Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Spannende weken

18-03-2012 Zilverpaul

Maandag 19 maart vindt de veiling plaats waarmee de waarde wordt bepaald van de Griekse staatsleningen en daarmee zal ook bekend worden of de credit default swaps tot uitkering moeten overgaan. Immers, deze credit default swaps zijn een soort verzekeringspolissen tegen het failliet van een land (in dit geval Griekenland). Klik hier voor wie er meer over wil weten.

Hoewel er gegoocheld wordt met de definitie van het woord failliet is de uitslag van maandag ongewis. Een mogelijkheid is dat vanaf aanstaande maandag het kruitvat tot ontploffing komt. Een van de voortekenen dat dit een reële mogelijkheid is kunt u zien in de sell-of in de bondmarkt die de afgelopen dagen heeft plaats gevonden.

Verder hebben zich de afgelopen week een aantal opmerkelijke gebeurtenissen voorgedaan, die mogelijk ook voortekenen zijn dat het schip Europa verlaten wordt. Zo heeft van de week een topman van Goldman Sachs die de Europese derivaten in de portefeuille had zijn biezen gepakt, is wederom een Amerikaanse broker omgevallen, trekt de CME zich terug als clearing house voor Europese derivaten en is de CEO van dezelfde CME groep opgestapt. (De CME groep heeft de grootse derivatenbeurs ter wereld onder zijn hoede).

Het zou mij niets verbazen als vanaf maandag het bolwerk Europa geslecht gaat worden. Immers, in Amerika worden dit jaar presidentsverkiezingen gehouden en Obama heeft er alle belang bij dat de dollar nog even stand houdt. Immers, een val van de euro zou een stormloop veroorzaken van het grote geld richting de dollar en de Amerikaanse staatsleningen, op zoek naar zogenaamde veiligheid. Deze gedachte dat de val van Europa niet geheel toevallig plaats vindt wordt ondersteund door het gegeven dat Europa het afgelopen jaar door stelselmatige afwaarderingen van de Amerikaanse ratingbureaus is geplaagd, wat op zich zeer opmerkelijk is aangezien een land als de VS en Engeland er heus niet beter voor staan. Of het echter uiteindelijk Obama wordt of een andere kandidaat; op Ron Paul na zijn het allemaal stromannen van het bankensyndicaat, dus veel zal het niet uitmaken.

Of de dollar inderdaad nog een heldere fase gaat meemaken op zijn sterfbed valt overigens nog te bezien, want als men niet heel erg oppast kan de Europese vonk zomaar overslaan over de grote plas. Oom Bernanke is vast al weken bezig om in zijn schuurtje bankbiljetten bij te drukken, die hij vanaf maandag vanuit zijn helikopter rond kan gaan strooien om de boel maar draaiende te houden.

In de tussentijd worden goud en zilver naar de slachtbank geleidt en verschijnen in de pers met grote regelmaat verhalen dat de Amerikaanse economie weer tekenen van herstel toont en vertonen ook de reguliere beurzen een opgaande trend. Vergeet echter niet, dat tot op een dag voor de Grote Depressie in de VS uitbrak ook daar de kranten nog vol stonden met positieve verhalen.

Over echt goud en echt zilver gesproken, goud bevindt zich momenteel ongeveer op de (dalende) rode steunlijn. Het zou hier steun kunnen ondervinden , maar ook kunnen doorzakken tot op $1550:

Goud kopen


Voor zilver lijkt een weerstand te liggen in een brede zone rond de $36:

Koopt u bij deze koers gouden munten, denk u ik ga een goudbaar kopen of een goudstaaf kopen? Of denkt u aan beleggen in zilver door een zilverbaar te kopen?

Het moet echter gezegd worden, dat het nut van technische analyse in een markt die voortdurend verstoord wordt door interventies van de centrale banken gering is. Vandaar zijn korte termijn ontwikkelingen ook zo lastig te voorspellen.

Minder lastig te voorspellen is echter het lange termijn plaatje: echtgoud fors omhoog, en echt zilver hoogstwaarschijnlijk nog veel meer omhoog.

Het zandfort gebouwd aan de vloedlijn kan immers nog zo hoog zijn; na een uur is er niets meer van over. Daarvoor zijn de natuurkrachten te sterk. En zo geldt het ook in de economie; manipulatie van koersen en ongedekt geld bijdrukken zullen het altijd verliezen van het verlangen naar rendement op geleverde arbeid. Twijfelt u over goud kopen of over beleggen in zilver?

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • De Heraut

  In de eerste pool. Complimenten, Rien!

  Interessante invalshoek ook. Niet eerder gelezen, maar klinkt plausibel

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Pas op speculatie op komst:

  De PM markten zijn een mix van twee factoren: buyer pools en traders. Wat traders zijn mag duidelijk zijn. Ze proberen geld te verdienen uit koersverschillen.
  Maar buyer pools zijn een redelijk onbegrepen fenomeen. Een buyer pool is een groep kopers. Voor de PM markt zijn het mensen die zilver en goud kopen om er lange tijd op te blijven zitten. Binnen de PM markt is hun functie het opkopen van bestaande voorraden. Hierdoor verdwijnen er PMs uit de markt, en wordt het aanbod gereduceerd. Dit zorgt voor een prijsstijging.
  Buyer pools zijn echter groepen. De samenleving bestaat uit vele groeppen van mensen. De eerste buyer pool voor de PM sector ontstond in 2000/2001. Waarschijnlijk door de dot-com bubble hebben deze mensen geprobeerd het systeem te begrijpen en kwamen tot de conclusie dat er een wereldwijde crash moest komen omdat het systeem principieel fout is. Deze mensen begonnen goud en zilver op te kopen. Hiermee begon de bull markt.
  Maar deze groep mensen is niet oneindig groot. Er kwam dus een moment waarop de groep voorzien was. Dwz hun begin kapitaal was volledig geinvesteerd. Wel kopen ze nog steeds bij wanneer mogelijk, maar de grote inkoop golf was over. Dit uitte zich is een correctie en consolidatie van de PM prijzen. Ik zat zelf in deze eerste groep, vandaar dat ik redelijk zeker weet hoe deze tot stand kwam.
  Daarna hebben zich iedere keer weer opnieuw buyer pools gevormd. En iedere keer als er zo’n buyer pool op actief wordt gaan de PM prijzen stijl(er) omhoog. Iedere van deze groepen ken zijn eigen climax top. En iedere keer raakt het nieuwe kapitaal dat zo’n groep inbrengt op en volgt er een correctie met consolidatie.
  En iedere keer staat er na verloop van tijd een nieuwe buyers pool op om voor de volgende stijging te zorgen.
  Wel is het zo dat de buyer pools voordurend groter moeten worden. De eerste pool was vrij klein. Inmiddels is de meest recente buyers pool redelijk groot geworden. Maar nog steeds is het slechts een minderheid in de markt.
  De ultimatieve buyers pool zal de gehele wereldbevolking zijn. Maar dan hebben we het over vrijgoud, lol. Voor het zo ver is (als het zo ver komt!) zal er nog minstens 1 buyer pools bijkomen: het gros van de actieve investeerders.
  Iedere buyers pool kent zijn eigen trigger. De eerste pool was waarschijnlijk getriggerd door de dot-com bubble. De laatste pool was waarschijnlijk getriggerd door de angst voor een implosie van de banken. Wat de trigger voor de volgende pool zal zijn is natuurlijk onbekend. Het zal een major mover zijn. Bijvoorbeeld een default van de USA op zijn obligaties? Of zijn er nog kleinere mogelijk?

 • Seppel

  Ja, behalve het geluid van een zilver- en goudlawine.

 • temp242

  STIL HET IS OORVERDOVEND STIL

 • temp242
 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @temp242
  ik leer ook nog iedere dag bij :-)

 • temp242

  Velen bedrijven mét hun ceo’s op kop dachten in China poen te gaan scheppen.
  Dat ze daarbij eigen (werk)volk schaamteloos op straat voor gezet hebben, och wat maakte dat uit, de sociale hangmat België is er toch.
  Wel leuk vast te stellen dat nét die vuile opportunisten bloeden in China.
  Hoe stom. of hoe hebzuchtig.
  http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_bouw/Belgische_bedrijven_bloeden_in_China.9174685-3101.art

 • temp242

  En ja hoor Beste Gerard!
  Onze staatszender moet besparen!
  En wat doet onze staatszender voor haar personeel!!!
  Een extraatje geven!!!
  Waarom???
  Om de inspanningen die ze gaan leveren om zuiniger met het belastingsgeld te gaan ‘moeten’ omspringen!!!
  Kan het NOG zotter!!!
  http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media/VRT_overweegt_extraatje_voor_het_personeel.9174675-3120.art

 • temp242

  Mijn hoed af, Beste Rien, MVG.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @temp242
  “Wat je hier zegt is O N M O G E L I J K beste Rien.”

  Nee, niet onmogelijk, maar heel heel moeilijk.
  Het gaat regelrecht tegen de normale menselijke reactie in.
  Maar er zijn mensen die dit kunnen.

 • WijRos

  Beste John, als u even de performance van goud en zilver bekijkt en NEM de best scorende grote goudminer het afgelopen halfjaar dan zult u zien dat NEM 20% meer verloren heeft dan de goudprijs !! Dat was wat Gerard bedoelde.

  U moet onderstaande grafiek even instellen op 21 september 2011, ik heb gemerkt als je het kopieert dat je dan een andere grafiek krijgt. zilver heeft precies een daling gemaakt in het eind van september 2011.

  http://www.google.com/finance?chdnp=1&chdd=1&chds=1&chdv=1&chvs=maximized&chdeh=0&chfdeh=0&chdet=1332382949449&chddm=120&chls=IntervalBasedLine&cmpto=NYSE:NEM;LON:PHAG&cmptdms=1;0&q=LON:PHAU&&fct=big

 • john

  @Gerard
  Je schrijft dat de GoudmijnSECTOR-aandelen zo slecht waren het laatste half jaar.
  Maar dat het Goud het zo goed deed ???? (En laten we het over Zilver maar helemaal niet hebben !!)
  Dat geloof je toch zeker zelf niet toch ??
  Je mag mijn verlies delen …….

 • WijRos

  @Gerard
  re. Daar moet je HEEL VEEL voor gestudeerd hebben!

  Beste Gerard, maar je begrijpt toch wel dat de lonen van deze lieden wel stijgt met double digit percentages. Deze lieden hebben geen last van een inflatie van 2 a 3 % zoals ze ons proberen wijs te maken.

 • Andreas

  Jaaaaahaaaaa Gerard
  Jij moet nog heel veel leren om mee te kunnen doen in onze gerespecteerde roverheid. Ik waardeer echter je huidige ,,domheid,, meer. Dat is namelijk gebaseerd op gezond kritisch verstand. Laat onze roverheid nou een gebrek hebben aan ,,gezond verstand,, in mijn ogen.
  Je kunt heel veel bijleren maar een ongezond verstand is ongeneeslijk. Dat blijkt al 40 jaar en eigenlijk 2000 jaar. Zolang als er politikers bestaan.
  MVG

 • Gerard

  @WijRos
  re “Beste Gerard, ik hoop dat je er om kunt lachen, inhoudelijk valt dat echter niet mee.”

  Natuurlijk kan ik er om lachen, maar ik maak geen schijn van kans. Ik snap niks van Keynes, dat maakt mij ongeschikt voor alles.
  Ik begrijp ook niet dat wanneer alles zoveel duurder wordt, en de lonen NIET meestijgen, dat dit nu juist zo goed is voor de economie. Daar moet je HEEL VEEL voor gestudeerd hebben!
  Ook is het zo goed voor de economie als al het spaargeld op bankrekeningen en pensioenfondsen verdampt. Zonder spaargeld en zonder pensioen zouden wij dus een prachtige economie hebben??
  Sorry, ik ben daar te dom voor.

 • Gerard

  @buffel
  Tja, wat goudmijn-aandelen zat je echt verkeerd het laatste half jaar.
  Daarom is “spreiding” over sectoren zo belangrijk.

  Van de 4 aandelen die je noemt zijn er 3 heel erg goed. Maar ik denk niet dat de analyses van slimbeleggen slecht waren. Hij doet echt wel grondig onderzoek. Maar het probleem zit niet in de aandelen, maar in de “sector”. De hoek waar de klappen vielen. Wie verwachtte nu dat goud zo hard stijgt en tegelijkertijd goudmijnen zo hard dalen?? Ik in ieder geval NIET.
  Daarom nogmaals “spreiding” over meerdere sectoren.

  Daarbij houd je foute aandelen te lang vast. Leer strikter te zijn en verkoop (of koop een put) indien aandelen 15%, 20%, 25% (bij hoog volatiel) onder jouw hoogste top zakken. Of door een belangrijke steunlijn breken binnen die 20%. Hiermee beperk je zulke megaverliezen.
  Dit is de ENIGE criteria om te verkopen.
  Van de andere kant laat je hiermee ook de winsten doorlopen. Je neemt dus NOOIT winst.
  Een kennis van mij “verkocht” Apple op 495 een paar weken geleden. Hij nam winst…

  Het is zoooo simpel! Je hoeft er ook niet slim voor te zijn. Iedereen snapt dit, maar niemand doet het.

 • Gerard

  @Lamberto
  Knap stukje, vanuit 2008! Complimenten! Jij snapt hoe een koe een haas vangt.
  Hoe toevallig, mijn eigen eerste analyses rond 2008 waren OOK gebasseerd op Robert Prechter. Van hem hem ik heel veel geleerd. En nog steeds is Prechter een van de beste economen die er bestaan. Hij snapt als geen ander hoe een deflatie-tijdperk werkt, hoe het onstaat en hoe het eindigd.

 • greetjes

  welterusten ;-)

 • greetjes

  China’s Secret Plan to Bankrupt Millions of Americans?

  http://www.stansberryresearch.com/pro/1202CHINAPT2/LOILN351/PR

 • greetjes

  vervolg post # 6

  In typical form, the government is sticking it to the people. Buying Italian bonds has become an issue of patriotism with strong calls and intense public pressure for citizens to plunk down their hard earned savings and bail out the government. They even have footballers and celebrities endorsing government bonds.

  On the flip side of this coin are the Big Brother financial tactics– shaking down every last citizen based on a computer algorithm’s judgment of their spending habits. Given that one of the categories that the tax authorities are looking at is investment spending, buying Italian bonds may very well, in fact, get people flagged by Skynet.

  If you step back and look at the big picture, this system is truly mind boggling. For years, politicians have been running wild, showering themselves with power and privilege at taxpayer expense.

  When the magical fairy dust ran out and it became time to pay the toll, they’ve made it a patriotic issue for society to bail out their malfeasance, and are now proceeding to milk the people dry through Draconian tax policies and collection schemes.

  Serf. Slave. Milk cow. Pick your metaphor. Their privilege, our expense. It’s an absolutely absurd system that’s ripe for change.

 • greetjes

  Sorry, ik post misschien even veel, maar er zit dan ook divers nieuws in mijn mailbox dat ik met jullie wil delen.

  Simon Black aka The Sovereign Man vandaag:

  This is something out of an Orwellian science fiction movie.

  The Italian tax authorities are now field testing a new system called ‘redditometro’, a database that automatically collects and analyzes taxpayers’ tax data vs. spending data based on automated collection of credit card and banking information.

  For example, if the credit card reports show that you have an expensive gym membership… or perhaps you bought too fancy of a mobile phone, then the system will flag you if your annual tax liability isn’t commensurate with such spending habits.

  Big Brother would be proud.

  Preliminary results showed that a full 20% of Italian taxpayers will be initially flagged, much to the delight of agency director Attilio Befera. According to Befera, “We have €120 billion of tax evasion, and to cope with this emergency, we need to take emergency measures…”

  Naturally, the way to deal with fiscal urgency is to treat everyone like a suspect. Befera has dismissed criticism from privacy groups, wrapping himself up in a blanket of duty and righteousness–‘desperate times call for desperate measures’ and all that nonsense.

  It’s the same rationalization you see with these lowlife government agents who molest children at airports; they look in the mirror each morning and convince themselves that they’re keeping the country safe from criminal terrorists. Their mission is noble… and that justifies the means.

 • greetjes

  March 21, 2012

  Greece is Now Irrelevant. Spain and Germany Will Decide the Euro’s Future

  Earlier this month, Spain began “rocking” the EU boat by telling the EU it wasn’t going to meet the new EU fiscal requirements.

  Spain’s sovereign thunderclap and the end of Merkel’s Europe

  As many readers will already have seen, Premier Mariano Rajoy has refused point blank to comply with the austerity demands of the European Commission and the European Council (hijacked by Merkozy).

  Taking what he called a “sovereign decision”, he simply announced that he intends to ignore the EU deficit target of 4.4pc of GDP for this year, setting his own target of 5.8pc instead (down from 8.5pc in 2011).

  In the twenty years or so that I have been following EU affairs closely, I cannot remember such a bold and open act of defiance by any state. Usually such matters are fudged. Countries stretch the line, but do not actually cross it.

  With condign symbolism, Mr Rajoy dropped his bombshell in Brussels after the EU summit, without first notifying the commission or fellow EU leaders. Indeed, he seemed to relish the fact that he was tearing up the rule book and disavowing the whole EU machinery of budgetary control.

  http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100015432/spains-sovereign-thunderclap-and-the-end-of-merkels-europe/

  Spain ultimately acquiesced here once the EU permitted it to meet more lax requirements. However, this was a definite warning shot from a BIG PROBLEM country for the EU.

  As I’ve noted before, Spain must be watching what’s happening in Greece and asking itself whether it wants to go through this whole process of negotiating for bailouts via austerity measures.

  Indeed, Spain’s economy is already disastrous. Unemployment is already 20+% without any major austerity measures having been put in place. Anecdotal reports show Spain to be an absolute disaster. Spanish banks GREATLY underplay their exposure to the Spanish housing market (“officially” prices are down 20% but most likely it’s a lot more than that).

  Put another way, Spain in many ways, Spain is already in as bad a shape as Greece. And it hasn’t begun any significant austerity measures yet. Having seen what austerity has done to Greece (Greek GDP shrank 6.8% in 2011 AFTER Greece received bailouts equal to 57% of its GDP), Spain is much less likely to opt for the bailout/ austerity measure program.

  The significance of this is HUGE. According to the Bank of International Settlements worldwide exposure to Spain is north of $1 TRILLION with Great Britain on the hook for $51 billion, the US on the hook for $187 billion, France on the hook for $224 billion and Germany on the hook for a whopping $244 billion.

  However, as I have proven in previous issues, the Bank of International Settlements’ estimates actually underestimate the true exposure EU nations pose to the financial system (for instance, the Bank of International Settlements claims German exposure to Greece is only $3.9 billion… when Germany’s Deutsche Bank alone has over 2.8 BILLION Euros’ worth of exposure to Greek debt and businesses). And Germany has TENS of other banks with exposure to Greece besides Deutsche Bank

  Gains, Pains & Capital

 • greetjes

  The propaganda machine that surrounds the Greek CDS default continues to amaze most who are looking for winners and losers. The next shoe to drop is this Friday, March 23rd after the markets close when the Greek Foreign Law Bonds are settled. These are the bonds that there is no legal authority to force compliance on the hold outs.

  Mainstream Media Desperately Tries To Cover-up CDS Losses

  Bix Weir

 • greetjes

  358 RESIGNATIONS FROM WORLD BANKS, INVESTMENT HOUSES, MONEY FUNDS

  “Some big names on Wall Street are eager to step out of the spotlight after enduring years of financial-crisis turbulence and negative attention from politicians and protesters, said Peter Ressler, the chief executive of RMG Search.”

  http://americankabuki.blogspot.com/p/131-resignations-from-world-banks.html

  n.b. snelle rekensom levert alleen al in 2012 bijna 250 ratten op

 • temp242