24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Trends podcast: Alles over beleggen in goud

De Trends Podcast gaat in gesprek met Georgette Boele. Zij is valuta en edelmetalen specialist bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

In deze podcast vertelt Georgette Boele op welke manieren geïnvesteerd kan worden in goud. Klik hieronder op play, om de podcast te luisteren. Of lees hieronder in het kort de belangrijkste punten.

Bron: Trends Podcast

In het begin van de Corona crisis zag je dat goud een kleine dip had. Omdat China een van de grootste afnemers van goud is. Maar toen duidelijk werd dat deze crisis wereldwijd was, toen zag je een liquiditeitscrisis. Hierdoor daalde de prijs van goud nog verder. Omdat iedereen zijn beleggingen, dus ook goud, omzette in cash.

Aankoopprogramma FED

23 maart gaf de FED aan dat zij hun aankoopprogramma gingen starten. Hierdoor werd er een bodem gezet in de financiële markten. Hierdoor kregen beleggers meer hoop. Hierdoor steeg de aandelenmarkt, maar ook de vraag naar goud was toen erg hoog. Zo hoog zelfs, dat de vraag fysiek goud niet kon worden vervuld. Hierdoor stegen de premies en kwam de fysieke markt los van de papieren markt.

Manieren om in goud te beleggen

Georgette Boele gaf in de podcast aan dat er verschillende manieren zijn om in goud te beleggen.

Fysiek goud

Wanneer je investeert in fysiek goud. Dan kan je dat doen in de vorm van gouden munten of goudbaren. Deze kunnen vervolgens worden opgeslagen in een kluis. Waarbij het fysieke goud altijd op naam blijft staan, het goud blijft dus van jou.

Futures

Hierbij beleg je in goud waarbij de mogelijkheid er is om fysiek goud uit te laten leveren. Hierbij is het wel zo, dat als goud daalt dat je genoeg liquiditeit moet hebben. Daarom gebruiken voornamelijk grote beleggers en fondsen de futures markt om te beleggen in goud.

ETF’s

Sinds 2004 is het mogelijk om te beleggen in goud via een ETF. Op dit moment zijn ETF-posities nog nooit zo groot geweest. Voornamelijk particulieren die willen speculeren maken gebruik van ETF’s.

Bij een ETF is het belangrijk om te kijken of deze is gedekt door fysiek goud. Hierdoor weet je zeker dat het de goudprijs volgt. Het nadeel van ETF’s is dat het fysieke goud niet van jou is. Het ligt wel ergens in een kluis, maar het staat niet op jouw naam.

Verschil spotprijs en fysieke goudprijs

Er zit vaak een verschil tussen de prijs van fysiek goud en de spotprijs. Ook op dit moment is er een verschil tussen de spotprijs van goud en de fysieke goudprijs. Dit toont aan dat er nog steeds veel vraag is naar fysiek goud. Dit komt voornamelijk omdat beleggers onzeker zijn over de toekomst.

“De huidige situatie is absoluut positief voor de goudprijs”

Georgette Boele

De huidige situatie voor goud

Georgette Boele geeft aan dat de huidige situatie absoluut positief is voor de goudprijs. Doordat de rentes zo laag zijn, monetaire verruiming, overheidstekorten en onzekerheid op de financiële markten. Dit zijn allemaal positieve tekenen voor de goudprijs.

De toekomst voor goud

Voor de toekomst van goud kijkt Georgette Boele naar 3 factoren, om te bepalen wat de goudprijs gaat doen.

  1. Wat doet de Dollar
  2. Wat doet de reële rente
  3. Wat doet het monetair beleid

Investeren in fysiek goud? Bekijk dan onze collectie gouden munten en goudbaren.

Bekijk ook