24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Tekenen aan de wand

De glorieuze Europese top, waar een fors pakket aan maatregelen is neergelegd die een stevig fundament zullen vormen voor de Europese gezondmaking van het economisch en financieel stelsel, is in een kleine week vermalen tot de essentie van het verdrag: niets.

Berichten vanuit de media dat China of Brazilië te hulp zouden komen door geld te pompen in de Europese economie… waarom zou men dat doen? Hooguit tegen het goud uit de kluizen van de centrale banken, voor zover daar nog veel in ligt.

Japan die zijn munt noodgedwongen laat meedansen in de val naar de bodem van de put, vanwaar geen munt ooit is teruggekeerd.

Italië, dat na het Europees akkoord een fors hogere rente mag betalen voor de financiering van zijn staatsschulden.

MF Global holding, een van de 22 primaire dealers in Amerikaanse staatsleningen, die failliet is verklaard, maar een onderzoek in zijn boeken weigert. Waar volgens de laatste berichten nog 700 honderd miljoen dollar mist. Ten onder gegaan omdat men fors in de Zwitserse franc zat, toen deze munt door de Zwitsers op een zonnige dag plotseling aan de euro werd gekoppeld, omdat anders de export van Zwitserland stil zou komen te vallen door de te dure munt. MF Global holding, wiens directeur een oud Goldman Sachs directielid is, waar sterke vermoedens zijn dat men het geld van zijn cliënten gebruikt heeft voor de eigen firma. En wat dacht u dat dit betekent voor het vertrouwen in de financiele sector, als nu blijkt dat zo’n grote speler met zijn handen in de portemonnee van zijn klanten zat? Van deze berichten worden bank-runs gemaakt.

Over naar Griekenland, waar oom Papa een konijn uit zijn hoed heeft getoverd waar zelfs zijn minister van financiën geen weet van had…. Er komt een volksstemming rond het thema of de Griekse bevolking blij is met de euro, bail-out en de bezuinigingsmaatregelen. Wat denkt u wat het resultaat van deze peiling zal zijn?

En de ECB, die heeft een nieuw hoofd. En niet zo maar een hoofd, een Italiaanse meneer en oud Goldman Sachs directeur, dus dan weet u het wel; wij zitten gebeiteld met iemand met zoveel ervaring!

Gelukkig heeft de Nederlandse premier voorgesteld om maatregelen te treffen dat er meer toezicht komt op het financiële reilen en zeilen van de Europese lidstaten. Ik heb er alle vertrouwen in dat zo’n functionaris er komt, waarschijnlijk na de laatste eruptie van Mount Europia.

En terwijl de Westerse samenleving in elkaar dondert, krijgt het Nederlandse parlement het voor elkaar een buitenlandse jongen het land uit te werken die hier volledig geworteld is. Chapeaux, heren en dames volksvertegenwoordigers! Dat is het soort leiderschap waar wij, onderdanen, behoefte aan hebben. Wellicht is het ook een idee eenzelfde soort stoerheid en voortvarendheid aan de dag te leggen jegens de banken en financiële instellingen die onze samenleving in het verderf aan het storten zijn.

Met het verder ontwikkelen van de financiele crisis worden langzamerhand emoties zichtbaar waar je niet altijd blij mee moet zijn. Zo komen de eerste berichten binnen van Duitse toeristen die in Griekenland niet meer welkom zijn. Geen wonder, want het leiderschap legt de schuld altijd neer bij een ander. En des te meer de boel uit de bocht vliegt, des te sterker de sentimenten. Dit is het recept waarmee oorlogen gebouwd worden.

Laten we proberen hier verre van blijven. We worden gemanipuleerd en gestuurd door berichtgeving die tot ons komt. Heel Europa zal in meer of mindere mate door het afvalputje gaan, en wat is er dan niet fijner voor de leiders om een schuldige aan te wijzen, waar het ongenoegen op geprojecteerd kan worden. Hoe worden we op het wereldtoneel niet bang gemaakt voor moslims, hiermee de geesten rijp makend om enerzijds door zgn. veiligheidsmaatregelen de vrijheid van de eigen bevolking steeds meer aan banden te leggen en anderzijds, als de druk op het systeem te groot wordt, een oorlog te beginnen om de onvrede te kanaliseren. Dan maalt niemand meer om (hyper)inflatie, want lijfsbehoud staat dan op nr. 1.

Dit trucje is al zo vaak succesvol vertoond; laten we proberen hier buiten te blijven. Politiek links of rechts, uit Noord of uit Zuid, wit of zwart, we zitten met elkaar in hetzelfde schuitje. Iedereen ziet zijn spaarcentjes vervliegen. Iedereen krijgt het moeilijk. En ook al zullen goud en zilver in uw bezit de gevolgen verzachten; de wereld waarin wij leven zal onherroepelijk veranderen. Aan ons de keus welke kant wij opgaan. En hoewel we van politieke kleur kunnen verschillen, van leeftijd, van ras of van geloof, uiteindelijk willen we allemaal een leven waarin we gelukkig kunnen zijn, een leven zonder oorlog, een leven in vrijheid.

……….ik had toch dominee moeten worden.

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Bekijk ook