Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Trends in de goudmarkt – World Gold Council

24-08-2016 Rolf van Zanten

Uit de meest recente uitgave van de World Gold Council blijkt dat in het eerste halfjaar van 2016 beleggers een recordhoeveelheid van 1.063,9 ton goud hebben gekocht als belegging. In 2016 is de goudprijs flink gestegen, met name dankzij onrust op de financiële markten en de toegenomen vraag naar goud als veilige haven nu spaarders worden geconfronteerd met negatieve rentes. Dat de vraag naar goud om die reden toeneemt is niet zo verwonderlijk en de goudprijs is dan ook met zo’n 25% gestegen, de beste performance in meer dan 35 jaar, aldus de World Gold Council. Wat verder wel opvallend is, is dat er voor het eerst meer goud als beleggingsgoud wordt verkocht dan in de vorm van gouden sieraden. Er worden juist meer sieraden ingeleverd dankzij de hoge goudprijs, zo blijkt uit het rapport van de WGC.

gdt_q2_2016_gold_bars_chart_800

De vraag naar beleggingsgoud lag zo’n 16% hoger dan het vorige record in het 1e halfjaar van 2009. Zoals gebruikelijk kiezen de meeste beleggers ervoor om goud aan te kopen via ETF’s (exchange traded funds). Echter wordt er ook voor een groot deel, 484.7 ton, fysiek goud gekocht in de vorm van gouden munten en goudbaren.  De vraag naar fysiek goud is grotendeels afkomstig uit de Verenigde Staten en uit Europa. Dit hangt samen met de vlucht naar goud gezien negatieve spaarrentes en het ruime monetaire beleid van centrale banken. De vraag naar goud in de vorm van ETF’s is al zo groot dat het bijna gelijk staat aan geheel 2009.

Europa grootste markt voor fysiek goud

Opvallend is dat de vraag naar fysiek goud voor het grootste deel afkomstig is uit Europa. Door het Brexit-referendum is vooral in april en mei veel goud gekocht en uit onderstaande tabel blijkt ook dat in het 2e kwartaal meer goud is gekocht dan in het eerste kwartaal van 2016. Het referendum vond plaatst eind juni en de daadwerkelijke toename in de verkoop van goud ná de stijging van de goudprijs is hierin nog niet meegenomen. Overigens is de vraag naar goud voornamelijk afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Door de prijsstijging na Brexit, de goudkoers steeg met 10% overnight, werd juist veel goud verkocht. Zo lag de vraag naar gouden munten en baren in Duitsland 5% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Er werd namelijk ook veel goud verkocht door beleggers die hun winst namen door de sterke prijsstijging. Dezelfde trend werd gezien in andere landen in Europa.

 

vraag-naar-fysiek-goud-2016

Verder blijkt uit het rapport dat er minder sieraden zijn verkocht dan in de afgelopen jaren. Doordat de goudprijs is gestegen zijn er juist meer sieraden verkocht als sloopgoud en lijken de consumenten in India en China een lagere goudprijs af te wachten. Daarnaast was er een staking onder de Indiase juweliers in combinatie met een tegenvallende oogst; goed voor een daling van de vraag naar gouden sieraden met 32% ten opzichte van het 1e halfjaar van 2015. Ook in China werden er minder sieraden gekocht, hier ging het om een daling van 16%. China en India zijn altijd al de grootste afzetmarkt geweest van goud, met name in de vorm van gouden sieraden, en zijn zodoende van grote invloed op de goudmarkt.

Voor meer informatie en rapporten over de goudmarkt, vraag en aanbod en analyses kunt u terecht op de website www.gold.org.

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • Gerard

  Zover is het nog niet. Maar hier liggen wel bubbels in de maak. Vooral vastgoed. Hoewel vastgoed het nu alleen goed doet in grote stedelijke gebieden. Veelal door toedoen van investeringsmaatschappijen.
  Aandelen ligt de zaak anders. Die zijn niet duur op dit moment. Geldt overigens niet voor alle sectoren. Ik kan je zomaar een serie aandelen noemen die nog onder de intrinsieke waarde genoteerd zijn. Zelfs Apple is veel te goedkoop nu. Een KW van 10 zelfs nog.
  Nee, hier moet je het niet zoeken. Je zult het vinden in de obligatiemarkt! Daar zit het goed fout. En hoe fouter de obligatiemarkt gaat, des te hoger gaan vastgoed, aandelen en ook edelmetaal.

 • Gerard

  Nee, ik doel op de extreem veel rust in de markt. Voor aandelen is lage inflatie en lage groei erg belangrijk. Dat is de perfecte zee waarin we nu varen. Zowel inflatie als groei tussen 0% en 2%. Beter nog, de vooruitzichten zijn langdurig zo.

 • Gerard

  Klopt. Maar die baan was een ICT project van API webservices. Dit project was succesvol af. Was gewoon erg leuk om te doen. Als ik iets leuks tegen kom, zou ik dat weer graag doen. Maar ik heb er ook voor getekend dat ik dit project niet bij concurrenten mag gebruiken. Hangt een enorm bedrag aan vast. Webservices is de basis van elke touroperator. Dus die hele hoek valt uit.
  Als ze mij willen kom ik graag, maar ik ben niet meer op zoek. Ik heb werken ook niet meer perse nodig.

 • Huub

  @Lamberto,
  De wereldwijd in de afgelopen decennia opgebouwde OVERschulden kunnen alleen gedragen worden als het systeem blijft groeien. Echter gebrek aan economische groei, onder andere door vergrijzing maar ook door de lasten van de schulden, is de reden dat het systeem gaat vastlopen.
  De overgrote meerderheid van het geld in omloop heeft als ontstaansbasis schuld. Gezond monetair beleid zou in een deflationaire tijd de geldhoeveelheid moeten afbouwen, maar wat gebeurt er: de overheden gaan gewoon door met schulden maken en de Centrale Banken brengen door QE programma’s nog meer geld in omloop dan zou horen bij een economie die in deflatie zit.
  Hou er dus rekening mee dat er nu veel te veel geld in omloop is (zo bv jouw spaarrekening bij de bank) en die overmaat aan geld heeft onder andere als negatief effect gehad dat alle assets veel te hoog zijn opgeblazen.
  Dat is de situatie waarin we verkeren anno 2016, waarbij vermeld dat goud wellicht een van de minst overgewaardeerde assets is. In ieder geval kun je verwachten dat bij een volgend “vastlopen” (de broer van 2008) goud een veilige haven wordt binnen het systeem, terwijl de lucht uit andere assets gaat lopen.

 • Lamberto

  Ik meen mij te herinneren dat het vroeger normaal was om bij de vaststelling van de prijs voor een aandeel of vastgoed de stelregel van 10% aan te houden.
  Toen dit opgerekt werd tot 12% begonnen velen zich achter de oren te krabben.
  Als deze stelregel ook nu nog wordt gebruikt dan zullen aandelen nog een grote duikvlucht gaan maken, zie de huidige winst prijs verhouding.
  Maar wat gebeurt er eigenlijk met de huizen prijzen, in de vrije huursector wordt voor een gemiddelde eengezinswoning ongeveer € 1.000, – per maand betaald.
  Omgerekend naar de 10 tot 12% zal deze woning in normale omstandigheden dus tussen de € 120.000, – en € 150.000, – bij verkoop op moeten brengen.
  Staat ons door de huidige hemelhoog opgedreven vraagprijzen voor aandelen en onroerend goed die ook nog door velen betaald worden, geen ongekende vernietiging van koopkracht te wachten.

  Misschien dat deskundigen op dit gebied hierover meer kunnen zeggen.

 • Nadja

  Gerard en allen, re: aandelen
  Hier de column van de bekende Jaap van Duijn.
  http://www.telegraaf.nl/premium/opinie/26533616/__Aandelen__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter

  “Het klassieke patroon is dat aandelen na een pijnlijke periode van grote koersdalingen gemeden worden, en dat de partijen, die toen zwoeren nooit meer in aandelen te beleggen, na jaren van koersstijging toch weer in de markt terugkeren. Om vervolgens het lid op de neus te krijgen. Ik hoop voor hen dat het deze keer anders zal gaan, maar één ding is wel zeker: als de rente zo laag is als nu, is dat een heel goede reden om niet in aandelen te beleggen.”

 • Walter vom Schalter

  Ik hoop dat voor iedereen duidelijk is dat China de Amerikaanse president Obama bij de kloten heeft. Zoals een collega van mij treffend voor mij heeft samengevat: Xi Jinping die in feite op deze meeting de wereld regering voorzit. Precies zoals China het graag ziet. De keizer van China deelt de lakens uit. Amerika moet een stap opzij. De macht van de dollar wordt afgebouwd. De macht van China groeit. De betekenis voor China is: de wereld doet een kowtow (叩頭, knock head – buiging met hoofd op de grond) naar China. Net zoals vroeger. China is terug op het wereld toneel. En dat zullen we weten. We is U en ik dus.

 • Huub

  @Gerard, “Vandaag niet gekeken zeker. Aandelen zullen binnenkort als een raket omhoog gaan.”

  Je doelt op dat vrijdag na het banenrapport de AEX meer dan 2% steeg en de Dow Jones slechts 0,3% en dus nu verwacht dat die trend zich door gaat zetten?

  Mijn beoordeling van de situatie is dat de markten nog slechts reageren op de uitlatingen van de CB’s en dan ook nog eens zo dat elke markt die vwb het rentebeleid op een andere manier interpreteren.
  De USD valuta- en obligatie-markten gingen hoger, dus alsof er WEL een renteverhoging gaat komen. Aandelen, PM, olie en andere commodities reageerden alsof er GEEN renteverhoging gaat komen.

 • Arjan

  Thanks Nadja! Begint er steeds meer op te lijken dat dat dan ook gaat gebeuren over een paar maanden

 • Huub

  Zie ook WSJ: http://blogs.wsj.com/economics/2016/09/02/the-august-jobs-report-in-15-charts/?mod=e2twe
  “earnings for employees on private nonfarm payrolls were up around 2.4% from a year earlier, a shade weaker than annual earnings growth in recent months. Average weekly earnings took a big tumble from a year ago because hours worked ticked down.”

 • Huub

  Ter info: de info heb ik van een Amerikaanse private trader: “Another side note – hourly wages rose 2.4% from a year earlier. That is a positive but it is actually lower than the rate of increases we had seen in the previous two jobs report of 2.6%.”
  Fijn dat je het gaat uitzoeken.

 • Nadja

  Gerard, ik had niet meegekregen dat je nu zonder betrekking zit. Als ik me goed herinner nam je rond begin 2015 een betaalde baan in de systeemontwikkeling aan. Beviel het niet meer? Ik kan me gezien jouw capaciteiten niet voorstellen dat het aan jouw kwaliteiten ligt. Wat ik hier van jou gezien heb krijgt van mij een bijzonder hoog cijfer met een griffel. Ben je wel nog op zoek naar werk of ben je tevreden met je huidige situatie?

 • Gerard

  Hmm. Ik heb geen baan en ik heb geen inkomen. Dit geldt dus voor mij 365 dagen per jaar. Lange termijn, korte termijn, ook dat loopt bij mij geheel door elkaar heen.
  Volgende week doe ik wel weer wat anders. Voorlopig was die doji een goede inschatting. Maar dankzij die ene doji heb ik in september weer wat te eten.

 • Gerard

  Dat ligt er maar aan. Voor long opties is hoge volatiliteit perfect. Short opties (de andere kant van de tafel) hebben liever lage volatiliteit.
  Zelf zit ik nu na een langere periode van stabiliteit weer wat meer speculatief long op de bovenkant, en short onder. Er is dus geen vaste strategie. Die wisselt voortdurend. Soms zegt men wel, de spelregels veranderen tijdens het spel.

 • Gerard

  Leidinggevende klasse? Bedoel je niet gewoon de politiek? Volgens mij gewoon een probleem van de herverdeling door Brussel van west naar oost en zuid. Hierdoor wordt het voor iedereen in het west steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Dat heeft op zijn beurt weer andere gevolgen.

 • Gerard

  Hier klopt inderdaad iets niet. Die 0,3% klopte, dat weet ik zeker. Maar ik zie die 2,4% niet terug. Waar heb je die van?
  Volgens mij was dat 0,5%.
  Zou het kunnen dat 2,4% maand op maand is? In dat geval is dat radicaal fout, want dan heb je seisoensinvloeden te pakken. Vaak moeten die dan nog gecorrigeerd worden. Maar ik zoek het morgen wel even op. Ik zit hier nog met een beetje gebrekkig internet.

 • Nadja

  Je zegt het juist: zijwaartse BANDBREEDTE. Maar daarbinnen geldt toch hoe hoger de volatiliteit hoe beter om de optie-toolkit op los te laten, die vooral door professionele beleggers beheersd en toegepast wordt?

 • Nadja

  Compliment, goed gezien die doji!
  Dus als ik het goed begrijp is korte termijn voor jou de komende dagen en weken, en dan van het jaar misschien wel 1350-1400?

 • Huub

  @Gerard,
  Ik ben enigszins verward nu. Vorige maand schreef je: “De stijging van het uurloon wordt gemeten t.o.v. dezelfde maand een jaar geleden. Het steeg slechts 0,3%. Puur theoretisch kan dan de inflatie nooit hoger gaan. Dat deed het wel. De inflatie VS steeg 1%, ook year on year. Dat betekent dus dat de koopkracht gemiddeld met 0,7% achteruit ging.”
  Als 0,3% en 2,6% (cijfers van juli 2016) beide YoY figures zijn, dan klopt er iets niet?
  Bedankt alvast voor reactie.

 • Huub

  De G-20 gaat vergaderen op 4 en 5 september.
  Jim Rickards, niet de eerste de beste, schrijft in http://dailyreckoning.com/timetable-dollars-demise/ dat er vanaf nu een vooropgezette USD waardedaling in gang gezet wordt – waarvan er in het verleden meerdere hebben plaatsgevonden, denk ook aan de 70% opwaardering van goud in de jaren 30 in de VS – door o.a. de herpositionering van SDR’s, met daarin binnenkort ook de Yuan van China.
  http://dailyreckoning.com/timetable-dollars-demise/

 • Gerard

  O nee?
  Vandaag niet gekeken zeker. Aandelen zullen binnenkort als een raket omhoog gaan.

 • Gerard

  Ik heb mij er nog niet in verdiept. Maar renteverhoging zal zeker niet voor de verkiezingen plaatsvinden. Dat staat zo goed als vast.
  Dan de 2,4% stijging uurloon. Overigens wel YoY. Dit staat wel tegenover 1% inflatie yoy. Dit begint te ruiken naar stagflatie, want er kwamen toch wel slechte economische cijfers de afgelopen week.

 • Arjan

  Mooi daggie vandaag :-D…fijne avond allemaal!

 • Huub

  Prof. Dirk Bezemer legt het in hele begrijpelijke taal uit.
  Het verschil tussen fragiele en robuuste groei zie je niet terug in de werkeloosheidscijfers, BBP of het consumentenvertrouwen. Het CBS geeft geen fragiliteitsindex-cijfer.
  https://www.groene.nl/artikel/zonnig

 • Huub

  De Libor rente is aan het stijgen.
  http://www.otterwoodcapital.com/blog/rising-libor-could-influence-fed-decision/
  De vraag die hier opgegooid wordt is of dit het FED-besluit gaat beïnvloeden.

 • Huub
 • Huub

  @Gerard, “banenrapport”
  Wat we tot nu toe als reactie op het slechter dan verwachte banenrapport gezien hebben is dat de verwachtingen voor een renteverhoging in September naar 24% gezakt is.
  Dat is te begrijpen, maar wat ik niet begrijp is een sterkere USD. Verwachting zou een verzwakking zijn, hetgeen weer wat wind uit de zeilen voor goud nam, dat in eerste instantie hoger ging.
  Op basis van bovenstaande bewegingen zou je bijna denken dat de markten geen renteverhoging in September verwachten maar wel in December.

  Uurlonen stegen met 2,4% tov een jaar geleden. Positief, maar eigenlijk ook weer niet omdat het minder is dan de 2,6% in de vorige twee banenrapporten. Ook de VS lijkt dus stap voor stap te desinflateren.

  Wat is jou nog opgevallen en meldenswaardig?

 • Lamberto

  Krokodillentranen van de Duitse bankiers.
  De inhoud van deze video laat de werkelijkheid zien van de huidige Duitse samenleving.
  Voor de kleine man niet iets om vrolijk van te worden.
  Het zal er in Nederland en andere Europese landen niet veel anders uitzien.
  Als de leidinggevende klasse in deze landen niet snel veranderingen invoeren waardoor de onderklasse weer het gevoel krijgt ook een klein stukje van de koek mee te krijgen, dan moeten we niet vreemd opkijken als het oude uniform van opa met bijpassende banieren weer uit de mottenballen worden gehaald, en de openbare ruimte weer het aanzien krijgt van de jaren dertig uit de vorige eeuw!
  https://www.youtube.com/watch?v=N5gFNeh3GVI

 • Lamberto