24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Spaarrente naar 0% bij de ABN AMRO Bank

Als eerste van de grootbanken in Nederland heeft de ABN AMRO bank besloten om de spaarrente op particuliere spaarrekeningen te verlagen naar 0%. Vanaf 1 april gaat deze tariefswijziging in en zo krijgen particuliere spaarders dus niet langer een rentevergoeding over hun spaarsaldo. Particulieren die een spaarrekening aanhouden met een saldo van 2,5 miljoen of meer moeten zelfs rente gaan betalen: zij ontvangen -0,5% rente per jaar.

Met de renteverlaging komt er een nieuw dieptepunt van 0.00%, iets wat enkele jaren toch amper voor mogelijk werd gehouden. Wopke Hoekstra, Minister van Financien, liet nog weten in december dat er geen verbod vanuit de overheid komt voor negatieve spaarrente. Daarmee staat het banken vrij om een negatieve rente te gaan hanteren en de ABN AMRO is nu dus de eerste bank die dit daadwerkelijk doet. Spaarrentes bij andere banken liggen overigens niet heel veel hoger dus het is zeer aannemelijk dat andere banken dit voorbeeld in de loop van het jaar zullen gaan volgen.

Het feit dat er negatieve rente wordt geheven zorgt ervoor dat het sparen ansich steeds minder interessant wordt. Particulieren zijn dan ook op zoek naar alternatieven en er wordt dan ook steeds meer belegd in aandelen en vastgoed. Ook het kopen van goud wordt steeds vaker gedaan. De opslagkosten om goud verzekerd op te laten slaan liggen inmiddels op een vergelijkbaar niveau als de spaarrente van 0,5% dus ook op dat vlak begint het steeds interessanter te worden om fysiek goud aan te houden in plaats van een spaarrekening bij een bank. Voordelen van fysiek edelmetaal zijn daarbij dat er geen tegenpartij risico is en dat deze metalen al 5.000 jaar een bepaalde waarde hebben vertegenwoordigd.

 

Bekijk ook