24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Uitzending Tegenlicht: Geldscheppers

Elke maand koopt de ECB (Europese Centrale Bank) voor €80 miljard aan staatsobligaties en bedrijfsleningen met als doel op die manier de economie te stimuleren. Tegenlicht behandelt in deze uitzending met Maarten Schinkel, economieredacteur bij NRC Handelsblad, dit stimuleringsprogramma en de gevolgen voor de economie.

Bekijk hieronder de uitzending terug van Tegenlicht: Geldscheppers.

Het huidige stimuleringsprogramma is het grootste programma sinds de invoering van de euro. Volgens Maarten Schenkel wordt het huidige economische herstel echter bereikt met “buitengewoon experimentele middelen”. Waar blijft de 80 miljard euro die uit het niets geschapen wordt, welke bijeffecten heeft dit monetaire beleid en waarom lijkt het opkopen van staatsobligaties nauwelijks tot geen effect te hebben op de inflatie?

Met de huidige extreem lage rente heeft de ECB weinig andere middelen om de economie te stimuleren. Zo’n twee jaar geleden besloot Draghi tot een draconische maatregel om de digitale geldpersen aan te zetten en zo uit het niets geld te creeren. Dit geld verdwijnt in het financiele systeem. Daar wordt het virtueel gecreëerde geld gebruikt om staats- en bedrijfsobligaties van banken, verzekeraars en institutionele beleggers te kopen. Zij moeten het geld vervolgens weer in de reële economie brengen.

Maarten Schinkel, economieredacteur van NRC Handelsblad, volgt het spoor van het gecreëerde geld en onderzoekt de effecten van Draghi’s maandelijkse geldinjecties. Welke bijeffecten heeft dit gigantische monetaire experiment? En waarom lijken die talloze miljarden tot nu toe elke economische theorie te tarten?

Bron: Tegenlicht: Geldscheppers

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook