24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

US Mint ziet sterkste vraag naar gouden munten in 12 jaar tijd.

De U.S. Mint, het Amerikaanse munthuis waar de populaire Gouden Eagle en Silver Eagle munten worden geslagen, heeft in haar meest recente persbericht nieuwe cijfers gedeeld. Hieruit blijkt dat in 2021 voor meer dan 1,25 miljoen troy ounces aan puur goud is verkocht. Daarmee is de vraag naar gouden Eagle munten met meer dan 48% gestegen ten opzichte van 2020.

De maand januari was de beste maand voor het munthuis, wat wel vaker gebeurt aangezien vanaf dat moment de nieuwe munten van de nieuwe jaargang worden geslagen. Het jaar 2021 was sowieso een speciaal jaar voor de Gouden Eagle aangezien in de zomer het nieuwe ontwerp werd geintroduceerd dat is aangeduid als Type II.

In januari werden er 220.500 troy ounce gouden munten verkocht en in juni ging het om 182.000 ounce. Juni was tevens de maand waarin de goudprijs daalde met meer dan $100 per ounce na het nieuws dat de Federal Reserve de intentie uitsprak haar maandelijkse obligatieaankopen te verlagen voor de rest van het jaar.

Augustus was ook een redelijk sterke maand en na de flash crash waarbij de goudprijs met 4% daalde was er ook een grote vraag naar goud en zilver. In het najaar zochten beleggers naar manieren om zich te wapenen tegen de oplopende inflatie en werd er ook veel goud verkocht.

Zilver werd bij de US Mint minder aangekocht. Wellicht had dit ook te maken met de sterk gestegen premie voor de Silver Eagle munten van Type II (een premie van $8 is daar nu gebruikelijk, terwijl munten zoals de Britannia en Kangaroo op ongeveer de helft van die premie zitten). Ten opzichte van 2020 werd er 6% minder zilver verkocht bij de US Mint.

De ondergewaardeerde edele metalen trokken in 2021 veel nieuwe beleggers aan. Daar waar veel andere grondstoffen al – fors – duurder werden is dat niet het geval bij goud en zilver. Ook met het oog op de groene energietransitie, waarvoor zilver en ook platina onmisbaar zal zijn, verwacht men voor 2022 wederom een jaar met veel vraag naar fysiek edelmetaal.

Bekijk ook