24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Steeds meer ondernemers spreiden hun geld

Negatieve rente zorgt ervoor dat er betaald moet worden voor grote geldbedragen op een rekening. Een manier om dit tegen te gaan is spreiden. Vooral kleinere ondernemers kiezen er daarom voor om meerdere rekeningen te openen. Dit zorgt er echter wel voor dat er een drukte ontstaat bij banken. 

Ontstoppingen bij banken

Omdat er meer vraag is naar rekeningen, zorgt dit voor ontstoppingen bij banken. Alhoewel dit niet bij alle banken het geval is, geven veel mkb’ers aan dat zij al lange tijd in de wacht staan voor nieuwe rekeningen. Verschillende banken, waaronder de Volksbank, Triodos en ING, bevestigen dit. Bij de ING is er bijvoorbeeld sprake van een 20% toename in de vraag naar zakelijke rekeningen, maar de bank legt de schuld van de ontstopping toch deels bij de rekeninghouder. Ze geven hierbij aan in sommige gevallen meer informatie over een onderneming nodig te hebben waardoor de doorlooptijd langer duurt. Ook de Volksbank brengt een statement naar buiten en geeft aan een wachttijd van 6 weken te hanteren voor bestaande klanten. Nieuwe klanten dienen langer geduld te hebben. 

Spreiden van geld 

De reden voor het aanvragen van nieuwe rekeningen is dus het spreiden van geld. Omdat de negatieve rente het sparen van grote sommen geld niet meer aantrekkelijk maakt, kiezen verschillende ondernemers ervoor om het geld op te delen in kleinere hoeveelheden en dit op verschillende rekeningen te zetten. Een slimme manier om negatieve rente te omzeilen. Daarnaast is het ook daadwerkelijke een effectieve manier. Een ondernemer kan bijvoorbeeld op jaarbasis €500 aan negatieve rente besparen wanneer zij €200.000 over twee rekeningen verdelen. 

Addertjes onder het gras

Bij verschillende banken zit er echter wel een addertje onder het gras. Op deze manier proberen banken er ook wat extra’s uit te halen. Wanneer er bij de SNS- of ASN Bank geld gespreid wil worden, dan kan dat alleen als bestaande klant. Dit is het gevolg van grote groep nieuwe klanten die een rekening probeert te openen. Bij de ABN AMRO is het een vereiste om de bank huisbankier van de onderneming te maken wanneer u daar wilt spreiden. Ze vragen daarom bij het aanvragen van een nieuwe zakelijke rekening of spreiden het motief is zodat ze daarop in kunnen spelen. In principe hebben banken het recht om deze eisen te stellen, maar het is niet altijd voordelig voor ondernemers. Zijn er ook andere manier om geld te spreiden zonder hierbij vast te zitten aan (de eisen van) een bank?

Goud om te spreiden

Een andere manier om geld te spreiden is goud. Al decennialang wordt goud gezien als manier om geld vast te zetten en het niet minder waard te laten worden door inflatie en/of negatieve rente. Dit is iets wat wel kan gebeuren wanneer u geld op een rekening laat staan. Hoe werkt het precies? Goud is al eeuwenlang een kostbaar en schaars goed. Goud kan gekocht worden in de vorm van gouden munten of goudbaren. De keuze hiertussen kan gebaseerd worden op bijvoorbeeld budget en/of gewicht. Munten zijn namelijk vaak goedkoper, aangezien deze uit lagere gewichten bestaan. Baren daarentegen zijn ideaal goud wanneer u in een grotere hoeveelheid goud wilt investeren. De verschillen tussen gouden munten en goudbaren zijn dus wel degelijk van toepassing. Naast kostbaar goed wordt goud ook al erg lange tijd als veilige haven gezien in tijden van onzekerheid. Meerdere doeleinden en voordelen dus. 

Goud kan een interessante keuze zijn wanneer u een manier zoekt om geld te spreiden. Via deze weg bent u niet verbonden aan een bank en hoeft u niet aan de eerder genoemde eisen te voldoen. Het is een manier om negatieve rente tegen te gaan, net zoals bij spreiden. Daarnaast helpt het ook tegen inflatie te beschermen, wat via een rekening niet kan. Bij The Silver Mountain koopt u goud van uitstekende kwaliteit. Door middel van het kopen van goud kunt u uw geld vastzetten, spreiden en ook de waarde behouden. 

Bekijk ook