Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Twee veelzeggende grafieken van de World Gold Council, toch niet bepaald voorvechters van de rol van echt goud in het bevrijde monetaire stelsel. De eerste geeft de verhandelde hoeveelheid goud weer van 2008 tot 2011, met in de eerste kolommenreeks de omzet in ETF’s in goud over deze jaren.
Het is wel duidelijk welke trend zich voordoet: goud kopen. Wereldwijd is de vraag groeiende naar ‘the real stuff’ zoals goudbaren en gouden munten, terwijl de trek in papieren beloften vanaf 2009 tanende is.
Dit beeld wordt nog eens bevestigd als we het aandeel van de ETF’s als percentage van de markt in het fysieke goud in grafiekvorm wordt neergezet:
Hoewel wellicht de grootste goudinkoper ( China) vanaf 2009 al geen gegevens meer vrijgeeft over haar goudinkopen geven beide grafieken duidelijk de trend weer: koop goud fysiek, geen papieren beloften tot eventuele levering. U kunt meerdere goudbaren kopen of een enkele goudbaar kopen.
Goudbaar kopen
Het merkwaardige feit doet zich voor met de huidige consolidatie van de goud – en zilverprijs dat de vraag vanuit particulieren naar beide edelmetalen aan het opdrogen is. Enerzijds wel begrijpelijk, want een deel van de kopers heeft al eerder edelmetaal aangeschaft toen de prijzen hoger waren en ervaren nu een verlies op hun eerdere aankoop. Verder komen uit de VS berichten dat de economie weer zou aantrekken, die helaas meer met de herverkiezing van Obama te maken hebben dan met de economische werkelijkheid. Moge bovenstaande grafieken u echter steunen in uw eerdere aankoop: de grote partijen weten hoe de wind werkelijk waait, en kiezen massaal (gouden) eieren voor hun geld.
U kunt de huidige lage prijs voor echt goud (goudstaaf) dus ook zien als prima instapmoment. In feite doen dit ook de grootste partijen die investeren in goudbaren. Hoewel in het land van de zilver- en goudbugs het algemene beeld is dat de voortdurende interventies in de goud- en zilverprijs om daarmee de prijs te onderdrukken het werk is van het bankkartel, zou het ook best kunnen dat gaandeweg de rit deze rol ( deels) is overgenomen door de wijzen uit het Oosten. Wat is er immers mooier dan de Westerse tegenstander in het eigen mes van de prijsonderdrukking te laten vallen, om zo tegen lage prijzen het Westen te ontdoen van zijn goudvoorraad en daarmee van zijn machtsbasis? Deze tactiek zou tevens goed passen in de oosterse denkwijze, waarbij je de tegenstander in zijn eigen mes laat vallen.
Hoe het spel zich ook op de achtergrond precies afspeelt, feit blijft dat de vraag naar goud door de grote wereldspelers fors aan het toenemen is. Dat doet men niet voor niets. Op dit niveau laat men zich niet foppen door gemanipuleerde Westerse overheidsstatistieken. Heeft u al een goud staaf? Of kiest u voor beleggen in zilver?
Tot slot nog een opmerkelijk bericht uit de krant. Hoewel het onderzoek betrekking heeft op de UK en zilver daar volgens mij met de de letter ‘s’ geschreven wordt, snap ik werkelijk niet wat er mis is met die naam!
Zilverpaul
Silverstocks.nl
Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.