Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Update over beschikbaarheid fysiek zilver en goud

10-05-2010 Rolf van Zanten

silver eagle muntBij deze wil ik u informeren over de beschikbaarheid van de zilveren en gouden baren en munten. Na enkele turbulente weken droogt het aanbod fysiek edelmetaal op en als gevolg hiervan verhogen handelaren en munthuizen de premiums. Zo is ook bij The Silver Mountain de verkoopprijs verhoogd en daarnaast zijn de zilveren 1 ounce munten momenteel alleen per 300 of 500 stuks beschikbaar. Ik weet niet hoelang deze situatie zo blijft, dit is volledig afhankelijk van de marktontwikkelingen en de mate waarin de munthuizen de vraag naar fysiek goud en zilver kunnen bijbenen.

Alle geplaatste bestellingen zullen worden uitgevoerd zoals overeengekomen, nadat u de officiële factuur ter bevestiging van uw bestelling heeft ontvangen kunt u ervan uitgaan dat de bestelling wordt uitgevoerd binnen de vermelde 2 a 3 weken.

Mocht u momenteel een bestelling willen plaatsen, dan dient u er rekening mee te houden dat het volledige bedrag vooraf dient te worden voldaan. Het doen van een aanbetaling van 20% en het restant bij het ophalen van bestellingen betalen is tijdelijk niet meer mogelijk, omdat ik dan zelf de betalingsverplichting bij mijn leverancier niet meer kan voldoen. Deze situatie zal in ieder geval nog 2 weken zo blijven.

Goud
Op dit moment zijn alleen de gouden Krugerrand munten nog leverbaar. Alle andere gouden munten zijn zeer slecht verkrijgbaar, of dusdanig veel duurder dan de Krugerrand munten dat ik deze tijdelijk niet aanbiedt. De gouden baren zijn nog wel goed verkrijgbaar.

Zilver
Zilveren 1 troy ounce munten zijn momenteel leverbaar per 300 en 500 stuks. Bestellingen van 100 stuks kan ik niet meer aannemen omdat ik hier onvoldoende tijd voor heb. Waarschijnlijk kan ik binnen 2 weken wel weer bestellingen van 100 munten aannemen, maar als ik die nu zou aannemen zou ik de bestelling niet binnen de gebruikelijke 2 a 3 weken kunnen leveren.
Zilver kilo baren zijn wel verkrijgbaar, alleen wegens de 19% BTW die berekend wordt bij zilveren baren, adviseer ik particulieren om zilveren munten te kopen aangezien de prijs hiervan lager ligt en daarnaast is de marktwaarde hoger. Bij een toekomstige verkoop krijgt u dus meer terug voor de zilveren munten dan de baren.

Inkoop goud en zilver
Degenen die de huidige koersen hoog genoeg vinden om hun zilver en goud te verkopen kunnen terecht op onze inkoop website, hier vindt u de biedprijs voor de inkoop van goud en zilver. Op het moment van schrijven is de biedprijs EUR 16,80 voor 1 troy ounce zilver (munten als de Silver Eagle en Maple Leaf) en EUR 950 voor de gouden Krugerrand en andere courante beleggingsmunten.

webshoppromotiebanner

 • http://gxjmeclbf.com Morrie

  The agreement portion of the QuotesChimp will refer to each section number and part letter when outlining coverage pertinent to each. As an illustration, the homeowner\’s insurance policy quoted on page 47 deals with the perils (see Glossary) insured against, using the same format just described. Notice that the different section numbers and part letters are consistent throughout the insurance policy.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003444689218 Loly

  That’s a wise answer to a tricky qusoeitn

 • Danny

  ps merk wel dat ook munten zoals zilveren tientjes en dollars en andere numismatische munten ook vaak qua prijs omhoog gaan en men de zilverkoersen redelijk bijhoudt op sites als marktplaats.

  Men weet vaak ook wel hoeveel zilver deze numismatische munten bevatten en men wil minimaal de zilverwaarde van de munt hebben, vaak betaal je ook nog verzamelwaarde, en dat is voor een belegger niet handig, maar als je goed speurt op deze sites kom je ook koopjes tegen.

 • Danny

  Bekende zilveren munten zoals de zilveren tientjes van 1970/1973 72% zilver en de canadese dollars van 1935-1966 (80% zilver) en de amerikaanse dollars uit de jaren 60 (90% zilver) zijn ook wel interessant om aan te kopen ipv bullion coins. Ik zie ze soms voor een rotkoopje op marktplaats. Soms kan je 2 munten aanschaffen zoals bijvoorbeeld 2 zilveren tientjes van 1970 en 1973 voor 8 euro per stuk en zelfs met verzendkosten erbij ben je dan goedkoper uit dan met bullion coins.

  Ik zat het te berekenen dat 2 van die zilveren tientjes uit de jaren 70 toch al goed zijn voor 36 gram zilver(1 tientje bevat 18 gram zilver) Dus meer dan een bullion coin van 31.10 gram zilver. En stukke goedkoper!

  Nadeel is dat deze tientjes niet in alle delen van de wereld makkelijk verhandelbaar zijn omdat men ze niet overal kent, althans niet alle edelmetaalhandelaren(meeste muntenhandelaren wel)

  Dus je kan die tientjes alleen in Nederland makkelijk verhandelen terwijl silver eagles/maple leafes/wiener philharmoniker wereldwijd wel makkelijk verhandelbaar zijn omdat iedereen ze kent.

  Dus het heeft voor en nadelen. Zelf heb ik een mix van bullion coins zilveren tientjes en zilveren dollars.

 • Rob

  Wanneer de Nederlanders die regelmatig inkomen hebben, ik schat grofweg 4 miljoen, 100 troy ounce zilver kopen is in 2010 er extra vraag van 400 miljoen troy ounce.

  Natuurlijk gebeurt dat niet maar het geeft wel aan dat er maar weinig hoeft te gebeuren om de prijs van zilver te doen exploderen. Dat 400.000 Nederlanders 1000 troy ounce kopen is mijns inziens wel goed voor te stellen.

  Dat geeft nog steeds 400 miljoen troy ounce extra vraag uit slechts een landje bij een totale wereld-jaarproductie/aanbod van 900 miljoen …

  Zilver zal veel, veel duurder worden de komende jaren en de Silver Mountain zal het erg, erg druk krijgen.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Update 20 mei:
  Gisteren was een hele rare dag. De Silver Eagles waren in de middag weer beschikbaar, maar nog geen halfuur later was alles uitverkocht bij mijn leverancier. De voorgaande dagen stonden de meeste producten, waaronder alle zilveren munten, op ‘sold out’ omdat ik tijd nodig had om huidige bestellingen te verwerken, terwijl vanaf gisteren de Eagles bij mijn leverancier niet meer leverbaar zijn.
  Vanaf vandaag zijn de zilveren Maple Leaf munten wel weer leverbaar.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Update 15 mei:
  De Silver Eagle munten zijn inmiddels weer leverbaar en ook een beperkte hoeveelheid zilveren guldens (72% zilver gehalte) zijn beschikbaar. Hopelijk zijn volgende week ook andere zilveren munten weer voldoende verkrijgbaar en waarschijnlijk is er ook weer een kleine hoeveelheid gouden munten beschikbaar. De gouden 1 ounce munten van het jaartal 2010 zijn inmiddels goedkoper dan de munten van diverse jaartallen, dus waarschijnlijk worden deze munten binnenkort toegevoegd in de webshop.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Update 12 mei:
  Ook de Silver Eagle munten zijn tijdelijk niet meer leverbaar. Wellicht komt er binnenkort een alternatief beschikbaar in de vorm van de zilver Libertad munten of de Cook Islands munten. Ook deze munten zijn .999 puur zilver, alleen minder goed bekend dus minder makkelijk verhandelbaar.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Update 11 mei:
  Inmiddels zijn ook de gouden munten niet meer leverbaar. Goud baren van Umicore (vanaf 100 gram tot 1 kilo fijngoud) zijn ook allemaal uitverkocht.
  Van de zilveren munten zijn op dit moment alleen de Silver Eagle munten nog verkrijgbaar. Wellicht komt er later deze week een alternatief beschikbaar in de vorm van de Libertad of de Cook Islands zilver munten.
  Ondertussen staat de goudkoers in Euro al op EUR 970 per troy ounce terwijl ook zilver een inhaalslag gemaakt heeft, de zilverkoers is opgelopen tot EUR 15,32 per troy ounce.