24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Stijgingen in goud

Investeerders en consumenten blijven vechten tegen de gevolgen die de COVID-19 pandemie met zich meebrengt. Toch daalde de vraag naar goud in het eerste kwartaal van 2020 tot 892,3 ton. Dit resulteerde in de laagste kwartaalcijfers sinds het derde kwartaal van 2009.

Baren en munten

De situatie in het derde kwartaal is echter compleet anders. De vraag naar goudbaren en gouden munten nam toe met 49% ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode tot maar liefst 222,1 ton. Deze sterke groei kwam voor in de meeste grote retail beleggingsmarkten, maar vooral in de westerse markten en de landen China en Turkije. In deze landen is er een grote vraag naar gouden munten als veilige belegging.

Stijging goud

Omzet centrale banken

Centrale banken genereerden in het derde kwartaal van 2020 een kleine netto omzet van 12 ton, door goud welteverstaan. Deze omzet is voornamelijk gegenereerd door de banken van Turkije en Oezbekistan. Andere banken gingen gestaag door met kleinere aankopen.

In het derde kwartaal werd er een recordhoogte van 1003,3 ton bereikt aan goudbezit. Wereldwijd voegden beleggers 272,5 ton toe aan de voorraad, aldus ETF (Exchange Traded Funds).

Recordhoogte van de goudprijs

Begin augustus steeg de goudprijs naar een recordhoogte van US $ 2.067,15/ oz. Dit werd gevolgd door een correctie waarbij de koers het kwartaal afsloot rond $ 1.900/ oz. Ook in andere valuta’s, waaronder de roepie, yuan, euro en pond sterling, werden recordprijzen voor goud gezien.

Bekijk ook