24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Tekenen des tijds

Belangrijk nieuws kwam enkele dagen geleden uit Japan, waarin bekend werd dat Japan en China, ’s wereld tweede en derde economie, vanaf juni beginnen hun onderlinge handel te gaan afrekenen in Yuan’s en Yen’s, in plaats van de (ex-)wereldmunt dollar. Een zoveelste klap in het gezicht van de dollar en het Westerse monetair systeem, wat zo zijn basis verliest voor de wereldhegemonie. Immers, dollars kun je als Amerika vrolijk bijdrukken om zo goedkoop aan allerlei spullen te komen, maar wat als niemand meer verlegen zit om jouw dollars?

Een Westers economisch systeem, wat steeds meer onder druk komt te staan, getuige ook de inzakkende rendementen die de zgn. hedgefunds maakten in de maand april. Een hedgefund is een grote financiële instelling, die forse posities kan innemen in soms risicovolle financiële producten. Gaat een ingenomen financiële positie dan kantelen, kan het hele hedgefunds daarmee in grote problemen komen en uiteindelijk door de verwevenheid van het financiële bestel vele anderen in de val meesleurend.

Steeds meer centrale banken zijn goud aan het inslaan. Na Rusland, China, Turkije en de Filipijnen werd deze week bekend dat ook Mexico, Kazachstan en de Oekraïne aan het inkopen zijn geslagen.

En wat dacht u van de beursintroductie van Facebook? Het door Morgan Stanley naar de beurs gebrachte bedrijf is kort na de introductie al fors in waarde gedaald, en raad eens? Het blijkt nu dat sommige grote investeringsmaatschappijen vlak voor de beursgang door Morgan Stanley zijn ingelicht dat de boel er bij Facebook niet zo rooskleurig voorstond als in de prospectus gesuggereerd werd. Jan-met-de-Pet werd uiteraard lekker gemaakt met een ronkende promotiecampagne, wat nu al de nodige schadeclaims heeft uitgelokt. Het is maar goed voor de Amerikaanse grootbanken dat het rechtssysteem in de VS op dit gebied heeft aangetoond niet helemaal OK te zijn.

Verder moest JPMorgan bij monde van zijn CEO Jamie Dimon toegeven een verlies van $2 miljard te hebben geleden. Bedenk echter, dat JP Morgan 80.000 miljard aan derivaten op de balans heeft staan, die volgens hun eigen rapportage niet gekoppeld zijn aan klanten. Met dit geld wordt de rente op vrijwel 0 % gehouden, de goud- en zilvermarkt onderdrukt, en het leven en lijden van de dollar nog een tijdje gerekt. Kortom, JPMorgan en de Amerikaanse overheid zijn nauw met elkaar verweven. Waarschijnlijk is de $2 miljard verlies het topje van een ijsberg, veroorzaakt door een verhoogde bewegelijkheid van Amerikaanse overheids-schuldpapieren.

Maar wellicht het meest opvallende nieuws is de goedkeuring die de USFED heeft verstrekt aan drie grote Chinese banken om op Amerikaanse bodem te gaan opereren. Dit geeft de Chinezen de mogelijkheid hun in het verleden aangekochte Amerikaanse staatsleningen om te gaan wisselen tegen aandelen op de Amerikaanse beurzen, in goud- en zilverbedrijven te gaan investeren, of op een andere manier hun snel in waarde aflopende Amerikaanse waardepapieren kwijt te raken. Het kan niet anders dan dat dit onder grote Chinese druk heeft plaats gevonden, maar de Amerikanen zullen vanwege hun enorme schuldpositie weinig keus hebben gehad.

Het is dan ook geen wonder dat steeds meer landen ( bv. Italië, Griekenland, Spanje) een slow-motion bankrun rapporteren. Niet zo zichtbaar als vroeger, omdat het allemaal giraal gebeurt en er dus niet snel rijen voor de bankdeuren ontstaan, maar niettemin tekenend voor het tanend vertrouwen in de financiële sector.

Terwijl al deze ontwikkelingen plaats vinden, is het wachten op het Griekse uittreden uit het monetaire euro-gebied. U zou veel beweeglijkheid kunnen gaan verwachten wat betreft de euro. Enerzijds zal de waarde van de euro een klap kunnen krijgen omdat de Griekse waardepapieren bij de overige Europese lidstaten fors zullen moeten afgewaardeerd, maar anderzijds zal de euro ook kunnen gaan stijgen omdat men dan verlost zal zijn van een failliete broeder.

Hoe dan ook, dit zullen achteraf korte-termijn bewegingen blijken, omdat uiteindelijk zowel de euro, de dollar , het Pond en de Yen door het putje zullen gaan. Misschien ten opzichte van elkaar niet zo gek veel veranderend, maar wel tegenover die muntsoorten die gedekt zullen worden door werkelijke waarde.

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Bekijk ook