24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Twee bewegingen in de zilvermarkt: een dalende prijs en een groeiende vraag naar fysiek zilver

Eerder schreven we al dat de wereldwijde vraag naar fysiek goud toeneemt, terwijl de prijzen van verschillende beleggingsproducten in goud dalen. Ditzelfde lijkt nu ook te gebeuren met zilver. De zilverprijs is gedaald naar het laagste niveau sinds 2009. Hierdoor stijgt de vraag naar fysiek zilver explosief. Zo kan de U.S. mint bijvoorbeeld al niet meer voldoen aan de vraag naar zilveren munten voldoen. Doordat de vraag in maart 300% is toegenomen ten opzichte van die in februari.

Dana Samuelson, president van edelmetaal handelaar Gold Exchange inc. legt uit dat het aanbod van zowel fysiek zilver als goud achterblijft bij de vraag. Zij observeert dat de dalende goud- en zilverprijs in combinatie met de dreigende recessie consumenten motiveert om fysiek edelmetaal te kopen. Deze vraagt groeit in een tempo dat in de laatste 10 jaar niet meer is voorgekomen.

Zowel de U.S. mint als de Royal Canadian Mint leveren normaliter populaire 1 ounce goud en zilveren munten aan beleggers in Noord-Amerika. Doordat beide producenten niet genoeg muntgeld kunnen leveren, wordt de prijs van fysiek goud en zilver flink opgedreven. Deze prijsstijging beperkt zich niet tot deze munten, maar treft al het beschikbare fysieke zilver en goud in de markt.

Naast deze groeiende vraag naar fysiek zilver in de markt, is er ook een andere trend te zien. Dat is de dalende prijs van zilver op beleggingsproducten. Zo daalde de prijs van zilver futures op de derivatenmarkt Comex met 6.45% op woensdag. Dit is de laagst genoteerde prijs sinds 2009. Al klom de prijs weer een beetje op donderdag en noteerde $12,13.

Zowel Peter Spina, zilver analist, en Edmund Moy, oud directeur van de U.S. mint observeren dat de vraag naar zilver wordt gedreven door beleggers die het als betaalbaar alternatief zien voor goud. De lage prijs van zilver wordt gedreven door grotere belegging instituties die zilver verkopen om liquiditeit te verkrijgen.

Particuliere beleggers profiteren van de lage prijs en zien zilver als ‘safe haven’. Doordat zilver altijd goedkoper is geweest dan goud, wordt zilver ook wel ‘the poor man’s gold’ genoemd. Ook in de huidige situatie lijkt zilver vooral aantrekkelijk voor die iets minder vermogende belegger. Tegelijkertijd trekt het ook een andere groep beleggers. Voor deze groep brengt een kleine verandering in de zilverprijs al een aanzienlijke procentuele winst met zich mee.

Edmund Moy denkt dat de zilverprijs uiteindelijk zal gaan stijgen door het gelimiteerde fysieke aanbod. Daarnaast zal ook de vraag vanuit de industrie weer aantrekken wanneer de economie zich weer hersteld.

Het feit dat zilver ook gebruikt wordt in verschillende industrieën maakt sommigen analisten nog een beetje huiverig over de zilverprijs. Peter Spina observeert dat het ernaar uitziet dat zilver futures voor nu weer zullen stijgen. Echter, wanneer de futures weer massaal verkocht worden door de markt, dan kan de prijs van zilver futures richting de $10,- dalen. Voor nu ziet het er naar uit dat de vraag naar zilver vanuit de industrieën zal achterblijven. Dit zal ervoor zorgen dat de vraag naar fysiek zilver blijft toenemen. Wanneer de economie zich herstelt, en de vraag naar zilver zich vanuit de industrie hersteld, zal de zilverprijs naar alle waarschijnlijkheid omhoog schieten.

Hier is een overzicht van alle zilveren munten die The Silver Mountain momenteel levert!

Bekijk ook