterliggende systeem niet meer vertrouwt, en dit geldt zowel voor landen als China als vele burgers over de hele wereld.
  Wat heb je aan een toekomstige rente van 10 % over je spaargeld als alles 20 % duurder is geworden?

 • Safi

  @Gerard

  Dit wordt ook gesteld door Robert Kiyosaki, schrijver van o.a. Rich Dad, Poor Dad. Ik ben er ook niet gerust op. Ook al raadde hij een aantal maanden nog goud en zilver aan.

  Quote:

  So, when it comes to gold and silver, it’s important to watch the interest rates. Right now, gold and silver are doing very well because the interest rates are so low and the dollar is so depressed. However, if inflation started getting out of hand and the Fed were to panic and send interest rates sky-high, the dollar would rally and people would most likely sell off their gold and silver to get dollars. This would not be unprecedented. It happened under Paul Volcker in the 1980s.

  Zie:

  http://www.richdad.com/Richdad/RDBlog/RDBlog.aspx?TopicID=32

 • Zilverpaul

  @ Wouter, inderdaad, wat je al vertelt, mits je het hele aankoopbedrag reserveert… en dat nou gebeurt vaak niet, omdat mensen te veel risico nemen.

 • Wouter

  @Zilverpaul

  Dat futures risicovol zijn ben ik met je eens.
  Opties is een ander verhaal…..
  Put optie schrijven = als je het gehele bedrag reserveert voor een eventuele aankoop, kan je niet in de problemen komen. heb je (flink) minder cash dan eventueel nodig kan het wel vervelend uitwerken.
  Put optie kopen = als een verzekering, bij een flinke daling staat het bedrag wat je krijgt vast.
  Call optie schrijven = als je aandelen hebt verlaag je hierdoor de kostprijs maar als het aandeel (bv GLD SLV) stijgt dan mis je een hoop van de stijging. Ongedekt is zeer risicovol omdat het risico oneindig is.
  Call optie kopen = verlies is maximaal je inleg terwijl je winsten honderden of wel duizenden procenten kunnen zijn. Een leuk voorbeeld.
  CALL JAN 2013 op $ 30,00 voor $ 450.
  Voor $450 heb je het recht om tot januari 2013 100 aandelen SLV (1 ounce papier) te kopen voor $30. Elke $4,50 boven $34,50 = 100% extra erbij.

 • Gerard

  Toch moeten we die rente-invloed op de prijs goud&zilver NIET onderschatten.
  Als de rente oploopt, dan is het gedaan met de prijs goud&zilver. Dat zagen we ook begin 1980.

  In de VS en Europa kan de rente niet omhoog. Nu zeker niet meer nu blijkt dat er geen groei meer is, en zelfs nog verder wegzakt.

  Maar China verhoogt de rente wel en de inflatie zal naar verwachting heel hard stijgen door QE2 (t/m142). Ook Brazilie, Australie, Rusland, India enzovoort zullen noodgedwongen vele rondes van rente-verhoging gaan krijgen de komende tijd.
  Het kan niet anders, of dit gaat invloed krijgen op de goud&zilverprijs.
  Immers goud&zilver zijn niet rentedragend. De vraag zal dan juist in die landen sterk afnemen.
  Ik ben er niet gerust op.

 • Marc

  Het is zeker even jammer van die dip.
  Maar, het is maar een dipje.
  Ik heb wat physiek zilver/goud voor de lange termijn, 10+ jaar zoiets.
  Ik heb in principe een goed pensioen, maar geloof hier al lang niet meer in.
  Ik weet zeker dat goud/zilver koopkracht kunen handhaven.
  Daar is dit appeltje voor de dorst voor bedoeld, niet meer en niet minder.
  Rijk worden zal ik er niet van maar na mijn 60e kunnen eten is ook belangrijk.
  Daarom, voor mij geen papier goud en zilver want daar koop ik niks voor.
  Straks is dat mischien alleen nog maar goed om de kachel mee aan te maken.

 • wortelbea
 • Zilverpaul

  plus het gegeven dat de banksters veel geld verdiend hebben omdat ze short stonden, en een flinke daling dus erg veel geld heeft opgeleverd voor de dames en heren.
  verder: het zijn niet alleen futures, maar ook geschreven putopties op zilver die hier mee te maken hebben( het schrijven van een optie betekent dat je de optie verkoopt aan een tegenpartij die de optie koopt).
  Hoe dan ook: beleggen in goud en zilver doe je mijn inziens beter niet in opties, futures ed. Je kunt het instrument wel gebruiken om te speculeren op een kortstondig ritje of ter afdekking van risico’s. Mijn advies zou zijn om hier niet aan te beginnen, of je moet zeker zijn van je zaak door ervaring en kennis.

 • jeroen

  Als u zegt dat veel zilverposities moesten worden verkocht en daardoor de prijs daalt dan zijn het dus vooral de zilver futures long die verkocht zijn en niet de shorts. Omdat u ervan uitgaat dat de vele longs aangehouden worden door kleinere partijen en particulieren die te weinig margin hebben en dat de shorts, die aangehouden worden door de banksters die geen marginproblemen kennen, blijven staan.

 • Zilverpaul

  uit: Beursbox.nl :Beleggers die in valutacontracten of andere futures handelen, maar ook beleggers die in geschreven opties handelen krijgen te maken met ‘margin’. De bank houdt ineens een stuk van uw vermogen achter en blokkeert uw toegang tot uw geld. Waarom doen ze dat?
  De reden is simpel, het is een bescherming. Immers gaat u verplichtingen aan en de bank wil zeker weten dat u die verplichtingen ook na kunt komen. Het is immers uw risico en niet het risico van de bank.
  Derivaten kunnen fantastisch zijn als u gelijk heeft, maar rampzalig als het verkeerd gaat. De tegenpartij in uw positie wil de eventuele winst die ze maken ook echt verzilveren en heeft er niets mee te maken als u aan de bedelstaf raakt door een verkeerd ingenomen positie.
  Als een borg wordt dus op uw rekening een stuk van uw vermogen vastgezet, waarmee vrijwel zeker uw eventuele schulden betaald kunnen worden. Zodra u de risicopositie weer sluit, komt ook uw margin weer vrij.
  Niet alle banken houden dezelfde regels aan. Zo zijn er banken die bij geschreven put en call opties over beide posities een margin aanhouden, terwijl andere banken zich realiseren dat slechts één positie een probleem kan vormen. De beurs kan nu eenmaal niet EN hoger EN lager op hetzelfde moment zijn. Voor u van belang, want het houdt wel in dat u in het ongunstigste geval twee keer zoveel geld geblokkeerd ziet worden door een margin. Dat maakt in uw netto rendement heel wat uit.
  De Margin is vervelend, maar ook uw bescherming. Waar u op moet toezien is dat de bank nooit een margin call hoeft uit te voeren. Zodra de bank namelijk uw posities gaat liquideren omdat u te weinig vermogen heeft, dan bent u zuur. Er zijn vooral in 2000 enorm veel vermogens verloren gegaan toen de banken massaal margin calls gingen toepassen. Te veel beleggers hadden te veel risico genomen en raakten op dat moment hun vermogen kwijt. Laat het u niet overkomen.
  Zilverpaul: Door plotseling de margin met 30 % te verhogen zijn veel zilverposities noodgedwongen verkocht waardoor de zilverprijs, die op dat moment toch al werd gedrukt door de banksters, extra duikelde.

 • jeroen

  Zilverpaul,

  Als de margin voor shorters verhoogd wordt, dan sluiten die toch een gedeelte van hun posities waardoor de prijs moet stijgen? Ik kan hier niet volgen.

 • Zilverpaul

  “geen enkele last” is inderdaad misschien niet helemaal correct. Op korte termijn voelt u zeker de dip; ik ga er echter vanuit dat de pijn kort zal duren.
  Had u call opties of geschreven put opties, was u echt de sigaar geweest.

 • Snel

  Mijn muntjes in Zwitserland hebben weldegelijk averij opgelopen. Is zo’n 10% in waarde gedaald. noem dat maar niks.