Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Tip voor Merkel

27-12-2013 Zilverpaul

Terwijl de AEX weer de 400 punten ontstijgt en de S&P500 meerjarige records liet sneuvelen op een slotstand van 1842 tweede Kerstdag, lijkt alles pais en vree in aandelenland. Je mag er immers van uit gaan dat de hoogte van aandelen een maat zijn voor de stand van zaken in de economie en haar toekomstverwachtingen. Er zijn echter een aantal tekens aan de wand die u niet mag negeren. Op korte termijn blijken zowel de Dow als de bredere S&P een RSI ( relatieve sterkte index) te bezitten van 70 punten of hoger. In het verleden bleek dit een prima voorspeller voor een ommekeer in de korte termijn trend.  Daarnaast blijkt de stijging van de Amerikaanse aandelenmarkten gepaard te gaan met een record aan schulden die aangegaan zijn om aandelen te kopen. Kortom, een deel van de stijging wordt veroorzaakt door geleend geld. Onderstaande grafiek laat zien waar dit soort record-standen toe leiden:

Een trouwe volger van de gevestigde media kan daar echter tegen in brengen dat het BNP van de VS in het laatste kwartaal met 4,1 % in gestegen. Voorwaar, geen slecht groeicijfer na al die jaren van stilstand. Tot u beseft dat deze groei voor een fors deel wordt veroorzaakt door een werkelijk fenomenale groei van de voorraden van bedrijven, en dus niet door een toegenomen consumptie:

Een Icarus-achtige groei, en uw weet wellicht hoe het met deze figuur is afgelopen. Het beeld wordt gecompleteerd door dagelijkse record-standen in de Amerikaanse schuld, dagelijkse records wat betreft het aantal Amerikanen aan de voedselbonnen en een dagelijkse afnemend percentage mensen met een full-time baan.

Dankzij een uitgelezen propaganda van de gevestigde machten reiken de geluiden van een komende ommekeer echter niet ver.  Zo staat het aantal gelovigen in de Dow Jones op een recordstand, en heeft de laatste pessimist net de deur achter zich dicht getrokken.

Wat kan er dan nog mis gaan, zou je denken!

Een voorbeeld wat echter niet zo lekker liep dit jaar was het terughalen van het Duitse goud uit de kluizen van de Westerse banken. Hoewel het maar 20 % betreft van al het Duitse goud wat in het buitenland gestald is, bleek dit jaar maar 37 ton van de 700 ton die over een periode van zeven jaar zou worden teruggebracht gerealiseerd te zijn. Grofweg een derde van wat je zou mogen verwachten. Hoogst opmerkelijk, omdat Turkije dit jaar al 143 ton goud geïmporteerd heeft, Zuid Korea alleen al in februari 20 ton binnen gehaald heeft, Kazachstan dit jaar ongeveer 28 ton goud scoort, Azerbeidjan 16 ton,  om over China maar te zwijgen.

Een tip voor Merkel, om komend jaar een extra tandje bij te zetten?

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 • Q&Q

  “Silver/Oil Ratio Indicates Silver To Explode to New Highs!”

  You can buy more than three times the amount of silver compared to oil today than you could during the decade of the 1960′s.
  The Central Banks and Monetary Authorities have done a fine job bamboozling the public in making sure that gold and silver remain as silly investments only the fringe in society would purchase and hold.
  When the price of silver reached $35 an ounce in 2011 it wasn’t a parabolic move higher, rather it was behaving more like a balloon being released from far below the surface of the water. The coming explosion in the value of silver will be a shock to the world.
  If we were to value silver today compared to its oil ratio during the following periods, this would be the result:

  Lees/ kijk verder:

  http://www.silverdoctors.com/silveroil-ratio-indicates-silver-to-explode-to-new-highs/

 • Sebassol

  Alle beren zijn weer uit hun hol gekropen lijkt het wel.

 • MJP

  Nadja:

  Deel 1 is inderdaad sparen tegen 5% rente in KEW polis bij verzekeraar nog 23 jaar dan is dat gespaard en wordt 65% afgelost, heb al eens extra geld in polis gestopt om sneller op eindkapitaal te zijn en dus minder jaren hypotheekrente betalen.

  Deel 2 is inderdaad 35% , ik zou eigenlijk moeten proberen om dit deel in 8 jaar of zo af te lossen en de tering naar de nering zetten, ik vind het helemaal niks dat aflossingsvrije deel, maar ja, mooi verhaal van de bank en ik was toen 24 dus geloofde iets meer dan nu met mijn 30 jaren en veel onderzoek deed ik toen ook niet, want je huis werd toch wel meer waard ja dus who cares…………..

  Radar nog gezien mensen? Was wel interessant ! Maar ja, ik hoor er de dag erna op kantoor nooit iemand over en als ik wat zeg ben ik nogal negatief ………

 • Nico

  Eurozone ‘sleepwalking into a decades-long deflation trap’

  World’s largest bond fund Pimco says falling prices are the biggest risk to the currency bloc in the new year !

  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/10540866/Eurozone-sleepwalking-into-a-decades-long-deflation-trap.html

 • Genpensioneerde
 • Erk

  Wat je al niet kunt bereiken door simpelweg drukkerijen opdracht te geven geld te gaan printen, equivalent van 70 miljard USD/maand: Nikkei climbs 57% in 2013, biggest rise in 41 years http://on.rt.com/xizeaw
  De bepalende factor-change voor deze stijging kan slechts zijn het het bijprinten en niet wat normaal zou zijn dat de Japanse beursgenoteerde bedrijven 50% competitiever of 50% innovatiever of 50% efficienter of 50% what else zijn geworden. Dit is dus waanzin: staatsobligaties worden verkocht aan de overheid, men krijgt er geld voor terug, belegt dit op de beurs en in een jaar tijd is men 57% rijker. Zou ik het verkeerde vak gekozen hebben?

 • Nadja

  MJP, re aflossen of niet
  Mijn advies:
  1. het deel dat onder fiscaal gunstige voorwaarden voor aflossing tzt gespaard wordt (wellicht onder bankspaar-voorwaarden): niets aan aflossen
  2. voor het resterende deel dat tzt afgelost moet worden (groter gelijk 35%): de volgende berekening maken http://berekenen.geld-gids.nl/wonen-hypotheek/hypotheek-aflossen.html
  Aanemende dat rente nog lang laag blijft en hypotheekaftrek afgebouwd wordt, ga ik er van uit dat het gunstigste is om voor deel 2. een “zo snel mogelijk”-aflossingsplan te maken

 • MJP

  Hey allemaal,

  Even andere vraag, wat is nu wijsheid, hypotheekschulden deels aflossen met geld dat je over hebt, of laten staan ( aflosssingsvrij deel 35% van totaal ) en zien hoe het er over 23 jaar uit ziet?

  Ene keer lees ik dat je moet laten staan en anderzijds dat je juist moet aflossen omdat je spaargeld ook niks oplevert.

  Zilver en goud heb ik zat, dus daar ga ik voorlopig geen € in stoppen.

 • Lamberto

  @Erk

  U weet toch wel dat Nederland bevolkt wordt door zeer creatieve mensen.
  Lees de inhoud van onderstaande link maar eens.

  http://www.floor.nl/management/creatiefboekhouden.html

  Ps.
  Indien tijd over, lees ook de anders colleges van Professor Dr. Bernd Senf die ik gisteren op dit blog geplaatst heb.
  Veel van wat we dagelijks in de praktijk tegen komen wordt een stuk duidelijker.

 • didier

  Het paard kan de kar niet meer trekken. Dat begrijpt ongeveer iedereen die er een klein beetje mee begaan is. Ook die journalist.
  Nu nog op een paard hopen dat onze portefeuille trekt.
  Energiekosten zijn in het voorbije decennium x 5 gegaan. Dit was de trigger voor de 2008 crisis, de kar die plots veel zwaarder werd. Over de iets langere tijd zal de energiekost verder sterk stijgen vermits niets het aanbodstekort echt kan verhelpen.
  Ik zet mijn verwarming overdag op 12 en s’avonds op 14,5. Als ik de verwarming weer wat hoger draai dan zal ik het misschien geloven. Ik rijd ook nauwelijks met mijn wagen omdat ik een hekel heb aan die grasmaaier. De fiets en de trein.

 • Erk

  Nieuws van vanochtend: “Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl is failliet. In oktober nog kreeg Aldel 8 miljoen euro overbruggingskrediet van de overheid. Daarmee bleven in de regio Delfzijl voorlopig 800 banen behouden. Maar het bedrijf was niet uit de problemen en heeft vandaag faillisement aangevraagd.”
  Vorige maand heeft Achmea aangekondigd 4000 mensen te gaan ontslaan.
  Ik kan dit niet rijmen met de recente mededeling dat de werkeloosheid in oct of nov met 21.000 mensen is afgenomen. Jullie wel? Waar zijn de nieuwe banen of zijn mensen gestopt met zich als werkzoekend te laten registreren misschien?

 • Erk

  Lamberto, je ziet ik heb Senf goed gelezen :-)
  Bedankt, was zeer de moeite waard, inclusief de kanttekeningen van Gerard.