24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Slagveld Europa

De staatsleningen van de PIIGS-landen staan momenteel zwaar onder druk, zelfs meer als ten tijde van de Griekenland-crisis. Ierland wordt al een week fors aangevallen, en het land komt navenant onder steeds zwaardere economische pressie te staan. Over Ierland gaat het gerucht dat het volgende week een bail-out van de ECB krijgt, omdat het anders failliet zou gaan.

Is de ECB dan zo begaan met onze Ierse vrienden? Volgens mij niet, maar vergeet niet dat door steun aan de Ierse banken alle rente op schulden die de Ierse banken hebben uitstaan bij andere Europese landen en banken gewoon kunnen worden blijven uitbetaald. In feite hebben we het dus gewoon over de Europese versie van de Amerikaanse QE2, waarbij over een breed front de grote Europese banken (en daarmee de overheden) in het zadel worden gehouden.

Behalve de toegenomen spanning in de zwakste Europese landen is er echter nog meer aan de hand.

China is druk bezig de economische banden met Griekenland en Ierland aan te halen, om zo een voet tussen de deur te krijgen in het Europese politieke krachtenspel. Maar daarnaast, en vooral, biedt de samenwerking met de armlastige Europese broeders ook een prima mogelijkheid om dollars om te wisselen voor Europese euro’s en bezittingen. En het dumpen van de dollars heeft de afgelopen periode gezorgd voor de stijging van de euro ten opzichte van de dollar.

Het resultaat zal zijn dat Europa zijn goed en have zo ingewisseld ziet worden voor waardeloze Amerikaanse dollars. Ondertussen doet de hoge euro Europa geen goed; de exportpositie verslechtert en tot ieders verbazing bleek de Nederlandse economie gekrompen afgelopen kwartaal.

Dit spel is begonnen in Griekenland, maar wat zal China tegenhouden om ook andere Europese landen in nood te gaan helpen met deze economische “samenwerking”.

Eindresultaat is dat China veel euro’s krijgt en Europa veel dollars.

https://www.thesilvermountain.nl/img/usa-eu.jpg

(de afbeelding heeft niets met de tekst te maken, maar ik kon hem niet laten liggen)

De ECB zou dit kunnen stoppen door de PIIGS vol te stoppen met euro’s, waardoor men China niet meer nodig heeft. In die zin zal het me dan ook niet verbazen als achteraf blijkt dat de huidige grote druk op Ierland en consorten het gevolg is van het handelen van enkele grote Europese en Amerikaanse banken, om daarmee QE2-Europa te kunnen legitimeren en de Chinese invloedssfeer wat in te dimmen.

Hoe het af gaat lopen? Eén ding is zeker, wat betreft al het Westers papieren geld niet best. Steeds meer centrale banken zijn goud aan het kopen, zoals China, India en waarschijnlijk ook Duitsland.

Hoe het met de Nederlandse goudvoorraad is? Niemand die het weet, behalve oom Nout. U kunt het hem vragen, onder andere door bijgaande petitie te ondertekenen (http://petities.nl/petitie/openheid-over-de-nederlandse-goudvoorraad).

In al het monetair geweld staan goud en zilver op het punt om door te breken. Of eigenlijk, dat zijn ze al. Wel worden de uitslagen naar boven en naar beneden steeds groter, als teken van de enorme onrust die gaande is. Die onrust speelt vooral bij het goudkartel, die de prijs van goud en zilver zo lang al onderdrukt heeft en die in het bezit zijn van forse shortposities.

Hoe groot? Volgens Jim Willie, auteur van de onvolprezen Hattrick Letter, zo’n 50.000 ton. En bij een koers van $1400 per ounce, toch zo’n 2,25 triljard. Kijk, dat zijn bedragen waar zelfs bij mij het dun mij door de bilnaad gaat lopen, mocht ik zo’n shortpositie hebben opgebouwd.

Geen wonder dan men van de week via de CME een kortstondige daling heeft veroorzaakt in de zilverprijs, door plotseling de margin met 30 % te verhogen. Uiteraard heeft u daar, als trotse bezitter van uw muntjes, geen enkele last van, maar de landgenoten die via opties e.d. het goud- en zilverspel proberen mee te spelen zullen de billen flink hebben gebrand!

Ondertussen vindt de G20 plaats, een ontmoetingsplaats van wereldleiders die elkaar het economisch mes op de keel zetten om vervolgens met een fraai klinkende slotverklaring huiswaarts te keren. Brazilië, een van de opkomende economieën, heeft bedankt voor de eer. Men zag er het nut niet van in.

Gelukkig dat ik net lees dat de Nederlandse regering misschien toch een politiemacht naar Afghanistan wil sturen. Heeft de worst die de Hoop Scheffer heeft voorgehouden dat een politiemacht een plaatsje in de G20 oplevert, toch geholpen. Nieuwe regering, nieuwe wijn in oude zakken.

Bekijk ook