24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Tip voor Merkel

Terwijl de AEX weer de 400 punten ontstijgt en de S&P500 meerjarige records liet sneuvelen op een slotstand van 1842 tweede Kerstdag, lijkt alles pais en vree in aandelenland. Je mag er immers van uit gaan dat de hoogte van aandelen een maat zijn voor de stand van zaken in de economie en haar toekomstverwachtingen. Er zijn echter een aantal tekens aan de wand die u niet mag negeren. Op korte termijn blijken zowel de Dow als de bredere S&P een RSI ( relatieve sterkte index) te bezitten van 70 punten of hoger. In het verleden bleek dit een prima voorspeller voor een ommekeer in de korte termijn trend.  Daarnaast blijkt de stijging van de Amerikaanse aandelenmarkten gepaard te gaan met een record aan schulden die aangegaan zijn om aandelen te kopen. Kortom, een deel van de stijging wordt veroorzaakt door geleend geld. Onderstaande grafiek laat zien waar dit soort record-standen toe leiden:

Een trouwe volger van de gevestigde media kan daar echter tegen in brengen dat het BNP van de VS in het laatste kwartaal met 4,1 % in gestegen. Voorwaar, geen slecht groeicijfer na al die jaren van stilstand. Tot u beseft dat deze groei voor een fors deel wordt veroorzaakt door een werkelijk fenomenale groei van de voorraden van bedrijven, en dus niet door een toegenomen consumptie:

Een Icarus-achtige groei, en uw weet wellicht hoe het met deze figuur is afgelopen. Het beeld wordt gecompleteerd door dagelijkse record-standen in de Amerikaanse schuld, dagelijkse records wat betreft het aantal Amerikanen aan de voedselbonnen en een dagelijkse afnemend percentage mensen met een full-time baan.

Dankzij een uitgelezen propaganda van de gevestigde machten reiken de geluiden van een komende ommekeer echter niet ver.  Zo staat het aantal gelovigen in de Dow Jones op een recordstand, en heeft de laatste pessimist net de deur achter zich dicht getrokken.

Wat kan er dan nog mis gaan, zou je denken!

Een voorbeeld wat echter niet zo lekker liep dit jaar was het terughalen van het Duitse goud uit de kluizen van de Westerse banken. Hoewel het maar 20 % betreft van al het Duitse goud wat in het buitenland gestald is, bleek dit jaar maar 37 ton van de 700 ton die over een periode van zeven jaar zou worden teruggebracht gerealiseerd te zijn. Grofweg een derde van wat je zou mogen verwachten. Hoogst opmerkelijk, omdat Turkije dit jaar al 143 ton goud geïmporteerd heeft, Zuid Korea alleen al in februari 20 ton binnen gehaald heeft, Kazachstan dit jaar ongeveer 28 ton goud scoort, Azerbeidjan 16 ton,  om over China maar te zwijgen.

Een tip voor Merkel, om komend jaar een extra tandje bij te zetten?

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

Bekijk ook