Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Storm in een glas water

05-11-2011 Zilverpaul

 

De CME heeft net een verklaring uitgegeven, waarin uitleg wordt gegeven wat betreft hun aanpassingen in de marginregeling.

Een en ander houdt in, dat men er juist op gericht is de risico’s in te perken.

Tot slot maakt men excuus voor hun eerdere berichtgeving die mogelijke verwarrring kan hebben veroorzaakt.

 

Wat mij betreft: een leerpunt om niet te snel te publiceren, wat ten koste kan gaan van de nauwkeurigheid. Anderzijds was de berichtgeving dermate  onrustbarend, dat snelle actie op zijn plaats leek.

met vriendelijke groet,

Zilverpaul

 • WijRos

  @Gordijnen
  Beste Gordijnen,
  U moet mensen laten doen waar ze goed in zijn. Aziaten en Duitsers zijn goed in het produceren van kwaliteitsartikelen dat komt door hun geordende manier van leven, wij noemen dat discipline. Nederlanders zijn goed in lange discussies die over het algemeen niet veel opleveren de tijd dat wij iets unieks konden maken is voorbij en zal ook niet zo gauw weer terug komen. Onze cultuur accepteerde dat niet, wij geven de voorkeur aan een uitkering of een overheids-achtig baantje hetgeen bijna hetzelfde is als een uitkering. U moet uw producten inkopen waar u de beste waar krijgt voor uw geld en niet uit medeleven met de arme Europeanen een Europees product kopen. Lees eens een keer het boek van Ayn Rand, Atlas Shrugged dan ziet u waar uw manier van inkopen, zoals u het in het bovenstaande verhaal aangaf, toe leidt.
  Nederland en het grootste deel van Europa moet een veranderingsproces ondergaan hetgeen altijd moeilijk en niet leuk is maar wel nodig.

 • Gordijnen

  Mooi al deze informatie op dit forum.

  Als ondernemer importeerde ik wel eens uit China en geniet daar in China de hele dag van deze andere wereld. Ik zie o.a. ook veel mensen, vervuiling en de controle van de overheid.
  Ik woon daar niet, dus stoor mij hier dan ook niet aan. De rekening van o.a. deze vervuiling gaat straks nog erg veel investering eisen.

  Als ik hier soms mensen hoor klagen, dan verwijs ik ze ook op de andere kant van de wereld. Tegen mijn bejaarde moeder zei ik altijd, wees blij dat je niet op zoek hoeft naar eten uit de vuilnisbakken. Tegen deze chineese bejaarden is altijd gezegd, door de overheid, dat ze zich geen zorgen hoefden te maken en dat het systeem wel voor ze zou zorgen. Dit kregen wij tot op heden ook te horen van onze overheid.

  De verbeterde wereld begint altijd bij jezelf en goed voorbeeld doet volgen. Tenminste dat hoop ik.

  Daarom importeer ik steeds meer bewust uit de landen van de Euro of de EU. Als wij nu niet onze industrie steunen, dan wordt alles verkocht aan de opkomende markten. BRIC

  Alleen jammer dat onze overheden toekijken hoe alsnog onze industrieen worden verkocht. Dan vraag ik mij af, moet ik dan ook alleen maar naar kijken naar het geld?

  Ja, ik kijk ook naar geld, maar op een andere manier. Ik meld tegenwoordig dit produkt komt uit Europa, kan ik U aanbevelen. Wij moeten elkaar helpen in Europa.

  Natuurlijk moet er nog veel meer veranderen, probeer alleen een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Vergeet niet: Enjoy live and home.

 • WijRos

  @Gerard
  Beste Gerard, ik denk dat het andersom ook zo is, hoe beter de arbeidsomstandigheden hoe sneller de welvaart af neemt. Veel arbeidsomstandigheden wetten zijn pure geldverkwisting en hebben vaak weinig of niets met echte veiligheid van doen. Het is enorm bureaucratisch en dat wordt dan ook het doel als de papieren maar goed zijn dan moet het wel veilig zijn. Je ziet nu dan ook steeds vaker dat de papieren wel goed zijn maar het toch mis gaat. Het is echter opvallend dat de papier creëerders altijd vrijuit gaan. Terwijl het de moeite waard is om de stelling te onderzoeken dat veel van de huidige regels het zicht op echte veiligheid beperken.
  dit geldt trouwens niet alleen bij veiligheid maar bij alle overheidstoezichthouders.

 • Gerard

  @Jan
  Slechte arbeidsomstandigheden is altijd het pad geweest naar mooie welvaart!
  Dit zelfde pad hebben wij in het westen ook moeten gaan naar waar we nu zijn.
  Dit pad kun je niet overslaan, hoe graag je ook zou willen.
  Betere arbeidsomstandigheden komen er in China ook wel zodra de welvaart er voor iedereen is.

 • Gerard

  Nog even terug op de uitspraak:
  “Olie is het nieuwe goud van 2012.”

  “Zeker weten” doen we het natuurlijk nooit. Ik ga af op aanwijzingen.
  Natuurlijk zal techniek in winning de olie wel laten vloeien, maar dit wel dure winning. Het drijft de prijs alleen maar verder op.

  De aanwijzing waar ik vooral naar keek, was dat bij “normale” terugval economie de olieprijs voorop gaat met extreme uitslagen.
  Nu is het andersom, de grondstoffen (koper altijd voorop) daalde hard terwijl olie duur bleef. Crude nu nog steeds rond 95!!

  Olie is altijd de “wal die het schip doet keren”. M.a.w. dure olie, economie daalt, goedkope olie, economie stijgt. We zien namelijk de vraag naar olie stedds verder oplopen, terwijl de goedkope winbare olie op raakt.

 • ramona
 • WijRos

  @Jan
  Beste Jan,
  Ik kan uw verhaal maar ten dele volgen, dat de lonen in Europa erg hoog zijn is in elk geval juist. Het verhaal over die zogenaamde arbeidsproductiviteit daarentegen raakt kant nog wal volgens mij. Als we even naar Nederland kijken dan kunnen we alleen maar vaststellen dat we bijna alle productie capaciteit verloren zijn. Bedenk mensen in kantoren en het ambtenaren apparaat produceert niets van waarde. Het zijn in grote lijnen alleen maar blokkades voor groei in productie. Dus er is al iets helemaal mis met de definiëring van productiviteit. Hier zien we een BNP als som van productie maar dat is onjuist het is tegenwoordig de som van hetgeen we nog meer geleend hebben. Verder gaat de productiviteit omhoog als er zo weinig mogelijk wit werken want daar wordt het BNP door gedeeld.
  Er wordt in grote lijnen alleen nog goed geproduceerd in Duitsland en Polen en misschien in een aantal Scandinavische landen. Het is erg moeilijk om er een goed beeld van te krijgen omdat diensten ook vaak bij de productie opgeteld worden terwijl veel diensten alleen maar grotere problemen creëren.
  Chinezen zijn geen superras maar hebben nu, net als wij een de vijftiger jaren, een helder doel voor ogen waar ze heen willen. Wij met onze vakbonden en allerlei andere belangen organisaties zijn alleen maar bezig de aangename zaken van het verleden overeind te houden zonder er voor te willen betalen.
  Ik vertel u dat men kan nog veel leuke indexen produceren over productiviteit en weet ik veel wat voor onzinnig gedoe het is appels en peren vergelijken. Het is er alleen maar voor om ons een rad voor de ogen te draaien. Het roer moet om, er moet veel minder geleend worden en dat gaat alleen maar gebeuren als de rente naar 10 -15% gaat. Daar hebben we geen Draghi’s, Knotten of Bernankes met hun onzinnige instellingen voor nodig.
  We gaan een moeilijke tijd tegemoet en hoe langer we het uitstellen hoe beroerder het wordt dat is de realiteit waar mee van doen hebben.

 • Jan

  @RCPL: bedankt voor je positieve reactie. Onze standpunten liggen niet ver uit elkaar en een respectvolle discussie is altijd positief. Dat is ten andere ook de bedoeling van dit forum.

 • WijRos

  @RCPL
  Beste RCPL,
  Ik ben het in grote lijnen met jouw betoog eens alleen is het harde werken bij de Amerikanen ook sterk verminderd. Ze hebben nu ook in Amerika grote behoefte aan mensen die met hun handen en hun hoofd kunnen werken. Ook in de VS kiest men massaal liever voor een uitkering dan het werken in het veld bij een boer of een tuinder.

 • WijRos

  @Rien
  Beste Rien, ik denk dat de junior goudmijnen in Canada en in mindere mate Australië en Verenigde Staten nog mogelijkheden hebben. Fysiek is natuurlijk het beste maar het heeft ook zijn risiko’s want waar berg je het veilig op. In Nederland is alleen nog GoldRepublic maar die is erg cosy met de AFM hetgeen ik erg verontrustend vind. Dat was ook de reden dat Goldmoney, en volgens mij terecht weggegaan is.

 • Ethan

  En laten we ondertussen naast het economische nieuws ook niet vergeten dat we op het NOS journaal e.d. al lang niet meer horen over de gigantische problemen aan de andere kant van de wereld:

  08:47 AM EDT on November 8th, 2011 | 2 comments
  Tokyo Professor: Spiders bio-concentrated radioactive silver at 1,000 times level in soil

  12:02 AM EDT on November 8th, 2011 | 19 comments
  The Economist: Fukushima engineer reveals workers “often keeled over” while clearing radioactive rubble — Removed by ambulance, “usually” they returned

  08:18 PM EDT on November 7th, 2011 | 14 comments
  Japan Times: It is of “great concern” that little has been disclosed about Fukushima workers

  07:19 PM EDT on November 7th, 2011 | 38 comments
  Rumor circulating via Twitter in Japan: Many more Fukushima workers dead than revealed — Bodies may be kept at medical school

  04:59 PM EDT on November 7th, 2011 | 37 comments
  Japan Emperor’s granddaughter hospitalized with mycoplasmal pneumonia

  02:55 PM EDT on November 7th, 2011 | 22 comments
  NHK: Fukushima children not growing in weight, average increase down 75% — Doctor says “very unusual”… some gained only 1 pound in year

  Veel meer op:

  enenews.com/category/japan

 • RCPL

  @Jan

  De 1e duim omhoog is van mij!
  Snaarstrak en kraakhelder betoog, waar ik verder niets aan toe te voegen heb. :-)

  Mijn allereerste post (12:34) had ik genuanceerder moeten brengen.

 • Jan

  @RCPL.

  Beste RCPL,

  Ik kan je grotendeels volgen, alleen vind ik (nog altijd) dat die meneer Liqun wel zeer kort door de bocht gaat en de zaak zeer eenzijdig bekijkt. China investeert trouwens veel in Europa dus zo slecht zal het hier dan ook niet zijn. Het gaat ook niet zozeer om het aantal gepresteerde uren, maar om arbeidsproductiviteit (de verhouding tussen het aantal gepresteerde werkuren en de geproduceerde goederen en diensten) en op dat vlak scoren zeker de west Europese landen nog altijd zeer goed. De loonkosten liggen hoog, maar dat mag ook wel als je veel van je mensen eist en de bevolking hier over het algemeen goed opgeleid is. Daarbij spenderen mensen die veel verdienen ook veel dus dat is weer goed voor de economie als geheel. Wat betreft het overaanbod aan ambtenaren en onnuttige beroepen kunnen we elkaar zeker vinden.

  Deze crisis is, tenminste voor het merendeel van de bevolking, niet op te lossen met meer en harder te werken (er zijn al genoeg stressklachten en mensen die zich ophangen omdat ze de druk van hun werk niet meer aankunnen), maar met een mentaliteitsverandering (er is teveel materialisme en hebzucht) en vooral een heroriëntering van het overheidsbeleid dat gericht moet zijn op de lange termijn. Het moet maar eens gedaan zijn mensen als verwende kinderen te behandelen en ze steeds weer te geven wat ze willen, alsook met schadelijk beleid dat handenvol geld kost (zie bv. Dexia), maar de sociale zekerheid moet behouden blijven. Al was het maar uit economische overwegingen, daarbij vind ik dat rijke landen het niet kunnen maken sukkelaars zomaar in de kou te laten staan. Naast het puur economische is er nog altijd de menselijke factor.

  Wat je kritiek op het onderwijssysteem betreft ben ik het volledig met je eens: ook in Vlaanderen daalt het niveau quasi elk jaar en komt de nadruk meer en meer te liggen op ‘vaardigheden’ en ‘beleving’ en dies meer i.p.v op het opbouwen van competentie en het opdoen van kennis. Onze economie is een kenniseconomie, maar als het onderwijs zo blijft lopen dan is dat binnenkort ook gedaan: m.i moet er veel meer op wetenschap en technologie ingezet worden en moet de lat terug hoog gelegd worden. Niet iedereen kan hoger onderwijs en een wetenschappelijke opleiding aan: dat die mensen dan een vak leren i.p.v een quasi nutteloos diploma te halen (in een aantal gevallen grotendeels te krijgen) of niet over de nodige kwalificaties beschikken hoewel ze wel het diploma hebben.

  De vergelijking met China klopt trouwens niet helemaal: chinezen zijn ook geen superras als het op intelligentie en werklust aankomt, maar profiteren vooral van hun bevolkingsaantal. Het is logisch dat als je een bevolking van over het miljard hebt en je voorziet een goed onderwijssysteem dat je dan meer goede wetenschappers, ondernemers… zult hebben dan landen met een kleinere bevolking. De chinese lonen zullen trouwens ook wel stijgen: je kan je bevolking niet blijven onderbetalen terwijl je economie per jaar met 10% stijgt en een beter opleidingsniveau zal vroeg of laat leiden tot de roep om hervorming van het sociaal en politiek systeem. De geschiedenis herhaalt zich: China zit nu in de fase van volle ontwikkeling die wij meemaakten met onze industriële revolutie, ook aan hun waanzinnige groei zal een einde komen en ook zij zitten met problemen als stijgende inflatie ten gevolge van geldcreatie. Het is trouwens vooralsnog niet in hun voordeel Europa of de VS failliet te laten gaan aangezien dat ook hen schade zou berokkenen.

 • Edwin
 • RCPL

  @Jan

  Beste Jan,

  Je ziet mij nergens China’s sociaal en economisch systeem goedkeuren of aanmoedigen. Ik kan me ook gewoon vinden in jouw kritiek op China.

  Mij gaat het om het beeld van Chinese investeerders ten opzichte van de werklust van Europeanen. En daar heeft hij niet helemaal ongelijk in. Europa stikt van de ambtenaren, semi-overheid, beeldscherm-medewerkers, consultants, managers, stafmedewerkers, bankiers, etc. Een groot deel hiervan loopt echt niet op hun tenen hoor. En er is niet voor niks een groot tekort aan hardwerkende landbouwers, verplegers, fietsenmakers, bouwvakkers, etc.

  Het is bekend dat Aziaten en Amerikanen in het algemeen meer / harder (willen) werken dan Europeanen. Ik vraag me of wij Europeanen dat echt in de gaten hebben, ook in Nederland. Onlangs nog een omslag artikel in Elsevier; Nederlanders roepen massaal dat ze het retedruk hebben, terwijl wij over de meeste vrije tijd (kunnen) beschikken van heel Europa.

  Nederlandse studenten kennen de 6-jes cultuur, Chinezen gaan daarentegen voor de absolute top. En zo kun je nog wel even doorgaan.

  Investeerders kijken dus blijkbaar ook naar dat soort dingen, op een rationele manier.

 • Edwin
 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • ramona

  Als Berlusconi gedwongen wordt om af te treden stemmen ze tegen het reddingsplan?(dan is Italïe toch gelijk failliet!?)

  http://www.nu.nl/buitenland/2662475/berlusconi-moet-aftreden.html

 • StefanB

  Je hebt helemaal gelijk Jan. Zo denk ik er ook precies over.
  Als het leven alleen maar bestaat om te werken, dan zijn we niet goed bezig hoor.
  Dan maar wat minder luxe, en een sociaal leven lijden. Kan je ook eens genieten van vrouw en kind en moeder natuur.

  Hou op over China. Daar wordt met mens en dier respectloos omgegaan.
  Wat zijn bepaalde mensen toch al erg ver heen in Nederland. Ziekelijk en erg gevaarlijk allemaal. Bah

 • ramona

  @ Marc:

  Ziet er allemaal niet rooskleurig uit!

  Vraag me af hoe het verder gaat met het betalen van huur/hypotheken enz als de euro klapt,iemand een idee?

 • Jan

  @RCPL: tja, in China werken velen hondse uren voor een hongerloon, als je dat een verbetering vindt dan is dat jouw zaak. ‘S mans redenering is exact dezelfde als die van de fabriekseigenaren in de 19e eeuw: zoveel mogelijk rendement halen uit hun werknemers voor een zo laag mogelijk loon, logischerwijze kom je dan voor het overgrote deel der arbeidskrachten uit op een toestand van net niet van honger sterven. Een groot voordeel van de welvaartsstaat en de sociale organisatie van de arbeid is dat mensen via uitkeringen, opzegginsvergoedingen en een gewaarborgd minimumloon kunnen blijven consumeren (ook in economisch slechte tijden) en op die manier de economie stimuleren. Je gaat mij niet horen zeggen dat er geen misbruiken of problemen zijn, maar het basisidee van de welvaartsstaat (sociale risico’s zoveel mogelijk beperken en de zwakkeren beschermen) vind ik nog altijd positief (liever geld daarin pompen dan in een gigantisch leger zoals de VS), al mag vooral de overheid voor mij best afgebouwd worden aangezien een aantal ambtenaren effectief nutteloos werk leveren en er veel subsidies gewoon versmost worden. Het grote probleem van het westen is niet de arbeidsorganisatie en de sociale zekerheid, maar de verspilzucht van de overheden die enkel hun kiezers willen plezieren (korte termijndenken ingegeven door eigenbelang) en niet kijken naar de toekomst. Geld blijven lenen is altijd een slechte zaak en dat zal vroeg of laat slecht aflopen, dat ziet het kleinste kind.

  Trouwens, in China bepaalt de overheid ultiem het investerings- en werkgelegenheidsbeleid: ik ben nog altijd blij dat ik hier in een vrij land leef en niet in een dictatuur. Zij die daar anders over denken zouden zich eens moeten verdiepen in de ellende die totalitaire systemen met zich meebrengen. In China en elders zal je nooit de kritiek (terecht of onterecht) horen die je hier regelmatig ziet terugkeren om de simpele reden dat dissidenten er de bak worden ingedraaid en ze daar eens goed lachten met de vrije meningsuiting. Een forum zoals dit wordt daar trouwens stante pede van het net gehaald: stel je voor dat burgers zouden beginnen nadenken en ideeën uitwisselen.

 • RCPL

  Uit het volgende gegeven blijkt nog maar eens hoezeer de Europese leiders totaal geen besef hebben van de realiteit. 2 weken terug dacht Merkozy dat opkomende (BRIC-) landen wel even de portemonnee zouden trekken om het noodfonds mee op te hogen naar 1 biljoen Euro.

  Dit is hoe Chinese investeerders werkelijk aankijken tegen Europa, zoals ene Jin Liqun van Chinese Investment corporation (400 Miljard beheerd vermogen) aangeeft in een vraaggesprek met Al Jazeera:

  ‘Wanneer je kijkt naar de moeilijkheden van de Europese landen, dan zijn die enkel het gevolg van de opgestapelde problemen van een voorbijgestreefde welvaartstaat. Ik denk dat hun arbeidswetten uit een ander tijdperk stammen. Die wetten zetten aan tot luiheid en inertie, eerder dan tot hard werken. Het principe van loon naar werken bestaat er niet meer.

  Tenzij Europa zijn arbeidswetgeving wijzigt vindt Liqun een investering in het EFSF allesbehalve een verstandige investering.”

  Tja, geef de beste man eens ongelijk…

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard
  “Olie is het nieuwe goud van 2012”

  Ik gaf je een +1 voor dat.
  Maar wil er ook een kanttekening bij zetten: Ik denk dat olie gemeten in goud zal dalen in prijs over de lange termijn. Dat neemt echter niet weg dat ergens in 2012 piek olie weer in de aandacht komt te staan, en zijn (volatile) stijgende trend zal voortzetten.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos
  “en ik denk dat ze zelfs handiger zijn dan Venezuela en niet zullen nationaliseren. Ze zullen bij de aandeelhouders de indruk wekken dat hun investering veilig is terwijl ze het totaal leegplunderen.”

  Daar zul je waarschijnlijk gelijk in krijgen. Voor mij als aandeelhouder maakt het niet uit welk label er aan gehangen wordt. Feit is dat aandelen kopen van ondernemingen in dit soort landen geen goede lange termijn investering zal blijken te zijn.
  Ik heb altijd al gezegd dat investeringen in zilver en goudmijnen op een zeker moment omgezet moeten worden in investeringen in fysiek. Nog geloof ik dat het niet zo ver is, maar zo heel erg lang zal dit ook niet meer op zich laten wachten.

 • high five

  @turbo wally Hangt ervan af of de dollar door de wereld nog steeds een als vluchthaven gezien. Zo niet, dan wordt goud en waarschijnlijk ook zilver als vluchthaven gezien.

 • high five

  @Gerard De publieke opinie wordt wel klaargestoomd voor een oorlog met Iran. ‘Over enkele maanden heeft Iran een nuke etc.’ lees je plotseling weer net als een paar jaar geleden. Als Israël een aanval doet op de nucleaire installaties van Iran dan gaat olie flink stijgen.

 • De Heraut

  @Gerard
  26 september 1936. Nederland gelooft als laatste land ter wereld nog in de gouden standaard. 2011 Nederland gelooft als één van de laatste landen nog in de euro. Fijn dat men internationaal zo op Nederland aankan, maar, jongens, wat is het duur!

  Misschien dan toch maar beter bakken geld creëren en er goud voor kopen, in plaats van ons – al dan niet bestaande – goud als onderpand te geven …

 • Gebakken Zak

  Maakt allemaal niet uit turbo wally; zilver is de nieuwe olie.

 • turbo wally

  @Gerard

  U zegt, olie is het nieuwe goud, maar als de economie stilvalt, is er dan geen kleinere afname zoals in 2008/2009. En klapt deze dan ook niet inelkaar ?

 • ramona

  Ben ik niet helemaal met je eens Gerard,denk dat ons bepaalde technologïeen onthouden worden,maar net als bij het financïele gebeuren zit hier een stroom-versnelling(toepasselijke uitdrukking!) in! ;)

 • Gerard

  @ramona
  Olie is het nieuwe goud van 2012.

 • ramona
 • Gerard

  @high five
  Zilver staat nu op een erg kritiek punt. De vorige top in de uptrend staat op 35. Buigen we weer naar beneden, dan is de uptrend geheel verdwenen. Vandaag hebben we wel de weerstand van 34 gebroken.
  Gaan we boven de 35 de komende dagen, dan kennen we meerdere weerstanden op 38.
  Bij de 36 ga ik ook weer speculatieve dingetjes doen.

  Goud laat een nog mooiere grafiek zien. Hadden we een lange rechte lijn van 2000 tot 1-2009. Van 1-2009 tot 11-2011 ook een mooie rechte lijn, maar wel veel stijler.
  Nu lijkt het erop dat we ook die lijn gaan verlaten en een nieuwe stijlere lijn gaan zetten.
  We zien dus nu de lang voorspelde “lange termijn parabolische beweging” perfect in beeld!
  Hopelijk gaan we over de nieuwe lijn niet te snel en gaan we die een jaartje of 2 volhouden!
  Ik volg de beweging bijna dagelijks, al jaren (onder die lijn staat het natuurlijk vol short puts).

 • Gerard

  @RCPL
  Zegt: “Alleen Finland, Nederland en Duitsland worden vandaag de dag nog als veilig beschouwd door de markt.”

  Ja, het kringetje wordt steeds kleiner….
  En een “leeg” noodfonds is ook nog niet opgelost !!

  Een totaal faillisement van HEEL Europa is niet meer af te wenden.
  Het is niet meer de vraag of, maar wanneer. 2012 al? Lijkt er wel op.

 • high five

  Ik heb een goed gevoel voor zilver voor de komende weken. $40 is snel bereikt verwacht ik.

 • ramona
 • ramona