Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

US Mint verhoogt premie Silver Eagle munten

01-10-2010 Rolf van Zanten

https://www.thesilvermountain.nl/img/American-Eagle-Silver-2009.jpg

Verhoogde premiums op de Silver Eagle munten

Per 1 oktober heeft de US Mint besloten de premium te verhogen op de Silver Eagle munten. Deze munten worden geslagen door de US Mint uit Amerika en vandaag werd bekend dat de premie die het munthuis rekent wordt verhoogd van $1.50 naar $2.00.

In het verleden was er wel vaker een verschil in de premie tussen de Silver Eagle en andere 1 troy ounce beleggingsmunten als de Maple Leaf en de Philharmoniker. Door deze recente stijging van maar liefst 33,3% in de premium is de Silver Eagle voor beleggers in fysiek zilver opeens veel minder aantrekkelijk geworden dan de andere munten van 1 troy ounce puur zilver zoals de Maple Leaf en de Philharmoniker.

De American Silver Eagle munten zijn wereldwijd enorm populair en er zijn dit jaar al ruim 25 miljoen exemplaren verkocht. Daarmee gaat 2010 de boeken in als een nieuw record jaar, nadat in 2009 en 2008 al grote hoeveelheden werden verkocht in verhouding tot de gebruikelijke 5 a 10 miljoen munten die vanaf de lancering in 1986 tot en met 2007 op jaarbasis werden verkocht. Door de huidige prijsstijging zal de vraag naar de Silver Eagle munten ongetwijfeld afnemen.

Wij adviseren klanten die zilver willen kopen dan ook om te kiezen voor een goedkoper alternatief in de vorm van de Maple Leaf of de Philharmoniker. De meeste klanten verkiezen de Maple Leaf door het hoge gehalte (99,99%) en doordat deze munt de hoogste face value draagt.

De verkoopprijs wordt vanmiddag 15.00 opnieuw vastgesteld en is voorlopig EUR 0,40 per munt hoger ingesteld in verhouding tot de Maple Leaf en Philharmoniker. Ook de biedprijs zal worden verhoogd, dus als u uw zilver wilt verkopen krijgt u voor de Silver Eagle vanaf heden een betere prijs bij Inkoop Edelmetaal.

De fax van de US Mint zoals deze vanochtend werd gestuurd naar haar afnemers:

https://www.thesilvermountain.nl/img/fax-us-mint-silver-eagles.JPG

 • Nico

  De toeslag op de munt zal binnen de kortste keren weer worden ingehaald door de prijs die voor zilver wordt betaald.
  De BTW op zilver is in feite ook een toeslag van 19%. Zolang er geen BTW verlaging in het vat zit, maakt het voor de particulier immers niets uit.
  Interessant is evenwel te onderzoeken in hoeverre de prijs wordt beïnvloed door schaarste enerzijds en inflatie van de onderliggende valuta anderzijds. Zodra het aanbod stagneert, zal men geneigd zijn om meer neer te tellen dan de intrinsieke waarde. De huizenmarkt in Nederland is daar een goed voorbeeld van.

 • Chaim

  @Rudolf,

  Of de US Mint zal de maatregel terugdraaien wegens forse terugval van de verkoop, of op de Maple Leaf’s en de Philharmoniker’s komt een dergelijke premium verhoging.

  Kwestie van marktwerking, er is momenteel veel vraag naar fysiek goud en zilver.
  Bij een hype is het goed mogelijk dat er grote opslagen komen per munt of baar, puur om het fysieke goud en zilver in handen te krijgen.

  Overigens ik begrijp je reactie, maar die schone dame op de Eagle, die mist de Maple nog.

 • Rudolf

  Met alle respect, maar dan is er toch geen weldenkend mens meer die deze munten koopt? De Maple Leaf is goedkoper én puurder…