24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Update beschikbaarheid munten

Sinds medio maart is het aanbod aan zilveren en gouden beleggingsmunten een stuk beperkter geworden. Veel munthuizen kunnen tijdelijk geen – of beperkt – nieuwe munten slaan en daarnaast zijn er wereldwijd veel beperkingen op het gebied van internationaal goederenverkeer.

Nieuwe munten weer beschikbaar

Inmiddels zijn er weer diverse munten goed verkrijgbaar. Zo kan de Perth Mint uit Australie weer gouden Kangaroo munten van 2020 leveren tegen gunstige prijzen. Ook de zilveren Kangaroo munten zijn beschikbaar, zij het nog steeds tegen een hogere premie dan voorheen.

Op dit moment zijn naast de Kangaroo munten ook beperkt aantal nieuwe Maple Leaf, Krugerrand, Philharmoniker en Britannia munten beschikbaar. Dit zijn allemaal gangbare gouden beleggingsmunten geslagen in puur goud.

Beschikbare goudbaren van Umicore

Goud baren

Ook de nieuwe goudbaren van Umicore waren gedurende de afgelopen paar weken slecht verkrijgbaar. Alle bestellingen die vanaf maart zijn geplaatst zijn inmiddels uitgeleverd, met uitzondering van de bestelde goudbaren van 50 gram. Deze baren zullen we binnen 1-2 weken kunnen uitleveren.

Voor nieuwe bestellingen zijn de Umicore baren weer beschikbaar en we verwachten over circa vier weken alle gangbare formaten weer vanuit voorraad te kunnen leveren.

Zilveren beleggingsmunten

Het lastigste is nog steeds de zilveren beleggingsmunten, met name de nieuw geslagen zilveren munten zoals de Maple Leaf 2020. De premies van deze munten zijn opgelopen en we merken wel dat de premies inmiddels weer wat lager liggen. We zullen onze verkoopprijzen hier dan ook op aanpassen en verwachten dat de premies voor zilver de komende weken weer wat normaliseren. De levertijden varieren van 2 tot ongeveer 4 a 5 weken.

Onze verhoogde biedprijzen

Om toch ook op kortere termijn zilveren munten te kunnen leveren zijn onze biedprijzen voor zilveren munten van 1 troy ounce verhoogd van 107% tot 120%. Afgelopen week was dit tijdelijk zelfs even 125% en in maart – toen de zilverprijs op een laag niveau stond van EUR 11 a EUR 13 per troy ounce – hebben we zelfs een biedprijs gehanteerd van 130%. Op deze manier proberen we in te spelen op de grote vraag naar zilveren munten.

Aangezien de gangbare zilveren munten steeds beter beschikbaar zijn zullen we onze biedprijzen de komende periode weer afbouwen richting de 107%. Ook aangezien de zilverprijs nu hoger staat (inmiddels noteert de zilverprijs op EUR 15,30, waarmee we al zo’n 40% hoger staan dan in maart) kunnen we niet langer een dergelijk hoog biedpercentage hanteren.

Verwerkingstijd nieuwe bestellingen

Doordat nieuwe voorraden inmiddels regelmatig binnenkomen hebben we een kleine vertraging in de verwerkingstijd van nieuwe bestellingen. Met de voorraad die binnenkomt worden namelijk ook bestellingen uitgeleverd die afgelopen weken geplaatst zijn. Als u via de website een bestelling plaatst en de gekozen munten of baren zijn op voorraad, dan lukt het ons niet altijd binnen 1-2 werkdagen te versturen en dan kan dit iets langer duren.

In verband met het coronavirus en de bijhorende veiligheidsmaatregelen kunnen we nu in onze kluisruimte niet op volle capaciteit bestellingen versturen.

Bekijk ook