Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Tijd voor verandering

29-02-2012 Zilverpaul

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een justitieel onderzoek gestart naar manipulatie van de ’s werelds grootste banken naar de zgn. Libor rate. Libor staat voor London Interbank Offered Rate, en is de basis waarop allerlei leningen, derivaten, staatsleningen, hypotheekrenten en swaps op gebaseerd worden.

Het onderzoek wordt gevoerd door de VS, Japan, Canada en Engeland.

Verschillende banken zoals Citigroup, HSBC, RBS en UBS zijn al benaderd om de autoriteiten uitleg te geven hoe de LIBOR tot stand komt.
De LIBOR rate vormt de basis waarop de rente voor leningen voor consumenten en bedrijven gebaseerd wordt (zo’n 10.000 miljard dollar), maar ook de rentederivaten van in totaal 350.000 miljard dollar.

Het onderzoek richt zich op ongeoorloofde beïnvloeding van de rente.
En nu komt het mooie: de Zwitserse bank UBS speelt een sleutelrol in dit gebeuren, omdat het heeft toegestemd met een klokkenluidersrol en meewerkt in het onderzoek! De bank heeft hiervoor een voorwaardelijke immuniteit verkregen door de anti-kartel autoriteiten van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Zwitserse autoriteiten.

Volgens de Canadese antikartel-waakhond heeft een meewerkende partij ( UBS dus) informatie verschaft hoe de manipulatie heeft plaats gevonden

Kijk, dat is nu goed. nieuws!  Blijkbaar begint het systeem zo onder druk te staan, dat de tot nu toe gesloten rijen der bankiers een bres begint te vertonen, wat het begin van het einde kan zijn van het bankkartel. We gaan het zien.

Vandaag heeft oom Bernanke weer een kletspraatje gehouden voor de een of andere Amerikaanse commissie, wat geresulteerd heeft in een daling van de goud – en zilverprijs van zo’n 3 procent in enkele minuten! Fascinerend om het voor je ogen plaats te zien vinden.

Overigens niet geheel toevallig, deze forse daling, aangezien echt zilver naar boven toe is doorgebroken uit een belangrijke weerstand en ook goud staat te trappelen om de weg omhoog verder in te slaan.

Terwijl ik dit type, zie ik dat zilver zo’n 6 % lager koerst!  Het is dat we dit al vaker hebben meegemaakt, anders zou ik me hier nog druk over maken. Heren bankiers, zij gijt een stelletje sukkels! Denkt u nou echt dat u hiermee nog iets bereikt? Iedereen met zwakke knieën is de afgelopen keren dat u dit trucje uithaalde al uit de markt gejaagd, en wat overblijft zult u nooit uit hun positie kunnen jagen.

U bent bezig met uw zwanenzang, en dat is maar goed ook. Na bijna 100 jaar FED en kompanen wordt het hoog tijd voor iets anders.

Stelt u uw vermogen veilig door te beleggen in zilver of gaat u goud kopen? Kiest u een zilverbaar, gouden munten of wilt u een goudbaar, ook wel goud staaf genoemd, kopen?

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • https://www.solidor.com Solidor

  Solidor koopt edelmetalen in. Maar geeft nog geen terugkoop garantie.

 • greetjes

  ik ben toch even gaan kijken bij solidor maar zie geen enkele vermelding naar inkoop van edelmetalen. Dat vind ik vreemd.

 • high five

  ja, het advies een beetje te letterlijk opgenomen :-)

 • gordijnen

  Man van 318 kilo vraagt hulp met afvallen via Youtube.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3217008/2012/03/04/Man-van-318-kilo-vraagt-hulp-met-afvallen-via-Youtube.dhtml

  Waarschijnlijk heeft hij de adviezen op deze site, verkeerd begrepen. (opslag eten)

 • high five
 • Snel

  Hier alvast een voorproefje, als je denkt dat je ooit nog pensioen gaat vangen:

  http://www.troostwijkauctions.com/nl/de-pensioenplanner/01-16393/

 • Andreas

  Temp
  De meesten in Brussel dragen uilen naar Athene. Om ook maar een duit in het zakje te doen.

 • temp242

  En verder: Als de stok stijf staat is de uil gaan vliegen…

 • temp242

  Die playboy van een kapitein had zekers ook nog wat te veel coke gesnoven.
  Doen ze in de nationale parlementen ook te veel.
  Tja, je ziet wat daar van komt.
  Die ‘mensen’ zijn niet meer rationeel te noemen.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @gordijnen
  Ik heb je berekening niet gecontroleerd, maar op zich heb je wel gelijk.
  Echter: dan gaan wel heel wat pensioen fondsen “pootje baden”.

  Dat laatste gaat zo wie zo gebeuren, dus wellicht is het maar beter om het medicijn nu te nemen…

 • Andreas

  Teder kuste de kapitein de lippen van de danseres. De danseres sloot haar benen en de kapitein brak zijn bril.

 • Andreas

  Gordijnen
  Of zat hij onder de rok van die danseres te kijken. Mogelijk ook leuk, maar je moet wel op je roer blijven letten. Nu zat de roeraanwijzer of GPS in zijn broek. En het resultaat is bekend. Een oud marine spreekwoord zegt: een vrouw en een kip zijn de pest voor een schip. Nou, dat is gebleken.

 • gordijnen

  @Andreas

  De kapitein had zijn bril niet op. Foutje bedankt

 • Andreas

  Deregulering moet redding brengen, en niets anders. Maar daar ziet het voorlopig nog niet naar uit. Eerst moet het schip zinken. Een gezonken schip heeft immers geen bemanning meer nodig. En het schip is zinkende. We halen de kant ook niet meer. Maar de kapitein is een gegist bestek aan het maken voor een wereldreis. Vast te veel gezopen.

 • gordijnen

  Huren kunnen ook omlaag.

  Voorbeeld.

  Huurappartement in Den Haag voor € 467,- per maand
  De gemeente heeft dit appartement aangeslagen voor € 120.000,-

  Vestia moeten wij niet redden, maar moet zijn huurhuizen verkopen.

  4% rente van € 120.000,- = € 4800,- per jaar – 40% korting van de banken.

  Totaal aan lasten per maand € 240,- per maand + bijdrage woningonderhoud.

  Huurtoeslag is dan ook niet meer nodig.

  De overheid, kan zonder kwaliteit, in te leveren heelveel bezuinigen omdat heel veel
  ambtenaren niet meer nodig zijn.

  Dit geld kunnen ze dan weer investeren in de economie en werkgelegenheid.

  Natuurlijk gaat de EU hier niet mee accoord, misschien de hoogste tijd om hier ook ons lidmaatschap van op te zeggen.

  Als de belastingen dan met 10% naar beneden kunnen, dan komen de bedrijven vanzelf naar de vrij staat.

 • gordijnen

  € 400.000,- hypotheek. De bank leent dit bedrag bij de ECB voor 1%.

  De klant betaald 4% hypotheekrente. De hypotheekrente kan hij weer terugvorderen bij de overheid.

  Als de overheid nu stopt met het financieren van huizen en de politiek de banken verplicht 40% korting te verlenen op de huidige hypotheken.

  Dan heeft de bank altijd nog € 5600,- per jaar. Altijd nog € 466,66 per maand.

  Misschien is er dan geen geld meer voor bonussen, maar deze zijn niet meer van deze tijd.

  Voordeel hiervan is dat alle consumenten weer meer geld hebben om te investeren in de economie. Hogere inkomens hebben vaak al niet meer hypotheek aftrek over het volledige bedrag, omdat ze al eerder een huis hebben verkocht met winst.

  Huurwaardeforfait kan je dan ook afschaffen. Leuker kunnen wij het zeker niet maken, wel makkelijker.

  Mochten de banken de rente percentage’s te veel laten stijgen, dan moet juist de overheid ingrijpen om hun kiezers te beschermen.

 • Andreas

  En dan zeggen we weleens dat de uitkeringen te hoog zijn. Hoe denken jullie dat de salarrissen zijn van die club die dus werkzaam zijn bij overbodige instanties als Senter Novem. Daar zitten dus allemaal hoogopgeleide en daarmee dure mensen ons belastinggeld te verbrassen. Zo kan je werkloosheid ook laag houden. Allemaal bij de overheid aan het werk en de WW kan afgeschaft worden.

 • pietje

  OORLOG
  willen we eigenlijk wel wereldvrede in Nederland? Hebben we economisch gezien wel baat bij een vreedzame wereld? Als we kijken hoeveel onze pensioenfondsen nog steeds in de wapenindustrie beleggen en hoe sterk veel Nederlandse banken nog steeds investeren in de wapenindustrie, is dat helemaal niet zo een rare vraag als het wellicht lijkt. Bedrijven in de VS en West-Europa zijn de grootste wapenproducenten van de wereld. Daarbij was Nederland per hoofd van de bevolking gemeten, de grootste wapenexporteur in 2008. En Nederland staat ook vandaag nog bovenaan in de lijsten van wapenexporteurs. Daarbij zijn het mede bedrijven uit Nederland zoals Shell die na oorlogen toegang krijgen tot grondstoffen uit andere landen wat voor de oorlogen vaak niet mogelijk was. Als we weten dat ons koningshuis grootaandeelhouder van Shell is dan begrijpen we wellicht ook waarom Beatrix op staatsbezoeken gaat om Nederlandse wapens te verkopen. Kortom is het stiekem niet zo dat het westen, en dan vooral de elitie, gewoon dubbel verdient aan oorlogen?
  bron:visionair

 • Andreas

  Maria
  Ik heb nog eens zo’n zzper gesproken die net een nieuwe bus met alles erop en eraan aangeschaft had. Ja, zei die, ik moet investeren, want dat krijg je terug van de belasting.
  Op mijn vraag of hij ook meer verdiende met deze ,,investering,, keek hij mij stom en schaapachtig aan. Hoe bedoel je? Nou, jij bent niet aan het investeren maar kosten aan het maken. En gezien de bijtelling nog domme kosten ook. Ik denk dat hij het nu nog niet begrijpt wat ik bedoelde. Of nu hij zonder werk zit en maandelijks de kosten op moet hoesten misschien wel. Maar dan in ieder geval te laat. Het UWV promoot nu ook eigen baas zijn bij werklozen. Dit wordt een fiasco met bijkomende schade van jewelste. Ondernemer wordt je niet uit nood, ondernemen zit in je bloed. En ondernemer wordt je als de kans zich voordoet, en niet omdat je moet.

 • Andreas

  En ik heb zelf nog eens na het nuttigen van een halve krat bier, ( dan kan je lekker erop los fantaseren en uiteindelijk in je fantasie met een roeiboot naar de maan varen. Echt alles wordt dan mogelijk) een onderzoeksproject bedacht die te gek was voor woorden. Eenmaal nuchter kon ik mij niet voorstellen dat ik dat bedacht had. Aanvraag ingediend en toegekend. En dat waren weer 30.000 eurootjes. Te gek voor woorden. En dat gebeurd dus alle dagen en blijft maar doorgaan. Nu is het wel zo dat deze ontwikkelingssubsidie er niet is voor een 1manszaak die misschien echt wat te ontwikkelen heeft. De subsidie wordt namelijk in mindering gebracht op af te dragen loonbelasting. De subsidie gaat dus naar bedrijven die het helemaal niet nodig hebben, maar er wel van smullen. En zo werkt het nu. Maar dat mag natuurlijk niemand weten.

 • Maria

  @Andreas

  Ja, en boven hun stand leven heeft 90% van de bevolking gedaan en wordt nog gedaan.
  Toen wij met ons bedrijfje begonnen deden we alle inkopen met eigen geld. Van lieverlee uitgebreid met weer eigen geld. Niks lenen – niks geen eigen huis. Huren en sparen was het devies. En bovenal 7 dagen per week werken! Zo bouw je op. Als ik nu die ZZPér zie, allereerst een grote nieuwe bus met aanhanger (geleased) Dan een knots van een huis op hypotheek en dan moeder de vrouw ook nog een autootje dan kun je wel begrijpen dat alles staat te rammelen van de schuld. Iets opvangen van tegenslag is er dan niet meer bij. Tevens moet iedereen beginnen met een huis met liefst een badkamer met 3 wastafels want je zou eens even op elkaar moeten wachten met tandenpoetsen. Een bubbelbad mag ook niet ontbreken want een douche alleen is zo ordie! De nieuwste gadgets op telecomgebied kunnen ook niet ontbreken en een gevaarlijke mix aan schulden is compleet. Ik persoonlijk schud iedere dag mijn hoofd en zal dat denk ik nog lang moeten doen voor heel deze shit opgelost is. Het ergste vind ik dat diegenen die die gekte niet aangehangen hebben de grootste rekening van deze schuldencrisis gepresenteerd krijgt. Het liedje was niet voor niks: Geen geld en ook geen zorgen.

 • Andreas

  H.F
  Dat hangt er van af waar bezuinigt wordt. Een vriend van mij is nu al 25 jaar werkzaam voor ontwikkelingshulp organisaties. Zijn conclusies: het heeft geleid tot bijna niets. Hij is compleet gedemotiveerd. In nederland is er het Senter Novem. Een subsidiefabriek waar 1200 mensen werkzaam zijn die niets anders doen als belastinggeld rondpompen. Van het overoverovergrote deel leiden hun projecten tot helemaal niets. Maar er gaan miljarden in om. Stoppen daarmee.
  Een voorbeeld van zo’n project. Een clubje composiettechneuten kreeg 2 miljoen om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om binnenvaartschepen van polyester te bouwen. Dat clubje techneuten zocht steun bij polyesterbedrijven. Die mochten meedenken voor nop uiteraard.
  Een collega en klant van mij overwoog toch mee te doen en sprak mij daarover aan. Ik had maar 30 minuten nodig om zoveel argumenten op tafel te gooien die duidelijk maakten wanneer het rendabel zou worden. Nu niet, straks niet en nooit niet. De techneutenclub is toch doorgegaan met denken over het onmogelijke, tot na 3 jaar het geld op was. Project gesloten. Weggegooit geld. Is bezuinigen op zulke overbodige dure onzin nu verkeerd. Natuurlijk niet. Maar daar zal de club die bij Senter Novem werkt en de bedrijven die dat subsidiegeld krijgen wel anders over denken. Maar ik denk dat er veel te snijden is wat niet tot schade leidt.

 • high five

  Deze niet door de Europese burgers gekozen technocraat (deze misselijk makende vent die zelf helemaal niks kan en die zelf totaal niet geraakt wordt door de crisis) vindt dat nederland rustig kan bezuinigen zonder dat de economie kapot gemaakt wordt. Op zeker komt onze economie, net als die van Griekenland door gigantische bezuinigingen, dramatisch tot stilstand. We mochten Griekenland ook al niet uit de EU gooien van deze klojo, wat ons minimaal 7 miljard gekost heeft. Dan heb ik het nog niet over de betalingen die we aan het ESM moeten doen, wat ons ook miljarden en miljarden kost.

  Iets wat je niet moet doen in deze tijd is dramatisch bezuinigen. Het tekort van de overheid zal alleen maar verder toenemen.
  http://nos.nl/artikel/347844-van-rompuy-bezuinigen-geen-drama.html

 • Andreas

  H.F
  Ik weet niet of je van een NWO kan spreken. In het boek Deflatie in Aantocht worden veel meer ineenstortingen beschreven. Het komt er op neer dat boven je stand leven altijd leidt tot een collaps. Voor zolang het duurt is de westerse wereld zogezegd het schip op het strand voor opkomende economieen. Totdat daar hetzelfde zich afspeelt. Als in de westerse wereld hyperinflatie optreedt gaat ook van mensen als warren Buffet het vermogen in ieder geval gedeeltelijk verloren. Ik weet niet wat de invloed van de zogenaamde elite ofwel goldmans is op bijvoorbeeld China. Die tussen haakjes zijn defensie uitgaven enorm aan het opschroeven is. Voor Azie hoeven ze dit niet te doen. Heel Azie walsen ze in drie maanden plat met het leger wat ze reeds hebben. Maar de bouw van vliegdekschepen, onderzeeers en een enorme luchtvloot geeft te denken. Het zou mij niet verbazen als ze daarmee de rug van Amerika gaan breken.
  En bedenk daarbij dat China zijn matrieel bouwt voor ongeveer 20% van de kosten van Amerika. Ze hebben dus vijf keer zoveel matrieel voor hetzelfde geld. En soldaten kosten al helemaal niets in China. Ze hebben er genoeg en hechten er ook geen waarde aan. Ik denk wel te weten waar de economie heen gaat, maar hoe de wereld er uit ziet als de kaarten geschud zijn. Ik kan mij er eerlijk gezegd niet een duidelijke voorstelling van maken. Maar ik probeer alles altijd in het kleine te trekken. Dus te vertalen naar huishoud of bedrijfsnivo. En dan weet ik wel hoe het gaat na een failliet. Men laat je links liggen. Dat gaat dan ook gelden voor de westerse wereld. Waarom zou men nog olie of grondstoffen leveren aan een failliete klant die straatarm is. Wij worden het Afrika van de wereld.

 • Andreas

  Het hypotheekrenteaftrek probleem is zichzelf al aan het oplossen. Door teruglopende inkomsten bij met name de middenstand is er al veel minder aftrek. Ook overuren bij werknemers lopen hard terug. En bij steeds meer mensen wordt het brutomaandbedrag nu het nettomaandbedrag. En dus helemaal niet meer op te brengen. En de crisis staat nog maar aan het begin. Dit gaat leiden tot een megaklap. Ook wel een ineenstortend kaartenhuis genoemd.
  Ik zie nu steeds meer mensen in mijn buurt een tweede baan nemen. 2de auto’s verdwijnen. Er is plotseling genoeg parkeerruimte. En zzp busjes staan vaker en vaker thuis voor de deur.
  Een autohandelaar hier in de buurt is gestopt met in bestelwagens handelen. De vraag is weggevallen. Ziedaar, het begin van de komende klap.

 • high five

  @Andreas
  Welkom tot de agenda van de NWO

 • gordijnen

  @WijRos

  Natuurlijk ben ik iets te optimistisch.

  Ik wil alleen maar aangeven hoe mensen door het huidige financiele stelsel in de problemen kunnen komen en dat hier toch verandering in moet komen.

  Ik heb nog wel een vraag?

  Hoeveel eigen vermogen of spaarinleg heeft een bank nodig om een hypotheek van € 400.000 te mogen financieren volgens Basel III.

  Alvast hartelijk dank voor de informatie.

  Ik moet vandaag even naar A’dam, maar zeker terug op de andere reacties.

  Mijnsinziens zijn problemen vwb de hypotheekrente aftrek op te lossen, maar dan niet met een gereviseerde motor. Tijd voor een nieuwe motor, de oude heeft zijn langste tijd gehad.

 • Andreas

  Spaarpot
  Een gezonde correctie is alleen mogelijk bij eigen vermogen. Nu gaat de hele bevolking deze correctie betalen. Dus ook de mensen die er part noch deel aan hadden. En zulke dingen gebeuren altijd op het moment dat de economie op zijn rug ligt. En dus geen veerkracht of slagkracht heeft. De rekening van deze correctie gaat in de honderden miljarden lopen. En de producerende man of vrouw mag betalen. En niemand weet nog hoe en waarvan.

 • Andreas

  En het spel naar de ineenstorting gaat verder. Er zijn plannen om de de WW terug te brengen naar maximaal 1 jaar. Dit betekent dat bijstand razendsnel je deel is bij werkloosheid. Zijn er echter kinderen die werken gaat hun salaris van de bijstand af. Dus koppen bij elkaar steken en samen proberen overeind te blijven is dan ook onmogelijk. Dit land gaat nu heel snel naar een situatie die het had moeten zijn toen het nog niet bedolven was onder de schulden. Maar de schulden zijn er en gaan niet meer weg ook. Iedere verstandige ondernemer en huisvrouw weet

 • spaarpot

  De woningmarkt correctie is een goede zaak.
  Heeft ook niks te maken met de hypotheekcrissis.

  groet..

 • Andreas

  Wijros
  Tot op heden gunt een bank het huis dan niet aan een bieder. Dit gaat misschien een keer veranderen als de druk c.q aantallen te hoog worden. Op dit moment zitten tussen de 20.000 en 25.000 huishoudens dermate in de problemen dat ze niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Al deze huizen veilen zou de hele huizenmarkt in elkaar doen storten. Dus mensen betalen wat ze kunnen betalen. Maar kan het niet zo zijn dat de banken liever huizen in hun bezit hebben als schuldbekentenissen? Mensen die werkloos raken kunnen ook die restschuld niet betalen. Bij hoge tot zeer hoge inflatie is dat ook niets meer waard. Daarnaast moet in geval van veilen de balans ook opgeschoont worden. Dus bij grootschalig veilen gaat het onderpand en daarmee de bankbalans het schip in. En dat leidt weer tot ratingproblemen. Ik denk dat de banken het spel mee blijven spelen tot de crash of reset. Dit kan dan ook weer als oorzaak worden opgevoerd, waardoor de prutsers uit het verleden buiten schot blijven. En uiteraard weer op hun oude positie kunnen blijven. En bij de reset gaan inderdaad alle spaargelden er aan.
  Het alternatief is dat toekomstige generaties nooit meer er uit gaan komen. Schuld is immers een voorschot nemen op inkomsten uit de toekomst. Maar dan moeten die er wel voldoende zijn. En wie gelooft nu nog dat dit het geval zal zijn? Die zal dan uit de ,kenniseconomie, moeten komen. De maakindustrie heeft geen schijn van kans meer op de wereldmarkt.

 • WijRos

  @pietje

  Beste Piet, bedenk wel, dat het niet de Euro is die de problemen creëert waarin we zitten maar het is de ambtenarij die met hun eigen zaakjes bezig zijn ten koste van spaarders en producerende burgers.

 • WijRos

  @gordijnen

  re. U heeft een huis gekocht voor 440.000 euro.
  Op de veiling krijg U nog een goede prijs € 340.000,-

  Beste Gordijnen,

  Ik vind u wel heel optimistisch over de prijs van dat huis. Ik schat zo in dat deze op de veiling niet veel meer dan 250.000 op gaat brengen dus zullen de cijfers voor u en voor de bank nog een stuk beroerder liggen dan dat u voorstelt. Uiteindelijk zal de Nederlandse staat failliet gaan aan dit probleem. Wij hebben in Nederland de grootste hypotheek schuld ter wereld en er helpt niets aan dan deze af te lossen middels faillisementen. De spaarders gaan dit uiteindelijk allemaal betalen, dat is het grootste onrecht wat er staat te gebeuren.

 • cp

  solidor = zilvergoudwinkel ?
  Zelfde adres !