24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Technische analyse goud en zilver onder de loep

In de vorige column hebben het fundamentele plaatje nader beken voor economie en goud- zilverprijs. Het is ook zoals het hoort, je beoordeelt eerst het fundamentele plaatje (FA), daarna kijk je op technische analyse (TA) of je bevestiging krijgt. Meestal doe je dat op de langere termijn grafieken. Wil je eventueel koop of verkoopmoment bepalen dan kijk je op de korte termijn grafieken zoals 6 of 3 maanden.

Daar we vorige keer over de lange termijn trend hebben gesproken bekijken we ook eerst de lange termijn op TA.

Omdat we verwachten in FA dat de wereldeconomie verder krimp wil ik daar een bevestiging van zien. Dit is voor de goudprijs erg belangrijk omdat je ook in 2008 zag tijdens de aanvang van de kredietcrisis dat de goudprijs flink daalde. Het is belangrijk deze terugkerende patronen te herkennen. We gaan er dus vanuit dat dit weer gebeurt. En dat klopt inderdaad, bij aanvang krimp rond augustus 2011 zagen we goud en zilverprijs ook dalen. Wat op de grafieken dus duidelijk te zien is.

Elliott Wave is niet de meest betrouwbare indicator, maar hoe langer de termijn, des te nauwkeuriger deze is. Er is geen betere voor de lange termijn. Het idee is dat er altijd 5 fasen (1, 2, 3, 4, 5) zijn, gevolgd door 3 fasen (A,B,C) de andere kant op. Het grootste probleem is vaak de start van de reeks te bepalen. Dit valt altijd samen met duidelijke omslagpunten. Voor de lange termijn zijn er 2 duidelijke omslagpunten; aanvang winter 1-2000 en aanvang creditcrisis 1-2009. Beiden gingen samen met beurscrashes.

Hier de AEX index. Hierin is duidelijk te zien dat we de 5e fase omlaag zijn ingegaan.

Zetten we daarin de Dow Jones Industrie, dan zien we dat de patronen niet helemaal overeenkomen. Maar wel zien we de 5 fasen omhoog vanaf 1-2009 voor de groene DJI. Dat betekent dat we de top bereikt hebben en hierop volgt A, B,C omlaag. Je ziet dat Elliott Waves gewoon dwars door elkaar lopen, tot op zelfs daggrafieken kun je deze patronen vaak herkennen. Hoewel je op zulke korte termijn niet Elliott moet gebruiken omdat daar betrouwbaardere indicatoren voor zijn.

Maar hier zie je de bevestiging dat de economie verder krimpt en beurzen de bearmarkt indraaien.

De beurzen geven in ieder geval geen goede vooruitzichten. Dit lijkt dus de bevestiging dat de recessie wel eens heel heftig en langdurig gaat worden!

Goud

Als we zien dat goud gaat dalen, dan willen we wel graag kopen kort bij de bodem en moeten we de dieptepunten inschatten. Fundamenteel zat het immers goed was algemeen de verwachting, dus we kunnen kopen.

Op de lange termijngrafiek is duidelijk te zien dat de mooie uptrend vanaf 1-2009 gebroken is in april dit jaar.

De dikke rode lijnen geven duidelijk aan dat het patroon downtrend tijdens de neerwaartse economie van 2008 gewoon opnieuw herhaald wordt. Probeer daarom altijd een vergelijkbaar patroon te vinden bij eerdere gelijksoortige gebeurtenissen.

En natuurlijk zien we ook wat er na de downtrend gebeurde van 2008!!! Dat willen we toch niet missen? Het wachten is dus op de start van een nieuwe uptrend.

Op de weekcandles hieronder is beter te zien waar de nieuwe start van de uptrend mogelijk zal aanvangen. De huidige trend zit nu in een triangle (downtrend – horizontale bodem). Hier zien we de punt ervan rond eind augustus liggen. Ook valt op dat de bodem op 1570 goed wordt aangetrapt. Op zich is dat wel een sterk bullisch teken.

Er is nu nog geen enkele aanwijzing dat het weer omhoog zal gaan. Je kunt dan ook het beste wachten met eventuele aankopen tot je weet wat er rond de punt gebeurt eind augustus. Tegen die tijd komt er altijd een uitbraak omhoog of omlaag. Als dit omhoog is zal dit een mooi aankoopmoment zijn. Draait het omlaag dan wacht je de rustig de volgende bodem af.

Op de korte termijn grafiek valt weinig spectaculairs te beleven op dit moment. De RSI en MACD geven een neutraal beeld en de koers bevindt zich mooi binnen de Keltner Channels.

De conclusie van de FA was dat goud nog zeker wel omhoog kan, maar de eerste maanden nog wel zijwaarts zal gaan. De TA geeft hiervan de bevestiging.

We zien bovendien op de grafiek duidelijk de herhaling van het patroon 2008.

Zo zie je dat een TA een geweldig hulpmiddel is.

Disclaimer: De mening van Gerard als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Kookaburra set tijdelijk in prijs verlaagd

Bekijk ook