Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Trek in goud

02-05-2012 Zilverpaul

Goud kopen

Twee veelzeggende grafieken van de World Gold Council, toch niet bepaald voorvechters van de rol van echt goud in het bevrijde monetaire stelsel. De eerste geeft de verhandelde hoeveelheid goud weer van 2008 tot 2011, met in de eerste kolommenreeks de omzet in ETF’s in goud over deze jaren.

Het is wel duidelijk welke trend zich voordoet: goud kopen. Wereldwijd is de vraag groeiende naar ‘the real stuff’ zoals goudbaren en gouden munten, terwijl de trek in papieren beloften vanaf 2009 tanende is.

Dit beeld wordt nog eens bevestigd als we het aandeel van de ETF’s als percentage van de markt in het fysieke goud in grafiekvorm wordt neergezet:

Hoewel wellicht de grootste goudinkoper ( China) vanaf 2009 al geen gegevens meer vrijgeeft over haar goudinkopen geven beide grafieken duidelijk de trend weer: koop goud fysiek, geen papieren beloften tot eventuele levering. U kunt meerdere goudbaren kopen of een enkele goudbaar kopen.

Goudbaar kopen

Het merkwaardige feit doet zich voor met de huidige consolidatie van de goud – en zilverprijs dat de vraag vanuit particulieren naar beide edelmetalen aan het opdrogen is. Enerzijds wel begrijpelijk, want een deel van de kopers heeft al eerder edelmetaal aangeschaft toen de prijzen hoger waren en ervaren nu een verlies op hun eerdere aankoop. Verder komen uit de VS berichten dat de economie weer zou aantrekken, die helaas meer met de herverkiezing van Obama te maken hebben dan met de economische werkelijkheid. Moge bovenstaande grafieken u echter steunen in uw eerdere aankoop: de grote partijen weten hoe de wind werkelijk waait, en kiezen massaal (gouden) eieren voor hun geld.

U kunt de huidige lage prijs voor echt goud (goudstaaf) dus ook zien als prima instapmoment. In feite doen dit ook de grootste partijen die investeren in goudbaren. Hoewel in het land van de zilver- en goudbugs het algemene beeld is dat de voortdurende interventies in de goud- en zilverprijs om daarmee de prijs te onderdrukken het werk is van het bankkartel, zou het ook best kunnen dat gaandeweg de rit deze rol ( deels) is overgenomen door de wijzen uit het Oosten. Wat is er immers mooier dan de Westerse tegenstander in het eigen mes van de prijsonderdrukking te laten vallen, om zo tegen lage prijzen het Westen te ontdoen van zijn goudvoorraad en daarmee van zijn machtsbasis? Deze tactiek zou tevens goed passen in de oosterse denkwijze, waarbij je de tegenstander in zijn eigen mes laat vallen.

Hoe het spel zich ook op de achtergrond precies afspeelt, feit blijft dat de vraag naar goud door de grote wereldspelers fors aan het toenemen is. Dat doet men niet voor niets. Op dit niveau laat men zich niet foppen door gemanipuleerde Westerse overheidsstatistieken. Heeft u al een goud staaf? Of kiest u voor beleggen in zilver?

Tot slot nog een opmerkelijk bericht uit de krant. Hoewel het onderzoek betrekking heeft op de UK en zilver daar volgens mij met de de letter ‘s’ geschreven wordt, snap ik werkelijk niet wat er mis is met die naam!

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • Rinkesz

  Dank Rolf!

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  ** alle recente reacties zijn hierbij verwijderd. Voor dergelijke discussies is dit blog niet bedoeld. **

 • Stef

  @Gerard

  Beste Gerard, bedankt voor je uitleg

  Samengevat: begrijp ik dan goed dat je momenteel dus beter cash kan houden en wachten tot deflatie intreedt waardoor goud en zilverprijzen gaan dalen, waarna je dus meer edelmetalen kunt kopen tegen een lagere prijs als protectie tegen hyperinflatie?

  Alvast bedankt voor je reactie

 • pietje

  Hoe kan de Euro wel werken voor Europa?!

  Rente is een massa vernietigings wapen en zal als zodanig onderkend dienen te worden en uitgebannen. Tot die tijd zal er niets veranderen.

  http://holland4mpe.wordpress.com/2012/05/05/hoe-kan-de-euro-wel-werken-voor-europe/

 • Dave

  @Gerard

  We begrijpen elkaar maar benoemen het anders. Ons systeem is opgebouwd uit inflatie vanwege het rentecompartiment en daardoor moet de geldhoeveelheid altijd blijven groeien. De rente moet immers betaald worden nietwaar.

  Een korte periode van deflatie is mogelijk maar daardoor loopt de werkelijke economie vast en zal men er weer inflatie op loslaten…

  Deflatie is dus een leugen omdat ons systeem niet zonder inflatie kan.

 • Nico

  Greetjes
  dat is ook niet de bedoeling,maar ik vind het wel belangrijk dat ik de dingen nuanceerd, als je de doomdenkers alleen maar volgt krijg je wellicht een self-fulfilling prophecy en dat kan weer tot verkeerde beslissingen leiden, het systeem blaast zich wel een keer op maar dat kan nog ver in de toekomst liggen, ik wil me het plezier in mijn leven ook weer niet te veel laten vergallen door alleen naar negatieve berichten te kijken, ik zeg altijd je leeft nu en niet morgen. en voor de rest is het gewoon opletten,dat moet je in het verkeer ook

 • greetjes

  Nico,

  ik ben na het lezen van de artikelen op LuxetVeritas niet minder benauwd geworden.

 • pietje

  De Centrale Banken van de EU-landen verkeren in ernstige problemen en dreigen zelfs -tenzij ze een manier vinden om hun sterk verslechterde balansen te kunnen opvijzelen- hun valutaverplichtingen (‘currency swaps’) aan de Amerikaanse Federal Reserve (FED) niet na te kunnen komen. De Europese landen wacht daarom binnenkort opnieuw een forse bankencrisis, die het hele systeem door elkaar zal schudden, en waarbij onvermijdelijk slachtoffers zullen vallen.
  ________________________________________
  Currency Swaps
  Om een aantal commerciële banken te redden (in Nederland bijvoorbeeld de ABN-AMRO en de ING) hebben de Centrale Banken in Europa gebruik gemaakt van enorme ‘currency swaps’, waarbij ze bijna $ 400 miljard hebben geleend van de Amerikaanse FED. Maar met de voortgaande teloorgang van de Europese commerciële banken en de waardevermindering van de diverse valuta (waaronder de euro), wordt het steeds moeilijker om de FED dit bedrag terug te betalen.

  Bij deze zogenaamde ‘currency swaps’ spreken in dit geval de FED en bijvoorbeeld de ECB (Europese Centrale Bank) af om een bepaalde hoeveelheid geld van elkaars valuta’s uit te wisselen tegen een bepaalde wisselkoers, die (bijvoorbeeld) zes maanden wordt vastgezet. De ECB gebruikt dit geld vervolgens om commerciële banken in bijvoorbeeld België (Fortis), Finland, Hongarije en Ierland, die in de problemen waren gekomen door hun vrijwel waardeloos geworden op dollar gebaseerde financiële bezittingen, uit te kopen. De FED krijgt in zo’n geval de belofte van de ECB dat de schuld na zes maanden wordt terugbetaald.

  Gerald O’Driscoll van het Cato Instituut, voormalig werkzaam bij de Citigroup bank en de Dallas FED, ziet echter niet in hoe de Europese Centrale banken deze enorme schuld kunnen terugbetalen. De currency swaps hebben volgens hem de grote ineenstorting van het Europese bankensysteem slechts uitgesteld, en niet voorkomen.

  Kwetsbaarheid Europese banken
  De commerciële banken van Europa hebben zich de afgelopen jaren in hoge mate blootgesteld aan de nu ingestorte opkomende markten in Oost Europa, Latijns Amerika en Azië. Volgens een schatting nemen Europese banken driekwart van de in totaal $ 4,7 BILJOEN, die uitgeleend zijn aan deze opkomende markten, voor hun rekening. Dit bedrag is hoger dan de waarde van de in Amerika ingestorte subprime én Alt-A hypothekenmarkt.

  Neil Mellor, valutastrateeg bij de Bank of New York Mellon: ‘De naschokken van de huidige wereldwijde financiële crisis veroorzaken nog steeds grote beroering op de FOREX markt (buitenlandse valutahandel), en worden steeds intenser gevoeld in de eurolanden en Groot Brittannië.’

  FED topman Ben Bernanke verklaarde op 13 januari dat de gezamenlijke actie van de FED en buitenlandse Centrale Banken een ‘wereldwijde financiële ineenstorting in de herfst hebben voorkomen.’ Hij zei dat als deze enorme leningen niet gedaan zouden zijn, er een veel groter risico zou zijn geweest op het instorten van de wereldeconomie. De currency swaps waren volgens Bernanke daarom noodzakelijk, en zouden zichzelf uiteindelijk opheffen.

  Maar in de recente weken is de situatie bij de Europese banken alleen maar verslechterd, net als de economie in hun thuislanden. Sinds Bernanke’s toespraak op 13 januari is de Dow Jones EURO-Stoxx Banks Index maar liefst 66% gedaald. De RBS (Royal Bank of Scotland) is genationaliseerd, net zoals het Belgische Fortis.

  ‘Ik zou zeggen dat de meeste grote banken in Europa blut zijn,’ zegt Dory Wiley, president van Commerce Street Capital, een geld-management firma die investeert in bankaandelen. Het gevaar is dat de overheden, die nu als opvangnet voor de commerciële banken fungeren, failliet gaan of ten minste sterk afgewaardeerd worden. Er is zelfs een hedgefund manager die gewone retail-investeerders aanraadt om voorlopig maar helemaal weg te blijven uit Europa.

  Met name de volgende banken worden zeer kwetsbaar geacht voor nog verdere achteruitgang:

  – Barclays (BCS) (Groot Brittannië)
  – Eerste Bank (EBS) (Oostenrijk)
  – Nordea (NDA) (Zweden)
  – ING (Nederland)
  – Fortis (België)
  – Banco Santander (STD) (Spanje)

  Deze banken hebben enorme bedragen uitgeleend en geïnvesteerd in de inmiddels ingestortte opkomende markten. Daarnaast verblijven ze in Europese landen waar de financiële middelen van de overheden naar verhouding maar beperkt zijn ten opzichte van de financiële bezittingen van de gigantische banken die ze binnen hun grenzen hebben.

  Ook Europese overheden steeds dieper in problemen
  Het is daarom niet vreemd dat veel Europese landen moeite hebben om hun eigen schuld te financieren, omdat beleggers vrezen dat de enorme economische en financiële problemen in deze landen de desbetreffende overheden boven het hoofd zullen gaan groeien. Zo is de kredietwaardigheid van Letland reeds afgewaardeerd en dreigt hetzelfde te gebeuren met Griekenland en Ierland.

  Hoe kunnen de Europese overheden genoeg geld bij elkaar krijgen om de FED terug te betalen? Eén mogelijkheid is het drukken van (nog) meer geld, maar dat zal de positie van de euro nog verder ondermijnen en op den duur de inflatie fors aanwakkeren. Ook kunnen de belastingen worden verhoogd, een impopulaire en niet bepaald aantrekkelijke maatregel.

  Conclusie is dus dat er een nieuwe Europese bankencrisis aan zit te komen, waarvoor de eerder genoemde banken het meest kwetsbaar zijn. Wat de situatie nog verder gecompliceerd maakt is het feit dat de landen in de eurozone hun financiële politiek moeten schikken naar die van de Europese Centrale Bank, zelfs als de uitgezette koers voor het desbetreffende land averechts werkt. Ierland is al zover gegaan door te dreigen uit de monetaire unie te stappen als het land niet meer hulp krijgt.
  In Letland, waar de Centrale Bank het hele bankensysteem van land heeft moeten uitkopen, waren onlangs heftige demonstraties, waarbij onder andere werd geeist dat de overheid de lasten van de door Zweedse banken verstrekte leningen teniet zou doen. Als de regering van Letland hiertoe overgaat, dan worden Zweedse banken zwaar getroffen. De Centrale Bank van Zweden heeft zelf $ 25 miljard moeten lenen van de FED -in al eerder genoemde currency swaps- om het eigen bankensysteem overeind te houden.

  ‘Door deze vorm van fiscale druk kan de hele Europese Unie uit elkaar worden gerukt,’ verklaart Sean Egan, medeoprichter van Egan-Jones, een kredietratingsfirma in Pennsylvania (VS). ‘Dat zou voor zo’n enorme sociale onrust zorgen dat er zelfs een revolutie uit voort zou kunnen komen.’

  Deze crisis raakt ook voorheen zeer stabiele landen zoals Zwitserland, waar de waarde van de financiële bezittingen in het bankensysteem acht keer hoger is dan het totale jaarlijkse BNP van het land. Zwitserland is de FED $ 20 miljard schuldig, een relatief enorm bedrag voor een klein land. En Groot Brittannië heeft al drie ‘bailout’ rondes achter de rug, maar heeft nog altijd een schuld van $ 54 miljard aan de FED.

  Zelfs het oer stabiele Duitsland wordt geraakt en begint het vertrouwen van buitenlandse beleggers te verliezen. De laatste uitgave van 10-jaar lopende Duitse staatsobligaties schoot voor 32% tekort, iets dat door analisten als een ‘mislukte deal’ werd omschreven.

  Economen Carmen Reinhart (Universiteit van Maryland) en Ken Rogoff (Harvard) maakten studie van het bankroet gaan van landen, teruggaand tot in de 14e eeuw. Ze concludeerden dat massale overheidsfaillissementen in golven komen, en optreden op het moment dat valuta’s weg beginnen te zakken. ‘We concludeerden dat wereldomvattende bankencrises de oorzaak zijn van het failliet gaan van de overheden. We staan dus nog maar aan het begin.’

 • Michiel

  Je zou kunenn zegen dat ze met dit systeem reserves kunnen opbouwen, maar de vraag is of er reserve”s zijn en waar ze dan naartoe gaan……..ik denk naar de rijken die weten hoe geld werkt en het dus investeren/behouden!

 • Michiel

  En als er geld bijgemaakt moet worden, betekend dit niet dat er meer muntjes of briefjes bijgemaakt meoten worden, maar ze verhogen gewoon de waarde. Zeg maar dat 1 euro morgen 2 euro waard wordt. Het nadeel wat daar aan vastplakt is inflatie. Ze verhogen dus o.a. de prijzen en paken ons geld in, om vervolgens de waarde ervan te kunenn verhogen, zonder dat er meer bijgemaakt hoeft te worden.

  Lul ik nou uit mijn nek, of begin ik in te zien hoe geld werkt?

 • Michiel

  Even een vraag:

  Wat gebeurd er met mijn pensioengeld op het moement dat ik kom te overlijden?

  Okee als je partner hebt of minderjarigen kunnen mijn nabestaande gebruik maken van mijn pensioen. Maar wat als ik nou gene nabestaande meer heb? (uiteindeljik gaat idereen dood)

  Pensioengeld is opgebouwd door mijn ingelegde pensioenpremie te laten investeren of beleggen waardoor ik na a 67 jaar voldoende oassief inkomen heb opgebouwd om daar van te kunnen leven de komende 30 jaar zeg maar…..

  Maar goed, dat zijn passiefe inkomsten die niet stoppen als ik doodga, dus waar gaat dat geld dan heen?
  Terug naar de pensioenfondsen…om ervoor te zorgen dat ze hun dekkingsgraad halen? En als het goed gaat met de pensioenfondsen en ze halen hun dekkingsgraag, gaat het overige geld dan naar de overheid zodat ze de banken weer kunnen stimuleren om weer geld uit te lenen?

  Zo is het balletje wel rond…..of zie ik het nu verkeerd?

 • Rik

  Vrijwel overal vinden verkiezingen plaats op zondag.
  Ik ben benieuwd of en wanneer dat in Nederland ook word ingevoerd.
  Het lijkt mij zo dat een stembusgang op de zondag nogal wat voordelen bied t.o.v. een doordeweekse dag.

 • pietje

  Morgen is het weer eurocrisis
  De afgelopen weken leek de eurocrisis minder te worden (op groeiende problemen in Spanje na), maar de grote verkiezingsdag van vandaag zal het weer anders zijn. De kans dat zowel in Frankrijk als in Griekenland de macht gaat naar politici die geen voorstander zijn van blind bezuinigen is aanzienlijk. En dan is er nog een deelstaatverkiezing in Duitsland die de wankele positie van Angela Merkel in eigen land verder aan het wankelen zal brengen. En er zijn ook nog lokale verkiezingen in Italie. Een eerste test voor Monti.
  In de loop van de avond zullen we het weten

 • Nico

  Twaalf redenen om nu niet bang te zijn voor hoge inflatie

  Nogal wat economen hebben de afgelopen jaren gewaarschuwd voor hoge inflatie door ongebreidelde geldgroei. Denk bijvoorbeeld aan Mujagic, Eijffinger of Stark. Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, kijkt daar volgens zijn speech in het Europese parlement anders tegenaan. Wie hem werkelijk goed leest merkt dat Draghi eerder bang is voor een te lage geldgroei en inflatie dan voor te veel prijsstijging. En hij heeft gelijk. Een aantal redenen waarom dat zo is:
  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=1930

 • Nico

  Over Quantitative Easing :
  Men was doodsbenauwd dat er hyperinflatie zou ontstaan toen de Federal Reserve gigantische hoeveelheden staatsobligaties en andere effecten begon op te kopen. Hoewel inflatie, laat staan hyperinflatie, in de VS uitbleef, verhindert dit critici er niet van nog steeds hel en verdoemenis te voorspellen wanneer de ECB zou besluiten staatsobligaties op te kopen. Een uitleg van wat QE eigenlijk doet en waarom veel van de gebruikelijke bezwaren ongegrond zijn is daarom op zijn plaats:

  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=1079

 • Nico

  een mooi artikel ter aanvulling van de uitleg van Gerard.

  Het wereldrecord inflatie
  Een heel bijzonder wereldrecord is wel het record dat Zimbabwe heeft gevestigd. Het inflatiecijfer over 2007 bedroeg enige tienduizenden procenten. Er worden in het land alleen nog maar biljetten van 1.000.000 Zimbabwaanse dollars gedrukt. Hiervan zijn er al enkele nodig voor een rol toiletpapier.
  http://financieel.infonu.nl/diversen/17505-het-wereldrecord-inflatie.html

 • Pol

  @Piet3 Dat is misschien wel waar, maar ik heb straks graag liever iets te eten met veel E-nummers, dan dat ik met een lege maag rond ga lopen. En veel van die bolle mensen hebben straks overtollig ‘vel’ omdat er voedselschaarste zal zijn. Dus ik sla met liefde mijn blikjes ‘Smac’ en ‘snackballetjes met tomatensaus’ van Unox in, nu ze nog te betalen zijn. Tot 2015 houdbaar en erg lekker!

 • Gerard

  Ik zie de kritiek al hangen, maar ik zal ze voor zijn:
  Voor degene die hier morgenvroeg nog steeds zit te beweren dat “geld” eigenlijk gewoon “lucht” is, wail ik het volgende voorstellen:
  Stap maandagmorgen naar je baas en zeg dat je geen salaris meer wil omdat dit toch maar “lucht” is. Kom vervolgens maandagavond op dit forum dan vertellen of je dit ook werkelijk gedaan hebt!!!!

 • Gerard

  Laat ik het nog net even duidelijker zeggen. Het begrip is ook erg lastig merkte ik vaker.
  Naast een hele grote zak schuld, moet altijd een “evengrote” zak geld tegenover staan.
  Als in beide zakken “lucht” zit, is alles mooi in evenwicht. Als in de ene zak GELD komt, en in de andere zak blijft lucht zitten, dan barst de bom.

 • Gerard

  p.s.
  En als je dit begrijpt, dan kun je jezelf OOK afvragen of je niet beter je geld in Apple, Facebook, Linkedin, enz. had moeten stoppen i.p.v. zilveren muntjes. Het is daarom nog lang niet gezegd dat de parabool van Apple gaat klappen.

 • Gerard

  Foutje.
  Ik schreef “Tot zover zien we de volgorde al”.
  Niet helemaal juist.
  We zijn inmiddels al een stapje verder.
  De vele honderden miljarden zijn NU AL zwaar aan het oplopen bij Apple, Google, enzovoorts.
  Dus HIER zitten we in de volgorde.

 • Gerard

  @Dave
  “Deflatie is per definitie een leugen”

  Je bent je aan het vergissen. Deflatie bestaat. Deflatie zit in duurzame goederen en huizen. Dit IS het deflatietijdperk. Wat Centrale banken nu doen is puur deflatie bestrijden.
  De inflatie die je ziet zit in hoofdzaak in energie en voedselprijzen.
  Centrale banken hanteren dan ook de “kern-inflatie” als maatstaf. Kern-inflatie is exclusief voedsel en energie.

  2e vergissing die je maakt is te denken dat hyperinflatie voortkomt vanuit de ontwikkelingen rond inflatie. Het kan overigens wel, maar dit gebeurt nooit.
  Hyperinflatie komt door “schulden”.
  De volgorde is als volgt:
  Schulden worden te hoog.
  Op zeker moment kan men niet meer bijlenen en tegelijkertijd wordt er teveel schulden afgelost.
  Dit is geld onttrekken aan het systeem wat deflatie tot gevolg heeft.
  Doordat men niet meer, of heel moeilijk, kan bijlenen stijgt de rente.
  De hoge rente wordt bestreden door de Centrale banken door zelf obligaties op te kopen met steeds vers “bijgeprint” geld. Daarnaast verdwijnt afgeloste schuld weer terug in het niets waar het ooit vandaan kwam. Vandaar dat ook bankballansen moeten worden aangevuld.
  Tot zover zien we de volgorde al, voor iedereen gesneden koek.

  Maar nu wordt het ingewikkelder:
  Hoe dieper de deflatie, hoe meer en sneller geld erbij moet worden geprint. Dit geld gaat niet de economie in maar gaat in schulden, die dan op hun beurt ook steeds hoger worden.
  Zie dat als 2 opgepompte balonnen, een balon met schuld die net zo groot is als de balon met geld.
  Beide balonnen worden dikker en dikker. Balonnen bevatten lucht en zijn dus samenpersbaar. Op een gegeven moment vult de schuldbalon zich met ECHT geld. Als de lucht eruit is en ECHT geld erin, dan barst die balon en dat is hyperinflatie.
  Dat “vervangen van lucht” kan alleen maar plaatsvinden door aantrekkende economie. Denk eens aan de weg die het bijgeprint geld aflegt. Het komt vers van de pers bij de overheid terrecht via aan de ene kant begrotingstekorten, en aan de andere kant staatsleningen. Vervolgens wordt door de overheid ambetenarensalarissen en andere leuke dingen betaald. De ambtenaar gaat met datzelfde geld een ipad en iphone kopen. En zo komt vers bijgeprint geld bij Apple terrecht. ECHT geld dus wat gewoon eerst in de schulden-ballon gestopt werd. Zo, weten we ook gelijk waarom Apple geen raad meer weet met de almaar groeiende miljarden die daar binnenstroomt. En juist DIT zijn de miljarden die gaan losbarsten in de economie. Juist DIT soort geld gaat hyperinflatie veroorzaken.
  Hyperinflatie ontstaat dus door “schulden” en NIET door hoge inflatie. Hyperinflatie ontstaat dus eerder uit “deflatie” (hoe hoger schulden, hoe hoger deflatie).
  Tenslotte de allerlaatste stap. Op een zeker moment weet niemand nog wat iets echt waard is. Dat is het punt waarop mensen het vertrouwen verliezen in geld.

  Ik begrijp dat niet iedereen dit kan volgen. Maar onthoud dat hyperinflatie dorr deflatie ontstaat en NOOIT door inflatie. In economisch gezonde tijden gaat er immers een VEELVOUD bijgeprint geld de economie in, en dan gebeurt er gewoon niks. O.a. de jaren 70 en 90.