Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Het Coronavirus stuwt de goudprijs, omhoog, maar blijft binnen marges. Of de prijs nog verder stijgt ligt deels in handen van Amerikaanse politiek.
De uitbraak van het Coronavirus heeft natuurlijk grote invloed op de Chinese economie: zo is er een tekort aan staal ontstaan. Luchthavens zijn gesloten en techbedrijven staan onder druk. Op wereldniveau hebben de infecties uiteraard nog meer gevolgen. Na de aankondiging afgelopen donderdag van een toename van coronavirusinfecties van Chinese zijde is de goudprijs verder opgelopen. De prijs per ounce steeg die week boven 1573 dollar.
Chintan Karnani, hoofd marktanalyse bij Insignia Consultants, meent dat het prijsbereik op de goudmarkt tussen $1 550 en $1 590 per ounce ligt. Analisten van het Global Economics Forum achten het niet onwaarschijnlijk dat de goudprijs naar 1600 dollar per ounce stijgt. Als dat gebeurt, zal $1 633 per ounce het nieuwe target zijn. Zo wordt het virus een ware zwarte zwaan voor de beurs; een zeldzame katalysator die achteraf aannemelijk wordt geacht.
Wat uiteindelijk het belangrijkst is, is de reactie van centrale banken. Indien zij hun rente op leningen zullen verlagen zal de goudprijs stijgen. In Zuid-Oost Azië wordt dit al in gang gezet. “Thailand kort al op rente die nu met 1.0% als benchmark historisch laag ligt. De centrale bank van de Filipijnen heeft rente verlaagt met 25 basispunten naar 3,75%”, aldus Rhona O’Connell van INTL marktanalyse tegen Kitco.com. “Ook IJsland en Bahrein hebben de rente verlaagd. Australië is waarschijnlijk geneigd rente te verlagen als economische groei niet snel genoeg verloopt met de afgelopen natuurramp”, schreef ze ook.
Wat de VS betreft, ook zij verlagen zeer mogelijk de rente. Voorzitter van het Federale Reserve Jérôme Powell getuigde aan het Congres en de Senaat afgelopen week en suggereerde dat als de economie van de VS stagneert, ook de centrale bank van zijn land de teugels zal laten vieren. Dit omdat de centrale bank van VS al een lage rente hanteert en dus weinig andere keuzes heeft. O’Connell wees erop Powell mogelijk politiek wil inzetten om de Amerikaanse economie in stand te houden. Dit is relevant punt voor de komende verkiezingen.
De verspreiding zal ook de prijs van andere edelmetalen zoals zilver en palladium waarschijnlijk een impuls geven. Op de lange termijn is het echter onduidelijk wat voor invloed de uitbraak heeft. Karnani: “Niemand kan de uiteindelijke economische invloed van het Coronavirus voorspellen. Maar hoe langer het Coronavirus zich verspreidt, hoe aannemelijker het wordt dat goud 1700 dollar per ounce waard wordt.”