Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Technische en fundamentele analyse goud en zilver

30-09-2014 Gerard

In onderstaande grafiek zie je de middellange termijn van goud. Wat onmiddellijk opvalt is de hoge volatiliteit. Bovendien een bijzonder grillig patroon in het verloop. Niet meteen het mooiste patroon waarop je speculaties op kunt loslaten. Anders gezegd, het vliegt alle kanten op. De bodem lag tussen half december 2013 en begin januari 2014 op 1190. Het zou nog kunnen dat deze bodem weer opnieuw opgezocht wordt. Maar de ronde bodem rond 1210 op dit moment spreekt dit tegen (helemaal rechts op de grafiek). Een ronde “uitbodeming” is de meest sterke en betrouwbare bodemindicator die er bestaat. Wat verder opvalt is de sterke uptrend van bodem 1190 naar 1385 half maart 2014, amper 10 weken. Het is daarom zeker niet zo vreemd dat vooral in goud en zilver vele beleggers zo vaak op het verkeerde been gezet worden. Niet alleen particulieren, ook professionals.

gold1

De onderstaande lange termijn grafiek zegt al veel meer. Het laat duidelijkere trends zien. Wat hier vooral opvalt is de meervoudige bodem (1 t/m 3) binnen de zijwaartse beweging. We zijn hierin nu aanbeland bij de derde en belangrijkste bodemtik. Algemeen wordt aangenomen dat als er voor de derde keer een bodem stand houdt, de bodem onneembaar is. Dat is statistisch ook bewezen in 9 van de 10 voorkomende gevallen. Daarmee wordt de kans dat het door de 1200 gaat steeds kleiner. Gaat deze bodem houden, dan gaan we bijna zeker weer omhoog. Wat verder opvalt is dat de lange termijn zijwaartse beweging tussen 1200 en 1350 goed intact gebleven is. Helaas werden er hierbij wel ietje lagere toppen geplaatst. Dat doet sterk verwachten dat er voorlopig geen uptrend te verwachten is. De trend blijft voorlopig zijwaarts.

gold2

Tot zover het technische plaatje. Maar een technisch plaatje stelt niks voor indien men dit niet kan verklaren in het fundamentele. Fundamenteel is 1200 ook een bodem waarop veel mijnen niet meer open kunnen blijven. De productie zou dan dramatisch gaan afnemen. Daarmee zijn de drie bodemtikken rond 1200 bikkelhard bewezen. Technisch zit er nog lang geen sterke uptrend in, en ook dat is fundamenteel te verklaren. Goud doet het altijd goed bij lage rente. Met name als de rente onder de officiële kerninflatie ligt. Hier ligt goud wel degelijk aan de fair value. Goud maakte immers in 2009 en 2010 een grote run omhoog op het gevaarlijke experiment van de FED met hun QE’s (kwantitatieve verruiming). Want dat weren het, QE’s waren gevaarlijke experimenten. Niemand wist wat er ging gebeuren. Dreiging van hoge inflatie tot hyperinflatie waren wel degelijk sterk aanwezig. Vanaf september 2011 begon men te zien dat hier geen sprake van was. De hoge inflatie bleef uit en de dreiging naar deflatie was een feit. Er was desinflatie (dalende inflatie). Iets wat aanhield tot vandaag de dag. Sterker nog, de dreiging naar deflatie wordt alsmaar sterker.

Is het erg dat goud nu nog geen sterk herstel laat zien? Nee! Op dit blog heb ik altijd gewaarschuwd dat je goud moet aanhouden om cash geld te hedgen. Ergens rond de 20% tot maximaal 30% van je geld vermogen. Niet meer, maar ook niet minder. Ook veel goudkevers als Middelkoop en Faber hebben dit altijd beweerd. Dus als dan de waarde van goud daalt, stijgt de waarde van je cash. Het omgekeerde had ook kunnen gebeuren. Het risico was levensgroot aanwezig in 2009 – 2010. Als goud echt naar 5000 had gegaan, dan had je al je cash geld in de kachel kunnen gooien. Hiervoor biedt goud een uitstekende hedge. Dat heeft het ook al 2000 jaar succesvol bewezen en zal dat zeker ook in de toekomst blijven doen.

Nu goud al enkele jaren niet meer stijgt, is je cash king. Met je cash geld uit 2009 kun je immers heel veel meer kopen. Zoals 30% meer huis, meer auto voor minder geld of een smart tv voor 50% minder geld. De grote vraag is natuurlijk, blijft dat zo? Blijven onze euro’s zijn waarde zo mooi vasthouden? Tja, als je dat eens voorop wist? Dan is rijk worden niet zo moeilijk. Helaas, niemand die het weet. Daarom blijft goud de hedge die je nodig hebt op je vermogen. Ook in de verre toekomst. Andere tijden komen er altijd. Niets blijft zoals het is. Wanneer je bang bent dat je goud gaat dalen, dan kun je goud zelf ook nog hedgen. Dat kan tegenwoordig op vele eenvoudige manieren zoals put opties, converse ETF’s en zo meer, zoals ik in mijn vorige blog al heb uitgelegd.

Tot slot nog een woordje zilver.

Zilver is fundamenteel de speelbal tussen goud en koper in. Enerzijds de hedge en monetaire functie die goud ook heeft, anderzijds blijft het een gewilde industrie grondstof. Het is daarom niet zo vreemd dat zilver vaak naadloos past tussen de grafieken van goud en koper in. Bekijk hiervoor eens de onderstaande grafieken.

fut_chart

Ook koper piekte de top in 2011. Net als goud en zilver. Vanaf dit hoogtepunt trok ook koper de meerjarige downtrend. Het heeft allemaal met elkaar te maken. Koper is de beste indicator voor de industriële productie. Die zit in een dalende trend op wereldniveau. Vooral de productie China liep sinds 2011 terug en is in september alweer omlaag bijgesteld. Alle drie grondstoffen zullen gaan aantrekken als de economie wereldwijd weer gaat groeien. Maar ook in economie is de dalende trend inmiddels een feit. Met zilver speel je voor een deel in op economische groei wat betreft industriële vraag. Goud heeft die eigenschap niet direct. Goud kan vooral omhoog indien de groei weer inflatie veroorzaakt. Mits de rente laag blijft natuurlijk. En die blijft te laag, dat staat wel vast. Als de rente toch stijgt dan hangen er faillissementen van overheden opnieuw in de lucht zoals in 2012. In zulk geval stijgt goud nog harder.

Een ding staat echter wel vast. Als de economie plus inflatie niet hard en snel aantrekken, dan worden de enorme schuldenbergen onhoudbaar. Dan krijgen we de herhaling van 2008. Overigens, schuldenbergen die sinds de schuldencrisis begon in 2008 nogmaals met 30% verhoogd zijn. Het medicijn van de Centrale banken (rente verlagen) is er dan niet meer. De rente staat immers al op nul. Wat er dan gebeurt weten we niet, maar het voorspelt niet veel goeds. Overigens heeft de BIS zelf hier ook al voor gewaarschuwd. Wat de toekomst brengt voor de waarde van goud of voor de waarde van geld weten we niet. Daarom moet je beide bezitten. Dan kun je in ieder geval niks verliezen. Veel geld zonder goud is en blijft in deze onzekere tijden heel onverstandig.

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://www.billincasso.nl/nl/tarieven.html Suzanne

  Zeer intressante cijfers om te lezen!

 • oxford.road
 • Temp242

  Als de beursinzinking blijft doorduren tot na de uitslag van de Grote BankenStress Testen, tja, dan is het echt game-over.Hou er ook rekening mee dat Dexia de grootste derivatenbom draagt binnen heel Europa.Belfius,ex-Dexia,waaronder de zogenaamde goede stukken in zijn ondergebracht moet na 26/10 ook naar alle waarschijnlijkheid een bijkomende injectie tussen de 1-3 miljard euro krijgen.Ondertussen istaatde Belgische regering nog altijd garant voor Dexia,een regelrechte bom onder de welvaart van de burgers in Belgie.
  Het Dexia-event zal te boek staan als het Lehman-Brothers van Europa.

 • Temp242

  Oei,oei,oei, de franzozenbank BNP PariBAH begint fameus in haar broek te schijten:

  http://www.tijd.be/markten_live/live_blog/Geef_niet_toe_aan_verkooppaniek.9556697-2969.art

 • didier

  En merk op: ambrose evans leest bij citigroup die lezen bij het IEA die lezen bij en zovoort en zoverder….
  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11165982/World-economy-so-damaged-it-may-need-permanent-QE.html

  Maar las ook:
  I have been struck by a common theme offered by those commentators who, in my opinion, seem to be the most informed on actual petroleum matters. That common theme is that they see nothing that has changed radically in the world physical oil markets to account for the sharp decline. None of the most informed petroleum commentators have come out and said it explicitly, but what they are saying implicitly is that the oil price plunge has been caused by derivatives trading.
  Because oil taken from the ground must be consumed quickly or stored in special and expensive tank farms and other facilities (including ships), there is a fairly balanced ratio between daily production and consumption, rarely outside a million barrel a day overage or underage. In other words, when production exceeds consumption by a million barrels a day (or about 1%) or so, a surplus develops fairly quickly or tightness in the event of a million barrel a day shortfall. Most importantly, such surpluses or deficits are quickly recognized. No such over or under production has been noted recently
  But the CFTC has reported that the traders in the managed money category have sold roughly 150,000 contracts of NYMEX crude oil futures contracts (apart from selling in other energy contracts) since June. Since each futures contract covers 1000 barrels of crude oil that means the technical funds have sold the equivalent of 150 million barrels of oil since June. I know that actual crude oil is different than a futures contract equivalent, but I also know that 150 million barrels of equivalent selling is a massive amount compared to the one million barrels that would put oil in a daily surplus or deficit. In other words, how could the selling of the equivalent of 150 million barrels of oil not cause the price to plunge

 • didier

  De vraaguitval is zo verschroeiend dat mijn neusharen er van afbranden.

 • didier

  Ik lees hier dat citigroup leest bij het IEA dat (bij een dagelijks wereldverbruik van 90 miljoen vaten) in china de jaarlijkse stijging van het dagelijks verbruik teruggevallen is van een half miljoen vaten per dag naar een kwart (dus verbruik=stijgend). In frankrijk en italie tesamen zou er in augustus en terugval geweest zijn van 95,000 vaten/dag in augustus. Dus terugval van 0,1% van de dagelijkse wereldvraag in 2 van de 3 grootste europese economieen en china blijft jaar na jaar meer verbruiken.

 • didier

  Gerard, ik denk dat uw uitspraak dat goudmijnen misschien zullen dalen op een stijgende goudprijs, geen goede investering zijn, even tekenend is als uw uitspraak van exact fair value aandelen: het weer voorspellen door naar buiten te kijken.

 • Temp242

  Beste Gerard, it is all about QE’S. QE or not QE that’s the question.Mvg.

 • Gerard

  Michel
  Zo werkt het niet helemaal. Goudmijnen openen mijnen op zekerheid en dus een vaste goudprijs. Die krijgen ze van de afnemer. Dat zijn de royalties en streamers. Bij een stijgende goudprijs moet je dus bij die streamers zijn. Dit zijn silver wheaton, royal gold, sandstorm en franco nevada, om er enkele te noemen. Niet bij de goudmijnen.

 • Gerard

  Nadja
  In vele blogs beschreven… :)

  Maar een flinke correctie lag wel in de verwachting. Aandelen hoeven niet altijd de slechte economische vooruitzichten te volgen. Dat hadden we de afgelopen jaren wel gezien. Manipulatie door de FED is de oorzaak.
  We zitten nu op 10% correctie. Op zich gezond. De AEX, DAX en CAC maken rare bewegingen. Maar de SP500 maakte wel een keurige candle. Een hele lange staart met vooral in het prof uurtje de terugtrekking. Dit kan het dieptepunt van de correctie betekenen. Zulke candle is vaak betrouwbaar als bodem.
  De volatiliteit komt voort uit richtingloosheid onder beleggers. Ik weet het nu ook niet. De deflatie drijging is moeilijk in te schatten. Vermoedelijk zal dit toch de geldkraan in Eurozone gaan aanzetten? We weten het niet.
  Maar tussen 10% en de bodem op maximaal 20% is het eindelijk weer koopfeest. Kopen als het bloed door de straten stroomt. Komende week ga ik dan maar op koopjesjacht. Wel met putje erbij nog. Er werd op alle VS markten in het prof uurtje ook veel gekocht. Dit is het laatste uur van de handel specifiek aan de institutionelen.
  Voorlopig ga ik ervan uit dat dit een middel correctie is die 10% gaat bedragen. Maar bevestiging hiervan moet nog blijken in de komende dagen.

 • http://www.diervers.nl Michiel Peters

  Ik beleg zelf niet in goudmijnen, maar als de prijs van goud nog verder gaat dalen zullen de kleine mijnen waarschijnlijk moeten sluiten. Veel grotere mijnen zullen denk ik aardig wat goud nog hebben kunnen mijnen voor lagere prijzen. Als de kleine mijnen meoten gaan sluiten zal het toch een bepaalde druk geven op het aanbod, waardoor mijnaandelen wel meer waard kunnnen worden toch?

  En wat doet het met de papierenmarkt als blijkt dat veel mijnen meoten sluiten?

 • Nadja

  Gerard, en hoe kijk je tegen de actuele situatie aan?

 • Gerard

  Dave
  Re. En gerard, het is toch niet zo dat er in ene geen goud in de bodem meer zit? Mijnen hebben toch een lange levensduur?

  Klopt. Maar dat is het probleem niet.
  Low grade mijnen gaan sluiten als de prijs laag blijft. Daarnaast zijn er geen nieuwe vindplaatsen meer.
  Daarnaast, het belangrijkste, aandelen stijgen alleen en uitsluitend op toekomst verwachting. Dus die mijnen die nu nog draaien doen er helemaal niet toe. Dit geeft nooit stijging aan aandelen.

 • Gerard

  Nadja
  Re. Hoe kijk je tegen de actuele situatie aan?
  Hoe herpositioneer je je portefeuille, of wacht je vooralsnog gewoon af?
  Er zal in ieder geval veel werk komen kijken bij het managen van een portefeuille bij zo veel volatiliteit.

  Dat valt best wel mee.
  Ik koop onder elke 100 aandelen een long put. Op max 4 maanden. Die premie betaal ik door verder out the money short put. Soms dubbel om de prijs van long te halen.
  Het kost mij dus niks.
  Nu alles zakt loopt de long put even hard vol als de aandelen leeglopen.
  Zo stel ik altijd de winsten tussentijds veilig.
  Hedgen, hedgen, hedgen.

  Erk,
  Je moet natuurlijk zelf weten wat je gelooft, maar denk wel hierover na en ga vooral niet geloven die sommige belanghebbende u vertellen. Spreken voor eigen producten. De fundamentels spreken voor zich, en die zijn niet best voor de mijners.
  Misschien zul je straks zien dat goudmijnaandelen dalen terwijl goudprijs stijgt. Ik zou eerder streamers kopen.
  We zullen het vanzelf zien.

 • Erk

  Gerard, RE Ik ben positief over goud en negatief over goudmijnen. Dat heb ik hieronder al uitgelegd. Als er geen goud meer in de grond zit die je rendabel kunt mijnen, is dat einde van de goudmijnen.

  Zo snel gaat dat niet, zoals ook al gemeld door dave.
  En als de goudprijs omhoog gaat, waar we hier bijna allen rekening mee houden, is dat uitermate gunstig voor de mijnen door het hefboomeffect. En vooral voor de mijnen met goed management. Dat is een essentieel punt en dat bleek ook in de eerste jaren van deze eeuw toen enerzijds de goudprijs steeg maar anderzijds er grote verschillen waren in de performance van de verschillende mijnbedrijven.

 • Temp242
 • Andreas

  Beste Pietje
  Inderdaad wil goud niet echt van start. In hoeverre is het manipulatie? En in hoeverre wachten mensen toch op die 1000 of 800 per ounce? Goud staat nu al geruime tijd stil en dus geen rendement. Maar aan de andere kant gaat de economie wereldwijd ook niet zo lekker. En wat lezen we erover in de media? Juist, helemaal niks.
  Ik blijf bij wat ik al jaren zeg. Geduld is een schone zaak. En te lang wachten zit er niet in. Want dan zou er sprake moeten zijn van groei en minder schulden. Er groeit eerder gras op de maan.
  Mvg

 • Temp242

  Beste Pietje,de doorsnee Amerikaan heeft na 2008 geen geld meer om edelmetaal te kopen,laat staan dat hij of zij nog een job heeft.Die mensen aldaar zijn al heel blij als ze de avond “gehaald” hebben,komt hier ook nog,trouwens in Duitsland gebeurt het al met die honderdduizenden werkenden armen.Mvg.

 • Nadja

  Gerard, er lijkt deze maand te gebeuren waar je voor vreesde.
  Hoewel de meeste Q3-cijfers nog moeten komen, of wordt dat nieuws ondergesneeuwd door de algemene beursontwikkeling?
  Hoe kijk je tegen de actuele situatie aan?
  Hoe herpositioneer je je portefeuille, of wacht je vooralsnog gewoon af?
  Er zal in ieder geval veel werk komen kijken bij het managen van een portefeuille bij zo veel volatiliteit.

 • Lalinea
 • lode

  Het zal niet lang meer duren voor PPT team in actie komt want de Amerikaanse beurs MAG niet omlaag.

 • marcel

  Platina nog maar 350 euro de kilo duurder dan goud ??????
  We gaan bullish worden in goud NU ECHT ,wacht maar af

 • marcel

  Platina nog maar 350 euro de kilo duurder dan goud ??????
  We gaan bullish worden in goud NU ECHT ,

 • marcel
 • marcel

  Moet je dit zien VANDAAG OP DE BEURS IN AMERIKA.http://youtu.be/wDI6SEIzwNM

 • marcel

  Morgen wordt alles bepalend voor de beurzen .Als de angst nog een dag zo groot is is het hek van de dam ;dan gaat er pas echt gedumpt worden .Een bloedbad .

 • lode

  Was dat buffet niet die kwam pumpen paar dagen terug dat hij had bijgekocht na de eerste daling?Dan zijn het nu al supersolden.Of was het zijn bedoeling dat het voetvolk hem geloofde(en bijkocht) en zat hij ondertussen de sell knop constant in te drukken??Het zou mij niks verwonderen.

 • lode

  Pietje:als er paniek op de beurzen heerst wordt meestal alles buiten gekieperd goud incluis .

 • didier

  Gamejoe, wat telt is wie aan de macht is en niet wie de meerderheid uitmaakt in de bevolking. Syrie heeft shia leiders/elite.
  What makes Syria different is that there a Sunni majority is ruled by a Shia minority. The Alawites, the sect to which President Bashar al-Assad and much of his army officer elite belong, are Shia. That situation is the mirror opposite of Iraq under Saddam, where a Sunni strongman lorded it over a Shia majority – until the invasion of Iraq, when elections put the Shia in charge, insofar as anyone can be said to be running that chaotic country

 • pietje

  Amerikanen hebben in 2013 minder beleggingsgoud gekocht dan in 2008, het jaar waarop de financiële crisis uitbarstte.
  Uit een nieuw rapport van het Australische Bureau of Resources and Energy Economics blijkt dat Amerikanen minder goud kopen dan in 2008. Niet alleen de verkoop van juwelen daalde, maar ook die van gouden munten en goudbaren.
  Bron: World Gold Council

 • pietje

  Terwijl de aandelenmarkten stevig dalen, vluchten beleggers naar een veilige haven.
  Vanaf 15 september is de Dow Jones van 17.280 naar 16.181 punten gegaan of wel een verlies van 6,35% de AEX is van 425 naar 382 punten gegaan een verlies van 10,11%.
  Dan zou je verwachte dat zilver en goud enorm zouden stijgen (veilige haven ) maar nee zilver is gezakt in prijs en goud laat een heel klein plusje zien maar dit is niet noemerswaardig.
  Waar is het geld dan heen gegaan?
  Naar staatsleningen, zoals die van Nederland, Duitsland en de VS en niet naar zilver of goud zo als velen hier beweren.
  DUS LAAT JE NIET GEK MAKEN.