24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Spannende weken

Maandag 19 maart vindt de veiling plaats waarmee de waarde wordt bepaald van de Griekse staatsleningen en daarmee zal ook bekend worden of de credit default swaps tot uitkering moeten overgaan. Immers, deze credit default swaps zijn een soort verzekeringspolissen tegen het failliet van een land (in dit geval Griekenland). Klik hier voor wie er meer over wil weten.

Hoewel er gegoocheld wordt met de definitie van het woord failliet is de uitslag van maandag ongewis. Een mogelijkheid is dat vanaf aanstaande maandag het kruitvat tot ontploffing komt. Een van de voortekenen dat dit een reële mogelijkheid is kunt u zien in de sell-of in de bondmarkt die de afgelopen dagen heeft plaats gevonden.

Verder hebben zich de afgelopen week een aantal opmerkelijke gebeurtenissen voorgedaan, die mogelijk ook voortekenen zijn dat het schip Europa verlaten wordt. Zo heeft van de week een topman van Goldman Sachs die de Europese derivaten in de portefeuille had zijn biezen gepakt, is wederom een Amerikaanse broker omgevallen, trekt de CME zich terug als clearing house voor Europese derivaten en is de CEO van dezelfde CME groep opgestapt. (De CME groep heeft de grootse derivatenbeurs ter wereld onder zijn hoede).

Het zou mij niets verbazen als vanaf maandag het bolwerk Europa geslecht gaat worden. Immers, in Amerika worden dit jaar presidentsverkiezingen gehouden en Obama heeft er alle belang bij dat de dollar nog even stand houdt. Immers, een val van de euro zou een stormloop veroorzaken van het grote geld richting de dollar en de Amerikaanse staatsleningen, op zoek naar zogenaamde veiligheid. Deze gedachte dat de val van Europa niet geheel toevallig plaats vindt wordt ondersteund door het gegeven dat Europa het afgelopen jaar door stelselmatige afwaarderingen van de Amerikaanse ratingbureaus is geplaagd, wat op zich zeer opmerkelijk is aangezien een land als de VS en Engeland er heus niet beter voor staan. Of het echter uiteindelijk Obama wordt of een andere kandidaat; op Ron Paul na zijn het allemaal stromannen van het bankensyndicaat, dus veel zal het niet uitmaken.

Of de dollar inderdaad nog een heldere fase gaat meemaken op zijn sterfbed valt overigens nog te bezien, want als men niet heel erg oppast kan de Europese vonk zomaar overslaan over de grote plas. Oom Bernanke is vast al weken bezig om in zijn schuurtje bankbiljetten bij te drukken, die hij vanaf maandag vanuit zijn helikopter rond kan gaan strooien om de boel maar draaiende te houden.

In de tussentijd worden goud en zilver naar de slachtbank geleidt en verschijnen in de pers met grote regelmaat verhalen dat de Amerikaanse economie weer tekenen van herstel toont en vertonen ook de reguliere beurzen een opgaande trend. Vergeet echter niet, dat tot op een dag voor de Grote Depressie in de VS uitbrak ook daar de kranten nog vol stonden met positieve verhalen.

Over echt goud en echt zilver gesproken, goud bevindt zich momenteel ongeveer op de (dalende) rode steunlijn. Het zou hier steun kunnen ondervinden , maar ook kunnen doorzakken tot op $1550:

Goud kopen


Voor zilver lijkt een weerstand te liggen in een brede zone rond de $36:

Koopt u bij deze koers gouden munten, denk u ik ga een goudbaar kopen of een goudstaaf kopen? Of denkt u aan beleggen in zilver door een zilverbaar te kopen?

Het moet echter gezegd worden, dat het nut van technische analyse in een markt die voortdurend verstoord wordt door interventies van de centrale banken gering is. Vandaar zijn korte termijn ontwikkelingen ook zo lastig te voorspellen.

Minder lastig te voorspellen is echter het lange termijn plaatje: echtgoud fors omhoog, en echt zilver hoogstwaarschijnlijk nog veel meer omhoog.

Het zandfort gebouwd aan de vloedlijn kan immers nog zo hoog zijn; na een uur is er niets meer van over. Daarvoor zijn de natuurkrachten te sterk. En zo geldt het ook in de economie; manipulatie van koersen en ongedekt geld bijdrukken zullen het altijd verliezen van het verlangen naar rendement op geleverde arbeid. Twijfelt u over goud kopen of over beleggen in zilver?

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook