Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Investeerders en consumenten blijven vechten tegen de gevolgen die de COVID-19 pandemie met zich meebrengt. Toch daalde de vraag naar goud in het eerste kwartaal van 2020 tot 892,3 ton. Dit resulteerde in de laagste kwartaalcijfers sinds het derde kwartaal van 2009.
Baren en munten
De situatie in het derde kwartaal is echter compleet anders. De vraag naar goudbaren en gouden munten nam toe met 49% ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode tot maar liefst 222,1 ton. Deze sterke groei kwam voor in de meeste grote retail beleggingsmarkten, maar vooral in de westerse markten en de landen China en Turkije. In deze landen is er een grote vraag naar gouden munten als veilige belegging.
Omzet centrale banken
Centrale banken genereerden in het derde kwartaal van 2020 een kleine netto omzet van 12 ton, door goud welteverstaan. Deze omzet is voornamelijk gegenereerd door de banken van Turkije en Oezbekistan. Andere banken gingen gestaag door met kleinere aankopen.
In het derde kwartaal werd er een recordhoogte van 1003,3 ton bereikt aan goudbezit. Wereldwijd voegden beleggers 272,5 ton toe aan de voorraad, aldus ETF (Exchange Traded Funds).
Recordhoogte van de goudprijs
Begin augustus steeg de goudprijs naar een recordhoogte van US $ 2.067,15/ oz. Dit werd gevolgd door een correctie waarbij de koers het kwartaal afsloot rond $ 1.900/ oz. Ook in andere valuta’s, waaronder de roepie, yuan, euro en pond sterling, werden recordprijzen voor goud gezien.