Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Tot slot

01-06-2012 Zilverpaul

In onderstaande grafiek vindt u als de oranje lijn de short positie van de commercials; de blauwe lijn is de zilverprijs. De commercials zijn de grote partijen die de zilverprijs doorgaans onderdrukken. Het moge duidelijk zijn aan de lage shortpositie, dat men verwacht dat de zilverprijs wel eens op korte termijn naar boven zou kunnen spuiten.

Hetzelfde verhaal gaat op voor goud, hoewel iets minder uitgesproken:

Tel je vervolgens de ingenomen shortposities van goud en zilver bij elkaar op, kom je in totaal op een recordlage stand:

Maar het wordt pas echt interessant als je de shortposities van de afgelopen jaren afzet tegen wat de zilverprijs gedaan heeft: elke keer bleek een recordlage stand van de open interest samen te vallen met een forse opgaande beweging van de zilverprijs.

 

 

Hoewel zilver zich nu al zo’n ruim jaar zijwaarts/neergaand beweegt in een overigens lange termijn opwaartse trend, is duidelijk dat we weer aan de vooravond lijken te staan van een mooie uptick.

Of we hiermee de neergaande trend van de afgelopen periode definitief verlaten is niet zeker. Wellicht is het vreselijk slechte rapport wat betreft de banenmarkt in de VS van deze middag wel het vlammetje wat het kruitvat nodig had. Op het moment dat ik dit schrijf koerst goud zo’n kleine 3 % hoger, wat op zich al een mirakel is, temeer daar beide edelmetalen de hele dag lager koersten.

We gaan het zien. En met dit hoopgevende nieuws (voor goud en zilverliefhebbers) wil ik u tot slot meedelen, dat ik voorlopig minder actief zal gaan bijdragen aan dit blog. Na een paar jaar van wekelijks schrijven wil ik enige afstand nemen tot de materie, en zal mijn bijdrage aan dit blog een maandelijkse worden. Als ik me kan inhouden tenminste.

 

Met dank aan Rich van de GATA voor de grafieken,

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Lunar Dragon

 • Roi

  Nog een stukje uit kruispunt op vrijbuiter.

  Overal ter wereld slaan centrale banken massaal goud in om hun respectievelijke valuta te dekken, waardoor zij zich kunnen isoleren ten aanzien van de uitval van de onvermijdelijke ondergang van de eurozone.

  En dat gekoppeld aan dit bericht:

  http://goudvergelijken.nl/blog/kazachstan-verruilt-euro-voor-goud/

  Misschien een beetje paranoïde, maar volgens mij te omschrijven als……connecting the dots

 • Roi

  Waarom zowel Keynesianen als monetaristen niet leren van hun fouten.

  Een kleine greep uit dit artikel!

  Wel, dat heeft te maken met het dilemma, waarin beide economische stromingen zitten. Zij zijn een vorm van geloofsinstituten, die een belangrijke rol weggelegd zien voor de overheid via de centrale banken om in te grijpen binnen de economie en deze rechtstreeks aan te sturen. Deze aanpak heeft gezorgd dat de kleinere problemen tot gigantische proporties zijn uitgegroeid. Omdat men altijd en overal ingrijpt verstoren zij de werking van de vrije markt en beperken zij de vrije handel, waardoor vervolgens nog meer ingrepen nodig zijn om deze verstoringen te ´verhelpen´. Met andere woorden zij maken de zaken alleen maar erger.

  In plaats van toe te geven dat het gehele experiment gefaald heeft, blijkt het voor politici en hun voornamelijk Keynesiaanse economische supporters onverteerbaar te zijn om hun kindje ter ziele laten gaan.
  Sterker nog, men vlucht naar voren om een ´politieke´ en ´fiscale´ unie te willen opzetten, wetende dat de volkeren het hier totaal niet mee eens zullen zijn.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/06/kruispunt/#more-109934

 • Roi

  De druk op Merkel wordt opgevoerd op de G8….. die arme vrouw wordt gewoon gedwongen om voor de kosten op te gaan draaien. Ook vind ik het fout dat andere landen zich bemoeien met Europa…. want eigenlijk wordt hier voor de kleinere EU landen besloten wat te doen. Of ze het nou willlen of niet. a.s woensdag heeft ze een meeting met marc Rutte en ben benieuwd of hij weer eens een 180 graden draai gaat maken.
  Wat ik eigenlijk hoop is dat ze woensdag besluiten om zelf uit die verdoemde Euro stappen en de rest de kans geven om die f..cking munt te devalueren.

  http://www.spiegel.de/international/europe/g-20-pressure-mounting-on-merkel-for-quick-solution-to-the-euro-crisis-a-839481.html

 • Roi

  Zo! in Griekenland hebben ze weer wat tijd gekocht…. ondertussen is er de laatste 6 maanden weer helemaal niets gebeurt daar….geen hervorming en geen enkele bezuiniging en privatisering.
  Nu gaan ze proberen een regering te vormen en moeten die binnen een maand met een werkzame bezuiniging komen van 11 miljard op papier.Dat gaat ze natuurlijk weer niet lukken in de praktijk en dan hebben we over 4-8 maanden weer nieuwe verkiezingen. (Hun manier om afspraken niet na te komen). Maar op die manier krijgen ze wel hun centjes van Europa.

  Dit wordt een gebed zonder end!

  Valt mij trouwens wel op dat die Mathijs van Nieuwkerk (econoom RTL Z) in elk programma dat maar over de Eurocrisis gaat, opduikt om zijn visie te geven over zijn Europa. Hij zegt zelf al dat hij een Eurofiel wordt genoemd maar verkondigt constant dat het allemaal niet anders meer kan. Ik moet eerlijk zeggen dat in bijna geen enkel programma er een criticaster van de euro zit… en dat irriteert me mateloos.

 • Ethan

  Arrrrrrrrrrrrrrggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhh

  Sorry, dat moest er even uit.

  Echt, ik lees en hoor zoveel reacties over dat het nu allemaal goed gaat komen met Griekenland, dat het een kwestie is van tijd en “vertrouwen” hebben. Dat alles de schuld is van het
  kapitalisme, hoe de SP het schip zal keren, etc. etc.

  Of de momenten dat je denkt: “joh! echt waar? Het is dat je het mij zegt want dat was niet bij me opgekomen”:
  ( Hierbij heb ik dan de “condescending Wonka” afbeelding bij in mijn hoofd:
  http://knowyourmeme.com/memes/condescending-wonka-creepy-wonka/photos )

  “De ANWB gelooft niet dat mensen door de maatregel op de onbelaste reiskostenvergoeding minder gaan reizen. Velen kunnen niet op een andere manier naar hun werk dan met de auto of het openbaar vervoer, aldus de organisatie.”
  http://www.nu.nl/economie/2837423/belastingdruk-auto-wordt-hoog.html

  Zijn politici zo wereldvreemd dat ze dat van de ANWB te horen moeten krijgen?!?

  Ik ben geen econoom en weet echt niet alles, verre van, .. maar mijn hemel wat zitten de meeste mensen vast in beperkte ideeen, geen historisch besef of besef van de grotere context, etc.

  Mag ik even zeggen: wat ben ik blij met jullie, mijn mentale support-groepje. ;-P

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard

  Re: 46 van de 50 staten zijn op dit moment bijna failliet, wordt hier ook uitgelegd.

  Klopt, maar je weet wat ze zeggen: It does not matter until it matters.

  De US zal nog veel harder onderuit gaan dan europa, maar in de publiciteits oorlog staat de US nog steeds stevig bovenaan.

  De markt echter laat zich minder snel overtuigen, kijk maar naar de USD/EUR koers: 1.26
  Is dat een koers die hoort bij een ineenstortent europa en een oppermachtige machtige USA? (Bij de introductie was de pariteit 1.17)

 • temp242

  http://www.zerohedge.com/news/french-socialists-win-absolute-majority-parliament

  De sossen in franzozenland kunnen weer voluit gaan smossen, vooral dan met het spaargeld van onze Nederlandse buren, vrienden en de nuchtere Duitsers, één ding weet ik wel zeker, maak Fritz NIET boos. Fritz is al boos…

 • Rob

  Temp hoe weet je dat ze in het NWO complot zitten?

 • temp242

  New DemoNcrazy is oude wijn in nieuwe zakken, operated by NWO.
  Straks terug PapadeNoms op plaats. Alles volgens draaiboek. De demoNcratie is weer gered.

 • temp242

  Athens news tijdelijk onbereikbaar.storm op komst.

 • Jullie

  @ Kalief : ‘Ik geloof in enkel in spirituele vrijheid en dat is een strikt individuele staat van bewustzijn, ongeacht de omstandigheden.’

  No offence, maar, slaap lekker.

 • Rob

  New Democracy heeft gewonnen in Griekenland. Ze staan met 31% aan kop. Syriza volgt met 25%.

 • Pol

  @WijRos Persoonlijke vrijheid is een mooi iets, maar als het uiteindelijk ten koste gaat van de persoonlijke vrijheid van een ander dan, …………..(vul de rest zelf maar in).

 • Nico

  JPMorgan ontmaskerd als manipulator!

  We kregen dit weekend schokkend nieuws te lezen over JPMorgan. Op Slim Beleggen schrijven we al jaren over de vermeende prijsmanipulatie van JPMorgan bij diverse grondstoffen, waaronder olie, goud, … maar vooral zilver.

  We kwamen zelf de manipulatie van de zilverprijs op het spoor toen we getuige waren van de onwerkelijke crash in 2008. Op nog geen jaar tijd werd de prijs van het witte edelmetaal meer dan gehalveerd.

  Zo’n spektakel hadden we, ondanks onze ruime ervaring, nog nooit gezien. Dit terwijl de fundamenten voor zilver steeds sterker werden.

  Niet enkel profiteerden we voluit van de forse prijscorrectie bij zilver, ook gingen we ons verdiepen in het exterme prijsspektakel. Al snel kwamen we op diverse sporen van prijsmanipulatie uit. Enkele grote zakenbanken in de VS bewogen de prijs van
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/06/17/jpmorgan-ontmaskerd-als-manipulator/

 • temp242

  Beste Kalief, je bedoelt waarschijnlijk demoNcratie?Mvg.