Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Technische analyse goud en zilver onder de loep

27-06-2012 Rolf van Zanten

In de vorige column hebben het fundamentele plaatje nader beken voor economie en goud- zilverprijs. Het is ook zoals het hoort, je beoordeelt eerst het fundamentele plaatje (FA), daarna kijk je op technische analyse (TA) of je bevestiging krijgt. Meestal doe je dat op de langere termijn grafieken. Wil je eventueel koop of verkoopmoment bepalen dan kijk je op de korte termijn grafieken zoals 6 of 3 maanden.

Daar we vorige keer over de lange termijn trend hebben gesproken bekijken we ook eerst de lange termijn op TA.

Omdat we verwachten in FA dat de wereldeconomie verder krimp wil ik daar een bevestiging van zien. Dit is voor de goudprijs erg belangrijk omdat je ook in 2008 zag tijdens de aanvang van de creditcrisis dat de goudprijs flink daalde. Het is belangrijk deze terugkerende patronen te herkennen. We gaan er dus vanuit dat dit weer gebeurt. En dat klopt inderdaad, bij aanvang krimp rond augustus 2011 zagen we goud en zilverprijs ook dalen. Wat op de grafieken dus duidelijk te zien is.

Elliott Wave is niet de meest betrouwbare indicator, maar hoe langer de termijn, des te nauwkeuriger deze is. Er is geen betere voor de lange termijn. Het idee is dat er altijd 5 fasen (1, 2, 3, 4, 5) zijn, gevolgd door 3 fasen (A,B,C) de andere kant op. Het grootste probleem is vaak de start van de reeks te bepalen. Dit valt altijd samen met duidelijke omslagpunten. Voor de lange termijn zijn er 2 duidelijke omslagpunten; aanvang winter 1-2000 en aanvang creditcrisis 1-2009. Beiden gingen samen met beurscrashes.

Hier de AEX index. Hierin is duidelijk te zien dat we de 5e fase omlaag zijn ingegaan.

Zetten we daarin de Dow Jones Industrie, dan zien we dat de patronen niet helemaal overeenkomen. Maar wel zien we de 5 fasen omhoog vanaf 1-2009 voor de groene DJI. Dat betekent dat we de top bereikt hebben en hierop volgt A, B,C omlaag. Je ziet dat Elliott Waves gewoon dwars door elkaar lopen, tot op zelfs daggrafieken kun je deze patronen vaak herkennen. Hoewel je op zulke korte termijn niet Elliott moet gebruiken omdat daar betrouwbaardere indicatoren voor zijn.

Maar hier zie je de bevestiging dat de economie verder krimpt en beurzen de bearmarkt indraaien.

De beurzen geven in ieder geval geen goede vooruitzichten. Dit lijkt dus de bevestiging dat de recessie wel eens heel heftig en langdurig gaat worden!

Goud

Als we zien dat goud gaat dalen, dan willen we wel graag kopen kort bij de bodem en moeten we de dieptepunten inschatten. Fundamenteel zat het immers goed was algemeen de verwachting, dus we kunnen kopen.

Op de lange termijngrafiek is duidelijk te zien dat de mooie uptrend vanaf 1-2009 gebroken is in april dit jaar.

De dikke rode lijnen geven duidelijk aan dat het patroon downtrend tijdens de neerwaartse economie van 2008 gewoon opnieuw herhaald wordt. Probeer daarom altijd een vergelijkbaar patroon te vinden bij eerdere gelijksoortige gebeurtenissen.

En natuurlijk zien we ook wat er na de downtrend gebeurde van 2008!!! Dat willen we toch niet missen? Het wachten is dus op de start van een nieuwe uptrend.

Op de weekcandles hieronder is beter te zien waar de nieuwe start van de uptrend mogelijk zal aanvangen. De huidige trend zit nu in een triangle (downtrend – horizontale bodem). Hier zien we de punt ervan rond eind augustus liggen. Ook valt op dat de bodem op 1570 goed wordt aangetrapt. Op zich is dat wel een sterk bullisch teken.

Er is nu nog geen enkele aanwijzing dat het weer omhoog zal gaan. Je kunt dan ook het beste wachten met eventuele aankopen tot je weet wat er rond de punt gebeurt eind augustus. Tegen die tijd komt er altijd een uitbraak omhoog of omlaag. Als dit omhoog is zal dit een mooi aankoopmoment zijn. Draait het omlaag dan wacht je de rustig de volgende bodem af.

Op de korte termijn grafiek valt weinig spectaculairs te beleven op dit moment. De RSI en MACD geven een neutraal beeld en de koers bevindt zich mooi binnen de Keltner Channels.

De conclusie van de FA was dat goud nog zeker wel omhoog kan, maar de eerste maanden nog wel zijwaarts zal gaan. De TA geeft hiervan de bevestiging.

We zien bovendien op de grafiek duidelijk de herhaling van het patroon 2008.

Zo zie je dat een TA een geweldig hulpmiddel is.

Disclaimer: De mening van Gerard als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Kookaburra set tijdelijk in prijs verlaagd

 • gordijnen

  @gordijnen

  Zakken of zaken, komt op hetzelfde neer.

 • gordijnen

  @Roi

  Rutte denk alleen aan zijn eigen toekomst en vult zijn zaken of regelt nu zijn zaken voor zijn eigen toekomst. Jan Kees de Jager en de rest doen hetzelfde.

  Ze zijn totaal onbetrouwbaar, anders kan je dit soort beslissingen echt niet nemen.

 • Frederick

  Bedankt voor de TA Gerard. Dit soort inhoudelijke columns spreken mij een stuk meer aan dan die van Zilverpaul. Ik heb nog wel wat oprechte kritiek: Graag wat meer aandacht schenken aan je teksten of laat een ander dat voor je doen. Een comment kan je haastig typen maar een column mag geen slordige fouten bevatten. Mensen beoordelen een tekst zowel op inhoud als presentatie. Hopende op een deel 3.

 • Mismatch

  Exact WijRos – en omdat het allemaal politiek is (met economie heeft heel dat euro project niets te maken, integendeel) wil niemand de zwarte piet. Iedereen wacht af en houdt met lege beloftes de schijn op. De ander moet maar eerst knipperen met de ogen dan kan die de schuld krijgen…. Maar uiteindelijk valt de bodem onder alles uit, of dat nu via failliete banken gaat, of oplopende rentes, of zelfs duurt totdat de hele pot leeg is in heel euro land…

 • temp242

  Beste Wijros, eerst moet vooral de Noord-europese meute en massa op vakantie gaan, al dan niet met geleend geld, het ‘geld’ moet nog rollen tijdens de vakantiemaanden juli-augustus. De ontnuchtering zal groot worden begin medio september als het ‘geld’ terug op is bij de meute en de vinger op de knip gehouden, al dan niet noodgedwongen. Ondertussen kunnen de policorruptici ook met een gerust’geweten’ op vakantie, althans dàt denken ze van zichzelf. Trouwens aan iedereen hier op dit blog wens ik een vakantie toe! Een moment van even loslaten en toch even ons verstand op nul zetten, tja we zijn té kritsich, laat dat nu nét dé Grote Schrik zijn van de machthebbers:nl. Kritische Geesten. Och de overige 99,999%van de bevolking zal de komende weken meer dan ruimschoots aan hun trekken komen, Tour de Franzozen, Tennis en de OS. Geeuw…

 • WijRos

  @Mismatch

  re. Vorige week zei ik al dat de euro dood is, maar dat de begrafenis zo lang mogelijk wordt uitgesteld.

  Beste Mismatch,
  De vraag dus eigenlijk hoe lang de zogenaamde regeringsleiders nog bereid zijn in de stank te zitten. Ze hebben natuurlijk wel een enorme hoeveelheid boter op hun hoofd en hebben er gisteren nog weer eens wat kilo’s bijgedaan. Hoe lang zijn kiezers van de zogenaamde noordelijk landen nog bereid aan deze poppenkast mee te doen?

 • temp242

  Als fantasieland het gaat redden tot eind september 2012 is nog maar dé vraag.

 • Ws

  Qnm156

  sorry, maandelijks

 • Ws

  @nm156

  In sigaretten investeren ? voor eigen gebruik ? kan je maar beter stoppen met roken, investeer je ook gelijk in je gezondheid en je houdt maadelijks een flink bedrag over.
  Voor de verkoop? de zwarte markt wordt overspoeld met sigaretten, plus dat sigaretten eeen houdbaarheiddatum heeft, en dat heeft goud en zilver niet.

 • Mismatch

  Ergens moet er een soort van logica zitten in de prijsontwikkelingen, dus ik probeer het maar met wat nuchter boerenverstand. Ik zie helemaal niets meer in wat voor TA dan ook. Ik denk dat de aanwijzingen dat de zilver en goud prijs door de banken worden gemanipuleerd zo duidelijk zijn dat je dat wel als gegeven kan aannemen. Zouden die banken dan niet precies zo manipuleren dat ze een grafiek laten ontstaan die in alle TA leidt tot klassieke weergave van een beren markt? Ik bedoel, als men er zoveel energie en moeite in steekt om de prijs onder controle te houden, dan doe je het toch zo dat iedereen die het probeert te analyseren denkt dat de prijs waarschijnlijk verder zal dalen?

  Tel je daarbij op dat de prijzen in fiat geld zijn uitgedrukt, fiat geld dus waar de banken juist zo makkelijk aan kunnen komen en dat de manipulatie gaat met enorme hoeveelheden contracten in zeer korte tijd (waar een kleine belegger dus geen echte invloed op kan hebben). Is het dan echt zo verrassend dat de prijsgrafieken eruit zien zoals ze eruit zien?

  Ik las net dit op Zerohedge:
  http://www.zerohedge.com/contributed/2012-06-29/eu-summit-europe-needs-capital-not-political-posturing

  Kort samengevat: leuke politieke praat in Europa, maar niemand heeft nog kapitaal, dus de ‘afspraken’ betekenen helemaal niets, in elk geval niet in reeele termen. Vorige week zei ik al dat de euro dood is, maar dat de begrafenis zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Volgens mij zitten al die regeringsleiders elkaar wat aan te kijken, in afwachting van wie het eerst met zijn ogen knippert. En dat spelletje kun je lang spelen, totdat de bodem onder alles uitvalt. Europa heeft nu nog 2 opties: of de euro ontbinden en iedereen zoekt het zelf verder uit, of de geldpers aanzetten. Ook die laatste optie leidt op den duur tot het uiteenvallen van de euro. Beide opties hebben volgens mij ook het effect dat het vertrouwen van de burgers in fiat geld alleen maar verder afneemt. Uiteindelijk kom je dan dus vanzelf uit op de noodzaak voor een alternatief dat wel vertrouwen schept, en dan zit je dus al snel bij de enige reeele optie: edelmetaal.

  Ik kan er weinig anders van maken dan dit. TA werkt als de markt werkt, dat is duidelijk niet het geval, en dan is TA dus een nietszeggende analyse geworden. Willen we weer een eerlijke markt, dan moet eerst deze manipulatie worden opgeblazen. Ik denk dat dat alleen kan als er zoveel fysiek zilver uit de markt gehaald wordt dat die papieren markt instort omdat ze niet meer fysiek kan leveren. Alleen dat al is voor mij voldoende redenen om munten te kopen. Dat is mijn kleine bijdrage aan rechtvaardigheid. Als dat nog jaren moet duren, dan duurt het maar jaren. Zo lang als de prijs laag blijft kan ik meer kopen ;)

 • Skanda

  @WijRos
  Oke, thanx.

 • cp

  @wijros.. je hebt gelijk! echter, er zijn ook zeer interessante mensen hier op het forum die wel degelijk interessante dingen te vertellen hebben.. Ik denk dat er gewoon beter gemodereerd dient te worden.

 • Roi

  Vond dit oude artikel in de Volkskrant van econoom en de eurosceptische ARJO KLAMER − 28/12/98

  Toen zijn visie over de toekomst van de Euro.

  Wat een ziener is die man. Eigenlijk beschrijft hij toen al (1998) wat er zou gaan gebeuren.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/474684/1998/12/28/Euro-wordt-speelbal-van-nationale-politici.dhtml

 • WijRos

  @cp

  re. bagger blog

  beste cp, lees dan alleen de columns en laat u niet afleiden door wat hier verder allemaal uitgekraamd wordt.

 • WijRos

  @Skanda

  re. technisch

  volgens wiki: (de kunst van) het beheersen en manipuleren van met name de niet-levende natuur door de mens.

  Persoonlijk denk ik altijd aan het beheersen van betrouwbare vaardigheden om iets tastbaars te maken. Het enige dat je zou kunnen zeggen dat men een analyse techniek toepast bij TA.

  Mogelijk dat ik het fout zie en te veel aan tastbare dingen denk mbt techniek.

 • jefke

  @nm:
  https://www.inkoopedelmetaal.nl/nl/munten?cat=14&p=2 is van TSM
  raar dat een lunar I niks verschil of zo geeft als je kijkt wat ze daar voor vragen.

 • Skanda

  @WijRos
  Er zijn zeker theistische techneuten, beste Wijros. Die accepteren uiteraard de ongelimiteerde Almacht van God en zien zichzelf als “klein” in relatie tot een zeer, zeer groot geheel. Een absoluut geheel dat strak regisseert wordt. Door God, uiteraard.

  Je stelt dat TA niet technisch is. Wanneer definieer jij iets als zijnde “technisch”?

 • high five

  Zilver veert weer keihard op van de 26 bodem. Wat is dat toch ?

 • high five

  Zilver maakt de laatste tijd grote swings naar beneden en naar boven. Een zenuwachtige markt is vaak een teken van een aanstaande verandering van de trend. Laten we hopen dat we binnenkort de dalende trend verlaten.

 • cp

  met al deze onzinnige discussies begint het een ‘bagger’ blog te worden

 • nm156

  Beste Rcpl, ik kan niet in de toekomst kijken, dus ik weet het niet. Wat dat betreft is mijn voorspelling er een van velen. Ik probeer er gewoon nuchter en afstandelijk naar te kijken. Maar als je mijn mening weten wilt, ik denk dat de zilverprijs (op moment van schrijven ±22 euro) wel (weer) 30 euro zou kunnen worden. Daarna zal het wel zo’n beetje rond de 27 blijven. BRICS economien omhoog, maar EU/US/JAP omlaag dus een wereld van verschil zal het niet worden.

  Desalniettemin: qua verzekering/koopkrachtbehoud/etc is de tijd van zilver voorbij. Voor de mensen die jaren geleden zilver voor heel weinig hebben gekocht: good for you. Maar resultaten behaald in het verleden geven nog geen garanties voor de toekomst. Je kunt nu echt niet meer mensen zilver aanbevelen en ijskoud beweren dat ze een goed rendement krijgen. De marges zijn eenvoudig te groot om hier voordeel uit te halen.

  De goedkoopste munt in deze webshop (philhamoniker) is nu 26,90. Ik dacht dat ze hier ook terug in kochten maar kennelijk niet, ik vind dat nergens terug.
  Maar de eerste link in Google (zilver-inkoop) geeft momenteel 22 Euro per philhamoniker.

  Dat is bijna 25% verschil. M.a.w: nu gekocht zul je moeten wachten tot de zilverprijs 28+ euro is om een beetje rendement te hebben. Die 4% is minder dan de inflatie. Je kunt daar weinig mee zeker in het achterhoofd houdend dat de zilverboeren tegen de tijd dat de prijs weer 30 euro is de bui alweer zien hangen en wellicht een grotere marge willen.

 • stella artois

  @ Nm156 (vanwaar die 156 lol)
  je hebt misschien gelijk wat je zegt ivm sigaretten. Hoe zijn die de laatste tijd weer ni opgeslagen. Misschien ook niet zo’n slechte belegging.

 • stella artois

  Alleszins bedankt voor de TA-uitleg :)
  Schept toch weer wat duidelijkheid.

  Zie ik nu niet goed, of worden de markten toch nogal zenuwachtig van de top dienubezigisenwaarzezogezegdgoeieresultatenboeken.

  In elk geval, als zelfs de stamgasten van mijn volkscafé waar ik op vrijdag mijne stella(s) ga drinken al beginnen toeteren dat er binnenkort zoiets komt als een euro-oorlog, begint iedereen zich toch wel vragen te gaan stellen.

 • WijRos

  @Skanda

  re. atheïstische techneuten

  Beste Skandia, betekent die opmerking dat een techneut altijd atheïstisch is in uw beeld of bestaan er ook niet-atheïstische techneuten? Hebben die andere technieken?
  Als dit allemaal slaat op de TA dan kan ik u mededelen dat er absoluut niets technisch aan de TA is.

 • stella artois

  Hou je god eens bij je als je wil.

  Bestaat niet, heeft nooit bestaan, zal nooit bestaan…

  Trouwens in je bijbel staat zelfs (geschreven op concilie van nicea +/-300 nc)
  Zalig zijn de armen van geest, want hun behoort het koninkrijk der hemelen!
  Zegt genoeg zeker?

  TA is zeer interessant om het te kennen, maar ik zou het zeker niet als dogma of axioma nemen, daarvoor zijn de tijden te onzeker.

 • Roi

  “Rutte benadrukte na het nachtelijk overleg op radio 1 dat noodlijdende banken onder zeer strenge voorwaarden in aanmerking komen voor financiële hulp uit het ESM fonds, zodra het nieuwe bankentoezicht er is.

  Volgens Rutte is er geen sprake van dat noordelijke landen zijn gezwicht voor druk vanuit het zuiden, ofwel Italië en Spanje. Er komen voor deze spelers geen soepeler voorwaarden voor de toegang tot de Europese noodfondsen EFSF en ESM.”

  Is Rutte nou werkelijk zo naief dat hij gelooft dat het nieuwe Europese bankentoezicht beter is, uitgevoerd door de ECB en dat geen soepelere voorwaarden komen voor Italie/Spanje.(Volgens mij zijn die nu net versoepelt)
  Nu controleren de nationale centrale banken de banken en we weten allemaal hoe goed dat is gegaan. Nu zou een nog veel groter Europees bankennet moeten worden gecontroleerd door 1 toezichthouder(tak van ECB). Ik zie de verbetering niet!

 • Skanda

  @temp242
  idd Temp, de geloofsgeldmaffia, de atheistische techneuten, onderdrukken de waarde van het originele geld.
  Er is echter een serieus probleem voor ze; ze hebben een te krachtige vijand uitgekozen: God, de Almachtige. TIJD, het onpersoonlijk aspect van God, zal eea duidelijk maken.
  Ach ja, atheistische techneuten hebben nu eenmaal geen last van “bescheidenheid”. De pechvogels.

 • RCPL

  @nm156

  Ik heb met interesse jouw bijdragen gelezen.

  Eén ding lees ik niet terug, namelijk:
  De Aziatische en Latijns-Amerikaanse economieën gaan na hun huidige dip, weer met volle vaart vooruit. Met name China heeft hiervoor al een grondstoffenbeleid ontwikkelt om haar burgers in de toekomst te kunnen voorzien.

  Oprechte vraag aan jou: “hoe zie jij de zilverprijs zich ontwikkelen, wanneer ‘BRICS’ weer op stoom komen?”

 • Roi

  nm156

  Je hebt gelijk dat goud meer waardevast is dan andere metalen. Dus komt hoofdzakelijk dat die andere metalen worden gebruikt in o.a industrie en technologie. En op die manier fluctueren dus de voorraden en hierdoor ook de prijs. Goud heeft dat probleem niet en daarvan kunnen ze de bestaande hoeveelheid niet verdubbelen en is de prijs stabieler.

  Ik ben geen fan van platina en palladium en hou me eerlijk gezegd daar ook niet mee bezig. Maar van goud en zilver heb ik een klein voorraadje liggen, ten eerste omdat het een geschiedenis heeft van geld/waarde en ik dit op zulke lage koersen heb aangeschaft dat ik vermoedelijk geen verlies meer zal maken.

 • nm156

  temp242: als dat een antwoord op mijn reactie is, bevestig je toch eigenlijk mijn standpunt dat je tegen de inflatie beter alles (goud, sigaretten, etc) behalve zilver kunt hebben.

 • Roi

  120 miljard voor groei en werkgelegenheid

  Het geld wordt onder meer uitgegeven via Europese structuurfondsen voor armere regio’s (55 miljard euro). Ook wordt 60 miljard uit de Europese Investeringsbank aangewend. De EIB kan met de Europese begroting als onderpand goedkoop lenen, en geld in projecten steken die nieuwe banen opleveren.

  Wat ik me afvraag in welke landen en aan welke projecten ook dit gezamenlijke Europese geld wordt uitgegeven. Mijn gevoel zegt dat dit hoofdzakelijk naar zuid-europa gaat en wij dus nu ook hun groei gaan financieren.

 • temp242

  Laat me niet lachen. Eurootjes opstapelen zeker. De officiele inflatie is bijlange NIET de echte inflatie, die bedraagt minimaal zeven procent. Dus in euro uitgedrukt verlies je MINIMAAL zeven procent koopkracht op jaarbasis, of wat dacht je aan pensioensparen te doen, voor iedere oen een pensioen, kan je nu al vrolijk beleggen in een pensioenfonds dat NU door jouw inleg al de pensioenen uitbetaald, waar denk je dat jouw inleg is over dertig jaar??? Dat is gewoon een pyramidespel zoals de euro dat ook is. PM’s zijn dat DUIDELIJK NIET! Deze worden wél systematisch onderdrukt door diegenen die er alle belang bij hebben dat hun pyramidesysteem kan blijven bestaan.

 • nm156

  Roi, ook ‘langere termijn’ (een heel breed begrip) is koffiedikkijken.
  Er is geen enkele garantie dat je met zilver je koopkracht zult behouden. Goud geeft wat dat betreft een veel betere kans.
  Over xx jaar zul jij nog steeds kunnen zeggen :”In mijn ogen zit je pas met verlies als je nu verkoopt en dat lijkt me niet erg slim. Want dat betekent dat je met geld belegt dat je kennelijk nu nodig hebt en/of dat je in paniek bent.”

  Ik ben wel met je eens dat het hele euro/banken systeem aan een zijden draadje hangt maar zilver blijkt niet de oplossing hiertegen. Je hebt het nog steeds over edelmetaal maar je denkt toch niet serieus dat (ook) platina en palladium je kunnen gaan beschermen tegen foute keuzes van overheden?
  Nogmaals, zilver heeft sinds eind 2010 bewezen niet tegen inflatie te beschermen. Platina/palladium al helemaal niet, zelfs goud doet dat met moeite.

 • Roi

  nm156

  Ik ben zeker geen optimist en weet dat Edelmetaal erg conjunctuur gevoelig is. Maar de meesten hier zijn niet uit op korte termijn winst en schaffen deze metalen aan voor de langere termijn en voor toekomstig koopkracht behoud.
  In mijn ogen zit je pas met verlies als je nu verkoopt en dat lijkt me niet erg slim. Want dat betekent dat je met geld belegt dat je kennelijk nu nodig hebt en/of dat je in paniek bent.

  Wat betreft de EU/Euro/banken. Je zal toch moeten toegeven dat het allemaal aan een zijden draadje hangt. En dat ze op dit moment proberen te redden wat er te redden is en het daardoor uitgesteld wordt dat er o.a. nog MEER banken omvallen.Als je dit niet ziet dan volg je in mijn ogen het internationale nieuws niet goed.

  Dus zie edelmetaal niet als investering op korte termijn maar als bescherming tegen de foute keuzes die onze regeringen in de toekomst kunnen/gaan maken.(bv.de inflatie tool)

  En ja het moment van verkoop is altijd discutabel en nee je kunt het niet in je graf meenemen maar het is voor mij een geruststelling dat ik het op de plank heb liggen.En zoniet dan hebben mijn nabestaande er misschien iets aan.

 • WijRos

  Wetenschap met betrekking tot TA.

  Een belangrijke eis in de wetenschap is dat als je een bepaalde goed gecontroleerd experiment doet dat er altijd hetzelfde resultaat uit moet komen. Dat is nu typisch wat bij de TA niet het geval is. Zelfs statistisch is het niet zo dat als je de TA strikt toepast dat je een hogere kans hebt iets goed te voorspellen.
  Het enige wat aantoonbaar gebeurt, is dat TA-ers geconditioneerd worden door hun eigen verhalen waardoor een self-fulfilling prophecy ontstaat.

 • nm156

  Verzekeren door edelmetalen of ‘pm’s’ is ook weer zoiets wat welbeschouwd onzin is. Als je het nu nog over goud hebt. Maar door het edelmetalen of pm’s te noemen betrek je zilver maar ook platina en palladium er bij (ook al van die succesnummers).
  Wat heb je aan een ‘zilververzekering’ als op het moment dat je het nodig hebt, de waarde een derde verminderd is? Of zelfs de helft.
  Dan had je toch beter sigaretten, alcohol of wat dan ook kunnen gaan kopen.
  Financieele tegenvallers horen bij het leven. Het moment gaat ook komen voor de zilveraanhangers op het forum dat ze tegen verlies moeten gaan verkopen.
  Zoals ik al vaker geschreven heb: als je in je graf ligt heb je er niets aan als het zilver dan zo gestegen is!

 • WijRos

  @Jan

  re. anders was iedere wetenschapper of wiskundige nu steenrijk.

  Beste Jan, er is een zekere Ed Thorp die hoogleraar in wiskunde en natuurkunde is die erg succesvol kon handelen. zoek maar op wiki. Hij is dus letterlijk rijk geworden door wiskundig te gokken want op een andere manier zag hij de beurs niet. Helaas moet ik hem ook wel gelijk daarin geven. Deze Ed Thorp zei dat alle TA afval was. Verder moet het ook een signaal zijn dat geen enkele succesvolle belegger zoals Buffet, of Rogers, of hedgefund managers TA gebruiken. Velen van deze lieden gebruiken het zelfs contrair om degenen die er wel in geloven te snel af te zijn.

 • shamrock

  beste nm156

  We kunnen voorspellen wat we willen maar zullen toch moeten afwachten,dat ben ik met u eens.
  Maar als je een inboedelverzekering hebt ga je toch ook niet zitten wachten op een brand?
  Je hebt je zelf verzekerd met wat edelmetaal,voor de rest leef maar verder hoor!

 • nm156

  pietje :
  Grafieken met 1 2 3 4 5 of A B C hou toch op zilver staat nu op de laagste stand zins 1 november 2010 kijk dat zijn feiten.
  Als je de link hier onder aanklikt dan zie je pas een grafiek want de grafieken die in je column gebruikt geven een heel erge vertekent beeld http://www.behr.nl/fondsdetail/detail/silver
  Ja, probeer hier maar eens je cijfers en letters in te plaatsen dan krijg je toch in eens een heel ander beeld van de werkelijkheid.

  Klopt als een bus Pietje. Als je na november 2010 zilver gekocht hebt zit je gewoon met verlies. Maar op een zilver forum kun je daar niet mee aankomen. Had je je geld op de bank laten staan vanaf die tijd had je 2,2% erbij gehad, en dat nu probleemloos kunnen opnemen.
  Maar echt rijk was je pas geworden als je een euro had gehad voor elke keer, dat op dit blog voorspeld werd dat de EU/banken/Euro gingen vallen binnen zeer afzienbare tijd.

  Ik ben dan ook benieuwd wat Gerard hier in zijn volgende blog over gaat schrijven, er staat wel ‘technische analyse goud en zilver’ maar het ging vooralsnog alleen over goud.
  Of nee, eigenlijk toch niet zo, ik gok dat hij gaat schrijven dat de zilverprijs deze herfst weer flink gaat aantrekken.

 • Skanda

  Technische analyse is gewoon casinowerk. De mens wikt, God beschikt.

 • Skanda

  @Rien
  Einstein was geniaal op gefragmenteerd technisch gebied, het gebied van de inerte, dode wereld. Op sociaal gebied was hij erg beperkt maar maakte wel graag goedkoop populistische opmerkingen in die context. Techneuten lopen er nog steeds mee weg.

 • Roi

  Waar ik al bang voor was is dus vandaag uitgekomen. Het ESM gaat nu dus ook banken rechtstreeks redden. Dit gaat dus betekenen dat de belastingbetalers nu dus ook spaanse en italiaanse banken gaan redden.

  Bankiers en politici fungeren al vele jaren als een soort tweeling. De ene hand wast de ander. Twee handen op één buik. Politici houden de bankiers uit de wind en de bankiers zorgen er voor dat de overheid gemakkelijk aan geld kan komen.

  Wij burgers komen in het hele spel niet voor, worden niet of nauwelijks geïnformeerd of zijn gewoon niet in staat om te snappen wat met allerlei technische termen en mechanismen bedoeld wordt of wat daar de uitwerking van kan zijn.

  http://biflatie.nl/artikelen/78-verkiezingen/32287-nederland-is-politiek-failliet

 • Jan

  @WijRos

  Tja, het is evident dat zoiets niet met de nauwkeurigheid eigen aan wetenschap (laat staan wiskunde) kan bepaald worden, anders was iedere wetenschapper of wiskundige nu steenrijk. Er zijn nu eenmaal teveel variabelen en onbekende factoren, beleggen zal dan ook altijd meer feeling blijven (hopelijk gebaseerd op ervaring en zoveel mogelijk informatie) en dus kunst dan wetenschap gebaseerd op objectieve gegevens en berekeningen. Je kunt het vergelijken met psychologie: stricto sensu is dat ook geen wetenschap omdat er zoveel Hineininterpretierung en normatieve elementen bij komen kijken en voorspellingen meestal niet meer uitkomen dan in grofweg 50% van de gevallen (dus louter kans), terwijl bepaalde elementen ervan wel degelijk op wetenschappelijke manier kunnen gemeten worden (reactiesnelheid, IQ tot op bepaalde hoogte…).

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Leuk gevonden temp, ik noem dit “force fitting” :)
  TA berust niet op een enkele overeenkomst die bovendien nog door kunstgrepen moet worden afgedwongen.
  Als ze nu nog een paar honderd andere gevallen vinden, dan ga ik serieuzer kijken…

 • temp242
 • temp242
 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @temp242, ja die banken doen nu maar wat ze willen, zonder enige vorm van toezicht….
  Dit is weer typisch politiek: doen alsof er nog geen toezicht is, en meer “centraler” toezicht invoeren. Mer van hetzelfde zal dan het probleem wel oplossen. LOL.
  Was het niet Einstein die ooit zei: De definitie van krankzinnigheid is steeds hetzelfde doen maar andere resultaten verwachten?

 • temp242
 • temp242

  Vandaag nà beurs zal Duitsland, verdiend trouwens!!!een rating-verlaging aan zijn broek krijgen.
  Vandaag is inderdaad een historische dag, men heeft voorgoed de welvaart, wat eigenlijk een illussie blijkt te zijn in de vuilbak gesmeten. We mogen het later aan onze kleinkinderen gaan uitleggen.

 • temp242
 • temp242
 • WijRos

  @Andreas

  re. En ja hoor. De allereerste reactie was er niet 1 die hem complimenteerde met het feit dat hij zijn best deed en het lef had iets neer te pennen.

  Beste Andreas, deze opmerking van jouw is dus absoluut niet juist. Dat er 1 of 2 mensen waren die het niet met Gerard eens waren wil niets zeggen over het wel of niet waarderen van het schrijven van een verhaal. Gerard heeft 2 goede verhalen geschreven, alleen in de laatste gebruikt hij door sommige lieden geaccepteerde technieken die door geen enkele wiskundige of natuurkundige als geldig gezien zullen en kunnen worden omdat ze gewoon niets met enige vorm van wetenschap te maken hebben. Dat mag toch ook gezegd worden of mag je hier nergens meer commentaar op maken?

 • temp242
 • temp242

  Moraal van het verhaal, geloof zeker niet alles wat in de MSM komt, dat nieuws is al vijfendertig keer voorgekauw en demoNcratisch proof verklaart, alvorens het gedrukt staat.

 • temp242
 • Ethan

  Gold Bullion Coin – 1 Tonne Australian Kangaroo – Enters Guinness Book of Records

  http://www.goldcore.com/goldcore_blog/gold-bullion-coin-1-tonne-australian-kangaroo-enters-guinness-book-records

  Dear Santa.. ;-P

 • Lamberto

  @Andreas,

  Mensen van het manlijke geslacht zijn net Apen.
  Voor je het weet ben je je vrouw en glimmende munten kwijt.
  Dit is ook de reden dat ik nooit naar een Dierenpark ga!
  http://www.meervrijheid.nl/?pagina=651

 • temp242
 • Andreas

  Ik ga er tenminste vanuit dat kijken naar andere vrouwen geen afwijkende sexuele voorkeur is. Andres voldoe ik aan dat criterium ook nog. :)

 • Henk

  Discussiëren op het internet draait vaak om dezelfde zaken, kijk een naar deze lijst van drogredeneringen en andere minder valide argumenteringen:
  fallacyfiles.org/adhomine.html

 • Andreas

  Nico
  Hahaha, behalve afwijkende sexuele voorkeuren voldoe ik aan alle criteria door wikipedia beschreven. Ik zeg altijd maar zo: wie zonder zonden is werpe de eerste steen. En tot op heden heb ik nog geen stenen door mijn ramen gehad. Afkloppen, natuurlijk maar toch.

 • Andreas

  Seppel
  Waar zijn we mee bezig?

  Misschien wel met het behouden van goedwillende bloggers. Voor zover ik weet zijn gisteren voor het eerst na Ramona inzendingen verwijdert. En dat voor gebezigde taal. Niet zo mooi, dus.

 • seppel

  Dré, dat groene duimpje is van mij.
  Nico, dat rode is ook van mij.
  Waar zijn we mee bezig ?

 • Nico
 • Snel

  @Ethan

  Gaat Merkel bijna dood dan? Merkel heeft gezegd: eurobonds, over m n lijk.

 • Henk

  telegraaf.nl/dft/12454119/___Doorgaan_met_euro_is_gevaarlijk___.html

  Ongelooflijk dat PM’s zo laag kunnen worden gehouden onder deze omstandigheden.

 • Ethan

  Interessante stuk op Nederland 2 nu. Oa over Spanje en hoeveel dingen mooier in de boeken staan dan het in de praktijk is.

  “Spaanse staat weet zelf niet hoe de stand van zaken is, dus de EU kan het ook nog niet weten”

 • Andreas

  Nico
  Ja, wat moet ik hier nu weer op zeggen? Over iemand praten hoeft niet per definitie roddelen te zijn. We doen het allemaal. Het wordt pas roddelen zodra er afgunst of jaloezie bij komt kijken.
  Het punt is hier dat een ieder in mijn opinie goedwillend is. Je kunt het er niet mee eens zijn. Het onderwerp kan je niet interesesseren. Oke, scroll dan verder. Maar ga niet schelden. Boor niet iemand de grond in. Wat voor zin heeft dat? Niets.
  MVG
  Andreas

 • Nico

  Andreas
  Het spreekwoord zegt niet voor niets spreken is zilver maar zwijgen is goud
  Past ook wel in dit blog overigens
  maar je tong in bedwang houden is erg belangrijk,zeker ook met dingen die je toevertrouwd zijn
  men zal je niet zo gauw meer iets in vertrouwem mededelen als blijkt dat het uitgelekt is
  Zo is het ook met roddelen,als er iemand roddelt over iemand,dan doet diegene dat over jou ook zo is mijn ervaring. het maakt relaties alleen maar kapot.

 • Piet3

  Geen zilveren guldens of Andorra staven meer te krijgen in de shops…
  1) of de verkopers willen niet onder de inkoopprijs verkopen
  2) er is niemand meer die oud zilver wil verkopen aan de shops
  3) er zijn heel veel kopers die btw-vrij zilver willen kopen

  Aangezien Andorra uitverkocht is schat ik punt 3 als meest waarschijnlijk in.

 • high five

  Frau Merkel gegen super Mario.

 • seppel

  En nu effe voetbal kijken, das Mädchen tegen Draghi !

 • seppel

  Dré, jou pa was al even wijs als de mijne !

 • Andreas

  Mijn vader zei altijd:
  Als je het met iemand zo oneens bent dat het op ruzie uit gaat draaien moet je niet verder praten maar schrijven. Iets wat je zegt is eruit voordat je er erg in hebt. En een brief kan je nog 20 keer overlezen voordat je hem wegstuurd. Dat voorkomt sorry zeggen. En nog belangrijker, oprechte spijt. Wat was het toch een wijze man bij tijden.

 • Nico

  Gordijnen
  Ik denk dat je het goed gedaan hebt,zo behoudt je je koopkracht en dat is tegenwoordig al heel wat gezien de lage rentestanden en moeizame beleggingsmarkten.

 • gordijnen

  @Nico

  Gelukkig mijn huis op tijd verkocht.

  Gelukkig niet belegd op de AEX.

  Edelmetalen houden hun gewicht.

  Zijn overal inwisselbaar op de wereld.

  Behouden meer waarden dan de pensioenen in Nederland.

  Ik zou liever mijn pensioenbijdrage beleggen in edelmetalen dan in euro’s

  Wat is hierop Uw antwoord?

 • Ethan

  BRUSSEL – Op de Europese top in Brussel wordt mogelijk toch een stap dichterbij het instellen van eurobonds gezet. De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble heeft het kritische standpunt van zijn land hierover donderdag afgezwakt

  http://www.nu.nl/economie/2847033/mogelijk-toch-stap-dichterbij-eurobonds-top.html

  Mijn hemel..

  Weet je dat ik het nog steeds zie gebeuren dat het verplicht gaat worden voor Nederlandse pensioenfondsen om deze Eurobonds te kopen!??

 • greetjes

  Despite last week’s slump, there’s still reason to be investing in silver. Its prices in the first quarter fared better than the other precious metals.

  As legendary investor Jim Rogers told a financial advisor summit Wednesday, the likelihood of more central bank action around the world is bullish for silver.

  “Governments print money – that’s all they know,” said Rogers. “So own real assets like silver… and you’ll survive.”

  Rogers said of all the precious metals if he had to buy just one, it would be silver.

  http://moneymorning.com/2012/06/28/investing-in-silver-still-a-shiny-option/

 • Andreas

  Daar is hij dan.
  Nadat Gerard zijn eerste bijdrage leverde als columnist en daarbij om reacties gevraagd werd besloot ik even af te wachten. Effe kijken wat er zou gebeuren. En ja hoor. De allereerste reactie was er niet 1 die hem complimenteerde met het feit dat hij zijn best deed en het lef had iets neer te pennen. Neeheee, de eerste was direct raak. Ene Willem als ik het goed heb vond het nodig om Gerard neer te sabelen. Want diverse verwachtingen, die direct gebracht werden als voorspellingen werden effe erbij gehaald. En Gerard zat ernaast en dus is het een lul, miskukel. Ik had direct door nog steeds in Nederland te verblijven. Daar doen we dat namelijk met mensen die iets wagen of iets proberen. Ik persoonlijk heb groot respect voor Gerard. Niet omdat hij Gerard heet, maar omdat hij zijn nek uit durft te steken en iets neer durft te schrijven war verder gaat als een reactie. Gelukkig waren er ook een boel medebloggers die Gerard wel waardeerden. Dat doet mij dan weer goed. Niet omdat Gerard heilig of alwetend is, maar omdat hij het lef heeft om het te doen. Ik bijvoorbeeld schrijf best wel veel maar kan dit niet. Ik vraag mij wel af hoe een TA zich verhoudt tot manipulatie. Het ene is beredeneerbaar en het andere onvoorspelbaar. Maar goed. Het zij zo. Ik persoonlijk trek mij nergens meer wat van aan en wacht af. In de overtuiging het goede gedaan te hebben met de aanschaf van PM.

  Dan het blog de afgelopen dagen.
  Het met elkaar oneens zijn is niet verkeerd. Dat houdt ons wakker en zet ons aan het denken. Tot op heden ging dat in redelijk nette bewoordingen maar daarmee niet minder heftig. De afgelopen dagen werd het puur op de man gespeeld met bewoordingen die in een havencafe niet zouden misstaan. Nou, geweldig. Degene die begint met dergelijke bewoordingen moet ook direct beseffen deuren dicht te gooien. Met schelden ben ik snel klaar. Ik kan het zelf veel beter, maar dan wel oog in oog. Anoniem schelden vind ik rechtuit laf. Ik heb eerlijk gezegd wel eens de aandrang op dit blog gehad. En mijn Ipad weggelegd. Morgen maar weer. Doe dit gewoon niet.

  Zilver en goud
  Nou geweldig. Het gaat maar zijwaards. Dus geduld. Het gaat goed komen, maar dat is dan ook het enige en wanneer dat gebeurd weet ik ook niet. En als dit een G en Z blog alleen moet zijn zijn we snel uitgepraat. Als alle inzendingen zinnig moeten zijn tenminste. Het valt mij wel op dat geagiteerde inzenders helemaal niets bijdragen aan een zinnige G en Z discussie.
  MVG
  Andreas

 • Snel

  Nog maar 4 weken terug…….

  http://www.slimbeleggen.net/tag/bam/

 • Nico

  Bobbi
  Dit geldt algemeen voor grondstoffen de trend is al een tijd dalende alhoewel dit niet voor alle sectoren geldt maar goud en zilver gaat al een tijd zijwaarts dit zal zeker invloed hebben op de verkoop, maar het valt nu best nog mee in 2008 was het ”bloedbad” groter bij de edelmetalen.

 • https://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  high five :
  Zijn er op dit moment nog veel mensen die hun zilver aan jou willen verkopen Rolf ?

  40

  Nee, op dit moment komt dat sporadisch voor.
  Afgelopen maand juist nog wel veel klanten die zilver terug verkochten.

 • x.

  Had ik maar geld… het is bijna kerstmis:D

 • ronaldw

  Pietje,
  Ik snap dat je meer om goud dan zilver geeft, maar om vanaf een zogenaamde willekeurige datum te kijken, waar goud goed afsteekt tegen zilver en dat dan als slechts grondstof te benoemen is wel erg kort door de bocht. Vele andere vergelijkingsdata als start tot aan het heden tussen goud en zilver geven andere uitkomsten en vaak genoeg pakken deze positief uit voor zilver. Vergeet niet dat we nu in een downtrend zitten en door de grotere volatiliteit van zilver je het laatste jaar dus het gelijk aan je kant hebt, maar je weet toch ook dat zilver in de uptrend het goud eigenlijk altijd voorbij gaat.

 • Jullie
 • bobbi

  Hoi Nico,

  En wat is de reden dat je weet dat verkoop van gouden munten flink is gedaald?

  Alvast bedankt.

  @Nico

 • Jullie

  Mooi artikel Gerard, maar ik geloof al lang niet meer in technische analyses.

  De meeste impact’s komen dezer dagen van rente besluiten van de centrale banken, oplopende rente’s in EU landen !, en zelfs NIET EU landen !, en vrijheids beperkende besluiten van corrupte politici.

  Mocht er een ‘bom’ liggen onder goud of zilver zal die niet van de markt komen, maar van politici en centrale bankiers.

  Persoonlijk ben ik nog altijd van mening dat de Buy and Hold stategie een prima manier is, net zoals ik daar 4,5jaar geleden mee begon.
  Lekker kopen voor de lange termijn, en je vooral niet focussen op de korte termijn.

  Goud en zilver zijn nou eenmaal geen beleggingen voor de korte termijn, so don’t do it.

  Dat is tenminste mijn simpele advies aan alle burgers, waar ook ter wereld.

 • Nico

  geplaatst: woensdag 27 juni 2012 12:03

  Wereldwijde verkopen van gouden en zilveren munten dalen flink in het eerste kwartaal

  Wanneer goud in een bubbel zou verkeren zal niet alleen de prijs enorm hoog zijn, de vraag naar het edelmetaal zou ook extreme vormen moeten aannemen. Beiden zijn momenteel niet het geval en laatstgenoemde is gisteren bevestigd door verkoopcijfers van de 3 “grote” gouden munten. De verkopen van de U.S. American Eagle, de Canadese Maple Leaf en de Philharmoniker uit Wenen zijn in het eerste kwartaal van 2012, jaar op jaar gezien, flink teruggelopen.

 • seppel

  @Edwin
  Komt uit den Temp zijn lijfblad : de Tijd. Oerserieus en oerdegelijk blad !
  http://www.tijd.be/nieuws/geld_beleggen_markten/tradingblunders_k

 • Nico

  Nm156
  Vraag me af hoelang dit soort artikelen nog gepubliceerd worden. Is natuurlijk wel slecht voor de zaken.
  Het is maar hoe je er naar kijkt,een goed geinformeerde klant die er garen bij spint komt vaker terug dan een klant die er verlies op maakt omdat hij of zij op het verkeerde moment heeft gekocht.
  Elke handelaar heeft graag tevreden klanten,wanneer je bijv. een auto koopt willen de meesten ook de technische specificaties weten vooraleer je tot aankoop overgaat.

 • pietje

  Wat ook steeds duidelijker begint te worden is dat zilver maar gewoon een grondstof is zo als velen maar GOUD daarentegen ja, dat is geld.
  Goud staat nog ruim 19% in de + ten opzichten van vorig jaar zilver staat ruim 10% in de – ten opzichten van vorig jaar.

 • pietje

  Grafieken met 1 2 3 4 5 of A B C hou toch op zilver staat nu op de laagste stand zins 1 november 2010 kijk dat zijn feiten.

  Als je de link hier onder aanklikt dan zie je pas een grafiek want de grafieken die in je column gebruikt geven een heel erge vertekent beeld http://www.behr.nl/fondsdetail/detail/silver

  Ja, probeer hier maar eens je cijfers en letters in te plaatsen dan krijg je toch in eens een heel ander beeld van de werkelijkheid.

 • pietje

  De top der toppen lezen we weer in alle kranten ja, de zoveelste top der toppen.
  Er ligt allang een plan klaar om Italië en Spanje een beetje te redden als de top mislukt.
  http://m.ftd.de/artikel/70056030.xml?v=2.0

 • Edwin

  Leuk artikel.
  Seppel, heb je een link van die 9 miljard? Ben benieuwd op welk eindbedrag dat uitkomt.

 • high five

  Zijn er op dit moment nog veel mensen die hun zilver aan jou willen verkopen Rolf ?

 • http://www.zilver-inkoop.nl/zilverprijs.html Zilverprijs
 • high five

  Goed geschreven verhaal Gerard. De korte termijn uptrend van goud is misschien gebroken, maar de lange termijn uptrend geheel niet. -)

  Over JPM
  Op een derivatenportefeuille van 90 biljoen is 9 miljard niet veel. Hehehe

 • Ethan

  @seppel

  Wie weet komt dat gat wel door de nu naar beneden stuiterende PM prijzen..

  Misschien even pijnlijk maar ’t komt wel weer omhoog

  Meanwhile, I’m backing up the truck ;-D

 • high five

  Ben benieuwd hoeveel future contracten door hun stoploss gaan als zilver onder de €26,- (al 3x als bodem gediend) gaat. De highfrequency traders zijn de laatste week flink bezig. Iedere dag gaan er wel rond de 500 miljoen papieren ounces zilver over de toonbank.

 • seppel

  Oesje, bij JP Morgan zijn ze aan het tellen : hun supertrader heeft een gat gemaakt van inmiddels al 9 miljard……..Dus een ietsie pietsie meer dan oorspronkelijk “verwacht”…..

 • Skanda

  Vandaag bij RTL-Z

  “Italië is in een economische afgrond gevallen. Dat verklaarde de Italiaanse werkgeversvereniging Confindustria donderdag.
  ,,We zijn niet in oorlog, maar de economische schade die tot nu toe is aangericht staat gelijk aan een conflict. De meest vitale onderdelen van het Italiaanse systeem zijn getroffen: fabrieken en jonge generaties”, zei Luca Paolazzi, het hoofd van de onderzoeksafdeling van Confindustria.

  De lobbyclub denkt nu dat de Italiaanse economie dit jaar 2,4 procent krimpt, ten opzichte van een voorspelling van een krimp met 1,6 procent in december. Het IMF rekent voor dit jaar op een daling van 1,9 procent van het Italiaanse bruto binnenlands product.”

  De economie krimpt met 2,4% en dat noemt men “in een afgrond vallen”. Kun je nagaan hoe opgefokt, extremistisch en gestoord de westerse economie/samenleving is.
  En dat mechanistisch atheistisch casino heeft natuurlijk zijn prijs. Charlie Chaplin had dat in de eerste helft van de vorige eeuw al duidelijk, verfilmde zijn nuchtere inzichten heel mooi in “Modern Times”.

 • nm156

  Ik moest echt even in mijn ogen wrijven toen ik las dat men beter nog even kon wachten met goud kopen. Wat een nuchterheid ineens na alle zilverenpaul blogs!
  Vraag me af hoelang dit soort artikelen nog gepubliceerd worden. Is natuurlijk wel slecht voor de zaken.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Goed artikel Gerard. Uitstekend zelfs.
  Persoonlijk vind ik dat de EW alleen achteraf betekenis heeft, maar je legt het wel leuk uit.

 • cp

  top gerard!

 • No Name

  Ik heb weinig kaas gegeten van TA. Dus een dergelijke uitleg van Gerald kan ik zeer waarderen. Het is niet zo zeer een column, maar meer een Masterclass. Wat je er zelf mee doet, is een tweede maar brede kennis is denk ik nooit mis.

  Het enige probleem dat bij mij opkomt in relatie tot TA, is dat we allemaal weten de Zilver markt gemanipuleerd wordt. Als die manipulatie op een dergelijk slinkse manier en tijdstip plaatst vindt waarop de Technisch Analist zijn conclusies trekt, komt er ook een verkeerde analyse. Wat het effect alleen maar versterkt.

  Hierdoor komen de werkelijke economische prikkels niet meer over in het koersgrafiek, danwel verplaatsen zich in omgekeerde richting.

 • Skanda

  Er zijn talloze technisch analisten die zovele verschillende uitkomsten hebben. En soms heeft er een gelijk.
  Je kunt TA mi zeker meenemen in je eigen, bredere analyse. Die bredere analyse is waar het mi om gaat. Astrologie is trouwens ook TA, die kun je ook meenmenen in je bredere analyse.

 • WijRos

  Beste Gerard, een mooi betoog, ik heb het met bewondering gelezen maar zoals je inmiddels weet geef ik persoonlijk niet veel voor de TA, zeker niet als het edelmetaal betreft. Al die theorieën zijn van mensen die de beta wetenschappen niet beheersen maar toch een wetenschappelijke indruk willen maken. Omdat de financiële wereld steeds meer door alpha lieden beheerst wordt, heeft men toch enig houvast nodig en daarom werkt de TA als een self-fulfilling prophecy en als zodanig gebruik ik het soms ook wel. Er is echter niets wetenschappelijks of analytisch aan; zolang er nog 2 verschillende analisten met 2 verschillende voorspellingen komen is er niets betrouwbaar aan TA en is het al helemaal niet wetenschappelijk onderbouwd. Nu is het zo dat 10 verschillende TA analisten met dezelfde tools 10 verschillende verklaringen en voorspellingen maken. Voor mij valt het onder de categorie Theologie.
  Ik geef veel meer voor de FA omdat deze in elk geval de trends verklaren. Bij een slechte economie gaan de indexen ondanks alle TA gekrakeel naar beneden zoals we ook in 2007/2008 zagen. Er was niet één TA-er die de crisis van 2008 voorspelde, men konhet alleen achtweraf “verklaren”, maar FA gezien was het maar te duidelijk.

  Fundamenteel zullen de edelmetaal prijzen moeten stijgen als er meer fiat geld gedrukt wordt tenzij ze door ingrijpen verhinderd worden te stijgen.
  Fundamenteel zullen de beursindexen omlaag gaan zo lang er niet eindeloos doorgegaan wordt met het bijprinten van fiat geld. Door het bijprinten zullen de indexen fundamenteel stijgen zo simpel is het. We wachten nu af wat Bernanke c.s. gaat doen de komende weken, maanden.

  Trouwens als jouw conclusie m.b.t. 2008 juist is dan zullen de edelmetalen niet veel verder dalen en relatief snel weer gaan stijgen of niet? Dit past in elk geval met mijn FA beeld mits het niet gefrustreerd wordt door de FED.
  Ik begrijp jouw opmerking; “dat als de prijs opeens een stuk lager gaat” niet, want dan valt toch jouw hele 2008 bewering omver, of niet?