Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Uit de nieuwe World Silver Survey van 2020, het jaarlijkse rapport dat The Silver Institute uitgeeft, blijkt dat het een reële mogelijkheid is dat we binnenkort te maken krijgen met een tekort aan fysiek zilver.
In het verleden volgde de zilverprijs vaak de goudprijs. Bij het uitbreken van de coronacrisis werden in eerste instantie beide metalen flink minder waard (net als de meeste andere grondstoffen), waarna er een run op fysiek goud ontstond. Opvallend genoeg was de zilverprijs toen zeer laag en bleef dit ook langer op een lager niveau in verhouding tot de goudprijs. De goud-zilver-ratio liep zelfs op tot 1:124 waarmee goud 124x duurder was dan zilver – nooit eerder vertoonde niveaus.
De zilverprijs stond op dat moment op een heel laag niveau en voor veel zilvermijnen was de kostprijs zelfs hoger dan de zilverprijs van dat moment. Uit het rapport van The Silver Institute blijkt dat dit wordt onderschreven. Zilver wordt veelal gewonnen als bijproduct dus dan wordt het sowieso uit de grond gehaald ondanks de hoogte van de zilverprijs. Het is immers een bijvangst en het gaat bij deze mijnen vaak om de productie van andere metalen zoals koper. Mijnen die puur voor de zilverproductie draaien hebben al eerder situaties gekend waarbij er tijdelijk geen zilver werd verkocht omdat de zilverkoers lager lag dan de kostprijs. Het is echter niet eenvoudig om een zilvermijn tijdelijk stil te leggen en daarna weer op te starten zodra de koersen wat gunstiger zijn dus in de praktijk wordt er vaak alsnog zilver gewonnen bij deze mijnen.
Beleggers verwachten dat door de coronacrisis er wellicht minder vraag zou komen naar zilver vanuit de industrie. Zilver wordt voor ongeveer 50% verbruikt in de industrie, dus van de jaarlijkse mijnproductie verdwijnt de helft in allerlei industriele toepassingen. Dat kan gaan om computers en telefoons maar ook zonnepanelen, medicijnen en ook bij diverse andere toepassingen is zilver onmisbaar. Als er vanuit de industrie dus minder vraag naar zilver zou komen omdat er minder wordt geproduceerd dan kan dat een flink effect hebben op de zilverprijs.
In tegenstelling tot goud werd er dan ook niet naar zilver gekeken als veilige haven. Zilver heeft wel vergelijkbare monetaire eigenschappen als goud en is vroeger ook altijd als “echt geld” gebruikt, toch staat het minder goed bekend als veilige haven dan goud. Mede daardoor liep de goudprijs ook veel sneller op dan de zilverprijs.
Doordat het coronavirus ook in Zuid-Amerika hard toeslaat is het huidige aanbod aan fysiek zilver echter veel lager dan gebruikelijk. In Zuid-Amerikaanse landen als Peru en Mexico komt zo’n 40% van de jaarlijkse productie. Er is dus een grote afhankelijkheid van deze landen. Veel zilvermijnen zijn noodgedwongen dichtgegaan en ook met de recente uitbraken liggen veel mijnen stil. Als gevolg hiervan spreekt The Silver Institute de verwachting uit dat er in dit jaar 13% minder zilver uit Zuid-Amerikaanse mijnen geleverd zal worden dan gebruikelijk. Op de totale aanbodzijde van de zilvermarkt heeft dit als gevolg dat er ongeveer 7,2% minder aanbod van zilver zal zijn.
Inmiddels is de zilverprijs aan een flinke rally bezig. Sinds het laagste punt is de zilverprijs met 70% gestegen (in nog geen drie maanden tijd) en met het doorbreken van de psychologisch belangrijke grens van $20 ligt de weg wellicht open voor hogere prijzen.