Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Veel investeerders die kiezen voor goud doen dit omdat goud waardevast is, vooral in tijden van onrust. Maar afgelopen weken is te zien dat ook de goudprijs niet bestand is tegen economische onzekerheid, waardoor het ook de gevolgen ondervindt van beleggers die zoeken naar liquiditeit. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar fysiek edelmetaal en kan de U.S. Mint bijvoorbeeld niet aan de toenemende vraag in fysiek zilver voldoen. Door de toegenomen vraag naar fysiek edelmetaal zoals munten en baren liggen de prijzen daarvan nu een stuk hoger, dan de wereldwijde spotprijs van edelmetaal. Daarnaast zijn de levertijden voor fysiek edelmetaal flink opgelopen en zien wij stijgende premies. Om te begrijpen waarom dit nu het geval is, moet er gekeken worden naar de twee verschillende soorten beleggers die actief zijn op de edelmetaalmarkt.
Twee soorten beleggers in de edelmetaalmarkt
Het eerste soort belegger in goud is iemand die ervan overtuigd is dat goud een ‘safe haven’ is in tijden van onrust. Deze groep spaart fysiek goud en bewaart dit ofwel thuis ofwel in een professioneel beveiligde kluis. Dit soort beleggers zien goud als bescherming tegen een financiële crisis en zullen in tijden van onrust hun goud niet snel verkopen.
Er bestaat ook een veel grotere groep beleggers die goud koopt om er mee te speculeren. Deze beleggers laten zich drijven door de koersontwikkeling van al het edelmetaal en kopen beleggingsinstrumenten die via de beurs verhandelbaar zijn. Voorbeelden van dit soort beleggingsproducten zijn bijvoorbeeld exchange traded funds (ETF’s), futures en termijncontracten. Sommige van dit soort producten zijn niet gedekt door fysiek goud. Beleggers in deze groep hechten minder waarde aan het bezit van fysiek goud en hebben een kortere beleggingshorizon.
Georgette Boele, werkzaam als valuta- en edelmetaal strateeg bij de ABN AMRO, legt uit dat tijdens de laatste crisis in 2008 na een initiële stijging van de goudprijs een daling volgde. Deze daling werd veroorzaakt door de groep goud speculanten. Zij zagen de goudprijs stijgen en in hun zoektocht naar liquiditeit besloten zij hun goud te verkopen.
Ditzelfde lijkt nu weer te gebeuren. De afgelopen dagen was er veel vraag in de markt naar edelmetaal. Verkopers waren er echter bijna niet. Hierdoor lijkt het erop dat beleggers die fysiek goud hebben niet af willen van hun ‘safe haven’. Zij zagen de dalende prijzen eerder als een uitgelezen kans om nog verder in te stappen. Deze theorie wordt ook bevestigd als er gekeken wordt naar de ontwikkeling van de goudvoorraad van het grootste goud-ETF ter wereld. Die steeg de afgelopen dagen, wat erop duidt dat speculanten hun goud verkochten.
Doordat de goudprijs daalt, terwijl fysiek goud moeilijk te krijgen is lijken er twee prijzen voor goud te ontstaan. Eentje voor de fysieke goudprijs, die zich minder volatiel gedraagt en eentje voor niet-fysieke goud producten. Deze laatste beweegt meer met de financiële markten mee. Terwijl de eerste stabieler zou moeten zijn. Een te grote discrepantie in deze twee, maakt het moeilijker om fysiek goud te kopen.
Ook wij zien een grotere vraag naar fysiek goud. Hier is een overzicht van onze actuele voorraad in goud!