Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Spannende weken

18-03-2012 Zilverpaul

Maandag 19 maart vindt de veiling plaats waarmee de waarde wordt bepaald van de Griekse staatsleningen en daarmee zal ook bekend worden of de credit default swaps tot uitkering moeten overgaan. Immers, deze credit default swaps zijn een soort verzekeringspolissen tegen het failliet van een land (in dit geval Griekenland). Klik hier voor wie er meer over wil weten.

Hoewel er gegoocheld wordt met de definitie van het woord failliet is de uitslag van maandag ongewis. Een mogelijkheid is dat vanaf aanstaande maandag het kruitvat tot ontploffing komt. Een van de voortekenen dat dit een reële mogelijkheid is kunt u zien in de sell-of in de bondmarkt die de afgelopen dagen heeft plaats gevonden.

Verder hebben zich de afgelopen week een aantal opmerkelijke gebeurtenissen voorgedaan, die mogelijk ook voortekenen zijn dat het schip Europa verlaten wordt. Zo heeft van de week een topman van Goldman Sachs die de Europese derivaten in de portefeuille had zijn biezen gepakt, is wederom een Amerikaanse broker omgevallen, trekt de CME zich terug als clearing house voor Europese derivaten en is de CEO van dezelfde CME groep opgestapt. (De CME groep heeft de grootse derivatenbeurs ter wereld onder zijn hoede).

Het zou mij niets verbazen als vanaf maandag het bolwerk Europa geslecht gaat worden. Immers, in Amerika worden dit jaar presidentsverkiezingen gehouden en Obama heeft er alle belang bij dat de dollar nog even stand houdt. Immers, een val van de euro zou een stormloop veroorzaken van het grote geld richting de dollar en de Amerikaanse staatsleningen, op zoek naar zogenaamde veiligheid. Deze gedachte dat de val van Europa niet geheel toevallig plaats vindt wordt ondersteund door het gegeven dat Europa het afgelopen jaar door stelselmatige afwaarderingen van de Amerikaanse ratingbureaus is geplaagd, wat op zich zeer opmerkelijk is aangezien een land als de VS en Engeland er heus niet beter voor staan. Of het echter uiteindelijk Obama wordt of een andere kandidaat; op Ron Paul na zijn het allemaal stromannen van het bankensyndicaat, dus veel zal het niet uitmaken.

Of de dollar inderdaad nog een heldere fase gaat meemaken op zijn sterfbed valt overigens nog te bezien, want als men niet heel erg oppast kan de Europese vonk zomaar overslaan over de grote plas. Oom Bernanke is vast al weken bezig om in zijn schuurtje bankbiljetten bij te drukken, die hij vanaf maandag vanuit zijn helikopter rond kan gaan strooien om de boel maar draaiende te houden.

In de tussentijd worden goud en zilver naar de slachtbank geleidt en verschijnen in de pers met grote regelmaat verhalen dat de Amerikaanse economie weer tekenen van herstel toont en vertonen ook de reguliere beurzen een opgaande trend. Vergeet echter niet, dat tot op een dag voor de Grote Depressie in de VS uitbrak ook daar de kranten nog vol stonden met positieve verhalen.

Over echt goud en echt zilver gesproken, goud bevindt zich momenteel ongeveer op de (dalende) rode steunlijn. Het zou hier steun kunnen ondervinden , maar ook kunnen doorzakken tot op $1550:

Goud kopen


Voor zilver lijkt een weerstand te liggen in een brede zone rond de $36:

Koopt u bij deze koers gouden munten, denk u ik ga een goudbaar kopen of een goudstaaf kopen? Of denkt u aan beleggen in zilver door een zilverbaar te kopen?

Het moet echter gezegd worden, dat het nut van technische analyse in een markt die voortdurend verstoord wordt door interventies van de centrale banken gering is. Vandaar zijn korte termijn ontwikkelingen ook zo lastig te voorspellen.

Minder lastig te voorspellen is echter het lange termijn plaatje: echtgoud fors omhoog, en echt zilver hoogstwaarschijnlijk nog veel meer omhoog.

Het zandfort gebouwd aan de vloedlijn kan immers nog zo hoog zijn; na een uur is er niets meer van over. Daarvoor zijn de natuurkrachten te sterk. En zo geldt het ook in de economie; manipulatie van koersen en ongedekt geld bijdrukken zullen het altijd verliezen van het verlangen naar rendement op geleverde arbeid. Twijfelt u over goud kopen of over beleggen in zilver?

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • temp242

  Wat je hier zegt is O N M O G E L I J K beste Rien.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @cp
  Nee, helaas.
  Zilver is echter ook niet zo heel erg moeilijk: Koop alleen als de prijs >20% beneden de vorige top ligt. Wel moet je dan soms een half tot heel jaar wachten voordat de echte grote winsten komen. Verliezen maak je echter niet veel. Bovenal: Laat je niet gek maken, koop niet als zilver weer eens volgens een parabool omhoog geschoten is.
  PS: Koop nooit alles in 1 keer, Koop bv 1/3 als de prijs 20% gevallen is, nog een 1/3 als de prijs 30% gevallen is. De rest als het nog lager gaat, of in de secundaire/tertiaire dips.

 • cp

  @rien,

  ik koop alleen fysiek.. kun je die laatste tabel van jou daar dan ook voor gebruiken, of heb je daar een andere suggestie voor?

 • Nico

  buffel
  Er is bijna geen enkel goudmijnaandeel wat goed presteert,ik heb nog sandstormgold die gaat nog tegen de huidige stroom in,maar alles in grondstoffen is nu even aan het zakken
  in een crisis gaat bijna alles als een jo jo dus ik kijk naar de grafieken wat het gedrag van een aandeel weergeeft en dan laag in zien te stappen en bij de volgende top er weer uit en bij grondstoffen gaat dat goed vooral bij rare earth metals heb je hoge volatiliteit.
  maar die goudmijnen trekken wel weer bij, geduld moet je daarbij hebben je moet bij aandelen soms een lange adem hebben, daarom alleen met geld beleggen wat je langer kan missen.

 • SilverSurfer

  @Buffel

  Heb je EUR 99,- betaald voor advies dat je EUR 4000,- verlies opleverde?

  Das toch een koopje!

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Rien
  Nog even een reactie op mijzelf: de algemeen markt lijkt op een crash af te koersen. Als dat gebeurt kan de BPGDM zelfs naar 0 vallen. Is in 2008 ook al eens gebeurt. Was een droom instapmoment.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Buffel
  http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$BPGDM&p=D&yr=2&mn=0&dy=0&id=p53134808820

  Kopen doe je als deze chart net vanuit een dip beneden de 40 (liever nog 30) weer opklimt.
  De chart is alleen goed voor het instap moment, niet voor het uitstapmoment. Uitstappen doe je wanneer je voldoende winst hebt gemaakt of wanneer je het zaakje niet langer vertrouwd.

  Nu verlies nemen lijkt weinig zinvol omdat er waarschijnlijk net weer zo’n dipte zit aan te komen.

  Overigens is de PM mijn aandelen markt de meest frustrerende die er is. :-(

 • Snel

  @buffel

  Deze alinea is misschien nog niet eens zo n raar advies.

 • Snel

  @buffel

  re. 18 maart 2012:
  De onvermijdelijke top komt steeds dichter bij.
  Maar we willen u nu al waarschuwen: het timen van de top in de markt is voor de meeste beleggers niet weggelegd. Dus waag u er ook niet aan!
  Neem af en toe wat winsten van tafel en richt uw portefeuille in met kwaliteitsaandelen.

 • buffel

  @ henk:
  ik spreid wel en heb ook wat fysiek goud en zilver ,aandelen, cash, een huis en wat schulden :-). Qua spreiding is dat wel ok maar ik geef toe dat ik nogal naïef adviezen heb gevolgd om goudmijnaandelen te kopen. Ik heb helaas niet de tijd om zelf uitgebreid te analyseren en betaalde ervoor met de onderliggende gedachte dat anderen dit werk tegen betaling doen.
  Naïef van mij… en waarschijnlijk een dure levensles. Niettemin mogen jullie wel gratis adviezen blijven geven :-)

 • Snel

  @Henk

  Slim…….n antwoord.
  Bovenstaand onvolledig woord kunt u proberen in te vullen.
  Is gelijk de adviseur bekend waar het om gaat.

 • Henk

  @buffel
  Mijn advies is om je abonnement op te zeggen.
  13 maart volledig overtuigd van een bullmarkt en 18 maart is de onvermijdelijke top (bijna) bereikt, wat een b**t allemaal. Nogmaals informeer jezelf en ga nooit af op de mening van één zogenaamde adviseur.

 • W

  Nog twee nachtjes slapen en dan gaat het gebeuren.

  En als er niets gebeurt? Dan verzinnen we toch gewoon een nieuw fabeltje en prikken we een nieuwe datum om naar toe te leven…wat een sukkels..

 • buffel

  Aansluitend op mijn vorig bericht toch graag even jullie advies (verlies nemen, bijkopen, consolideren) op basis van onderstaande berichtgevingen van een gespecialiseerd blad:

  10 maart 2012:
  Nu het Griekse drama is afgerond, en beleggers opnieuw goud kopen, zou het ons niets verbazen als we in komende weken de aanval inzetten op het prijsrecord van 1921 dollar/ounce.
  Het is een reeks bijzonder krachtige signalen bij goud. Beleggers moeten nu hun posities stevig vasthouden.
  Eens de wilde bokkensprongen van de stier voorbij zijn, kan goud snel (veel) hoger gaan.

  13 maart 2012:
  We maakten van de recente verkoopgolf in goud gebruik om een nieuwe GOUDTIP voor de abonnees van het Goud en Zilver Rapport naar voren te schuiven.
  Zo overtuigd zijn we van deze bull market in goud!
  Dit is precies waarom vele beleggers in edelmetalen vandaag kiezen voor het Goud & Zilver Rapport: berekend, contrair en uniek!
  Profiteer van onze ruime kennis en ervaring bij de goud- en zilvermijnaandelen.
  Wordt vandaag lid en ontvang ons professioneel advies… vanaf amper 99 euro!

  18 maart 2012:
  De onvermijdelijke top komt steeds dichter bij.
  Maar we willen u nu al waarschuwen: het timen van de top in de markt is voor de meeste beleggers niet weggelegd. Dus waag u er ook niet aan!
  Neem af en toe wat winsten van tafel en richt uw portefeuille in met kwaliteitsaandelen.

 • Henk

  @Buffel,
  Laat dit een dure les zijn voor de toekomst en ga niet blindelings af op het advies van anderen maar doe je eigen onderzoek en trek je eigen conclusies. Heb je trouwens geen stop losses ingebouwd, als ik naar die verliespercentages kijk ?
  Persoonlijk heb ik helemaal geen mijnaandelen, is mij te riskant. Fysiek edelmetaal in eigen bezit is een heel ander verhaal, zoals hier al talloze malen is beschreven.
  Verzekering tegen systemic risks, long tail events of black swans en tevens een hedge tegen hyperinflatie. Maar het motto blijft altijd je risico’s te spreiden: cash, aandelen, obligaties en edelmetaal.

 • temp242

  Een waarschuwing die kan tellen:
  http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_internationaal/Bernanke_Europa_moet_banken_helpen.9174423-3141.art
  Voor de rest: (bangelijke) stilte op alle fronten!

 • pietje

  IMF-rapport waarin betwijfelt wordt of Griekenland het redt. In het 231-pagina’s tellende stuk staat dat 12 miljard extra bezuinigingen nodig zijn om de begrotingstargets van 2013 en 2014 te halen. Ook wordt gewaarschuwd dat financiële steun elk moment kan worden ingetrokken. De Griekse schuldenlast wordt letterlijk ‘vrijwel zeker onhoudbaar’ genoemd.

  http://www.imf.org/external/pubs/cat/longres.aspx?sk=25781.0

 • buffel

  Er worden zoveel inschattingen gegeven dat het altijd ooit ergens wel raak zal zijn.
  Helaas overkomt het mij zelden of nooit om een ‘gouden tip’ te valoriseren.
  Bijvoorbeeld: op advieslijst van Slim Beleggen stond als zeer koopwaardig:
  Rubicon Minerals Corp, Sabina Gold&Siver Corp, Sandspring Rescources, Timmins Gold.
  Ik heb ze alle vier gekocht. Respectievelijk actueel rendement: -16,5%;-41.09%;-47,29%; -8,11%. Totaal (nog niet gerealiseerd verlies):-4.000 € en 99€ voor het advies.
  Zonder twijfel straks weer een mail over het opwaarts potentieel…
  Ik hou er toch wel eenzelfde gevoel aan over als bij het horoscoop lezen. Alhoewel, deze krijg je voor de prijs van een krant…

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Lamberto
  Veel mensen worden voortdurend gevraagd naar hun inschatting. En steeds geven ze weer dezelfde antwoorden. En iedere keer hebben ze gelijk. Maar de media wil het antwoord niet horen, dus blijven ze vragen. En de antwoorden blijven gelijk. Ad nauseam. Tot ze leren luisteren.

 • Lamberto

  Beste Gerard,
  De onderstaande bijdragen heb ik in 2008 al eens in Elsevier geplaatst.

  16-12-2008
  Amerikaanse Fed verlaagt rente tot bijna nul.
  Er is geen redding meer mogelijk, want er is al deflatie.
  Rente bijna 0%, nog even en je krijgt rente uitbetaald als je geld leent.
  De huizenprijzen dalen verder ook in Nederland is de verwachting 30% in 2009.
  Ook de werkloosheid neemt gigantische hoogten aan.
  De banken en pensioenfondsen zullen dan wederom in grote problemen komen als de onroerend goed prijzen verder dalen.
  Nog meer mensen die niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.
  Heb een tijd geleden al geschreven dat we in het oog van de alles verwoestende economische crisis orkaan zitten.
  Als de storm weer in alle hevigheid losbarst, zal deze genadeloos toeslaan en een economische chaos teweeg brengen die zijn gelijke in de geschiedenis niet kent.
  We komen in de verschrikkelijke spiraal terecht van “STAGFLATIE”.

  04-12-2008
  De scherpste rentedaling in tien jaar.
  Dit beleid zal er voor zorgen dat we een recessie tegemoet gaan die veel erger zal worden dan die van tachtig jaar geleden.
  Stagnerende activiteiten met een stijgende inflatie geeft een dodelijke cocktail n.l. “Stagflatie”.
  We zullen dit binnen niet al te lange tijd gaan merken.
  Ik geef de beide sites die verhelderend werken hieronder nog een keer weer.
  Type: Albert Spits-Deflatie, de nieuwe werkelijkheid
  Type: Robert Prechter-Wat is deflatie en wat zijn de oorzaken

 • greetjes

  @wortelbea

  Bedankt nog voor je artikel. Ik volg zelf Dutchsinse op youtube voor dit soort nieuws.

 • greetjes

  @temp242

  Ja Temp, en vanochtend hoorde ik een seismoloog op het nieuws van RTL4 spreken over een aanloop naar wereldwijd de grootste aardbeving ooit. Het interessert ons weinig want wij denken toch dat we in een “veilige” regio wonen.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard
  “Iemand Apple gezien?”

  Ik ben Mac gebruiker sinds de Mac Iici (ca 1990).
  Maar nu moet ik me toch wel inhouden om geen put opties te kopen….

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Nico
  “Marc Faber: “Juniors bieden NU kansen””

  Mogelijk wel. Maar het ziet er naar uit dat de mijnen eerst dividend moeten gaan uitbetalen voordat de onderwaardering een kans maakt te worden beëindigd.

 • WijRos

  @Gerard
  re. Dat heet “stagflatie”. Iets waar ik maanden geleden al voor waarschuwde.

  Beste Gerard, dat was ik in mijn bovenstaande betoog nog vergeten. Als Rutte het CPB afgeschaft heeft dan kun jij mooi als adviseur voor Rutte en die CDA mannen die ook niets van economie begrijpen optreden. Jij maakt het beleid en JKdJ en Bleeker en Verhagen doen de PR wel daar lijkt jij mij minder geschikt voor. Het zal wel niet zo goed betalen als je huidige baan maar je doet tenminste iets goeds voor het Nederlandse volk. Misschien dat je daarna zelfs wel in de raad van State mag om de Koningin te adviseren. Helaas mag die nu niet meer meepraten over de kabinetsformatie. Dat moet ze nu overlaten aan de 2e kamer die ons nog geen 12 maanden geleden kamerbreed adviseerden Griekse staatsobligaties te kopen.

  Beste Gerard, ik hoop dat je er om kunt lachen, inhoudelijk valt dat echter niet mee.

 • WijRos

  @Gerard
  re. Vooral de autoindustrie zakt wereldwijd flink door het ijs.

  Beste Gerard, hoe kun je dit nu zeggen. Obama hemzelf heeft beweert dat de autoindustrie het grootste succes is van zijn groei politiek. De GM Volt is zelfs zo goed dat ze hebben alvast hele voorraden gemaakt, zoveel zelfs dat ze lijnen moesten stilzetten. Afgelopen week werd dat als belangrijkste groei punt aangegeven in de Nederlandse kwaliteits media de enorme autovoorraden die alvast gemaakt worden om de consument te plezieren als ze weer kunnen lenen om te kunnen consumeren. Straks gaat de Amerikaanse overheid hier nog eens een subsidie van 50% opzetten en dan moet je maar eens zien hoe succesvol dit allemaal wordt.

  Heb je het verhaal van onze CPB meegekregen? We moeten meer consumeren zodat de overheid niet hoeft te besparen of iets dergelijks is de boodschap.
  Heb je het filmpje van RB gezien? Die mensen stralen allemaal vertrouwen uit vind je ook niet? Ze hadden zelfs in de gaten dat we in de 3e crisis van de afgelopen 100 jaren zaten, echt net gek. Ze spraken zelfs over een dubbel dip, de zielepoten hebben nog steeds niet in de gaten dat de dip nog moet komen. Ze spraken ook over een lichte groei in 2013. Ik ben blij dat jij dat geloofd, dan is er tenminste toch iemand. Ze denken dat als ze zeggen dat het in 2013 beter gaat dat mensen dan weer meer gaan consumeren. Die leeghoofden lezen de krant blijkbaar niet. Een groot deel van de Nederlanders consumeren nog volop maar betalen niet meer. Ze begonnen met de ziektekosten premie, daarna de huur en de rente en nu betalen ze de energie rekening ook niet meer maar ze blijven gelukkig nog wel consumeren alleen niet zo veel als het CPB gepland had. Als het CPB de regering nu eens adviseerde dat naderhand alleen de BTW over de producten nog betaald hoeft te worden en de rest niet dan moet de consumptie toch weer stijgen en dan is het begrotings tekort ook weg, is het niet?

  Heb je gehoord over dat comité dat alvast ruim 100 miljoen heeft gebruikt om uit te zoeken waarom wij de Olympische spelen van 2020 niet krijgen? Dit is gebeurd tijdens deze kabinets zitting!

  Ik hoop dat Rutte eens maatregelen gaat treffen en al deze clubs per direct naar huis stuurt dan blijft er zoveel geld over dat het tekort in elk geval voor dit jaar meevalt. Volgens het dan “laatste” CPB rapport.

 • WijRos

  @Gerard
  Beste Gerard, het wordt tijd om short te gaan bij deze aandelen lijkt mij zo.

 • Gerard

  Iemand Apple gezien? Boven 600 nu al. Paar weken terug nog door de 500.
  Bekijk die grafiek eens goed! “parabolisch”, en niet zo’n beetje ook!
  Van parabolisch gestegen aandelen moet je dus ALTIJD van afblijven. Ik heb ze zelf niet, maar ik zou nu een strakke STP zetten.

 • Gerard

  Goud blijft weer mooi hangen op 1650, en zilver op 32.
  Zit even geen muziek meer in, maar wil ook niet meteen door de bodem zakken.

  Het gaat weer niet goed met de grondstoffen. Het is ook een van de belangrijkste redenen dat goud en zilver blijven hangen.
  Grondstoffen kregen weer een flinke deuk door de slechter dan verwachte cijfers uit vooral China, maar ook de rest van de emerg.markets. Vooral de autoindustrie zakt wereldwijd flink door het ijs.
  Een van de belangrijkste drijfveren voor grondstoffen.

  Hoe dan ook, wereldwijd komt de economie maar niet op gang. En dat ondanks de QE2 die inmiddels al is uitgewerkt, maar waarvan de inflatie nog wel van in aantocht komt!
  Ook die operatie “twist” (om de 20+ staatsobligaties onder de 2% te drukken), lijkt even niet te werken. Toch geloof ik niet dat de FED niet bij machte is om die rente laag te houden. Dus een beetje oppassen met die TBT ! Eerst zien, en dan pas geloven.

  Maar wat we nu zien is wereldwijde terugvan economie, inclusief emerg.markets, SAMEN met fors oplopende of hoog blijvende inflatie (en nog erger), energiekosten.
  Dat heet “stagflatie”. Iets waar ik maanden geleden al voor waarschuwde. Stagflatie is het meest vernietigende wat een economie kan overkomen. Stagflatie is het rechtstreekse gevolg van geld printen. Kortom: een dodelijke combinatie van; stijgende energie en voedselprijzen, dalende economie, dalende koopkracht. Een combinatie waarbinnen geld printen averechts werkt.
  Een nieuwe QE ronde is dodelijk voor de economie. Helaas moeten ze wel om de spilzuchtige overheden overeind te houden. “een duivels dilemma”.
  Als hier bovenop de rente op staatsleningen nog gaat stijgen, zakt het Westerse kaartenhuis in heel korte tijd om.
  Voorlopig weer in beeld: “stagflatie”.

 • WijRos

  @Boefke
  re. Nu Australië, maar wat te denken van andere landen?

  Beste Boefke, de regering in Australië is net als de komende Roemer – Samson regering je laat het risiko aan de investeerders en zo gauw er ook maar enig zicht is dat er wat aan een investering verdiend kan worden dan confisceert de overheid dat. Veel mijnbedrijven in Australië beginnen de pijp aan Maarten te geven. Ik denk dat steeds meer ondernemers in Nederland dat ook gaan doen. Ik neem aan dat een ieder Ayn Rand’s Atlas Shrugged gelezen heeft, in die tijd leven we nu. Overal ter wereld worden echte ondernemers uitgemaakt voor uitbuiters en criminelen en de elitaire overheidsdienaren nemen het samen met de bonustrekkers over. Je weet hoe het afliep in Atlas Shrugged zo gaat het in de westerse wereld ook gebeuren.

 • Lamberto

  Als de inhoud van onderstaande link waar is, is de “party” in China geopend.
  http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/coup-in-beijing-says-chinese-internet-rumor-mill-207993.html

 • wortelbea
 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  Weet niet of er nog mensen hier zijn die interesse hebben in goud en/of zilver mijnen.

  Wat hier zeker meespeelt is dat de waarde van wat in de grond zit belast gaat worden op het moment dat het echt waardevol wordt in de toekomst. Nu Australië, maar wat te denken van andere landen?

  Daarom, fysieke spul voor alles.

  http://www.bbc.co.uk/news/business-17441170

 • Henk

  Welnee voor die 200 miljoen gaan we in Emmen een dierentuin verhuizen…
  En af en toe kan ik een glimlachje om die sluwe Grieken niet onderdrukken.
  nos.nl/artikel/353730-veel-griekse-blinden-kunnen-zien.html

 • WijRos

  @Henk
  re. Keynesiaanse hersenspoeling

  Beste Henk,
  Een economie student kan in Nederland niet afstuderen als hij niet de geloofsbeleidenis in Keynes aflegt, zo simpel is het. Als iemand anders denkt dan heb je geen verstand van economie is de nu gangbare mening. Zelfs Keynes zelf zou niet afstuderen in Nederland want die gaf helder aan dat je leningen in tijden van voorspoed moet aflossen. Nee zeggen de huidige theologen dat hoeft niet. Als je maar niet meer dan 3% extra leent om de rente van de andere leningen te kunnen betalen dan ben je geslaagd in Europa. Nu koerst Nederland op 6% af maar het CPB maakt ons wijs dat het 4,5 oh nee 4,6% is. Voor dit afrondingsfoutje van 200 miljoen moeten bijna 1 miljoen producerende burgers een week extra werken.

 • Nico

  Getty copper stijgt vandaag maar liefst 81,82% dat is pas volatiliteit
  je moet alleen wel het lef hebben om in die junior te stappen.

 • Nico

  Marc Faber: “Juniors bieden NU kansen”
  en ik ben het met hem eens het zijn bijna bodemprijzen ,er zijn altijd weer goede koopkansen voor mesen die geduld hebben.
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/03/20/marc-faber-juniors-bieden-nu-kansen/?reseller=4eaeeb29ce984

 • temp242
 • Henk

  Wel aardig, maar zonder bewijs dat dit werkelijk is geschreven door een JP Morgan Chase.
  Het kan van de vertaling afhangen, maar ik vind het taalgebruik niet erg overtuigend.
  Afwachten hoe dit zich verder ontwikkelt.

 • Snel

  Een bekentenis van een klokkenluider op Goldonomic….

  http://goldonomic.be/nieuws/item/nieuws-maart-2012

 • pietje

  Kreeg net dit linkje binnen gaat over 23 maart.
  Dagong Global Credit Rating Co Ltd of wel de kredietbeoordelaar van China.
  http://www.dagongcredit.com/dagongweb/english/pr/show.php?id=189&table=web_e_zxzx

 • Henk

  Wat mij vandaag opviel in het nieuws is de extreme Keynesiaanse hersenspoeling die politici, burgers en vooral economen hebben ondergaan.
  Concepten als ‘de economie kapot bezuinigen’ zijn regelrechte flauwekul. Je kunt een schuldenprobleem niet oplossen door meer schulden te maken, punt uit.
  Je ziet hier hoe weinig fundamentele kennis er is bij de mensen die dit land moeten besturen.
  Geen enkel land zal een structureel begrotingsoverschot weten vast te houden, zeker niet na verkiezingen. Uiteindelijk zal het probleem worden weggeprint door de ECB, niet dit jaar of volgend jaar, maar uiteindelijk wel.
  Daarom bezit ik fysiek edelmetaal.

 • pietje

  Over 23 maart er is een rapport die dit suggereert en er zijn een paar financiële nieuws sites die dit hebben over genomen.
  Het is niet na te gaan of dit rapport authentiek is of niet.
  Hier een link naar dit rapport: http://av.r.ftdata.co.uk/files/2012/02/Greece-DSA.pdf
  Ja, als het fout gaat dan gaat alles hard onder uit.
  Maar ik ga nu niet mijn zilver & goud verkopen als je het straks weer wil terug kopen hoe lang is de levertijd dan en wordt er überhaupt wel geleverd.
  Misschien worden fysiek en papier wel losgekoppeld!

  Vellen voorspelden ook dat Syrië een tweede Libië zou worden .
  Nou mooi niet want Anti-terreur eenheden van de Russische marine zijn aangekomen in Syrië. Een Russische tanker bracht de troepen gisteren naar de Syrische havenstad Tartus. Dat melden Al Arabya en het Russische persbureau Interfax.
  Het nieuws sloeg bij de Veiligheidsraad in als een bom, meldt de Amerikaanse televisiezender ABC news.
  Met deze zet laat Rusland duidelijk zien dat het, het Syrische regime steunt.

 • WijRos

  @RB

  Dubbel dip zou kunnen inhouden dat men denkt dat we het ergste achter de rug hebben, volgens moij was de eerste dip slechts een rimpeltje.
  Omdat de laatste 40 jaren het CPB nooit een raming goed gehad heeft, zoals we vorig jaar in het NRC konden lezen, zal dat nu ook wel niet zo zijn dus we mogen aannemen dat het begrotingstekort achteraf veel groter zal blijken te zijn als deze duur betaalde leeghoofden ons nu aan het verstand proberen te brengen. Ze hadden zich even 200 miljoen vergist maar dat was maar een afrondinkje.

  re. lichaamstaal maar ook taal
  Zo zit het bestuur van de gemiddelde studenten corps er ook bij, deze clubjes zijn de broeinesten van de elite die het volk later plunderen. Eerst gaan ze wat studeren en feestvieren op onze rekening en daarna krijgen ze dit soort baantjes om wat ze nog niet hebben kunnen vangen alsnog uit de producerende bevolking te knijpen.

  Mijn plan: We kunnen honderden miljoenen besparen door al deze advies en navelstaar-clubs op te heffen. Dit levert een besparing op van vele miljarden en de economie zal er echt niet van verslechteren misschien zelfs aanmerkelijk beter worden want een belangrijk deel van het tekort zal dan weggewerkt zijn zonder dat er minder geconsumeert behoeft te worden. Wat ik begrepen heb van deze leeghoofden is dat we meer moeten consumeren, het geeft niet wat als er maar belasting over betaald wordt. Als ik Rutte was, dan zouden we deze flauwekul niet meer aan hoeven te horen maar ja ik ben slechts een producerende burger en nooit lid van een studenten corps geweest, Rutte wel schat ik zo in.

 • Ethan
 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  CPB: dit is nu die dubbel-dip

  http://nos.nl/video/353426-cpb-dit-is-nu-die-dubbeldip.html

  Let vooral ook op de lichaamstaal van de heertjes.

 • Ethan

  Op 1620 lag die steun van goud toch als ik het mij goed herinner?

  Het verbaast mij, aan de ene kant, dat G&Z zo zijwaarts met neiging tot dalend gaan als je kijkt naar al het nieuws op bijv. Zerohedge..

  Aan de andere kant verbaast steeds minder mij. ;)

 • greetjes

  @PP

  in het kader van 22, 23 maart ben ik toch beniewd…. of het rimpeltje blijft.

 • Lamberto

  Beste Spaarpot,

  De Hf 3000, – van net na de tweede wereldoorlog komt toch aardig overeen met die drie miljoen van heden!
  http://www.oldhengel.nl/WOII/verslagen%20tribunaal%20Zutphens%20Dagblad.htm

  Zie bij Buket

 • Ethan

  @RB

  “Leon Panetta confirms U.S. will ‘take action’ if Israel strikes Iran”

  Die Panetta is er een om in de gaten te houden:

  “Concerns that Israel will attack Iran in an attempt to prevent Tehran from developing nuclear weapons escalated Thursday when the Washington Post reported that Defense Secretary Leon Panetta believes there is a “strong likelihood” that Tel Aviv will launch such an offensive in April, May or June. ”

  openchannel.msnbc.msn.com/_news/2012/02/02/10303860-panetta-report-fuels-concerns-that-israel-will-attack-iran

  Maar de naam van deze man sprong mij tijdens het lezen van jouw reactie helemaal in het oog omdat ik de volgende recente en opmerkelijke uitspraken van hem niet vergeten was:

  “Panetta: ‘International Permission’ Trumps Congressional Permission For Military Actions ”

  breitbart.com/Breitbart-TV/2012/03/07/Shocking%20Defense%20Secretary%20Says%20International%20Permission%20Trumps%20Congressional%20Permission
  (via reddit.com/r/ronpaul/comments/qmzw9/panetta_international_permission_trumps/ )