Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Super Mario!

10-09-2012 Rolf van Zanten

Zilverupdate 4 door Arnold

Nu wordt het oppassen

Of niet? Zilver is in de afgelopen periode van 20 dagen bijna 20% gestegen. Verder zijn de shorts van JP Morgan enorm toegenomen tot zelfs een grootte van 26,3% van de totale Comex future markt. JP Morgan kan op elk moment besluiten de prijs onderuit te halen. Voorzichtigheid is dus geboden. Toch is de relatieve prijs van zilver ten opzichte van allerlei andere producten nog steeds extreem laag, zelfs bij een zilverprijs van $50. Maar daar zijn we nog niet. $32 ziet er nu uit als support, nadat het vorige support op $29,75 doorbroken werd aan het eind van de maand. De volgende weerstand zit op $36, die daarop op $37,50. Wat kan het snel gaan zeg, na maanden van consolidatie rond de $28.

Een mooie stijgende lijn en doorbroken weerstand lijken te wijzen op een mooi najaar voor ons glimmende metaal.

Het blijft afwachten wat JP Morgan besluit te doen. Dat er een correctie zit aan te komen staat wel vast. Maar wanneer? We mogen vast nog even stijgen en gaan voorlopig nog even niet nadenken over verkopen. Behalve de shortpositie van JP Morgan is daar ook weinig aanleiding voor.

Maar goed, als we hetzelfde verloop krijgen als in voorjaar 2011, dan komen we boven $50 rond eind oktober, begin november. Ik sluit niet uit dat de stijging sneller zal zijn dan toen, vanwege het ophanden zijn van QEIII door Bernanke, en de aankondiging van Super Mario afgelopen donderdag, zodat we wellicht voor het eind van deze maand de $44 zullen testen en ergens in oktober de magische grens van $50 zullen passeren.

Door de stijging van voorjaar 2011 te kopiëren en te plakken in deze grafiek zien we de mogelijkheden van zilver op de korte termijn.

Super Mario!

Mario Draghi heeft superkrachten ; het is hem gelukt de belangrijkste punten van zijn plannen tot zijn persconferentie geheim gehouden, en heeft daarbij het voordeel gehad dat de markten daardoor totaal verrast waren en reageerden met enorm (misplaatsts) enthousiasme.  Het economisch weer is immers niet veranderd, er komt enkel nog meer (gratis) geld in de markt. Dit nieuwe geld moet een weg vinden in het financiële systeem, en vindt zijn plaats in onder andere aandelen en obligaties.

Er valt namelijk weinig tot geen positief bedrijfsnieuws te ontdekken, noch zijn er positieve economische verwachtingen die de stijging op de beurs kan verklaren, behalve het sentiment van de belegger. De correctie die komen gaat, zal een forse zijn.

 

Draghi en de zijnen willen een Europees centraal gestuurd beleid voor alle landen, en het is leuk om te zien hoe dit gevecht door de ECB enerzijds, en Frankrijk en Duitsland anderzijds zich ontwikkelt. Voorlopig is de laatste slag gewonnen door Draghi.

 

Het voorstel van Draghi van afgelopen donderdag is vanuit het ECB standpunt goed doordacht en behelst onder andere de volgende  punten die die markt en de politici belangrijk vinden:

A)     Het ECB plan heeft strikte voorwaarden gesteld voor hulp, zodat de burgers in Duitsland, Finland, Luxemburg en in ons land het gevoel hebben dat de belastingcenten zijn veiliggesteld.

B)      Mario liet geen twijfel over de hulp die nodig is; ongelimiteerd.

 

Wauw, wat een nieuws. De verwachte systeemcrash komt weer een stukje dichterbij. Volgens Alexander Tyler (1887) leidt elke democratie tot een dictatorschap, omdat uiteindelijk die partij wordt gekozen die het meeste wil uitgeven aan zijn kiezers. Uiteindelijk stemt een meerderheid op die partij, die de grootste greep in de staatskas wil doen, wat uiteindelijk leidt tot een onhoudbare financiële situatie en een crash van het systeem. Deze crash wordt altijd gevolgd door een dictator die de macht grijpt.

 

De vraag die nu nog rest is wanneer? En in welk land het eerst? Spanje?

 

A)     Het is onwaarschijnlijk dat de Spanjaarden het pikken dat hun regering aan de kant wordt geschoven net als in Griekenland. De Spaanse bevolking zal uitgebreide bezuinigingen die opgelegd worden door het IMF en Duitsland niet slikken. (Ook niet in Italië trouwens, maar daar zijn net verkiezingen geweest en is het staatshoofd al een dictator).

Krijgt Spanje wel de steun als ze die vragen? Als er aan de voorwaarden moet worden voldaan van forse bezuinigingen om de steun te ontvangen lijkt de kans erg klein. Er is namelijk nog geen land geweest waar het lukte om zware bezuinigingen door te voeren.

 

B)     Draghi zei ongelimiteerd. Hoe kan hij dit nu zeggen? Alles is immers gelimiteerd. Er komt een moment waarop Spanje en Italië een beroep gaan doen op het ECB, en gevraagd wordt of het ECB de schulden wil overnemen. Er zijn maar twee opties. Draghi neemt de schulden over, of niet. In ieder geval betekent dit in beide gevallen het eind van de Euro. Bij het overnemen van de schulden pikken de noordelijke landen dit niet en wanneer hij de schulden niet overneemt, dan moet Spanje uit de euro stappen. Alles wat Draghi heeft gedaan vorige week, is de inzet verhogen om de onvermijdelijke crash nog even uit te stellen.

 

Wat er volgende week gaat gebeuren is het volgende: Het Duitse hooggerechtshof staat het uitgeven van Eurobonds toe. Spanje vraagt een paar dagen later om hulp uit het noodfonds. Er wordt in de dagen daarop gedreigd vanuit de ECB dat Spanje eerst forse bezuinigingen moet doorvoeren. Er komen uiteindelijk rellen in Spanje en de regering valt, gevolgd door verkiezingen met een nieuwe president, alleen deze keer niet een van Goldman Sachs.

Het is verstandig nu uw posities eens goed te bekijken, want het zou dit jaar al mis kunnen gaan.

 

 • Cp

  Hebben jullie de nieuwe Aegon bank gezien: http://www.knab.nl ?
  Ze willen alles anders gaan doen.. Lol

 • reinier van der linden

  Je geeft aan dat de grote short posities van JP Morgan nog voor een forse koersdaling kan zorgen als hij deze deels op de markt gooit. Is het niet zo dat bij het dumpen van grote shortposities dit juist een prijsstijging van ziklver tot gevolg heeft.

 • Stafke

  Ja dave, maar die verschillen zijn enkel bij ‘kleine’ gewichten he, zoals 1 gram.
  1 oz, tot een kilo is er geen 25% verschil meer!

 • Dave

  @Loesje

  Ik zit 50/50 in goud zilver dus maak je over mij geen zorgen. Zilver gebruik ik inderdaad als speculatie omdat de korte termijn potentie voor zilver vele malen hoger is dan voor goud. Bij een g/z ratio van 1/30 wissel ik weer om. De reset komt er nog lang niet aan want eerst dienen oliebelangen te worden veiliggesteld. Na de reset verkoop ik m’n goud en zet dat bijvoorbeeld weer om in zilver omdat kapitaal altijd richting potentie stroomt.

  Overigens dat de massa liever 1 gram goud koopt dan 2 ounces zilver dat betwist ik. Onderstaande prijzen laten zien waarom.

  Goudbaar 1 gram verkoop € 58.42 inkoop € 42.94 = een verschil van 25%

  Maple Leaf 1 ounce zilveren munt 31.1 gr. € 30.62 € 27.11 = een verschil van 15%

  Zodra de FED goud tegen marktwaarde op de balans zet is de reset aanstaande.

 • Lamberto

  Snel # 23

  U schrijft: “Gerard gaat zo laat naar bed, dan is een ander alweer wakker: -) “.

  Ik zie overdag als Gerard blijkbaar nog bij moet komen van zijn nachtelijke bezigheden, veel mensen die zich als zombies in de openbare ruimte voortbewegen.
  Of ze dan ook al “wakker” zijn, betwijfel ik sterk.
  Zie wat er de afgelopen decennia in is Nederland gebeurd.
  Schulden, Schulden en maar schulden maken was het motto van deze domme meute.
  Trekpoppen hadden het niet beter gedaan.
  En nu de boel aan het imploderen is, staan ze als weerloze schapen in een brandende schaapskooi te blaten om gered te worden.
  Ben echter bang dat de meesten van hen volledig zullen worden opgevreten door de financiële wolven die momenteel op de bühne zijn verschenen!

 • Theo

  Zeer duidelijk filmpje over ons pensoenstelsel.

  alleen ik ben het er niet hellemaal mee eens over dat de jongeren langer werken
  (ze gingen vaak ook langer naar school daar hebben ze het niet over)

  http://www.youtube.com/watch?v=3U_lU-CbxlQ

  Filmpje op gehaald bij onderstaande link.

  http://www.pensioenmythe.nl

  vr.gr.Theo

 • Snel

  @loesje

  Gerard gaat zo laat naar bed, dan is een ander alweer wakker :-) .

 • loesje

  @ Lolbroek

  Neen

 • loesje

  Dave,

  Ik heb je vorige post nog eens gelezen en vastgesteld dat je jezelf eigenlijk helemaal niet tegenspreekt. Waarvoor mijn excuses. Ik dacht dat je een pleidooi hield voor zilver. Het gaf alleszins de indruk, en dat dachten die 2 die jou een groen duimpje gaven allicht ook (grijns…)

  Als ik je goed begrijp is het zaak om de komende storm te doorstaan met goud. Niet met zilver (en dan zijn we het ook eens met elkaar). En of zilver een goede investering NA de reset zal zijn ? Misschien…misschien ook niet ? Dat zal dan nog wel blijken. Maar ik begrijp niet waarom je je daar nu al zo op focust (het zal dan wellicht misschien ook interessant zijn om vastgoed te kopen, maar daar zou ik vandaag de dag ook m’n centen niet instoppen)

  “Wat is de beste strategie om zoveel mogelijk goud in handen te krijgen ?”
  Strategie ???? De beste strategie is het gewoon stelen. Maar ik heb zo’n vermoeden dat zilver hier weer om de hoek komt kijken. Met zilver speculeren om zoveel mogelijk goud te bemachtigen ? Niets mis mee Dave, maar dan ben je wel aan het gokken. Je bent overigens niet de enige die dit gevaarlijke spel speelt.

  Want zoals je je jezelf al afvraagt:
  “Wanneer vindt de reset plaats?”

  Op een moment dat niemand het verwacht, en zelfs Gerard al naar bed is. Eventueel morgen al.

  Dat zijn de antwoorden.

 • Lolbroek

  @Dave

  Uiteindelijk zal hetgeen wat jij voorspelt gebeuren (denk ik). Echter, dit zal niet zo snel gaan. na de reset zal veel “bezit” zijn verdwenen. Immers, wanneer je schulden weg streept, streep je ook bezit weg. Er zal een lange tijd van armoede aanbreken. Op de pof leven zal er niet meer inzitten. Kapitaal zal dus niet meteen na de reset op zoek gaan naar renderende assets. Er zal een tijd van consolidatie plaatsvinden.

  Ik heb het voorrecht gehad om een presentatie van Jim Rogers bij te mogen wonen. Hij gaf aan dat de boeren de nieuwe miljonairs worden. Ik denk dat hij hier best wel gelijk zou kunnen krijgen.

  Ik denk verder dat het wantrouwen in fiat (papier) geld zo groot zal zijn dat een betaling goud veel meer waard zal zijn. Goud zou dus, ook na de reset, een tijdje door kunnen blijven stijgen. Verder geef je aan dat goud geen rente oplevert. Dat is de situatie nu. Ik sluit niet uit dat dit na de reset kan veranderen.

 • Dave

  @Loesje

  Wat ik je tracht uit te leggen is dat kapitaal na de reset niet blijft hangen in goud, maar op zoek gaat naar meer renderende assets.

  Als de schuldenberg is vereffend d.m.v. goud, waar gaat het overtollige kapitaal dan naartoe. Goud levert immers geen rente op maar beschermd dan nog slechts tegen inflatie.

  Wanneer vindt die reset plaats?
  Wat is de juiste strategie om zoveel mogelijk goud in handen te krijgen voor de reset?
  Wat zijn de assets waar je na de reset op in moet zetten?

  Dit zijn de vragen..

 • loesje

  Dave,

  Ik mag dan voorbij gaan aan (volgens jou) “belangrijke zaken”, maar ik ben het tenminste niet oneens met mezelf.

  Dit zijn je eigen woorden: “NA DE RESET wordt het tijd om zilver en andere assets te kopen”

 • Dave

  @Loesje

  Je gaat voorbij aan belangrijke zaken door zilver op 1 hoop te gooien met oud ijzer.

  Dat goud wordt gebruikt om alle slechte schulden op te kopen dat staat voor mij vast. Het bankensysteem zal altijd beschermt worden en fiatvaluta’s zijn handiger in het betalingsverkeer dan goud en zilver, je moet alleen niet sparen in fiatvaluta’s.

  Na de reset stijgt de koopkracht van goud niet meer. Dan wordt het tijd om andere assets te kopen die nog wel fors in waarde zullen stijgen.

  Zilver is een hele belangrijke kandidaat. Wat is de waarde van zilver als goud naar $ 50.000,- is gerevalueerd?

  Zilver is na olie de meest nuttige grondstof, prijsinelastisch en ontzettend schaars..

  Het staat iedereen natuurlijk vrij om te blijven sparen in goud en zo z’n koopkracht te handhaven, maar ik zet m’n geld liever aan het werk voor me.

 • Stafke

  @temp. Interessante piste die
  http://www.zerohedge.com/news/richard-koo-explains-its-not-fed-stupid-its-fiscal-cliff

  Maar is dat nu niet net wat men ook in europa probeert te doen? Fiscaal stimuleren?

  Japan zit nu aan 240% van bbp, nou, dan kunnen ze nog wel even doorgaan.

 • Gerard

  Weer wijze les van Faber.
  Hij legt uit hoe goed de print-actie van Bernanke en draghi is voor beleggers, en waarom de arme man van de straat er nog armer van worden.
  Ik denk dat hij gelijk heeft. De beleggers die de crisis snappen worden rijker en rijker.
  Wij snappen de crisis toch? Tenminste, daarom zitten we toch juist op deze blog te posten en te lezen?

  Hoe vreselijk WAAR is dit:
  http://biflatie.nl/video/35-videos/40152-marc-faber-gevaarlijk-monetair-beleid-#comments

 • Gerard

  Dat is ook de reden dat ik bijna niets op een spaarrekening heb staan. Ik heb uitsluitend meerdere beleggingsrekeningen. Die zijn veel veiliger.

 • Gerard

  @Gerard
  O ja, en op mij hoef je dan inderdaad niet te rekenen!

 • Gerard

  @loesje
  Wie spaarrekeningen uitbetaald als de schulden worden weggestreept? Niemand.
  Dan ben je gewoon je spaargeld kwijt.
  Dat gaat ook niet zomaar gebeuren. Niemand wil zijn geld en bezittingen verliezen natuurlijk. Daarom komt er ook eerst oorlog of onrust.
  Maar daarna gebeurt het alsnog zoals het tientje van Liefting.

 • loesje

  Temp,

  Aan wat gaat het systeem ten onder ? Aan de schulden.

  Heeft zilver monetaire kwaliteiten ? Ja. En neen.

  Wordt zilver dan waardeloos ? Niet helemaal (oud ijzer ook niet)

  Kunnen we het SCHULDENPROBLEEM oplossen met zilver ? Neen

  Met wat dan wel ? Met Goud.

  Is goud niet te duur ? Nooit. En ook niet duurder dan zilver.

  (wie zich 1 oz zilver kan aanschaffen, kan zich ook 1 gr goud veroorloven)

  Wie gaat dan na een reset je spaarrekening uitbetalen ? Geen idee.

  Maar op Gerard zou ik alvast niet rekenen! Haha

 • Dave

  @Gerard

  Het fiatvalutasysteem werkt, je moet je spaargeld er alleen niet parkeren. De massa zal snel wakker worden en z’n spaargeld onderbrengen in edelmetaal waarvan het merendeel in goud dat het ultieme waardebehoud belichaamt.

  De Chinese overheid adviseert de burger al lang om spaargeld om te zetten in edelmetaal en dat gaat bij ons ook gebeuren. Het wiel draait en gaat sneller en sneller. Het grote geld gaat voor goud en daarom zal goud een stijging maken die niemand kan voorzien.

  Centrale banken leggen een prijs onder het goud die voorziet in een totale afbouw van schulden en daarna zal goud het baken zijn waar alle fiatvaluta’s omheen draaien.

  Het heeft geen zin om aan een goudstandaard te denken want overheden en de financiele sector geven hun macht nooit op. Het systeem moet en zal gehandhaafd blijven.

  Moet je eens opletten hoe snel spaargeld wordt omgezet in goud als er oorlog in het MO uitbreekt, banken omvallen of inflatie voelbaar wordt.

 • loesje

  Yep en dat is inderdaad wat ik bedoelde Gerard. En als dit pyramide-systeem klapt ben je de schulden die je opgespaard hebt dan ook kwijt.
  Maar dat is dan weer onmogelijk volgens jou. “Want wie gaat dan die spaarrekeningen uitbetalen???”

  Euhhh….niemand

 • Gerard

  @loesje
  Dat klopt. Een spaarrekening is niet meer dan jouw geld uitlenen aan de bank.
  De bank gaat daar echt niet op jouw geld zitten. Die mogen met dat geld doen wat ze willen en lenen dat geld uit aan hypotheken, staatsleningen Spanje, enzovoorts.

  Jij leent namelijk jouw geld uit aan de bank en daar krijg je ook netjes rente voor.
  Maar de bank koopt daar wel “schulden” mee op! De rente die je krijgt moet de bank toch ook weer ergens verdienen?

  Dus het is wel zo logisch dat als je schulden weg wilt strepen met een pennestreep, dat je dan je geld kwijt bent op je spaarrekening. DAT IS SCHULD !!

 • Gerard

  @Anna
  “Mijn vraag aan Gerard in de rebound: op 8 september #13, schreef je dat het begrotingstekort van de VS op dit moment 54% was. Kees de Kort schrijft in zijn blog (http://keesdekort.blogspot.nl/ )van 14 september over een begrotingstekort van 8% van het nationaal inkomen. Kun je uitleggen waar het verschil in zit.”

  Dat kan ik uitleggen. klopt beiden.
  De overheidsuitgaven liggen 54% hoger dan de inkomsten.
  8% van BBP klopt ook. Dit vergelijk heeft niets met het werkelijke tekort te maken.

  Laat ik het anders zeggen:
  Een fabrieksdirecteur krijgt 3% loonsverhoging.
  Als je dit gaat afzetten tegen de bruto-omzet van de fabriek, dan zou dit maar een loonstijging van 0,001% betekenen.

  Dat is wat er nu gebeurt. Het tekort afzetten tegen de bruto-omzet van de VS. Dat is 8%.
  Maar dan nog blijft het tekort op de uitgaven t.o.v. inkomsten 54%.

 • loesje

  Gerard, je geeft het zelf al aan: je spaarekening bestaat alleen uit SCHULDEN.

 • temp242

  Zilver zo goed als waardeloos???
  Verklaar dit eens nader Loesje? Dank.

 • temp242

  Die kennen we ondertussen toch al hé Beste Gerard:

  VOOR IEDERE OEN EEN PENSIOEN!

  MVG.

 • loesje

  Bravo Dave & Optimus.

  Ben het volledig met jullie eens. Al begrijp ik niet zo goed waarom jullie steeds de zilver ratio in het verhaal blijven betrekken. Na een reset wordt zilver wellicht zo goed als waardeloos.
  En aan alle doemdenkers en Euro-pessimisten hier: Veel Sterkte.

 • Gerard

  @Optimus
  Zou het echt zo simpel zijn zoals jij dat zegt?
  Ik heb dat verhaal al meer gelezen: de goudreservers en prijs laten oplopen bij de CB,s en daar de schulden mee wegstrepen. Leuk verzonnen, maar werkt zo echt niet.

  Die fabel zou goed staan in de Donald Duck met oom Dagobert. En Willie Wortel vindt dan een goudboompje uit. Die poten ze dan in de loodsen van oom Dagobert of oom Draghi.
  Echt, het slaat nergens op. Zo werkt dat niet.
  Denk eens na. Wie betaalt dan alle spaarrekeningen uit??? Want die bestaat niet meer als ze het zo doen. Een spaarrekening, ZELFS jouw lopende rekening staat uit als schuld. Met een pennestreek tevens ook alle pensioenen afschaffen? Ja ja de fabeltjeskrant.

 • temp242

  Inderdaad, ik ben héél benieuwd wààr we eind november 2012 staan…