Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Trek in goud

02-05-2012 Zilverpaul

Goud kopen

Twee veelzeggende grafieken van de World Gold Council, toch niet bepaald voorvechters van de rol van echt goud in het bevrijde monetaire stelsel. De eerste geeft de verhandelde hoeveelheid goud weer van 2008 tot 2011, met in de eerste kolommenreeks de omzet in ETF’s in goud over deze jaren.

Het is wel duidelijk welke trend zich voordoet: goud kopen. Wereldwijd is de vraag groeiende naar ‘the real stuff’ zoals goudbaren en gouden munten, terwijl de trek in papieren beloften vanaf 2009 tanende is.

Dit beeld wordt nog eens bevestigd als we het aandeel van de ETF’s als percentage van de markt in het fysieke goud in grafiekvorm wordt neergezet:

Hoewel wellicht de grootste goudinkoper ( China) vanaf 2009 al geen gegevens meer vrijgeeft over haar goudinkopen geven beide grafieken duidelijk de trend weer: koop goud fysiek, geen papieren beloften tot eventuele levering. U kunt meerdere goudbaren kopen of een enkele goudbaar kopen.

Goudbaar kopen

Het merkwaardige feit doet zich voor met de huidige consolidatie van de goud – en zilverprijs dat de vraag vanuit particulieren naar beide edelmetalen aan het opdrogen is. Enerzijds wel begrijpelijk, want een deel van de kopers heeft al eerder edelmetaal aangeschaft toen de prijzen hoger waren en ervaren nu een verlies op hun eerdere aankoop. Verder komen uit de VS berichten dat de economie weer zou aantrekken, die helaas meer met de herverkiezing van Obama te maken hebben dan met de economische werkelijkheid. Moge bovenstaande grafieken u echter steunen in uw eerdere aankoop: de grote partijen weten hoe de wind werkelijk waait, en kiezen massaal (gouden) eieren voor hun geld.

U kunt de huidige lage prijs voor echt goud (goudstaaf) dus ook zien als prima instapmoment. In feite doen dit ook de grootste partijen die investeren in goudbaren. Hoewel in het land van de zilver- en goudbugs het algemene beeld is dat de voortdurende interventies in de goud- en zilverprijs om daarmee de prijs te onderdrukken het werk is van het bankkartel, zou het ook best kunnen dat gaandeweg de rit deze rol ( deels) is overgenomen door de wijzen uit het Oosten. Wat is er immers mooier dan de Westerse tegenstander in het eigen mes van de prijsonderdrukking te laten vallen, om zo tegen lage prijzen het Westen te ontdoen van zijn goudvoorraad en daarmee van zijn machtsbasis? Deze tactiek zou tevens goed passen in de oosterse denkwijze, waarbij je de tegenstander in zijn eigen mes laat vallen.

Hoe het spel zich ook op de achtergrond precies afspeelt, feit blijft dat de vraag naar goud door de grote wereldspelers fors aan het toenemen is. Dat doet men niet voor niets. Op dit niveau laat men zich niet foppen door gemanipuleerde Westerse overheidsstatistieken. Heeft u al een goud staaf? Of kiest u voor beleggen in zilver?

Tot slot nog een opmerkelijk bericht uit de krant. Hoewel het onderzoek betrekking heeft op de UK en zilver daar volgens mij met de de letter ‘s’ geschreven wordt, snap ik werkelijk niet wat er mis is met die naam!

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • Rinkesz

  Dank Rolf!

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  ** alle recente reacties zijn hierbij verwijderd. Voor dergelijke discussies is dit blog niet bedoeld. **

 • Stef

  @Gerard

  Beste Gerard, bedankt voor je uitleg

  Samengevat: begrijp ik dan goed dat je momenteel dus beter cash kan houden en wachten tot deflatie intreedt waardoor goud en zilverprijzen gaan dalen, waarna je dus meer edelmetalen kunt kopen tegen een lagere prijs als protectie tegen hyperinflatie?

  Alvast bedankt voor je reactie

 • pietje

  Hoe kan de Euro wel werken voor Europa?!

  Rente is een massa vernietigings wapen en zal als zodanig onderkend dienen te worden en uitgebannen. Tot die tijd zal er niets veranderen.

  http://holland4mpe.wordpress.com/2012/05/05/hoe-kan-de-euro-wel-werken-voor-europe/

 • Dave

  @Gerard

  We begrijpen elkaar maar benoemen het anders. Ons systeem is opgebouwd uit inflatie vanwege het rentecompartiment en daardoor moet de geldhoeveelheid altijd blijven groeien. De rente moet immers betaald worden nietwaar.

  Een korte periode van deflatie is mogelijk maar daardoor loopt de werkelijke economie vast en zal men er weer inflatie op loslaten…

  Deflatie is dus een leugen omdat ons systeem niet zonder inflatie kan.

 • Nico

  Greetjes
  dat is ook niet de bedoeling,maar ik vind het wel belangrijk dat ik de dingen nuanceerd, als je de doomdenkers alleen maar volgt krijg je wellicht een self-fulfilling prophecy en dat kan weer tot verkeerde beslissingen leiden, het systeem blaast zich wel een keer op maar dat kan nog ver in de toekomst liggen, ik wil me het plezier in mijn leven ook weer niet te veel laten vergallen door alleen naar negatieve berichten te kijken, ik zeg altijd je leeft nu en niet morgen. en voor de rest is het gewoon opletten,dat moet je in het verkeer ook

 • greetjes

  Nico,

  ik ben na het lezen van de artikelen op LuxetVeritas niet minder benauwd geworden.

 • pietje

  De Centrale Banken van de EU-landen verkeren in ernstige problemen en dreigen zelfs -tenzij ze een manier vinden om hun sterk verslechterde balansen te kunnen opvijzelen- hun valutaverplichtingen (‘currency swaps’) aan de Amerikaanse Federal Reserve (FED) niet na te kunnen komen. De Europese landen wacht daarom binnenkort opnieuw een forse bankencrisis, die het hele systeem door elkaar zal schudden, en waarbij onvermijdelijk slachtoffers zullen vallen.
  ________________________________________
  Currency Swaps
  Om een aantal commerciële banken te redden (in Nederland bijvoorbeeld de ABN-AMRO en de ING) hebben de Centrale Banken in Europa gebruik gemaakt van enorme ‘currency swaps’, waarbij ze bijna $ 400 miljard hebben geleend van de Amerikaanse FED. Maar met de voortgaande teloorgang van de Europese commerciële banken en de waardevermindering van de diverse valuta (waaronder de euro), wordt het steeds moeilijker om de FED dit bedrag terug te betalen.

  Bij deze zogenaamde ‘currency swaps’ spreken in dit geval de FED en bijvoorbeeld de ECB (Europese Centrale Bank) af om een bepaalde hoeveelheid geld van elkaars valuta’s uit te wisselen tegen een bepaalde wisselkoers, die (bijvoorbeeld) zes maanden wordt vastgezet. De ECB gebruikt dit geld vervolgens om commerciële banken in bijvoorbeeld België (Fortis), Finland, Hongarije en Ierland, die in de problemen waren gekomen door hun vrijwel waardeloos geworden op dollar gebaseerde financiële bezittingen, uit te kopen. De FED krijgt in zo’n geval de belofte van de ECB dat de schuld na zes maanden wordt terugbetaald.

  Gerald O’Driscoll van het Cato Instituut, voormalig werkzaam bij de Citigroup bank en de Dallas FED, ziet echter niet in hoe de Europese Centrale banken deze enorme schuld kunnen terugbetalen. De currency swaps hebben volgens hem de grote ineenstorting van het Europese bankensysteem slechts uitgesteld, en niet voorkomen.

  Kwetsbaarheid Europese banken
  De commerciële banken van Europa hebben zich de afgelopen jaren in hoge mate blootgesteld aan de nu ingestorte opkomende markten in Oost Europa, Latijns Amerika en Azië. Volgens een schatting nemen Europese banken driekwart van de in totaal $ 4,7 BILJOEN, die uitgeleend zijn aan deze opkomende markten, voor hun rekening. Dit bedrag is hoger dan de waarde van de in Amerika ingestorte subprime én Alt-A hypothekenmarkt.

  Neil Mellor, valutastrateeg bij de Bank of New York Mellon: ‘De naschokken van de huidige wereldwijde financiële crisis veroorzaken nog steeds grote beroering op de FOREX markt (buitenlandse valutahandel), en worden steeds intenser gevoeld in de eurolanden en Groot Brittannië.’

  FED topman Ben Bernanke verklaarde op 13 januari dat de gezamenlijke actie van de FED en buitenlandse Centrale Banken een ‘wereldwijde financiële ineenstorting in de herfst hebben voorkomen.’ Hij zei dat als deze enorme leningen niet gedaan zouden zijn, er een veel groter risico zou zijn geweest op het instorten van de wereldeconomie. De currency swaps waren volgens Bernanke daarom noodzakelijk, en zouden zichzelf uiteindelijk opheffen.

  Maar in de recente weken is de situatie bij de Europese banken alleen maar verslechterd, net als de economie in hun thuislanden. Sinds Bernanke’s toespraak op 13 januari is de Dow Jones EURO-Stoxx Banks Index maar liefst 66% gedaald. De RBS (Royal Bank of Scotland) is genationaliseerd, net zoals het Belgische Fortis.

  ‘Ik zou zeggen dat de meeste grote banken in Europa blut zijn,’ zegt Dory Wiley, president van Commerce Street Capital, een geld-management firma die investeert in bankaandelen. Het gevaar is dat de overheden, die nu als opvangnet voor de commerciële banken fungeren, failliet gaan of ten minste sterk afgewaardeerd worden. Er is zelfs een hedgefund manager die gewone retail-investeerders aanraadt om voorlopig maar helemaal weg te blijven uit Europa.

  Met name de volgende banken worden zeer kwetsbaar geacht voor nog verdere achteruitgang:

  – Barclays (BCS) (Groot Brittannië)
  – Eerste Bank (EBS) (Oostenrijk)
  – Nordea (NDA) (Zweden)
  – ING (Nederland)
  – Fortis (België)
  – Banco Santander (STD) (Spanje)

  Deze banken hebben enorme bedragen uitgeleend en geïnvesteerd in de inmiddels ingestortte opkomende markten. Daarnaast verblijven ze in Europese landen waar de financiële middelen van de overheden naar verhouding maar beperkt zijn ten opzichte van de financiële bezittingen van de gigantische banken die ze binnen hun grenzen hebben.

  Ook Europese overheden steeds dieper in problemen
  Het is daarom niet vreemd dat veel Europese landen moeite hebben om hun eigen schuld te financieren, omdat beleggers vrezen dat de enorme economische en financiële problemen in deze landen de desbetreffende overheden boven het hoofd zullen gaan groeien. Zo is de kredietwaardigheid van Letland reeds afgewaardeerd en dreigt hetzelfde te gebeuren met Griekenland en Ierland.

  Hoe kunnen de Europese overheden genoeg geld bij elkaar krijgen om de FED terug te betalen? Eén mogelijkheid is het drukken van (nog) meer geld, maar dat zal de positie van de euro nog verder ondermijnen en op den duur de inflatie fors aanwakkeren. Ook kunnen de belastingen worden verhoogd, een impopulaire en niet bepaald aantrekkelijke maatregel.

  Conclusie is dus dat er een nieuwe Europese bankencrisis aan zit te komen, waarvoor de eerder genoemde banken het meest kwetsbaar zijn. Wat de situatie nog verder gecompliceerd maakt is het feit dat de landen in de eurozone hun financiële politiek moeten schikken naar die van de Europese Centrale Bank, zelfs als de uitgezette koers voor het desbetreffende land averechts werkt. Ierland is al zover gegaan door te dreigen uit de monetaire unie te stappen als het land niet meer hulp krijgt.
  In Letland, waar de Centrale Bank het hele bankensysteem van land heeft moeten uitkopen, waren onlangs heftige demonstraties, waarbij onder andere werd geeist dat de overheid de lasten van de door Zweedse banken verstrekte leningen teniet zou doen. Als de regering van Letland hiertoe overgaat, dan worden Zweedse banken zwaar getroffen. De Centrale Bank van Zweden heeft zelf $ 25 miljard moeten lenen van de FED -in al eerder genoemde currency swaps- om het eigen bankensysteem overeind te houden.

  ‘Door deze vorm van fiscale druk kan de hele Europese Unie uit elkaar worden gerukt,’ verklaart Sean Egan, medeoprichter van Egan-Jones, een kredietratingsfirma in Pennsylvania (VS). ‘Dat zou voor zo’n enorme sociale onrust zorgen dat er zelfs een revolutie uit voort zou kunnen komen.’

  Deze crisis raakt ook voorheen zeer stabiele landen zoals Zwitserland, waar de waarde van de financiële bezittingen in het bankensysteem acht keer hoger is dan het totale jaarlijkse BNP van het land. Zwitserland is de FED $ 20 miljard schuldig, een relatief enorm bedrag voor een klein land. En Groot Brittannië heeft al drie ‘bailout’ rondes achter de rug, maar heeft nog altijd een schuld van $ 54 miljard aan de FED.

  Zelfs het oer stabiele Duitsland wordt geraakt en begint het vertrouwen van buitenlandse beleggers te verliezen. De laatste uitgave van 10-jaar lopende Duitse staatsobligaties schoot voor 32% tekort, iets dat door analisten als een ‘mislukte deal’ werd omschreven.

  Economen Carmen Reinhart (Universiteit van Maryland) en Ken Rogoff (Harvard) maakten studie van het bankroet gaan van landen, teruggaand tot in de 14e eeuw. Ze concludeerden dat massale overheidsfaillissementen in golven komen, en optreden op het moment dat valuta’s weg beginnen te zakken. ‘We concludeerden dat wereldomvattende bankencrises de oorzaak zijn van het failliet gaan van de overheden. We staan dus nog maar aan het begin.’

 • Michiel

  Je zou kunenn zegen dat ze met dit systeem reserves kunnen opbouwen, maar de vraag is of er reserve”s zijn en waar ze dan naartoe gaan……..ik denk naar de rijken die weten hoe geld werkt en het dus investeren/behouden!

 • Michiel

  En als er geld bijgemaakt moet worden, betekend dit niet dat er meer muntjes of briefjes bijgemaakt meoten worden, maar ze verhogen gewoon de waarde. Zeg maar dat 1 euro morgen 2 euro waard wordt. Het nadeel wat daar aan vastplakt is inflatie. Ze verhogen dus o.a. de prijzen en paken ons geld in, om vervolgens de waarde ervan te kunenn verhogen, zonder dat er meer bijgemaakt hoeft te worden.

  Lul ik nou uit mijn nek, of begin ik in te zien hoe geld werkt?

 • Michiel

  Even een vraag:

  Wat gebeurd er met mijn pensioengeld op het moement dat ik kom te overlijden?

  Okee als je partner hebt of minderjarigen kunnen mijn nabestaande gebruik maken van mijn pensioen. Maar wat als ik nou gene nabestaande meer heb? (uiteindeljik gaat idereen dood)

  Pensioengeld is opgebouwd door mijn ingelegde pensioenpremie te laten investeren of beleggen waardoor ik na a 67 jaar voldoende oassief inkomen heb opgebouwd om daar van te kunnen leven de komende 30 jaar zeg maar…..

  Maar goed, dat zijn passiefe inkomsten die niet stoppen als ik doodga, dus waar gaat dat geld dan heen?
  Terug naar de pensioenfondsen…om ervoor te zorgen dat ze hun dekkingsgraad halen? En als het goed gaat met de pensioenfondsen en ze halen hun dekkingsgraag, gaat het overige geld dan naar de overheid zodat ze de banken weer kunnen stimuleren om weer geld uit te lenen?

  Zo is het balletje wel rond…..of zie ik het nu verkeerd?

 • Rik

  Vrijwel overal vinden verkiezingen plaats op zondag.
  Ik ben benieuwd of en wanneer dat in Nederland ook word ingevoerd.
  Het lijkt mij zo dat een stembusgang op de zondag nogal wat voordelen bied t.o.v. een doordeweekse dag.

 • pietje

  Morgen is het weer eurocrisis
  De afgelopen weken leek de eurocrisis minder te worden (op groeiende problemen in Spanje na), maar de grote verkiezingsdag van vandaag zal het weer anders zijn. De kans dat zowel in Frankrijk als in Griekenland de macht gaat naar politici die geen voorstander zijn van blind bezuinigen is aanzienlijk. En dan is er nog een deelstaatverkiezing in Duitsland die de wankele positie van Angela Merkel in eigen land verder aan het wankelen zal brengen. En er zijn ook nog lokale verkiezingen in Italie. Een eerste test voor Monti.
  In de loop van de avond zullen we het weten

 • Nico

  Twaalf redenen om nu niet bang te zijn voor hoge inflatie

  Nogal wat economen hebben de afgelopen jaren gewaarschuwd voor hoge inflatie door ongebreidelde geldgroei. Denk bijvoorbeeld aan Mujagic, Eijffinger of Stark. Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, kijkt daar volgens zijn speech in het Europese parlement anders tegenaan. Wie hem werkelijk goed leest merkt dat Draghi eerder bang is voor een te lage geldgroei en inflatie dan voor te veel prijsstijging. En hij heeft gelijk. Een aantal redenen waarom dat zo is:
  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=1930

 • Nico

  Over Quantitative Easing :
  Men was doodsbenauwd dat er hyperinflatie zou ontstaan toen de Federal Reserve gigantische hoeveelheden staatsobligaties en andere effecten begon op te kopen. Hoewel inflatie, laat staan hyperinflatie, in de VS uitbleef, verhindert dit critici er niet van nog steeds hel en verdoemenis te voorspellen wanneer de ECB zou besluiten staatsobligaties op te kopen. Een uitleg van wat QE eigenlijk doet en waarom veel van de gebruikelijke bezwaren ongegrond zijn is daarom op zijn plaats:

  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=1079

 • Nico

  een mooi artikel ter aanvulling van de uitleg van Gerard.

  Het wereldrecord inflatie
  Een heel bijzonder wereldrecord is wel het record dat Zimbabwe heeft gevestigd. Het inflatiecijfer over 2007 bedroeg enige tienduizenden procenten. Er worden in het land alleen nog maar biljetten van 1.000.000 Zimbabwaanse dollars gedrukt. Hiervan zijn er al enkele nodig voor een rol toiletpapier.
  http://financieel.infonu.nl/diversen/17505-het-wereldrecord-inflatie.html

 • Pol

  @Piet3 Dat is misschien wel waar, maar ik heb straks graag liever iets te eten met veel E-nummers, dan dat ik met een lege maag rond ga lopen. En veel van die bolle mensen hebben straks overtollig ‘vel’ omdat er voedselschaarste zal zijn. Dus ik sla met liefde mijn blikjes ‘Smac’ en ‘snackballetjes met tomatensaus’ van Unox in, nu ze nog te betalen zijn. Tot 2015 houdbaar en erg lekker!

 • Gerard

  Ik zie de kritiek al hangen, maar ik zal ze voor zijn:
  Voor degene die hier morgenvroeg nog steeds zit te beweren dat “geld” eigenlijk gewoon “lucht” is, wail ik het volgende voorstellen:
  Stap maandagmorgen naar je baas en zeg dat je geen salaris meer wil omdat dit toch maar “lucht” is. Kom vervolgens maandagavond op dit forum dan vertellen of je dit ook werkelijk gedaan hebt!!!!

 • Gerard

  Laat ik het nog net even duidelijker zeggen. Het begrip is ook erg lastig merkte ik vaker.
  Naast een hele grote zak schuld, moet altijd een “evengrote” zak geld tegenover staan.
  Als in beide zakken “lucht” zit, is alles mooi in evenwicht. Als in de ene zak GELD komt, en in de andere zak blijft lucht zitten, dan barst de bom.

 • Gerard

  p.s.
  En als je dit begrijpt, dan kun je jezelf OOK afvragen of je niet beter je geld in Apple, Facebook, Linkedin, enz. had moeten stoppen i.p.v. zilveren muntjes. Het is daarom nog lang niet gezegd dat de parabool van Apple gaat klappen.

 • Gerard

  Foutje.
  Ik schreef “Tot zover zien we de volgorde al”.
  Niet helemaal juist.
  We zijn inmiddels al een stapje verder.
  De vele honderden miljarden zijn NU AL zwaar aan het oplopen bij Apple, Google, enzovoorts.
  Dus HIER zitten we in de volgorde.

 • Gerard

  @Dave
  “Deflatie is per definitie een leugen”

  Je bent je aan het vergissen. Deflatie bestaat. Deflatie zit in duurzame goederen en huizen. Dit IS het deflatietijdperk. Wat Centrale banken nu doen is puur deflatie bestrijden.
  De inflatie die je ziet zit in hoofdzaak in energie en voedselprijzen.
  Centrale banken hanteren dan ook de “kern-inflatie” als maatstaf. Kern-inflatie is exclusief voedsel en energie.

  2e vergissing die je maakt is te denken dat hyperinflatie voortkomt vanuit de ontwikkelingen rond inflatie. Het kan overigens wel, maar dit gebeurt nooit.
  Hyperinflatie komt door “schulden”.
  De volgorde is als volgt:
  Schulden worden te hoog.
  Op zeker moment kan men niet meer bijlenen en tegelijkertijd wordt er teveel schulden afgelost.
  Dit is geld onttrekken aan het systeem wat deflatie tot gevolg heeft.
  Doordat men niet meer, of heel moeilijk, kan bijlenen stijgt de rente.
  De hoge rente wordt bestreden door de Centrale banken door zelf obligaties op te kopen met steeds vers “bijgeprint” geld. Daarnaast verdwijnt afgeloste schuld weer terug in het niets waar het ooit vandaan kwam. Vandaar dat ook bankballansen moeten worden aangevuld.
  Tot zover zien we de volgorde al, voor iedereen gesneden koek.

  Maar nu wordt het ingewikkelder:
  Hoe dieper de deflatie, hoe meer en sneller geld erbij moet worden geprint. Dit geld gaat niet de economie in maar gaat in schulden, die dan op hun beurt ook steeds hoger worden.
  Zie dat als 2 opgepompte balonnen, een balon met schuld die net zo groot is als de balon met geld.
  Beide balonnen worden dikker en dikker. Balonnen bevatten lucht en zijn dus samenpersbaar. Op een gegeven moment vult de schuldbalon zich met ECHT geld. Als de lucht eruit is en ECHT geld erin, dan barst die balon en dat is hyperinflatie.
  Dat “vervangen van lucht” kan alleen maar plaatsvinden door aantrekkende economie. Denk eens aan de weg die het bijgeprint geld aflegt. Het komt vers van de pers bij de overheid terrecht via aan de ene kant begrotingstekorten, en aan de andere kant staatsleningen. Vervolgens wordt door de overheid ambetenarensalarissen en andere leuke dingen betaald. De ambtenaar gaat met datzelfde geld een ipad en iphone kopen. En zo komt vers bijgeprint geld bij Apple terrecht. ECHT geld dus wat gewoon eerst in de schulden-ballon gestopt werd. Zo, weten we ook gelijk waarom Apple geen raad meer weet met de almaar groeiende miljarden die daar binnenstroomt. En juist DIT zijn de miljarden die gaan losbarsten in de economie. Juist DIT soort geld gaat hyperinflatie veroorzaken.
  Hyperinflatie ontstaat dus door “schulden” en NIET door hoge inflatie. Hyperinflatie ontstaat dus eerder uit “deflatie” (hoe hoger schulden, hoe hoger deflatie).
  Tenslotte de allerlaatste stap. Op een zeker moment weet niemand nog wat iets echt waard is. Dat is het punt waarop mensen het vertrouwen verliezen in geld.

  Ik begrijp dat niet iedereen dit kan volgen. Maar onthoud dat hyperinflatie dorr deflatie ontstaat en NOOIT door inflatie. In economisch gezonde tijden gaat er immers een VEELVOUD bijgeprint geld de economie in, en dan gebeurt er gewoon niks. O.a. de jaren 70 en 90.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Iran readies secret salt desert bunkers for clandestine nuclear facilities

  http://www.debka.com/article/21976/

  Tante Israel vertelt weer eens een sprookje. Gaaaaaaaaaap.

 • Piet3

  @Pol
  Ik neem aan je aanbieding bedoelt.
  En het vreemde is ook nog, ze verdienen er op, tip: let op de ingredienten en constateer alle bolle mensen om je heen in vgl met 10 jaar geleden(kijk oude documentaires/series om het verschil te zien).
  Mijn strekking(mogelijk kortzichtig als ik de media volg) is dat als je darmen vol met bacterien zitten om voedselreten te verteren en veel voedsel niet bederft(door bacterien al aangevreten is omdat ze er van kunnen leven), wat doen die bacterien in mijn darmen er dan mee…

 • Pol

  @Jullie Persoonlijk denk ik dat je wel haast moet maken met voedsel ed. inslaan. Vooral nu in deze ‘2 voor de prijs van 1- periode.’ Wat me bijvoorbeeld opvalt, is dat al maanden en maanden vooral veel merken van Unilever in de uitverkoop zijn bij de AH en C 1000. Het kan niet op, al is het lekker!

  Zelf vind ik dat geen goed voorteken. Op punt X zijn op een gegeven moment de magazijnen leeg. Op dat moment wil je echt niet tussen de boze mensen en lege rekken in de supermarkt staan.

 • pietje

  e

 • Piet3

  @Dave
  Fiat geld is een pijler onder het systeem en de beschermers zijn politici. Die pijler zal zo lang mogelijk gestut worden. Bankholiday is nu 3 jaar uitgesteld door de ECB. Wat uiteraard niet wil zeggen dat in de tussentijd nog veel kan gebeuren. Mijn zilver ligt nog rustig te wachten. Als het niet binnen nu en tien jaar is dan wel voor mijn pensioen. Tijd is mijn partner.

 • Dave

  @Jullie

  Goed gezien. Het is zaak om zo snel mogelijk voldoende voorraad goud en zilver in te slaan ipv geld op de bank te hebben. Goud, zilver, cash en voedsel. Als er een bankholiday wordt afgekondigd dan is er geen betalingsverkeer meer mogelijk.

  Onze overheid die vast wil houden aan dit monetaire systeem is niet te vertrouwen.

 • Jullie

  Deflatie in de zin van minder fiat wel, wel kan het fiat tijdelijk ‘buiten’ de economie gehouden worden (wat naar mijn idee vandaag het geval is) , banken willen niet uitlenen, etc.

  Om vooruitgang te creëren zal dat geld toch de economie inmoeten, zo niet blijft de situatie hetzelfde. Dus vroeg of laat gaat dat geld gewoon in de economie zitten.

  Ik ben er zelf nog altijd van overtuigt dat veel banken HEEL VEEL in 1x MET ZIJN ALLEN uit zullen gaan lenen, om de gevolgen van de inflatie bij de burgers te leggen, en niet bij de banken onderling, als bank 1 eerder uitleent dan bank 2 heeft bank 2 een probleem, etc.

  Ook ben ik nog altijd van mening dat voordat de hyperinflatie toe gaat slaan, de overheid iedereen gratis geld gaat geven (franse revolutie) , iedereen zogenaamd blij, maar het vertrouwen in de munt neemt verder af, dit zullen ze een x aantal keer herhalen, met steeds meer gratis geld voor iedereen. En daarna is het al snel ‘poef’

  Allemaal vrij voorspelbaar als je het mij vraagt, ik wil niet zeggen dat er haast geboden is met goud en zilver kopen of andere ‘voedsel voorraden in te slaan’, maar dit moment moet je niet willen timen, je moet het voor zijn.

  Anyway, morgen of maandag word waarschijnlijk een goede dag voor goud en zilver, Frankrijk en Griekenland….

 • Dave

  @Snel

  Waardevermindering is een oorzaak van inflatie. Maar nogmaals, ons monetaire systeem is gebouwd op inflatie vanwege de rente die betaald moet worden over het uit niets gecreeerde geld . Er zal altijd meer geld/schuld gecreeerd moeten worden om de rente te betalen.

  Zodra bedrijven of consumenten geen schulden meer aangaan moet de overheid meer schulden maken om het circus verder te laten draaien, maar ook daar is nu een einde aan gekomen.

  Zodra niemand meer schulden kan maken stort het kaartenhuis in elkaar, er is geen onkomen aan. Dit monetaire systeem gaat altijd ten onder aan hyperinflatie… echt waar ALTIJD.

  Lees onderstaand artikel om e.e.a. beter te begrijpen

  http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/update-hoe-eerlijk-is-ons-huidige-economische-systeem-eigenlijk/

  Deflatie is per definitie een leugen

 • greetjes

  ik kijk graag naar (de inmiddels overleden) Eustace Mullins, protégé van Ezra Pound:

  hier een video over Secrets of the Federal Reserve

  http://www.youtube.com/watch?v=Ul3Iyq1i_30&feature=endscreen&NR=1

 • Henk

  @Snel,
  Dat is de Keynesiaanse definitie van inflatie/deflatie
  De meeste mensen hier geloven meer in de Oostenrijkse school, waarbij inflatie/deflatie direct worden gerelateerd aan de geldhoeveelheid.

 • De Kalief van Californie

  Iedere dag neemt de economische en politieke polarisatie toe binnen de zgn “gevestigde orde”. Nu blablabla Wientjes weer die ligt te zeuren.
  Heel mooi, laat deze “samen”leving maar mooi verder desintegreren. Hoogmoed komt voor de val. Zo luidt althans een eeuwige natuurwet.

 • Snel

  @Dave

  Dit is in het kort de betekenis van deflatie. Het heeft per definitie niks met de geld hoeveelheid te maken. Het houdt meer in dat je meer waar voor het zelfde geld krijgt, of voor dezelfde spullen minder betaalt. Het geld word dus MEER waard.

  Deflatie (‘uitblazen’) of waardevermeerdering van het geld is in de economie het verschijnsel dat het algemeen prijsniveau daalt. Dit betekent in de praktijk dat – bij wijze van voorbeeld – een product dat op een gegeven moment 1 munteenheid kost, na een jaar 0,95 munteenheid kost (of in geval van ernstige deflatie bv. 0,1 of 0,01 eenheden). Bij deflatie groeit de koopkracht (ervan uitgaande dat de lonen gelijk blijven of stijgen, of, theoretisch, in ieder geval met een kleiner percentage dalen dan het percentage deflatie) en dit is daarom het tegenovergestelde van inflatie.

  Bron Wikipedia

 • Nico

  Greetjes

  hartelijk dank voor de tip,daar kan ik nog een aantal mensen mee helpen.

 • greetjes

  Hoi Nico,

  Hal Lindsey heeft zo te zien wel meer controversiële boeken geschreven. Is nog wel aan te komen, zie:

  http://kopen.marktplaats.nl/search.php?o=1&ftb=1&searchmode=marktplaats&q=hal+lindsey&qsf=0

 • Dave

  @Snel

  Nee, deflatie is onmogelijk in dit monetaire systeem waarbij al het geld uit schuld ontstaat waarover rente betaald moet worden. De geldhoeveelheid moet blijven groeien anders kan de rente niet betaald worden.

  Natuurlijk zal men d.m.v. lastenverzwaringen de geldhoeveelheid willen verminderen maar dit is slechts voor een korte periode mogelijk. Deflatie is onmogelijk en dus een leugen.

 • Nico

  Jammer dat dit boek uitverkocht is, Hal Lindsey schreef in 1969 al dat amerika economisch in verval zou raken en hun grote militaire macht zouden verliezen, de laatste veldslag is van 1995
  http://www.novapres.nl/common/title.aspx?ID=14

 • Nico

  Jan
  Nico, denk je soms dat je het einde der tijden gaat meemaken hahaha

  Ik niet meer waarschijnlijk , voor de jongste generatie echter ziet de toekomst er niet best uit.

 • W

  @JJ en Temp

  Jullie hebben de docu nog niet eens gezien en toch worden er nu al conclusies aan verbonden. Toont wel weer de vooringenomenheid on onnozelheid aan die vaak op dit blog heerst.

 • greetjes
 • temp242

  Oh jeetje, mochten ze hem nu draaien die documentaire…

 • JJ

  @temp
  graag gedaan…ja precies…en hij is al een jaar oud!!

 • temp242

  Beste JJ, dank voor deze documentaire, het is uniek, want zoiets mag natuurlijk NIET de regulier media bereiken.

 • JJ

  kreeg deze link vandaag van een griekse vriend… heb em zelf nog niet gezien, maar volgens hem een goede docu over de situatie in griekenland

  http://www.youtube.com/watch?v=qKpxPo-lInk

 • temp242

  Als die sossenfranzoos zondag wint, uiteraard, want franzozen zijn idoot.Wel dan gaat spoedig dit gebeuren en ze hebben Groot Gelijk! Géén Holmer aub! Merkhol tot daar aan toe!

  http://www.wallstreetjournal.de/article/SB10001424052702304743704577379853445209174.html

 • temp242

  Alsof een Franzoos zich zou doodwerken, die hebben al jàààààààààààren de 35 uren ‘werk’week. Even lui als die Fetamannen.

 • temp242

  Het is eens wat anders dan eins zwei trei zuifen…alhoewel het leuker is dan wir komen wieder, hoe je draait of keert het gaat géén leuk ontwaken worden uit de fantasiedroom.

 • Gerard

  De socialist Holande lijkt zeker te gaan winnen.
  Hij heeft wel de kiezers beloofd de pensioenleeftijd fors te “VERLAGEN” !!!
  Zo haal je dus veel kiezers binnen.
  Anders dan in Nederland en Duitsland betaalt de overheid daar je totale pensioen. In Frankrijk hoef je hier niets voor op te bouwen.

  Ik denk dat ik ook maar eens een partijtje opricht. Ik beloof gewoon dat iedereen met 50 jaar met pensioen mag. Word ik de grootste partij. Staat bij voorbaat al vast.
  Zo werkt dus “democratie”.

  Holande snapt best dat het “rijke” Noorden de pensioenen wel komt betalen in Frankrijk als de staatschuld nog verder de pan uit vliegt.

 • temp242

  Wir komen Wieder!
  http://youtu.be/AGwL-VLo9yQ

 • Gerard

  @Pol
  Een paar bevreidingsdagen erbij. Dat is dan weer het voordeel van oorlog.
  Alles heeft ook z’n positieve kanten.

 • temp242

  Leuk artikel met het beroemde citaat met den Albert:
  http://www.agp-internet.com/react/profetie/sl02.pdf

 • Pol

  Die knots in onze ‘derde hand’ dan…(dat ineens zomaar ergens vanuit de zijkant van onze buik/hoofd/been etc. groeit, na een zoveelste bommetje).

 • Pol

  Juist!

 • temp242

  Met onze knots in de hand zeker.

 • Pol

  @temp242 Dan hebben we in de toekomst de bevrijdingdagen van een aantal oorlogen te vieren! In ieder geval de 2e en de 3e, toch?

 • Jan

  Nico, denk je soms dat je het einde der tijden gaat meemaken hahaha

 • temp242

  Een beetje propaganda Beste Nico:
  http://youtu.be/4A10CCu9l7o

  MVG.

 • Nico

  Temp
  dat is dan tevens de laatste. gezien het huidige wapentuig.

 • temp242

  Alleen oorlog zal de wereld kunnen redden, helaas, maar waar.

 • Nico

  De ECB vergadert over de financiële toestand in Europa. Maar wat kan ECB-president Mario Draghi doen? “Niet zoveel”, zegt Kees de Kort. “Goedkope rente en gratis geld brengt geen banen”.
  “We hebben het al gehad over de inkoopmanagers uit de industrie. Die cijfers waren echt slecht. Daarna was er nieuws over de Europese arbeidsmarkt. Opgeteld was het al niet best maar met name de jeugdwerkloosheid is echt een tamelijk dramatisch verhaal. En dan gaan we naar de ECB kijken, want die moet de wereld gaan redden. Maar dat kan de ECB natuurlijk helemaal niet”, zegt De Kort.
  http://www.bnr.nl/column/keesdekort/460645-1205/column-kees-de-kort-de-ecb-kan-de-wereld-niet-redden

 • temp242

  Nu nog even stickerland.be?, wél even zeggen dat er vorig jaar een demoNcratische wet bij ons gestemd werd, waar het in ons demoNcratisch landje ten strengste verboden is zo iets te doen, met boetes tot 2500euro!!!, je zou maar een VL op je fantasieland sticker plakken.Je bent zo dé straatcrimineel hoor.

 • temp242

  Prachtig beste Johan. Respect.MVG.

 • Jan

  Ik liep boodschappen te doen in de supermarkt om 20:00 uur. Over een paar jaar is 4 mei nagenoeg afgeschaft. Het is niet meer van deze tijd.

 • Johan de Velde

  Een paar boeiende dagen hebben we achter de rug en staan ons nog te wachten. Verkiezingen.
  Iedereen verwacht dat de uitersten van links en rechts gaan winnen.. Dat zou betekenen dat langzamerhand de chaos wat toe gaat nemen. Op dit moment zijn onze main stream media nog uiterst terughoudend met het berichten over de verslechterende situatie in het zuiden van Europa. Er wordt zolang als mogelijk een “goed nieuws show” opgevoerd. Het verslag van protestacties, mensen die uit vuilnisbakken gaan eten, en een toenemend aantal zelfmoorden van mensen die in een uitzichtloze situatie terecht zijn gekomen, mag hooguit gepubliceerd worden op een onbeduidend plekje. Draghi deed gisteren ook een duit in het zakje. Hij beweerde dat er vanaf volgend jaar weer groei wordt voorzien. Hij weet wel beter, maar ja, als hij dat publiekelijk erkent, maken de beurzen een nog veel grotere schuiver naar het zuiden. Dus….. Een deel van het domme publiek gelooft het. Vanmiddag zei iemand nog tegen me: na regen weer zonneschijn….. Waar maak je je druk over?
  Hoelang gaat het in de Benelux nog gepikt worden, dat straks de grote Eurofielen niet eens meer gewoon hoeven te vliegen, maar hun eigen prive jet krijgen? Dat zij bezuinigingen eisen, maar hun eigen begroting rustig met 7% opschroeven? Dat ze ons verbieden met cash te betalen, omdat ze 100% controle willen op alle handelingen en ons reisgedrag? Het gaat een keer doordringen tot het grote publiek dat onze democratie eigenlijk een farce is geworden. En dat we langzamerhand in Europa in een dictatoriaal systeem terecht gekomen zijn.
  Wat ik doe? De vinger aan de pols; bezittingen zoveel mogelijk spreiden, de alternatieve media blijven volgen en mensen proberen te waarschuwen voor naderend onheil, zodat ze zich kunnen voorbereiden. Overigens met maar weinig succes.
  Verder weiger ik principieel om ‘reclame te rijden’ voor de EU. Bij http://www.stickerland.nl/eigen-teksten/naam-tekst-met-vlag-p-566.html heb ik een paar watervaste stickers gekocht voor 5 euro en die over de twaalf sterren van de EU geplakt. Mijn autokenteken is dus voorzien van een kleurrijke nederlandse vlag met daaronder gewoon het embleem NL.
  Er rijden er al meer in onze omgeving, heb ik gezien. Wat zou het mooi zijn als op die manier steeds meer mensen laten zien dat ze geen eurofiel zijn……… Voorlopig een goed alternatief voor de barricaden. Die gaan later ongetwijfeld komen.
  En maandag… Hollande is mijn kleurtje niet, maar als hij de man is die het de EU lastig kan maken en het proces van ontmanteling van de EU diktatuur in gang kan zetten mag hij zijn gang gaan.

 • Nico

  Het moment van de waarheid nadert voor goud

  Het wil maar niet vlotten met de goudprijs. De prijs van het gele edelmetaal begeeft zich al maanden in een zijwaarts handelspatroon en wil maar geen duidelijk richting kiezen.

  Dit komt hoofdzakelijk omdat beleggers geen keuze kunnen maken over wat de toekomst zal brengen: wordt het inflatie of deflatie? Maar nog belangrijker volgens Nico Pantelis van Slim Beleggen, men twijfelt weer aan de status van goud als ultieme veilige haven.

  Zijn er risico’s verbonden aan een belegging in goud?
  Goud wordt bekeken als een risico actief. Of dit een goede keuze is, valt volgens Pantelis te betwijfelen. Want als overheden uit minder stabiele landen momenteel het aangeschoten wild zijn op de financiële markten, dan zien we niet goed in waarom andere ‘veilige’ overheden hiervan gevrijwaard zouden blijven in de toekomst.

  Toch is dat de conclusie die de markt vandaag maakt en goud hoort niet thuis in dat scenario… voorlopig dan toch. Toch zal het gele edelmetaal richting moeten kiezen.

  Het moment van de waarheid voor goud komt nu heel dichtbij aangezien alle technische indicatoren langzaam maar zeker bij elkaar komen. We zullen snel genoeg duidelijkheid krijgen in de komende weken.

  http://moneytalk.knack.be/economie/geld-en-beurs/beursnieuws/het-moment-van-de-waarheid-nadert-voor-goud/article-4000090579668.htm

 • Gerard

  @Mark
  Ik ben het helemaal met Andreas eens.

  Je moet JUIST leren uit de geschiedenis. Pas dan weet je hoe het tot hier is gekomen.
  WO2 staat historisch gezien helemaal niet zo ver af van goud, zilver en de tijd van nu.
  Natuurlijk, geschiedenis herhaalt zich nooit hetzelfde, maar het rijmt wel.

 • Henk

  Goud moet je pas verkopen als de waarde in de long cycles maximaal is in verhouding tot de asset class waarvan jij iets wil aanschaffen.
  Goud/aandelen, goud/olie, goud/woningen, goud/landbouwgrond, etc…
  Deze toppen vallen zeker niet allemaal samen.

 • temp242

  Dus bij (hyper)inflatie goud verkopen??? Néén toch…

 • greetjes

  @ Gerard

  Eerder heel goed voor goud. Dan ben je 100% zeker dat de rente heel laag blijft over lange periode. En als de rente zwaar onder de inflatie van energie en voedsel blijft, dan heeft goud een “gouden” toekomst….

  Ik las net in de nieuwsbrief van Peter Schiff een soortgelijke stelling: als de rentestand gaat normaliseren wordt het tijd om goud te gaan verkopen, maar zolang die laag blijft, kan goud alleen omhoog. Fijn, ik heb nu een uitgangspunt voor een mogelijk verkoopmoment in de toekomst.

 • temp242

  Inderdaad Henk de vervroegde parlementsverkiezingen in Griekenland zou men nog helemaal vergeten, daar ze in Franzozenland ook moeten gaan stemmen.
  Feest op de beurzen maandagochtend!

 • Andreas

  Temp
  Natuurlijk komen ze er mee weg. Sterker nog. Ze krijgen een nog beter betaalde functie in Brussel of bij de VN. Dan zijn ze weer uit zicht. En daar mogen ze dan met hun gore handjes aan medewerksters zitten. Zoals onze Ruud Lubbers. En het klootjesvolk betaaldt de rekening.
  Dit was zo tijdens de Romeinen, de tachtigjarige oorlog en alle oorlogen daarna.

 • Henk

  Zondag verkiezingen in Griekenland. Zou wel eens een schokgolf door de financiële wereld kunnen sturen. Men gaat in iedere geval radicaal stemmen, zoals ik her en der lees, zowel op links als op rechts.

 • temp242

  Inderdaad, de beste economen zijn historici.

 • Andreas

  Mark
  Inderdaad is het lang geleden. Zolang dat onze politici vergeten zijn welke omstandigheden tot die oorlog geleid hebben. Maar de paralellen zijn aardig aanwezig. Verdiep je daar eens in alvorens mijn woorden als geouwehoer af te doen. Het zijn juist die paralellen die tot een stijging en een vlucht in PM leiden. We kunnen op dit blog oeverloos praten over PM. Maar ons vertrouwen in PM komt uit kennis over de geschiedenis. Waarom zouden wij er anders vertrouwen in hebben. Niet omdat het zo mooi glimt, want dat doet een waardeloze spiegel ook.

 • temp242

  Neen Beste Wortelbea, de sossen smossen en wij(de werkenden, ook wel bekend als zotten, mogen bekosten.

 • temp242

  Beste Andreas, ik ken het standaardzinnetje al. Wil je hem horen?
  ‘Met de wetenschap die we nu hebben/weten, zouden we zaken anders aangepakt hebben.’En ze gaan er nog mee weg komen, letterlijk.
  Deze uitspraak is hier eerder geplaats door een van onze bloggers, sindsdien is deze uitspraak gemerkt op mijn hypofyse.

 • Mark

  Het is zo lang Géleden, bijna niemand heeft het bewust meegemaakt, moet dat geneuzel echt hier? Iemand nog iets te melden over de gruwelijkheden van de 80-jarige oorlog?

 • wortelbea

  bon ja .. brandweerman vindt… oeps… straks wordt ik van het blog verbannen…

 • Andreas

  Temp
  Ik zat vanavond even tv te kijken en werd direct witheet. Met dezelfde uitgestreken smoelen waarmee men de historie vervalst wordt de toekomst om zeep geholpen. En straks zeggen dat niemand de ramp aan kon zien komen. Om te kotsen is het. En het historisch besef is zeer eenzijdig. Wel de Duitsers van alles verwijten, maar terwijl je net een bezetting en gruwelujkheden hebt ondergaan, stuur je duizenden jonge mannen naar de andere kant van de wereld en moordt daar hele dorpen uit. Die mensen zijn nu gewaardeerde oorlogsveteranen met een lintje. En een gesneuvelde duitse soldaat is per definitie een oorlogsmisdadiger. Wat een hypocrisie. En onze koniging staat er ook met uitgestreken smoel bij. Maar die zat veilig in Canada met de rest van de opvreters. Leve de konoiging aan me hoela.

 • wortelbea

  zou met met dhollande nog wat extra printers aangezet worden ? persoonlijk hou ik wel van inflatie,ik heb enkel schulden :$

 • wortelbea

  een mens is een mens,
  burger slachtoffers is zo een vreselijke uitvinding… Een militair heeft ook een leven, familie, maar het is zijn job… ?
  Als ze morgen een politie agent neerknallen, mja bwaa dat is zijn werk.
  een brandweerman vind de dood in een brandend huis… mja risico van zijn job ???
  halooo ?
  respect voor die burgemeester die het domme klootjesvolk mentaliteit overstijgt.
  en nee Mark, ik ga niet weg naar een ander forum.

 • temp242

  Beste Willem, als die franzozen sos wint dan zijn de sossen in België aan de Champagne.

 • temp242
 • wortelbea

  We mogen hier beslist eens ons gedacht zeggen over de klote mentaliteit we in onze beider landen tegenwoordig kennen. En als een zeikerd dan op de man speelt mag em van mij ook eens goed gepakt worden.

 • temp242

  Nog even deze Mark, als ik moet kiezen tussen de Wijsheid van mijn Broeder Andreas of voor de idioterie van jou, tja dan weet ik het wel hoor. Ik wil hier alleen maar zeggen dat het je überhaupt niet siert zo op de man te spelen. Dààr zijn OOK andere forums voor.

 • temp242

  Met de sossen gaan we verder smossen!
  Links is slinks!

 • Willem

  Als Hollande zondag wint gaan de beurzen in Europa maandag dik in de min. Hopelijk houden de PM’s stand. Hij zal zeer drastisch ingrijpen en alle EU-overeenkomsten van Sarcozy van tafel vegen. Waarschijnlijk gaat die rooie rakker winnen, het volk is het zat, en het vertrouwen is weg. De gouden jaren zijn voorbij…maar we hebben er goed van gegeten, het was meer dan goed!

 • Andreas

  Gerard
  Menigeen denkt nog steeds dat het allemaal overtuigde nazi’s waren en alle Nederlanders verzetshelden. Wat een misvatting. Wat een domheid.

 • Gerard

  @Willem
  re: “@Gerard
  Ook hier zullen de lonen gaan dalen, we hebben weinig keus.”

  Ja zal best, maar hier in Europa dalen de lonen alleen maar door heel zware accijns- en premieverhogingen op salaris!
  Dat is toch wel een wereld van verschil!

 • Andreas

  Mark
  Je bent een echte Nederlander. Kortzichtig en dom.

 • Gerard

  @Andreas
  Hier in Nederland denken ze nog steeds dat de Duitsers zich hier “vrijwillig” lieten dood schieten. Duitse soldaten hadden totaal geen keuze. Als je niet in de pas liep dan ging je als Duitser ofwel meteen tegen de muur ofwel naar het Ostfront. Voor mij zijn Duitse soldaten OOK gewoon oorlogsslachtoffers.

 • Snel

  Deze reactie staat al een paar uur in moderatie dus, nog maar een keer…

  @Dave

  Das mooi, maar toch hebben ze in Japan perioden van deflatie in combinatie met de geldpers.
  En de Nederlander is aan schuldafbouw aan het doen of gaat dat doen.
  http://inveztor.nl/2012/04/schmull-goud-onontbeerlijk/

 • Willem

  @Gerard

  Ook hier zullen de lonen gaan dalen, we hebben weinig keus.

 • Gerard

  Zo de dure olie nu hard aan het dalen is, zo gaat de mijnbouw weer omhoog.
  Te dure olie is de strop om de nek van de mijnbouw.

 • Mark

  Andreas dit forum gaat over economie en PM. Voor dat geouwehoer van jou zijn andere kanalen.

 • Gerard

  Net toevallig een reportage gezien op RTL nieuws over de sterk opkomende “lage lonen” industrie in de VS!
  VS is nu massaal de concurentie aan gegaan met de lage-lonen-landen.
  Zie, en dit is nu “deflatie” !
  Maar de VS is in staat zichzelf bij de haren uit het moeras te trekken. Iets wat wij in Europa onmogelijk kunnen.
  Kom hier eens met loonsverlaging. Zie je het al voor je? Europa sterft nog liever van de honger. Wat uiteindelijk ook zal gebeuren. Alleen de VS is flexiebel genoeg om uit de ellende te komen.
  In Europa zullen de minimum lonen met daaraan gekoppeld de veel te hoge loonbelasting, accijnzen en premies ons voorgoed de das om doen.

 • Willem

  De verkopen van fysiek zilver blijven instorten. In april deed de USMint het zelfs ronduit dramatisch slecht, bijna 50% minder dan vorig jaar. Dat zul je op sites van oplichters als Nico Pantelis en Goudportal nooit lezen.

 • Andreas

  Dodenherdenking
  Vandaag de doden herdacht. In Vorden wilde de burgemeester ook de langs de Duitse graven. Maar dat was zeeeer ongepast en werd middels een kort geding verboden. Dat dit ook dienstplichtigen waren deed er niet toe. Het waren namelijk daders en derhalve schuldig. Zodoende herdachten wij ook de slachtoffers van oorlogsmisdaden in Indonesie niet. Nadat Nederland 5 jaar bezet was geweest deden we dat nog effe goed over in Indonesie en vermoordden we daar duizenden simpele mensen. Maar daar hebben we het niet meer over. Wat een kotsland is dit toch. Hypocrisie is hier mogelijk uitgevonden.

 • temp242

  Het gaat écht wel héél gezellig worden:
  http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1408778/2012/03/14/Geregistreerde-kassa-s-vanaf-1-juli-2013-verplicht-in-horeca.dhtml

  Eerst zijn de graaiers aan de top op en top aan het graaien, als ze uitgegraaid zijn, dan zullen deze en andere dingen bewaarheid worden voor het gepeupel.

 • Gerard

  @Snel
  “Nou ik denk dat je het bij het rechte eind hebt. Het is helemaal niet zo zeker of fiat geld niks meer waard word.
  Als we straks in het Japan scenario aanbeland zijn gaan alle prijzen naar beneden.”

  Het is zeker zo, wat RCPL ook zegt, dat goud een betere hedge is dan zilver vanwege het gedeeltelijk economisch effect wat zilver in zich heeft.

  Het Japan scenario ligt wel degelijk op de loer.
  Maar, de ingredienten zijn nu anders. De hele wereldeconomie krimp op deflatie, en NIET alleen Japan. Daarbij was Japan ook in de deflatietijd koploper exportland.
  Deflatie gaat men NIET accepteren. Men blijft die weg printen.
  Uiteindelijk wint deflatie wel, is mijn verwachting. Zo ook Hundry en Prechter dat blijven voorspellen.
  Maar dat is NIET perse slecht voor goud!!
  Eerder heel goed voor goud. Dan ben je 100% zeker dat de rente heel laag blijft over lange periode. En als de rente zwaar onder de inflatie van energie en voedsel blijft, dan heeft goud een “gouden” toekomst….

 • Gerard

  @WijRos
  Ik geloof je graag, maar het valt mij wel tegen van Argentina. Had er iets meer van verwacht. Het is de buurman van Brazilie, en die doet het wel goed. Toch?

 • greetjes

  Crude oil vandaag bijna $ 5 gedaald in prijs…

 • greetjes

  @jefke

  in grote lijnen goed plan van Van Rossem

 • greetjes

  @temp242

  bullshit! dit is de weg plaveien naar het chippen van mensen, klaar!

 • jefke

  @temp242:
  Ik las over het verbod op cash loon op hln.be toch reageerden daar in de comments veel mensen die goed beseffen waar het allemaal naartoe gaat en dat is dan weer positief.

  @all: wat vinden jullie van het programma van JP Van Rossem ?

  http://www.vandaag.be/entertainment/96374_lees-hier-het-partijprogramma-van-rossem.html vorige keer had hij direct 3 zetels…….

 • Rudolf

  In duidelijke Jip-en-Janneke taal uitgelegd waarom wij uit de euro moeten:
  http://www.youtube.com/watch?v=pRr8zAZb4cY&feature=youtu.be

 • temp242

  Loon mag niet meer cash uitbetaald worden:

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=573PKHEV

 • Ethan

  WHOA!

  “We Are Preparing For Massive Civil War,” Says DHS Informant

  In a riveting interview on TruNews Radio, Wednesday, private investigator Doug Hagmann said high-level, reliable sources told him the U.S. Department of Homeland Security (DHS) is preparing for “massive civil war” in America.

  “Folks, we’re getting ready for one massive economic collapse,” Hagmann told TruNews host Rick Wiles. ”

  http://www.dailypaul.com/230836/we-are-preparing-for-massive-civil-war-says-dhs-informant-share-please

  Zou dat de reden zijn waarom het Dept. of Homeland Security laatst 450 miljoen holle kogels gekocht heeft?!? :S :X :S

 • greetjes

  en crude oil valt onder $ 100, volgens mij voor het eerst in lange tijd…

 • greetjes

  goud en zilver gaan trouwens nu in een rechte lijn omhoog…

 • greetjes

  Ja maar RCPL, je weet toch dat de pijn zolang mogelijk gerekt zal worden? Er wordt bij het leven gemanipuleerd. Maar er is ook iets gaande. Er vallen te snel teveel koppen. Ik heb net een post geplaats van Bix Weir en ik meen gisteren Ethan ook al iets in die richting. Kortom: je weet niet wanneer het bijltjesdag wordt maar wel dattie komt. Net wat Gerard al aan gaf: het gaat toch gebeuren wanneer je het niet (meer) verwacht.

  Ik heb nét een kilootje bijgekocht omdat ik dacht dat de prijs van zilver niet meer zou zakken, maar je ziet het! Het kan toch nog. Jammer, maar ik zit er niet mee. Al ligt het er nog 5 jaar: als de bijl valt, dan weet ik dat ik een alternatief betaalmiddel heb en prijs me gelukkig. Denk jij dat wij dán nadenken over de prijs die we er nu voor betaald hebben? Echt nie!

  Tot slot ter lering ende vermaeck:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/tweedeling-europa.xml

 • RCPL

  @greetjes

  Oh, maar ik heb exact hetzelfde gedaan als jou hoor; G&Z aangekocht als een soort ‘verzekering voor de lange termijn’. Niks speculatie.

  Ik maakte alleen een kritische kanttekening t.ov. de juichstemming dat zilver hoe dan ook “sky high” zal gaan.

 • Dave

  @Snel

  De wereldwijde geldhoeveelheid kan alleen maar groeien omdat er elk jaar weer meer geld nodig is om de rente te betalen. Deflatie is een leugen. Lastenverzwaringen zijn geen deflatie.

 • Dave

  Hoppekee, zojuist een doos Philharmonikers gekocht voor € 26,70 per stuk..

  JPM bedankt!

 • greetjes

  @ Snel en RCPL

  wat een gepiep. Ik heb zelf wat aankopen gedaan als een soort verzekering en waar het ligt, mag het fijn blijven liggen tot het daadwerkelijk nodig is. Als iemand goud en zilver koopt uit een speculatieve behoefte om op korte termijn grote winsten te kunnen pakken; niet piepen! Of ergens anders, wat mij betreft. Speculeren is of verdienen of verliezen. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet of gedaan hebt.

  Van mij mag de (voedsel)grondstoffenmarkt sowieso gezuiverd worden van speculantengeboefte die de prijzen verpesten waardoor de armoede weer toe kan nemen.

  Als ik te ongenuanceerd ben, dan bij voorbaat mijn excuus, hoor.

 • RCPL

  @Snel

  Ja, precies!
  Het lijkt erop dat het Japan scenario al begonnen is.

  Niemand weet er daarna gaat gebeuren; blijven we aanmodderen zoals Japan? Gaat de elite de schulden weginflateren? (Wanneer) krijgen we een nieuw monetair systeem? Blijft de gewone burger zo apathisch als ze nu is of gaan er echte opstanden uitbreken?

  Is niet te voorspellen… ik probeer maar nuchter en genuanceerd naar de hedendaagse feiten te kijken en daarop te anticiperen.

 • Snel

  @RCPL

  Nou ik denk dat je het bij het rechte eind hebt. Het is helemaal niet zo zeker of fiat geld niks meer waard word.
  Als we straks in het Japan scenario aanbeland zijn gaan alle prijzen naar beneden. Incl. zilver en aanverwanten. Dus in dat geval worden je “waardeloze” euro s toch nog meer waard dan het o zo zekere zilver.

 • temp242

  HAHAHAHA!!!
  En dan loopt die tentoonstelling UITGEREKEND bij de FED!!!

  http://www.knack.be/nieuws/cultuur/waardeloos-geld-door-de-eeuwen-heen/album-4000090078257.htm

  Die is écht om te gieren!

 • RCPL

  @ Temp, Pol, Edwin,

  Ja inderdaad, je zou wel GEK zijn om tegen deze (kunstmatig gecreëerde) dumpprijzen NIET massaal zilver in te kopen. Wie wil er nu niet van zijn waardeloze papieren euro’s af??
  Nu heb je nog de kans om zilver in te slaan, want over niet al te lange tijd betaal je geen 30$ maar minstens 100$ en waarschijnlijk veel hoger!

  * schakelt realiteitsmodus in *

  Hoe lang horen we deze verhalen van “zilver sky-high, etc.” al?
  Als zilver zo’n ongehoorde buitenkans zou zijn, waarom is de (fysieke!) verkoop van zilveren munten ingeklapt, evenals goud?

  US Mint
  Gouden munten, April ’12 vs April ’11 = – 81,5%
  Zilveren munten, April ’12 vs April ’11 = -46,1% (toen zilver 1,5 keer duurder was!)

  De mensen die in 2010 en 2011 edelmetalen kochten, waren dezelfde slimmeriken als wij. De grote, ‘domme’ massa heeft zilver en goud immers nog niet ontdekt, toch? Waar blijven de slimme particulieren nu zilver op 30$ staat?

  Ik begrijp de verhalen over “prijsonderdrukking”, “de strandbal die onder water gehouden wordt”, etc. Maar een beetje meer nuchterheid en nuance is op z’n plaats, lijkt me.

  Goud heeft zijn monetaire vluchthaven aardig bewezen; zilver vind ik meer een grillige grondstof dan een stabiele vluchthaven. Nuttig in geval van bloeiende economie / stijgende inflatie.

  Uit coinnews.net:

  “By the numbers, U.S. Mint distributors ordered 20,000 ounces of Gold Eagles, off 68.0% from the prior month’s 62,500 ounces and down 81.5% from the 108,000 ounces sold in April 2011.

  In the 24-karat gold realm, 9,000 ounces of American Buffalo Gold coins were claimed last month, representing a drop of 65.4% from March and 56.1% from the same time last year.

  99.9% fine Silver Eagle coin sales reached 1.52 million. Thanks to a 200,000 pop on the final day, last month avoided a ranking of the slowest of the year and the worst since July 2008. As it stands, silver coin sales were still down 40.2% from the previous month and off 46.1% from April 2011.”

 • greetjes

  @ Gerard

  “Alle bubbels knappen op termijn”

  Misschien de “bankster bubble” ook? Vandaag in de nieuwsbrief van Bix Weir:

  News just out that Craig Donohue, the CEO of the CME (COMEX) has just retired at the ripe old age of 49!

  For those who don’t know who this criminal is… he oversaw and orchestrated with the Banksters all the “take downs” of the silver market this decade.

  http://www.suntimes.com/business/12273009-420/donohue-leaves-cme-weeks-before-annual-meeting.html

  Opmerkelijk, want dit is de zoveelste kop die rolt.

 • Edwin

  25 zou geweldig zijn. gesubsideerde aankoop door JPM en de FED zullen we maar zeggen.

 • Pol

  Zilver staat weer lekker laag….grabbel je centjes bij elkaar en kopen maar!

 • temp242

  zilver naar de 25 om dan vrolijk door te stoten naar 250.

 • Dave

  Papieren claims op zilver te koop…. papieren claims op zilver te koop… wie maakt me los?

 • high five

  Beste Wij,
  Kan gebeuren, ik ben het trouwens geheel met je eens.

 • WijRos

  Beste Hi, mijn reactie was voor Gerard bedoeld waarom hij nu op jouw naam staat dat weet ik niet. Laten we de beheerder maar de schuld geven.

 • WijRos

  @high five
  re. Barrick

  re. Maar wordt de soep wel zo heet gegeten?

  beste Gerard,
  zoals je weet, woon in al 10 jaren in Argentina.
  Ik denk zelfs dat de soep veel heter is dan wat velen nu denken. In de westerse wereld denkt men dat hier in Argentina rationeel gedacht wordt maar dat kom je hier maar zelden tegen. Met name de politiekers denken alleen maar aan de effecten op de plaatselijke bevolking want die bepalen of ze er volgend jaar nog zitten.

  De Nationalisatie van YPF is zo populair dat ik bang ben dat ze alle buitenlandse bedrijven gaan Nationaliseren. Natuurlijk het is dom en het land zal er vele miljarden door verliezen maar daar ligt niemand wakker van. Populariteit dat telt en daar wordt men op afgerekend!

  Ofschoon als ik het zogenaamde nieuwe “besparingsprogramma” in Nederland zie dan kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er niet veel verschil is met Argentina. Dit zogenaamde besparingsprogramma is toch alleen maar een belastingverhoging voor iedereen die nog iets produceert en geen enkele besparing op wat dan ook maar. Zelfs het domme ontwikkelingshulp gaat gewoon door. Ik ken niemand die in een ontwikkelingsland woont die er ook maar iets van begrijpt waarom dit corruptie plan maar steeds door gaat.

 • Gerard

  Mijn grootste favoriet, Peter Schiff, legt de rente-bubbel duidelijk uit!
  Kort: De FED houd de rente op 20 en 30 jaar staatspapier kunstmatig laag met de eeuwigdurende Operatie Twist (QE3). Volgens Schiff bezit de FED nu al 90% van die obligaties!!
  Volgens hem is het onmogelijk om die rente 30 jaars eeuwig onder de 2% te houden.
  Als die bubbel poft…..

  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/05/02/peter-schiff-waarschuwt-voor-de-financiele-kater-na-het-monetaire-feestje/

 • Gerard

  @De Kalief van Californie
  Dat de ratio oploopt lijkt mij nogal logisch. Ik het vorige lijntje had ik die verwachting al verklaard. Het heeft alles te maken met een grote terugval van commodities in het algemeen door de steeds diepere recessie wereldwijd. Goud is daar NIET van afhankelijk omdat goud meer samenhangt met lage rente en onzekerheid in de valuta’s.
  Zodra de economie weer gaat aantrekken, dan wordt de ratio snel kleiner. Maar alle lichtpuntjes aan het einde van de tunnel zijn alweer langzaam uitgegaan.

  Ik blijf verwachten dat goud NIET door de 1600 gaat. De bodemlijn uptrend ligt op dit moment op 1630. De prijs zit in de punt van de triangle. Ook zilver zit daar bijna. Die punt ligt op 27,50.
  Met de punt bedoel ik de downtrend van de correctie parabolen van 1 mei voor zilver en eind augustus voor goud. Die correctie loopt ten einde op de uptrend. Dat gebeurt dan wel in mei, de traditioneel slechtste periode van het jaar voor goud en zilver.
  Laat je dus niet verrassen om een correctie te zien als een downtrend.

 • Ethan

  “Arrest warrants have now been issued against the international branches of the Federal Reserve — the European Central Banks, BIS, Germany, France, Netherlands, Belgium, Italy and Japan.”

  http://www.divinecosmos.com/start-here/davids-blog/1051-g7banks

  Ik weet niet in hoeverre het allemaal waar is, maar er komt steeds meer van dit oort spul naar buiten. Als het waar is, gaat het echt een van de grootste mijlpalen in de moderne gesciedenis zijn..

 • gordijnen

  @Goudprijs

  Ja, het is van 44 naar 54 gegaan.

  64 zie ik nog niet.

  Misschien toch een naar een oogspecialist gaan.

  Ratio zegt heel veel, maar ook weer niet.

  De prijs komt pas echt tot stand, als de papierhandel stopt.

  Maar ja altijd leuk als je een jaar geleden goud hebt gekocht ipv zilver.

  Ik hou mij maar vast aan het volgende spreekwoord.

  Wie het laatst lacht, lacht het beste.

 • De Kalief van Californie

  @Goudprijs
  Mij lijkt dat ie ook naar 16 of lager gaat, de timing ervan is weer iets anders. Goud en zilver hebben het momenteel moeilijk, om diverse redenen. Een ervan is massieve frauduleuze manipulatie. Een andere het uitblijven van QE. Nog een andere is de vervreemding bij vele overheden, geldinstellingen, burgers van de monetaire feiten.

  Wanneer goud de volgende trede omhoog gaat doen, naar 2100, 2400 USD of hoger, zal de verhouding goud/zilver wellicht al naar tussen de 25 en 35 gaan.
  Maar wellicht gaan we eerst naar 1500 USD of zoiets. Wanneer bv de pleuris in de Eurozone uitbreekt gaan “alle prijzen” naar beneden.

 • http://www.zilver-inkoop.nl/goudprijs.html Goudprijs

  De goud-zilver ratio begint weer richting het gemiddelde van de laatste 20 jaar te kruipen.
  Deze ligt rond de 64. En dan te bedenken dat je een jaar terug iedereen hoorde roepen dat de ratio naar de 16 zou gaan…

 • pietje

  Als je geld wild verdienen doe het dan met zeldzame metalen.

  Wat hebben mobiele telefoons, windmolens en Europese bankbiljeten met elkaar te maken? Op het eerste gezicht misschien niet zoveel, maar beleggers weten wel beter: voor de productie ervan zijn zeldzame grondstoffen nodig met mooie namen als Neodymium, Lanthanum en Yttrium. Deze grondstoffen zijn de afgelopen jaren sterk in waarde gestegen omdat ze onmisbaar zijn in nieuwe productieprocessen van heel veel bedrijven: denk bijvoorbeeld aan de accu’s in electrische auto’s. Die kunnen niet gemaakt worden zonder het zeldzame neodymiun. Door de oplopende vraag naar dit type auto’s gaat de prijs van dit bijzondere materiaal natuurlijk ook omhoog.

  Door de wereldwijde economische malaise is de vraag naar deze bijzondere grondstoffen enigszins afgenomen en zijn de prijzen weer wat gedaald. Maar grondstoffenspecialist John Kaiser denkt dat ondanks alle problemen die er zijn in de wereld er nog veel te verdienen valt voor wie durft te investeren in zogenaamde ‘rare earth metals’.

  bron. rtlz

 • high five

  @roi. Geen idee wat voor invloed dit heeft op de prijs. Ik verwacht wel dat dit leidt tot wereldwijd meer omzet in elektronisch goud en zilver.

 • Roi

  @ High five

  Zou zo’n nieuwe beurs (SMX) in Singapore nou voor grotere fluctuaties op de goud en zilver markt gaan zorgen.? En misschien daardoor wel minder makkelijk te manipuleren.

  Ik neem aan de deze zin uit het stuk; “able to optimise margin benefits “voor concurentie gaat zorgen tov de gevestigde orde zoals bv de comex.

 • high five

  New Obama slogan has long ties to Marxism, socialism
  http://www.washingtontimes.com/blog/inside-politics/2012/apr/30/new-obama-slogan-has-long-ties-marxism-socialism/

  Onze vriend Obama neemt ons steeds verder mee naar het volksparadijs USSA. Over 4 jaar wordt hij aangesproken met “Our dear leader”

 • high five

  SMX to launch new gold and silver futures contracts
  http://www.channelnewsasia.com/stories/singaporebusinessnews/view/1194706/1/.html

  Vanaf 8 mei ook goud en zilver futures in Singapore

 • high five

  hahahaha inderdaad zilverpaul dat is een goede:
  “Hadden we haar maar geen Zilver genoemd”

 • Ethan

  Nederlandse spaarders zijn dusdanig bang voor de val van de euro dat ze steeds meer geld overboeken naar rekeningen in andere valuta’s.

  http://www.nu.nl/economie/2801579/spaarders-kiezen-steeds-vaker-andere-valuta.html

  Sommige reacties hier zijn wat bijzonder:

  nujij.nl/economie/spaarders-kiezen-steeds-vaker-voor-andere-valuta.16839193.lynkx

 • De Kalief van Californie

  Wat nationalisaties betreft; mij lijkt dat overheden die ook maar een greintje verstand hebben zelf een minderheidsbelang nemen in edelmetaalmijnbouwers ipv over te gaan op nationalisaties.
  Wanneer overheden, behalve sommige nutsbedrijven, bedrijven gaan opeisen is het gedaan met zo’n land. Kijk naar wat Chavez doet met Venezuela. Je moet toch wel helemaal geflipt zijn om dat voorbeeld te willen volgen.
  En wanneer er toch nationalisaties volgen in behoorlijk wat landen zal de productie van goud/zilver hoogstwaarschijnlijk slinken. Waardoor goud/zilver ook daardoor weer duurder worden wat voor edelmetaalbedrijven in meer ontwikkelde landen natuurlijk gunstig is.
  Kortom, er is een zeker risico voor sommige landen maar de mogelijkheid om (heel) veel geld te verdienen is er ook.

 • De Kalief van Californie

  @Gerard
  Het lijkt me logisch dat ETF’s het af gaan leggen tegen fysiek. De meeste ETF’s hebben slechts papier goud/zilver. Het is dus gewoon een ander onderdeel van de fantasy world van de gevestigde maffia waar steeds meer mensen meer dan genoeg van hebben. Beter, inmiddels op kotsen.

 • Gerard

  Nog even over knappende bubbels, en dan met name de schulden-bubbel.

  De ervaring leert dat bubbels NOOIT knappen als iedereen dat verwacht. Als DAARNA NIEMAND het nog verwacht, dan knappen bubbels.
  Beleggen doe je immers ook altijd tegen de consensus in! Tenminste, de betere belegger.

 • Gerard

  Ik sta er eigenlijk ook wel van te kijken dat ETF’s het steeds meer afleggen bij fysiek.
  In die mate had ik dat niet verwacht.
  Iets meer dan een jaar geleden was SLV het meest verhandelde aandeel ter wereld.
  Zou het niet zo zijn dat vooral particulieren naar ETF trackers grijpen, en vooral grote partijen, grote banken en Centrale banken naar het fysiek?

 • Gerard

  @WijRos
  Ik heb inderdaad ook mijn bedenkingen bij Argentinie. Maar wordt de soep wel zo heet gegeten? Eigenlijk is heel Zuid Amerika zo’n moeras. Van de andere kant, Barrick staat wel erg belachelijk laag geprijst.
  Maar ook Australie haalde ook z’n geintjes uit met hun grondstoffen belasting in 2011. Dit zal altijd wel de mijnbouw boven het hoofd hangen. Als landen zwaar in de problemen raken, denken ze natuurlijk aan de rijkdom onder de grond.

 • Gerard

  @Marko
  Goud wordt inderdaad laag gehouden. Maar manipulatie werkt steeds voor de korte termijn, niet op zeer lange termijn. Dat is denk ik wel het antwoord op je vraag.
  Goud wordt denk ik wel door manipulatie over die lange termijn lager gehouden dan zou moeten zijn, maar de trend omhoog is en blijft gewoon de vraag.

  Zoals Marc Faber nogmaals aangaf: “Alle bubbels knappen op termijn”. Hij gaf als voorbeeld waarbij Greenspan bewust de rente lager hield dan zou mogen, en waardoor de huizenbubbel ontstond. Het knappen van die bubbel kende we in 2007 en 2008. Zo zal volgens faber “onvermijdelijk” de “schulden-bubbel” gaan knappen. En DAT is nu precies de reden dat wij goud moeten aanhouden.

 • WijRos

  @Nico

  Beste Nico,
  Barrick Gold haalt bijna een kwart van zijn goud uit Argentina waar de kans op nationalisatie het hoogste is. Barrick lijkt mij dus geen goed advies.

 • Nico

  wie bang is voor nationalisatie van mijnbouwbedrijven beperkt zich het best tot Canada,zeker is er immers niets,en zonder risico leven kan niet,wel beperken, de koopjes liggen nu toch echt voor het oprapen

  Barrick Gold verhoogt kwartaaldividend met 33 procent!
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/05/02/barrick-gold-verhoogt-kwartaaldividend-met-33-procent/

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Six army battalions called up under emergency orders to meet growing threat on Egypt, Syria borders

  Knesset approves IDF request to call up a further 16 battalions if needed

  http://www.timesofisrael.com/knesset-approves-call-up-of-22-idf-battalions/

  Zwaar weer op komst?

 • Nico

  When Fundamentals No Longer Apply, Review the Fundamentals
  This may not come as a surprise, but we’re still not seeing it. We’re not seeing a US recovery.
  http://www.sprott.com/markets-at-a-glance/when-fundamentals-no-longer-apply,-review-the-fundamentals/

 • WijRos

  Beste Zilver Paul,

  Ik heb de moeite genomen het door u genoemde rapport te bekijken. Volgens mij geeft het rapport aan wat financiële instellingen aan goud gekocht hebben om hun waardeloze ETF’s te “backen”. Dat dit slechts een fractie is van de papieren ETF’s dat wisten we toch al.
  Dit betekent volgens mij dat u een verkeerde voorstelling van zaken in uw verhaal hebt gegeven.

  Ik zou graag horen waar ik de door u beschreven voorstelling kan lezen.

  Volgens Yahoo worden er gemiddeld dagelijks 11,8 miljoen aandelen GLD omgezet dan zijn dat ruim 9.000 ton per jaar. Er zijn nog veel meer goud ETF’s dus we kunnen aanenemen dat er een veelvoud in omloop is. Veel en veel meer dan dat er aan fysiek goud is.

 • Dave

  @marko

  Lees het volgende artikel maar eens.

  http://www.marketupdate.nl/nieuws/valutacrisis/dr-zijlstras-final-settlement-gold-as-the-monetary-cosmos-sun/

  Neemt u iets aan van de voormalig minister president/ minister van financien/ president DNB/president BIS?

 • Marko

  Paul, goud is enorm gestegen sinds 2000 dus hoe kun je in godsnaam met droge ogen beweren dat het in sinds toen stelselmatig onderuitgehaald wordt. De shortposities zijn naar verhouding ook niet sterk gestegen dus het klinkt weer als verkooppraat en beleggers een rad voor ogen draaien.

 • zilverpaul

  Beste Johan,

  het goudbezit onder particulieren in het Westen is inderdaad in verhouding beperkt. Wie de verkopers zijn?
  Hoogstwaarschijnlijk is Libie van zijn goud afgeholpen, en misschien ook al Griekenland. Hoeveel goud zou de VS nog hebben? Waarschijnlijk is daar ook een flink deel van verdwenen. En hoe zit het met het goud van Duitsland en Nederland wat zich grotendeels in de VS, Engeland en Canada bevindt?
  Zeker is verder dat China de productie van de in China gedolven edelmetalen in eigen land houdt. Hoeveel de BIS in haar kelders heeft? In hoeverre alle officiele cijfers kloppen?

  Vragen te over. Geen enkele grote partij geeft uitleg, want men is bezig met een spelletje stratego met als inzet wie het de komende 100 jaar voor het zeggen heeft.

  Neemt niet weg dat alle berichten die doorsijpelen wijzen op een grote goudtrek richting het Oosten, wat overigens geheel past in het feit dat de Westerse economieen omkomen in de schulden en men daar nog even overeind blijft door nog meer schuld te creeeren.

  groet, Zilverpaul

 • Johan de Velde

  Beste Zilverpaul,

  De berichten dat het oosten stelselmatig goud koopt lees ik al een poosje. De Chinezen en inwoners van India zijn verstandiger dan de gemiddelde westerling. Hun regeringen hebben ook een betere kijk op wat werkelijk waarde heeft. Maar als ik lees dat China, Mexico, India en nog een aantal andere landen vele tonnen goud inslaan, rijst bij mij eigenlijk de vraag wie de verkopers zijn. Het kan toch niet zo zijn dat dat allemaal afkomstig is van particulieren in Amerika en Europa die hun gouden kettinkjes omruilen voor gekleurde biljetten met cijfers erop?
  De oosterse en Aziatische landen kopen zoveel, dat er toch ook wel grotere verkopers zullen zijn? als ik het goed begrijp is Griekenland failliet…. Maar hebben ze nog steeds een goudvoorraad. Hetzelfde geldt voor Spanje Ierland en Italië. Ik heb nog nooit gehoord dat deze centrale banken ervoor kiezen om hun goudvoorraad te cashen. Mijn vraag blijft dus wie de grote verkopers zijn. Zou jij eens een tipje van de sluier kunnen lichten? Alvast dank voor je reactie.

 • zilverpaul

  @ allen:

  Blijkbaar roept een en ander veel vragen en opmerkingen op. Op de site van het World Gold Council (http://www.gold.org/investment/research/ ) kunt u onder het kopje’ Gold demand trends”een PDF rapport downloaden, waarbij u op pag 8/9 in chart 5 een en ander bevestigd ziet.

  Er zijn verder vele manieren voor grote regeringen om aan fysiek goud te komen. Of men ruilt het voor bv. olie , of men koopt het bv. via de BIS, of men steelt of confisqeert het ( Lybie), of men koopt goudmijnbedrijven ( China), en zo zijn er nog wel enkele te noemen.

  Wat mij betreft heb ik in het verleden veel nadruk gelegd op ETF’s , omdat dit een vehikel is waar ook particulieren gebruik van maken. Hoewel niet elk ETF verdacht is, zijn er wat mij betreft genoeg rode alarmlichten aan het knipperen om als niet-ingewijde particulier erg voorzichtig te zijn in het gebruik maken van dit instrument. Aan de grafiek te zien hebben mijn waarschuwingen geholpen (grapje)!

  Tot slot het volgende. In een normale markt wordt de waarde van een product bepaald door vraag en aanbod. In toenemende mate wordt vanaf 2008, en eigenlijk vanaf 2000,
  de markt in toenemende mate beinvloedt door krachten van buiten af. Regeringsprogramma’s om de gewone beurs te ondersteunen ( Plunge protection Team),
  gesmijt met allerlei derivaten om de koers van bv goud en zilver stelselmatig onderuit te halen, oplichting en bedrog ( zie MF Global), en ook hier is de lijst aanmerkelijk langer.

  Ik snap uw verwarring. Daar komt bij dat ik ook niet alles weet, en bovendien speelt veel zich af in het donker.

  Zilverpaul

 • Roi

  ‘ECB moet lenen aan eurofonds’

  weer zo’n verkiezings uitsrpaak van de aankomende Franse pres. Hollande. Ik denk nog steeds dat deze man aanstuurd op een breuk met Duitsland. En dan is het met de euro ook wel gedaan.

  Wat bezield die man om te gaan beslissen over wat de ECB moet doen. het is verboden om inspraak te hebben als land/politiek! De Europese unie is eigenlijk alleen Frankrijk en Duitsland samen want de rest zit er voor spek en bonen bij en kijkt er naar
  .
  “Regeringsleiders hebben geen inspraak in het beleid van de ECB, die onafhankelijk van overheden wordt geleid door centrale bankiers uit de eurolanden”.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/18/hollande_ecb-moet-lenen-aan-eurofonds.xml

 • WijRos

  @Wil

  Beste Wil,
  Bedenkt wel dat 7500 paketten 23,5 ton goud is, in andere woorden bijna 1% van de gehele wereld jaar goudproductie

 • WijRos

  @Wil
  Beste Wil,

  Als u iets wilt verkopen als de prijs stabiel is, zoals op 30 april, dan ga je rustig de pakketten verkopen en niet in een miljoenste seconde 7500 pakketten.
  Het is hoogst onwaarschijnlijk dat deze 7500 pakketten dat is 750.000 ounce van meerdere partijen afkomstig zijn.

 • WijRos

  @Wil
  re. Er worden veel leugens verspreid door goudhandelaren om zo de handel aan te jagen, vergis je niet.

  Beste Wil,
  U kunt zo nagaan wat voor omzetten en pakketten er verhandeld worden. Of wilt u misschien aangeven dat alle edelmetaal koersgrafieken ook allemaal gefaked worden door de goudhandel net zoals de EU en de VS regeringen dat doen met hun inflatie- en werkloosheidsgrafieken?

 • WijRos

  Volgens mij heeft Zilveren wel een punt. Door al het het gerommel met de edelmetaal prijzen kunnen de grote fysieke kopers het materiaal goedkoper inslaan dan bij een normale markt. De financier van dit spel zal een keer de lier aan de wilgen hangen van de fysieke kopers gaan dit spel zeker winnen. JPM wordt vaak aangeduid als de grootste speler dus we wachten af.

  Bedenkt u wel: De fundamenten voor fysiek materiaal worden met de dag beter daar veranderen allerlei spelletjes niets aan. Er wordt over de gehele wereld fiat geld geprint alsof het leven er van af hangt dus de edelmetalen krijgen volop steun uit deze hoek.

 • Wil

  @Wijros

  Hoezo iemand? Die 7500 pakketten kunnen ook van meerdere partijen afkomstig zijn. Dit is zelf waarschijnlijk. Er worden veel leugens verspreid door goudhandelaren om zo de handel aan te jagen, vergis je niet.

 • WijRos

  @Frederik

  Beste Frederik, Zilveren Paul moet even zijn huiswerk wat beter doen volgens mij. Of het beter uitleggen zodat wij, het gewone volk, het ook kunnen plaatsen.

 • WijRos

  @Wil,
  re. Ik begin dat geleuter over manipulatie een beetje beu te worden.

  Beste Wil,
  Als u even naar de goudmarkt van 30 April kijkt (even na achten US eastern tijd) dan weet u wat er bedoeld wordt. Als iemand HFT 7.500 pakketten goud op de markt gooit dan is dat niet om het tegen de beste prijs te verkopen of wel? Dus waarom zou iemand dat doen, denkt U?
  Dus onderzoekt voordat u begint te schelden.

 • Frederik

  Deze column van is mijn inziens zeer contradictorisch met wat tot nu toe geschreven werd. Vandaar mijn vraag aan de auteur om naar deze grafiek en naar de bron kritisch te kijken.

  Citaat uit column van Zilverpaul :
  “Zaak is dus u niet uit uw fysieke positie te laten jagen. Bedenk, men kan in principe de officiële prijs van goud en zilver tot nul terugbrengen! Dit kan omdat de officiële prijsvorming plaats vindt in de papieren handel in deze edelmetalen, die in het geval van zilver wel 350 zo groot is als de handel in ‘the real thing’. Zo ver zal het echter niet komen, omdat ver voor die tijd het systeem al onderuit zal gaan.”

 • Wil

  @Frederik

  Volgens de linker grafiek zou de markt sinds 2009 meer dan gehalveerd zijn. Daar heb ik ook grote twijfels bij.

 • WijRos

  Beste Zilverpaul, ik weet niet waar u deze infomatie weg heeft maar volgens mij klopt er niet veel van. Er wordt tig keer meer goud omgezet in papier dan in fysiek materiaal. Nu zijn dat allemaal geen ETF’s maar als je de omzetten van GLD en SLV beschouwd daar valt de fysieke markt bij in het niet voor zover ik dat kan bekijken.
  Volgens mij hebt u fysiek verward met futures. De futures markt 125.000 ton is veruit het grootste, daarna de ETF 15.000 ton (aleen SPDR) en daarna de echte fysieke markt, circa 3000 ton.
  Dit zijn oude cijfers

 • Wil

  “Wat is er immers mooier dan de Westerse tegenstander in het eigen mes van de prijsonderdrukking te laten vallen, om zo tegen lage prijzen het Westen te ontdoen van zijn goudvoorraad en daarmee van zijn machtsbasis?”

  @Zilverpaul, ik vind dit nogal een vreemde bewering. Hoe krijgen ze het goud van het westen in handen dan? Kun je uitleggen hoe dat in zijn werk gaat?

  En als de chinezen het het onderdrukken dan zouden ze dus aan de verkoopkant actief moeten zijn. En dat terwijl ze hun voorraden alleen maar aan het opbouwen zijn. Dat staat toch haaks op elkaar? Ik begin dat geleuter over manipulatie een beetje beu te worden.

 • Frederik

  Toch nog een opmerking bij de tweede grafiek. Die suggereert dat de ETFmarkt sinds 2008 slechts een fractie bedraagt van de fysieke markt.
  Dit is mijns inziens helemaal niet zo. Is dit wel een geloofwaardige bron???

 • Frederik

  Deze grafiek roept toch veel vragen op. Grafiek suggereert dat er sinds 2010 veel meer fysieke transacties uitgevoerd worden dan papieren. Nochtans is de ETFmarkt VEEL GROTER dan de fysieke markt.
  Graag toch wat meer uitleg.
  Het aantal transacties lijkt mij trouwens niet zo relevant ; het gaat toch over de absolute cijfers. Vele kleine transacties wegen namelijk niet op tegen een beperkt aantal grote orders.

 • Cinelux

  “Ook Bolivia nationaliseert Spaans bedrijf” zie RTLZ

  Nu een electriciteitsbedrijf waarschijnlijk over een paar jaar ook de mijnbouwbedrijven.
  Ik hou het maar bij het echte fysieke spul, ook al kan de “winst” lager uitvallen.