Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Tekenen des tijds

28-05-2012 Zilverpaul

Belangrijk nieuws kwam enkele dagen geleden uit Japan, waarin bekend werd dat Japan en China, ’s wereld tweede en derde economie, vanaf juni beginnen hun onderlinge handel te gaan afrekenen in Yuan’s en Yen’s, in plaats van de (ex-)wereldmunt dollar. Een zoveelste klap in het gezicht van de dollar en het Westerse monetair systeem, wat zo zijn basis verliest voor de wereldhegemonie. Immers, dollars kun je als Amerika vrolijk bijdrukken om zo goedkoop aan allerlei spullen te komen, maar wat als niemand meer verlegen zit om jouw dollars?

Een Westers economisch systeem, wat steeds meer onder druk komt te staan, getuige ook de inzakkende rendementen die de zgn. hedgefunds maakten in de maand april. Een hedgefund is een grote financiële instelling, die forse posities kan innemen in soms risicovolle financiële producten. Gaat een ingenomen financiële positie dan kantelen, kan het hele hedgefunds daarmee in grote problemen komen en uiteindelijk door de verwevenheid van het financiële bestel vele anderen in de val meesleurend.

Steeds meer centrale banken zijn goud aan het inslaan. Na Rusland, China, Turkije en de Filipijnen werd deze week bekend dat ook Mexico, Kazachstan en de Oekraïne aan het inkopen zijn geslagen.

En wat dacht u van de beursintroductie van Facebook? Het door Morgan Stanley naar de beurs gebrachte bedrijf is kort na de introductie al fors in waarde gedaald, en raad eens? Het blijkt nu dat sommige grote investeringsmaatschappijen vlak voor de beursgang door Morgan Stanley zijn ingelicht dat de boel er bij Facebook niet zo rooskleurig voorstond als in de prospectus gesuggereerd werd. Jan-met-de-Pet werd uiteraard lekker gemaakt met een ronkende promotiecampagne, wat nu al de nodige schadeclaims heeft uitgelokt. Het is maar goed voor de Amerikaanse grootbanken dat het rechtssysteem in de VS op dit gebied heeft aangetoond niet helemaal OK te zijn.

Verder moest JPMorgan bij monde van zijn CEO Jamie Dimon toegeven een verlies van $2 miljard te hebben geleden. Bedenk echter, dat JP Morgan 80.000 miljard aan derivaten op de balans heeft staan, die volgens hun eigen rapportage niet gekoppeld zijn aan klanten. Met dit geld wordt de rente op vrijwel 0 % gehouden, de goud- en zilvermarkt onderdrukt, en het leven en lijden van de dollar nog een tijdje gerekt. Kortom, JPMorgan en de Amerikaanse overheid zijn nauw met elkaar verweven. Waarschijnlijk is de $2 miljard verlies het topje van een ijsberg, veroorzaakt door een verhoogde bewegelijkheid van Amerikaanse overheids-schuldpapieren.

Maar wellicht het meest opvallende nieuws is de goedkeuring die de USFED heeft verstrekt aan drie grote Chinese banken om op Amerikaanse bodem te gaan opereren. Dit geeft de Chinezen de mogelijkheid hun in het verleden aangekochte Amerikaanse staatsleningen om te gaan wisselen tegen aandelen op de Amerikaanse beurzen, in goud- en zilverbedrijven te gaan investeren, of op een andere manier hun snel in waarde aflopende Amerikaanse waardepapieren kwijt te raken. Het kan niet anders dan dat dit onder grote Chinese druk heeft plaats gevonden, maar de Amerikanen zullen vanwege hun enorme schuldpositie weinig keus hebben gehad.

Het is dan ook geen wonder dat steeds meer landen ( bv. Italië, Griekenland, Spanje) een slow-motion bankrun rapporteren. Niet zo zichtbaar als vroeger, omdat het allemaal giraal gebeurt en er dus niet snel rijen voor de bankdeuren ontstaan, maar niettemin tekenend voor het tanend vertrouwen in de financiële sector.

Terwijl al deze ontwikkelingen plaats vinden, is het wachten op het Griekse uittreden uit het monetaire euro-gebied. U zou veel beweeglijkheid kunnen gaan verwachten wat betreft de euro. Enerzijds zal de waarde van de euro een klap kunnen krijgen omdat de Griekse waardepapieren bij de overige Europese lidstaten fors zullen moeten afgewaardeerd, maar anderzijds zal de euro ook kunnen gaan stijgen omdat men dan verlost zal zijn van een failliete broeder.

Hoe dan ook, dit zullen achteraf korte-termijn bewegingen blijken, omdat uiteindelijk zowel de euro, de dollar , het Pond en de Yen door het putje zullen gaan. Misschien ten opzichte van elkaar niet zo gek veel veranderend, maar wel tegenover die muntsoorten die gedekt zullen worden door werkelijke waarde.

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • roi

  @ Marko

  Ja chemtrails gaat mij net even iets te ver… dat schaar ik ook in het rijtje UFO’s. Nee ik bedoel meer onderwerpen als het ESM of Griekenland enz… eigenlijk alles wat met de economie te maken heeft. Indirect heeft dat toch met de dalingen en stijgingen te maken van goud en zilver want dat soort onderwerpen tasten het vertrouwen aan.

 • Marko

  Ik vind dat idioterie als chemtrails niet op een zilverform thuishoort. Daar maak je de zilverbelegger belachelijk mee. Die shit hoort thuis bij Xander en niburu e.d.

 • roi

  Andreas,

  Nee van inkoop weet ik ook niet veel. Maar ik denk dat munten die uit Amerika en Canada komen wel een langere levertijd hebben. En ben het met je eens dat het hier een slag apart is af en toe, maar dat maakt dit blog wel leuk… zeker vanwege de uiteenlopende onderwerpen, maar indirect kan je die wel weer koppelen aan het ongenoegen dat we hier hebben over onze elite/overheid en banken.

 • Andreas

  Roi
  Tekorten zijn er denk ik niet. Ik heb natuurlijk ook niet veel verstand van de inkoopzijde van de edelmetaalaanbieders. Maar ik denk dat het net als bij ons een kwestie is van op de knop drukken. En ben je iets te vroeg of te laat scheelt dat ook bij hun in de aankoopprijs c.q winst.
  Het blijft toch een moeilijke handel. Ik denk zomaar dat het aantal klanten van TSM dat dit blog volgt of actief deelneemt zeer gering is ten opzichte van het totale klantenbestand. Dat hoop ik althans voor TSM. Anders is het niet best voor hun denk ik. De deelnemers aan dit blog ziijn echt een slag apart naar mijn mening. Geinterresserd in bijna alles. Van chemtrail :) tot Honda en niet te vergeten Vespa ( anders zou ik broeder Seppel tekort doen).
  Maar ik zou toch niet geschikt zijn als inkoper van TSM. Ik schijn patent te hebben op vroegtijdig of te laat knoppie indrukken. Maar ik kan er mee leven. Maar het zou voor de winst van TSM niet best wezen.:)

 • roi

  @ andreas

  Ik verwijt niemand niets hoor. Dit was puur een constatering omdat het verschil zo groot was.(vandaag meer dan 90 cent per stuk.) En dan vraag je je af wat er aan de hand is. (althans ik)

  Ik zie dit als positief teken als er een evt tekort ontstaat en dat fysiek kennelijk gewild is, vooral voor mijn PM’tjes die ik al bezit!

 • roi

  Leuk stuk op goud.com over wat we al dachten over China.

  China doet er alles aan om aan goud te komen

  China is volgens O’Brien inmiddels zowel de grootste producent als consument van goud. Geen gram goud verlaat het Chinese vasteland en volgens O’Brien is dat een duidelijk signaal van de Chinese overheid en de Chinese bevolking dat ze hun goudvoorraden willen houden en uitbreiden. De CEO zegt dat “China op een stille wijze er alles aan doet om haar goudportfolio te laten groeien”. Dit kan China echter niet publiekelijk uiten omdat dat de kleine goudmarkt onder druk zou zetten en de goudprijs sterk zal doen stijgen.

  http://www.goud.com/ceo-newmont-china-doet-er-alles-aan-om-aan-goud-te-komen/

 • Andreas

  Roi
  Hogere prijzen kan ook te maken hebben met hogere kosten. Bij de 1 kost het nu eenmaal wat meer als bij de ander. Maar je vraagstelling kwam op mij wat verwijtend over. En dat vond ik niet zo leuk. Bedenk wel, TSM schept voor ons een zeer gewaardeerd platform waar we wijzer van worden. En dan is het wat minder leuk voor TSM om verwijten te krijgen over prijsstelling. Dit temeer daar er ook duurdere aanbieders zijn. Maar dat zeggen we natuurlijk lekker niet. En nogmaals, we zijn allemaal vrij om te kopen bij de goedkoopste. En ik neem aan dat TSM ook de prijzen van andere aanbieders in de gaten houdt. Belangrijker vind ik eigenlijk de prijs als we het straks weer willen verkopen. De dubbeltjes prijsverschil nu zeggen mij niet zoveel. Ik ben meer benieuwd naar later. Maar daar zal ik misschien ook niet de enige in zijn.
  MVG
  Andreas

 • roi

  Irish Approve Fiscal Pact in Referendum

  Ze moeten wel want zonder steun gaan ze nat!

  http://www.spiegel.de/international/europe/irish-vote-yes-in-fiscal-pact-referendum-a-836483.html

 • Ethan

  Oef!

  Niet leuk, wilde vanavond wat gaan bestellen omdat ik er vanochtend niet aan toegekomen was… =(

 • roi

  De stijging is op de hoop dat de FED weer de geldpers gaan aanzetten in Amerika vanwege de meer dan tegenvallende banencijfers in Amerika die vanmiddag zijn gepresenteerd.

 • temp242

  De (voorzichtige) stijging is volgens mijn persoonlijke mening(onder andere) te wijten aan het feit dat Duitsland FYE! Begint te zeggen. En dat men dan maar het best in PM’s gaat vluchten. Want als Duitsland straks met zijn eigen munt, compleet onverwacht natuurlijk, gerugsteund door Rusland en China, tja dan sta je daar mooi met je waardeloze eurootjes.

 • temp242