24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Stijgt zilver naar een nieuwe record hoogte?

Volgt zilver goud naar nieuwe record hoogten?
Door Northwest Territorial Mint Staff

Goud heeft in 2009 haar hoogste stand ooit bereikt en bleef ook in de eerste maanden van 2010 boven de $1.100/oz. Echter waarom heeft zilver niet tegelijkertijd haar hoogste stand ooit bereikt? Hoewel de prijs van zilver in 2009 met 45% steeg blijft de prijs rond de $17/oz. schommelen, dit is ver verwijderd van haar hoogste stand ooit.

Hoe zou jij de relatie tussen goud en zilver beschrijven?

Hugh Clark, Vice President Bedrijfscommunicatie bij Endeavour Silver Corp, stelt dat de relatie tussen zilver en goud in het verleden weleens precies tegenovergesteld is geweest als dat het op dit moment is. Zilver was op dat moment het meest felbegeerde edelmetaal. “Zilver staat bekend als “Poor Man’s Gold”, hoewel de meeste van jullie verrast zullen zijn dat 4,500 jaar geleden zilver als veel waardevoller werd gezien dan goud. Dit omdat het aanbod van zilver schaars was. Met de ontdekking van grote zilver voorraden in het hedendaagse Spanje, Turkije en andere landen, werd de zilver voorraad groter dan die van goud en verloor het zijn prijs dominantie. De grote ontdekkingen in de Nieuwe Wereld na 1500 versnelde de prijsdaling van zilver relatief gezien ten opzichte van de goud. Gedurende de evolutie van de beschaving werden beide edelmetalen gebruikt als valuta, hieruit is de historische relatie tussen de twee ontstaan. In de recente geschiedenis is goud veel waardevoller gebleken voor mensen die op zoek zijn veiligheid. De eerste keuze van deze mensen is goud, maar is de prijs te hoog dan kopen ze zilver.”

Jeffrey Christian, managing partner van CPM Group, beschrijft de voorraad en inwisselbare relatie tussen de twee metalen. “Goud en zilver hebben een losse relatie met elkaar. Beide delen ze een lange geschiedenis als betaalmiddel, dit gaat ongeveer tot 5000 jaar geleden terug. Ook delen ze veel fysieke en chemische eigenschappen wat ze een bepaalde mate van onderlinge substitueerbaarheid geeft. Een voorbeeld hiervan is dat zowel zilver als goud gebruikt kunnen worden in elektronische applicaties en in sommige medische en tandheelkundige apparatuur. Beide zijn immuun voor corrosie van veel zwakke zuren. Beide beschikken over enorme voorraden, veelal in de vorm van juwelen en beeldhouwwerken opgebouwd in de afgelopen 5000 jaar.” David Morgan, oprichter van Silver Investors, wijst naar de rijkdom beschermende eigenschappen van de edelmetalen,  juist deze eigenschappen hebben investeerders aangetrokken gedurende millennia. “Beide waren echte rijkdom en veilige havens gedurende de geschiedenis van de mensheid. Zilver en goud werden beiden als geld gezien tot de opkomst van het elektrische tijdperk, in dit tijdperk kreeg zilver een nieuwe primaire rol, dat van “industriële” metaal.

Zilver staat bekend als “industrieel” metaal. Wat heeft dit voor invloed op de waarde van zilver investeringen?

Zoals Clarke aangeeft wordt zilver ondertussen wijdverspreid gebruikt in de industrie. “De laatste twintig jaar is het gebruik van zilver in industriële toepassingen geëxplodeerd. Ik noem zilver “The Miracle Metal” om haar unieke eigenschappen. Het is de beste geleider van elektriciteit, de beste geleider van warmte, het is de meest reflecteerbare metaal, het is te smeden, het is buigzaam, het beschikt over anti-bacteriële eigenschappen en het heeft een mooi uiterlijk. Iedereen op deze planeet komt in aanraking met de toepasbaarheid van zilver. Er is geen metaal waarvoor meer patent en octrooi aanvragen zijn aangevraagd bij het Amerikaans kantoor voor patenten. Christian wijst naar de dubbelrol van zilver als de unieke kracht van zilver. “CPM Groep zegt vaak dat goud verhandelt wordt als financieel bezit zoals valutas en obligaties. Daarentegen wordt zilver verhandelt op zowel de financiële als ook op de industriële markt. Het deelt enkele eigenschappen met goud, zoals de enorme voorraden die opgebouwd zijn de afgelopen 5000 jaar en de hoge ratio van derivaten om de jaarlijkse veranderingen in fysieke vraag en aanbod.

Zilver deelt ook eigenschappen met industriële grondstoffen zoals olie en koper. Deze natuurlijke dualiteit ondersteunt de zilverprijzen soms. Industriële vraag voor zilver groeit soms op momenten dat financiële interesse in goud en zilver mijnder is. Dit is niet ongebruikelijk op het begin van een economische expansie.”

Wat is de waarde van de goud / zilver ratio voor investeringsdoeleinden?

Clarke ziet weinig waarde in de goud / zilver ratio. “Voor hele lange tijd was de zilver / goud ratio 16:1, de afgelopen jaren was de ratio tussen de 50:1 en 80:1 met een hoogtepunt op 100:1. Op dit moment is de ratio 60:1, maar deze ratio is voor mij niet van belang. Wat voor mij belangrijk is, is het feit dat we in het midden van een sterke bull market voor goud and zilver zitten. Veel factoren, waaronder vraag en aanbod en valuta depreciatie, laten me geloven dat we zelfs nog niet dicht bij het hoogtepunt zitten. Het beste moet nog komen.” Christian is het eens met Clark’s standpunt over de ratio. “Bij CPM Groep negeren we de goud / zilver ratio grotendeels. Het is zinloos als een handels- of investeringsgids. De goud / zilver ratio heeft een bereik tussen 16:1 en 100:1 gehad in de tijd van vrije goud- en zilverprijzen. Sommige mensen wijzen op het gemiddelde in deze tijd, en geven aan dat de prijs hiernaar moet terugkeren. Hier zijn echter geen economische, geologische of wiskundige redenen voor. Mensen spreken over terugkeren naar het gemiddelde, maar begrijpen niet wat die term inhoudt. Het concept van terugkeren naar het gemiddelde refereert aan het idee dat het rendement op investeringen naar het gemiddele terugkeren op de lange termijn. Het zegt niks over de absolute dollar waarde, niveau of ratio van deze investeringen. Erger nog: Het concept dat alle investeringen naar hun gemiddelde terugkeren wordt niet bevestigd door gegevens van de financiële markten. Het is een idee vergelijkbaar met het idee dat buitenaardse wezens de mensheid naar de Aarde heeft gebracht om deze te koloniseren. Je kan het geloven als het je helpt om te slapen, maar investeren op basis van rationele verwachtingen is voor mij altijd prima geweest.” Morgan heeft een andere mening over de ratio en geeft aan dat hij succesvol is geweest in handelen op basis van deze ratio. “Eén van de meest belangrijke methoden om je goudvoorraad (of zilver als je voorkeur hiernaar uit gaat)  te laten groeien is het handelen op basis van de ratio. Ik heb dit tot nu toe succesvol gedaan tijdens de gehele bull markt.

Als we 1980 als benchmark nemen heeft goud haar hoogste stand van 2009 gepasseerd, waarom heeft zilver dit nog niet gedaan?

Volgens Clarke, biedt de wereldwijde economische crisis een kans voor investeerders om voor een goede prijs in zilver te stappen. “Tijdens de kredietcrisis van 2007 – 2008 en de hieruit voortkomende wereldwijde recessie is er neerwaartse druk geweest op de zilverprijs door de verwachting dat de industriële vraag zou dalen. De zilverprijs bezweek met als laagste punt ongeveer $8.00 per ounce aan het eind van 2008. Sindsdien is zilver weer aan het stijgen en hoewel ik van goud hou ben ik ervan overtuigd dat zilver beter zal presteren dan goud.”

Terwijl er een sterke vraag naar zilver is in Noord Amerika wijst Christian naar de mondiale trends die onduidelijker zijn voor de toekomst van zilver. “Onze visie is dat de goudprijs verder is gestegen dan de de prijs van zilver omdat goud over de gehele wereld meer geaccepteerd is als financiële activa. In de Verenigde Staten is een sterke traditie van investeren in zilver, hier is de vraag dan ook groot. De vraag is redelijk sterk in Canade en enkele andere plaatsen. In Europa en Japan leert de ervaring ons dat de investeerders meer focussen op goud dan op zilver. In India en het Midden Oosten is de investeringsvraag voor goud hoger, maar investeerders zijn minder geïnteresseerd in zilver. Sterker nog, zilver juwelen en zilveren baren zijn juist verkocht door investeerders om te profiteren van de hogere prijs.” Morgan denkt dat het voorbarig is om een snelle groei van zilver te verwachten. “Het is veel te vroeg in de zilver cyclus om over te gaan naar de acceleratiefase. De laatste cyclus geeft echter wel een goed beeld hoe zilver presteert ten opzichte van goud in een inflationaire omgeving.”

Hugh Clarke is Vice President Bedrijfscommunicatie bij Endeavour Silver Corp, een zilver mijnbouw bedrijf gevestigd in Mexico dat zich focust op de groei van haar zilver productie, reserves en financiële middelen. Jeffrey Christian is Managing Director van CPM Groep, CPM Groep is een bedrijf dat zich richt op marktonderzoek van grondstoffen, consultancy, vermogensbeheer en het is een investeringsbank. David Morgan is de oprichter van de Silver Investor en is hoofdredacteur van de edelmetalen onderzoeksgids, “The Morgan Report.”

Bekijk ook