Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Toeval, puur toeval!

07-02-2014 Zilverpaul

Wat een toeval: zet uitgerekend JPMorgan vraagtekens bij de kwaliteit van de boekhouding van Argentinië ( zo’n 10 miljard van hun veronderstelde $28 miljard aan reserves in buitenlandse valuta stond ter discussie), brand een weekje later het zwaarbeveiligde gebouw af waar de Argentijnse administratie werd bijgehouden! Voor de negen doden die bij de brand vielen kent de Angelsaksiche taal overigens een fraai eufemisme: ‘collateral damage’. Iemand nog behoefte aan  Argentijnse peso’s ?

En wat dacht u hiervan: Nauwelijks had Draghi gisteren uitgesproken dat er niets wordt veranderd aan het Europese monetaire beleid, of de DAX, de Duitse beurs, kelderde 200 punten. Hierop werd de handel stopgezet om overigens enkele minuten later weer vrijwel vanaf het oude niveau zijn dag te vervolgen. Niets aan de hand, loopt u gewoon rustig door, het betreft hier een gevalletje toeval!

DAX

Een langer durende toevalligheid betreft de vlucht van goud richting het Verre Oosten. Hieronder ziet u waar dit goud vandaan kwam, waarbij wat mij betreft de 5,5 ton van Sprott het meest in het oog valt.

goldb

Wat hier ook niets mee te maken heeft dat in Brazilië het verschil tussen de prijs van goud verhandeld op de beurs en de prijs voor fysiek goud is opgelopen tot ruim 18 %. Enig verschil tussen beiden is normaal; de fysieke handel moet er ook wat aan verdienen, maar dat het verschil steeds groter wordt kan natuurlijk niets anders zijn dan puur toeval.

Maar de grootste toevalligheid is wel dat Blythe Masters, het hoofd van de grondstoffen divisie van JPMorgan en daarmee een van de breinen achter de goud- en zilverprijsmanipulatie, is aangesteld om zitting te nemen in het adviserend comité van de CTFC, de Commodity Futures Trading Commission. U weet wel, de club die moet toezien op een eerlijk verloop van o.a. de goud- en zilverhandel. Wat een toeval, dat nu net de vos moet toezien op het kippenhok!

Als je toch niet beter zou weten zou je toch al gauw denken dat alles met elkaar in verband zou staan.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • rise and shine
 • rise and shine

  @ marcel, nieuw filmpje :)

  http://youtu.be/xiK2JlBpzvI

 • rise and shine
 • Pol

  Iemand al opgemerkt dat de registered goldstock op de comex de afgelopen dagen fors gestegen zijn ?

 • rise and shine
 • Erk

  Goud nog niet boven 1278, maar toch ook mooi dat de mijnposities zich vandaag ook verder verstevigd hebben. HUI op 225.
  Als iemand nog een aanleiding ziet waarom PM en mijnaandelen wederom omlaag gaan mag hij/zij het zeggen. Enkele maanden geleden was taper-aankondiging nog een trigger, wellicht omdat men dacht dat de maandelijkse 85 miljard bijprinten tot inflatie zou gaan leiden, echter nu is taperen in gang gezet en zien we dat er een stevige bodem gelegd wordt.
  Gerard, heb je nog informetie op basis van je technische analyses?

 • rise and shine

  @ gepensioneerde,

  klopt zie het ook vaak, maar dan is het de dag erop dat het weer andersom is zilver stijgt en goud doet het wat rustiger, maar als goud en zilver stijgen zakt platinum weer, en andersom ook .. het lijkt erop dat het elkaar in evenwicht houd.

 • Ingenieur

  Willempie probeert zich internationaal op de kaart te zetten om meer boeken te verkopen. Misschien zien we hem over een paar jaar ook op CNBC. Alleen een beetje rondhangen op rtlz en een paar Nederlandse boeken verkopen is natuurlijk niet echt een business.

 • didier

  Zilver is een veel kleinere markt dus short-term veel makkelijker te sturen (nog makkelijker).

 • Gepensioneerde

  Normaal is zilver volatieler dan goud, als goud stijgt stijgt het zilver wat meer, en omgekeerd. Maar dat blijkt nu niet het geval te zijn. Iemand een verklaring?

 • Gepensioneerde

  @ Het ontwakende volk zou ik zo zeggen. We bloggen voort.

 • didier

  Ja, hopelijk. Fantastisch dat er weerwerk geboden wordt door het volk.

 • Gepensioneerde

  @ Didier. Die ‘better markets organisation’ schijnt me goede argumenten te hebben. Ik hoop dat die zaak geen jaren gerokken gaat worden.

 • didier
 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  @Gepensioneerde

  Die eed is er al en stelt geen niks voor, geldt alleen voor het senior management en gebeurd achter gesloten deuren. Het is niks meer dan een formaliteit en nu weer over tot de orde van de dag

 • Gepensioneerde
 • Gepensioneerde
 • silver bullit

  Toeval,puur toeval!

  De Mulders zitten nu ook in goud en zilver!!!

  Fantastisch.

 • didier

  Hier hebben we ze: de 6980 sukkelaars. Die zullen van twitter nog niet gehoord hebben!

  “the top 20 hedge funds have made 43 per cent of all the money made by investors in more than 7,000 hedge funds.”
  http://www.zerohedge.com/news/2014-02-10/soros-best-2013-tops-dalio-massive-40-billion-lifetime-gain

 • didier

  @Fruitmandje, wordt een wakker vriend, uw digits hebben in 1 seconde 80% van hun waarde verloren. Wat kan daar nog aan gestabiliseerd worden?
  Zouden ze zoiets niet met opzet doen, om alle wakkeren aan te sporen het huis te verlaten alvorens het instort?

 • Fruitmandje

  Bij verschillende exchanges hadden ze verschillende flash-crashes; maar het begint alweer goed te stabiliseren. Kijk tegen een klein verliesje aan; had vrijdag wat ingekocht. Denk dat het vanavond of morgen weer goed gaat; als mtgox weer operationeel is tenminste.

  Wat betreft de PM’s; het lijkt alsof de kegelclub vandaag ook ziek is en thuis zit. Geniet ervan jongens, neem de tijd, goed uitzieken is belangrijk :)

 • didier

  Bij de coins hanteren ze waarschijnlijk dezelfde filosofie als bij onze cb’s: vooral geen paniek.

 • didier

  Op http://www.coinmarketcap.com ook niets te zien van de crash tot 102$.

 • didier

  Ga je bv hier kijken http://www.coindesk.com/price/ dan is de bitcoincrash tot 102$ vanmorgen nergens te bespeuren.
  Kwestie van iedereen goed te informeren. Een bende vulgaire dieven.

 • Fruitmandje

  Hehe, zat er bovenop.. Net te laat om de buy order in te geven :)