Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Uitzending Tegenlicht: Geldscheppers

28-11-2016 Rolf van Zanten

Elke maand koopt de ECB (Europese Centrale Bank) voor €80 miljard aan staatsobligaties en bedrijfsleningen met als doel op die manier de economie te stimuleren. Tegenlicht behandelt in deze uitzending met Maarten Schinkel, economieredacteur bij NRC Handelsblad, dit stimuleringsprogramma en de gevolgen voor de economie.

Bekijk hieronder de uitzending terug van Tegenlicht: Geldscheppers.

Het huidige stimuleringsprogramma is het grootste programma sinds de invoering van de euro. Volgens Maarten Schenkel wordt het huidige economische herstel echter bereikt met “buitengewoon experimentele middelen”. Waar blijft de 80 miljard euro die uit het niets geschapen wordt, welke bijeffecten heeft dit monetaire beleid en waarom lijkt het opkopen van staatsobligaties nauwelijks tot geen effect te hebben op de inflatie?

Met de huidige extreem lage rente heeft de ECB weinig andere middelen om de economie te stimuleren. Zo’n twee jaar geleden besloot Draghi tot een draconische maatregel om de digitale geldpersen aan te zetten en zo uit het niets geld te creeren. Dit geld verdwijnt in het financiele systeem. Daar wordt het virtueel gecreëerde geld gebruikt om staats- en bedrijfsobligaties van banken, verzekeraars en institutionele beleggers te kopen. Zij moeten het geld vervolgens weer in de reële economie brengen.

Maarten Schinkel, economieredacteur van NRC Handelsblad, volgt het spoor van het gecreëerde geld en onderzoekt de effecten van Draghi’s maandelijkse geldinjecties. Welke bijeffecten heeft dit gigantische monetaire experiment? En waarom lijken die talloze miljarden tot nu toe elke economische theorie te tarten?

Bron: Tegenlicht: Geldscheppers

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • John Ahmed

  Heb je een lening nodig? We zijn legitiem en garanderen lening kredietverstrekkers, Wij zijn een bedrijf met financiële bijstand. We lenen geld uit aan particulieren die behoefte hebben aan financiële steun, dat een slecht krediet hebben of behoefte aan geld om rekeningen te betalen, te investeren voor het bedrijfsleven. Ik wil dit medium gebruiken om u te informeren dat we maken betrouwbare begunstigde bijstand We zullen blij zijn om u een lening contact met ons op via e-mail: russell.credit40@gmail.com

  Verleende diensten omvatten:

  * Consolidatie van de schuld
  * Business Leningen
  *Persoonlijke leningen
  * Auto Leningen
  * Verhuur en House Leningen

  Schrijf terug als belanghebbende met onze rente van 3% per jaar. Neem contact met ons op via E-mail: russell.credit40@gmail.com

  Let op: Alle geïnteresseerde individu moet een bericht te sturen naar ons e-mail voor dringende reactie en details om een lening te krijgen.

  Beste wensen.

 • Wim Lammens

  De reporter heeft een mooie reportage gemaakt waar de mensen eindelijk hebben kunnen zien wat een zwendel dat ganse systeem is. Als die Peter Praet zegt dat het goed is voor de mensen omdat er nu tenminste jobs blijven bestaan of geschapen zijn. Vergeet het. De grootste misdaad tegen de mensheid is dat de macht van geldcreatie tegen rente nota bene alle mensen onder controle heeft. Denk eens even na. Jij gaat naar een bank voor je bedrijf of huis te financieren, die sjelmen scheppen nieuw geld dat niet bestond en vanaf dan mag je voor hen gaan werken om HUN rente te betalen. Elke nieuwe euro die bij geschapen wordt via een lening is een verwatering van de koopkracht voor al de andere mensen die euro’s in bezit hebben (dat is de echte INFLATIE (INFLATE = opblazen) I inflate the balloon, the balloon or my tyre is deflating). Die gasten willen inflatie, terwijl er zonder hun ingrijpen en kredietverstrekking door nieuw geld te schapen een Groei is van de geldhoeveelheid (INFLATE THE MONEY SUPPLY). op dat moment stelen ze de koopkracht van de mensen die euro’s op hun spaarrekening hebben en door op de markten 80 miljard aan schuld op te kopen daalt de rente voor schuldenaren, waardoor ze die spaarders dan nog eens hun rente door de neus boren. Stel dat ik 100.000 euro spaargeld heb door hard te werken en zuinig te leven en ik ben de enige in de wijk waar mensen geld kunnen lenen en plots blijkt mijn buurman die nooit ne nikkel gewerkt heeft, laat staan ne nikkel gespaard dat hij plots een miljoen euro ter beschikking heeft omdat hij een drukpers heeft in zijn kelder (dat is eigenlijk wat de ecb doet) denk je dat er nog veel leners bij mij lang komen als er daar gratis geld te krijgen is en wat denk je dat er gebeurd met de prijzen als ineens 10 buren bij hem 50.000 euro mogen lenen aan 0.5 %, ja de economie zal zeker draaien, maar de waarde van mijn spaargeld zal verdampen omdat er ineens veel meer geld rond draait en alles voor mij duurder wordt (ik die zo hard gewerkt had en spaarzaam ben geweest) OPKNOPEN AL DIE bedriegers en dieven.

 • Wim Lammens

  Beste documentaire ooit over dit thema dat ons allen aan belangt. Die Peter Praet is zo stom (hij is verdorie een vlaming en zit daar in het Engels te speken tegen een Hollander. Als die gast spreekt moet ik overgeven net als bij dat stuk Draghi die door al die financiële nietsnutten wordt op hande gedragen als een popster. Het beste dat de wereld en de eerlijke brave mensen kan overkomen is een selectieve aardbeving zodat al die zwendelaars hun verdiende loon krijgen. Nen dikke steen op hun vetgemeste kop.

 • Arjan

  Ik ga gewoon weer sparen :P

 • gumibeer

  Vraag aan Floesh en Bitcoin bulls ,Als de CBanks nou met en eigen bitcoin komen ,wat gaat er dan met de bitcoin prijs van de bitcoin van nu gebeuren ?Zo maar een gedachte die bij mij opkwam.mvg

 • gumibeer

  @disqus_8ZlDyPtsaA:disqus goede voornemens !! minder stress [proberen ]in het nieuwe jaar .
  Wel moeilijk .

 • gumibeer

  Met de dingen wat ze nu doen kan het nog veel hoger .Geld kan alleen nog maar naar de Dow volgens mij in dit experiment .en ik moet zeggen ze doen het goed .
  Maar als je ziet dat in japan 20 jaar geleden de beurs op het dubbele stond mmm dan kun je idd ook wel eens achter je oren gaan krabben in dit casino .
  1DING !! en die moet ik @ Gerard nageven ,hij was degene die zei dat de Dow bij de vorige daling niet verder zou gaan dan -20 procent en ik geloof dat hij zei dat het daarna maar zo weer TINA kon zijn .Zie ;op dit punt heeft hij gelijk gehad ere wie ere toekomt .
  @Gerard ,zo dat is een dikke veer in je reet haha lol mvg

 • Arjan

  Dow 19.700+ punten……..Het BULL geschreeuw komt me de keel uit inmiddels!
  Frappant dat goud nog zo goed blijft liggen, zou toch verwachten dat het met zulke beurskoersen al ver onder de $1000 had moeten staan met zo’n sterke USD daarboven op

  Dit moet dan de eindfase zijn, ik ga mijn plan niet veranderen…..Ik heb mijn plannen in het verleden weleens omgegooit in dit soort tijden: Dat was een half jaar later een zeer dom besluit

 • vrijheid

  Ik heb gister mijn laatste aandelen verkocht, voor mij is een nieuw record een verkoop signaal.
  Voelt heel fijn om geen aandelen meer te hebben, ik vind de koersen volgen toch erg onrustig, maar vanwege tina kunnen er best nog hoger toppen komen. (Better save than sorry)
  Wie de jaren 1929 tot 1934 bestudeert heeft ziet overeen komsten met de huidige patronen dus wees voorbereid.
  Maar overeen komsten zeggen niet alles, er is nog van alles mogelijk in dit grootse experiment, er is niets meer te verliezen.
  Maar ik denk dat we een Boom,,,,Bust krijgen en iedereen die zeurt dat hij Goud bezit is een Sukkel….
  Want je word niet gebeld als het zo ver is….

 • Huub

  Zie mijn antwoord in volgend artikel.

 • Cor

  Ik begrijp het niet zo. Hoe kan de grote depressie beginnen als er ook een stijging is van aandelen? Gaat het dan nog een tijd goed totdat de economie in 2018 crashed? En begint dan de grote depressie? Kunnen we een grote depressie hebben met tegelijkertijd obligaties die instorten?