Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Spannende tijden

17-05-2013 Gerard

De hele wereld zit vol spanning af te wachten hoe het met Japan zal aflopen. Eerst even de feiten op een rijtje. Tijdens aanvang Azië crisis rond 1990 dook Japan de deflatie in. Japan zit nog steeds in een deflatie spiraal, nu al 23 jaar lang. Niet constant, af en toe een klein beetje inflatie, maar het viel steeds weer terug in deflatie.

minister-shinzo-japan

Ook in Japan weten ze wat “Quantitative easing” (geldverruiming, ofwel QE) is. De BoJ (centrale bank Japan) heeft sinds 1990 al 8 grote QE’s doorgevoerd. Het heeft allemaal niet geholpen. Deflatie is veel lastiger te bestrijden dan menigeen denkt. De nieuwe QE aankondiging van BoJ is er eentje die alle andere QE’s sinds de uitbraak van de schuldencrisis in 2008 ruim overtreft.

Vonden we Bernanke al een extremist, dit slaat werkelijk alles. BoJ wil de geldhoeveelheid met 200% verhogen in 2 jaar. Men hoopt hiermee 2% inflatie te creëren. Dit is goed voor 1,1 biljoen euro. Je ziet, het gaat al niet eens meer over miljarden. Biljoenen gaat de nieuwe norm worden. De Yen is sinds de aankondiging al 30% gezakt t.o.v. de USD. Begin mei brak de Yen door de 100 voor een USDollar. En de bodem is nog steeds zoek.

Japan kent daarnaast de hoogste staatsschuld ter wereld t.o.v. BBP, 230%. Boven de 90% wordt algemeen aangenomen dat een economie niet meer op eigen benen kan herstellen. Ondanks de daling van de Yen van 30% blijft de rente op de 10-jaars staatsleningen rond 0,8% hangen. Tel uit je winst! BoJ heeft naast de mega QE ook aangekondigd net zo veel staatsleningen op te kopen zodat de rente onder de 1% blijft. Net als in Nederland hebben pensioenfondsen in Japan de verplichting van de overheid om waardeloze staatsleningen te kopen. Ook tegen negatieve rente. Maar daarnaast heeft Japan ook de banken deze verplichting opgelegd die al lange tijd als zombiebanken functioneren. Als de berichtgeving klopt (is hier en daar een beetje tegenstrijdig) dan zit Japan momenteel aan QE9 of QE10. Weliswaar is Japan een buitenbeentje met een eigenzinnige economie. Sterk krimpende bevolking en vergrijzing. Huizenleegstand welke in de miljoenen loopt en alsmaar toeneemt.

Net als in Nederland wordt de economie voor meer dan de helft gedragen door de uitgaven van de overheid. Of anders gezegd, gedragen door overheidsschulden. Steeds hoger en hoger en meer en meer. Deze uitgaven hebben al geleid tot 3,5% groei in Q1. Moet je even niet vragen hoeveel miljarden dat gekost heeft. Japan is een export industrieland en dan is een devaluatie van de munt natuurlijk erg stimulerend. Voor de industrie, niet voor de bevolking. Je zal de waarde van je spaarrekening in een keer 30% lager zien staan.

Tot zover de harde feiten.

Hoe loopt dit af?

Er is veel over gespeculeerd door specialisten en de consensus is vooral, als dit verkeerd afloopt dan gaat ook VS en Europa mee ten onder. De hele wereld zit immers in hetzelfde schuitje. Velen vrezen hyperinflatie in Japan, en die kans is nu groot. Maar ook velen die vrezen dat ook deze QE niet gaat helpen en Japan dus opnieuw terugvalt in deflatie.

Uiteindelijk in een deflationairy collapse zal eindigen. Dan hoop je als regering natuurlijk liever op een hyperinflatie. Tenslotte zijn dan de schulden in een keer verdampt. Maar of dit laatste lukt is de grote vraag. Overschat de middelen die een Centrale Bank heeft niet. Tegen deflatie kan een CB bijna niets doen. Rente verlagen en geld bijprinten, dat is alles. Rente staat al op nul tot negatief en geld bijprinten heeft niet geholpen, zo blijkt uit de feiten. Hiermee is een CB al bijna uitgepoept. De FED koopt daarnaast ook heel massaal aandelen, is onlangs gebleken. Dit doen ze om het ondernemers- en consumentenvertrouwen op te peppen. En ja, ook dit helpt wel iets. Maar het is ook een nieuwe bubbel in de dop. De ECB heeft onlangs besloten om de banken rente te laten betalen voor het cash parkeren van hun tegoeden bij de ECB. In de hoop banken te verleiden om meer schulden uit te zetten. Onzinnige maatregel lijkt me, want er is helemaal geen vraag meer naar kredieten in het bedrijfsleven.

CB’s houden zich voornamelijk bezig met manipuleren van rente op staatsobligaties, aandelen, grondstoffen en goud en zilver. Kortom, alles moet omlaag en aandelen moeten omhoog. Het is dan ook niet zo vreemd dat al het overtollige geld in de aandelenmarkt stroomt. Ook op de futuremarkt van soft commodities en energie is veel gaande wat stinkt naar manipulatie door CB’s. De boeren klagen steen en been. Blijkbaar wil men vooral de voedselprijzen omlaag drijven. Want hierin gaat wel hoge inflatie zitten. Iets wat net niet de bedoeling was van de CB’s. Ze zien liever hoge inflatie in lonen, huizen en duurzame goederen.

Waarom is de ontwikkeling van Japan zo belangrijk voor edelmetaal?

Devaluaties van de munt geeft een oppepper aan de economie op korte termijn. Maar dat gaat wel ten koste van andere valuta’s en hun economieën. Op lange termijn helpt devaluatie niet. Andere economieën die daar last van hebben kunnen niet anders reageren dan ook hun munt te devalueren. Zuid Korea was al behoorlijk aan het piepen. De eerste die volgt waarschijnlijk. De hele regio zal de printer dus ook in een hogere versnelling moeten gaan zetten. Daarna ook Europa en de VS. Om de verhoudingen van de valuta’s gelijk te houden moet men allemaal evenveel bijprinten. Zo werkt het nu eenmaal. Het land met de zwakste munt heeft de laagste prijs voor hun export.

Japan heeft met deze waanzin een valutaoorlog ontketend van ongekende omvang. Andere landen zullen net zoveel gaan printen als Japan, en liefst nog ietsje meer. Dus 200% extra geldhoeveelheid in twee jaar is nu de norm. Schrokken we nog van QE1 van eenmalig 300 miljard? Ook nog van QE2 van 600 miljard? De huidige QE in de VS bedraagt 1020 miljard per jaar en is ook nog permanent zonder limiet. De volgende QE gaat dus de totale geldhoeveelheid bijprinten maal 100% per jaar. En dat wereldwijd. En inflatie of economische groei heeft het nauwelijks opgeleverd. Het beetje inflatie wat we kregen was puur op belastingverhogingen. En een heel klein beetje economische groei geheel op basis van extra overheidsuitgaven. Op meer schuld dus. En die wordt gewoon bijgeprint. Dit gaat erg lang goed, maar nooit eeuwig.

Ofwel krijgen we alsnog hyperinflatie wereldwijd, ofwel zal de deflatie de boel laten knallen. Ik vrees het laatste. In dat laatste geval gaat men aan de schulden te onder. Een faillissement dus van overheden. Dat gaat aanvangen zoals elk faillissement aanvangt, namelijk het uitstellen of niet betalen van de lopende verplichtingen. Alleen het vervelende is dat een overheid geen sanering kan aanvragen zoals we dat bij faillissementen van bedrijven en particulieren wel kennen.

Als op een zeker moment ambtenarensalarissen, uitkeringen of andere overheidsverplichtingen niet meer betaald worden, gaat de deflatie ook nog eens harder. Dit is de start van een wat men noemt deflationary collapse. Dit gaat aanvangen indien er geen landen meer over zijn die andere zwakke landen of regio’s een bailout kunnen geven, zoals Griekenland en Cyprus die kregen. Dat gaat in Europa gebeuren indien de problemen in zuid Europa naar het noorden optrekken. Dat zien we nu al ontstaan.

Frankrijk, Nederland en ook heel Oost Europa zijn nu aan de beurt. Het web sluit zich uiteindelijk rond Duitsland. Wat dit betekent voor goud en zilver mag duidelijk zijn. Mogelijk is Japan de lont in het kruitvat. Daarom zal waarschijnlijk de ontwikkeling in Japan bepalend gaan zijn voor de prijs van goud en zilver. Vooralsnog stapt men massaal uit papieren goud en kiest men voor aandelen. Maar ook dit kan zomaar omslaan.

Op dit moment wordt er druk gespeculeerd over de zogenaamde “Exit strategie”. CB’s zien de huidige waanzin ook wel en willen langzaam gaan minderen met printen. Maar men weet niet hoe. Geen enkele econoom gelooft dat dit mogelijk is. Er is dus geen uitweg en al zeker geen weg terug. Het bijprinten van geld zal noodgedwongen alleen maar verder toenemen. Exit strategie, wordt vervolgd. En intussen gaat de politiek gewoon verder waar ze altijd al goed in waren, geld wegsmijten.

 • Paradox

  Wat ik maar niet begrijpen kan?
  Het is toch niet mogelijk dat alle landen of economieën wereldwijd nu onbetaalbaar veel schuld hebben…….. Wie zijn dan de netto schuldeisers die dit geld tegoed hebben? Er moet dan toch en balans zijn tussen winnaars en verliezers?
  Onderlinge schulden tegenover elkaar wegstrepen

 • Dort

  @Sebassol: zakken hard? Valt toch mee, het huidige niveau is verklaarbaar gezien het feit dat de politiek al een tijd geldsysteem-problemen heeft weten te verdoezelen (sterke dollar, hoge beurzen, geen acute euro-problemen, wel Japanse QE, maar die leidt tot lagere PM-prijzen zolang lage Yen-koers in voordeel van beleggers is). Het slechte nieuws kan even op zich laten wachten maar als het komt schieten PM-prijzen weer hard omhoog. Het is stilte voor de storm en dus een uitgelezen moment om PM te kopen.
  En zie het ook zo: ondanks gebrek aan slecht nieuws houdt de PM-prijs gewoon stand op dit niveau.

 • Sebassol

  We zakken weer hard, het mocht toch niet wezen :)

 • Nico

  Pensioenplan kabinet heeft desastreuze gevolgen
  Het is bijltjesdag. Onze pensioenen worden bedreigd. Volgende week voert het kabinet-Rutte II een complexe aanval uit op onze oudedagsvoorziening. Vanwege de complexiteit krijgt de aanval weinig aandacht. Hoewel het doel van de operatie uitstekend is, de staatskas op orde brengen, zijn de gevolgen dramatisch
  http://www.refdag.nl/opinie/pensioenplan_kabinet_heeft_desastreuze_gevolgen_1_739744

 • pm

  Deze is voor alle doem denkers hier lees de onderstaande link maar eens goed door .

  http://biflatie.nl/artikelen/economisch/wat-als-de-economische-depressie-uitblijft/

 • Dort

  Goed punt pm, het is belangrijk dat we hier de leugens aan de kaak stellen en nog liever eigenlijk niet geplaatst zien. Als zich eenieder daar aan houdt kan dit blog zich positief verder ontwikkelen.

 • Dort

  @greetjes: gelukkig dat ik niet in dat bedrijf werk. Geef me dan maar papiergeld, maar nog liever eigenlijk PM :-)

 • pm

  Zilver productiekosten 10 dollar per ounce in 2013.
  Maar hier op dit blog lazen we altijd dat het rond de 23 dollar was de zoveelste leugen die hier geplaatst is .
  Bron Cpm groep

 • greetjes

  Bedrijf keert vakantiegeld uit in bitcoins: http://www.penoactueel.nl/Home/Algemeen/2013/5/Bedrijf-keert-vakantiegeld-uit-in-Bitcoins-1258773W/?cmpid=NLC|penoactueel|2013-05-21|Bedrijf_keert_vakantiegeld_uit_in_Bitcoins

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @nico

  Ze zijn zeker niet de duurste, maar een prijs van minder dan 1 euro per Wp is nog steeds te vinden. De website die jij noemt ligt iets boven de euro per Wp.
  Als straks de importheffing ingevoerd is zal de prijs wel minimaal naar de 1,20 per Wp gaan.

 • Nico

  De meest voordelige chinese panelen kun je op deze site vinden,ik heb er zelf bijzonder goede ervaring mee
  monocrystalline panelen met Vermogensgarantie minimaal 25 jaar @ 80 %
  ,100 watt piek ze geven ongeveer 5 tot 6 amp in het zomerseizoen bij 12volt, ze kosten slechts 156 euro incl verzendkosten.
  http://www.zonnepanelen.nl/panelen.html

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Ron

  Panelen kunnen nooit concureren met stroom uit kolen of kerncentrales. Die kostprijs is ergens rond de 5 tot 7 cent per kWh. Met panelen om je minimaal op 15 cent per kWh. Wanneer je ook nog een accu’s gaat gebruiken dan kom je al snel op 25 cent per kWh.
  Het voordeel van de panelen is dan ook niet in de kostprijs van stroom, maar in het niet betalen van energiebelasting en btw over de stroom die je zelf opwekt. De belastingen jagen de stroom uit het lichtnet op tot maarliefst 20-22 cent per kWh….

  Als de overheid inkomsten gaat mislopen uit de energiebelasting, wat denk je dat deze dan zullen doen?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja,

  de chinesen dumpen al, en de Eu vind dat we daar niet van mogen profiteren. Ipv te zeggen “stuur maar alles wat je kwijt wil” gaan we vanaf Jun ca 47% meer betalen voor chineze panelen… :-(
  Er zijn nog hier en daar panelen te vinden voor oude prijzen, maar dan moet je wel snel zijn.

 • Nico

  Zilverprijs kan dit jaar verder zakken

  CPM Group: Zilverproductie in 2012 opnieuw gestegen

  De CPM Group verwacht dat de totale ‘beleggingsvraag’ naar zilver ook dit jaar op historisch hoge niveaus zal blijven. Toch is voorzichtigheid geboden, want de CPM Group verwacht dat de zilverprijs gedurende dit jaar verder zal zakken. Dat kan de belangstelling van beleggers voor zilver temperen.

 • Ron

  Je mag uiteraard terugleveren maar wat je ervoor
  weer krijgt is veel minder dan dat je koopt.
  En je zal straks ongetwijfeld terugleverkosten etc
  betalen.
  Eigen gesloten circuit is mooist met accus maar ook
  wel prijzig, google maar ff rond.

 • Dort

  Hoe papier een oorlog kan doen ontstaan. Vroeger moesten er hele hordes gemobiliseerd worden, tegenwoordig is het nog slechts een kwestie van printen.
  http://www.financielevalkuilen.com/de-valutaoorlog-is-definitief-een-feit-hoe-nu-verder

 • Nadja

  @Amstelbob: dus een m2 zonnepaneel zal in ounces zowel in China als hier ongeveer eventueel waard worden, tenzij de Chinezen er wat gratis goud bijdoen als ze die panelen hier naar toe sturen (=dumping) :-)

 • Sebassol

  @Ron

  Vanaf juli mag je toch terug leveren aan het net? en wat kosten die accu’s? en hoelang gaan die accu’s mee?

  Ik heb deze vragen aangezien mijn ouders aan het kijken zijn naar panelen.

 • Dave

  BRICS Currency: Gold and Debt Based Money

  http://twoshortplanksunplugged.blogspot.com.au/

 • Theo

  Weer een goed stuk van Peter.B.Meyer (ook de reacties zijn interessant)
  De inhoud van het boek ‘Good as Gold’ van Chris Weber, en het onderzoeksrapport geschreven door Chris Martenson, rechtvaardigt de tittel van deze essay. In 1949 werd de grootste hoeveelheid goud ooit bijeengebracht op één plaats, opgeslagen in de kluizen van – Fort Knox – waaruit volgens waarnemers minstens 80% van dit goud naar het buitenland werd verscheept.
  gr.Theo
  http://www.edelmetaal-info.nl/2013/05/de-vs-heeft-minder-goud-dan-wordt-verondersteld/

 • ron

  Temp,
  Ja, maar niet via het net.
  Moet je een gesloten systeem hebben met 5x 48volt accu’s.
  Kun je ook niet worden verneukt met transportkosten etc én je hebt ook stroom zodra de stroom uitvalt.

 • Temp242

  Een muzikale afsluiter:

  http://youtu.be/Y-bLsN2SZRU

  Slaapwel allen.

 • Temp242

  Beter één duif in de hand dan tien in de lucht…

 • Lamberto

  Belgen zien ze vliegen!

  Volgens mij zijn ze iedereen te slim af.

  http://nos.nl/artikel/508911-310000-euro-voor-belgische-duif.html

 • Amstel (Bob)

  @Nadja:
  Dus?

 • Temp242

  Thanks Q&Q!

 • Nadja

  Goed voorbeeld die zonnepanelen: als goud meer een waarde was tov de verschillende valuta, zou er meer prijsharmonisatie zijn

 • Q&Q
 • Temp242

  Ron, geloof jij überhaupt (nog) in zonnepanelen???

 • Temp242

  OK Bob, wachten tot de eerste raketten in productie gaan voor WOIII dan maar?