Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
De U.S. Mint heeft afgelopen donderdag aangekondigd dat ze tijdelijk geen Silver Eagle munten meer kunnen aanbieden. Doordat de vraag naar fysiek zilver enorm is toegekomen ziet ook het Amerikaanse munthuis een grote toename in de vraag naar Silver Eagle munten en de vraag is inmiddels dusdanig groot dat ze hebben moeten besluiten tijdelijk geen nieuwe bestellingen aan te kunnen nemen.
Van alle zilveren munten is de Silver Eagle één van de meest bekende varianten. Met name in Amerika wordt deze munt veel gekocht, waar de particuliere beleggers in Europa en de rest van de wereld vaak de voorkeur geven voor de goedkopere Maple Leaf of de Kangaroo.
In een persbericht gaf de U.S. Mint aan dat in de maand maart – tot nu toe – reeds 300% meer werd verkocht dan in de maand februari. Het munthuis West Point werkt eraan om zo snel mogelijk aanvullende voorraden zilver te ontvangen en nieuwe allocaties toe te kennen aan haar officiele distributeurs.
Volgens de maandelijkse verkoopcijfers van het munthuis zijn er in maart reeds 2.32 miljoen muntstukken verkocht van 1 troy ounce zilver, in verhouding tot 650.000 stuks in februari. In het gehele jaar 2020 zijn er nu 6.8 miljoen Silver Eagle munten verkocht waarmee het nog wel achter ligt op dezelfde periode in 2019. Desondanks is de maand maart van 2020 voor de U.S. Mint goed voor de hoogste afzet sinds 2016.
Volgens diverse analisten is zilver steeds interessanter voor beleggers en ten opzichte van goud erg ondergewaardeerd. De goud-zilver-ratio stond zelfs boven de 104, wat betekent dat het zilver 104x goedkoper is dan goud. Dergelijke ratio’s zijn zelden eerder vertoond en het is mogelijk dat de ratio op termijn weer terug zal vallen naar een historisch gemiddelde van 50 a 60.
Door de wereldwijde onzekerheid op financiële markten is ook de zilverprijs fors gedaald. Van donderdag op vrijdag ging de zilverprijs in euro met meer dan 7% onderuit.
Andere analisten zijn juist negatief gestemd over zilver. De vraag naar zilver komt veelal voort uit de industriele sector (ongeveer 50% van de vraagzijde) en doordat de productie van nieuwe producten veelal stil ligt – gezien het coronavirus – is het maar de vraag wat er zal gebeuren met de zilverprijs.
Zilveren beleggingsmunten zijn inmiddels steeds slechter verkrijgbaar. Naast de Silver Eagle is ook de Philharmoniker niet langer leverbaar. De Royal Canadian Mint, waar de Maple Leaf munten worden geslagen, accepteert tijdelijk ook geen nieuwe bestellingen. De bestaande aanlevering van deze munten is vertraagd doordat er internationaal steeds minder vliegverkeer mogelijk is. Ook kamt het munthuis met een vergelijkbare grote vraag naar zilver in combinatie met een beperkte productiecapaciteit. De premies van de meeste zilveren munten zijn inmiddels gestegen en de levertijden lopen op tot 4-6 weken op het moment van schrijven.