24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Technische en fundamentele analyse goud en zilver

In onderstaande grafiek zie je de middellange termijn van goud. Wat onmiddellijk opvalt is de hoge volatiliteit. Bovendien een bijzonder grillig patroon in het verloop. Niet meteen het mooiste patroon waarop je speculaties op kunt loslaten. Anders gezegd, het vliegt alle kanten op. De bodem lag tussen half december 2013 en begin januari 2014 op 1190. Het zou nog kunnen dat deze bodem weer opnieuw opgezocht wordt. Maar de ronde bodem rond 1210 op dit moment spreekt dit tegen (helemaal rechts op de grafiek). Een ronde “uitbodeming” is de meest sterke en betrouwbare bodemindicator die er bestaat. Wat verder opvalt is de sterke uptrend van bodem 1190 naar 1385 half maart 2014, amper 10 weken. Het is daarom zeker niet zo vreemd dat vooral in goud en zilver vele beleggers zo vaak op het verkeerde been gezet worden. Niet alleen particulieren, ook professionals.

gold1

De onderstaande lange termijn grafiek zegt al veel meer. Het laat duidelijkere trends zien. Wat hier vooral opvalt is de meervoudige bodem (1 t/m 3) binnen de zijwaartse beweging. We zijn hierin nu aanbeland bij de derde en belangrijkste bodemtik. Algemeen wordt aangenomen dat als er voor de derde keer een bodem stand houdt, de bodem onneembaar is. Dat is statistisch ook bewezen in 9 van de 10 voorkomende gevallen. Daarmee wordt de kans dat het door de 1200 gaat steeds kleiner. Gaat deze bodem houden, dan gaan we bijna zeker weer omhoog. Wat verder opvalt is dat de lange termijn zijwaartse beweging tussen 1200 en 1350 goed intact gebleven is. Helaas werden er hierbij wel ietje lagere toppen geplaatst. Dat doet sterk verwachten dat er voorlopig geen uptrend te verwachten is. De trend blijft voorlopig zijwaarts.

gold2

Tot zover het technische plaatje. Maar een technisch plaatje stelt niks voor indien men dit niet kan verklaren in het fundamentele. Fundamenteel is 1200 ook een bodem waarop veel mijnen niet meer open kunnen blijven. De productie zou dan dramatisch gaan afnemen. Daarmee zijn de drie bodemtikken rond 1200 bikkelhard bewezen. Technisch zit er nog lang geen sterke uptrend in, en ook dat is fundamenteel te verklaren. Goud doet het altijd goed bij lage rente. Met name als de rente onder de officiële kerninflatie ligt. Hier ligt goud wel degelijk aan de fair value. Goud maakte immers in 2009 en 2010 een grote run omhoog op het gevaarlijke experiment van de FED met hun QE’s (kwantitatieve verruiming). Want dat weren het, QE’s waren gevaarlijke experimenten. Niemand wist wat er ging gebeuren. Dreiging van hoge inflatie tot hyperinflatie waren wel degelijk sterk aanwezig. Vanaf september 2011 begon men te zien dat hier geen sprake van was. De hoge inflatie bleef uit en de dreiging naar deflatie was een feit. Er was desinflatie (dalende inflatie). Iets wat aanhield tot vandaag de dag. Sterker nog, de dreiging naar deflatie wordt alsmaar sterker.

Is het erg dat goud nu nog geen sterk herstel laat zien? Nee! Op dit blog heb ik altijd gewaarschuwd dat je goud moet aanhouden om cash geld te hedgen. Ergens rond de 20% tot maximaal 30% van je geld vermogen. Niet meer, maar ook niet minder. Ook veel goudkevers als Middelkoop en Faber hebben dit altijd beweerd. Dus als dan de waarde van goud daalt, stijgt de waarde van je cash. Het omgekeerde had ook kunnen gebeuren. Het risico was levensgroot aanwezig in 2009 – 2010. Als goud echt naar 5000 had gegaan, dan had je al je cash geld in de kachel kunnen gooien. Hiervoor biedt goud een uitstekende hedge. Dat heeft het ook al 2000 jaar succesvol bewezen en zal dat zeker ook in de toekomst blijven doen.

Nu goud al enkele jaren niet meer stijgt, is je cash king. Met je cash geld uit 2009 kun je immers heel veel meer kopen. Zoals 30% meer huis, meer auto voor minder geld of een smart tv voor 50% minder geld. De grote vraag is natuurlijk, blijft dat zo? Blijven onze euro’s zijn waarde zo mooi vasthouden? Tja, als je dat eens voorop wist? Dan is rijk worden niet zo moeilijk. Helaas, niemand die het weet. Daarom blijft goud de hedge die je nodig hebt op je vermogen. Ook in de verre toekomst. Andere tijden komen er altijd. Niets blijft zoals het is. Wanneer je bang bent dat je goud gaat dalen, dan kun je goud zelf ook nog hedgen. Dat kan tegenwoordig op vele eenvoudige manieren zoals put opties, converse ETF’s en zo meer, zoals ik in mijn vorige blog al heb uitgelegd.

Tot slot nog een woordje zilver.

Zilver is fundamenteel de speelbal tussen goud en koper in. Enerzijds de hedge en monetaire functie die goud ook heeft, anderzijds blijft het een gewilde industrie grondstof. Het is daarom niet zo vreemd dat zilver vaak naadloos past tussen de grafieken van goud en koper in. Bekijk hiervoor eens de onderstaande grafieken.

fut_chart

Ook koper piekte de top in 2011. Net als goud en zilver. Vanaf dit hoogtepunt trok ook koper de meerjarige downtrend. Het heeft allemaal met elkaar te maken. Koper is de beste indicator voor de industriële productie. Die zit in een dalende trend op wereldniveau. Vooral de productie China liep sinds 2011 terug en is in september alweer omlaag bijgesteld. Alle drie grondstoffen zullen gaan aantrekken als de economie wereldwijd weer gaat groeien. Maar ook in economie is de dalende trend inmiddels een feit. Met zilver speel je voor een deel in op economische groei wat betreft industriële vraag. Goud heeft die eigenschap niet direct. Goud kan vooral omhoog indien de groei weer inflatie veroorzaakt. Mits de rente laag blijft natuurlijk. En die blijft te laag, dat staat wel vast. Als de rente toch stijgt dan hangen er faillissementen van overheden opnieuw in de lucht zoals in 2012. In zulk geval stijgt goud nog harder.

Een ding staat echter wel vast. Als de economie plus inflatie niet hard en snel aantrekken, dan worden de enorme schuldenbergen onhoudbaar. Dan krijgen we de herhaling van 2008. Overigens, schuldenbergen die sinds de schuldencrisis begon in 2008 nogmaals met 30% verhoogd zijn. Het medicijn van de Centrale banken (rente verlagen) is er dan niet meer. De rente staat immers al op nul. Wat er dan gebeurt weten we niet, maar het voorspelt niet veel goeds. Overigens heeft de BIS zelf hier ook al voor gewaarschuwd. Wat de toekomst brengt voor de waarde van goud of voor de waarde van geld weten we niet. Daarom moet je beide bezitten. Dan kun je in ieder geval niks verliezen. Veel geld zonder goud is en blijft in deze onzekere tijden heel onverstandig.

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook