Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Tulipcoin

03-12-2013 Zilverpaul

De overgang van mijn bijdrages van Zilverpaul.nl naar dit blog gaat gepaard met forse verliezen van de goud~ en zilverprijs vandaag, voor enkele van de lezers mede reden uw columnist voor rotte vis uit te maken. Ik zou op deze uitlatingen als volgt willen antwoorden: ik wens u een lang en gelukkig leven toe met een portemonnee vol met euro’s!  :)

Voor de overige lezers kan ik melden dat ik niet onfeilbaar ben. Met name de glazen bol waarin het tijdspad zichtbaar is blijkt uiterst troebel. Ook kan ik u melden dat ik de waarheid niet in pacht heb. Wat ik wel kan bieden is een tegengeluid voor de mainstream media, met aan u de keus een eigen afweging te maken.

En nu over tot de orde van de dag. Van Zerohedge een opwekkende chart ( voor goud~ en zilvereigenaren ) van de hoeveelheid ( gemiddelde)10 jaars staatsleningen die in eigendom is van de FED. Normaal gesproken worden deze staatsleningen uiteraard verkocht aan derden, maar als niemand deze meer wil hebben kunnen ze altijd nog de eigen centrale bank! In hetzelfde tempo doorgaan en zitten we eind volgend jaar bijna op 50 % procent.

Verder bleken vorige week het zeer forse aantal van 7.250 call opties december 2015 te zijn gekocht op goud met een uitoefenprijs van $3.000. 7.250 call opties zijn in principe goed voor 725.000 ounce goud. Elke call optie geeft de eigenaar het recht 100 ounce goud te kopen tegen een prijs van $3000 eind november 2015. Hoewel het niet nodig is tot eind 2015 te wachten: als bv de goudprijs halverwege 2014 tot $2000 stijgt, zullen de opties fors meer waard zijn dan nu. Blijkbaar gaan diepe zakken niet mee in de algemene malaise op goudgebied, maar zien hier juist een kans in om op de huidige lage prijsniveaus fors in te stappen.

Tot slot nog iets wat Silverdoctors zo treffend beschreef als Tulipcoin, refererend aan de overeenkomst tussen de bitcoin en de tulpenmanie uit vroeger dagen. Ook al hecht u veel geloof aan het concept, en ziet u een grote toekomst weggelegd voor dit medium…..waarom denkt u dat de centrale banken nog niet hebben ingegrepen? Waarom zou men de bitcoin wel toelaten, en een strijd om leven en dood voeren met goud en zilver? Een vraag die op een dag als vandaag met een zilverprijsdaling van 4,4 % en een goudprijsdaling van 2,6 % eens te meer bij me opkomt…….
.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 • Ons Moraal

  @genpensioneerde,
  1.dat de 4arabische landen een munt willen creëren is slecht nieuws voor goud, zie reactie op marketupdate.
  2. Shadowstats zegt 9%inflatie in America, hmmmm. Volgens de goldpumpers deed goud het dan toch goed mits de inflatie boven de 3% uitkomt? Of geld dat nu alleen nog bij hyperinflatie…
  3. Over staatsobligaties staan verschillende vids op YouTube. Van Mike stathis, kijk daar maar eens naar dan zie je gelijk dat het eigenlijk normaal is wat er gebeurt. Zijn gewoon cyclussen.

  M.v.g.

  Ons moraal

 • Genpensioneerde

  Binnenkort krijgen we wel van Goldman een berichtje dat ze hun koersdoel herzien …kwestie van niet te veel in affronten te vallen.

 • Genpensioneerde

  Die Arabische situatie , weeral een streep door de rekening van Goldman. Tja …hoe kan je zoiets voorzien? En zij dachten nog gauw wat goedkoop bij te kopen aan goudmijnaandelen.

 • Genpensioneerde

  Uitoefening vragen van contracten , daar zitten we toch op te wachten.

 • Genpensioneerde

  Als de Arabieren nu ook nog eens volop goud gaan kopen, in concurrentie met de Chinezen, dat wordt dringen aan de deur.

 • Genpensioneerde

  Zo voortgaand op het bericht van Marcel over die Gulf situaties, ga ik er van uit dat die ook wel goud zullen gaan kopen. En zeg niet dat die geen geld hebben. En ik heb het over de uitoefening, het opvragen van contracten op de Comex. Nu de Amerikanen hen in de steek gelaten hebben wat Iran betreft gaan ze ook wel eens hun spieren laten zien.

 • Genpensioneerde

  Wat die 10 jarige obligaties betreft, volgens Shadowstats is de inflatie daar 9 procent. Als je Shadowstats niet kent tik dan eens in in Google Shadowstats Wikipedia. Dat zijn serieuze mensen.

 • Genpensioneerde

  De Indische rupee is ferm gezakt, maar de Indiers die goud hadden hebben nu meer koopkracht.

 • marcel

  @Snel ,hier sla je de spijker op de kop daarm gaan ze ook niet taperen en zal de pers aanblijven.mvg Marcel

 • Snel

  @Marcel reWat denkt iedereen over de 10 jarige obligatie,s in de USA

  Wel die zullen 1 van de veiligste vormen blijken te zijn met beterkking tot het behoud van koopkracht.

  Veel veiliger dan de Griekse of Italiaanse ed.
  Immers, Amerika drukt zijn eigen geld dus een 100% garantie dat je dat ook terug krijgt.

 • marcel

  @Ons Moraal ,tot nu toe komt het uit wat ik uit het boek aangehaald heb en je weet het he ,ik heb respect voor iedere mening .Geen van ons allen weet wat er gaat gebeuren je kunt alleen een gevoel hebben .1 simpele gebeurtenis kan alles doen veranderen daarom val ik ook nooit iemand af [hoop ik].Met zeer vriendelijk groet

 • Ons Moraal

  Beste Iedereen,

  Dit juich ik toe: eindelijk een gezonde reactie van RK heeft u deze niet gelezen lees hem nogmaals 18:54 en 18:33. Individueel denken en leren noem ik het maar, in deze reactie vertoont zich geen massagedrag , zoals ook ik individueel probeer te denken, stoot je je hoofd wel eens aan reactie’s van mede bloggers. De media zoals ik al zo vaak gepropageerd heb is de veroorzaker, men doet mensen geloven….. en ja de NOS hoort hier ook bij!! Maar ik laat mij hier niet nogmaals over uit….. hier is genoeg over gepost op het andere blog.

  Net als wat RK zegt zijn er altijd de gebruikelijke reactie’s van bloggers overspoelt met altijd maar dezelfde filmpje’s/info’. Gezien de vele reacties wordt men selectief of zegt men ik weet het al. Afijn en zo gebeurt het dat sommige waardevolle reacties zoals ik ook zo vaak probeer aan te geven, selectief niet bekeken worden welke eigenlijk Leerzaam zijn. Bij deze wil ik u vragen om wat minder te posten en alleen waardevolle reactie’s te geven, zodat het nog enigszins overzichtelijk blijft op dit nieuwe blog.

  Maar goed een aanvulling vanuit mijn kant welke RK denk ik kan respecteren!

  Aan jullie reactie’s te zien over hoe goud zich gedraagt in deflatie wordt hier in dit filmpje een kort woordje over gesproken door Mike Stathis, zo heeft hij in meerdere filmpje’s een lesje economie gegeven aan Peter Schiff, Marc Faber en Jim Sinclair die zich over obligaties uit.

  http://www.youtube.com/watch?v=MOwm_wvNE7c (laat dit een aanvulling zijn, het is immers uw geld!!)

  @ Marcel jij sprak zojuist over een boek over zilver, heb zojuist het boek van Mike Stathis binnen gekregen The Wallstreet Investment Bible, en ik kan je bij deze al zeggen dat hier echt nuttige informatie in staat zover ik al kon zien. en in mijn schap liggen meerdere boeken. Maar mijn gevoel zegt dat deze zeer waardevol gaat worden. Prima wat je leest maar goede informatie heeft zijn prijs!!

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • marcel
 • Genpensioneerde

  @ Marcel. Misschien in verband met dat Gulf News. Overigens is het vanavond geen ‘Beige Book’?

 • marcel

  UITSPRAAK?je bent een gek als je het mis hebt en je bent geniaal als het later uitkomt.

 • marcel
 • Genpensioneerde

  @Marcel, zo’n berichtjes als van dat Gulf News wil ik nog graag horen, lijkt me zo niet echt dagelijks nieuws. Gewoon belangrijk.

 • Genpensioneerde

  @RK Heb je eventueel een verklaring voor die talloze watervalgrafieken die we het afgelopen jaar gezien hebben?

 • RK

  De vraag waarom Bitcoin niet wordt tegengehouden door de bankiers komt voort uit onwetendheid hoe BTC werkt. Als de heren beter zouden onderzoeken en een bitcoin zouden vergaren zouden ze snappen waarom.
  Maar ik begrijp het aanhalen van deze vraag wel. De vraag is niet bedoeld om beantwoord te worden en daarom doe ik dat ook niet, maar bedoelt om diskrediet toe te brengen aan BTC en aandacht te vestigen op zilver.

  De strijd is niet te doen om edelmetaal maar vertrouwen en vrijheid, kapitalisme.

  Ik vindt die Silverdoctors weinig vertrouwen waardig.

  Ik heb geen Bitcoin.

 • marcel

  @RK ik respecteer je mening en heb mijn visie in veel eerdere reactie,s aangekaart . 1 ding is zeker de toekomst gaat het ons leren .Ik ga ook niet verkondigen dat iemand edelmetaal moet gaan kopen maar zeg alleen hoe ik erover denk en ik denk dat ik gelijk ga krijgen .Maar iedere tegen reactie is goed om iedereen weldenkend zijn keus te laten maken .Iemand kan zelfs denken ,ik laat mijn centjes lekker op de bank staan maar dat moet ieder voor zichzelf weten .mvg Marcel

 • RK

  @ Marcel

  Ik ben bang dat het edelmetaal complex niet zo zwaar wordt gemanipuleerd als de goeroes ons doen geloven.

  Ik draai het om. Als goud en zilver zouden stijgen en gedragen zoals de goeroes zeggen en de groupies willen is er sprake van grootschalige manipulatie. Want die grafiek zou als geen andere beurs belegd goed gedragen.

  1% van de beleggers of minder zit in goud toch? 99% van de markt verdient geld met QE niet waar? en 100% van de mensen weet van niets. Daar is het de manipulators om te doen. De manipulatie is ons nieuws en de QE om de markten omhoog te houden. Goud is echt geen prio zoals al die goeroes ons willen doen geloven. Krijgt goud tikken? Jawel. Maar de trend is een correctie.

 • RK

  Terugkomend op het eerst gezegde dat U niet onfeilbaar bent. En het niet uw schuld is dat de prijzen niet verder stijgen. Tot daar aan toe ben ik het er mee eens.

  Waar ik het niet mee eens ben is het constante geneuzel met allerlei nieuws berichten over hoe de economie zo slecht er aan toe gaat als reden dat de prijzen wel nu voor de 100e keer wel echt moeten stijgen. Stijgen de prijzen niet? Nou dan wel binnenkort (weer een blog post) want resultaten uit het verleden zijn garantie dat: einde jaar het metaal stijgt, China of India feest heeft. Goud nu alweer gestolen blijkt en noem maar op.

  Hoe het ook gewend draait of gekeerd wordt: de prijs stijgt hoor! (maar niet voordat ie misschien wel 600 aantikt)

  JA DAAR GAAT IE!

  OHhh nee toch (weer) niet

  En zo blijven argeloze beleggers maar hun fingers branden. Vandaar dat men zo G0d@#$$d!! is.
  Al die berichten doet men denken dat het nu wel echt zal stijgen.

  En zo is dat met al die zgn edelmetaal goeroes. En maar schreeuwen en allemaal likken ze elkaars hielen. Gros denkt nog steeds dat goud a) stijgt met inflatie en b) een goudstandaard de problemen zal oplossen.
  Ook Jim Sinclair. Afgeschreven die man. Hij deed meer en meer afvallig over Martin Armstrong, een man die niet partijdig is en simpelweg durft te zeggen: misschien hebben we een correctie? Oke oké hij bracht het stelling. Oke oké meer dan een keer en hij zit meestal goed.

  Professionals worden niet warm, koud of emotioneel van zilver of goud. Of andere aandelen. Het is wat het is.
  Daalt de handel? Nou en dan gaat ons geld in andere aandelen. Al die goeroes durven niet toe te geven dat ze er geen snars van snappen. En vooral dat dit al jaren zo is.

  Waarom daalt goud? O.a. omdat QE inflatie centen nu in aandelen stroomt. Daar valt geld te halen.
  Goud daalt om dat vertrouwen dat elders geld te halen valt groter is. Wanner het systeem kaput is en vertrouwen weg is dan gaat geld opzoek naar zaken van waarde. QE werkt dus wel.

  Slim geld zit al in goud. Hebben winst genomen. Halen nu geld van QE binnen.
  Alles oscilleert tussen twee uitersten, nu stroomt geld naar de aandelenmarkten.

  Als QE niet meer werkt en het systeem is uitgeput is het weer tijd om goud te stappen.
  Martin Armstrong heeft op zijn site data staan. Kijk maar.

 • marcel
 • marcel
 • marcel
 • marcel
 • marcel
 • marcel

  Wat denkt iedereen over de 10 jarige obligatie,s in de USA die lopen al weer op ,Wat gaat hier gebeuren bij taperen .Juist nog veel verder de lucht in dus in welk web zitten ze gevangen????.PRINTEN EN NOG EENS PRINTEN.De geldoorlog is in volle gang

 • marcel

  Voor de mensen die over deflatie oordelen ,ik denk eerder biflatie kijk bv de oplopende olieprijs die alle olie bevattende producten omhoog gaan stuwen .dit gaat uiteindelijk volgens mij over op inflatie om hun schulden weg te inflateren .Hier zullen ze zeker een instrument voor gaan gebruiken .[zie biflatie wiki]maar wie ben ik haha ;-]

 • Nadja

  marcel, ik bezig hier wel eens u omdat hier ook Vlaamse bezoekers komen, maar als Eindhovenaar kan ik natuurlijk makkelijk ook jij/je bezigen.

  Lamberto: wat een heerlijk taalgebruik heeft u, een genot. Ik vergroot de mooie woordkeuze:
  De indicatoren die mij hebben aangezet om tot aankoop over te gaan zijn nog steeds IN VOLLE GLORIE AANWEZIG.
  Ik blijf mijn 25 zilverlingen KOESTEREN omdat mijn verstand zegt dat er ZWAAR WEER OP KOMST is.
  Volgens mij bent u zeer goed in de economische materie ingevoerd, daarom weet ook u dat edelmetaal en EMOTIE moeilijk zijn te VERENIGEN.

 • marcel

  @ De anti golds en silvers, hebben jullie het boek geld goud en zilver niet gelezen .Daar staat letterlijk in [voor de daling uitgegeven]dat deze berenval uitgevoerd zal worden op PM .Ik ga hier niet verkondigen dat ik gelijk heb maar…..ik snap niet dat er mensen zijn die niet zien dat er iets vreemd aan de hand is in de PM markt. 1ding ga ik hier bekennen ,het zou geweldig zijn geweest op de top te verkopen de rit aandelen meepakken en op de bodem weer de PM opgepikt te hebben .Die gaat voor mij helaas niet op ik ben rotsvast in goud blijven geloven en zie nog steeds een gevaar dat deze opgeblazen ballon gaat knappen.Voor iedere goudmanie was deze aandelen housse waar te nemen verdiep je in oude grafieken .Dus ja ik sla wat dat betreft[aandelen] de plank volledig mis .Maar ik weet zeker mijn tijd komt als iedere burger genaaid wordt en zijn spaargeld kwijt is door de slimme maffia.Iedereen mag mij afzeiken tot eigenwijs maar dit is het pad wat ik gekozen heb en zal bewandelen .Daarmee behoor ik tot een selecte groep van o.o5 procent die het gevecht aangaat tegen het systeem wat voor mij GEBAKKEN LUCHT is mvg Marcel

 • Lezer

  Rien, ik begrijp het. Je bedoelt dat goud en zilver fysieke toepassingen hebben, naast het vertegenwoordigen van een bepaalde hoeveelheid energie. Cryptocoins hebben dat inderdaad niet.

 • marcel

  100 REACTIES WAS ALTIJD APPELTAART BIJ ZILVERPAUL [GEFELICITEERD]

 • marcel

  En Nadja zeg maar je jij hoor

 • marcel

  re @Nadja Ik bedoel eigenlijk dat iemand kan reageren onder een geschreven stuk [kijk bv bij de oude Zilverpaul ]ik denk dat de redactie daar een geweldige zet mee zou doen dit te veranderen .Ik ben een reactie junk en vind het erg TOF hier nieuwe namen tegen te komen .Zoals ik daar de inzet had zal ik hier ook zeker blijven doen [hoop dat het in dank wordt afgenomen]om zoveel mogelijk nieuws te plaatsen mvg Marcel

 • http://www.tuks.nl Arend Lammertink

  @allen : Ik denk niet dat je BitCoin moet vergelijken met goud of zilver. Het is in feite niets meer dan nummertjes op een computer, het is “virtueel”, net als de nummertjes op een papiertje of een bank computer die we Euro’s noemen.

  De waarde van virtueel geld is voornamelijk gebaseerd op *vertrouwen*, het vertrouwen dat je er mee kunt betalen en dat het een bepaalde algemeen geaccepteerde “waarde” vertegenwoordigd in het financiele verkeer.

  De gebruikswaarde van virtueel geld zit hem dan vooral in het gemak waarmee je transacties kunt verrichten. En dat is prima mogelijk, zo lang iedereen er vertrouwen in heeft dat je virtuele geld morgen niet ineens niks meer waard is. En mensen *willen* wel degelijk het gemak en de zekerheid van een goed werkend virtueel geld systeem. Anders had men nooit het einde van de goud standaard geaccepteerd door Nixon, ook al was destijds met name papier de drager van de cijfertjes, terwijl die taak nu door computers is over genomen.

  De grote vraag is dan ook: welk virtueel geld systeem is het beste in termen van vertrouwen in de waarde van het “geld”?

  Overheids fiat wordt rente-dragend in omloop gebracht door banken in immer groter wordende hoeveelheden, waardoor het systeem fundamenteel continu echte welvaart overhevelt van de rekeninghouders naar de banken en de overheid. Met name het punt van het rente-dragend in omloop brengen van “geld als schuld”, waarbij de rente die ooit betaald moet worden *niet* in omloop wordt gebracht zorgt voor een instabiel systeem waarbij “de bank” per definitie de “winaar” is.

  Crypto geld wordt in omloop gebracht door computers, op een zodanige manier dat er heel veel processor kracht nodig is om transacties te valideren en veilig te stellen. Als beloning voor het beschikbaar stellen van processor kracht krijgen “mijners” af en toe een bonus in de vorm van “gemijnde” BitCoins. Dit is echter niet de primaire functie van het “mijnen”. De primaire functie van het mijnen is in feite het beveiligen van het netwerk, zodat gebruikers er op kunnen vertrouwen dat de boekhouding – wat het in feite is – ook echt klopt en dat transacties niet dubbel uitgevoerd kunnen worden.

  Met andere woorden: de waarde van een virtuele munt ligt in feite in het vertrouwen dat je kunt stellen in de beveiliging van het netwerk dat er voor zorgt dat transacties ook echt vast gelegd worden, ongeacht wat een “transactie eenheid” nu eigenlijk “waard” is in termen van fiat geld of goud/zilver.

  Ik denk niet dat veel mensen hier zich nog enige illusie maken over hoe betrouwbaar dat andere virtuele transactie systeem nu eigenlijk is, maar ook niet in kunnen schatten hoe betrouwbaar het BitCoin system is.

  Wel, vergeleken met de huidige stand van zaken in virtueel fiat land, durf ik de stelling wel aan dat BitCoin betrouwbaarder is dan het huidige fiat systeem. Helaas is daar echter niet veel voor nodig. :)

  Voor zover ik de architectuur van BitCoin begrijp zit die goed in elkaar en wordt ook gebruik gemaakt van betrouwbare encryptie. Zwak punt is dat de veiligheid gegarandeerd wordt door een enorme, maar dus niet oneindige hoeveelheid processorkracht. Gelukkig wordt hier speciale hardware voor gebruikt en zijn normale computer processoren eigenlijk niet meer geschikt voor dit werk. Ook de speciale processoren op sommige grafische kaarten zijn nog nauwelijks lonend. Dat betekent dat het voor de overheid, die weliswaar over data centers beschikt met vele processoren, knap lastig zal zijn dit te doorbreken. Maar onmogelijk is het niet.

  Dit zelfde punt zorgt er ook voor dat BitCoin betrouwbaarder is dan andere, nog beginnende, crypto geld systemen. Die worden gedekt met minder processorkracht en zijn dus minder betrouwbaar.

  Al met al verwacht ik een oorlog tussen de oude en nieuwe virtuele transactie systemen, waarbij uiteindelijk de oude garde het onderspit zal delven en BitCoin het dominante virtuele betalingssysteem zal worden. Maar ja, het blijft onmogelijk om met zekerheid te voorspellen wie de oorlog zal winnen. Dat hangt vaak van kleinigheden af.

  Maar goed, gegeven de “brain power” van de open source gemeenschap en de veerkracht van dergelijke communities, schat ik de kans dat BitCoin gaat winnen minstens 51%…..

  Wat een betrouwbaar virtueel globaal geld en transactiesysteem ter vervanging van het huidige corrupte systeem dan (per eenheid) waard mag zijn is een open vraag. Dat het “veel” is lijkt me echter wel duidelijk.

 • Floesh

  Zilverpaul je moet Bitcoins niet vergelijken met goud en zilver maar dat het de concurrentie aan gaat met fiat currencies en het zeer verouderde bankensysteem (zoals je weet werk ik zelf bij een bank en ben ik een groot goud/zilverbug). Ik begin echter steeds meer moeite te krijgen met het gebrek aan visie van de goud en zilver community. Mensen die veelal pleiten voorstanders te zijn van vrije markteconomie en geen overheidsregulering tonen zich eigenlijk vastgeroest in een oude manier van denken en blijven vasthouden aan waarin ze geloven (wat hun goed recht is). Maar roep niet zomaar geen domme dingen als Tulipcoin of Ponzi Scheme zonder echte kennis te hebben van wat Bitcoin is. Het feit dat velen die dit roepen edelmetaal verkopen laat ik dan nog maar in het midden. Het beste wat een ieder kan doen is zich eerst goed verdiepen, kennis is macht.

  My Open Letter to Peter Schiff (followup from the debate today)
  http://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/1rxmk3/my_open_letter_to_peter_schiff_followup_from_the/

  Ponzi Logic: Debunking Gary North
  http://libertarianstandard.com/2013/12/01/ponzi-logic-debunking-gary-north/

  http://www.youtube.com/watch?v=0313StQ_SQU

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Lezer

  Daarmee doelde ik op de fysieke eigenschap van goud en zilver. I.e. op de utility waarde (gebruiks value). Bitcoins hebben geen utility waarde, goud en zilver hebben dit wel. Voor goud en zilver blijven dus de mining kosten altijd relevant. BTC daartegen zijn puur virtueel, er is welliswaar echte energie verstookt om deze virtuele dingen te maken, maar ze blijven virtueel.
  Dit hangt samen met de marginal value. De marginal value van BTC is nul, de marginal value van goud of zilver is nog altijd een boekensteun :)

 • oxford.road

  Toepassingen van ” goud ” …..

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Goud

 • oxford.road

  Toepassingen van ” zilver ” …..

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zilver

 • Joop

  @lezer
  Goud en zilver kan je inzetten als grondstof voor het maken van mobieltjes, computers, printplaten etc. etc. dat lukt met bitcoins niet. Zilver kan je daarnaast ook nog inzetten als accu\batterij. (eventueel samen met zink) Dan kan je er energie\stroom uit laten komen. http://en.wikipedia.org/wiki/Silver-oxide_battery
  Zo kan je er b.v. een lampje op laten branden, of een radio van stoom mee voorzien. (of een Mark 37 torpedo)

 • Lezer

  Rien, helemaal eens met je reactie. Mijn vraag was (ff terugzoeken), je schrijft:

  Een klein beetje dan: de energie die in bitcoins gegaan is zal er nooit meer uitkomen. Bij goud en zilver kan dat in theorie wel (maar alleen wanneer we het over de utility waarde hebben)

  Hoe bedoel je dat er in theorie wél energie uit goud en zilver kan komen als we het over de utility waarde hebben? En uit cryptocoins niet?

 • rise and shine
 • Sebassol

  Valt het niemand op dat elke maand 1x een bericht wordt uitgedaan dat er misschien toch vervroegd gaat worden “getaperd”, vervolgens gaan goud en zilver door het putje.
  Daarna gebeurd er toch niks maar stijgen goud en zilver niet weer omhoog, en een maandje later weer zo’n ‘taper’ roddel en speelt het hele verhaal zich opnieuw af…

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Lezer

  Inderdaad, de energie die nodig is voor iets stelt een onderste limit aan de prijs die iets zou moeten opbrengen. Belangrijk is “zou moeten” want uitzonderingen zijn mogelijk.

  Ik heb inderdaad wel eens gezegd dat goud en zilver (en alle andere bodemschatten) een vorm van bevroren energie zijn. Het is welliswaar onmogelijk om die energie er weer uit te halen, maar om het goud te vervangen moet wel een soortgelijke hoeveelheid energie verbruikt worden om het goud uit de bodem te halen. Als het vandaag 1KWh kost om 1 gram goud te deleven, en het morgen de kostprijs van 1KWh verdubbeld, dan verdubbeld ook de waarde van die ene gram goud. (tot op zekere hoogte).

  Wat is je vraag precies?

 • Klaas

  @ rise and shine, Leuke grafiek. Waar heb je die vandaan? Dit had ik even nodig en mijn handen trillen hierdoor al minder.

 • rise and shine
 • oxford.road
 • andré

  Gepensioneerde “10.29”, als je echt 65 bent denk ik inderdaad dat je edelmetalen collectie een warm welkom is voor je nabestaande, ik denk niet dat wij het nog mee maken dat goud/zilver Sky-high gaan.
  grt andré

 • Genpensioneerde

  Focus je niet teveel op economie. Wat lees je tapering/hyperinflatei/deflatie. Op de duur krijg je er een punthoofd van. Maar ondertussen kan bijvoorbeeld Goldman nog wat goedkoop aandelen kopen van goudmijnen.

 • oxford.road
 • Genpensioneerde

  Goud is emotie, die Chinese, zeg maar aziatische vrouwen weten dat wel. De voornaamste eigenschap van het goud is dat goud blinkt. Goud heeft overigens nog de eigenschap dat het niet verslijt, als je een klassewagen koopt is die na 10 jaar versleten, maar goud verslijt niet. En het is goed voor het nageslacht.

 • Klaas

  Silver COT Report: Futures:

  date long short
  2013-11-2 39,270 32,648
  2013-11-22 38,586 28,555
  2013-11-15 37,380 24,344
  2013-11-8 36,134 17,231
  2013-11-1 35,706 17,498
  2013-10-30 33,368 18,600
  2013-10-28 31,887 16,881
  2013-9-27 31,235 18,460
  2013-9-21 30,889 17,083
  2013-9-14 32,644 16,810
  2013-9-7 38,341 15,769

  Large speculators have added massive short positions during the past two months. I give a prediction: very big crash will come soon. We will see.
  They are smart money now.

 • Lamberto

  @Nadja

  U schrijft: “maar het feest voor ons allemaal tezamen is voorbij”.

  De aankoop van edelmetaal is voor mij nooit aanleiding voor een feest geweest.
  Ik heb nooit de intentie gehad om hier rijk door te worden.
  De indicatoren die mij hebben aangezet om tot aankoop over te gaan zijn nog steeds in volle glorie aanwezig.
  Ik blijf mijn 25 zilverlingen koesteren omdat mijn verstand zegt dat er zwaar weer op komst is.
  Volgens mij bent u zeer goed in de economische materie ingevoerd, daarom weet ook u dat edelmetaal en emotie moeilijk zijn te verenigen.

 • Genpensioneerde

  Dat artikel van Meyer is natuurlijk enorm interessant. IN het LTCM fonds zaten er Nobelprijswinnaars economie aan het roer en het ging failliet. Overigens, de economen die elkaar tegenspreken zou ik de kost niet willen geven. We zijn dus wel verplicht om ons gezond verstand te gebruiken. Bijvoorbeeld: als ergens de vraag groter is dan het aanbod dan weet je al wat er uiteindelijk gaat gebeuren, ook al is er jarenlang manipulatie.

 • oxford.road

  Bitcoin Store Map …..

  http://coinmap.org/

 • Lezer

  Arend, dank voor je reactie’s, zeer interessant. Weliswaar niet over edemetalen maar ik hoop dat men er zich niet aan stoort en dat je blijft posten.

  Rien, tijdje geleden had je het over de gebruikswaarde van goud, met betrekking tot de benodigde energie om goud te mijnen, die er dan weer uit zou kunnen komen. Ik snap nog niet goed wat je bedoeld…

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Ron: koop nooit goud of zilver want iedere willekeurige boef kan dat van je stelen/beroven.

  @Arend: Ik blijft het niet zeggen, maar dat was weer een fantastisch artikel van je! blijf zo doorgaan :)

 • oxford.road
 • Nadja

  Snel, re: zelfs Peter is om naar deflatie
  Ja, ik lees er veel in terug van wat Gerard hier al anderhalf jaar duidelijk gemaakt heeft.
  Het ziet er naar uit dat de “contraire woordvoerders” langzamerhand tot dezelfde conclusie gaan komen: deflate is in aantocht. Een gegeven dat nog jaren voort kan woekeren en desastreus gaat uitpakken in de maatschappij. Alleen goed voor mensen die cash hebben, maar het feest voor ons allemaal tezamen is voorbij.

 • Ron

  Op de bodem is altijd iedereen OM..2 jaar te laat

 • Snel

  Kijk mensen, zelfs Peter B Meyer is om.

  http://www.edelmetaal-info.nl/2013/11/deflatie-meer/#comment-7386

  Hij blijft natuurlijk wel adviseren om goud te kopen.
  Maar Peter toch, in deflatie is toch echt maar 1 regel: cach is king.

 • Nadja

  Marcel, re; .Het zou wel handiger zijn als het met de reactie,s hetzelfde zou zijn als bij zilverpaul
  Kunt u uitleggen wat u bedoelt?

 • Ron

  Na deze deflatie periode rest er niets anders dan hyperinflatie..dan gaan alles knallen behalve cash.
  Must watch video:
  http://www.youtube.com/watch?v=dUIGKTYwxd8&feature=youtu.be

 • Genpensioneerde

  Ik wou Gregory Mannarino plaatsen, maar jullie krijgen nu iets teveel

 • Genpensioneerde
 • Mucho gusto

  @Ron,
  Bitcoin/crypto currency is gemaakt uit energie. Je moet ze daadwerkelijk mijnen. Net zo goed als dat goud en zilver uit energie bestaat om ze uit de grond te halen en te bewerken.
  Wel interessant om te weten hoeveel energie in de laatste bitcoin gestopt moet worden om hem te mijnen.
  Ik denk wel dat in 1 ounce goud (veel) meer energie gestopt moet worden dan in 1 bitcoin. ;-)

  Andere kant heeft bitcoin behoorlijk veel voordelen -ook zijn nadelen overigens-. Maar een groot voordeel is dat je er al mee kan betalen. Dat kan je niet zeggen voor goud en zilver. Daar kan je in een winkel (nog) niks voor kopen.
  Ik heb trouwens geen crypto currencies (wil ze ook niet hebben voor deze prijzen) en ik denk dat het op dit moment black friday is voor zilver en goud. Vooral voor zilver. Die enorme calloptie order voor goud voor dec 2015 doet me denken aan die enorme grote put optieorder voor $25,- zilver toen zilver boven de $45,- stond. (uitoefendatum van deze put weet ik even niet meer). Maar ik heb de laatste maand een goed gevoel over de prijsvorming gekregen. Te meer omdat er wereldwijd een record vraag is naar fysiek goud en (investerings) zilver. En die vraag wordt alleen maar groter als de prijs stijgt.

 • Genpensioneerde

  @Martin, ik vind dat ook. Het lijkt onbelangrijk, maar dat is het niet. Het is zo een beetje alsof je naar de beenhouwer of de bakker gaat , maar je gaat dan wel daar waar je kunt parkeren.

 • http://Zilverpaul Martin’

  Ik vond de site van zilverpaul. mooier en overzichtelijker en handiger en duidelijker m.a.w geef mij maar de oude site veel leuker !!!!.!!!.!!.!’!’.’ .’ .’!’.!!!!!!!!’

 • Ron

  Bitcoin is gecreeërd uit lucht, geen enkele insintrieke waarde, begon op 0 en zal eindigen op 0.
  De schaapachtige massa trapt hier zelfs in…de zoveelste pyramide.
  De laatsten zijn altijd het haasje.

 • Genpensioneerde

  If you cant beat them , enjoy them : kopen dus.

 • Genpensioneerde

  En de timing is perfect, nu er aan taks loss selling gedaan wordt.

 • Genpensioneerde

  Ik heb de indruk dat iedereen wel een beetje in de ban is van de neerwaartse koersdoelen van Goldman.
  Ik herinner me uit mijn jeugd, dat telkens er iets te doen was, zwarte mensen kwamen opdagen met soevenirs om te kopen. Ze vroegen dan 100 frank en je moest dan afbieden, uiteindelijk waren ze blij dat ze vijftig frank kregen. Zoiets is er aan de hand met Goldman, ze stellen een onwaarschijnlijk neerwaarts koersdoel voor, en als uiteindelijk dat koersdoel maar voor de helft gehaald wordt zijn ze al gelukkig. En kopen ze bij.

 • marcel

  Zo dat was mijn eerste dag .Het zou wel handiger zijn als het met de reactie,s hetzelfde zou zijn als bij zilverpaul mvg Marcel

 • oxford.road
 • http://www.tuks.nl Arend Lammertink

  “Neem nooit geen bitcoins zolang je je wallet op je eigen pc moet opslaan, als iemand anders dat bestandje te pakken krijgt ben je je coins kwijt.”

  Nou ja, als je het op een online wallet zet, hoeft de eigenaar van die site helemaal geen trojan te gebruiken, want dan heeft ie al toegang. En een eventuele dief kan op zo’n site natuurlijk veel meer bitcoins buit maken, dus jou verhaal is nu niet bepaald een gedegen advies.

  Het is inderdaad niet verstandig om een wallet met een groot bedrag in bitcoins open en bloot op een computer te laten staan. Als je harde schijf crasht, ben je alles kwijt. Het is dus zaak in ieder geval een aantal backups te maken, bijvoorbeeld op USB sticks en dan bij voorkeur versleuteld met bijv. TrueCrypt.

  Online wallets zijn alleen geschikt als doorgeef luik, NIET als betrouwbare opslag van bitcoins. Die systemen hangen immers per definitie aan het net en zijn dus in principe te hacken.

  Kortom: juist zo snel mogelijk naar je eigen wallet en die verplaatsen naar een aantal versleutelde USB sticks en dan je wallet weg gooien.

  Maar goed, ik zou niemand aanraden veel geld in BitCoins te steken. Het is gewoon een riskante belegging. BitCoin is veelbelovend en ALS het gaat zoals ik verwacht dat het zal gaan, DAN worden BitCoins heel veel waard. Maar het kan ook naar nul. Daarom zou ik voor mijn spaargeld kiezen voor zilver, dat heeft ook een enorm potentieel en gaat zeker niet naar nul.

  Wel vind ik dat iedereen *iets* aan BitCoin exposure zou moeten hebben. ALS het de komende slag met de centrale banken overleeft, DAN praat je over een waarde van een BitCoin die in de tonnen zo niet miljoenen gaat. En in dat geval is het erg leuk als je er 1 of 2 hebt, of een halve of zo. De win kans lijkt me een stuk beter dan bij de Staats loterij, maar de race is nog niet gelopen.

  Met andere woorden: waag een klein gokje, maar hang je er niet aan op.

 • Temp242
 • marcel
 • marcel

  @Floesh ik heb de kop weer leeg heb jij nog een mooie knaller ;-]

 • Floesh

  Hey hallo!

 • Nadja
 • marcel

  Deze vaan Floesh nog een keer voor de mensen op deze moet je gezien hebben .http://www.youtube.com/watch?v=moUYmw2Q8ys&feature=c4-overview&list=UU-7vnmA1Zf1cRyqs9aR77ag

 • Klaas

  @Frank. Bitcoin naar 4200 $, dan gaat het gelijk op met de voorspelling van de goudprijs in 2014. Ik heb er nu al zin in.

 • marcel

  @Gepensioneerde dat heb je toch wel geleerd van Floesh DIE STINKT haha

 • Frans

  Oh de bodem is nu 5 euro/ troy ounce. Ik zal dit blog dagelijks lezen als een soort Dirk Jan, altijd lachen hoe dat fout gaat.

 • marcel

  re @Erk ik had zaterdagmorgen dit stukje geschreven voordat slim beleggen het over had genomen [lees maar even] dat is hoe we in de maling worden genomen .Nog even wachten tot het spel is uitgespeeld.mvg Marcel.http://zilverpaul.nl/?p=2507#comment-5859

 • Genpensioneerde

  Marcel, hoe zou het nog zijn met Draghi?

 • Frank

  De waarde van een bitcoin is € 4200,- in april 2014 :-)
  http://bitcoinnl.blogspot.nl

 • Erk

  marcel, re: Waar blijft de bodem guys and girls ?????
  Het is een heel apart verhaal wat er met PM gebeurt. Bijna iedereen zegt enerzijds dat het op termijn gezien de fundamentals veel hoger gaat, anderzijds gaat het op korte termijn alleen maar lager. Mijn enige conclusie kan zijn dat er partijen zijn met belang en macht om de prijs omlaag te drukken. Maar dat is de papieren prijs mogen we niet vergeten. Dus wellicht zijn diezelfde partijen nu wel fysiek aan het kopen voor een lage prijs. Mijn persoonlijke inschatting is dat de Chinezen de bullionbanken betalen voor de prijsmanipulatie. Met de huidige uitlevervolumes vanuit de Shanghai-Gold-Exchange (dit jaar het dubbele van vorig jaar) betekent een 10% lagere prijs een dik voordeel. De Chinezen wisselen graag hun dollars in, maar kopen graag zo lag mogelijk.
  De bodem is er als de put gedempt is, dus als de negatieve verhalen in de MSM niet meer

 • marcel

  @Gepensioneerde mooi dat je kunt doorlinken nu mvg Marcel

 • pietje

  Er wordt alleen maar gesproken over de Bitcoins maar er zijn al meer dan 10 van dit soort coins is de een op maken we gewoon een nieuwe net zo iets als geld bij printen.
  http://marketupdate.nl/dossiers/bitcoin-dossiers/prijsoverzicht-van-bitcoin-en-de-alternatieve-coins/
  Paul liever één goed onderbouwd verhaal per week dan iedere dag een soort one liner.

 • marcel
 • Ron

  Neem nooit geen bitcoins zolang je je wallet op je eigen pc moet opslaan, als iemand anders dat bestandje te pakken krijgt ben je je coins kwijt.
  Hoe simpel dat is zal ik, laten we zeggen… Vroeger in trojan geinterresseerde…kort uitleggen.
  Stel dat jullie op dit forum bitcoins hebben dan kan ik die zo pakken,:
  1:Ik plaats een foto, of een link naar een foto.
  2: die foto heb ik gekoppelt aan een trojan server, zodra je de foto ziet, en dus gedownload hebt, anders zou je hem niet zien, is de gekoppelde trojan server al ongemerkt geinstalleerd op je pc.
  3: de server stuurt een bericht maar mij, de client software dat hij goed is geinstalleerd.
  4: ik heb nu de gehele controle over je pc, ik zoek gewoon naar je wallet bitcoin bestand en die download ik van jouw maar mijn pc, gewoon knippen plakken kwestie.
  5: bedankt voor de coins.
  Natuurlijk pakt normaal gesproken je antivirus de trojan direkt er uit maar als je weet wat je moet veranderen aan de trojan server zodat het antivirus programma hem niet meer ziet heb je een probleem, en dat ga ik dus niet uitleggen op internet maar is zo gebeurd.
  Heel gevaarlijk dus om zowieso bitcoins te hebben maar nog meer gevaarlijker om dat te vermelden op een forum, met deze paar stappen kan een hacker binnen een dag heel rijk zijn.

 • Genpensioneerde
 • marcel

  Waar blijft de bodem guys and girls ?????

 • Genpensioneerde

  @Marcel, heb ervan genoten. Maar ze zijn de voedselbongebruikers vergeten.

 • Lamberto

  @Arend Lammertink

  Bedankt voor de toelichting.
  Ik zal mij er zeker verder in gaan verdiepen.

 • marcel

  Deze plaats ik hier ook nog een keer 100 procent zeker dat je de taal begrijpt in 6 min.http://youtu.be/14tfFxdDBx4

 • Temp242
 • marcel
 • marcel

  @ons Moraal ,ja gelijk het begon tof te worden aan de andere kant maar nieuwe mensen kan ook weer boeiend zijn jammer inderdaad met reacties geven .dan maar @ ervoor zetten jij blijft in ieder geval TOP MVGaan allen Marcel

 • http://www.tuks.nl Arend Lammertink

  @Ron:

  “1 vraag, als ik jou walletbestandje van je computer afhaal heb ik dan de beschikking over je bitcoins?”

  Ja. Ik weet even niet precies welke bestandjes je moet hebben, maar de ‘private key’ geeft toegang tot je wallet.

 • http://www.tuks.nl Arend Lammertink

  @Lamberto:

  “Het moet mogelijk zijn om een gedeelte van het huidige banken systeem uit te schakelen.
  Echter er zal altijd een model gebruikt moeten worden om financiële transacties in de boekhouding van ondernemingen zichtbaar te maken.”

  Binnen het BitCoin systeem zijn *alle* transacties publiek. Het enige dat anoniem is, is het “adres” van de “wallet”, de portemonnee. Als ondernemingen een “wallet” hebben en het adres daarvan publiceren, dan zijn al hun transacties zichtbaar en gevalideerd door het netwerk.

  “De overheid buiten spel zetten lijkt mij een gedachte die niet waar gemaakt kan worden, of we moeten bereidt zijn via een revolutie de ketenen waarin we ons nu al bevinden te verbreken.
  Denk hierbij aan controle internetverkeer, FIOD, geheime diensten, camera’s, afluisterpalen, Drones, anonieme meldpunten enz. enz. en zoals in Amerika waar de binnenlands politie c.q. onderdrukkingsmacht recentelijk nog voorzien werd met de nieuwste militaire uitrustingen en miljarden holle punt kogels, om de overheid te beschermen tegen reacties uit de samenleving die bedreigend voor haar positie kunnen zijn.”

  Ik zie zich toch een fundamentele kanteling voltrekken in de maatschappij van “top-down”, hierarchisch, centraal geleide/bestuurde organisatie structuren naar “bottom-up”, decentrale, locale democratische beslissings-structuren toe. Niet meer dat Brussel bepaalt of u of ik een dakkapel mag plaatsen, maar dat ik dat even overleg met de buren, zo gezegd.

  Dit proces is zonder meer een revolutie te noemen, zij het dat dit (tot noch toe) zonder bloed vergieten gaat. Een belangrijk element in deze revolutie is het internet, de mogelijkheid tot vrije, wereldwijde communicatie, die onder andere ook de “open source” revolutie mogelijk gemaakt heeft, waarbij het bestaande “concurrentie” model is vervangen door “samenwerken”.

  De volgende stap in deze revolutie lijkt de overname van de “macht van het geld drukken” te worden, waarbij BitCoin een systeem is dat dit mogelijk maakt. ALS dit systeem breed omarmd gaat worden, dan hebben we daarmee een alternatief virtueel geld systeem dat niet de nadelen van door de overheid gefiatteerd geld heeft. Erg belangrijk element in deze is dat de BitCoin dus niet infleert, omdat dat wordt afgedwongen door het protocol, dat weer wordt af gedwongen door “consensus” onder diegenen die “mijn” en “validatie” programma’s draaien.

  ALS BitCoin dus daadwerkelijk de macht van geld-creatie overneemt van overheden en deze bij het volk neer legt, dan verliezen overheden dus de macht over het geld. En aangezien de huidige fiat systemen niet alleen infleren maar ook nog eens welvaart weg zuigen bij de bevolking door middel van het heffen van rente, is te verwachten dat de huidige fiat systemen in een hyperinflatoire melt-down terecht komen en dus de overheid eenvoudigweg geen geld meer heeft om haar medewerkers te betalen. En ik denk dat er heel weinig ambtenaren zijn die bereid zijn hun werk te doen als ze daar niet voor betaald worden.

  Met andere woorden: ALS de huidige fiat systemen in een hyperinflatoire melt-down terecht komen, terwijl de BitCoin omarmd wordt en alleen maar in waarde stijgt, DAN komt men op enig moment op een punt waarbij de BitCoin + edelmetaal houders (lees: “het volk”) eenvoudigweg de loyaliteit van het ambtenaren apparaat in de breedste zin van het woord kan “kopen”, volgens het principe:

  Wie betaalt, bepaalt.

  En nu zou men normaal gesproken het nodige aan goud/zilver achter de hand moeten hebben om een alternatief betaalmiddel te hebben, maar ik denk dat de meesten er hier niet aan twijfelen dat wat onze overheid nog aan “goud” heeft voor het grootste deel bestaat uit papieren “IOU’s”, terwijl het fysieke spul ergens in een kluis in het Oosten terecht is gekomen.

  Kortom: er is een scenario denkbaar waarbij de combinatie van fysiek goud/zilver met een “virtueel geld systeem van en door het volk” leidt tot een nieuwe realiteit, een nieuwe realiteit waarbij de macht van het geld fundamenteel weer bij “het volk” terecht komt en aldus de macht over hetgeen de overheden doen via dit systeem uiteindelijk ook weer bij het volk terecht komt.

  Nu is het zo dat het volk juridisch gezien eenvoudigweg het recht heeft de overheid af te schaffen of anders in te richten. Dat blijkt uit eerdere voorbeelden, met name de Republieken in de Verenigde Staten en onze eigen Bataafse Republiek, die in feite nooit is beëindigd. Deze Republieken zijn opgericht onder “common law”, waarbij formeel de soevereniteit bij het volk ligt. De meeste huidige staten hangen formeel gezien onder het Internationale Recht naar Romeins model, waarbij de soevereiniteit bij een of andere “heerser” ligt, in ons geval “de Koning”. Het kan ook “de Staat” zijn.

  Zie mijn artikelen over deze zaken voor meer details:

  http://www.tuks.nl/wiki/index.php/Main/BataafseRepubliek
  http://www.tuks.nl/wiki/index.php/Main/TheFascinatingHistoryOfCivilLawVersusDivineCommonLaw

  Ok.

  Juridisch gezien heeft het volk dus het recht een Republiek af te roepen door middel van het opstellen van een onafhankelijkheidsverklaring en het opstellen van een grondwet, zo ook in de Bataafse Repluciek is gebeurd. Dan heb je het probleem dat je een referendum moet zien te houden om daar ook draagvlak voor te hebben. En dat is erg lastig binnen de huidige infrastructuur.

  Maar de BitCoin architectuur ondersteunt ook het valideren van contracten. Men kan contracten ondertekenen (al dan niet versleutelt) en die ondertekening wordt dan publiek vast gelegd in de “blockchain”, de publieke “database” zo gezegd, waarin ALLE transacties publiek worden bij gehouden.

  Op die manier is een scenario denkbaar dat er een globale Republiek wordt afgeroepen, bijvoorbeeld met BitCoin als “wettig betaalmiddel”, waarbij er via BitCoin in feite een globaal referendum gehouden wordt.

  Deze mogelijkheid, in combinatie met een virtueel geld systeem dat erg aantrekkelijk is voor “het volk” omdat het niet infleert en banken overbodig maakt en aldus een gigantische waarde heeft, maakt dat het denkbaar is dat er een globale Republiek wordt afgekondigd die na verloop van tijd de huige overheden buiten spel zet, door ambtenaren “op te kopen” en die zaken die het volk wenselijk acht op te nemen in een nieuwe, globale overheid van en door het volk. Dit zou een proces kunnen zijn dat heel geleidelijk verloopt, zonder al te gekke bokkesprongen, afhankelijk van de snelheid waarmee het huidige systeem in een hyperinflatoire melt-down terecht komt.

  “Ik zie de huidige beangstigende rust in de wereld als het oog van een alles verwoestende orkaan die tijdens haar gang over een zeer warme oceaan zoveel energie heeft opgenomen dat zodra ze aan land komt alles vernietigt wat op haar pad ligt.”

  Daar zit iets in, maar bedenk wel dat het een VIRTUELE orkaan is. Als morgen iemand de stekker uit bij wijze van spreken “de centrale bank computer” trekt en alle saldo’s, aandelen, hypotheken en wat al niet meer ineens *poef* doet, dan verandert er NIETS in de echte, fysieke wereld. Je huis blijft gewoon op zijn fundering staan, je auto waait niet weg, de koeien bij de boer blijven gewoon door eten en moeten gemolken blijven worden, je groentetuintje blijft gewoon liggen waar die lag, enz. enz.

  Met andere woorden: een orkaan door het VIRTUELE macht-systeem dat “financieel economisch complex” heet, HOEFT helemaal niet zo negatief te zijn, ALS we een andere manier kunnen vinden om de ECHTE economie op gang te houden. En dat ligt in feite helemaal aan ons zelf.

  Gaan we in paniek helemaal niets meer doen omdat we de cijfertjes op de computers van de bank niet meer hebben of blijven we gewoon onze koeien melken en dingen maken waar we gemak van hebben en betalen we elkaar gewoon op een andere manier?

  Ik denk dat dat laatste het geval is en dat gouden en zilveren munten tezamen met “virtuele crypto currencies” er voor zorgen dat de economie, na wellicht een dip, niet alleen blijft draaien, maar ongekend tot bloei komt, juist omdat het huidige rente-dragende ‘geld als schuld’ financiele systeem dat ontworpen is om welvaart over te dragen van het volk naar ‘de hoge heren’ de OORZAAK is van zo ongeveer alle ellende waar we op deze planeet mee te maken hebben. En hoe eerder daar een flinke orkaan doorheen gaat, hoe liever het mij is.

 • Klaas

  Kitco: U.S. Mint Gold Coin Sales Fall In November Despite Price Slump.

  Lijkt me logisch dat er minder wordt gekocht. Ad Fundum en dan komen de kopers wel weer, hoe verleidelijk het nu ook lijkt, zelfs bij mij. In analogie met de titel: golden tulip?

 • Ron

  1 vraag, als ik jou walletbestandje van je computer afhaal heb ik dan de beschikking over je bitcoins?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Ron, addendum:

  Dit gelt alleen voor de bitcoin adressen die je hebt gemaakt voor de backup.
  Dus de correcte volgorde is:
  Wallet aanmaken, Nieuw bitcoins adres maken, backup maken, dan overmaken naar het nieuwe adres.

  Dus altijd direct na het aanmaken van een nieuw adres eerst een backup maken. Dan kan je niets gebeuren.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Ron

  Dat kun je voorkomen: eerst je bitcoin wallet aanmaken, en een backup daarvan maken.
  Dan je hele vermogen omzetten en naar je wallet overmaken.

  Als nu je HD crash, dan open je je backup wallet en synchroniseerd deze met het netwerk.
  Voila, je bitcoin vermogen is er weer.

 • Ron

  Je hele vermogen omgezet naar bitcoins en NET voordat je de backup wilt maken crashed dat achterlijke microsoft ding…ik zie het zo gebeuren..
  Vertrouwen in een bank vond ik al erg maar dat het zover komt dat we meer vertrouwen hebben in een computer gaat wel erg ver.
  Ik zal maar niet de mogelijkheid van trojans aanhalen om je digitale wallet te rippen.

 • Genpensioneerde

  Die Goldman weet het ook niet zeker, ze hebben enerzijds aandelen op goudmijnen vooral Barrick Gold( en die willen nu samenwerken met de Chinezen volgens Bloomberg) en aan de andere kant komen ze met negatieve koersdoelen op goud. Ik kan begrijpen dat iemand tegelijkertijd een call en een putoptie neemt op goud als hij niet zeker is. Maar die koersdoelen van Goldman is dat voor de buitenwereld of geven ze die ook aan hun klanten?
  In het laatste geval vind ik dat vrij ‘immoreel’. Ik onthou dat Goldman enigszins schizofreen is.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Lamberto

  Oorzaak en gevolg. Lastige dingen.
  IMO wordt de bevolking steeds vrijer. De overheid krijgt steeds minder greep op de gewone man. In reactie daarop grijpt de overheid naar de bewakingsmiddelen die je noemt. Maar tegelijkertijd krijgen ook de mensen meer middelen om de overheid te ontwijken.

  Dit laatste is minder duidelijk te zien, maar dingen als btc horen daar zeker bij. Ook de informatie voorziening raakt toenemend gedecentraliseerd. MSM wordt elke dag kleiner.

  Met de toenemende druk van de bewakingsstaat op de gemeten economie komt deze meer en meer in het nauw. Er ontstaat imo een dynamiek waarbij de uitgaven van de overheid stijgen en de inkomsten afnemen. Er bouwt zich een klassieke (bewakings) bubble op.

  Uiteindelijk zal deze bubble barsten.

 • Genpensioneerde
 • oxford.road
 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Erk

  Ik had het er specifiek over dat men de USD wil steunen door goud omlaag te drukken. Dat werkt niet IMO. De USD koers is onafhankelijk van de goudkoers (omgekeerd ligt dit anders). Er is geen goudstandaard, dus goud is vrij geprijst tov fiat geld.

  Dat goud (af en toe) gemanipuleerd wordt is duidelijk, maar dit is niet ten behoeve van de USD (imo natuurlijk).

 • Lamberto

  @Arend Lammertink

  Kunt u het volgende stukje tekst welke door u is geplaatst van een toelichting voorzien.

  “zodat we toch rechtstreeks betalingen kunnen blijven doen over de hele wereld *zonder* overheids bemoeienis en banken corruptie”.

  Mijn gedachten hierover zijn de volgende.
  Het moet mogelijk zijn om een gedeelte van het huidige banken systeem uit te schakelen.
  Echter er zal altijd een model gebruikt moeten worden om financiële transacties in de boekhouding van ondernemingen zichtbaar te maken.
  De overheid buiten spel zetten lijkt mij een gedachte die niet waar gemaakt kan worden, of we moeten bereidt zijn via een revolutie de ketenen waarin we ons nu al bevinden te verbreken.
  Denk hierbij aan controle internetverkeer, FIOD, geheime diensten, camera’s, afluisterpalen, Drones, anonieme meldpunten enz. enz. en zoals in Amerika waar de binnenlands politie c.q. onderdrukkingsmacht recentelijk nog voorzien werd met de nieuwste militaire uitrustingen en miljarden holle punt kogels, om de overheid te beschermen tegen reacties uit de samenleving die bedreigend voor haar positie kunnen zijn.
  Ik zie de huidige beangstigende rust in de wereld als het oog van een alles verwoestende orkaan die tijdens haar gang over een zeer warme oceaan zoveel energie heeft opgenomen dat zodra ze aan land komt alles vernietigt wat op haar pad ligt.

 • Nadja

  Aan: Ons Moraal, Klaas, Bosch, Arend, Genpensioneerde, oxford, Appie, Argentum en wie ik vergeten ben.
  Van harte welkom hier op dit blog, ik hoop dat jullie je snel thuisvoelen en dat de kwaliteit van het blog een optelsom wordt van de kwaliteiten van TSM en Zilverpaul tot nu toe.

 • Erk

  OBL-Rien, re: Goud laag houden om de USD te steunen is imo onmogelijk
  Dat het heel moeilijk is geloof ik graag. Maar nu de praktijk van vandaag. Waar komen de grote verkooporders vandaan? Kan het niet alleen een instantie als de FED of een bullionbank zijn?

 • Ons Moraal

  Verhuizing naar het nieuwe blog van Zilverpaul, best jammer eigenlijk…. reacties aan elkaar geven kan bij TSM niet! Aan de ene kant denk ik Zilverpaul te begrijpen waarom hij hiervoor heeft gekozen… maar hier laat ik mij niet over uit. Ik denk dat Zilverpaul.nl ook zijn kindje was!!

  Wel jammer dat sommige mensen afhaken, zij waren in mijn ogen van toegevoegde waarde! We zullen zien hoe het ons op het nieuwe blog zal vergaan.

  Bij deze de binnenkomer op het nieuwe blog…..

  Mike Stathis, goud en Peter Schiff. En jaaa… er zitten weer leerzame punten in!!

  http://www.youtube.com/watch?v=MOwm_wvNE7c

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Klaas

  Ter overdenking, enkele citaten van Schopenhauer:

  Kennis is niet hetzelfde als wijsheid.

  Als men vermoedt dat iemand liegt, moet men doen alsof men hem gelooft, hij wordt dan
  driest, liegt nog harder en is ontmaskerd.

 • Bosch

  Zilverpaul…
  Ik wens u veel succes op deze nieuwe locatie.
  Natuurlijk kunt u de toekomst niet voorspellen,
  echter een andere kijk op ‘de dingen’ ervaar ik als verfrissend
  en bemoedigend.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Goed stukje Arend!

 • http://www.tuks.nl Arend Lammertink

  “Tot slot nog iets wat Silverdoctors zo treffend beschreef als Tulipcoin, refererend aan de overeenkomst tussen de bitcoin en de tulpenmanie uit vroeger dagen. Ook al hecht u veel geloof aan het concept, en ziet u een grote toekomst weggelegd voor dit medium…..waarom denkt u dat de centrale banken nog niet hebben ingegrepen? Waarom zou men de bitcoin wel toelaten, en een strijd om leven en dood voeren met goud en zilver? Een vraag die op een dag als vandaag met een zilverprijsdaling van 4,4 % en een goudprijsdaling van 2,6 % eens te meer bij me opkomt…….”

  Ik denk dat de vraag is: WANNEER gaat men pogen in te grijpen en wie zal er winnen?

  Ik ben lange tijd erg skeptisch geweest over de BitCoin, tot ik dit YT filmpje zag:

  http://www.youtube.com/watch?v=Cs6F91dFYCs

  Het BitCoin systeem en de architectuur is veel meer dan alleen een virtuele munt. Het systeem heeft de *potentie* om ‘de man in het midden’ ofwel het gehele huidige financiele systeem buiten spel te zetten. Geen banken meer nodig! Bovendien is het een niet-inflerende ‘munt’ die niet zo maar ‘bij gedrukt’ kan worden, hoewel er dus wel een geplande toename van de hoeveelheid munten is tot ca 21 miljoen.

  In essentie is dit een praktische implementatie van het idee van een “bank van het volk”, waarbij er fundamenteel geen “centrale bank” of zelfs maar een “bank” als instituut is, dat van bovenaf gecontroleerd kan worden.

  En dat betekent dat we een feite een alternatief hebben voor het huidige virrtuele overheids fiat geld en dat heeft een enorme waarde. Niet in de vorm van intrinsieke waarde van de munt zelf, maar in de vorm van besparingen door de banken uit het systeem te verwijderen, want die zijn niet meer nodig. En aldus heeft de mensheid de keuze tussen twee fundamenteel verschillende virtuele geld systemen, waarmee onder andere internationaal betalingsverkeer gefaciliteerd kan worden:

  1) overheids fiat, gecreerd in immer grotere hoeveelheden door banken, MET rente, ofwel een inflerend systeem met behulp waarvan welvaart overgebracht wordt van het volk naar de bankiers;

  2) crypto currency, gecreerd door alledaagse mensen in een beperkte hoeveelheid, zonder rente te dragen en welke ‘munten’ buiten het huidige systeem om opgeslagen kunnen worden, zonder tussenkomst van derden.

  Met andere woorden: crypto currencies zijn een regelrechte aanval op de macht geld te drukken, welke macht thans in handen is van de overheid en de banken en die met crypto currencies in handen zou komen van het volk.

  Het is dan ook meer dan duidelijk dat crypto currenncies hoogst aantrekkelijk zijn. Bedenk alleen maar eens wat voor gigantische waarde het heeft als je de banken met al hun corrupte praktijken niet meer nodig hebt.

  Maar goed, dat betekent wel dat te verwachten is dat hier nog een heel kat en muis spelletje over uit gevochten zal gaan worden. Voor zover ik in kan schatten is het systeem voldoende flexibel om heel wat aan aanvalscenario’s te kunnen overleven, ook al kan niet uitgesloten worden dat op enig moment de klok een stukje terug gedraaid zal moeten worden en vanaf een bepaald punt transacties ongeldig gemaakt moeten worden, ALS de bad guys er in zouden mogen slagen met een grote aanval het netwerk over te nemen.

  Ik denk dan ook dat iedereen eigenlijk wel *enige* positie in BitCoin zou moeten hebben, maar niet meer dan dat je bereid bent 100% te verliezen. De risico’s zijn niet te negeren maar ALS dit systeem zijn beloftes waar maakt, dan is ook echt the Sky the limit.

  Dat neemt niet weg dat naar mijn idee de koers *nu* wel degelijk in een bubble zit. De waarde van het systeem zit hem in het gebruik van het systeem als betaalmiddel. Dat lijkt wel te stijgen, maar niet zo snel dat dat de huidige piek in de koers rechtvaaardigt. Als we de langere termijn logaritmische grafiek bekijken, dan zien we een lange termijn support trend die exponentieeel toe neemt, en dat is ook logisch, omdat het gebruik van dergelijke systemen doorgaans ook exponentieel groeit. Support op die lange termijn curve is te vinden zo rond de $200 – $250. Ik verwacht dan ook dat de huidige bubble zal barsten en dat we een dip krijgen ergens tussen de $150 en $400 en dat de lange termijn trend intakt zal blijven. Tenzij we een default krijgen op de Comex of zo. Wat er dan zou gebeuren is niet te voorspellen.

  Ik denk al met al dat thans de het gebied zo tussen $200 – $300, $400 een erg interessant gebied is om een *beperkte* positie in te nemen, misschien iets van 1% van je portefeuille.

  Ik persoonlijk heb nauwelijks een positie in BTC, 0.005 BTC om precies te zijn, maar ik denk er wel degelijk over een kleine positie in te nemen en een gokje te wagen. De beloften van dit systeem zijn groot, maar er zijn bedreigingen en mogelijke concurrerende systemen. Het is dus niet zeker of DIT systeem het zal worden, maar ik denk dat BTC goede kansen maakt omdat het op dit moment de “standaard” is en het open source en dus flexibel genoeg is om heel wat aan aanvallen vanuit de gevestigde orde te kunnen overleven.

  Ik zie dan in de toekomst goud/zilver als spaar middel en “cash” naar voren komen, terwijl de BTC het huidige virtuele overheids fiat vervangt, zodat we toch rechtstreeks betalingen kunnen blijven doen over de hele wereld *zonder* overheids bemoeienis en banken corruptie.

 • bandini

  Soros theorie van de irrationele markten blijft toch gelden. Bitcoin is een beetje een vreemde alternatieve munt. De meeste alternatieve munten waarderen net dienstverlening. Je krijgt dan enkel een waardebedrag in ruil voor een geleverde dienst. Zo krijg je maatschappelijke meerwaarde. Hedgefund managers zouden met hun geld weinig zijn in alternatieve muntsystemen. Ze zouden immers echt maatschappelijke diensten moeten verlenen. In bitcoin mis ik dit aspect. Ergens voelt bitcoin nog steeds aan als een soort paard van troje of een rattenvanger van hamelen. Enfin, de toekomst zal het uitwijzen.

 • argentum

  Goeden morgen,
  Zou het niet zo kunnen zijn dat er banken zijn die de Bitcoin als proefballonnetje gebruiken, gewoon om te kijken wat er met een virtuele munt gebeurd. Misschien zit China er nog wel achter aangezien het blijkt dat ca. 60% van de Bitcoin in China rond hangt ? Dreigende deflatie ? Negatieve rente op je spaarrekening ? Dit kan alleen als er geen tastbaar geld meer in omloop is anders haalt iedereen zijn geld van de bank. Het zou mij niets verbazen als de banken stiekem toe werken naar alleen digitaal geld. Dan hebben ze alles onder controle.

 • Genpensioneerde

  Hoofdzaak is nog steeds dat de vraag groter is dan het aanbod. Het Kartel voelt nattigheid. Hun aanvallen worden steeds verwoeder.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Erk

  Wellicth heb ik te snel gereageerd, want nu ik het herlees begrijp ik eigenlijk helemaal niet meer wat ZP eigenlijk wil zeggen met die zin.

  Goud laag houden om de USD te steunen is imo onmogelijk. Ik denk zelfs dat het niet mogelijk is om de sterkte van een munt af te lezen van de goudprijs omdat de laatste ook afhankelijk is van een aantal andere factoren. (Zoals waar in de economische cyclus men zit)
  Eigenlijk denk ik dat de CBs zich helemaal niet interresen voor de goudprijs, behalve dan in zover een CB het verlengingstuk is van de overheid. De overheid interreseert zich wel voor de goudprijs omdat deze aangeeft hoe goed of hoe slecht ze het doen. En de overheid wil in een goed daglicht staan. Echter waar de overheid in de fout gaat is te geloven dat ze een indicator kunnen manipuleren om zo het vertrouwen in de overheid te manipuleren. Dat gaat natuurlijk helemaal niet. Dat zou net zoiets zijn als het nulpunt van een themometer op bv -20 celcius te leggen zodat de mensen wanneer het een water bevriest geen jas gaan dragen omdat het dan 20 graden zou zijn…..

  Wat manipulatie betreft, zo kan ik me nog wel een andere bron voor manipulatie voorstellen, die heeft te doen met de arabieren en olie :-)

 • oxford.road
 • oxford.road

  Crypto-Currency Market …..

  http://coinmarketcap.com/

 • Erk

  OBL-Rien, re: Strijd op leven en dood tussen BTC en PM?
  Er staat: Waarom zou men de bitcoin wel toelaten, en een strijd om leven en dood voeren met goud en zilver?
  Denkt u niet dat de CB’s, en dan vooral de FED omdat de VS in 1971 het goud vaarwel hebben gezegd, het goud laag willen houden in waarde om de “waarde” van de dollar te ondersteunen?

 • Ron

  Ben benieuwd hoe de overheden gaan reageren kwa inkomstenbelasting/vermogenbelasting etc, ze zullen wel heel wat mislopen kwa geld en controle daar op.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: “waarom denkt u dat de centrale banken nog niet hebben ingegrepen? Waarom zou men de bitcoin wel toelaten, en een strijd om leven en dood voeren met goud en zilver?”

  1a) Omdat ze dat niet kunnen. Het is belangrijk om alleen die gevechten te kiezen die je kunt winnen.
  1b) wellicht hebben ze zelf plannen in de richting van een digitale munt en willen ze de acceptatie testen?

  2) Strijd op leven en dood tussen BTC en PM? Daar zie ik helemaal niets van. Zero, null, nada.

 • Temp242

  Allen hollen NU naar aandelen, bijna misdadig wééral, hoe (groot)banken (te) brave huisvaders wééral naar de slachtbank (aandelenmarkt) voeren…Er dient geld geofferd te worden…lees geld uit de zakken van de middenklassers geklopt…

 • Appie

  Door jouw columns blijf ik positief, hoewel ik alleen maar achteruit boer, maakt nieut ut, et komt allemal goud.

 • Q&Q

  Zou zeggen “een goed instapmoment” !! ;)

 • Temp242

  Raak Beste Zilverpaul.MVG.