24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Trap niet in de bear trap

Op Kingworldnews.com verscheen een artikel van Kevin Wides, die de cyclus aangeeft van opkomst en neergang van de waardering van een goed. Een interessante grafiek, zowel met tot betrekking zilver, goud en de mijnbouwsector. We bevinden ons nu in de awareness phase, waar langzamerhand steeds meer mensen gaan twijfelen aan de houdbaarheid van ons financieel monetaire bestel. De grootste slimmeriken zijn al vanaf 2000 in goud en zilver gestapt, en nu bevinden we ons in de periode dat grote institutionele beleggers de markt aan het ontdekken zijn. Denk wat betreft de edelmetalen dan vooral aan de centrale banken die sinds enige jaren gestopt zijn met de verkoop van goud en het de nu weer juist aan het inkopen of terugvorderen ( Duitse Centrale Bank) zijn. Zoomen we verder in op deze fase, wordt duidelijk dat we ons nu in de periode van de zgn. bear trap bevinden. De prijs van zilver is onderuit gegaan van bijna $50 naar $32 per ounce, de goudprijs steeg minder dan voorheen en de waardering van mijnaandelen kregen forse klappen.

Afbeelding verwijderd

Deze periode wordt de bear trap genoemd omdat het een val is waar veel investeerders intrappen: door een daling van de prijzen nemen beleggers afscheid van hun investeringen, geholpen door een overwegend negatieve pers met betrekking tot goud, zilver en de mijnbedrijven. In de praktijk betekent dit dat vooral de particuliere beleggers schrik wordt aangejaagd, maar dat de beter geïnformeerde grote partijen juist nu nog goedkoop kunnen inslaan.
Vervolgens laat de grafiek de fase van manie zien, waarin het publiek gedreven door aandacht uit de media, enthousiasme en hebzucht de koers tot grote hoogten brengt. Uiteindelijk gevolgd door de blow off fase, waarin een aantal fasen uiteindelijk de koers weer terugbrengt naar het langjarig gemiddelde.
Maar zou dit met goud, zilver en de mijnaandelen ook zo gaan? Dat we een manie fase gaan meemaken lijkt mij onvermijdelijk gezien de steeds verdergaande afbrokkeling van ons monetaire bestel en de steeds verder toenemende vraag naar goud en zilver. De mijnbouwsector zal hier ook van gaan profiteren, want door een snel stijgende goud- en zilverprijs wordt de sector steeds aantrekkelijker terwijl bovendien door een verder inzakkende economie de alternatieven voor investering steeds beperkter worden. Gezien de hefboomwerking die de mijnsector nu eenmaal kenmerkt, zullen de forse waardedalingen die het nu meemaakt tijdens de beartrap gevolgd worden door nog veel groter uitslagen aan de positieve zijde.

Verder is het de vraag of de blow off fase zal gaan plaats vinden. Ik denk stellig van niet. Natuurlijk, op een gegeven moment zullen goud, zilver en de mijnaandelen te ver doorschieten, waarna een correctie zal gaan plaats vinden op een wat lager prijsniveau. Maar het grote verschil tussen gewone goederen en de edelmetalen is dat de edelmetalen de basis zullen vormen voor het nieuwe monetaire bestel! Na de onvermijdelijke val van de euro, pond, yen en dollar kan een nieuwe munt alleen maar bestaansrecht opbouwen door het te koppelen aan iets wat zeldzaam is, niet vergaat, deelbaar is en internationaal geaccepteerd wordt. Tot het moment, ver in de toekomst, dat de koppeling van de nieuwe munt met haar dekking van edelmetalen weer wordt losgelaten, zullen goud, zilver en de producenten hiervan dan ook bijzonder waardevol blijven.

Afbeelding verwijderd

Tot slot, zoomen we nog even in op het hier-en-nu, is zichtbaar dat we na een periode van zo’n anderhalf jaar de bear trap voorzichtig aan het ontstijgen gaan.  Achteraf zullen beleggers zich afvragen hoe het in hemelsnaam mogelijk was dat investeerders in deze periode hun gouden en zilveren schuld hebben kunnen laten zakken.

Het is nu eenmaal niet anders; alleen de best geïnformeerde en volhoudende beleggers zullen de hele rit uitzitten.

Zilverpaul

•    Voor een dagelijkse update over goud, zilver en de economie kunt u mijn blog bezoeken: Zilverpaul.nl
•    Voor informatie over het beleggen in goud- en zilvermijnbedrijven: Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook