Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Uit de meest recente uitgave van de World Gold Council blijkt dat in het eerste halfjaar van 2016 beleggers een recordhoeveelheid van 1.063,9 ton goud hebben gekocht als belegging. In 2016 is de goudprijs flink gestegen, met name dankzij onrust op de financiële markten en de toegenomen vraag naar goud als veilige haven nu spaarders worden geconfronteerd met negatieve rentes. Dat de vraag naar goud om die reden toeneemt is niet zo verwonderlijk en de goudprijs is dan ook met zo’n 25% gestegen, de beste performance in meer dan 35 jaar, aldus de World Gold Council. Wat verder wel opvallend is, is dat er voor het eerst meer goud als beleggingsgoud wordt verkocht dan in de vorm van gouden sieraden. Er worden juist meer sieraden ingeleverd dankzij de hoge goudprijs, zo blijkt uit het rapport van de WGC.
De vraag naar beleggingsgoud lag zo’n 16% hoger dan het vorige record in het 1e halfjaar van 2009. Zoals gebruikelijk kiezen de meeste beleggers ervoor om goud aan te kopen via ETF’s (exchange traded funds). Echter wordt er ook voor een groot deel, 484.7 ton, fysiek goud gekocht in de vorm van gouden munten en goudbaren. De vraag naar fysiek goud is grotendeels afkomstig uit de Verenigde Staten en uit Europa. Dit hangt samen met de vlucht naar goud gezien negatieve spaarrentes en het ruime monetaire beleid van centrale banken. De vraag naar goud in de vorm van ETF’s is al zo groot dat het bijna gelijk staat aan geheel 2009.
Europa grootste markt voor fysiek goud
Verder blijkt uit het rapport dat er minder sieraden zijn verkocht dan in de afgelopen jaren. Doordat de goudprijs is gestegen zijn er juist meer sieraden verkocht als sloopgoud en lijken de consumenten in India en China een lagere goudprijs af te wachten. Daarnaast was er een staking onder de Indiase juweliers in combinatie met een tegenvallende oogst; goed voor een daling van de vraag naar gouden sieraden met 32% ten opzichte van het 1e halfjaar van 2015. Ook in China werden er minder sieraden gekocht, hier ging het om een daling van 16%. China en India zijn altijd al de grootste afzetmarkt geweest van goud, met name in de vorm van gouden sieraden, en zijn zodoende van grote invloed op de goudmarkt.
Voor meer informatie en rapporten over de goudmarkt, vraag en aanbod en analyses kunt u terecht op de website www.gold.org.
Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.