Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Storm in een glas water

05-11-2011 Zilverpaul

 

De CME heeft net een verklaring uitgegeven, waarin uitleg wordt gegeven wat betreft hun aanpassingen in de marginregeling.

Een en ander houdt in, dat men er juist op gericht is de risico’s in te perken.

Tot slot maakt men excuus voor hun eerdere berichtgeving die mogelijke verwarrring kan hebben veroorzaakt.

 

Wat mij betreft: een leerpunt om niet te snel te publiceren, wat ten koste kan gaan van de nauwkeurigheid. Anderzijds was de berichtgeving dermate  onrustbarend, dat snelle actie op zijn plaats leek.

met vriendelijke groet,

Zilverpaul

 • WijRos

  @Gordijnen
  Beste Gordijnen,
  U moet mensen laten doen waar ze goed in zijn. Aziaten en Duitsers zijn goed in het produceren van kwaliteitsartikelen dat komt door hun geordende manier van leven, wij noemen dat discipline. Nederlanders zijn goed in lange discussies die over het algemeen niet veel opleveren de tijd dat wij iets unieks konden maken is voorbij en zal ook niet zo gauw weer terug komen. Onze cultuur accepteerde dat niet, wij geven de voorkeur aan een uitkering of een overheids-achtig baantje hetgeen bijna hetzelfde is als een uitkering. U moet uw producten inkopen waar u de beste waar krijgt voor uw geld en niet uit medeleven met de arme Europeanen een Europees product kopen. Lees eens een keer het boek van Ayn Rand, Atlas Shrugged dan ziet u waar uw manier van inkopen, zoals u het in het bovenstaande verhaal aangaf, toe leidt.
  Nederland en het grootste deel van Europa moet een veranderingsproces ondergaan hetgeen altijd moeilijk en niet leuk is maar wel nodig.

 • Gordijnen

  Mooi al deze informatie op dit forum.

  Als ondernemer importeerde ik wel eens uit China en geniet daar in China de hele dag van deze andere wereld. Ik zie o.a. ook veel mensen, vervuiling en de controle van de overheid.
  Ik woon daar niet, dus stoor mij hier dan ook niet aan. De rekening van o.a. deze vervuiling gaat straks nog erg veel investering eisen.

  Als ik hier soms mensen hoor klagen, dan verwijs ik ze ook op de andere kant van de wereld. Tegen mijn bejaarde moeder zei ik altijd, wees blij dat je niet op zoek hoeft naar eten uit de vuilnisbakken. Tegen deze chineese bejaarden is altijd gezegd, door de overheid, dat ze zich geen zorgen hoefden te maken en dat het systeem wel voor ze zou zorgen. Dit kregen wij tot op heden ook te horen van onze overheid.

  De verbeterde wereld begint altijd bij jezelf en goed voorbeeld doet volgen. Tenminste dat hoop ik.

  Daarom importeer ik steeds meer bewust uit de landen van de Euro of de EU. Als wij nu niet onze industrie steunen, dan wordt alles verkocht aan de opkomende markten. BRIC

  Alleen jammer dat onze overheden toekijken hoe alsnog onze industrieen worden verkocht. Dan vraag ik mij af, moet ik dan ook alleen maar naar kijken naar het geld?

  Ja, ik kijk ook naar geld, maar op een andere manier. Ik meld tegenwoordig dit produkt komt uit Europa, kan ik U aanbevelen. Wij moeten elkaar helpen in Europa.

  Natuurlijk moet er nog veel meer veranderen, probeer alleen een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Vergeet niet: Enjoy live and home.

 • WijRos

  @Gerard
  Beste Gerard, ik denk dat het andersom ook zo is, hoe beter de arbeidsomstandigheden hoe sneller de welvaart af neemt. Veel arbeidsomstandigheden wetten zijn pure geldverkwisting en hebben vaak weinig of niets met echte veiligheid van doen. Het is enorm bureaucratisch en dat wordt dan ook het doel als de papieren maar goed zijn dan moet het wel veilig zijn. Je ziet nu dan ook steeds vaker dat de papieren wel goed zijn maar het toch mis gaat. Het is echter opvallend dat de papier creëerders altijd vrijuit gaan. Terwijl het de moeite waard is om de stelling te onderzoeken dat veel van de huidige regels het zicht op echte veiligheid beperken.
  dit geldt trouwens niet alleen bij veiligheid maar bij alle overheidstoezichthouders.

 • Gerard

  @Jan
  Slechte arbeidsomstandigheden is altijd het pad geweest naar mooie welvaart!
  Dit zelfde pad hebben wij in het westen ook moeten gaan naar waar we nu zijn.
  Dit pad kun je niet overslaan, hoe graag je ook zou willen.
  Betere arbeidsomstandigheden komen er in China ook wel zodra de welvaart er voor iedereen is.

 • Gerard

  Nog even terug op de uitspraak:
  “Olie is het nieuwe goud van 2012.”

  “Zeker weten” doen we het natuurlijk nooit. Ik ga af op aanwijzingen.
  Natuurlijk zal techniek in winning de olie wel laten vloeien, maar dit wel dure winning. Het drijft de prijs alleen maar verder op.

  De aanwijzing waar ik vooral naar keek, was dat bij “normale” terugval economie de olieprijs voorop gaat met extreme uitslagen.
  Nu is het andersom, de grondstoffen (koper altijd voorop) daalde hard terwijl olie duur bleef. Crude nu nog steeds rond 95!!

  Olie is altijd de “wal die het schip doet keren”. M.a.w. dure olie, economie daalt, goedkope olie, economie stijgt. We zien namelijk de vraag naar olie stedds verder oplopen, terwijl de goedkope winbare olie op raakt.

 • ramona
 • WijRos

  @Jan
  Beste Jan,
  Ik kan uw verhaal maar ten dele volgen, dat de lonen in Europa erg hoog zijn is in elk geval juist. Het verhaal over die zogenaamde arbeidsproductiviteit daarentegen raakt kant nog wal volgens mij. Als we even naar Nederland kijken dan kunnen we alleen maar vaststellen dat we bijna alle productie capaciteit verloren zijn. Bedenk mensen in kantoren en het ambtenaren apparaat produceert niets van waarde. Het zijn in grote lijnen alleen maar blokkades voor groei in productie. Dus er is al iets helemaal mis met de definiëring van productiviteit. Hier zien we een BNP als som van productie maar dat is onjuist het is tegenwoordig de som van hetgeen we nog meer geleend hebben. Verder gaat de productiviteit omhoog als er zo weinig mogelijk wit werken want daar wordt het BNP door gedeeld.
  Er wordt in grote lijnen alleen nog goed geproduceerd in Duitsland en Polen en misschien in een aantal Scandinavische landen. Het is erg moeilijk om er een goed beeld van te krijgen omdat diensten ook vaak bij de productie opgeteld worden terwijl veel diensten alleen maar grotere problemen creëren.
  Chinezen zijn geen superras maar hebben nu, net als wij een de vijftiger jaren, een helder doel voor ogen waar ze heen willen. Wij met onze vakbonden en allerlei andere belangen organisaties zijn alleen maar bezig de aangename zaken van het verleden overeind te houden zonder er voor te willen betalen.
  Ik vertel u dat men kan nog veel leuke indexen produceren over productiviteit en weet ik veel wat voor onzinnig gedoe het is appels en peren vergelijken. Het is er alleen maar voor om ons een rad voor de ogen te draaien. Het roer moet om, er moet veel minder geleend worden en dat gaat alleen maar gebeuren als de rente naar 10 -15% gaat. Daar hebben we geen Draghi’s, Knotten of Bernankes met hun onzinnige instellingen voor nodig.
  We gaan een moeilijke tijd tegemoet en hoe langer we het uitstellen hoe beroerder het wordt dat is de realiteit waar mee van doen hebben.

 • Jan

  @RCPL: bedankt voor je positieve reactie. Onze standpunten liggen niet ver uit elkaar en een respectvolle discussie is altijd positief. Dat is ten andere ook de bedoeling van dit forum.

 • WijRos

  @RCPL
  Beste RCPL,
  Ik ben het in grote lijnen met jouw betoog eens alleen is het harde werken bij de Amerikanen ook sterk verminderd. Ze hebben nu ook in Amerika grote behoefte aan mensen die met hun handen en hun hoofd kunnen werken. Ook in de VS kiest men massaal liever voor een uitkering dan het werken in het veld bij een boer of een tuinder.

 • WijRos

  @Rien
  Beste Rien, ik denk dat de junior goudmijnen in Canada en in mindere mate Australië en Verenigde Staten nog mogelijkheden hebben. Fysiek is natuurlijk het beste maar het heeft ook zijn risiko’s want waar berg je het veilig op. In Nederland is alleen nog GoldRepublic maar die is erg cosy met de AFM hetgeen ik erg verontrustend vind. Dat was ook de reden dat Goldmoney, en volgens mij terecht weggegaan is.

 • Ethan

  En laten we ondertussen naast het economische nieuws ook niet vergeten dat we op het NOS journaal e.d. al lang niet meer horen over de gigantische problemen aan de andere kant van de wereld:

  08:47 AM EDT on November 8th, 2011 | 2 comments
  Tokyo Professor: Spiders bio-concentrated radioactive silver at 1,000 times level in soil

  12:02 AM EDT on November 8th, 2011 | 19 comments
  The Economist: Fukushima engineer reveals workers “often keeled over” while clearing radioactive rubble — Removed by ambulance, “usually” they returned

  08:18 PM EDT on November 7th, 2011 | 14 comments
  Japan Times: It is of “great concern” that little has been disclosed about Fukushima workers

  07:19 PM EDT on November 7th, 2011 | 38 comments
  Rumor circulating via Twitter in Japan: Many more Fukushima workers dead than revealed — Bodies may be kept at medical school

  04:59 PM EDT on November 7th, 2011 | 37 comments
  Japan Emperor’s granddaughter hospitalized with mycoplasmal pneumonia

  02:55 PM EDT on November 7th, 2011 | 22 comments
  NHK: Fukushima children not growing in weight, average increase down 75% — Doctor says “very unusual”… some gained only 1 pound in year

  Veel meer op:

  enenews.com/category/japan

 • RCPL

  @Jan

  De 1e duim omhoog is van mij!
  Snaarstrak en kraakhelder betoog, waar ik verder niets aan toe te voegen heb. :-)

  Mijn allereerste post (12:34) had ik genuanceerder moeten brengen.

 • Jan

  @RCPL.

  Beste RCPL,

  Ik kan je grotendeels volgen, alleen vind ik (nog altijd) dat die meneer Liqun wel zeer kort door de bocht gaat en de zaak zeer eenzijdig bekijkt. China investeert trouwens veel in Europa dus zo slecht zal het hier dan ook niet zijn. Het gaat ook niet zozeer om het aantal gepresteerde uren, maar om arbeidsproductiviteit (de verhouding tussen het aantal gepresteerde werkuren en de geproduceerde goederen en diensten) en op dat vlak scoren zeker de west Europese landen nog altijd zeer goed. De loonkosten liggen hoog, maar dat mag ook wel als je veel van je mensen eist en de bevolking hier over het algemeen goed opgeleid is. Daarbij spenderen mensen die veel verdienen ook veel dus dat is weer goed voor de economie als geheel. Wat betreft het overaanbod aan ambtenaren en onnuttige beroepen kunnen we elkaar zeker vinden.

  Deze crisis is, tenminste voor het merendeel van de bevolking, niet op te lossen met meer en harder te werken (er zijn al genoeg stressklachten en mensen die zich ophangen omdat ze de druk van hun werk niet meer aankunnen), maar met een mentaliteitsverandering (er is teveel materialisme en hebzucht) en vooral een heroriëntering van het overheidsbeleid dat gericht moet zijn op de lange termijn. Het moet maar eens gedaan zijn mensen als verwende kinderen te behandelen en ze steeds weer te geven wat ze willen, alsook met schadelijk beleid dat handenvol geld kost (zie bv. Dexia), maar de sociale zekerheid moet behouden blijven. Al was het maar uit economische overwegingen, daarbij vind ik dat rijke landen het niet kunnen maken sukkelaars zomaar in de kou te laten staan. Naast het puur economische is er nog altijd de menselijke factor.

  Wat je kritiek op het onderwijssysteem betreft ben ik het volledig met je eens: ook in Vlaanderen daalt het niveau quasi elk jaar en komt de nadruk meer en meer te liggen op ‘vaardigheden’ en ‘beleving’ en dies meer i.p.v op het opbouwen van competentie en het opdoen van kennis. Onze economie is een kenniseconomie, maar als het onderwijs zo blijft lopen dan is dat binnenkort ook gedaan: m.i moet er veel meer op wetenschap en technologie ingezet worden en moet de lat terug hoog gelegd worden. Niet iedereen kan hoger onderwijs en een wetenschappelijke opleiding aan: dat die mensen dan een vak leren i.p.v een quasi nutteloos diploma te halen (in een aantal gevallen grotendeels te krijgen) of niet over de nodige kwalificaties beschikken hoewel ze wel het diploma hebben.

  De vergelijking met China klopt trouwens niet helemaal: chinezen zijn ook geen superras als het op intelligentie en werklust aankomt, maar profiteren vooral van hun bevolkingsaantal. Het is logisch dat als je een bevolking van over het miljard hebt en je voorziet een goed onderwijssysteem dat je dan meer goede wetenschappers, ondernemers… zult hebben dan landen met een kleinere bevolking. De chinese lonen zullen trouwens ook wel stijgen: je kan je bevolking niet blijven onderbetalen terwijl je economie per jaar met 10% stijgt en een beter opleidingsniveau zal vroeg of laat leiden tot de roep om hervorming van het sociaal en politiek systeem. De geschiedenis herhaalt zich: China zit nu in de fase van volle ontwikkeling die wij meemaakten met onze industriële revolutie, ook aan hun waanzinnige groei zal een einde komen en ook zij zitten met problemen als stijgende inflatie ten gevolge van geldcreatie. Het is trouwens vooralsnog niet in hun voordeel Europa of de VS failliet te laten gaan aangezien dat ook hen schade zou berokkenen.

 • Edwin
 • RCPL

  @Jan

  Beste Jan,

  Je ziet mij nergens China’s sociaal en economisch systeem goedkeuren of aanmoedigen. Ik kan me ook gewoon vinden in jouw kritiek op China.

  Mij gaat het om het beeld van Chinese investeerders ten opzichte van de werklust van Europeanen. En daar heeft hij niet helemaal ongelijk in. Europa stikt van de ambtenaren, semi-overheid, beeldscherm-medewerkers, consultants, managers, stafmedewerkers, bankiers, etc. Een groot deel hiervan loopt echt niet op hun tenen hoor. En er is niet voor niks een groot tekort aan hardwerkende landbouwers, verplegers, fietsenmakers, bouwvakkers, etc.

  Het is bekend dat Aziaten en Amerikanen in het algemeen meer / harder (willen) werken dan Europeanen. Ik vraag me of wij Europeanen dat echt in de gaten hebben, ook in Nederland. Onlangs nog een omslag artikel in Elsevier; Nederlanders roepen massaal dat ze het retedruk hebben, terwijl wij over de meeste vrije tijd (kunnen) beschikken van heel Europa.

  Nederlandse studenten kennen de 6-jes cultuur, Chinezen gaan daarentegen voor de absolute top. En zo kun je nog wel even doorgaan.

  Investeerders kijken dus blijkbaar ook naar dat soort dingen, op een rationele manier.

 • Edwin
 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • ramona

  Als Berlusconi gedwongen wordt om af te treden stemmen ze tegen het reddingsplan?(dan is Italïe toch gelijk failliet!?)

  http://www.nu.nl/buitenland/2662475/berlusconi-moet-aftreden.html

 • StefanB

  Je hebt helemaal gelijk Jan. Zo denk ik er ook precies over.
  Als het leven alleen maar bestaat om te werken, dan zijn we niet goed bezig hoor.
  Dan maar wat minder luxe, en een sociaal leven lijden. Kan je ook eens genieten van vrouw en kind en moeder natuur.

  Hou op over China. Daar wordt met mens en dier respectloos omgegaan.
  Wat zijn bepaalde mensen toch al erg ver heen in Nederland. Ziekelijk en erg gevaarlijk allemaal. Bah

 • ramona

  @ Marc:

  Ziet er allemaal niet rooskleurig uit!

  Vraag me af hoe het verder gaat met het betalen van huur/hypotheken enz als de euro klapt,iemand een idee?

 • Jan

  @RCPL: tja, in China werken velen hondse uren voor een hongerloon, als je dat een verbetering vindt dan is dat jouw zaak. ‘S mans redenering is exact dezelfde als die van de fabriekseigenaren in de 19e eeuw: zoveel mogelijk rendement halen uit hun werknemers voor een zo laag mogelijk loon, logischerwijze kom je dan voor het overgrote deel der arbeidskrachten uit op een toestand van net niet van honger sterven. Een groot voordeel van de welvaartsstaat en de sociale organisatie van de arbeid is dat mensen via uitkeringen, opzegginsvergoedingen en een gewaarborgd minimumloon kunnen blijven consumeren (ook in economisch slechte tijden) en op die manier de economie stimuleren. Je gaat mij niet horen zeggen dat er geen misbruiken of problemen zijn, maar het basisidee van de welvaartsstaat (sociale risico’s zoveel mogelijk beperken en de zwakkeren beschermen) vind ik nog altijd positief (liever geld daarin pompen dan in een gigantisch leger zoals de VS), al mag vooral de overheid voor mij best afgebouwd worden aangezien een aantal ambtenaren effectief nutteloos werk leveren en er veel subsidies gewoon versmost worden. Het grote probleem van het westen is niet de arbeidsorganisatie en de sociale zekerheid, maar de verspilzucht van de overheden die enkel hun kiezers willen plezieren (korte termijndenken ingegeven door eigenbelang) en niet kijken naar de toekomst. Geld blijven lenen is altijd een slechte zaak en dat zal vroeg of laat slecht aflopen, dat ziet het kleinste kind.

  Trouwens, in China bepaalt de overheid ultiem het investerings- en werkgelegenheidsbeleid: ik ben nog altijd blij dat ik hier in een vrij land leef en niet in een dictatuur. Zij die daar anders over denken zouden zich eens moeten verdiepen in de ellende die totalitaire systemen met zich meebrengen. In China en elders zal je nooit de kritiek (terecht of onterecht) horen die je hier regelmatig ziet terugkeren om de simpele reden dat dissidenten er de bak worden ingedraaid en ze daar eens goed lachten met de vrije meningsuiting. Een forum zoals dit wordt daar trouwens stante pede van het net gehaald: stel je voor dat burgers zouden beginnen nadenken en ideeën uitwisselen.

 • RCPL

  Uit het volgende gegeven blijkt nog maar eens hoezeer de Europese leiders totaal geen besef hebben van de realiteit. 2 weken terug dacht Merkozy dat opkomende (BRIC-) landen wel even de portemonnee zouden trekken om het noodfonds mee op te hogen naar 1 biljoen Euro.

  Dit is hoe Chinese investeerders werkelijk aankijken tegen Europa, zoals ene Jin Liqun van Chinese Investment corporation (400 Miljard beheerd vermogen) aangeeft in een vraaggesprek met Al Jazeera:

  ‘Wanneer je kijkt naar de moeilijkheden van de Europese landen, dan zijn die enkel het gevolg van de opgestapelde problemen van een voorbijgestreefde welvaartstaat. Ik denk dat hun arbeidswetten uit een ander tijdperk stammen. Die wetten zetten aan tot luiheid en inertie, eerder dan tot hard werken. Het principe van loon naar werken bestaat er niet meer.

  Tenzij Europa zijn arbeidswetgeving wijzigt vindt Liqun een investering in het EFSF allesbehalve een verstandige investering.”

  Tja, geef de beste man eens ongelijk…

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard
  “Olie is het nieuwe goud van 2012”

  Ik gaf je een +1 voor dat.
  Maar wil er ook een kanttekening bij zetten: Ik denk dat olie gemeten in goud zal dalen in prijs over de lange termijn. Dat neemt echter niet weg dat ergens in 2012 piek olie weer in de aandacht komt te staan, en zijn (volatile) stijgende trend zal voortzetten.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos
  “en ik denk dat ze zelfs handiger zijn dan Venezuela en niet zullen nationaliseren. Ze zullen bij de aandeelhouders de indruk wekken dat hun investering veilig is terwijl ze het totaal leegplunderen.”

  Daar zul je waarschijnlijk gelijk in krijgen. Voor mij als aandeelhouder maakt het niet uit welk label er aan gehangen wordt. Feit is dat aandelen kopen van ondernemingen in dit soort landen geen goede lange termijn investering zal blijken te zijn.
  Ik heb altijd al gezegd dat investeringen in zilver en goudmijnen op een zeker moment omgezet moeten worden in investeringen in fysiek. Nog geloof ik dat het niet zo ver is, maar zo heel erg lang zal dit ook niet meer op zich laten wachten.

 • high five

  @turbo wally Hangt ervan af of de dollar door de wereld nog steeds een als vluchthaven gezien. Zo niet, dan wordt goud en waarschijnlijk ook zilver als vluchthaven gezien.

 • high five

  @Gerard De publieke opinie wordt wel klaargestoomd voor een oorlog met Iran. ‘Over enkele maanden heeft Iran een nuke etc.’ lees je plotseling weer net als een paar jaar geleden. Als Israël een aanval doet op de nucleaire installaties van Iran dan gaat olie flink stijgen.

 • De Heraut

  @Gerard
  26 september 1936. Nederland gelooft als laatste land ter wereld nog in de gouden standaard. 2011 Nederland gelooft als één van de laatste landen nog in de euro. Fijn dat men internationaal zo op Nederland aankan, maar, jongens, wat is het duur!

  Misschien dan toch maar beter bakken geld creëren en er goud voor kopen, in plaats van ons – al dan niet bestaande – goud als onderpand te geven …

 • Gebakken Zak

  Maakt allemaal niet uit turbo wally; zilver is de nieuwe olie.

 • turbo wally

  @Gerard

  U zegt, olie is het nieuwe goud, maar als de economie stilvalt, is er dan geen kleinere afname zoals in 2008/2009. En klapt deze dan ook niet inelkaar ?

 • ramona

  Ben ik niet helemaal met je eens Gerard,denk dat ons bepaalde technologïeen onthouden worden,maar net als bij het financïele gebeuren zit hier een stroom-versnelling(toepasselijke uitdrukking!) in! ;)

 • Gerard

  @ramona
  Olie is het nieuwe goud van 2012.

 • ramona
 • Gerard

  @high five
  Zilver staat nu op een erg kritiek punt. De vorige top in de uptrend staat op 35. Buigen we weer naar beneden, dan is de uptrend geheel verdwenen. Vandaag hebben we wel de weerstand van 34 gebroken.
  Gaan we boven de 35 de komende dagen, dan kennen we meerdere weerstanden op 38.
  Bij de 36 ga ik ook weer speculatieve dingetjes doen.

  Goud laat een nog mooiere grafiek zien. Hadden we een lange rechte lijn van 2000 tot 1-2009. Van 1-2009 tot 11-2011 ook een mooie rechte lijn, maar wel veel stijler.
  Nu lijkt het erop dat we ook die lijn gaan verlaten en een nieuwe stijlere lijn gaan zetten.
  We zien dus nu de lang voorspelde “lange termijn parabolische beweging” perfect in beeld!
  Hopelijk gaan we over de nieuwe lijn niet te snel en gaan we die een jaartje of 2 volhouden!
  Ik volg de beweging bijna dagelijks, al jaren (onder die lijn staat het natuurlijk vol short puts).

 • Gerard

  @RCPL
  Zegt: “Alleen Finland, Nederland en Duitsland worden vandaag de dag nog als veilig beschouwd door de markt.”

  Ja, het kringetje wordt steeds kleiner….
  En een “leeg” noodfonds is ook nog niet opgelost !!

  Een totaal faillisement van HEEL Europa is niet meer af te wenden.
  Het is niet meer de vraag of, maar wanneer. 2012 al? Lijkt er wel op.

 • high five

  Ik heb een goed gevoel voor zilver voor de komende weken. $40 is snel bereikt verwacht ik.

 • ramona
 • ramona
 • Theo

  Waarom goud zeker geen bubbel is 19 min. Volgens Gerald Celente

  Wat wij al wisten natuurlijk!

  http://www.goldmoney.com/video/gerald-celente-macleod-interview.html

  gr.Theo

 • ramona
 • ramona
 • ramona

  @ Cinelux:

  Had ik niet gezien! ;) (lol)

 • ramona
 • greetjes
 • Piet3

  Zilverpaul,
  Je had volgens SilverJohn in eerste instantie bij het juiste eind. De CME heeft het semantisch opgelost om de impact te verkleinen:

  http://www.youtube.com/user/BrotherJohnF

 • Rudy

  Daar zijn we dan! Zilver $35 en goud $1800

 • Ethan

  Hoppaa

  http://nos.nl/tekst/311407-toch-bijtelling-voor-schone-autos.html

  Was te verwachten, schone rijders mogen natuurlijk niet te lang beloond worden he!

 • pietje

  @Oom Dagobert
  Met een verschil de jagers die de winsten na jagen op het edelmetaal zien geen verschil. Alleen het jacht gebied voor zilver is wat kleiner dan voor goud
  Voor hun geld maar een ding winst en dan wel snel en veel of ze dit met goud of zilver doen maakt niet uit.
  Alleen voor ons hobby jagers maakt het wel uit.
  Want als de grote jongens massaal op zilver jagen dan knalt de prijs om hoog (zo als in april) alleen is het jachttrein wat klein dus de genen die het jacht gebied bewaken grijpen hard in en boem de prijs knalt weer na beneden (zo als in mei).
  Voor goud heb je een wat zwaarder kaliber geweer nodig en dit jacht trein is velen malen groter dus de prijs zal minder snel extreem oplopen of dalen.
  Vergeet niet dat de grote jager dit wild voor veel geld in hun boeken hebben staan en er niet bij gebaad zijn als dit in eens inklapt want dan hebben ze nog meer schuld in hun boeken.

 • cp

  Ik hoop dat je weinig tandpijn krijgt..

 • Oom Dagobert

  @pietje
  Beste Pietje,
  Kijk; wat ik nu vertel is wel totaal buiten de kwestie maar vanuit mijn persoonlijk oogpunt is er iets van waar.
  Ikzelf ben jager(wild).
  Binnen de hertachtigen bestaan reeën damherten, “edel”herten.
  Op het eerste zicht drie gewone diersoorten. De een wat groter dan de andere. De kleinste is wel de snelste.
  Een van deze dieren mogen strekken in een jachtrevier kost je heel wat tandpijn.
  Een heel mooie ree staat momenteel voor 1 ounce AU , een edelhert staat voor minimum het tienvoudige. Waarom ? Het formaat ? De smaak ? Ik zou het niet weten.
  Zoals bij goud en zilver; goud is goud en zilver is zilver. Punt.

 • Jullie

  Gaat lekker zo met de goudprijs, al lijkt het erop dat 1300Euro+ niet gewaardeerd word…

  Zilver heeft nog steeds een hoop goed te maken though, als dit de bodem was is het wellicht een uitstekend moment om te kopen zolang de prijs nog 25’ish is.. :)

 • WijRos

  @Gebakken Zak
  Beste GZ, in Nederland is de macht niet bij de politiek maar bij het ambtenaren apparaat en de ambtenaren die bij grote bedrijven werken. De politici zijn figure heads dat je kun je opmerken aan JK de Jager die zelf ook uit het parasieten apparaat komt en Rutte. Zo gauw een politicus in Nederland anders wil dan de ambtenaren (de bureaucratie) dan valt het kabinet of lopen ze tegen een kogel van een maniak zoals Pim Fortuyn en Geert Wilders ook waarschijnlijk. Als de ambtenaren een fout maken dan moet de politicus opstappen zo hebben ze het geregeld met elkaar. Zo wordt er dus nooit iets echt aangepakt en blijft de werkelijke macht bij de bureaucratie. Dat is corruptie tot de hoogste graad maar niemand ziet dat zo en dat wordt ook niet gemeten door de westerse corruptie metingen. Daar praat men over de ouderwetse omkopingen maar dat gaat altijd om kruimels in Nederland praten we over honderden miljoenen zoals per ongeluk bij het COA even een slipje opgelicht werd maar waar nu alles er aan gedaan wordt om het te bagataliseren.

 • Cinelux

  Ramona : http://www.nu.nl/man/2661200/nederlanders-minder-vaak-erop.html

  Dacht eerst dat het ergens anders over ging ;)

  Denken jullie dat zilver tegen het einde van het jaar nog tegen de 45 Us Dollar gaat komen?
  Of zal er weer een marginverhoging komen die alweer de prijs naar beneden zal brengen?

 • Gebakken Zak

  @WijRos
  Bedankt voor je antwoord. Ik heb evenveel vertrouwen in het IMF en de wereldbank als in de Nederlandse overheid. Ik weet dat dat het zeer onbetrouwbare clubjes zijn maar ik weet ook dat ze politieke macht hebben en zeer duidelijk brede invloed hebben.
  Ik zal je info overigens zeker meenemen in mijn verdere analyse aangaande waar/in welke bedrijven te investeren.

 • J

  @x

  Je moet eens kijken wat ze voor goud geven, “normale” mensen begrijpen er toch helemaal niks van je hoort toch ook vaak genoeg 21k puur goud of 18k puur goud.

  Hoe denk je dat het komt dat elke juwelier, pandjeshuis en lommert altijd je goud willen opkopen? woekerwinsten.

  @ Gordijnen

  Dat soort feitjes horen we al een tijd, toch geloof ik niet dat iemand is die weet hoe het echt zit, que hoeveelheden dan.

 • gordijnen
 • WijRos

  Beste GZ, ik woon nagenoeg op de grens van deze 3 landen en weet dat de verhalen van het IMF en de wereldbank mbt. Argentina en Bolivia gewoon bs zijn. Beide organisaties moeten nog veel geld uit die hoek hebben en spreken met dubbele tong hetgeen hier heel normaal is.
  Ik begrijp trouwens niet waar uw vertrouwen in het IMF en de wereldbank op gebaseerd is als u ziet hoe ze handelen mbt. Griekenland, Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk.

 • gordijnen

  Ik ben laatst een bijna hagel nieuwe zilveren ring verloren 925/1000.

  Waarschijnlijk zal ik deze niet meer terugzien. Ter info ik geef 10% vindersloon.

 • Gebakken Zak

  @WijRos
  “Ik kan Bolivia, Chili en Argentina redelijk goed beoordelen …”

  Hoe komt het dat je dat redelijk goed kunt beoordelen? Heb je er gewoond, de landen bestudeerd voor ’n academische studie of iets anders dat je op voorsprong zet? Ik bedoel, ik wil graag mijn evt. voordeel doen met je kennis/inzicht maar ik wil deze wel kunnen toetsen. Vooralsnog vind ik Bolivia positief gekeken naar de grote internationale investeringen die er gedaan worden in de mijnbouw en energiesector. Dit naast de positieve beoordelingen van IMF en wereldbank. Maar haal het maar onderuit met betere kennis/info wanneer je die hebt.

 • Jullie

  @ Pietje comment #22 :

  Interessant.

  Zulke voorstellen (goud als onderpand) , is voor politiek/economisch begrippen als spelen met vuur.

  Stel je eens voor dat de Main Stream Media op dit bericht hadden gesprongen, dan waren de rapen vandaag al gaar !

  De druk op de politiek neemt heel erg toe, we weten dat het onvermijdelijk is en we weten dondersgoed wat eraan zit te komen.

  De oorlog in Iran word ook al voorbereid.

  Er zal een oorlog komen met Iran, dit zal de olieprijs doen opdrijven, en wellicht zal het hyperinflatie doen ontketenen (en anders wel hoge inflatie), Iran krijgt natuurlijk de schuld van dit alles terwijl de Centrale Banken en politici hun handen in onschuld wassen.
  Nee, het achterlijke Iran, die hebben het allemaal gedaan !

 • WijRos

  @Rien
  Beste Rien en GZ,
  Ik kan Bolivia, Chili en Argentina redelijk goed beoordelen en ik denk dat ze zelfs handiger zijn dan Venezuela en niet zullen nationaliseren. Ze zullen bij de aandeelhouders de indruk wekken dat hun investering veilig is terwijl ze het totaal leegplunderen. Ik zie daar verscheidene voorbeelden van in met name Argentina. Sinds de perronisten 60 jaren geleden aan de macht zijn gekomen, geloof ik niet dat er een buitenlandse firma ooit iets verdiend heeft. Er is wel heel veel geïnvesteerd door bedrijven, pensioenfondsen en particulieren waarvan maar erg weinig teruggekomen is. Het komt gelukkig allemaal in de goede zakken terecht daar hoeven de linksen in Nederland zich geen zorgen over te maken. Men heeft sinds afgelopen week weer allerlei nieuwe restricties aangebracht om het terugbetalen en terugverdienen van investeringen te blokkeren.

 • pietje

  Het zag er in het begin van het jaar naar uit dat zilver betere ging presteren dan goud.
  Maar goud is aan een inhaalslag bezig en de ratio tussen zilver en goud licht nu al boven de 53 terwijl dit aan het begin van het jaar nog op 47 stond.
  Wordt het toch nog spanend zal goud of zilver meer gestegen zijn voor het einde van het jaar?
  Zelf denk ik dat goud zilver zal overtreffen en ook in de toekomst zie in goud beter presteren dan zilver.
  Als je terug kijkt naar het afgelopen jaar is goud veel stabieler gebleken dan zilver. Ook al heeft zilver wel een paar pieken gehad daar tegen staan ook een paar dalen.

  Maar hoor graag jullie mening.
  Goud meer % gestegen dan zilver voor het einde van het jaar.
  Dan een +
  Voor lager –

 • RCPL

  Kijk hoe actief de ECB is bezig geweest vorige week; renteverlaging en geldpersen hoger zetten. En het effect daarvan hebben we gezien: 0,0!

  FRANKFURT (AFN) – De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de aankoop van obligaties van eurolanden vorige week fors opgevoerd, tot ruim 9,5 miljard euro. Dat maakte de ECB, die sinds vorige week geleid wordt door de Italiaan Mario Draghi, maandag bekend.
  Het bedrag is het hoogste op weekbasis sinds medio september en brengt het totale bedrag dat de ECB spendeerde aan het opkoopprogramma op 183 miljard euro.

 • Gebakken Zak

  @pietje
  Een gigant doemt op; goud. Het zusje van die gigant zal ook van zich laten horen.

 • Theo

  http://www.bnr.nl/column/keesdekort/840074-1111/column-kees-de-kort-pleisters-plakken-en-hopen-dat-het-beter-gaat

  Onze vried Kees de Kort zegt het weer klip en klaar ,luister maar even.

  gr.Theo

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @pietje
  Een nieuwe monetaire rol voor goud is onvermijdbaar IMO.
  Maar deze zou samen moeten vallen met een nieuw financieel stelsel.
  Wat we nu zien lijkt een soort “voorhoede” gevecht waarin men probeert een zo gunstig mogelijke uitgangspositie te verkrijgen.

 • pietje

  Er komen steeds meer verhalen binnen over de G20 top van vorige week.
  Ja, de Amerikanen willen wel helpen alleen als Europa zijn goud als onderpand wil geven voor de leningen.
  Hier onder wat reacties die ik op het net heb gevonden.

  In Duitsland is ontzet gereageerd op suggesties om de reserves van de Bundesbank (en de Nederlandsche bank) te gebruiken voor het ondersteunen van zwakke eurolanden.

  Ook het goud van de Nederlandsche Bank gaat worden gebruikt om meer geld te kunnen lenen om Grieken, Italianen, Portugezen en anderen te redden.

  G-20 zal het al langer bestaande idee worden besproken -en misschien zelfs worden overgenomen- om een deel van de Duitse fysieke goudvoorraad terug te geven aan Griekenland, als een vorm van herstelbetaling voor de roof van Grieks goud ten tijde van de 2de wereldoorlog.

  Maar heel laas is dit niet te lezen in de regerende media.
  Nee stel je voor dat de grote grijze massa waker wordt en er een run op goud en zilver zou ontstaan.
  Velen zijden in die zelfden media dat goud geen geld was maar het lijkt er nu op dat goud waarschijnlijk het enige echte geld is.

 • Ethan

  @x

  Wow, 4 euro! Dat is best goed! Een stuk beter dan een waardebon van 4 Euro voor de betreffende zaak. Bij dat laatste pakken ze je bij de verkoop en ook nog een keer direct bij de volgende aankoop met die bon.

  Ik zou zo’n goede zaak niet snel vergeten. :D

  (Ok, ok.. ik hoop dat m’n sarcasme over komt. Heb ik soms even behoefte aan als uitlaatklep voor deze bizarre tijden. ;) )

 • x

  Net bij een goud/zilver opkoper geweest had een Hagel nieuwe zilveren ring bij me dacht even naar binnen en kijken wat er voor gegeven wordt. 18 gram 925/1000 dacht zelf dat wordt zo 12 a 14 euro en misschien omdat hij ziet dat hij gloed nieuw is dat ie wat hoger inzet het is tevens een juwelier. De beste man had een geweldige poker blik! 4 euro! Al fluitend de zaak weer verlaten met de ring uiteraard.

 • ramona
 • ramona

  @Snel

  Snelle reactie en ook mooie tijd dat ie gepost is! ;) 11:33 ! :)

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gebakken Zak
  “Verder zullen er regeringen zijn in Midden- en Zuid Amerika die dit soort praktijken simpelweg niet willen omdat ze snappen dat ze er zeer wel bij kunnen varen door (mijnbouw)bedrijven redelijke ruimte geven.”

  Zolang een overheid niet aan de rand wordt gedreven heb je daarin zeker gelijk. Maar als het gaat om het overleven wordt iedere inkomstenbron geconfisceerd. Goed of slecht voor de toekomst is dan niet belangrijk.

 • Gebakken Zak

  @Rien
  Wanneer men mijnen zou willen natioanliseren heeft men bv Venezuela of Zimbabwe als “leuke voorbeelden” hoe onverstandig dat soort plannen is.
  Mij lijkt het slimmer dat die overheden gaan samenwerken met de mijnbouwbedrijven door bv aandelenpakketten van die te kopen of redelijke royalty’s te willen. Dus participeren in mogelijk hele winstgevende bedrijvigheid. Dit soort eenvoudige slimheid is ook wel bij een aantal politici te vinden. Verder zullen er regeringen zijn in Midden- en Zuid Amerika die dit soort praktijken simpelweg niet willen omdat ze snappen dat ze er zeer wel bij kunnen varen door (mijnbouw)bedrijven redelijke ruimte geven.

 • Snel
 • Snel

  Het kon natuurlijk niet uitblijven, hierbij de nieuwe van Tissenhttp://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/Spanningen.xml

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos
  Inderdaad, vooral hogere olie prijzen (of beter: onbetaalbare olieprijzen. de hoogte doet er niet zo toe) zullen nog voor veel politieke onrust gaan zorgen. Alle mijnen (niet alleen de edelmetalen) zullen dan als melkkoe dienst moeten doen.
  GZ heeft wel gelijk als hij zegt dat dat er belangen zijn om buitenlandse ondernemingen niet al te zeer af te schrikken. Maar uiteindelijk zal een overheid alles doen om aan de macht te blijven. Als dat betekend mijnbouw nationaliseren, dan moet dat maar.
  En vergeet ook niet de invloed die uitgaat van het langzame eerherstel van goud op de internationale market in zijn monetaire functie. Vele landen zullen de uitvoer ervan aan banden willen leggen. Zo veel macht wil geen overheid “weggeven”.

 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • RCPL

  Zo zeg; check ook de hoogoplopende 10 jaars rentes van Frankrijk en….. Oostenrijk!

  Alleen Finland, Nederland en Duitsland worden vandaag de dag nog als veilig beschouwd door de markt.

 • RCPL

  Gisteren was Wouter Bos te gast bij Buitenhof.
  Net als velen, is hij pessimistisch over het EU akkoord van 26 oktober.
  Vervolgens maakte hij een toch wel interessante opmerking. Wouter Bos bekende dat wat wij in het nieuws zien omtrent de Eurocrisis en alle (politieke) processen die ermee samenhangen, slechts het topje is van de ijsberg.

  Dus de bestuurlijke wanorde in Griekenland, de zichtbare spanningen tussen Duitsland, Frankrijk en Italië, de Finse deal m.b.t. onderpand, de stemming in Slowakije, het rekenfoutje van Rutte (50 miljard), etc., etc. zijn slechts tipjes van de grauwsluier…

  Het vermoeden dat het achter de schermen er nog veel erger en chaotischer aan toe gaat, hadden velen al. Maar dit vermoeden kwam van buitenstaanders. Nu is het bevestigd door een echte insider! Wouter Bos was immers één van de hoofdrolspelers tijdens de redding van ABN, ING, SNS en Aegon en hij heeft het begin van de Griekse crisis nog meegemaakt.

  Nu is mijn kleine sprankje hoop dat de Europese bestuurders en Financieel deskundigen onverwachts toch met een goed plan en oplossing zouden komen, helemaal verdwenen.

 • Gebakken Zak

  @WijRos
  ” … Ik zie nu al grote problemen in de mijnen van Argentina, Chili, Peru en Bolivia maar ook Colombia en Mexico zullen veel duurder worden vanwege de drugscartels die daar het land regeren. …”

  Misschien wat kort door de bocht WijRos. Het zijn allemaal landen op zich en ze kennen zeker hun problemen. Zoals wij die ook kennen …. Je zou bv ook kunnen stellen dat de drugsmaffia ons landje regeert. Maar is dat zo?
  Mexico blijft een heel sterk mijnland waar in veel delen van het land nauwelijks/geen problemen zijn. Bolivia wordt naar mijn idee erg verkeerd beoordeeld. Morales is slimmer en redelijker dan velen denken. Daarom zijn daar hele goede investeringsmogelijkheden. Colombia wordt helemaal niet geregeerd door de drugsmaffia en ook daar zijn hele goede investeringsmogelijkheden. Argentinie, Chili, Peru vind ik moeilijker te beoordelen maar daar zijn iig grote belangen om de buitenlandse mijnbouwers niet al te zeer lastig te vallen.

 • WijRos

  @Gerard
  Beste Gerard, bedankt voor de lof.
  re. goudprijs, natuurlijk je moet ook met goud rekening houden met allerlei technische facetten maar fundamenteel zal het naar boven gaan omdat wie er ook gekozen wordt in Amerika (zie laatste stuk Peter Schiff) en welke malloten Europa ook besturen, men meer zal doorgaan met printen en lenen (zelfs onder Ron Paul moet er extra geleend worden) hetgeen tot hogere edelmetaal prijzen zal gaan leiden. ook de winning zal alleen maar duurder worden vanwege de hogere energie en loonkosten. Vergeet het goedkope mijnen van edelmetaal maar omdat er politiek sociaal veel verandert in de landen waar deze metalen nu nog relatief goedkoop gewonnen kunnen worden. Ik zie nu al grote problemen in de mijnen van Argentina, Chili, Peru en Bolivia maar ook Colombia en Mexico zullen veel duurder worden vanwege de drugscartels die daar het land regeren. Met name in de zuidelijke Zuid Amerikaanse landen is de lokale politiek tegen Canadese mijnbedrijven en men was al sterk gekant tegen de VS om allerlei andere redenen. In Argentina zie je dat men zogenaamd een “mijn vriendelijke” politiek heeft zolang er geïnvesteerd wordt door een buitenlandse firma en als het aan de winning toe is bedenkt men van alles om het te kunnen confisceren.

 • Theo

  overgenomen van Maarten Verheyen (uit zijn nieuwsbrief)

  En België gaat er ook in mee!

  Ik ben er vrij zeker van dat ook België ergens in de komende jaren bankroet zal gaan.

  De reden is simpel.

  Er is een groot gat tussen hetgeen dat nodig is om de overheidsfinanciën recht te trekken en hetgeen politici bereid zijn om te doen.

  De moed om het systeem grondig te hertimmeren ontbreekt.

  Kijk maar naar de regeringsonderhandelingen die muurvast lijken te zitten omdat niemand weet hoe er 11,3 miljard euro bespaard kan worden.

  Die 11,3 miljard euro aan besparingen zijn nodig om het tekort tegen 2012 beneden de 3% te brengen.

  Dus, ondanks deze besparingen zitten we volgend jaar nog steeds met een tekort van 10,5 miljard euro!

  In feite zou je dus kunnen zeggen dat er twee keer zoveel bespaard zou moeten worden om de groei van de staatsschuld een halt toe te roepen.

  Ieder tekort moet immers gefinancierd worden met de uitgifte van nieuw schuldpapier.

  En ik zal nog verder gaan. Om de staatsschuld terug te brengen naar een acceptabel niveau, zijn er eigenlijk overschatten nodig.

  We hebben een staatsschuld van nagenoeg 100%. Als we die willen terugbrengen naar bijvoorbeeld 70%, hebben we de komende 10 jaar een overschot van 3% nodig.

  Dat is nog eens 10,5 miljard euro extra besparen!

  Aan hoeveel zitten we nu?

  11,3 miljard euro besparingen om tekort naar 3% te brengen
  10,5 miljard euro besparingen om naar een evenwicht te gaan
  en 10,5 miljard euro besparingen om de schulden af te bouwen.

  Dat is in totaal 32,3 miljard euro.

  Dan moet je weten dat deze cijfers niet eens rekening houden met de toenemende kosten voor de vergrijzing en hogere rentelasten.

  Ik ben dus nog vrij optimistisch hier.

  Maar 32,3 miljard euro is wel ongeveer 17% van de overheidsuitgaven.

  Voor iedere 6 euro die de overheid spendeert, moet er 1 euro bespaard worden.

  Dat is hetgeen wat nodig is om nog een kans te hebben dat we niet de weg van Griekenland opgaan.

  Niet dat ik me veel illusies maak hier.

  groeten,

  Maarten Verheyen

 • RCPL

  Rente op 6,7%… Ciao Italia!

 • Gerard

  Zit nog even naar goud te kijken.
  Goud heeft weer een mooie uptrend te pakken. Weer een hogere top en lijkt de weerstand van 25 aug op 1749 te breken. De lange lijn ligt nu op 1640.
  Nu gaan we dus omhoog zonder weerstanden meer naar de top 1910 van 22 aug.
  Die top MOET wel in een keer doorheen, anders krijg je een lagere top en vormt het een driehoek. Dat zou betekenen dat de uptrend gebroken is.
  Het meest gunstige zou zijn indien we eind januari de nieuwe top op 1950 zouden bereiken.
  Dan ligt de bodem op 1725 ongeveer.
  Harder moet het niet gaan, want dan zijn we weer parabolisch aan het draaien.
  Belangrijk is dat we GEEN nieuwe top onder 1920 gaan zien, maar doorgaan tot 1950!

 • Gerard

  Zojuist op CNBC:
  De ECB “stopt” met opkopen Italie bonds! Rente 10 jaars nu al naar 6,4%.
  Gaat nog heel spannend worden de komende dagen!
  Berlesconi gaat hiermee eind van de week NIET halen!

  De soepserie gaat weer verder….
  ( de soep wordt nu wel heter gegeten…)

 • Gerard

  Prima stuk Wijros.
  De rente naar 15%, dat is ook wat Peter Schiff steeds zegt. Tegelijkertijd de begrotingsgaten naar NUL terug brengen. Je krijgt dan wel een beroerde recessie, maar daarna ben je er doorheen.
  Maar neen, ze willen die “gezonde” recessie niet.

  De patient zou een weekje op bed moeten nemen om weer helemaal te herstellen. Maar nee, de patent moet doorwerken waardoor de patient steeds zieker wordt. Dat is het verhaal.

  Rente naar 15% zullen overheden niet kunnen trekken, iets wat ze in 1981 wel aankonden.
  Overheden zouden dan in grootte moeten halveren bij NUL begrotingstekort. Zie ik niet zo snel gebeuren.

 • WijRos

  @eisbegel
  Beste Eisbegel, de antwoorden geven aan dat we een minister hebben die van toeten noch blazen weet maar dat wisten wij toch al. Hij is populair vanwege zijn onkunde dit geldt bijna altijd voor populaire ministers. Ook onze staat komt net als alle staten continue geld tekort dus is de eenvoudigste manier om cash te krijgen het goud dat we nog hebben te verkopen, daarna geef je een ander de schuld. Het is natuurlijk pure nonsens dat andere staten kunnen aangeven hoeveel goud wij mogen aanhouden. Onze media die nog onkundiger zijn dan onze ministers accepteren dit soort redenen zonder commentaar. De DNB is net zo onkundig als de minister dat is de afgelopen jaren wel gebleken vandaar dat men navel-starend te toekomst ingaat en wacht wat men van de FED of de ECB zegt. De hele bemanning van de DNB zit er voor hun compensatie niet om iets te doen want als deze zombies iets doen dan komt er nog meer schade. Dat zie je aan Bernanky en de nieuwe Goldman Sachs vazal die we nu hebben bij de ECB, De enige manier om het lenen te stoppen is een hogere rente maat nee we gaan de rente verlagen om nog meer te kunnen lenen en het probleem nog groter te maken en vooral om de grote banken te spekken waar de ambtenaren hun extraatjes en regelingen weg moeten hebben. Deze ganzen denken dat de rente altijd laag zal blijven maar de geschiedenis leert (gelukkig hebben wij Rutte alleen hij gebruikt zijn kunde helaas niet) dat de rente altijd hoog wordt als je het, het meest lastig is, Met andere woorden als er maximaal geleend is door staat en burger dan gaat de rente stijgen naar 10 of 15% net als in 1981 en dan begrijpt niemand hoe dat wel niet kan. Ik verwacht echter dat de economische situatie dan zo beroerd is dat we Franse revolutie toestanden krijgen. Ik adviseer net name de politici en de CEO’s nu alvast naar een wijkplaats uit te zien. Zo zie je dat de geschiedenis zich steeds maar weer herhaald en dat we met al onze historici en sociologen etc. geen stap verder zijn dan de middeleeuwen. Alleen de beta en de harde gamma wetenschappen maken vooruitgang omdat het hier echte wetenschappen betreft met bewijsbare wetten met reproduceerbare experimenten.

 • eisbegel

  @gordijnen,

  3 antwoorden maken veel duidelijk:

  1. “DNB heeft mij aangegeven dat…” met andere woorden de minister heeft zelf niets onderzocht maar papegaait letterlijk na wat de DNB hem influistert.
  2. “DNB volgt de regels voor waarderingen, resultaatbepaling en balansopstelling van het Europees Stelsel van Centrale Banken”
  3.”Destijds is vastgesteld dat DNB in internationaal perspectief relatief veel goud bezat. Besloten is de goudhoeveelheid meer in lijn te brengen met andere belangrijke goudhoudende landen”

  Met andere woorden goud is duidelijk het enige echte geld en het is niet het soevereine Nederlandse volk die hierover beschikt, maar is nog altijd het middel om wisselkoersen en fiatgeld te beheren, wellicht vanuit het onaantastbare BIS.

  Besloten is de goudhoeveelheid meer in lijn te brengen met andere belangrijke goudhoudende landen” moet je lezen als DNB is verplicht geweest zijn goud te verkopen. Dit ligt in dezelfde lijn als Zwitserland die verplicht geweest is om zijn Franc niet langer door goud te laten dekken.

  De laatste G20 top maakt dit nogmaals duidelijk, fiatgeld en goud zijn nog wel degelijk gelinkt aan elkaar.

 • LL

  Klok van de website staat nog op zomertijd

 • Gerard

  Dit is pure waanzin!
  Het legt helemaal open hoe vreselijk erg de situatie is op dit moment.
  Er wordt dus op de G20 in Cannes gesproken over aflossingen in, jawel!, “goudvoorraden”

  Zie en huivert zelf:
  http://www.slimbeleggen.net/2011/11/06/goud-per-capita-de-verhoudingen-tussen-europa-en-de-vs-op-scherp/

 • Gerard

  @Snel
  Klopt helemaal, maar geldt voor zilver, NIET voor goud.
  Als beurzen volgende week zwaar gaan crashen, gaan zilver en koper zwaar naar beneden, zilver naar 25, de eerste steun. Goud gaat hooguit naar 1590, de langetermijn steunlijn.
  Maar goud en zilver herstellen altijd weer heel snel daarna. Dat is een vast gegeven geworden inmiddels. Dus, mooie bijkoopmomenten.

 • Gerard

  @pietje
  “zowel in Amerika als in Europa nieuw geld gecreëerd gaat worden om de economie te stimuleren.”

  Klein foutje:
  Moet zijn:
  zowel in Amerika als in Europa nieuw geld gecreëerd gaat worden om de “overheid” te stimuleren.

  Verder:
  “Ook de verwachtingen voor 2012 en 2013 zijn naar beneden bijgesteld.”
  Is altijd standaard 300% te hoog. Worden teruggesteld naar gelang de tijd vordert.

 • Snel

  @pietje
  Wat mij eigenlijk nog het meest zorgen baart is het feit dat als de beurzen zakken, zilver en goud net zo hard meegezogen worden. Slechte berichten over banken ed zouden ervoor moeten zorgen dat edel metalen juist de andere kant op bewegen. Wat je nu ziet is dat bij een dalende beurs de meute in Amerikaanse staatsobligaties duikt. En aangezien ik verwacht dat de beurzen nog een flinke duik gaan maken onthoud ik mij nog even van zilver.

 • pietje

  Volgens de goud enquête van Kitco News zal de goudprijs komende week verder stijgen. In Kitco News’ Gold Survey liet 87,5% van de respondenten weten dat hij of zij verwacht dat het gele edelmetaal in waarde toe zal nemen. Afgelopen week fluctueerde de prijs van goud sterk, na nieuwe onrust over een referendum in Griekenland, de onverwachte renteverlaging van de Europese Centrale bank en nieuwe berichten van Helicopter Ben over de Amerikaanse economie.

  Op weekbasis steeg de goudkoers met 0,51% tot $1.756. De prijs van zilver steeg afgelopen week met bijna 3,5% tot $34,13. Aan de kleine peiling van Kitco doen handelaren in fysieke edelmetalen, investeringsbanken, future traders en technische analisten mee.

  Het wordt steeds duidelijker dat er op lange termijn zowel in Amerika als in Europa nieuw geld gecreëerd gaat worden om de economie te stimuleren. De centrale banken aan beide kanten van de oceaan hebben aangegeven dat de kans op een nieuwe recessie aanzienlijk toeneemt, indien er niet meer gestimuleerd zal worden.

  Na QE en QE2 is in Amerika de zogenaamde Operation Twist van start gegaan. Afgelopen woensdag liet de Federal Reserve weten deze vorm van kwantitatieve verruiming door te zetten. Tevens liet de centrale bank van Amerika weten dat de rente tot het midden van 2013 rond de 0% zal blijven. Hierdoor is het logisch gevolg dat de waarde van de dollar zal afzwakken.

  De Fed verwacht dat de Amerikaanse economie in 2011 met ongeveer 1,6% zal groeien. Deze verwachtingen zijn fors lager dan de prognoses die Bernanke in de zomer deed. Toen waren de ramingen nog 2,7% tot 2,9% groei. Ook de verwachtingen voor 2012 en 2013 zijn naar beneden bijgesteld. Deze berichten zijn positief voor de waarde van de edelmetalen op langere termijn.

 • gordijnen

  @eisbegel

  Bemerkingen? Antwoorden, ik heb geen antwoorden gezien.

  Laat ik je een voorbeeld geven hoe ze antwoord geven.

  Je rijdt op een fiets zonder dat het licht brand.

  De politie vraagt U, heeft U geen licht op Uw fiets, want het brand niet.

  U antwoord. Mijn licht brande gisteren nog.

  Zo kan ik nog wel een even doorgaan met het vraag en antwoord spelletje.

  Dan krijg je ook nog het stempel mee Top Secret, Confidentieel.

  Begrijp mij goed, het gaat hier om Uw veiligheid.

  Laat het goud dat wij dan nog zouden bezitten, maar gelijk terugkomen naar Nederland.

  Bezit Nederland eigelijk wel goud of is dit van De Nederlansche Bank?

  Dit zijn twee verschillende dingen.

 • greetjes

  Het kantelen van de economie zal uiteindelijk wel WOIII worden, ben ik bang

  http://www.youtube.com/watch?v=zBGPw_LBiRA

 • eisbegel

  Hartelijk dank Henk!

  Heeft iemand hier bemerkingen over?

 • ramona

  @ Snel:

  Die column is pas 2 dagen oud! (misschien voor jou niet snel(zit het in de naam!?) genoeg!?) ;)

 • Henk
 • Eisbegel

  Betreffende de goudvoorraad: Is er al een antwoord gekomen op de parlementaire vragen over de Nederlandse goudvoorraad? Zie ook een artikel van Rolf in september. Heb ik ze gemist?

 • Snel

  @ramona Hallo, die column is al oud hoor. T is weer tijd voor een nieuwe.

 • ramona
 • No Name

  Dit jaar al 87 banken failliet in US. Zie onderstaande (niet volledig geactualiseerde) overzicht van de Wall street journal.

  http://graphicsweb.wsj.com/documents/Failed-US-Banks.html

  Gaat lekker zo!

 • No Name

  Tijd voor een poll

  Duim omhoog: Ik lees dit forum, maar koop ook fysiek Goud/Zilver
  Duim omlaag: ik kom op dit forum, maar koop (nog) geen edelmetaal.

  Bedankt!

 • Jullie

  En toch stinkt er iets omtrend dit hele margin gedoe…

  Ben echt heel benieuwd wat de prijzen morgen gaan doen.

 • Gebakken Zak

  Dat het uberhaupt gemeld wordt in de media dat Bos concludeert dat het europees noodfonds te klein is. Iedereen met een iq van 100 of meer heeft dat in een oogopslag duidelijk wanneer ie ook maar een beetje geinteresseerd is in de gekte genaamd EU. Raar volkje, die mainstream media journalistjes.

 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • Henk

  We kunnen meteen korte metten maken met zogenaamde economen en centrale bankiers die maar blijven beweren dat goud geen geld is:
  http://www.zerohedge.com/news/g-20-demands-german-gold-keep-eurozone-intact-german-central-bank-tells-g-20-where-stick-it

 • De Heraut

  Papandeou treedt af (CNN)

  Greek Prime Minister George Papandreou will resign after the makeup of the nation’s new coalition government is decided, officials said Sunday.

  Sunday’s Cabinet meeting will be the last with Papandreou as prime minister, a government spokesman said in a statement.

  The meeting will focus on issues relating to Monday’s Euro group meeting, at which Finance Minister Evangelos Venizelos will represent Greece, the statement said.

  A spokesman for Papandreou’s Socialist PASOK party said the prime minister will resign after the government is announced.

  Venizelos is likely to remain in his post as finance minister in a new government, sources told Greek television. Candidates for the prime minister’s job include Petros Moliviatis and Loukas Papaimos, according to Greek television.

  The new government will have a life of four months, according to Greek television, citing sources, and elections will be held in early spring.

  The announcement comes amid economic and political turmoil in Greece and the formation of a coalition government tasked with saving the nation from bankruptcy.

  A Greek default could drag down larger European economies, in particular those of Italy and Spain, as well as struggling Portugal and Ireland, analysts warn.

 • Gebakken Zak

  @RCPL
  idd RCPL, dat zijn de praktische ontwikkelingen. Dan hebben we nog een jaartje of vijf te gaan wanneer je dat zo kunt vergelijken. Alleen of het dan uit elkaar gaat klappen valt te bezien. Waarschijnlijk meer het arriveren van de permanente hoogvlakten. Daar waar goud/zilver thuis horen in termen van geld.

 • Gebakken Zak

  @shamrock
  Het zegt iig dat goud in rap tempo door de zgn. gevestigde orde publiekelijk als zeer waardevol beschouwd wordt, zelfs als GELD beschouwd wordt! Wanneer het publiek daarvan doordrongen raakt gaan ze mogelijk over tot massale aanschaf ipv nu nog verkopen aan handige opkopertjes.

 • RCPL

  Afgelopen week heb ik voor het eerst commercials waargenomen voor edelmetalen in de mainstreammedia: AmsterdamGold op BNR radio en Lynx op Nederland 1.

  Het gaat mij niet om deze bedrijven, maar om het feit of we nu stijgen op de “hype-barometer”? In de 2e helft van de jaren ’90 schoten de reclames en advertenties voor beleggen in aandelen ook plots als paddenstoelen uit de grond. September 2000 barstte de aandelenbubbel, met een AEX op 700 punten.

 • shamrock
 • Gebakken Zak

  Gaan Griekenland, Italie, Spanje, Portugal dringend gevraagd/gedwongen worden hun goud te verkopen?
  China gaat zich dan waarschijnlijk als eerste melden om het te kopen. En Rusland, India, Zuid Korea, Brazilie, Mexico etc. etc. etc. staan mogelijk allemaal in de rij om ook wat te kunnen kopen. Want ja, zulke hoeveelheden kun je niet makkelijk in een keer aanschaffen.
  Maar … is het goud er feitelijk wel? Ligt het niet zeer gefractioneerd opgeslagen in de US?
  Interessante tijden.

 • Gebakken Zak

  Aanhoudende berichten, nu oa bij Drudge Report en Reuters, over een mogelijke chirurchische Israelische aanval op Iraanse nucleaire installaties. Niet echt off topic aangezien bij uitvoering de olieprijs waarschijnlijk heftig zal stijgen, het inflatiespook makkelijk opdoemt en mensen dan veel liever goud voor hun geld kiezen ipv eieren.
  Daarbij staan de zon en mars vanaf 17-11 in elkaars teken (vedische astrologie). De zon staat dan in schorpioen met nog enkele andere planeten, mars staat nu al in leeuw. Schorpioen staat oa voor geheime diensten, olie, kernenergie, het Midden Oosten. Mars symboliseert oa de oorlogsgod en de zon/leeuw staan oa voor ego. “In elkaars teken staan” versterkt elkaars kwaliteiten en komt niet zo vaak voor.
  Daarbij is Obama, de winnaar van de nobelprijs voor de vrede, het er ook mee eens dat Iran een lesje moet worden geleerd.
  In dit licht is het interessant te zien hoe de US met het Griekse schuldenprobleem omgaat omdat Griekenland het afgelopen jaar belangrijk geworden is voor Israel. Ze zijn een militair bondgenootschap aangegaan. Wellicht dat de US Griekenland economisch adopteert en zo heel actief kan betrekken in de steeds meer ontluikende grote strijd tussen de christelijk/joodse wereld en de islamitische wereld.
  In hippe raketten en bommen zit trouwens nogal wat zilver. En (veld)hospitalen gebruiken natuurlijk ook nogal wat zilver ter bewaking van de hygiene en de versnelling van genezingsprocessen. Kortom, zilver is goed voor vriend en vijand. Enfin, we gaan het zien de komende maanden.
  .

 • jpsystems!

  Zilverpaul beetje zwaar de mist in!
  Volgens mij kan geen enkel nieuws zodanig dringend moeten worden gepost zonder dat je zelf begrijpt wat je juist aan het schrijven bent…
  CME bericht was evenwel zéér onduidelijk en zelfs Tyler Durden had het mis dus dat werkt enigzins verzachtend….

  @Rien: idd zéér tijdelijk dus risicoverhoging owv verlaagde initial margin, maar diegene die hun position sizing zo scherp stellen zijn straf bezig.

 • Marc

  @ zilverpaul

  Niets mis mee , beter te vroeg informeren en een correctie indien info niet correct dan te laat informeren en iedereen in zak en as laten zitten.
  Wat mij meer zorgen baard is dat onze politieke leiders verdomd goed weten dat de euro op zijn einde loopt, maar nog allerlei misleidende acties ondernemen en zo zand strooien in de ogen van de nu nog onwetenden.
  Ze zullen toch niet zo dom zijn dat men denkt de euro werkelijk te kunnen gaan redden.
  Het lijkt mij duidelijk dat men tijd aan het rekken is.
  Alleen, wat doet men met deze extra tijd?

 • Knowtoomuch

  Anders moet je niet onder moeder’s rok uitkomen. Punt.

 • Knowtoomuch

  Dat is het risiko van (ZP’s) vak.

  Goed gehandeld. Goed hersteld/geherinformeerd.

  No problem.

 • Gerard

  @Edwin
  Hij heeft helaas wel gelijk. Overheden willen helaas geen oplossing, dan blijft er inderdaad niets anders over dat de ECB de “spilzucht” gaat financieren.

 • Edwin

  De Graauwe geeft zelf aan dat men met verkeerde modellen werkt en geeft zelf aan dat alleen de ECB het probleem kan oplossen? Wat een dwaas. En dat is dan hoogleraar. Kennis blijkt weer eens geen druppel wijsheid.

 • Edwin

  Het is inderdaad een merkwaardige zaak. CME is weer bezig met spelletjes.

  @Paul liever een snel bericht dat op tijd komt en soms anders bljjkt, dan eentje die te laat komt.

 • Gerard

  Ik denk niet dat er een probleem is.
  Van elke margin-wijziging krijg ik bericht van Interactiver Brokers, standaard naar alle klanten verstuurd.
  IB heeft geen waarschuwingen verstuurd!

 • Oscar

  ZilverPaul,

  Het is in je prijzen dat je ons zo goed informeert. Als een ander desinformatie rondstrooit en jij die goedbedoeld doorgeeft, treft jou uiteraard geen blaam.

  Ik verwacht dat we de komende maanden wel meer gekke dingen zullen zien. Het is als met een tol, die bijna is uitgedraaid: de uitslagen worden steeds groter naar alle kanten. Totdat de Euro omvalt.
  Er zal via de MSM de komende tijd heel veel wishfull thinking over ons uitgestrooid worden door de banksters en politici. De Leugens zullen zich razendsnel vermenigvuldigen, maar uiteindelijk zal de realiteit van de EU implosie gewoon zichtbaar worden voor iedereen en zullen de eurofielen zeggen dat ´niemand dit kon voorzien´

 • Zilverpaul

  @ Rien
  dat lees ik er ook uit…er doen zich vreemde dingen voor

 • Block
 • Block

  Voor de mensen die graag naar Paul de Grauwe luisteren, moet je beslist vanavond naar kanaal z kijken. Die man doet eigenlijk een paar verklaringen die zeker niet gunstig zijn voor het eigenlijk financieel beleid.

  – Eén van mijn fouten dat ik dacht dat de financiele wereld een eerlijke marktwerking heeft.
  – Je leert je studenten dus dingen die niet de realiteit zijn? Dat is mijn job, dit moeten ze kennen willen ze in de financiele wereld gaan werken.
  – Alleen het ECB kan de crisis te lijf gaan, door ‘onbeperkt’ geld te maken. Beter inflatie dan geen europa meer.

 • Mexican Seastar

  Beste Zilverpaul,

  Best ok hoor om wat ‘voorbarig’ te wezen: je hebt immers die informerende verantwoordelijkheid en wil je mensen dus ook beschermen.

  Groetjes

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Lees ik dit correct, en gaat de CME de initial margin gelijk maken aan de maintenance margin???
  Dat sticht nog meer verwarring. Kan nu iedereen ineens grotere posities aangaan dan voor deze (tijdelijke) aanpassing?
  Dat maakt de risico’s alleen maar groter, niet kleiner.

  Of is deze maatregel maar voor 1 dag, zodat een account dat nieuw is (door de verhuizing naar een nieuwe broker) niet aan de initial margin hoeft te voldoen? Dit zou nog enigszins “logisch” zijn. Maar dat zou dan alleen voor ex MF-Global accounts moeten gelden.

  Anyway, we wachten gewoon af :-)