24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Terugblik op de goudmarkt in 2015 – jaarverslag World Gold Council

Vandaag publiceerde de World Gold Council haar jaarlijkse rapport waarin de goudmarkt en ontwikkelingen in de goudprijs van het vorige jaar worden besproken. De timing is goed bekeken als men de enorme volatiliteit en handel in goud van de afgelopen dagen in ogenschouw neemt. Een kilo goud noteert momenteel zo’n EUR 35.500,- tegen nog geen EUR 33.300,- een week geleden en zo’n EUR 31.300 per 1 januari (een verschil van 13% met de huidige goudprijs).

In het rapport van de World Gold Council worden de statistieken bijgehouden van de aanbod- en vraagzijde in de goudmarkt. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen goud dat wordt gekocht als belegging, of goud dat wordt gekocht door Centrale Banken of juist in de juwelen sector wordt gebruikt. Ook de aanbodzijde van de goudmarkt komt in bod waarbij wordt gekeken naar de output van de goudmijnen en de hoeveelheid gerecycled goud.

Eigenlijk zijn er over de jaren heen wel vergelijkbare conclusies die door deze partij worden getrokken en is er waarschijnlijk weinig nieuws onder de zon. In ieder geval delen we hierbij de bevindingen uit het rapport en via de link onderaan dit artikel kunt u het rapport terugvinden op de website van de World Gold Council.

Enkele van de belangrijkste bevindingen uit dit rapport:

 • de jaarlijkse gevraagde hoeveelheid goud bleef vrijwel onveranderd ten opzichte van vorige jaren, ondanks een zeer zwak eerste halfjaar;
 • Centrale Banken van Rusland en China hebben vanaf juli tot en met december grote hoeveelheden goud opgekocht;
  • De World Gold Council stelt deze rapporten op sinds 1995 en het is slechts één keer voorgekomen dat meer goud door centrale banken werd gekocht, namelijk in 2013;
 • Gouden juwelen waren vooral het 4e kwartaal sterk in trek (met name in India zoals gebruikelijk);
 • De vraag naar beleggingsgoud is in 2015 toegenomen met 8% ten opzichte van 2014;
  • Fysiek goud in de vorm van gouden munten en baren kende slechts een marginale toename;
  • De groei komt voornamelijk doordat er minder goud in ETF’s (Exchange Traded Funds) werd verkocht dan in 2014
 • De aanbodzijde van goud blijft lastig met weinig goud dat uit de mijnen komt en een afnemende hoeveelheid gerecycled goud

4_percent_growth-800x600 47_increase_demand-800x600 central_banks-800x600

Introductie door de World Gold Council:

Gold demand in the fourth quarter increased 4% year-on-year to a 10-quarter high of 1,117.7t. Full year demand was virtually unchanged, down just a fraction (-14t) to 4,212t. Weakness in the first half of the year was cancelled out by strength in the second half. Fourth quarter growth was driven by central banks (+33t) and investment (+25t), offset by a marginal contraction in jewellery (-6t) and continued declines in technology (-6t). Supply remained constrained: annual mine production increased by the slowest rate since 2008 (+1%) and recycling dropped to multi-year lows. Total supply declined 4% to 4,258t – the lowest since 2009.

Bekijk het hele artikel op de website: World Gold Council

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook