Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Tijdelijk oplopende levertijden voor zilveren munten

05-11-2013 Rolf van Zanten

** MEDEDELING **

 

Hierbij willen we u op de hoogte stellen van oplopende levertijden voor de zilveren Maple Leaf en de zilveren Silver Eagle munten. De huidige voorraad is bijna uitverkocht en de eerstvolgende voorraadaanvulling is begin/medio december ingepland. Zodoende zal er binnenkort een levertijd van toepassing zijn voor zowel de Maple Leaf munten (zilver) als voor de Silver Eagle munten van vijf a zes weken. Waar mogelijk proberen we de levertijden in te korten.

In onze webshop wordt automatisch bijgehouden hoeveel munten uit voorraad leverbaar zijn. Indien munten niet op voorraad zijn, wordt een indicatie van de levertijd vermeld.

De zilveren Philharmoniker munt is nog wel ruim uit voorraad leverbaar. Mocht u zilveren troy ounce munten willen aankopen, dan bevelen we de Philharmoniker munt aan. Deze munt is vanaf heden ook extra gunstig geprijsd.

 • bandini

  @René. Ik weet niet of de link tussen bitcoin en de tulpenmanie (tot 1637) mag gelegd worden, maar de gelijkenissen zijn treffend. Tandenknarsend koersen opvolgen lijkt me zowieso verloren energie. De meesten zitten altijd te laat, te vroeg, of in verkeerde categorieën. Je hebt er wel al die bitcoin opnemen in een soort permanente portefeuille. Het zou kunnen dat centrale banken goud naar beneden mee manipuleren en bitcoin omhoog, maar zelf geloof ik daar niet zo in. Ik geloof meer in Soros verhaal dat handelaren onevenwichtigheden in de markt overdrijven en elkaar achterna lopen. Zo kan de bitcoin-gekte nog een tijdje aanhouden, maar ook plots volledig kantelen.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Erk,

  Re: Fed rates below zero

  Dat gaat niet gebeuren. De consumenten interest gaat wellicht beneden 0, maar de Fed rate gaat nooit beneden nul. Integendeel, de Fed betaald nu rente op het geld dat de banken bij hun stallen! (Hoewel de Fed natuurlijk niets met dit geld doet! money for nothing)
  Dus Fed rates benenden nul? no way..

 • René

  Ben in nou de enige die tandenknarsend de koers van die fucking bitcoin omhoog ziet schuiven?
  Toch maar een beetje meedoen misschien. Koop ik er één.
  Hoe lang duurt het nog dat een bitcoin de prijs van een ounce goud voorbij gaat?

 • Lamberto

  Boeterente voor spaarders!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Larry Summers at IMF Economic Forum, Nov. 8

  http://www.youtube.com/watch?v=KYpVzBbQIX0

 • Gerard

  Alfa01
  En nog ter aanvulling op je vraag.
  In deflatietijd worden schulden hoger t.o.v. Het inkomen, waarbij de schulden niet meer verdampen door inflatie.
  Dus je raakt met schulden steeds dieper in de shit bij deflatie.

 • Gerard

  Alfa01
  Re. Het enige gevaar bestaat erin dat men zijn werk verliest of minder gaat verdienen. Anders zie ik geen probleem. Hoe ziet u dat ?

  Je geeft het antwoord zelf al. Met een tophypotheek is dit erg genoeg.
  Maar in Nederland is dat veel erger omdat de overheid al 50 jaar lang hoge schulden maken subsidieerd. Middels hypotheekrente aftrek inkomstenbelasting. De particuliere Nederlander heeft gemiddeld dan ook de hoogste schulden ter wereld.

 • Gerard

  Nadja
  Re. Enerzijds dalen de omzetten en anderzijds, melde je eerder, worden de verkooporders steeds groter.

  Ja dat klopt ook. Ik kijk vaak naar de minuut candles van de spot prijs. En daar zie dumps van miljoenen ounces in enkele seconden. Dat is toch erg opvallend. Vooral de gekozen momenten.
  Dat is een bikkelhard bewijs dat goud enorm gemanipuleerd wordt.
  Zulke aantallen beslaan geen miljoenen, maar miljarden. En wel in enkele seconden. Dat kan alleen maar de FED zijn of hele grote zakenbanken.
  Dit is overigens ook een hele grote splinter in het oog van Middelkoop. En daar heeft hij wel gelijk in. Het is ook eigenlijk pure misdaad.

 • Gerard

  Ja Surf, dat is een goeie!
  Ik heb dat ook ooit gelezen. Industrie gebruikt inderdaad veel goud. 200 ton per jaar is behoorlijk veel. Blijkbaar is dit toch gigantisch gestegen de afgelopen jaren. Ik weet, het wordt vooral gebruikt in printplaten. En dat heeft een enorme opmars gemaakt de laatste jaren. Er worden steeds meer producten gemaakt met electronica.

 • Gerard

  Bandini
  Goud heeft inderdaad heel sterk gepresteerd vanaf 2006. Dus dat klopt wel.
  Maar aandelen zijn in de VS geheel hersteld. In Europa nog lang niet overigens (aex 700 in 2000). Dus dat klopt gedeeltelijk.
  Maar aandelen stegen alleen maar op de QEs. En dat is het grote verschil met de vorige winterperiode 1929 – 1949. Overigens stegen de aandelen eind 30er jaren ook al weer. vooral industrie aandelen. Logisch natuurlijk, oorlogstuig bouwen.
  Er zijn dus eigenlijk altijd wel verschillen waar je doorheen moet kijken.
  De geschiedenis herhaalt zich nooit hetzelfde, maar het rijmt wel.

 • Erk

  Larry Summers, voorheen beoogd opvolger als FED-baas van Ben Bernanke: Larry Summers Gave An Amazing Speech On The Biggest Economic Problem Of Our Time
  Read more: http://www.businessinsider.com/larry-summers-imf-speech-on-the-zero-lower-bound-2013-11#ixzz2kwSs2LLC
  — The Fed could allow for greater inflation, and thus incentivizing people to spend now if they’re hoarding money.
  — We could also move to a cashless society where all money is electronic. This would make it impossible to hoard cash outside the bank, allowing the Fed to cut interest rates to below zero, spurring people to spend more.
  Lees dit goed! “allowing the FED to cut interest rates below zero”. Dat er door prominenten op dit hoge niveau zo gedacht en gesproken wordt is een teken aan de wand dat we waakzaam moeten zijn en alles van overheidszijde kunnen verwachten als het er op aan komt.

 • bandini

  @Gerard. In je columns geef je aan dat goud en cash het beste presteren in deflatie. Historisch geef je aan dat de vorige deflatie duurde tot 1946. Maar de Dow/Goud is tussen 1929-1946 toch weer sterk gestegen. Hoe interpreteer je dit?

 • surf

  Je leest vaak dat China goud aan het hamsteren is maar wat je bijna nooit leest is dat China ook een groot gedeelte van dit goud nodig heeft voor hun industrie.
  Bij voorbeeld Eén gsm bevat ongeveer tussen de 0.240 en 0,034 gram goud. Tweehonderd weggeworpen gsm’s zijn al voldoende voor een gouden ring. En naast goud bevat een gsm nog tientallen andere waardevolle metalen, zoals platina, palladium en tantalium.
  En waar worden de meesten gsm gemaakt in China!
  De eerste drie kwartalen maakten Appel 135 Miljoen iPhones hier in zat 20 ton goud verwerkt.
  Dan hebben we het hier alleen nog maar over de iPhones van Appel.
  Zo verlaad ook weer een groot gedeelten van het goud China hier wil ik de cijfers wel eens van zien.

 • Erk

  Jesse, re Onel
  In het boek Goud en het geheim van geld beschrijft Willem Middelkoop dat hij door een aantal lieden teleurgesteld is in de jaren dat hij Amsterdam Gold opgezet heeft, etc. Ongetwijfeld zal hij daar ook Onel mee bedoeld hebben. Omdat AG overgegaan is naar Value8 en Onel blijkbaar niet kosjer was, zal men die persoon bij AG terecht zijn gaan stilzwijgen. Alles begrijpelijk, het is moeilijk vechten tegen oplichters. Willem heeft via Twitter en Telegraaf duidelijk gemaakt waarom hij belastingdienst heeft moeten voorzien van gegevens. Ik ken mijn pappenheimers een beetje en heb vol vertrouwen in oprechtheid en gedrevenheid van Willem Middelkoop en Peter Paul de Vries.

 • Nadja

  Gerard. Re: Omzetten dalen ook, als bevestiging. Meestal is dat een bodembel.
  Bedankt voor de “on balance volume” uitleg. De recente periode op weg naar de huidige lagere goudprijs gaat inderdaad gepaard met afnemende volumes. Op weg naar vorige lagere prijs eind juni lagen de volumes nog lager. Het lijkt er op dat op dit niveau de handel behoorlijk afneemt. Een bodemteken? Ja, zou kunnen.

  Ik had nog volgende vraag:
  Enerzijds dalen de omzetten en anderzijds, melde je eerder, worden de verkooporders steeds groter.
  Betekent dat dat de huidige koop/verkoop-situatie gekenmerkt wordt door veel relatief kleine kooporders en enkele grote verkooporders? Zo ja, wat zou daar TA-technisch uit af te leiden zijn voor wat betreft de richting van de prijs? Is iets uit de frequentie van die grote verkooporders af te leiden?

 • alfa01

  @Gerard;
  U heeft het al twee jaar over afbouw van je hypotheek om in feite niet opgevreten te worden in een deflatoire omgeving. Kan je mij ook zeggen waarom ? Ik weet niet hoe het juist in zijn werk gaat in Nederland maar in België hebben heel wat ontleners gekozen om hun hypotheek af te lossen op een wel bepaalde termijn en dit tegen een vaste rentevoet. Ze weten dus perfect waar ze aan toe zijn. Vandaag, volgend jaar en ook binnen 20 jaar.
  De aflossingen zijn identiek alsook de aflossingstermijn.
  Het enige gevaar bestaat erin dat men zijn werk verliest of minder gaat verdienen. Anders zie ik geen probleem. Hoe ziet u dat ?

 • Gerard

  Nadja
  Re. En zou fijn zijn als je een link kunt geven naar een grafiek waarop de koop- en verkoopvolumes zichtbaar zijn zodat het zichtbaar is waar we het over hebben?

  In elke TA grafiek kun je de omzetten zien. Zelf kijk ik vaak naar de “on balance volume”, omdat dit een soort moving average is van het volume. Ik let dan alleen maar op de stijgende of dalende trend over 3 maanden. Een goede indicator waar je een startende uptrend kunt waarnemen en ook de bodem. Deze is bij elke TA grafiek toe te voegen. Ook op stockcharts.com en netdania.com.

 • Gerard

  Lamberto, erk,
  Helaas, deflatie zal ons flink richting armoede drukken. Zonder bodem. Daarom gaat dit dit systeem geheel uithollen met onbetaalbaar hoge schulden tot gevolg.
  Ik heb hier al minstens 2 jaar gepleit voor versnelde aflossing van je hypotheek en overige schulden. De middenklasse zal helemaal verdwijnen. En de overheid gaat op termijn de arme mensen en uitkeringstrekkers geheel aan hun lot overlaten. De bedelstaf wordt weer voor de dag gehaald.
  We hebben tot nu toe nog niks gezien.

 • Gerard

  Erk
  Heb ik zeker wel een opmerking over.
  Het is NIET de finaciele markten die de inflatie zal tegenwerken, maar de loon-prijs spiraal zelf.
  En dat is ook de mening van Prechter.
  Anders gezegd, hogere lonen worden ingewisseld voor lager lonen. Daardoor lagere productiekosten en dus prijzen. Daarbij consumeren werklozen minder wat ook weer prijsdrukkend is bij groeiende werklosheid.

  Nogmaals, deflatie valt niet tegen te vechten. CBs hebben hier geen mogelijkheden.
  Alleen hoge economische groei kan dit doorbreken. En hoge groei wordt geblokkeerd door te veel schulden.

 • Jesse

  Kan iemand een nadere toelichting geven over de betrokkenheid van Patrick Onel bij Amsterdam Gold en de reden waarom Willem M. nu bij de Fiod verhoord wordt wegens witwassen van criminele gelden? Ik las dat medewerkers van Amsterdam Gold bij de overname door Value8 te kennen is gegeven de betrokkenheid van Onel ten alle tijden te blijven ontkennen? Snap even niet meer wat er aan de hand is? Op jullie website bij de persberichten zag ik er ook niks van terug.

 • Erk

  Gerard, volgende citaat is uit het boek Deflatie in aantocht van Mecking:
  “Deze schuldenberg moet daarom worden afgebouwd. Liquidatie van schulden in landen met meer financiele dan vaste activa is in het verleden altijd deflatoir geweest. Dat komt doordat financiele markten machtiger zijn dan overheidsinstanties. Zij zullen er telkens naar streven de overheid een stap voor te zijn om te voorkomen dat ze verlies lijden door valutadevaluaties of inflatie. Geldgevers zegevieren op geldleners. Financiele activa zullen selectief worden afgestoten door wanbetaling in plaats van algemene vernietiging door inflatie.”
  Ik vind dat een interessante opmerking. In de deflatie-periode zullen de overheid cq de centrale banken hun uiterste best doen inflatie aan te wakkeren, mede om schulden minder waard te laten worden, maar de financiele markten zijn in die periode meer gebaat bij stap voor stap liquideren van schulden en voorkomen van inflatie, leidend tot algemene ontwaarding van vermogen. Feitelijk staat dus de financiele wereld tegenover de overheid&CB’s. De FED maar bijdrukken en hopen dat er inflatie komt, maar de financiele wereld wil juist inflatie voorkomen en gaat dus met dat geld naar het aandelencasino ipv naar de reele economie.
  Je hebt er vast en zeker een opmerking of mening over.

 • Mucho gusto

  @Lamberto,
  Goed gedaan, ja de action is spotgoedkoop. De lidl is mijn favoriete supermarkt. De kwaliteit is hetzelfde of nog beter. Als ik perse een A merk nodig heb koop ik dat wel los bij een andere supermarkt.
  Het allerbeste is om de aanbiedingen na te jagen, maar daar heb ik geen zin in.

  Groet

 • Erk

  Gerard, is er trouwens ook nog enig interessant nieuws van Prechter te melden over bv. hoe de volgende (eind)fase in te gaan?
  Trouwens ik kan me niet voorstellen dat we nu met zijn allen een paar jaar lijdzaam moeten toezien hoe we eindfase afdalen. Her en der om je heen verliezen vrienden en bekenden hun baan, komen niet meer aan de bak, moeten hun bestedingspatroon drastisch aanpassen of raken aan lager wal, totdat je zelf ook bij het leger werkelozen mag aansluiten. Een langdurig, pijnlijk (voor degenen zonder werk), saai (voor de werkenden in bedrijven die gestopt zijn met investeren in nieuwe activiteiten) en onvermijdelijk proces lijkt het te worden gedurende vele jaren. Ik had het gisteren nog met iemand over de gigantische veranderingen (internet, verbeteringen in behuizing, infrastructuur, etc.) in de afgelopen 15 jaren en vroegen ons af of de komende 15 jaren gelijk dynamisch zouden gaan worden. Het antwoord is waarschijnlijk simpel maar dat betekent dan wel een stevige omslag.
  Of blijft het toch dynamisch maar dan veroorzaakt door “zwarte zwanen” die onverwacht binnenvliegen (aandelencrash, massaontslagen, faillisementen), in plaats van witte zwanen (internet, iphones, stijgende koopkracht, vakanties) die we gewend waren ons leven er alleen maar op vooruit te doen gaan in de afgelopen decennia.

 • Lamberto

  @Gerard

  Uw poëtische omschrijving van de zich in de emmer bevindende substantie, zal velen de komende jaren nog dun door de broek gaan lopen.
  Ouderen zeggen vaak dat 10 tot 12 keer de jaar huur/winst de koopprijs bepaalt van onroerend goed en aandelen.
  Als dit op waarheid berust, zullen de huidige prijzen nog met 50% gaan dalen.
  Wat dit teweeg zal brengen laat zich raden.
  Het valt mij op dat geleidelijk aan steeds meer mensen duidelijk wordt dat we in economisch zwaar weer terecht zijn gekomen, ondanks de vele opwekkende geluiden geuit door de spreekpoppen van officiële instanties.
  Ziet u het voor u 0,1 % groei geeft 46.000 meer werklozen.
  Steeds meer jongeren en ouders met opgroeiende kinderen komen aan de zijlijn te staan.
  Als ze nog een baan kunnen vinden is het vaak onder hun opleidingsniveau, uitgeklede arbeidsvoorwaarden en lagere lonen.
  Gaan we in Europa ook richting Amerika waar de middenklasse twee banen nodig heeft om te overleven.
  Als de huidige deflatie doorzet zal de sociale onrust toenemen.
  We gaan roerige tijden tegemoet.

  Over deflatie gesproken.
  Gisteren rondgekeken in verschillende winkels en de prijzen van precies dezelfde artikelen bekeken.
  1 liter lampenolie hetzelfde merk en verpakking bij Intratuin, € 3,99 en bij Action € 1,99
  1 doosje gedroogde abrikozen, bij EMTE € 3,46 en bij Action € 0,99
  1 doosje dadels, bij Aldi € 1,79 en bij Action € 0,66
  Om klanten te verwarren koste dit doosje bij EMTE € 0,99
  De getallen 0,99 of 0,66 lijken namelijk nogal op elkaar.
  Uiteindelijk hadden we door goed op te letten het bedrag van € 41,18 bespaard.
  Toen snel naar Blokker gegaan en een magnetron inhoud 20 liter voor € 49,50 gekocht.
  Momenteel is degene die cash geld bezit spekkoopman.

 • Nadja

  Gerard. Re: Omzetten dalen ook, als bevestiging. Meestal is dat een bodembel.

  Enerzijds dalen de omzetten en anderzijds, melde je eerder, worden de verkooporders steeds groter.
  Betekent dat dat de huidige koop/verkoop-situatie gekenmerkt wordt door veel relatief kleine kooporders en enkele grote verkooporders? Zo ja, wat zou daar TA-technisch uit af te leiden zijn voor wat betreft de richting van de prijs? Is iets uit de frequentie van die grote verkooporders af te leiden?
  En zou fijn zijn als je een link kunt geven naar een grafiek waarop de koop- en verkoopvolumes zichtbaar zijn zodat het zichtbaar is waar we het over hebben?

 • Erk

  Gerard, re: emmers :-)
  Die posters zullen nu het licht gezien hebben, maar hou ook rekening met het feit dat zij al weer een stap verder zaten. Immers ook jij schrijft: “Blijven we landurig in deflatie? Gaan we alsnog hard groeien of slaat het om in hyperinflatie? Crasht het hele systeem gelijk 2008?” Alle mogelijkheden liggen dus nog open als volgende stap.
  Maar ere wie ere toekomt: jij hebt de huidige fase heel goed voorspeld, mijn complimenten! En wie deze stap goed voorspeld heeft, heeft veel credit opgebouwd om ook de volgende stap te voorspellen. Vandaar dat ik en ongetwijfeld ook anderen hier blij zijn jou hier in ons midden te hebben uitzien naar je postings die de richting aangeven waar de volgende stap naar toe gaat.
  Hoe wil je de emmers gevuld hebben? Ik wil ze wel vullen met appelen en peren als dank.

 • Gerard

  Het valt mij op dat we nu niet meer die anti deflatie posters zien!
  Dat was een half jaar geleden wel anders!
  Zijn de emmers stront nu op? Of hebben die posters nu ook het licht gezien?

 • Gerard

  Erk
  Re. Gerard, ik blijf maple leafs kopen op dit prijsniveau en blijf binnen de 25% van mijn totaal vermogen belegd in PM. Mocht je in deze toenemende deflatie-periode andere beleggingsadviezen hebben, laat svp weten.

  Deflatie is even niet goed voor goud. Daarom niet meer dan 25%. Maar we weten niet wat de roekomst brengt. Blijven we landurig in deflatie? Gaan we alsnog hard groeien of slaat het om in hyperinflatie? Crasht het hele systeem gelijk 2008? We weten het niet. Het allemaal mogelijk. Niks zo onvoorspelbaar als het financiele systeem.
  Ik blijf erbij. Goud in ieder geval. Daarnaast 25% cash, 25% aandelen, 25% bij vooorkeur in je eigen huis, hypotheek aflossen, anders obligaties.
  Je kunt namelijk nooit risico lopen metobligaties of cash geld, omdat je dit afgedekt hebt door fysiek goud en zilver.

  Maar aandelen is op dit moment voor velen nog de enige overgebleven beleggings activa. Daarom zal dat toch geld blijven aantrekken. Maar aandelen zijn niet meer goedkoop. Zelf koop ik ook allang niet meer. Misschien dat China, india en Indonesie wat onderbedeeld zijn? Daar valt dus nog iets te verdienen.
  Maar koop nu GEEN internet tech aandelen!! Dit is een gigantische bubbel. De vergelijking met 1999 is meer dan exact gelijk. Het overtreft 1999 zelfs met hier en daar al meer dan 100%. Ik ben ook al uit aan het stappen.
  Aandelen blijven heel moeilijk tegenwoordig, omdat de flits handel teveel afvangt. De hoge volatiliteit die dit bewust gecreerd wordt laat je het verschil niet meer zien tussen correctie en downtrend. Het zijn enkele schurken die diep in het orderboek kunnen kijken. Die ze vervolgens gewoon leegdweilen ten koste van al die order inleggers. Begin dus niet aan aandelen tenzij je weet hoe je met opties moet omgaan.

 • Nico

  Tip van Rik: Deflatie komt recht op ons af

  De menselijke natuur is er op uit om pijn te vermijden, ook al gaat korte termijn pijn vooraf aan lange termijn voordeel. Beslissingen, die gebaseerd zijn op angst en uitstel, veroorzaken enorme stress en onzekerheid. Echt leiderschap betekent: knopen durven doorhakken en moeilijke beslissingen niet uit de weggaan. Treuzelen om schoon ship te maken, kan later noodlottige gevolgen hebben.

  Het huidige monetaire beleid van kwantitatieve verruiming (QE) en nul-rente (ZIRP) draagt een giftige kiem in zich: het heeft schuld en risico alleen maar aanzienlijk verhoogd. De volgende recessie, wanneer die ook toeslaat, wordt daarom niet mals!……………………http://schmullstrategie.nl/2013/11/tip-van-rik-deflatie-komt-recht-op-ons-af/

 • Erk

  Deflatie-signalen nemen verder toe: http://www.kitco.com/news/2013-11-15/Why-the-Meltdown-in-Copper-Prices-this-Week-is-Very-Important-for-Precious-Metals,-and-Possibly-Equities-Markets.html

  Gerard, ik blijf maple leafs kopen op dit prijsniveau en blijf binnen de 25% van mijn totaal vermogen belegd in PM. Mocht je in deze toenemende deflatie-periode andere beleggingsadviezen hebben, laat svp weten.

 • Nico

  vr 15 nov 2013, 14:10

  Waarom is deflatie zo gevaarlijk ?

  AMSTERDAM –
  In Europa groeit de vrees voor een periode van deflatie. Wat is deflatie ? En waarom zijn dalende prijzen zo gevaarlijk voor de economie ?

  Hieronder een antwoord via tien vragen:

  1 Wat is deflatie?

  Deflatie is een langere periode waarin de prijzen elke maand dalen. Eén maand lagere prijzen is volgens de definitie nog geen deflatie.

  2 Waarom is deflatie gevaarlijk?

  Deflatie is zo gevaarlijk omdat bij dalende prijzen consumenten niets meer kopen, ze stellen hun aankopen uit tot het nog goedkoper wordt. Hierdoor raakt de economie verlamd.

  3 Welke landen hebben al last gehad van deflatie?

  Japan is een schoolvoorbeeld. Na de bankencrisis begin jaren negentig raakte Japan bijna vijftien jaar lang in een periode van minimale groei en deflatie. Pas nu komt het land daar uit door een expansief monetair beleid van de nieuwe regering.

  4 Dreigt er ook deflatie in Europa?

  De laatste maanden is de inflatie extreem laag, met 0,7% ver onder de doelstelling van 2% die de ECB hanteert. Als de groei iets aantrekt, wat wel de verwachting is, scheren we waarschijnlijk net langs een periode van deflatie.

  5 Is er een onderscheid te maken binnen Europa?

  Ja, de zware recessie in de zuidelijke eurolanden heeft ertoe geleid dat de mensen er werkloos werden en minder zijn gaan kopen. Hierdoor daalde het prijspeil in deze landen een stuk sneller dan in de noordelijke landen. Het gemiddelde prijspeil in Griekenland en Cyprus is in oktober stevig gedaald, terwijl deflatie ook op de loer ligt in Spanje, Portugal en Ierland.

  6 Waarom wil de ECB eigenlijk 2% inflatie?

  Niet alleen de ECB, ook de Fed streeft naar een inflatie van 2%. Enige inflatie wordt als ’gezond’ gezien, het is het smeermiddel van de economie en nodigt mensen uit tot consumeren voordat iets duurder wordt.

  7 Hoe verhouden zich deflatie en schulden?

  Voor wie veel schulden heeft, zoals de bijvoorbeeld de overheid, is deflatie dramatisch. De schuld wordt er als het ware steeds meer door. Bij een lichte inflatie worden de schulden over een periode van enkele jaren juist ’opgegeten’.

  8 Is er iets te doen aan deflatie?

  Over het algemeen niet. Voldoende economische groei is de beste remedie. Via de rente is wel iets te doen. Onlangs verlaagde de ECB de rente. gevolg, de euro werd goedkoper, dus de importen van buiten de eurozone (bijvoorbeeld olie en gas) duurder. Dat verhoogt op zich de inflatie en werkt dus in de strijd tegen deflatie.

  9 Hebben wij in Nederland eigenlijk ooit deflatie gehad?

  Ja, dat was in 1987, toen de deflatie 0,5% bedroeg. Dat kwam door een plotse sterke daling van de olieprijs. De keer daarvoor was in 1936 aan het eind van de ’Grote Depressie’.

  10 Wat hebben we de komende maanden te verwachten aan het deflatiefront?

  Eén ding is zeker, de centrale banken zullen uit angst voor deflatie de rente voorlopig nog superlaag houden, vermoedelijk nog tot in 2015. Dat geldt zowel voor de Amerikaanse Fed als voor de ECB en de Bank of Japan.

  Ronald van Gessel / DFT / 2013

 • Nico

  Tweet van Eric Mecking vandaag.

  Eric Mecking ‏@Mecking 3u
  Behalve Sinterklaas is ook deflatie in aantocht! Komt alleen wat later, maar blijft veel langer onder ons. Ook in Nederland!

 • Nico

  Zilveren munten niet aan te slepen in VS

  Geeft toch te denken dat het vertrouwen in de dollar verder tanende is.

  De zilveren munten zijn in de VS een hot item. Amerikanen slaan massaal American Eagles in, de beroepshandel vraagt inmiddels een premie van dik 18 procent.

  Met de prijszetting wil het voor de edelmetalen op de markten misschien niet zo goed lukken maar beleggers zijn daarom hun vertrouwen in goud, zilver en aanverwant niet kwijtgeraakt. Integendeel zelfs, de interesse voor zilveren munten blijkt groter dan ooit.

  De verkopen van de American Eagles, de zilveren munten zoals die door de US Mint worden geslagen, heeft recordniveaus bereikt. Dit jaar werd al voor een totale hoeveelheid van 40,2 miljoen troy ounces aan zilveren munten verkocht. Daarmee werd het vorige jaarrecord nu al gebroken.
  http://slimbeleggen.net/zilveren-munten-slepen-vs/

 • Ron

  Stefan,
  Wat de gek er voor geeft hahaha.
  Nee…werken, met bloed zweet en tranen voor een stukje papier, die zijn natuurlijk helemáál niet gek.:)

 • Stefan
 • Stefan
 • Gerard

  Bobbie
  Re. Goud raakt uit de gratie
  LONDEN (AFN) –

  Op zich is dat erg goed nieuws! Al lijkt het wat tegenstrijdig. Omzetten dalen ook, als bevestiging. Meestal is dat een bodembel. Als voorbeeld neem je maar eens de Griekse aandelen. Die stegen allemaal 100% en meer vanaf het dieptepunt van de Griekenland crisis. Kocht jij toen Griekse aandelen? NEE, maar dat had je wel moeten doen. Zo gaat het straks ook met goud en zilver.

 • Gerard

  Erk
  Re. Gold’s biggest issue: deflation ?

  Ja, daar maak ik mij ook de grootste zorgen over. Het is ook de reden voor de bearmarket sinds 2011. Maar als de crisis weer ergens oplaait, dan stijgt goud en zilver weer als eerste. En geloof me, die crisis gaat oplaaien als nooit tevoren. De vraag is alleen wanneer.

 • Gerard

  Erk
  Re. bobbie, ron en allemaal: wat rapporteert dat World Gold Council precies?

  Mijn ervaring is dat WGC er goed rapporteert. Regelmatig publiceren ze in een uitgebreide PDF file. Daarin vind je alle informatie die je hebben wil.

 • Erk
 • Mucho gusto

  @Rolf,
  Bedankt voor je antwoorden.
  Het is jammer dat de nederlandse middenklasse zich niet beschermt met wat goud en zilver. De kluizen in Singapore, hongkong en shanghai worden in record tempo gevuld.

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  @Much gusto;

  Ik zie net de vragen voorbij komen, dat was me niet eerder opgevallen.
  Hierbij dan ook alsnog de antwoorden.

  1 Zie jij afnemende omzetten in zilver (heb je bv meer verkocht dan vorig jaar ?)
  Ten opzichte van 2012 zijn er geen grote verschillen. Wel is het absoluut zo dat er vooral in 2011 veel goud en zilver is verkocht. Toen stegen de koersen van zowel goud als zilver met regelmaat en onze ervaring is dat juist dan veel klanten goud en zilver aankopen. Bij dalende koersen en gelijkblijvende koersen is er minder omzet.

  2 Wat is het percentage verkopers tov het aantal kopers (in ounces)
  Dat is een verhouding van 8 tot 1. Dus 8x meer kopers op de markt dan verkopers.

  3 Zie jij toenemende premies voor deze zilvermunten in de toekomst (maw een weinig aanbod van zilvermunten)
  De premie van de meeste munthuizen schommelen enigszins maar wel binnen een beperkte bandbreedte. Deze premies stijgen op momenten waarop heel veel beleggers tegelijkertijd munten willen aankopen. Dat hebben we gezien in april/mei tijdens de ”Cypruscrisis”, juist dan wordt er wereldwijd massaal gekocht. De munthuizen zijn vaak maar beperkt voorbereid op de toegenomen vraag met als gevolg een hogere premie en een hogere levertijd. Ik moet zeggen dat ik persoonlijk denk dat sommige munthuizen bewust lage voorraden aanhouden in dit soort gevallen omdat ze al snel 50% tot 100% meer kunnen verdienen als de premies verhoogd worden.

  Volgens mij zag ik in één van je vorige posts ook de vraag hoe het komt dat de levertijd oploopt. Dat komt niet door een tekort aan fysiek zilver, ook niet door oplopende levertijden bij de munthuizen, maar door onze eigen planning. We proberen zo voordelig mogelijk grote hoeveelheden munten in te kopen en maken daarbij een verdeling tussen de maple leaf en de philharmoniker munten. Eerstgenoemde is nu bijna uitverkocht, terwijl we nog wel ruime voorraden van de philharmoniker aanhouden. We hebben ons dus verkeken op de afname Maple Leaf munten, daarvan zijn er meer verkocht dan vooraf ingeschat.

  Het enige munthuis waar echt levertijden ontstaan is de US Mint, daar beginnen ze met de productie van de 2014 Silver Eagle. Overigens zal 2013 een nieuw topjaar worden voor de US Mint met vermoedelijk meer dan 40 miljoen Silver Eagles die in een jaar tijd zijn verkocht. Het gros hiervan wordt verkocht in Amerika en de meeste Europese klanten verkiezen de goedkopere maple leaf of philharmoniker.

 • Erk

  bobbie, ron en allemaal: wat rapporteert dat World Gold Council precies? De vraag naar fysiek of papieren goud? Met de dubbele vraag van China tov vorig jaar kan dat bijna niet, tenzij wellicht de leegloop van ETF-stock-goud als negatieve vraag wordt meegenomen? Zijn er zo veel minder gouden juwelen verkocht?
  Kortom, ik wil eerst precies weten hoe men dit meet.

 • Sebassol

  @OBL

  En percentagegewijs is het deel van China natuurlijk flink verminderd, omdat de schuld sinds 2011 flink gestegen is.

  Bij wijze van spreken was toen 1 triljoen (v/d 10 triljoen totale schuld) aan obligaties 10% wat nu bij wijze van spreken nog maar 6,5% van het totaal is.

 • Ron

  Om dat verhaal compleet te maken:
  De vraag naar PAPIER goud is gedaald tot het laagste niveau sinds 2009…en terrecht!

 • bobbie

  Goud raakt uit de gratie
  LONDEN (AFN) –
  De vraag naar goud is in het derde kwartaal gedaald tot het laagste niveau sinds 2009. Dat maakte de World Gold Council donderdag bekend.

  De wereldwijde vraag naar goud zakte in de periode van juli tot en met september tot 869 ton. Dat was 21 procent minder dan een jaar eerder en het laagste niveau sinds het derde kwartaal van 2009.
  De dalende vraag naar goud is goed zichtbaar in de prijs van het edelmetaal. Die is dit jaar met bijna een kwart gedaald en ligt nu bijna 40 procent onder het recordniveau dat in 2011 werd behaald. Sinds 2001 werd goud elk jaar duurder.

 • Stefan
 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Sebassol

  US staatspapier in chineese handen had zijn hoogtepunt in 2011. (Hoewel het onlangs bijna vergelijkbaar hoog was):
  http://qz.com/138671/slowly-but-surely-china-is-shedding-its-treasury-holdings/

  Let er wel op dat de grafiek in biljarden is (Trillion) dus een kleine terugang is al snel enkele miljarden (Billion)

 • Sebassol

  @OBL

  Zijn daar grafieken over? of worden die ook gemanipuleerd….

  Dingen zoals de FED-balans, hoe simpel is het niet om die te vervalsen? bijv. door te zeggen dat je $85 miljard per maand pompt terwijl je in werkelijkheid $200 miljard pompt…. komt toch niemand achter!!

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja

  Er zijn meerdere factoren aan te wijzen. De belangrijkste is wellicht dat er actief naar alternatieven voor de USD in het internationale betaal verkeer gezocht wordt. Maar minstens zo belangrijk is dat o.a. de chinesen US staatspapier afbouwen.

 • Nadja

  Sorry, waar is eigenlijk uit af te leiden dat we aan het EINDE van deze staan?

 • Nadja

  OBL-Rien, re: vooravond van het einde van deze vicieuze cirkel.
  Voor de puristen: omdat het af gaat lopen, was het eigenlijk geen vicieuze cirkel process, maar een uitstel van executie.
  Maar belangrijker: waar is eigenlijk uit af te leiden dat we aan het deze staan?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: USD omwisselen voor Yuan

  Dat noemt men ook wel de export van inflatie. Dit is de reden dat de inflatie in de US zo achterloopt op de inflatie in China. Door steeds sneller geld te drukken in de US zorgt hun import overschot er voor dat de inflatie het eerst in het buitenland optreed. De USD wordt daardoor relatief gezien steeds sterker. Er is zodoende een feedback loop ontstaan die de levenstandaard in de US tot ongekende hoogte en onhoudbare hoogte heeft opgestuwd. Waarbij een groot deel van deze (potentiele) levenstandaard stijging ook is omgezet de militaire dominatie van de US.
  Bijverschijnsel was dat veel echt werk uit de US naar het buitenland verdween. Normaal gesproken zou dit voor een dempend effect moeten zorgen, maar inertie en politieke invloeden hebben dit lange tijd verhindert.

  Nu staan we aan de vooravond van het einde van deze vicieuze cirkel.
  En dat gaat interresant worden…. zacht gezegd….

  PS: Ook de EU heeft hiervan meegeprofiteerd, zij het in mindere mate. Wat betreft het vergelijk EU/US valt ook te bedenken dat de US een vrijere markt heeft en zich dus sneller zou kunnen aanpassen. Ik zeg “zou kunnen” omdat er ook krachten aan het werk zijn die dit verhinderen. Wie er wint is nog niet te zeggen al zal de reactie op obamacare een goede indicatie geven.

 • temp242

  Nu mag er over geschreven worden in het Roze Gazetje,in 2008 daarover schrijven leverde je een levenslange postingban op. H Y P O C R I E T J E S.

  http://www.tijd.be/opinie/commentaar/Wingewest_voor_Parijs.9430558-620.art

 • Ron

  Gerard:

  Yellen, in Testimony, Says Fed Has More Work to Do.
  Was rond die tijd…en weer een kleinere kans op tamper.

 • Q&Q

  @Mucho gusto

  Er worden wel vaker vragen aan Rolf gesteld welke onbeantwoord blijven! ;)

  Onder andere de vraag over meldingsplicht aan wie en wat er verkocht is, vreemde zaak vind ik dit overigens!

  En volgens mij kopen de alu-hoedjes nog steeds, misschien wel via andere kanalen!? ;)

 • Mucho gusto

  Erik,
  Bedankt voor je antwoord. We zien wel of Rolf antwoord. Zijn goedrecht omdat niet te doen.
  Mijn gevoel zegt me dat het steeds moeilijker gaat worden om munten te kopen. In 2011 hadden we ‘lange’ leveringstijden omdat de ‘aluhoedjes’ (waar ik tot behoor) zilver kochten. Ik denk dat deze groep nu niet meer veel koopt, teleurgesteld dat de stijging van de prijs niet doorgezet heeft. Ik denk dat nu de smart money, china en india aan het kopen is.

  Groet

 • Gerard

  Waarom stijgt goud nu zo hard en onverwacht nabeurs, zo tegen 11 uur?
  Ik zie nergens een verklaring.

 • Erk

  Mucho gusto, re Rolf
  Mijn ervaring op dit blog is dat R zijn rollen hier beperkt tot:
  + facilitator voor dit blog, waarvoor dank
  + PM-promotor/verkoper, zie bovenstaande bijdrage
  Jammer, het zij blijkbaar zo, maar ik vind wel dat je als grootste NL-online-bulliondealer toch wat meer interessante NL-marktinformatie over de ontwikkelingen in de branche zou mogen geven. Of in ieder geval de links er naar toe.

 • Mucho gusto

  Hoi Rolf,
  Ik geloof niet dat mijn post veel aandacht heeft gekregen.
  Met een record aantal eagles verkocht dit jaar. De US mint houdt er voor 4 weken mee op half december. (ik weet niet of dit BAU is) Ik weet niet hoeveel philharmoniekers of maple leafs er dit jaar verkocht zijn en of die munterijen er ook een paar weken mee ophouden om te produceren.
  1 Zie jij afnemende omzetten in zilver (heb je bv meer verkocht dan vorig jaar ?)
  2 Wat is het percentage verkopers tov het aantal kopers (in ounces)
  3 Zie jij toenemende premies voor deze zilvermunten in de toekomst (maw een weinig aanbod van zilvermunten)

  Dank

 • Marc

  @ Gerard
  Dank voor je antwoord.

 • Lamberto

  Het Edelmetaal blog – The Silver Mountain munt uit doordat velen hier proberen vanuit verschillende invalshoeken inzicht te geven over wat er in de wereld van het geld speelt.

  Zo ook de bijdrage van @Michiel Peters over The Bretton Woods Commitee.

  Het gaf aanleiding om mij verder in deze materie te verdiepen.
  U moet over veel tijd beschikken om alle video’s te beluisteren.
  Het is een must voor al degenen die willen weten hoe er in de verschillende landen over het huidige geldsysteem wordt gedacht.

  Hier de linken die inzicht geven in wat er tijdens deze vergadering op in Washington is besproken.

  http://www.brettonwoods.org/page/events

  http://www.brettonwoods.org/event/2013-10-10-1200/2013-international-council-meeting

  http://brettonwoods.org/article/2013-international-council-meeting-charts-the-road-to-financial-stability-and-economic-growt

 • Nadja

  Foutje: als de bedrijven de “Yuans inleveren” moet zijn “Dollars inleveren voor Yuans”

 • Nadja

  Gerard, re: Om gekoppeld te blijven aan de USD moeten ze in verhouding evenveel bijprinten als de FED doet. en dat doen ze ook.
  Dat is een interessante! Dat zou betekenen dat China voor de door bedrijven verdiende USdollars deels Yuans uit het niets bijprint die ze dan gebruiken voor omwisseling als de bedrijven de Yuans inleveren bij de banken. Arme Chinezen, hun munt gaat mee naar de verdoemenis. Dat zou een verklaring zijn waarom ze massaal goud aan het kopen zijn, zeker ook Chinese particulieren.
  En ondanks al dat bijprinten (in VS, UK, JP, CHI en mindere mate EU) blijft de waardevermindering van de munten weg, maar ook weer logisch gezien het feit dat de relatieve waarde tov elkaar gelijk blijft en het bijgeprinte door de depressie/deflatie niet in omloop geraakt.
  Wat een wereld, duidelijk op weg naar een crash!

 • Gerard

  En goud is vandaag weer op weg de zoveelste bodemtik op 1275 uit te delen.
  Mooie instap punten.
  En straks weer wegwezen rond de 1350.

  Blijft niet eeuwig binnen die bandbreedte hangen.
  Maar zolang dat zo blijft kun je aardig wat korte ritjes maken.

 • Gerard

  nadja
  re. En hoe komt het eigenlijk dat nu pas de schulden van China zo opspelen en gevreesd worden? Omdat de economie in de rest van de wereld omlaag gaat (deflatie) en dat de groei van China gaat belemmeren?

  Cijfers Chinese economie kloppen niet altijd of zijn geheim. Het is een geleide planmatige economie met het bekende 4 jarenplan. Daarom komen de echte cijfers pas jaren later boven water. Vandaar.

  Verder, een goudstandaard werkt deflatie sterk op. En laat dat nu net datgene zijn wat ze met geweld aan het bestrijden zijn. Dus een goudstandaard is onmogelijk op dit moment.
  Een goudstandaard werk super in tijden waarin je inflatie wilt bestrijden of voorkomen. Bij ons was dat 1949 t/m 1971. Dat was er ook echt een tijd voor.

  China kan onmogelijk in z’n eentje een goudstandaard invoeren. Dan wordt het land veel te duur voor de export. De export zou helemaal stil vallen. Om gekoppeld te blijven aan de USD moeten ze in verhouding evenveel bijprinten als de FED doet. en dat doen ze ook.

  Denk eens na wat er gebeurt als je “schulden” gaat koppelen aan een goudstandaard. Kan toch niet zo moeilijk zijn?
  Dit zou Middelkoop toch ook moeten weten? Pas op, hij is niet onafhankelijk.

 • http://www.goudengeld.nl Michiel Peters

  In een filmpje van Karen Hudes was te zien dat een aantal BRICS
  landen hun handelsverschil al voor een flink deel vereffenen met goud.
  Geen idee of dat waar is, maar het zou mij niet verbazen, en het zou een
  bijzondere actie zijn.

  ik geloof ook niet echt in het idee van een goudstandaard of een partiele goudstandaard, maar niets op deze planeet wordt zo gemanipuleerd als goud, en is er vermoedelijk heel wat meer dan ons nu
  wordt verteld, dus of dat nu een geweldige standaard wordt… er zijn waarschijnlijk betere manieren te bedenken.

  De SDR is eigendom van het IMF, als resultaat van de vorige Bretton
  Woods… Als inderdaad vorige maand een nieuwe Bretton Woods heeft
  plaatsgevonden, is het nog maar de vraag in hoeverre de
  één-wereldvaluta van NWO-organisatie IMF inderdaad de juiste toekomst
  is… Als het goud van Amerika inderdaad echt in groten getale naar
  Azie en vooral China is gegaan, (opgeslagen in amerika) zou mogelijk China een nieuwe reserve
  en handels-valuta kunnen lanceren. Mogelijk biedt de IMF dan met de
  SDR wel nog een aardige optie voor niet BRICS landen om hun
  onderlinge-schulden te vereffenen met iets dat wat meer waarde vast
  is, maar is dat het?

 • Erk

  Deflatie in aantocht!
  http://www.reuters.com/article/2013/11/13/us-investment-deflation-analysis-idUSBRE9AC06720131113
  Steeds vaker in de MSM, behalve nog niet zo in NL, waar ik verwacht dat morgen feest gevierd gaat worden omdat de economie tussen 0 en 0,5% gegroeid is.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja, nee, ik bedoelde dat er geen logische reden is voor:

  “Alle geld bij elkaar = waarde van goud”

  Zelfs als men een goud standarad invoert. Vergeet niet dat men niet eens weet hoeveel geld er eigenlijk is. Om dan ook nog eens getallen uit de lucht te trekken is dan al helemaal het toppunt van onzinnigheid imo.

  Maar er is ook geen logische reden om goud als geld te gaan gebruiken. Wat als geld gebruikt wordt is so wie so een politiek thema, of op zijn best een voorkeur van de mensen.

 • Nadja

  OBL-Rien, re: Er is geen enkele logische reden waarom dit het geval zou moeten zijn.
  Je bedoelt dat er geen enkele logische reden is voor invoering van een goudstandaard?
  Dan ben ik het met je eens dat het de spreker diskwalificeert en ik geen zin meer heb om verder te luisteren/lezen.

 • Nadja

  Gerard, re: De enige reden die ik kan bedenken om een wereldmunt op goudstandaard in te voeren is om “bewust” en versneld de deflationaire collapse aan te gaan.

  Zou je dit svp wat verder kunnen toelichten zodat ik het volledig begrijpen kan? Bedankt alvast.
  En hoe komt het eigenlijk dat nu pas de schulden van China zo opspelen en gevreesd worden? Omdat de economie in de rest van de wereld omlaag gaat (deflatie) en dat de groei van China gaat belemmeren?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Bitcoins

  Toen ik in 2001 in goud en zilver instapte was dit grotendeels onbekend bij massa.
  In 2006/2008 waren de PMs bekend, maar werdt door mainstream met volle kanonnen geschoten op goud en zilver.

  Toen ik in 2010/2011 in bitcoins begon was dit grotendeels onbekend bij de massa.
  Nu in 2013 zijn de bitcoins bekend, maar struikeld nog steeds iedereen over zijn eigen voeten om toch maar zo snel mogelijk te verklaren dat bitcoins uiterst gevaarlijk zijn en geen goede investering.

  Wel, we zullen zien…

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja Re: goud gelijk aan alle geld dat in omloop is

  Dat wordt inderdaad door die mensen gezegd, maar dat maakt het nog niet waar. Er is geen enkele logische reden waarom dit het geval zou moeten zijn. Zeggen dat dit wel zo zou moeten zijn is in mijn ogen een onmiddelijke disqualifiatie van de spreker.

 • Mucho gusto

  Hallo,
  Rolf verteld niet waarom de levertijd voor munten oploopt. Dat is gissen.
  Hier lees ik wel in een artikel (zie de link) dat de US Mint aan vooraanstaande dealers heeft aangekondigt dat ze de productie van silver eagles per 9 december stopzet en dat ze de daarop volgende 4 weken geen verkopen zal doen.
  http://www.silverdoctors.com/us-mint-alerts-primary-dealers-silver-eagle-production-to-be-halted-for-4-weeks/
  De afgelopen week hebben we het RECORD gebroken mbt het aantal silver eagles dat door de US mint is verkocht. (Bijna 40 miljoen stuks 1 ounce). Een punt van aandacht is dat de US Mint de afgelopen 2 weken iedere week precies 500.000 stuks hebben verkocht. (niet alleen is dat veel minder dan ze gemiddeld over het hele jaar hebben verkocht, het zijn ook hele aantallen en de afgelopen week zijn de aantallen aan elkaar gelijk.) Dan vertrouw ik de cijfers weer niet. Ik verwacht dat ze meer verkocht hebben.
  http://www.silverdoctors.com/us-mint-breaks-all-time-annual-sales-record-for-silver-eagles/#more-34680
  Maar goed, hoe het ook zijn mag de vraag naar zilver door de particulieren daalt niet, maar stijgt juist. Zie ook de enorme partijen zilver die India op dit moment opkoopt aldus de verhalen in de media. De conclusie die ik trek is dat de lage prijzen geen gevolg zijn van een afnemende vraag naar fysiek zilver (of de zilver verwerkende industrie moet niks te doen hebben), maar een andere oorzaak hebben.
  @Rolf
  1 Zie jij afnemende omzetten in zilver (heb je bv meer verkocht dan vorig jaar ?)
  2 Wat is het percentage verkopers tov het aantal kopers (in ounces)

  Dank

 • Mucho gusto

  Hallo,
  Rolf verteld niet waarom de levertijd voor munten oploopt. Dat is gissen.
  Hier lees ik wel in een artikel (zie de link) dat de US Mint aan vooraanstaande dealers heeft aangekondigt dat ze de productie van silver eagles per 9 december stopzet en dat ze de daarop volgende 4 weken geen verkopen zal doen.
  http://www.silverdoctors.com/us-mint-alerts-primary-dealers-silver-eagle-production-to-be-halted-for-4-weeks/
  De afgelopen week hebben we het RECORD gebroken mbt het aantal silver eagles dat door de US mint is verkocht. (Bijna 40 miljoen stuks 1 ounce). Een punt van aandacht is dat de US Mint de afgelopen 2 weken iedere week precies 500.000 stuks hebben verkocht. (niet alleen is dat veel minder dan ze gemiddeld over het hele jaar hebben verkocht, het zijn ook hele aantallen en de afgelopen week zijn de aantallen aan elkaar gelijk.) Dan vertrouw ik de cijfers weer niet. Ik verwacht dat ze meer verkocht hebben.
  http://www.silverdoctors.com/us-mint-breaks-all-time-annual-sales-record-for-silver-eagles/#more-34680
  Maar goed, hoe het ook zijn mag de vraag naar zilver door de particulieren daalt niet, maar stijgt juist. Zie ook de enorme partijen zilver die India op dit moment opkoopt aldus de verhalen in de media. De conclusie die ik trek is dat de lage prijzen geen gevolg zijn van een afnemende vraag naar fysiek zilver (of de zilver verwerkende industrie moet niks te doen hebben), maar een andere oorzaak hebben.
  @Rolf
  1 Zie jij afnemende omzetten in zilver (heb je bv meer verkocht dan vorig jaar ?)
  2 Wat is het percentage verkopers tov het aantal kopers (in ounces)

  Dank

 • http://www.goudengeld.nl Michiel Peters

  @Gerard

  Een volledige goudstandaard zal er denk ik ook zeker niet komen, maar een Partiele goudstandaard is geen volledige goudstandaard. Zijn scenario is dat ze samen met China Amerika en Europa samen een nieuwe handelsmunt voor olie e.d willen (SDR’s) Poetin wil maar een ding en dat is een hoge olieprijs. Als de goudprijs zal stijgen en ze gaan over op het verhandelen van olie middels die SDR’s dan zal de dollar niet meer als wereldmunt gebruikt worden en kunnen ze toch alsnog de geldpers aanzetten en de inflatie verhogen? Immers is het geen volledige goudstandaard.

 • Lamberto

  @Ron

  Op onderstaande data heb ik al op deze site over de overheid en Bitcoin bericht.
  Tot op heden kan ik er niet voor warm lopen.
  Er kleven voor mij nog te veel haken en ogen aan wat betreft veiligheid en fiscale consequenties.

  02-04-2013
  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/04/02/usa-und-eu-wollen-bitcoin-an-die-leine-nehmen/
  ————————–

  06-04-2013
  Leest u even mee.
  Alles is gewoon traceerbaar.
  De overheid heeft niet een vinger, maar een hele hand in het Bitcoin gebeuren.
  Bitcoin naar de bank
  Bitcoin-Central heeft het in Frankrijk voor elkaar; transactieverwerker Acoba en de Franse bank Credit Mutuel hebben de goedkeuring van de autoriteiten gekregen om voor Bitcoin op te treden als een bank. Volgens Bitcoin-Central is het voor het eerst dat digitale valuta via een bank kan worden verhandeld, binnen de Europese regels. Klanten kunnen een rekening op naam hebben bij Credit Mutuel en zijn gezekerd door de ‘Garantie des dépôts’, de Franse garantiestelling voor spaartegoeden. Binnen een paar maanden worden stortingen geaccepteerd en kunnen andere valuta voor Bitcoins worden ingewisseld.
  ————————

  07-04-2013
  De bankoverval op een Bitcoin-beurs is kinderlijk eenvoudig gepleegd.
  De buit was relatief klein, maar de inspanning ook.
  Dankzij meisjesachternamen en geboorteplaats.

  http://webwereld.nl/analyse/113701/bitcoin-bankrovers-benutten-brakke-beveiliging.html

 • Gerard

  Bandini
  Zeker oppassen met goudmijnaandelen.
  Ik heb al heel regelmatig daarvan 2 dingen getipt:
  1. Vis op de absolute bodem. Hengel dit bij voorkeur op met een short put.
  2. Zet dit tegelijkertijd vast met een long put.
  Sluit de positie maar weer met een goudprijs tegen de 1350.

  Maar de fundamentals worden wel wat slechter. Dat heeft alles te maken met de scherpe kering richting deflatie van vorige week. Zowel de Euro als de USD. En daar kwam vandaag de Britse pond ook nog bij.

  Tegen deflatie aan keldert alles naar beneden, aandelen, obligaties, huizen, goud, en noem maar op. Gelijk aan 2008. Alleen “cash is king”. Ook toen, en nu weer.
  Je moet hier niet zenuwachtig van worden. Gewoon geduld hebben. De gouden tijden komen daarna gewoon weer terug.

 • Gerard

  Marc
  re. In het filmpje van Middelkoop schetst hij het scenario dat er een geleidelijke overgang komt naar een wereldmunt.

  Daar geloof ik niet zo hard in!
  Denk maar eens goed na. Het kan gewoon niet. Want met een goudstandaard kunnen de schulden niet verdampen. Een goudstandaard is nu eenmaal waardevast.
  We weten dat de enige oplossing van deze schuldencrisis een zeer hoge inflatie is. Met goudstandaard NIET mogelijk.
  En vergis je niet in China. Dit land blijkt nu de hoogste schulden ter wereld te hebben. De printers in China staan OOK op volle toeren. Nu blijkt vele malen harder dan de FED ooit gedaan heeft.
  De enige reden die ik kan bedenken om een wereldmunt op goudstandaard in te voeren is om “bewust” en versneld de deflationaire collapse aan te gaan.
  Geloof dus niet in een goudstandaard. NOOIT. Hooguit nadat alle bezit t.o.v. schulden zijn gesaneerd. Maar dan zijn we echt wel een WO3 verder.

  Dat China de wereld leegzuigt van Westers goud lijkt mij verder logisch. De handelsbalans China staat vol USD. Van dat waardeloos papier kopen ze de goud papiermarkt leeg en laten dat netjes fysiek leveren.

 • http://www.goudengeld.nl Michiel Peters

  @Ron,

  Het is misschien goed mogelijk om geld te verdienen met Bitcoin’s, maar ik zou het anderen toch af willen raden, en het gewoon op goud en zilver te houden. Als je wilt speculeren en rendement wilt halen zijn er veiligere manieren.

  Het probleem met Bitcoin’s is dat als het veel groter wordt en meer mensen gaan handelen in bitcoins is dat ze hier een stokje voor kunnen steken. Het heeft weliswaar de zelfde principe’s van goud en zilver, zoals het niet kunnen bijdrukken, maar het blijft speculatief. Wees dus op je hoede!

 • Ron

  De beurt aan zilver komt vanzelf. Leuke prijsverhouding:
  De waarde van de bitcoin is de afgelopen dagen naar een nieuw record gestegen. De prijs van het virtuele betaalmiddel bereikte afgelopen weekeinde ruim 395 dollar en ging dinsdag opnieuw naar een stand van ruim 391 dollar, zo meldden Amerikaanse media. Een jaar geleden noteerde de bitcoin nog op zo’n 20 dollar.

 • http://www.goudengeld.nl Michiel Peters

  Is er een mondiale systeemwijziging op komst?

  Onlangs is het bericht naar buiten gekomen over de De-Americanisatie en de verkoop van s’wereld’s grootste Americaanse kluis aan China. Deze kluis staat recht tegenover die van America en de FED.
  Dit zal uiteraard niet zonder toestemming van Het Witte Huis gebeurd kunnen zijn en blijkbaar is er een plan om samen met China en Europa een wijziging door te voeren. Of lijkt dit op complotdenken?

  De mogelijkheden in dit systeem wat al sinds 1944 bestaat raken op. Dit systeem is ontwikkeld doordat America profijt wilde hebben van de komende overwinning in de 2e wereldoorlog. Toen America niet meer in staat was hun dollars om te ruilen voor goud, werd ook de koppeling met de goudstandaard in 1971 losgelaten. America heeft daarna 40 jaar hard moeten werken om de dollar sterk te houden.

  Inmiddels zien ook veel andere landen al in wat voor spelletje America aan het spelen is en is America ook bang dat China hun dollars gaan dumpen. Ook andere landen hebben wel is geprobeerd om olie niet in dollars te verkopen, maar in euro’s bijvoorbeeld. Ook Khadaffi moest plots verdwijnen toen hij dit probeerde.

  Het is daarom heel goed mogelijk dat er een plan is dat China net zoveel goud als America en Europa heeft, om dit vervolgens te gebruiken om samen een nieuwe handels valuta te gebruiken voor bijvoorbeeld olie. Dit zouden de SDR’s kunnen zijn, waardoor we eigenlijk weer een partiele goudstandaard hebben en we er weer een aantal jaar mee vooruit kunnen. Aangezien een mondiale schuldsanering er niet zal komen, en verhoogde inflatie ook niet zo’n goede oplossing lijkt. toch?

 • Marc

  @ Gerard
  In het filmpje van Middelkoop schetst hij het scenario dat er een geleidelijke overgang komt naar een wereldmunt.
  Omdat zowel de VS als Europa en China een ongeveer gelijke hoeveelheid goud geaccumuleerd hebben in 2014 zouden ze dan geleidelijk overgaan op de wereldmunt.
  U schetst het scenario van een deflationary collaps.
  Vanwaar deze totaal uiteenlopende denkwijzen?
  Gaat het erom wie het eerste een grote fout begaat, of wie het eerste het vertrouwen in het systeem verliest.
  Ik zie hier namelijk 2 mensen die goed weten wat er aan de hand is in de wereld en toch, wat is het meest voor de hand liggende scenario?
  (p.s. in beide scenario’s is het handig pm’s te bezitten)

 • Lamberto

  @Bandini

  Beste Bandini,

  Houdt u er alstublieft rekening mee dat er veel leergierige webloggers deze site bezoeken.
  Mocht u in het vervolg weer verwijzingen naar interessante personen plaatsen, dan graag een link.

  De postings op internet van de door u genoemde Daniel Amerman zijn bij het openen van volgende link te bekijken.

  http://danielamerman.com/aHome.htm

 • bandini

  @Nadja. Ik denk dat Gerard reeds goed heeft aangegeven waarom mijnaandelen zo zwaar gezakt zijn. Hij haalde aan dat bijna iedereen handelt op basis van TA waardoor na een daling van 20% bij goudmijnaandelen de verkoopsgolf pas goed op gang is gekomen. Het probleem is dat ze nu in principe nogmaals 50% kunnen dalen, en dan nogmaals 50%, een beetje zoals de rente van overheidsobligaties kan blijven dalen. Mogelijks is er nu bodemvorming, maar echt zeker ben je nooit, zeker als aandelen zouden crashen. Gerard heeft wel goed aangegeven dat bij een stijging van min 2 maanden met stijgend on balance volume er mogelijks sprake is van een nieuwe uptrend. Tot nu toe blijft dit wat koffiedik kijken. Op de site van monetary metals wordt trouwens continu bijgehouden of er reeds backwardation is of niet (trend meer aanvragen voor fysiek ipv papieren goud) en tot nu toe blijft het fluctueren. Op dit moment is er dus nog steeds geen tekort aan goud. Ik wou gewoon even aangeven dat je je niet teveel mag vastpinnen op de prijs van goud (zogezegd 7000 dollar per ounce). Dit is even fictief als de officiële waarde van goud vandaag nl. 42 dollar.

 • Nadja

  bandini, re: goudmijnaandelen
  Het lijkt mij logisch dat bij een daling van de goudprijs (in dollars) de waarde van de mijnaandelen (in dollars) meezakt. Immers de omzet van de mijnen wordt bepaald door de goudprijs.
  Op voorhand dank voor uw uitleg waarom u het opmerkelijk lijkt te vinden waarom mijnaandelen gezakt zijn. Ook Willem Middelkoop zal het interessant vinden vermoed ik, wetende dat hij ook af en toe op dit blog kijkt :-)

 • bandini

  @Q&Q. “Zo simpel is beleggen feitelijk” … Dit is net de val waar velen in trappen. Beleggen is nog nooit zo moeilijk geweest door het spanningsveld tussen enerzijds de natuurlijke deflatietrend (kondratieff) en anderzijds de geldstimuleringsmaatregelen van de ECB. De zogenaamde werkelijke waarde van goud gold een jaar geleden ook al en toch zijn goudmijnaandelen ongelofelijk gezakt in waarde. Daniel Amerman heeft trouwens interessante artikelen over hidden inflation taxes.

 • Nadja

  OBL-Rien, re: goud gelijk aan alle geld dat in omloop is

  Wordt dat niet gezegd door mensen die denken dat we volledig terug naar de goudstandaard gaan?

 • Sebassol

  Omdat alle waarde in omloop gedekt moet zijn tegenover iets zeer waardevols, zoals goud.

  Mijn collega denkt dat iedere euro/dollar gedekt is door goud, toen ik hem laatst vertelde dat dat niet meer het geval was geloofde hij mij niet en verklaarde me min of meer voor gek!!

  De mainstream media doet z’n werk goed concludeer ik dan.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: “een kwestie van eighth grade math”

  En de logica van een 0-grade.
  Wat een onzinnig artikel. Waarom zou goud gelijk moeten zijn aan alle geld dat in omloop is?

 • Q&Q

  “Goud per ounce $ 7.000.- ?”

  Jack Hoogland publiceert in de Nieuwsbrief van http://www.stocktradingnieuws.com een artikel dat goudbezitters (en ook potentiële kopers) moet doen watertanden. En toch lijkt het zeer reëel als we alleen al naar het geknoei en gestuntel van overheden en banken kijken. Zoals de ECB nu net de rente voor banken en landen heeft verlaagd tot 0,25 %. Als ik land of bank was zou ik met karrenvrachten gaan lenen en weer uitlenen tegen een veel hogere rente. Voor een hypotheek betaal je al vlug 3 % en dat is twaalf keer zoveel!!

  Zie artikel Jack Hoogland hieronder:

  Artikel van Jack Hoogland:
  Een kind van 10 jaar kan het uitrekenen…

  Dat de werkelijke waarde van een ounce goud op dit moment rond $7000 ligt, is volgens valuta-expert Jim Rickards (zie dit artikel) een kwestie van eighth grade math.

  Het is een kwestie van de totale hoeveelheid papiergeld in omloop delen door de totale hoeveelheid goud. Een kind van 10 jaar kan zoiets uitrekenen.
  En omdat de hoeveelheid papiergeld in omloop véél sneller stijgt dan de hoeveelheid goud, stijgt de werkelijke waarde van een ounce goud iedere dag.

  Werkelijke waarde 435% hoger dan huidige marktprijs
  Als de werkelijke waarde van iets fors hoger ligt dan de huidige marktprijs, dan weet je als belegger dat je een situatie hebt waar je op moet inspelen.

  De werkelijke waarde van goud ligt minimaal 435% hoger dan de huidige goudprijs. En dus is het een fantastisch idee om goud te kopen.
  Een goudproducent die nu netto $100 per ounce goud verdient, gaat bij een $7000 goudprijs maar liefst $5800 netto verdienen. Da’s 58 keer zoveel.

  Met aandelen van een goede goudproducent profiteer je dus nog véél harder van een stijgende goudprijs.
  Zo simpel is beleggen feitelijk. Een kind van 10 jaar kan het uitrekenen…

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/11/goud-per-ounce-7-000/

 • Nadja

  Bandini, re: Antal Fekete
  Ook van mijn zijde bedankt voor het noemen van de naam van deze man en zijn link.

 • Lamberto

  @bandini

  Bedankt voor het noemen van de naam van Prof. Antal Fekete.
  Ik heb zijn publicaties opgezocht, en mijn belangstelling naar de rest van zijn werk werd gewekt tijdens het lezen van het interview welke hij op 27-10-2013 aan Third Daily Bell heeft gegeven.

  Vooral bij het lezen van de volgende tekst in het interview begonnen al mijn alarmlampjes te branden.

  “Everybody is expecting hyperinflation, but what we are getting is hyper deflation”.

  Hieronder de link naar zijn publicaties over de afgelopen jaren.

  http://www.professorfekete.com/articles.asp

 • Nadja

  Gerard, re: China het grote probleem
  Je opmerking over China doet me denken aan een analogie dat het in 1929 ook het land met de hardst gegroeide economie en tevens de wereldschuldeiser was, die de complete wereldwijde depressie in de jaren 30 inleidde. Misschien zijn de deflatieperiode in Japan en de crash in 2008 slechts voorbodes geweest en gaat de finale crash ingezet worden door de nieuwe “leider”. Is het immers ook niet zo dat China de rest van de wereld er nog redelijk boven op gehouden heeft in de afgelopen moeilijke jaren, bijvoorbeeld door het opkopen/houden van VS en EU staatsobligaties en door het lag houden van de prijzen. Mijns inziens kan de genadeslag voor een finale wereldwijde collapse wel eens ingezet worden door China, gelijk dat dus in 1929 gebeurde door VS.
  En dat dit in de pijplijn zit zou ook kunnen verklaren waarom de Chinese staat en particulieren daar al enige tijd massaal goud aan het kopen zijn. Zij voelen noodzaak voor een “safe heaven” in onzekere tijden goed aan.

 • bandini

  @Gerard. Denk je dan niet dat financiële instellingen proactief inspelen op de daling van de ECB-rente door mee overheidsobligaties aan te kopen. Antal Fekete heeft hier een interessant artikel over geschreven ‘the fed as an engine of deflation’ (2009). Hierin schetst hij hoe met elke rentedaling een vraag naar overheidsobligaties gestimuleerd wordt, wat op zich een deflatoir signaal is.

 • Ron

  Even hulp gevraagd:
  In bezit van beleggershypotheek.
  Heb keuze in de 5 dynamic mix fondsen van ing.
  Zit nu in fonds 5 met 90% aandelen en 10% obligaties.
  Stel ik verwacht een aandelencrash, dan kan ik natuurlijk? Beter switchen naar fonds 1 met 90% obligaties en 10% aandelen…de vraag is echter…wat doet de waarde van obligaties bij een aandelencrash, worden die meer of minder waard, heeft met rente te maken?..en zijn ze dan wel makkelijk verkoopbaar om na een crash weer terug te switchen naar fonds 5?

 • Ron

  Re:lage lonen.
  Het viel mij op dat de groot metaal een cao loonsverhoging kreeg ban 4.2% terwijl er slechts 2,5 was geeist…vanwaar die gulheid?:)

 • Gerard

  Het grote probleem heet China.
  Hier is men erg pessimistisch over. Nu blijkt dat de hoge groei, GDP, alleen voort gekomen is van enorme schuld opbouw. In procenten van die GDP vele malen hoger dan de VS en Europa bij elkaar. Men verwacht dat dit fout gaat aflopen. Dit gaat het Westen erg hard raken. Veel nieuwe ontwikkelingen staan ons te wachten.

 • Gerard

  Nadja

  Klopt helemaal.
  Overigens, het zijn volgens mij niet de instituten die obligaties opkopen van griekenland. Het was, is, en blijft de ECB die dat voor een groot gedeelte doet. Overigens ook in Spanje en Portugal. De enige reden dat de rente daalt.
  Maar dit staat verder los van de deflatie spiraal. De spiraal die nog steeds gevoed wordt door sterk dalende gemiddelde inkomens. Gevolgd door de prijzen.
  Dit kan lang goed gaan, maar niet eeuwig. Japan gaat het ook al lang goed, maar daar is de werkloosheid nog nooit onder de 4% geweest. Dat is hier wel even anders.

 • Nadja

  @ bandini: re: deflatiesignaal.
  Goed punt, kan ik me in vinden!

  @ ron: re: geld minder waard.
  Volgens het deflatie-scenario (zie “Kern van het probleem” en “Deflatie in aantocht” (Mecking)) zouden in de wintertijd de aandelen in waarde dalen en geld meer waard worden. Door het bijprinten in VS, UK, JP en in mindere mate in EU zouden de valuta weliswaar ondermijnd worden, doch omdat iedereen het doet en omdat het geld buiten de reele economie blijft verandert er blijkbaar uitendelijk bijna niets in het relatieve waardes van de valuta. Gerard, hoe kijk jij hier tegen aan?

 • Erk

  Ron: re: Since it’s currently high and rising, these banks are looking at multi-billion dollar losses. And as these losses mount, the pressure grows to bite the bullet and close out their short positions by buying back their gold. When one bullion bank does this, the others will be forced to follow, producing a classic “short squeeze,” in which all the major bullion banks try to buy at once, sending gold through the roof.

  Twee feiten:
  1. Sinds begin dit jaar is goud stevig naar beneden gegaan. Dus niet: high en rising. Als de bullionbanks onderweg fysiek verkocht hebben, hebben ze nu bij 1275 een aardige winst gemaakt als ze nu weer zouden kopen. De vraag is wel of het fysieke goud er is als ze nu zouden willen kopen. Als we de volumes zien die dit jaar vanuit London via Zwitserland naar Azie vertrokken zijn, kan ik me dat niet voorstellen. Die banken zijn niet dom om te weten dat dat goud niet makkelijk terug te halen is. Vandaar dat ik wat bedenkingen heb bij het verhaal dat dat ge-lease-d goud is.
  2. Momenteel staan banken al een aantal maanden long op de papieren beurzen, hoewel dat niet noodzakelijkerwijs de bullionbanks zijn, maar toch een interessant feit.

 • Ron

  Nadja, als je dan nog goud kunt kopen…
  En die aankomende crash op de aandelen markt?..komt die wel?
  Wie weet schieten alle indices wel de lucht in met een currency war?
  Geld wordt immers minder waard dus aandelen stijgen?

 • bandini

  Dag Nadja, ik weet niet of daling rente in Griekenland, Italië en Spanje iets zegt over de sterkte van de eurozone. Het lijkt gewoon een duidelijk deflatiesignaal. Het is waarschijnlijk moeilijk te zeggen wie op dit moment die obligaties koopt, maar wellicht zijn het institutionele beleggers die vooruit kijken en de actie van de ECB een deflatoir signaal zien. Wellicht zijn het dezelfde institutionelen waar het goedkope geld van de ECB terecht komt.

 • Nadja

  Voor alle euro sceptici onder ons: Griekse tienjaarsrente daalt onder 8 procent en Spanje en Italië naderen 4 procent met rasse schreden
  Blijkbaar maken beleggers zich steeds minder zorgen voor de risico’s. Teken van een krachtige eurozone tijdens een korte opleving in de depressieperiode.

 • Nadja

  Oeps, en weer zitten we in de buurt van de bodem. 1275, zie vorige bijdrage van Gerard.
  En dus ga ik weer wat Maple Leafs kopen.
  Gerard, hoe vaak gaan we deze bodem aantikken: 7, 8, n maal?
  Vanuit TA oogpunt, hoe steviger de bodem, klopt?
  Mijn verwachting: tenzij er iets gebeurt wat om een safe heaven vraagt, blijft het in de contreien van 1275-1350 totdat het brede beleggingspubliek inziet dat:
  + we nog vele jaren in een economische depressie verkeren;
  + beleggen in aandelen daarom minder interessant wordt omdat de koersen de waarde niet rechtvaardigen;
  + vastgoedinvesteringen beter uitgesteld kunnen worden omdat uitstel betekent dat het goedkoper wordt (deflatie),
  kortom het duidelijk wordt dat we in een deflationary collapse zitten. Dan pas zal het beleggingspubliek maatregelen gaan nemen om het vermogen veilig te stellen, om zich in te dekken tegen faillisementen. Dan komt het “rendementsloze” PM om de hoek kijken. Maar het zou me niet verbazen dat we dan al weer een jaar verder zijn, omdat de deflationary collapse een langzaam proces is en we nu weer aan een paar kwartalen minimale groei toe zijn. Een korte opleving in de downtrend.

 • Ron

  Central bank manipulation is about to backfire. The world’s central banks, led by the U.S. Federal Reserve, have been making up the difference between mine production and gold demand by secretly dumping their gold on the market. They do this by lending their gold for a nominal interest rate to “bullion banks” like JP Morgan Chase and Citigroup, which then sell it and invest the proceeds at higher rates. Because the banks are obligated to return this gold to the central banks, they’re “short” the metal. At some point in the future they have to buy this gold back on the open market. If gold’s price is low, they make money, and if it’s high, they lose. Since it’s currently high and rising, these banks are looking at multi-billion dollar losses. And as these losses mount, the pressure grows to bite the bullet and close out their short positions by buying back their gold. When one bullion bank does this, the others will be forced to follow, producing a classic “short squeeze,” in which all the major bullion banks try to buy at once, sending gold through the roof.

 • Ron

  Waarom goud zo lang mogelijk onaantrekkelijk maken?:
  The U.S. is now the world’s biggest debtor nation, and our current economic expansion is only possible because Japan, China, and Europe are willing to finance our trade deficit by, in effect, lending us $800 billion a year. They do this by taking the dollars we pay for their Toyotas, French wine and Chinese electronics, and using them to buy U.S. bonds and other financial assets.

  Add it all up, and U.S. debt now comes to about $60 trillion, or $800,000 per family of four, a clearly unsustainable burden. When our trading partners figure out that we’re no longer solvent, they’ll stop lending us money (that is, they’ll use their dollars to buy euros or yen or gold rather than U.S. bonds), and the value of the dollar will plunge. The process has already begun, with decreasing demand for dollars sending the value of the dollar down by more than a third in this decade. But this is just the beginning.

 • Lamberto

  Laat ik nu mijn hele leven gedacht hebben dat schulden alleen afbetaald kunnen worden door zuiniger te leven en harder te werken.
  Moet ik op mijn oude dag nog beleven het steeds bij het verkeerde eind te hebben gehad.
  De meisjes en jongens van de windmolens en zonnepanelen partij weten het veel beter.
  Leest u de inhoud van onderstaande posting geschreven door Alfred Kleinknecht Hoogleraar economie aan de TU Delft voor Bureau de Helling wetenschappelijk bureau GroenLinks.

  Gerard help mij eens uit de droom.

  http://bureaudehelling.nl/artikel/is-de-eurozone-op-weg-naar-echte-oplossingen

 • Nadja

  Ron, re: bedrijven met schuld
  Aan het hebben van schuld is in principe niets mis mee, mits het geld goed geinvesteerd wordt en mits de schuldhoeveelheid niet uit de hand loopt.
  Goed investeren betekent dus niet lenen voor een vakantie maar lenen om er na investering structureel op voor uit te gaan, bijvoorbeeld door een weg aan te leggen waardoor file en brandstof-kosten bespaard kunnen worden of door een training te volgen waardoor je je werk efficienter/effectiever kunt doen.
  En het uit de hand lopen van de schulden? In NL is de optelsom van publieke en private schulden boven de 300% van het BBP. En helaas, met dat percentage ben je het punt gepasseerd om nog structureel groei te kunnen realiseren. De som van groei en rentelasten blijft negatief. Dat gebeurt tijden een depressie, zoals in de jaren 30 en nu ook weer. Korte oplevingen kunnen er lijken te zijn – zoals wellicht later in de week het CPB rapporteert dat er een minimieme groei was in Q3 – maar bedenk daarbij dat het kunstmatig laaghouden van de rente en blijven opkopen van staatsobligaties onmogelijk is en dus de trend structureel omlaag blijft. Alleen een schuldvereffening gaat als enige oplossing soelaas bieden.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Ron

  Hoezo schuld? De meeste bedrijven zijn gezonde geld opleverende ondernemingen. Niet allemaal, maar daar moet je als potentiele investeerder zelf achter zien te komen. Maar niemand dwingt je aandelen te kopen. (Behalve de overheid dan, want die dwingt de mensen in pensioenfondsen die op hun beurt aandelen kopen)

 • Ron

  95% van de bedrijven op de beurzen hebben een lening/schuld..onderaan de streep dus onder 0.
  Of ze nu 10%, 50% of 100% in waarde dalen….eigen vermogen blijft 0….of zie ik dat verkeerd?
  Ik zie al een hele tijd niet in waarom ik in godsnaam moet BETALEN voor een aandeel…eigenlijk zeg je…ik wil graag een stuk schuld overnemen en betaal daar graag voor!

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Erk

  Re: Controle door CB over geldhoeveelheid

  Niemand weet hoeveel geld in omloop moet worden gebracht. Dat bepalen we met z’n allen. De CBs kunnen alleen hierachteraan hobbelen en proberen achteraf de effecten te compenseren door geld te pompen of op te lappen. De markt bepaalt wat er komt, inflatie of deflatie, niet de CBs.

  Wat betreft “enorm beschikbaar vermogen” moet ik echt hartelijk om lachen. Vergeet nooit dat kapitaal en geld twee verschillende dingen zijn. Zeker we kunnen (en zullen) nog veel met getalletjes heen en weer schuiven en zo pretenderen een oplossing nabij te zijn. Maar uiteindelijk zal jan modaal de rekening betalen want alles wat hem beloofd is en waar hij op rekent is er gewoon niet.

 • Erk

  Gerard, OBL-Rien, bedankt.
  De geldvernietiging door zo’n crash gebeurt naar ik begrjp dus volledig automatisch, zonder dat de CB iets hoeft te doen.
  En inderdaad zijn de dekkingen, derivaten genoemd naar ik aanneem, of eigenlijk het gebrek aan dekking na een aandelen of vastgoed waardedaling het grote probleem vanwege risico voor faillisementen.
  Wat ik me wel nog afvraag is hoe een CB kan bepalen hoeveel geld in de roulatie moet worden gebracht. Afgelopen week had Robin Fransman een voorstel over gebruik van pensioenpremies voor aflossing van hypotheken, en hij zei dat NL ondanks de publieke en private schulden een enorm beschikbaar vermogen heeft (pensioenvermogen, vastgoed, etc.). Wordt de door de CB in omloop te brengen geldhoeveelheid afgestemd op dat beschikbare vermogen in een land, of hoe zit het precies?
  Bedankt alvast voor jullie reactie.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Erk

  Re: Huis

  Een deel is overgemaakt, maar de notaris heeft nog geen “all clear” sein gegeven. Dus ik moet toch nog even wachten.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Erk

  Re: Stel dat de aandelenbeurs 50% in waarde afneemt

  De effecten hangen een beetje af van de vraag hoe die 50% die verdwenen is gebruikt werd. Een groot deel van die 50% was waarschijnlijk so wie so al virtueel. Het verdwijnen van virueel geld dan gewoon bij een broker zit is geen enkel probleem. Natuurlijk systematisch gezien, de persoon in kwestie zal het wel zeker een probleem vinden!
  Maar wat je vaak ziet is dat die 50% die verdwenen is garant stond als dekking voor iets anders. Direct of indirect. En dat is wel een probleem, want dit houdt in dat er nu ongedekte leningen “bloot” komen te liggen. Dan krijg je margin calls en eet de slang zijn eigen staart op…

 • Gerard

  Erk
  Dat is X miljard geldvernietiging. Dt geld verdwijnt helemaal.
  Dit is hetzelfde als dat huizen 20% zouden dalen.
  Daar was ook eerder meer geld ingestopt dan er later uit kan komen.

  Omgekeerd ook. Als de assets hard stijgen, dan kun je bij verkoop daar meer geld voor krijgen dan je er ooit instopte.
  Maar uiteraard alleen bij koop of verkoop. Bij gewoon houden gebeurt er helemaal niets. Het is dan alleen een waarde in assets.

 • Erk

  OBL-Rien, re je nieuwe huis
  Is het gelukt je huis laten transporteren? Heeft de Rabo zijn werk goed gedaan?
  Veel plezier, duurzaamheid, crisisbestendigheid en geluk in jullie nieuwe onderkomen!

 • Erk

  Gerard, OBL-Rien: ik heb een misschien wat vreemde vraag, maar ik loop er wel mee rond.
  Stel dat de aandelenbeurs 50% in waarde afneemt en daar is X miljard waardevermindering mee gemoeid.
  Zou dat inhouden dat dan X miljard geld ongedekt in omloop is en dus feitelijk door de centrale bank uit het geldsysteem zou moeten verwijderd? Is het juist dat de “geldhoeveelheid in omloop” om en nabij gelijk moet zijn aan de som van de waardes in een maatschappij, omdat anders het geld ontwaardt?

 • Ron

  Q&Q.
  Tja..kwa natuurlijke aanwezigheid is het 1:16.
  Kwa verbruik zonder terugwinning is zilver vele malen “verloren” gegaan.
  Dus wie weet:)

 • Gerard

  Obl rien,
  Het is een EN, EN, niet of.
  Zeker speelt de overheid een grote rol, met name de veel te hoge belastingdruk op inkomen.
  Maar technologie en werkgelegenheid blijven toch sterk aan elkaar gebonden.
  Maar er vindt hier een wijziging plaats die nu hooggeschoolden aan de kant zet. En dat is nieuw.
  Overheid zou hierop alert moeten zijn en een compleet ander belastingstelsel op moeten invoeren. Helaas, van de politiek moet je niks meer verwachten.
  Toch blijft de discussie ingewikkeld maar daarom niet minder interessant.
  Je komt de discussie ook vaker tegen op economische media als CNBC. En ook hier heb je vele argumenten voor en tegen.

 • Q&Q

  @Ron

  lol (daar zat ik ook al aan te denken!) ;)

  Maar … ben nog steeds benieuwd!?

  Dat zou wat zijn! ;) ( je kan nu ( indien nodig!) nog prettig/voordelig omschakelen mocht dit waar zijn!) ;)

 • temp242
 • Ron

  Zelfs als je het omdraaid naar 1:3 ..daar doe ik het ook voor:)

 • Q&Q

  Zet m nog een keer neer, iemand een antwoord?

  Even een stukje uit de tekst gekopieerd, is dit nou een type-fout of klopt deze ratio? ;)

  “Here is why silver prices will fly some day.”

  Remember that conservative estimates of the comparison of above ground silver supply to gold describes a ratio of at least 3 times more gold than silver. Yet the price ratio is still better than 50 to 1.

  Therefore, the silver price will be low until it has approached a similar price ratio.

  Bron: http://www.silverdoctors.com/the-silver-price-today-is-nothing-but-a-mythological-precept/

 • Lamberto

  Kleine vingerwijzing voor degeen die het aangaat.
  Een pseudoniem is een verzonnen naam die je gebruikt om je echte naam geheim te houden.
  Let daarom op als je iets op internet plaatst.

 • Lamberto

  Drs. J. Poot neemt geen blad voor de mond.

  http://www.executivemagazine.nl/8/post/2013/05/nederland-in-top-10-slechtste-presterende-economien-ter-wereld-omdat-schiphol-geen-motor-voor-de-nederlandse-economie-is-geworden-gemiste-kansen-en-verkeerde-investeringskeuzes.html

  Leest u ook even het artikel van Pieter Klaas Jagersman.

  http://www.schipholwanbeleid.nl/schipholwanbeleid/schipholwanbeleid/het-exportsucces-van-de-bv-nederland-is-misleidend-in-feite-tikt-er-een-tijdbom.html

  Als je de volgende woorden aan het papier toevertrouwt, loop je de kans in de politiek oh zo correcte Nederland aan de schandpaal genageld te worden.

  We hebben buiten enkele tienduizenden goed opgeleide buitenlandse emigranten die onmiddellijk op hun niveau binnen het bedrijfsleven aan de slag konden, ook vele honderdduizenden ongeletterde asielzoekers, gelukzoekers en weet ik hoe je ze noemen moet in Nederland toegelaten.
  Deze mensen waren veelal alleen inzetbaar om aan de lopende band bulkgoederen te produceren.
  Door de globalisering gebeurt dit nu in China en andere verre landen waar arbeiders met honderden miljoenen staan te wachten om voor een hongerloon aan het werk te mogen gaan.
  In Nederland met haar tot nu toe goede sociale voorzieningen zijn de ongekend grote aantallen toegelaten ongeschoolde en veelal alfabetische mensen hierdoor te duur en daarom overbodig geworden.
  Dat zoals overal ter wereld waar emigranten bij elkaar op een kluitje worden geplaatst, de liberale denkbeelden aanwezig bij binnenkomst in het nieuwe vaderland, binnen de kortste keren wordt vervangen door de vaak orthodoxe denkbeelden van het voormalige thuisland, kunnen we dagelijks in de praktijk zien.
  De flexibiliteit wordt vervangen door starheid, hierdoor ontstaat er meestal eenrichting verkeer sociale uitkering loketten.
  Wat velen vaak vergeten is dat Engeland de tweede wereldoorlog won, maar verliezer Duitsland de grootste economische macht werd.
  Oorzaak, omdat al hun productiemiddel na de tweede wereldoorlog door de geallieerde overwinnaars mee waren genomen, werd na het Marshallplan injectie gestart met de nieuwste machines en productie denkbeelden.
  In China is eigenlijk hetzelfde aan de hand.
  Daar zijn ze niet gaan werken met de afgedankte machines en oude computers uit het westen, maar gestart met het allernieuwste.
  Ook hun opleidingsniveau is hierop aangepast.
  Dat hierdoor ook de hogeropgeleiden in Nederland het nog moeilijk gaan krijgen, zal het komende decennium duidelijk worden.
  We zitten in het huidige Nederland met zijn allen op een glijbaan die uitmondt boven een ravijn waarin we eenmaal op de bodem aangeland alleen uitkomen door voor een lagere beloning weer heel hard te werken, en zonder sociale franje ons uiterste best moeten doen om de concurrentie met de rest van de wereld opnieuw aan te kunnen.
  De ongekende schulden die de Nederlandse Staat en particulieren hebben opgebouwd, hangt hierbij ook nog eens als een hele zware molensteen om onze gezamenlijke nek.
  We kunnen het in een zin samenvatten: “The party is over”.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Gerard Re: Werkgelegenheid

  Nu wordt me duidelijk waar we langs elkaar heen praten. Jij verwacht een hogere werkloosheid, net als ik. Ik denk ook dat de werkloosheid zal toenemen. We kijken enkel anders tegen de oorzaak aan: jij denkt dat het door technologie komt, ik denk dat het door overheidsbeleid komt.
  En zolang we de huidige overheidsstructuren hebben zullen we nooit een definitief antwoord krijgen over de vraag waar de oorzaak ligt. Als je dus over een tijdje terugdenkt aan deze discussie dan zal kun je nog geen conclusies trekken omdat we nog steeds met dezelfde overheid zitten.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja Re: Taleb

  Nee, niet geweest helaas. Ik kam er pas naderhand achter dat hij geweest was. Anders was ik er zeker heen gegaan.

 • Gerard

  Obl rien, Nadja,
  Natuurlijk had Rien gelijk in zijn stelling, want hij kijkt naar het verleden en heden.
  Maar we leren het maar niet af om het recente verleden en heden naar de toekomst te projecteren.

  Ook hier, over 1,5 jaar snapt iedereen wat er nu gaande is.
  Dit zijn andere tijden. Het recente verleden kun je niet meer doortrekken op de toekomst.
  Leer anders denken en tegen de ontwikkelingen aan te kijken.
  Denk over 1,5 jaar nog maar eens terug aan deze discussie.

 • Gerard

  Sebassol
  Re. Hoe groter de kans op deflatie betekend dus ook dat het stimuleringsbeleid nog een tandje hoger gaat?

  Ja, kijk naar Japan.
  Japan scenario is nu al de norm in Europa.

 • Q&Q

  Even een stukje uit de tekst gekopieerd, is dit nou een type-fout of klopt deze ratio? ;)

  “Here is why silver prices will fly some day.”

  Remember that conservative estimates of the comparison of above ground silver supply to gold describes a ratio of at least 3 times more gold than silver. Yet the price ratio is still better than 50 to 1.

  Therefore, the silver price will be low until it has approached a similar price ratio.

  Bron: http://www.silverdoctors.com/the-silver-price-today-is-nothing-but-a-mythological-precept/

 • Sebassol

  @Gerard

  Hoe groter de kans op deflatie betekend dus ook dat het stimuleringsbeleid nog een tandje hoger gaat?

 • Q&Q

  “Goud: geduld wordt ruimschoots beloond”

  Goed nieuws voor goudbeleggers: hoe langer het duurt dat de goudprijs omhoog gaat, hoe krachtiger de koersontwikkeling uiteindelijk zal zijn. Geduld zal (royaal) worden beloond.

  Ron Paul, het voormalige Congreslid uit Texas, blijft kabaal maken over van alles en nog wat. Paul ziet liever de achterkant van Janet Yellen dan haar voorkant. Hij verwacht namelijk dat zij er een nog erger potje van zal maken dan haar voorganger Bernanke.

  Van de monetaire politiek zoals die door de Amerikaanse centrale bank wordt gevoerd wil Paul niets weten. Die voert de VS namelijk regelrecht de afgrond in. Ook over de goudvoorraden die in Fort Knox opslagen liggen heeft hij zo zijn twijfels. Zijn die werkelijk nog steeds aanwezig?

  Maar er is één man waar Paul wel het volste vertrouwen in heeft en dat is in Peter Schiff, de CEO van Euro Pacific Capital. Schiff wordt niet altijd au serieux genomen op Wall Street vanwege zijn pessimisme en zijn blinde geloof in het goud.

  Goud: terug naar 2006

  Schiff is het echter gewoon dat om hem gelachen wordt. Dat was ook al zo toen hij een instorting van de Amerikaanse vastgoedmarkt in het vooruitzicht stelde. Niemand had hem geloofd, zodat iedereen sip keek toen hij uiteindelijk toch het gelijk aan zijn kant kreeg.

  Paul gelooft dat Schiff het ook ditmaal bij het juiste eind heeft. Hij heeft alvast naar diens raad geluisterd en een voorraadje goud gekocht. Iedereen krijgt van hem het advies om hetzelfde te doen. Hoe langer de betaaldag op zich laat wachten, hoe groter de uitbetaalde som. Oftewel: hoe langer een koersstijging van goud op zich laat wachten, hoger de goudprijs uiteindelijk zal stijgen.

  http://slimbeleggen.net/goud-geduld-wordt-ruimschoots-beloond/

 • Lamberto

  @Nadja

  https://www.google.nl/search?q=pdf+antifragile+taleb&oq=pdf+antifragile+taleb&gs_l=serp.12…7170.8226.0.10962.4.4.0.0.0.0.73.255.4.4.0….0…1c.1.31.serp..1.3.201.AHCvQVSnGho

 • Nadja

  OBL-Rien, Re: “Als die mensen niet aan het werk waren gezet door Hitler hadden ze niets gehad en in armoede voortgeleefd.”
  Op korte termijn toen wel. Ik weet uit mijn familiegeschiedenis over de verschillen aan beide zijden van de grens in dertiger jaren. Op langere termijn begrijp ik uit jou verhaal kon het anders zijn, maar we kunnen de geschiedenis toch niet veranderen. Laten we het daarom verder hebben over de impact van techniek binnen de huidige K-cyclus, stel ik voor :-)

  Trouwens Nassim Taleb was in NL: https://decorrespondent.nl/310/de-lessen-van-nassim-taleb/6605722420-02ede1fc Ben je er naar toe geweest?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja

  Re: “Als die mensen niet aan het werk waren gezet door Hitler hadden ze niets gehad en in armoede voortgeleefd.”

  Dit is een klassieke misvatting. Als je alleen naar de onmiddellijke gevolgen voor de onmiddellijk betrokkene kijkt dan mis je de drie andere velden: Onmiddellijke gevolgen voor de niet direct betrokkene, en de lange termijn effecten voor zowel de direct als de indirect betrokkene.
  Zie ook mijn artikel “Economie in 1 les” over het gelijknamige boek. (Dit boek is overigens gratis te downloaden)
  http://www.overbeterleven.nl/economie/boeken/economie-1-les/

 • Nadja

  OBL-Rien, re: jaren dertig in D
  Als die mensen niet aan het werk waren gezet door Hitler hadden ze niets gehad en in armoede voortgeleefd. Duitsland is goedkoop geld gaan lenen en heeft er zijn reserves volledig voor aangesproken.
  Maar ik stel voor dat we de discussie beperken tot techniek en werkgelegenheid binnen de huidige K-cyclus. Van de week kregen we een schrijven in de bus van studenten die de tuin voor 10 euro per uur willen doen. Het vak zouden ze bij hun ouders in de tuin geleerd hebben. Waarschijnlijk zwart en dus wellicht deels passend in uw betoog. Voor handwerk gaat uw betoog redelijk op, maar daar staat tegenover dat het handwerk afgenomen is (kijk een naar het boerenbedrijf!; en NL is daarnaast ook nog eens exporteur nr. 1) en dat het niet opgaat voor vele andere beroepen. En trouwens, deze studenten zijn hier in EHV opgeleid voor iets anders dan tuinier spelen dunkt me.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Gerard

  Dan zij we het principieel oneens op dit punt. Ik geloof dat er nog massa’s ongeschoold werk is. Het is enkel dankzij de overheid dat dit werk onmogelijk wordt gemaakt.
  Ik zou graag iemand aannemen om mijn tuin op te knappen, of om boodschappen voor mij te doen. Maar dit wordt effectief onmogelijk gemaakt door allerlei regeltjes, en vooral ook door het minimumloon.

  @Nadja

  Er is geen kunstmatig werk geschapen in de 30’er jaren in D. Er is enkel werk verplaatst van wat de mensen wilden naar wat de overheid wilde. Een overheid kan principieel geen werk scheppen omdat ze altijd ergens anders werkgelegenheid moeten afbouwen voor het geschapen werk. Let wel, dit “ergens anders” kan zelfs in te tijd dimensie verborgen zijn.

 • Nadja

  En als aanvulling een historische rijm: in de vorige winter, in de jaren dertig, is Duitsland kunstmatig banen gaan scheppen door autowegen aan te leggen, etc. Hierdoor ging D wel door al zijn reserves heen en er was toen nog maar een uitweg om een economische crisis daar te voorkomen en dat was “Krieg”.

 • Nadja

  Gerard, re: re. In totaal is de werkgelegenheid dus gelijk gebleven. Maar heeft het werk zich verplaatst. Nu ja zeg…

  Sorry omdat je schreef “Klopt. Ik ben het zover ook helemaal met je eens.” heb ik op jullie gereageerd.
  Ik ben het met je tech-werkgelegenheid opvatting eens en wil er naar het verleden toe aan toevoegen dat die ontwikkeling al veel langer aan de gang is maar maatschappelijk feitelijk niet onderkend of geaccepteerd is geworden. Door schuldopbouw en geldverruiming zijn er banen geschapen, waar we nu de prijs voor betalen. Bijvoorbeeld hoe veel kantoren- en keuken-bouwers hadden zich het werk feitelijk moeten besparen, omdat gebouw nu leeg staat of hypotheeklasten te hoog zijn. En kijk ook eens naar Spanje, waar hele wijken met nieuwe flats en huizen leeg staan.
  Trouwens Gerard, afgelopen anderhalf jaar heb je de richting waar we op gaan onderkend en gedeeld waarvoor mijn dank. En tevens mijn hoop dat jij, wel of niet gesteund door Prechter, dat hier de komende anderhalf jaar minstens blijft doen.

 • Gerard

  En jawel, het eerste euro land nu officieel in deflatie gedoken (CPI). Griekenland -1%.
  De rest volgt….
  Ook de VS, zoals het er nu naar uitziet.

 • Gerard

  Nadja,
  Nu ja zeg, dat verklaarde ik toch al?
  De sluipende omslag tech – werkgelegenheid.

 • Gerard

  Sebassol
  Re. Rente op US-bonds vandaag +5,68% omhoog!!

  Des te opvallender omdat de USD index plots fors stijgt. Het stijgt natuurlijk op de deflatie dreiging. De inflatie CPI is ook hard gedaald in zeer korte tijd van 3% naar net onder de 1%.
  Dan zou je denken dat de rente zou dalen!
  Maar nee, het stijgt, en hard. Dat betekent dat de rente stijgt op risico toeslag. Wat is er aan de hand?

  Goud zakt helaas wel op sterke USD, lage CPI, hoge rente.
  Jammer, maar het is niet anders.

 • Theo

  Interview met Willem Middelkoop en Rob Koning
  Het is een uur lang en de moeite waard

  http://www.edelmetaal-info.nl/2013/11/interview-willem-middelkoop/
  gr.Theo

 • Nadja

  OBL-Rien, Gerard, re: In totaal is de werkgelegenheid dus gelijk gebleven. Maar heeft het werk zich verplaatst.

  Ik weet niet waar jullie dat op baseren. Volgens mij is bijvoorbeeld in de eurozone de werkeloosheid de afgelopen jaren enorm opgelopen, waar NL in eerste instantie wat achtergebleven is, maar nu accelereert. Die 10-20% van de mensen die geen baan hebben kunnen niet eens meer op vakantie als hun uitkering stopt. En ik zie dat aantal alleen maar toenemen. Welke groeicijfers moeten we halen om de werkeloosheid in de eurozone af te bouwen? Dat gaat nooit en te nimmer lukken. Wat in de jaren 80 en daarna wel nog lukte door schulden te maken en de geldhoeveelheid te verruimen, is nu uitgewerkt en moet zelfs eerst afbetaald gaan worden.

 • Sebassol

  Rente op US-bonds vandaag +5,68% omhoog!!

 • Gerard

  OBL-Rien
  re. In totaal is de werkgelegenheid dus gelijk gebleven. Maar heeft het werk zich verplaatst.

  Klopt. Ik ben het zover ook helemaal met je eens.
  Maar ik zit al 2 stapjes verder.
  Natuurlijk, technologie maakt ook producten betaalbaar, waardoor er grote vraag ontstaat. Er was hierdoor sinds de jaren 70 a 80 dus een grote verschuiving van laaggeschoolde arbeid naar hooggeschoolde arbeid.
  Maar nu komen we hiervan aan het einde.
  Nu er een enorme overproductie in de wereld is, zijn de hooggeschoolden overbodig. Daarnaast wordt er nu veel in tech gestoken om op “personeel” te bezuinigen. Denk aan de opkomst van onbemande diensten. Dit omdat de overheid loonkosten als onuitputtelijke melkkoe heeft gebruikt (loonbelasting, inkomstenbelasting, AOWpremie, inkomensafhankelijke zorgpremie, werkgeversdeel voor van alles en nog wat, en noem maar op). Salaris is onbetaalbaar geworden. De tech is er nu op gericht om de hooggeschoolde weg te werken. Denk aan de ontwikkelingen in de advocatuur en gezondheidszorg. Dit is een trend. Computers kunnen het gewoon beter dan mensen.

  Ik begrijp je reactie wel, want dit zien we nog niet in Nederland. Je kunt hooguit naar de innovatie van Wolters Kluwer kijken. Maar in de VS is dit wel degelijk zichtbaar. De meeste tentenkampen in de VS bevinden zich in het gebied met de hoogste werkloosheid, rond San Francisco en San Diego. En ja, dit heet Silicon Valley. Midden tussen de high tech, zoals Google, Yahoo, Dell, en nog tientallen multinationals van de Nasdaq bevinden zich daar. Degenen die in de tentenkampen leven, blijken nog zeer hoog opgeleid te zijn ook nog!
  Daarnaast heeft de VS een megaprobleem met de studieschulden. Vooral de hoog opgeleiden vinden geen baan meer. Maar wel minimaal 100.000 studieschuld terugbetalen. Onmogelijk als je bij McD werkt. Mooie start voor de jongeren! Dit systeem met zeer hoge studieschulden gaat men in Nederland ook invoeren. Is al grotendeels klaar. De overheid vernietigd gewoon een complete generatie jongeren! Vooral hoogopgeleiden in Nederland vinden GEEN baan meer.

  Wat ik dus probeer te zeggen is NIET de situatie van nu. Maar de zichtbare trend in deze.

 • Marc

  @ Lamberto

  Op een aantal punten ben ik heeeeeeeeeel goed voorbereid.
  Zo verzamel ik ook zwaarden, leuk voor aan de muur.
  Pm’s genoeg op een veilige plek en heb ik ook leren brood bakken.
  Nu nog water uit de grond en wat houdbare producten in de kelder.
  Water heb ik altijd voor 2 weken op voorraad en het zwembadwater is goed te gebruiken als niet drinkbaar huishoudwater.
  Een houtkachel en hout voor 3 jaar op voorraad om ’s winters toch warme voeten te houden.
  Ook woon ik op het platte land waar altijd ruimte is voor het verbouwen van graan, groenten enz, en ook een boer als buurman.
  Oh ja, op lange afstand kan ik, als het echt moet, ook mensen uit het dorp weren maar ik hoop echt dat het nooit zover komt, want dat gaat echt tegen mijn natuur in.
  Maar ja, als burgers honger gaan lijden weet je maar nooit, want dan lijdt de overheid ook honger en daarmee de handhavingsdiensten ook………..
  Laten we met zijn allen hopen dat een eventuele reset zo vreedzaam mogelijk gaat verlopen.

 • Nadja

  @OBL-Rien, re: stoel
  Ondanks dat ik niet heilig ben, wil ik niet steeds een nieuwe stoel. Ik ben gehecht aan mijn stoel, totdat hij versleten is, net zoals ik gehecht ben aan mijn gezinsleden die ik ook niet wens in te ruilen. Ik luister nog steeds naar muziek van de Beatles en van Chopin, die deze al jaren geleden gecomponeerd hebben voor de eeuwigheid.
  Emotioneel zal de mens overdaad niet aan kunnen. Schaarste hoort er bij, onderdeel van het leven, anders ontspoort de maatschappij. Materieel en emotioneel behoort er schaarste te zijn. Geen geluk zonder ongeluk. Sinds 1971, loskoppeling dollar en goud, hebben de centrale banken de zaak opgejaagd door ongebreidelde geldgroei, door te doen dat het niet op kan, hetgeen kunstmatig banen heeft doen ontstaan en waar we nu tijdens de deflationary collapse de prijs voor betaald moet worden.

 • Lamberto

  @Marc

  Even naar het gemeentehuis en het onderstaande aan laten vinken.

  De gemeente houdt informatie over haar inwoners bij in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Wilt u niet dat bepaalde instanties uw persoonsgegevens bij de gemeente kunnen opvragen? Dan kunt u vragen om geheimhouding van uw persoonsgegevens in de GBA.
  De gemeente zorgt altijd voor geheimhouding van uw gegevens als u daarom vraagt. Behalve als bepaalde overheidsinstellingen uw gegevens opvragen. Dan is de gemeente verplicht uw gegevens te geven.
  ——————–

  Ook raad ik u aan om zich eens diepgaand te verdiepen in de bezigheden van “Preppers”.
  Op internet is over dit onderwerp veel informatie te vinden die nuttig kan zijn om turbulente tijden die zeker komen gaan te doorstaan.

 • Marc

  @Theo

  Uit het verhaal over het tientje van Lieftink maak ik uit dat je het spaargeld moet spreiden.
  Een gedeelte pm, een gedeelte op de bank, een gedeelte onder het matras.
  De pm zijn verstopt maar of op de bank of onder het matras, een van die 2 ben je waarschijnijk toch kwijt.
  Wat ik hiermee wil zeggen is at je slechts een deel van je spaargeld kan redden.
  Waarom niet alles in pm, omdat je ook geld moet hebben als er een bankholliday ingesteld word of als mensen als gekken naar de geldautomaten gaan rennen.
  Alleen als je EN geld op de bank EN cash EN pm hebt zul je het dus redden, al ben je wel altijd het haasje omdat de roverheid je toch besteelt.

  @Gerard.

  Jou posts worden wel vaker aangevallen maar slechts weinigen weerleggen jou onderwerpen met steekhoudende argumenten.
  Je bent, helaas, een van de weinigen die goed beargumenteerd een visie neerleggen voor ons om te lezen.
  Anderen weten wel hoe het zit maar houden zich van de domme.
  Op RTL Z laten ze soms doorschemeren dat ze wel goed weten hoe het zit maar laten zich leiden door de waan van de dag.
  Wat ik helemaal niet begrijp is dat de msn er zo gemakkelijk over praat voor wat betreft het opkopen van staatsobligaties.
  Ieder normaal denkend mens weet toch dat staatsobligaties worden gekocht door beleggers en niet door een centrale bank.
  Ieder normaal denkend mens kan dan toch bedenken dat er iets helemaal scheef zit.

  Gezien het struisvogelgedrag van de bevolking vrees ik het ergste als de geldautomaat het niet meer doet, de benzinepompen geen bezine meer hebben, de supermarkt leeg is gekocht, en de belastingdienst op je stoep staat om een huiszoeking te verrichten naar je laatste centjes.(eigenlijk is dat al een tijdje aan de gang)
  Het struisvogelgedrag slaat op een gegeven moment om in kuddegedrag.
  Iedereen rent daarheen waar nog iets te halen valt en dat kunnen ook jou 1 ounce muntjes zijn als men vermoed dat je er een aantal hebt.
  Iedereen rent daarheen waar nog een blaadje sla in een moestuintje groeid.
  Iedereen rent daarheen waar nog een pak meel in de kelder staat.
  Kuddegedrag en volkswoede staan erg dicht bij elkaar, dus wees gewaarschuwd!

 • Erk

  Oli: re: PS: Wanneer barst die bom nu eindelijk ? het is verdacht rustig….

  Kun je uitleggen wat je bedoelt met bom?
  Als nu een deflationary collapse scenario aan de gang is dan is dat een langzaam voortschrijdend proces, maar wel onvermijdelijk, dus een sluipmoordenaar. Overheden vallen niet morgen om. Gebeurde in het verleden niet zo vaak (Romeinse Rijk duurde honderden jaren), tenzij door een oorlog. Ook de bevolking is nog niet om, wel bang, maar nog niet opstandig. Moet allemaal nog gaan gebeuren, zoals werkeloosheid naar 1,3 miljoen in NL. Bouw in de tussentijd je PM-voorraad op, zonder dat iemand vooral overheid niet, er van af weet. Want vooral die gaan de komende jaren ongekende maatregelen nemen die vooral de burgers die iets gespaard hebben zullen gaan raken. Over anderhalf jaar zeg ik net als Gerard nu: ik heb het zien aankomen. Maar laat die emmers maar achterwege, dat zal een nutteloze actie zijn, net zoals dat nutteloos was voor Gerard.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @oli

  Is dan 1 het ruilen van jouw mening over een reeds gelezen boek in ruil voor de nieuwe stoel acceptabel?

 • oli

  “Stel dat je gratis en voor niets zonder dat je iemand anders benadeelt en zonder dat de wereld er slechter door wordt een betere stoel kunt krijgen om in te zitten lezen, zou je dat dan niet doen omdat je huidige stoel goed genoeg is?”

  Als ik iets beters krijg zonder iets te moeten doen ? Waarom niet natuurlijk !
  Maar… dat is te kort door de bocht..

  Als ik de keuze heb om een nieuwe stoel te krijgen, zonder extra te moeten werken: ja.
  en wat als ze mij zouden voorstellen om ofwel de nieuwe stoel te krijgen, zonder extra werk of….
  Mijn oude stoel houden maar minder moeten werken ?

  -> ik hou mijn oude stoel !

  Daarom is er dus steeds minder werk :
  hetzelfde werk als iedereen het laatste snufje wilt, maar wellicht gaan een aantal mensen vanaf een bepaald comfort niveau het de moeite niet meer vinden om zoveel te werken voor een beetje extra luxe:
  -> hier is geen vraag voor = minder werk.

  (je zou natuurlijk kunnen stellen dat werk beter betaald zal worden, maar dat is dan weer een ander verhaal)

  PS: Wanneer barst die bom nu eindelijk ? het is verdacht rustig….

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Gerard, eigenlijk zeg je het zelf al in je reactie: er worden meer vluchten verkocht. Dat zorgt dus voor meer werkgelegenheid. In totaal is de werkgelegenheid dus gelijk gebleven. Maar heeft het werk zich verplaatst. Het werk dat geautomatiseerd kon worden is vervangen door werk dan niet (of nog niet) geautomatiseerd kon worden. Behalve een tijdelijke werkloosheid van de call center medewerkers en een tijdelijke krapte bij de vliegtuig maatschappij, is er dus niets verandert.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja

  Stel dat je gratis en voor niets zonder dat je iemand anders benadeelt en zonder dat de wereld er slechter door wordt een betere stoel kunt krijgen om in te zitten lezen, zou je dat dan niet doen omdat je huidige stoel goed genoeg is?
  Als ja daarop “nee” antwoord, dan zullen we je wellicht heilig moeten verklaren ;)
  Als je echter “ja” antwoord dan gaan we onderhandelen over de prijs die je bereid bent te betalen voor dezelfde stoel ;)

 • temp242
 • temp242

  Beste Gerard,bijzonder frustrerend vast te stellen dat mensen zoals u niet aan een beleid zitten,de wereld zou er anders/beter uitzien.
  Tenzij DIT allemaal nét de bedoeling is natuurlijk.
  Als je ziet met wàt een bende knoeiers de bevolking is opgescheept via de nationale parlementen etc. dan ga je toch beginnen af te vragen welk spel er gespeeld wordt.
  Groeten.

 • Theo

  Waar blijven die emmers stront nu??

  Denk dat het wel mee valt Gerard.
  Het waren er maar een paar.
  Je moet mensen ook de tijd geven om het allemaal te bevatten.
  Het is ook echt onvoorstelbaar wat er allemaal gebeurd.
  Gisteren ook weer iemand gesproken die de banken niet meer vertrouwde.
  Hij zij ik haal al me geld er af en stop het in een kluis…..
  Ik zij heb je wel eens van het tientje van Lieftinck gehoord? toen werd hij stil ………..

  De naam van de Nederlandse oud-minister van Financiën Piet Lieftinck is voor veel mensen nog steeds bekend door het tientje van Lieftinck.

  Vlak na de Tweede Wereldoorlog, op 26 september 1945, kregen alle Nederlanders tien gulden tijdens de grote geldzuivering die Lieftinck op touw zette. In de week waarin alle oude bankbiljetten en munten moesten worden ingeleverd – om vervolgens te worden geruild voor nieuw geld – moest men rondkomen van deze tien gulden.

  Daaraan vooraf ging op 6 juli 1945, het ongeldig verklaren van de 100 gulden biljetten en op 26 september 1945 werd al het Nederlandse papiergeld in één klap ongeldig. Tegelijkertijd werden alle banktegoeden bevroren.

  Deze geldzuivering was nodig om een einde te maken aan de geldcirculaties, die tijdens de Duitse bezetting werden uitgezet. Het was een oplossing voor het zogenaamde zwart geld-probleem. Enkele mensen hadden (zwart) geld verdiend tijdens de Tweede Wereldoorlog en de regering in 1945 vond achteraf gezien niet alles even legaal. Al het papiergeld werd ongeldig verklaard en men moest een verklaring afgeven over hoe men het verkregen had.

  In Muiderberg werd in 1991 een beeldje onthuld ter nagedachtenis aan het tientje van Lieftinck.

  gr.Theo

 • Gerard

  Draghi liet het vandaag goed doorschemeren. Deflatie in aantocht!
  Dit zei ik hier op dit blog 1,5 jaar geleden al.
  Sindsdien vele emmers stront over mij heen gehad op die uitspraak.
  En wat zien we nu? Euroinflatie teruggezakt tot 0,7% plus in fors dalende trend!!!
  Waar blijven die emmers stront nu??

  Maar renteverlaging en obligaties opkopen, het zal niet helpen. De deflatie zal doorzetten inclusief de vreselijke nare gevolgen die dat met zich meebrengt.

 • Gerard

  Obl rien
  Re. OBL-Rien, re: En daar de consumenten wens oneindig is, kan productie nooit hoog genoeg zijn, en is het dus ook compleet onmogelijk dat technologie voor werkloosheid zorgt.

  Nu haal je twee dingen door elkaar die niets met elkaar te maken hebben.
  Koopkracht is de motor die mensen aanzet tot meer kopen. En natuurlijk zorgt technologie voor lagere prijzen en meer producten. Dat is wat je bedoelt en daar heb je het helemaal goed.
  Maar……, Er gebeurt meer.

  Producten worden ook goedkoper omdat er minder personeel nodig is. En dit fenomeen neemt nu de overhand. Anders gezegd, de eerste en de tweede stelling zijn nu niet meer in evenwicht.
  Kijk nu maar eens naar onbemande diensten zoals tankstations. Betalingsopdrachten bij banken, en ga zo maar door. 10 tallen voorbeelden hiervan.
  Het evenwicht was jarenlang intact, klopt, maar dat is nu lelijk aan het verschuiven.
  Dit gaat de maatschappij als geheel lelijk ontwrichten.

  Zelf zat ik al jaren in de ICT, vooral als .NET programmeur. De laatste dienst die wij opleverde was een internetapplicatie voor consumenten. Dit leidde rechtstreeks tot het opheffen van een callcenter plus het personeel voor de administratieve handelingen.
  Ik weet dus ook waar ik over spreek vanuit mijn eigen ervaring.
  Weliswaar werden daardoor vliegreizen goedkoper, en dat was weer aanleiding voor meer vluchten. En hier zitten we dus weer bij dat evenwicht.

 • Erk

  Deflatie in aantocht: http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/10434431/ECBs-Draghi-stuns-markets-with-rate-cut-but-deflation-still-looms.html

  Uitspraak Draghi: Mario Draghi, the ECB’s president, said the outlook has changed abruptly over the past few weeks, acknowledging for the first time that the eurozone faces a “broad-based and prolonged” bout of inflation below target.

 • seppel

  Nou Nadja, wat jij nu niet als overdaad ziet zou het binnen de korste keren wel eens kunnen zijn. Geniet nu nog maar even.

  Quality first, your words !

 • Nadja

  OBL-Rien, re: En daar de consumenten wens oneindig is, kan productie nooit hoog genoeg zijn, en is het dus ook compleet onmogelijk dat technologie voor werkloosheid zorgt.

  Denk je dat werkelijk? Als de temperatuur in mijn huis op 20 graden staat, ik 1-2 liter water per dag drink, drie maal per dag eet, ik af en toe een boek en krant lees, 2 keer per jaar op vakantie kan en nog wat van die zaken dan hoef ik echt niet meer. Overdaad schaadt, omdat de gemiddelde mens daar niet mee om kan gaan. Geen quantity, maar quality first! Techniek geeft ons geweldige mogelijkheden, maar we moeten deze wel leren inpassen binnen het menselijk-emotionele kader.

 • peter

  Een vorige blog waarin volgens mij de werkelijke zaken en mogelijkekheden wel worden benoemd
  Doe ermee wat je wil
  http://www.thesilvermountain.nl/blog/5763/columns/waar-blijft-die-hoge-inflatie.html

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja

  Nou ja, ik heb wellicht iets overdreven met “vriend en vijand” :)

  De fans hier horen daar niet bij….

 • Erk

  En het goud knelt nu weer omlaag, lekker volatiel…maar ook dat hadden we hier voorspeld met dank aan Gerard. Pas als het anders loopt zoals wij hier uitgedacht hebben ga ik vrezen voor de toekomst maar om eerlijk te zijn…ik denk het niet.

 • Erk

  En het valt me op dat ook op Twitter het begrip DEFLATIE steeds vaker gaat vallen, zoals:
  “Deflatie in aa… BAM RENTEVERLAGING!”
  Mensen, ga jullie borsten maar nat maken, nu gaat het er echt op aan, we gaan de deflationary collapse meemaken, een once in a lifetime event en dit keer specialer dan nooit tevoren want vorige keren resulteerde het in grote oorlogen, of nu misschien weer?. Langzaam gaan banen verliezen, koopkracht inleveren, wegkwijnen, de een wel sneller dan de ander.
  Niets gaat deze trend tegenhouden, het wordt ieder voor zich. Ik kan slechts adviseren je goud en zilver bij je te houden en zorgen dat niemand, incl. de overheid, het kan afpakken.

 • Nadja

  OBL-Rien, verbaasd als op een maand tijd de inflatie van 1,1 naar 0,7% zakt?
  En een aantal zuidelijke landen zit al in de deflatie.
  Dat gaat hard nu, op weg naar deflatie, maar kleine kans dat lagere rente helpt, immers verschil tussen 0,5 en 0,25 is miniem.
  Maar signaal is duidelijk: ECB constateert dat er is geen groei meer is en dus rente maar kunstmatig laag houden.
  Ik denk het is hier allemaal voorspeld geworden, het zou me dus verbaasd hebben als rente niet gedaald was.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  ECB verbaasd vriend en vijand: rate cut (0,25%)

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Koper

  Als je in koper wilt investeren, zet dan een lokale advertentie: Koper opkopen voor 5 euro/kg.
  Je zult waarschijnlijk meer koper aangeboden krijgen dan je wilt…

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien
 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Koper

  Leuk product, ik zou er haast voor vallen…. misschien ééntje dan???

  Maar als investering? hmm, nee ik denk het niet.

 • Nico

  Als je nog plaats over hebt dan kun je een pallet koper er nog bijkopen.

  Koopkoper heeft de eerste Nederlandse koperbaren ontworpen en laat deze in eigen beheer vervaardigen door gespecialiseerde Nederlandse bedrijven. De baren zijn van zuiver koper gemaakt en hoogglans gepolijst.

  De 999/1000 koperen baren hebben een gewicht van minimaal 1 kilogram (32,15 troy ounce), een lengte van 114mm, een breedte van 50mm en zijn 20mm dik.

  In de baren is naast het jaarstempel van 2012, t.w. de Nederlandse Leeuw, de woorden Koper Copper Kupfer Cuivre, het gewicht 1 Kilo en het gehalte Cu 99,9%.

  Koperbaren zijn 99,9% ETP-koper en voldoen aan de EN13601 norm. De
  baren zijn aan alle zijden gepolijst en voorzien van een jaarstempel .De baren zijn afzonderlijk in plastic geseald .

  Bij de baren is een certificaat van echtheid ingesloten.
  De vermelde prijs is inclusief btw. De verzendkosten zijn afhankelijk van het gewicht.
  http://www.koopkoper.nl/index.html

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Lamberto

  Re: “Met eigendomsrecht zult u patenten bedoelen.”

  Nee, absoluut niet! Ik vermoed zelfs dat IP rechten de samenleving onnodig belasten en de ontwikkeling enorm afremmen.
  Met eigendomsrecht bedoel ik dat je zelf volledig over jezelf en je eigendommen kunt beschikken. Dit is tegenwoordig helaas niet mogelijk.

 • Lamberto

  @OBL-Rien

  Met eigendomsrecht zult u patenten bedoelen.

  Als ik het gedoe met de huidige telefoontjes(?) zie waarmee in fabrieken geheime processen binnen no time opgenomen kunnen worden, en lees dat overheden wereldwijd de boel afluisteren dan weten we hoe de vlag er bij staat.
  Daarom ben ik er van overtuigd dat als de globalisering zonder bescherming van het intellectueel eigendom doorzet, de wet van de communicerende vaten in werking treedt die in Europa nog een grote afname van het besteedbare inkomen zal veroorzaken.

 • Nico

  Europa verliest de valutaoorlog met Amerika

  Het lijkt bizar dat de VS massaal hun bondgenoten in Europa bespioneren. Zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt afgeluisterd. Toch is het niet onlogisch, dat de NSA dit doet. Denkt u maar terug aan de tijd van de Koude Oorlog. Toen moest de CIA en haar spionnen de Russen elke dag in de gaten houden. De Koude Oorlog is voorbij, maar daarvoor in de plaats is een economische oorlog gekomen. Iedereen bestrijdt iedereen in deze oorlog.
  http://www.dekritischebelegger.nl/economie/valuta/dollar/europa-verliest-de-valutaoorlog-met-amerika/

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja

  Klopt, techniek maakt sommige soorten werk overbodig. Zo zijn er nauwelijks nog koetsenmakers, of speermakers nodig. Dit is op zich geen slechte ontwikkeling en heeft niets te maken met werkloosheid.

  @Lamberto

  Nee, ik zeg enkel dat structurele werkloosheid door de overheid veroorzaakt wordt. Er is geen enkele logische reden om aan te nemen dat werkloosheid door technologie wordt veroorzaakt.
  Alleen het sociale stelsel afschaffen is dan ook niet voldoende, er is veel meer nodig. Zo moet bijvoorbeeld ook eigendomsrecht gerespecteerd gaan worden.

 • Lamberto

  @OBL-Rien

  U schrijft: “Ook vandaag bestaat werkloosheid alleen omdat de overheid het werken verbiedt voor een groot aantal mensen”.

  Bedoelt u met deze zin te zeggen dat als het sociale stelsel wordt afgeschaft, iedereen om te overleven wel gedwongen zal zijn om zijn uiterste best te gaan doen en hierdoor zeker nieuwe ideeën en producten het resultaat zal zijn.
  Natuurlijk zijn er nog wel meer intelligente manieren te bedenken om iedereen aan het werk te krijgen.
  Zoals de samenleving nu in elkaar steekt lijkt mij het gezegde: “Gelukkige slaven zijn de bitterste vijanden van vrijheid” een juiste weergave van wat er momenteel aan de hand is.

 • Nadja

  Sorry, twee woorden weggevallen: Zo is ook decennialang gecamoufleerd geweest dat de voortschrijding van de techniek vele arbeid overbodig GEMAAKT HEEFT.

 • Nadja

  OBL-Rien, re: techniek en werkeloosheid
  Een ontwikkeling en voordeel kan de ongebreidelde geldgroei, losgekoppeld van enige beperking (bv. goud) sinds 1971, en de schuldgroei toegeschreven worden. En dat is dat er met dat geld banen geschapen konden worden. Nu hebben we dan wel mooie maar leegstaande kantoren, huizen met dure keukens, etc. waardoor velen werk vonden, maar de betaling daarvan moet nog gaan gebeuren. Die banen zijn feitelijk te vroeg geschapen geweest.
  Zo is ook decennialang gecamoufleerd geweest dat de voortschrijding van de techniek vele arbeid overbodig, want dat is een feit.
  Naar mijn mening wordt HET maatschappelijke vraagstuk van de toekomst hoe de in de maatschappij benodigde arbeid verdeeld gaat worden. Dat wordt een hele lastige, imers de gemiddelde mens heeft een uur of veertig of zelfs meer beschikbaar om te werken.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Gerard

  Re: “Technologie zorgt namelijk voor mega werkloosheid in de toekomst.”

  Absoluut onmogelijk. Ik weet nog goed hoe ik een folder kreeg van de hogeschool waar ik computertechniek ging studeren: “Het kan zijn dat U door deze opleiding te kiezen bijdraagt aan een hogere werkloosheid”
  HAHAHA! (Dat was in de jaren 70, waar de overheid bezig was scheepswerven te subsidieren om zo werkgelegenheid te bewaren in nederland)
  Technologie doet twee dingen: Het maakt nieuwe producten mogelijk en het maakt het productie process efficienter. En daar de consumenten wens oneindig is, kan productie nooit hoog genoeg zijn, en is het dus ook compleet onmogelijk dat technologie voor werkloosheid zorgt.
  Ook vandaag bestaat werkloosheid alleen omdat de overheid het werken verbiedt voor een groot aantal mensen.

 • Gerard
 • Gerard

  Een goed verhaal over hoe de maatschappij veranderd door de technologie.
  Technologie zorgt namelijk voor mega werkloosheid in de toekomst.
  http://slimbeleggen.net/nieuwe-technologie-bezig-onstuitbare-opmars/

  Een leuk stukje wat perfect aansluit op de eerdere blog hier:
  http://www.thesilvermountain.nl/blog/5951/columns/relatie-werkloosheid-en-goud.html

 • Gerard

  Nadja
  Re. Wat denk jij van die verstorende werking Gerard? Is dat een significant effect van QE?

  Ja absoluut.
  Kijk alleen maar naar de omlaag gemanipuleerde rente van Alan Greenspan. De hoofdschuldige van de schuldencrisis. Huizenbubbel en kredietbubbel.
  De QEs zijn vooral gericht op opnieuw de rente veel te laag te zetten. Daarom alleen al kun je er zeker van zijn dat de FED opnieuw een grote crisis zal veroorzaken.

 • Erk

  Hier nog nieuws over de ontwikkelingen in de fysieke beleggingen buiten China en India: http://www.businessweek.com/news/2013-11-05/bullionvault-s-gauge-of-client-buying-advances-to-six-month-high
  “BullionVault, an online service for investors to buy and sell physical gold and silver, said its Gold Investor Index climbed to a six-month high in October. The gauge rose to 54.3 last month from 53 in September, the London-based company said today in an e-mailed report. A reading above 50 means more buyers than sellers. October’s reading was below the level of 56 a year earlier and compares with a peak of 71.1 in September 2011.”

 • Nadja

  Re: Maar over de langere termijn zal het geldprinten ook schadelijk zijn voor aandelen, omdat het de kapitaalmarkt ontwricht waardoor bedrijven in de problemen geraken.

  Dat is een hier nog niet zo expliciet genoemd effect van de QE’s. Ik ben geen specialist in de kapitaalmarkten – 70.000 miljard per dag klopt? – maar ik zou me zo voor kunnen stellen dat de 87 miljard/maand van de FED, de 70 miljard/maand van de BoJ en 375 miljard ponden totaal door BoE wel een verstorend effect heeft maar ook weer niet gezien de verhouding tot de totale kapitaalmarkt. Bubbels kunnen heel ver opgeblazen worden.
  Wat denk jij van die verstorende werking Gerard? Is dat een significant effect van QE?

 • Q&Q

  @Nico

  Mijnen is niet zo mijn ding, geef mij maar het gemijnde! ;)

 • Gerard

  Nico
  re. ik verwacht elk moment weer een stijging,aan de mijnen kan je dan in elk geval weer iets gaan verdienen.

  Velen zitten inderdaad steeds opnieuw de bodem te schrapen.
  Goedkoper kan haast niet meer.

 • Nico

  Jim Rickards: “Aandelen profiteren van QE”

  Jim Rickards was te gast op een recente conventie van Casey Research en werd er geïnterviewd door Victory Independence. Volgens Rickards moet het geldprinten nog maar goed beginnen.

  Nu Yellen aan de leiding komt te staan van de centrale bank, mag je de helikopters met nieuwe dollars verwachten. Uiteindelijk is de doelstelling van de centrale bank om inflatie te creëren, iets wat in een deflatoire depressie waarin we ons begeven geen gemakkelijke oefening is.

  Aandelen zuigen helikoptergeld aan

  Daarom worstelt de Fed vandaag ook nog steeds met deflatie i.p.v. inflatie. Rickards verwacht dus meer QE, tapering is volgens hem uitgesloten in de komende jaren. Als de Fed de geldkranen nog verder opendraait, dan kan inflatie zich plots snel ontwikkelingen, met alle gevolgen voor de prijzen van goud, zilver en andere grondstoffen, maar ook aandelen.

  Volgens Rickards kunnen de aandelenmarkten nog een hele poos profiteren van het gratis geld van de Fed, want ook aandelen zijn in dat opzicht een vast actief. Maar over de langere termijn zal het geldprinten ook schadelijk zijn voor aandelen, omdat het de kapitaalmarkt ontwricht waardoor bedrijven in de problemen geraken.

  Goudprijs moet hoger

  Ook ziet Rickards nog potentieel in obligaties. Hij verwacht een bond rally vanwege het (onder)drukken van de rente door de Fed (vanwege meer QE). Dit kan vele spelers in de markt op het verkeerde been zetten.

  Maar voor Jim Rickards staat een zaak nog altijd als een paal boven water: goud zal absoluut gaan stijgen (in nominale termen). Of de Fed en andere centrale banken maken een afspraak om de prijs van goud naar een nieuw niveau te liften, of uiteindelijk krijgt QE de bovenhand en schiet de goudprijs hoger door de inflatoire krachten.
  Hoe dan ook, goud moet hoger, zonder twijfel! Ontdek HIER tot waar de goudprijs kan stijgen.
  http://slimbeleggen.net/jim-rickards-aandelen-profiteren-qe/

 • Nico

  Q&Q
  geduld en doorzettingsvermogen word altijd beloont,ik verwacht elk moment weer een stijging,aan de mijnen kan je dan in elk geval weer iets gaan verdienen.

 • Q&Q

  “Stormloop Amerikanen op gouden munten”

  Een ware stormloop vindt momenteel plaats in de VS, waar Amerikanen en masse gouden munten inslaan. De American Eagles gaan als warme broodjes over de toonbank. Wie zei daar dat goud ‘down en out’ was? De goudprijs heeft inderdaad een stevige correctie ondergaan maar die corrigerende beweging speelde zich hoofdzakelijk op de papieren goudmarkt af. De vraag naar fysiek goud blijft ongekend groot en dat niet alleen in China en India. Ook in de VS beseffen beleggers de noodzaak van het inbouwen van een veiligheidsgordel in hun portefeuille. De Amerikanen lopen namelijk opnieuw storm voor gouden munten, zoals blijkt uit de nieuwe verkoopcijfers die door de US Mint vrijgegeven werden. De verkopen van American Eagles lopen als een trein. Terwijl de goudprijs dit jaar voor het eerst sinds 2000 lager kan gaan afsluiten, iets wat de kopers dus niet kan afschrikken. Evenmin laten die zich op de vlucht jagen door het feit dat de goudprijs zich in een bear market beweegt.

  – See more at: http://www.beurs.com/2013/11/06/stormloop-amerikanen-op-gouden-munten/34092#sthash.KpQ0MVll.dpuf

 • Nico

  Een goed idee om de massa wakker te maken.

  Dat de Spaanse bevolking boos is, dat is op zijn zachtst gezegd te begrijpen. Maar wat kan je er aan doen? Via express.be kwamen we bij onderstaande tweets waarbij sommigen op een wel heel originele manier hun protest uiten tegen de gang van zaken in Spanje. Schrijf op een bankbiljet je frustraties van je af, zo kan iedereen het lezen.

 • Gerard

  Jos,
  Re. Gerard, er staan weer leugens in je laatste column. Vooral deze vind ik erg:
  “Fundamenteel zal goud niet ver onder de 1200 terug kunnen. Want langduriger onder dit niveau zal mijnsluiting tot gevolg hebben.”

  Volgens mij lees je niet goed. Want dat beweer IK niet. Daar ben ik niet slim genoeg voor. Dit zijn beweringen van kenners uit de mijnbouw. Dat staat er gewoon bij hoor!

 • Lamberto

  Politici die geen verstand hebben van computerprogramma’s nemen vaak beslissingen die in de praktijk niet zijn uit te voeren.
  Veelal moet hiervoor een totaal nieuw programma worden gebouwd.
  Zo zal de invoering van Obama Care het komende jaar in de Amerikaanse samenleving grote wanorde en paniek teweeg brengen.

  Kerry Lutz: Obama Care Will Speed Up the Ultimate Collapse of America.

  http://www.youtube.com/watch?v=FnKDnSkCuNk&feature=c4-overview&list=UUG-G8LLr38fQUNZU8K0t-EA

 • Erk

  Jos, re: je reacties

  + goudhoeveelheid bovengronds = 170.000 ton; jaarlijkse delving 2.800 ton, zijnde 1,6% toename; dus minder dan toename wereldbevolking en zeker niet de toename van de middenklasse, die zich juwelen en PM-beleggingen kan permitteren, volgend.
  + ik vind het niet gepast om het word leugen te gebruiken, zowel in gebruikt kader niet als richting onze blog-college niet

 • Sebassol

  @Jos

  Jaren geleden was er nog ‘makkelijk’ goud, dit is een grote hoeveelheid goud welke ondiep zit en zich makkelijk liet mijnen.
  Deze mijnen zijn zo langzamerhand opgedroogd en het goud wat ze nu willen mijnen ligt dieper en dieper, en daarbij zit er minder goud per m2 gedolven aarde.

 • Jos

  Lezer,

  5 jaar geleden nog.

  En er is geen enkele garantie dat die behoefte van die partijen aan een stroom goud. Goud kan gemakkelijk naar onder de 1000 zakken. Stijgen naar 2000 kan ook, maar kom niet met fabeltjes aan dat 1200 de bodem is.

 • Lezer

  > Een paar jaar geleden stond goud op nog op 600 USD….. niet een paar jaar maar 7 jaar geleden.

  Toen waren er nog geen partijen met een grote behoefte aan een constante stroom goud zoals nu. Het sluiten van goudmijnen wordt verhinderd door die partijen.
  Er werd ook veel minder geproduceerd. Misschien wel alleen als bijprodukt van kopermijnen maar dat weet ik niet.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Jos

  Waarom schrijf je niet zelf eens een stukje. Wellicht wil de TSM het wel plaatsen. En indien niet, je kunt het altijd in een reactie plaatsen.

 • Jos

  Gerard, er staan weer leugens in je laatste column. Vooral deze vind ik erg:

  “Fundamenteel zal goud niet ver onder de 1200 terug kunnen. Want langduriger onder dit niveau zal mijnsluiting tot gevolg hebben.”

  Een paar jaar geleden stond goud op nog op 600 USD dus hoe haal je het in je hoofd om zulke idioterie te beweren!

 • Erk

  Lambert, raak gezegd! heel raak!
  In 2007/2008 presenteerde het IMF ook cijfers over de NL-vooruitzichten en waarschuwde voor een huizenbubbel. Het CPB en de minister van Financien Wouter Bos zeiden dat dat niet juist was en kwamen met andere cijfers. Kortom, ik heb meer geloof in de IMF-cijfers die als wereldorganisatie minder belang hebben bij het rooskleuriger voorstellen van de cijfers van een specifiek land.

 • Lamberto

  Macro Economische Verkenning (MEV) 2014

  Download (PDF document, 2.1 MB) | MEV | 15 09 2013 | 98 pagina’s | ISBN 978 90 1257 940 7

  Voor allen die van cijfertjes houden is de inhoud interessant.

  Als we weten dat het IMF de begrotingstekorten voor Nederland de komende jaren met vele procenten hoger in schatten dan de overheid ons vertelt, dan weten we wat er aan staat te komen.

  De Oost Groningers worden de komende tijd nog heviger door elkaar geschud, oorzaak, de aardgaspompen moeten op full speed worden gezet om de lekgeslagen Nederlandse “Droomschuit” drijvende te houden.

  En dan te weten dat we al tig jaren de gasopbrengst aan allerlei onbenulligheden verjubeld hebben.

  Er zijn verschillende landen op deze wereld waar het denkniveau van de politici op een aanzienlijk hoger peil ligt dan in Nederland.

  Deze hebben hun kip die gouden eieren legt gekoesterd, en de opbrengt zorgvuldig bewaard.

 • Erk

  Gerard, goed punt van jou over de huurprijsverhoging.

  Wel denk ik dat als deflatie verder doorzet zoals we verwachten, werkeloosheid stijgt, de massamedia een vreemd figuur gaan slaan als ze de situatie rooskleuriger en met een lach blijven presenteren. Houd er rekening mee dat de bevolking dan alleen maar meer ongenoegen krijgt tegen politici en MSM.

  En dan nog volgende: via een prive-kanaal hoorde ik recentelijk over de verwachting van 1,3 miljoen werkelozen (!) door een hoogleraar van Nijenrode tijdens een werkbezoek van een tweedekamer-lid gemeld. De hoogleraar baseerde zich op beschikbare computermodellen die er in de afgelopen jaren er niet ver naast zaten (beter dan CPB) en 1,3 als nabije top als uitkomst hebben. Maak je borst maar nat!

 • Gerard

  Erk
  Helaas, het eerlijke verhaal mag niet op massamedia verteld worden.
  P&W is een massamedia. Dit is een programma van de overheid, dus staat sterk onder sensuur.
  Massamedia haalt namelijk de grote bevolking, en men is doodsbang voor consumenten en ondernemersvertrouwen. Beiden zijn namelijk de motor van de economie.
  Dat is dan ook de reden dat we volgens staatsmedia NOS journaal al 20 keer uit de crisis zijn sinds 2008.

  Persoonlijk heb ik een bloedhekel aan staatspropaganda, en daarom kijk ik nooit naar P&W en NOS journaal.
  Er is meer dan genoeg media waar je wel het echte verhaal krijgt. CNBC, FD, Elsevier, RTL7 voor de helft. Mits je Mathijs Bouwman even niet meetelt.

  Neem nu de publicaties van de betere verkopen van de huizen. Veel hoera en halleluja, maar ze zeggen er bewust niet bij dat de overheid met grof geweld mensen uit hun huurhuis gejaagd hebben. Huurstijging van 9% en de huur inkomensafhankelijk gemaakt. Ja, dan moet je wel.

 • temp242
 • Erk

  Anna, bedankt voor de melding!
  Het gaat nog gebeuren dat zelfs bij P&W men de economionderwerpen niet meer vrolijk kan afsluiten. Jammer maar helaas, het is voor het genezingsproces beter dat de situatie waarin we zitten eerlijk gebracht wordt.

 • Anna

  Het begrip ‘deflatie’ heeft Radio 1, economiepannel van Klinkende Munt gehaald. o.a. Hans de Geus praat over de deflatieperiode “waar we al een tijdje inzitten”: vanaf 07.00 min.
  http://www.radio1.nl/items/164673-Economiepanel%20Klinkende%20Munt.html

 • Q&Q

  @Erk

  Heb nog even contact gehad met edelmetaalhandelaar waar ik wel eens wat munten aanschaf en deze vertelde me dat er vrijwel geen nieuwe partijtjes aangeboden worden.

  Dit was tot aantal maanden geleden ondenkbaar, toen had hij keuze zat. Nu is de keuze een stuk beperkter en bij wat grotere partijtjes loopt de levertijd ook aardig op! ;)

 • Erk

  Stafke, Q&Q: bovenstaande in navolging van bericht van US Mint: http://createsend.com/t/r-7D8E802D076289882540EF23F30FEDED?
  Hier worden records gebroken. Logisch als de prijzen zo laag zijn, maar hoe lang nog?