24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Update beschikbaarheid zilveren munten

De afgelopen periode zijn diverse zilveren troy ounce munten heel slecht verkrijgbaar geweest. Veel munthuizen hebben tevens te maken gehad met de impact van coronamaatregelen, waardoor de productie van nieuwe munten vertraging opliep en daarnaast is er sprake van een zeer grote vraag naar (fysiek zilver). Hoe staat het er nu voor?

U.S. Mint – Silver Eagle

De U.S. Mint is, om te beginnen, gelijk een rare uitzondering. Dit jaar zal het munthuis namelijk Silver Eagle munten slaan met verschillende designs. De traditionele Silver Eagle is al enkele maanden slecht verkrijgbaar en wordt in Amerika verhandeld met een premie van maar liefst $7 per munt. In Amerika zelf kopen de beleggers graag munten van eigen bodem en speelt een sterk nationalistisch gevoel mee – om die reden zijn de munten daar alsnog populair. Buiten Amerika echter worden deze munten amper verkocht.

Wegens het 35-jarige jubileum van de Silver Eagle munt wordt er een re-design geïntroduceerd en in de zomer van 2021 worden deze munten voor het eerst aangeboden. Bij The Silver Mountain verwachten we deze munten te kunnen leveren vanaf augustus, even onder voorbehoud van de premie en levertijd.

Royal Canadian Mint – Maple Leaf

Binnen Europa is de Canadese Maple Leaf de afgelopen jaren uitgegroeid tot de onbetwiste marktleider. Dit is de munt waar verreweg de meeste klanten de voorkeur aan geven en dit is ook een munt die wereldwijd heel goed verkrijgbaar is.

Sinds februari heeft het Canadese munthuis haar premie verhoogd en zijn levertijden opgelopen. Inmiddels is de premie wel weer wat gedaald, maar op het moment van schrijven zijn andere muntsoorten toch nog wel een stukje goedkoper. Aangezien het uiteindelijk gaat om het gewicht en het gehalte van het zilver geven veel mensen de voorkeur aan de Britannia of de Kangaroo. Wel is de levertijd van de Maple Leaf nu weer beperkt en ontvangen we bij The Silver Mountain regelmatig nieuwe voorraden.

Royal Mint UK – Britannia

De meest voordelige keus op dit moment is de zilveren Britannia 2021 van de Royal Mint. Deze munt is scherp geprijsd mede doordat wij bepaalde schaalvoordelen hebben bij de afname van deze muntsoort. Ook zijn de transportkosten vanuit Engeland langer dan de kosten voor transport uit Canada (voor de Maple Leaf) of bijvoorbeeld Australie voor de Kangaroo.

De Britannia 2021 is voorzien van een heel futuristisch en aansprekend design. In de munt zijn een viertal nieuwe veiligheidfeatures verwerkt, waardoor de authenticiteit van de munt ook beter is vast te stellen. Wat wel opvalt is dat de munten relatief snel melkvlekken krijgen, een probleem waar eerder juist de Maple Leaf veel last van had.

De Britannia 2021 is momenteel weer goed verkrijgbaar en dit is de munt met de laagste prijs op dit moment.

Perth Mint – Kangaroo

Van alle munthuizen lijkt de Perth Mint de meeste problemen te hebben op dit moment in het productieproces. Dat is enigszins opmerkelijk aangezien in Australië de situatie met betrekking tot corona juist beter onder controle is dan in de andere landen waarin bovenstaande munthuizen zijn gevestigd. Bij de Perth Mint zijn veel munten in het geheel niet meer verkrijgbaar en recent raakten zelfs de 1 troy ounce gouden Lunar munten uitverkocht. Van veel zilveren kilo munten is al enkele maanden geen aanbod beschikbaar dus het lijkt erop dat de oplage van die munten dit jaar zeer laag zal worden.

De 1 troy ounce zilveren Kangaroo behoort doorgaans tot de goedkopere zilveren beleggingsmunten. De premies zijn weer teruggebracht naar een gebruikelijk niveau wat in lijn ligt met de Britannia en de Philharmoniker, maar de levertijd is wel wat hoger met ongeveer drie weken op het moment van schrijven.

Munze Osterreich – Philharmoniker

Tot slot nog de zilveren Philharmoniker uit Oostenrijk. Ook hiervan ligt de premie goed in lijn met de andere munten, maar heeft het munthuis nog grote moeite om aan de hoge vraag te voldoen. In een recent artikel in Oostenrijk wordt aangegeven dat er al 3,2 miljoen Philharmoniker munten zijn verkocht en dat alles wat de komende periode aan nieuwe munten wordt geproduceerd al is verkocht.

Conclusie

Van alle troy ounce zilveren munten is nu de Britannia munt de beste keus, want dit is de goedkoopste variant. De Maple Leaf blijft populair maar is wel wat duurder door de hogere premie van het munthuis. Wij adviseren in eerste instantie de Britannia, of voor enkele dubbeltjes meer de Kangaroo of Philharmoniker als die op voorraad is. Bij de Maple Leaf verwachten we dat de premie nog iets hoger blijft voor tenminste de komende twee maanden.

Wilt u kijken naar de meest gunstige keus, bezoek dan onze kieswijzer. Hier kunt u in één oogopslag zien wat met de huidige marktomstandigheden de goedkoopste optie is.

Bekijk kieswijzer

Bekijk ook