24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

The kiss of Death

Het Europees akkoord over de schuldencrisis leidde tot een jubelstemming op de beurzen, die de ochtend na de overeenkomst 2,5% in de plus stonden. Nu gun ik iedereen zijn feestje, maar objectief gesproken is er mijn inziens weinig om over te juichen.

Ga maar na, de Financiële Telegraaf wist te melden dat:

De eurolanden wisten afspraken te maken over de vergroting van de vuurkracht van het noodfonds voor zwakke eurolanden. Zo moet voorkomen worden dat de schuldencrisis zich verder verspreidt. Zonder daadwerkelijk extra geld in het fonds van 440 miljard euro te storten is de werking vergroot tot 1000 miljard euro”.

Eens even kijken; u krijgt vier euro van mij, en ik heb er maar twee. Ik geef u echter die twee euro, maar vermeld er wel trots bij dat de vuurkracht van die euro verdubbeld is, zodat de problemen nu uit de wereld zijn! Snapt u wel?

Verder heeft Italië beloofd zijn financiële huis op orde te brengen. Nu kennen wij Berlusconi natuurlijk als een integer en hardwerkend man, maar Griekenland heeft laten zien dat bezuinigen geen oplossing is voor het probleem. Het financiële probleem is namelijk zo enorm, dat ook al lukt het om fors te snijden in allerlei voorzieningen en uitkeringen dit een druppel is op de gloeiende plaat en dat bovendien door bezuinigingen de fragiele economie verder achteruit holt.

Verder wordt de noodpot van €1000 miljard onder andere gevuld door Spanje en Italië. Maar waren dit nu juist niet landen die er economisch zo beroerd voor staan dat men slechts tegen zeer hoge rente geld uit de markt kan halen zodat we feitelijk deze landen niet mogen aanslaan om hulp te bieden aan Griekenland?

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het effect van het bereikte akkoord is dat Griekenland voorlopig lid blijft van de eurozone. De vraag is echter hoe deze overwinning van het Europees leiderschap moet worden geïnterpreteerd.

Volgens Jim Willie van de Hattrick Letter liggen in Duitsland complete plannen klaar om uit de Euro te stappen, compleet met nieuwe ( al gedrukte) Duitse marken om het lot van de euro te bezegelen. Als Griekenland en consorten niet uit Europa stapt, stapt de motor van Europa wel uit de euro. Het effect zal uiteindelijk hetzelfde zijn; de betaalde prijs echter hoger omdat elk uitstel hogere kosten met zich meebrengen. Het lot van Frau Merkel zou hiermee ook bezegeld zijn, of omdat ze door haar eigen electoraat wordt weggestemd of omdat ze door een machtige groep Duitse bankiers met gezond verstand ( jazeker, ze bestaan!) de laan uit wordt gewerkt.

De gedachte is dat wanneer Duitsland zich heeft losgerukt uit de euro, landen als Nederland en Finland zich dan zullen aansluiten en gezamenlijk een goudgedekte Nordic euro zullen vormen.

Het moge duidelijk zijn dat er nog wel wat water door de Rijn moet stromen eer dit plaats gaat vinden.

Ook lijkt het lot van Frankrijk met deze top bezegeld. Wat een overwinning voor Sarkozy lijkt, is in werkelijkheid de definitieve degradering van Frankrijk naar de rijen van Zuidelijke lidstaten. Niets wordt definitief gerepareerd en de as Frankrijk-Duitsland lijkt onherstelbaar beschadigd.

We gaan het allemaal zien in dit theater. En ook al heb ik het helemaal mis met mijn analyse, en ongeacht uw interpretatie van de bereikte oplossing op de EU-top; ons financieel monetair systeem is onherstelbaar kaputt. Of de euro-titanic nu in zijn geheel als visvoer gaat dienen, of dat de sterkste landen zich er nog uit weten te werken, het is einde verhaal. De halfslachtige oplossing die geen oplossing is maar alleen uitstel bevestigd het Europese lot.

In de tussentijd beginnen goud en zilver weer voorzichtig tekenen van leven te vertonen. Hoewel te verwachten is dat de koersen van beide edelmetalen vlak na de top naar beneden zullen worden gewerkt blijven goud en zilver mooi boven hun bodem liggen op respectievelijk $1600 en $30. Dat hebben we wel eens anders gezien in tijden van grote turbulentie op de wereldmarkten.

Wellicht begint u te twijfelen aan het goud- en zilververhaal als de verzekering tegen monetaire rampspoed, omdat de koersen zo weinig doen op het moment. Een beurswijsheid echter luidt, dat een bull er alles aan doet om zijn berijders, op weg naar de top, van zich af te schudden. Het negatieve sentiment onder het gros van de (Westerse) beleggers ten aanzien van goud en zilver kunt u echter ook zien als het ideale instapmoment voor goud en zilver, als u aan het eind van de rit niet met lege handen wilt overblijven. Aan u de keus.

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Bekijk ook