Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Uw schoenendoos wordt geld waard

06-05-2010 Zilverpaul

Wie thuis nog een schoenendoos met oude peseta’s en drachme’s heeft staan wordt binnenkort spekkoper.

De Europese financiële unie lijkt immers op het punt van breken. Op het reddingsplan voor Griekenland is door de markt gereageerd met een flinke daling van de Euro ten opzichte van nota bene de Dollar, dwars door de steun heen!

Spanje en Portugal zijn deze week nog afgewaardeerd. Zapatero begint steeds harder te roepen dat het Spaanse huis op orde is.

Maar so what, zult u denken?

Laat de cijfers spreken.

Griekenland heeft een totale schuld van 236 miljard, waarbij van Frankrijk 75 miljard geleend is en van Duitsland 45 miljard.

Maar wat dacht u hiervan:

Land Totale schuld( miljard)
Portugal 286
Ierland 867
Italië 1400
Spanje 1100

Bovendien zijn alle Europese landen de trotse eigenaren van elkaars waardepapieren.

Om een voorbeeld te geven, als Italië weer terugvalt op de lire en 50 % van de schulden wordt afgeschreven, gaat Frankrijk 255 miljard het schip in, Duitsland 95 miljard en Engeland 38 miljard.

Evenzo gaat bij een failliet van Spanje Frankrijk voor 110 miljard de bietenbrug op, Duitsland 119 miljard en Engeland 57 miljard ( weer uitgaande van 50 % afschrijving).

Daarnaast is het zo dat niet alleen overheden elkaars schuldenaren zijn. Zo zitten Europese banken als BNP, Commerzbank, HSBC, SocGen, Natixis, BNP, CA, AXA, ING en Rabobank in hun maag met momenteel onverhandelbare Griekse staatsleningen. De ING heeft voor 3 miljard Grieks lekkers in huis, de RABO voor 300 miljoen.

Ook worden signalen zichtbaar dat ook de private sector meer moeite moet doen om aan geld te komen.

Kortom, het Europese huis lijkt niet meer te redden. Of men kiest voor reusachtige reddingspogingen, die uitdraaien op het ongelimiteerd  bijdrukken van geld wat een (hyper)inflatie tot gevolg zal gaan hebben, of men laat de failliete landen terugvallen op hun eigen vertrouwde muntsoort onder een gelijktijdige flinke afboeking van hun schuld. De laatste optie heeft als voordeel dat het land weer kan beginnen met opbouwen, het nadeel is dat het Europees politiek gezien een doodsteek is.

En nu maar hopen dat de nieuwe lire’s en drachme’s veel gaan lijken op het papier in uw schoenendoos.

Of u moet toevallig goud of zilver in bezit hebben.

 • Michiel

  Fantastisch!!! jammer dat de laatste post al zo lang geleden is maar:

  Beleg nu echt in zilver!!! juist dpprdat het zo slecht gaat met economie zullen de prijzen van de grondstoffen omhoog gaan.
  wanner de dollar omlaag gaat gaat goud en zilver omhoog.
  goud stijgt alleen veel minder hard, en heeft veel minder votaliteit, wat inhoud dat goud vooral een veilige belegging is.
  Maar goud is een hype en veel bekender dan zilver.
  probleem is dat daardoor goud veel harder verkocht word en ook steeds duurder wordt, zo duur zelfs dat het voor de gewone man te duur wordt om in te slaan.
  zelfs nu beginnen de banken en als griekenland al goudvooraden in te slaan.
  dan weet je al hoe laat het is!!!!!! Goud=Geld

  maar er zal een moment komen dat mensen overstappen op zilver, en dan schiet het echt omhoog.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  @Zilverpaul
  Zolang moesten we niet wachten. Volgens mij komt er maandag nog een vervolg.

 • Nico

  De cijfers die hier worden opgevoerd, bieden mij – net als lichtjaren – weinig houvast. De staatsschuld van Spanje, uitgedrukt in euromunten komt neer op 1.278.750 volgeladen vrachtwagens met 20 ton aan lading. Alle munten naast elkaar gelegd is het 215 x de omtrek van de aarde en opgestapeld is het bijna 7 keer de afstand van de aarde tot de maan.

 • Nico

  De cijfers die hier worden opgevoerd, bieden mij – net als lichtjaren – weinig houvast. De staatsschuld van Spanje, uitgedrukt in euromunten komt neer op 1.278.750 vrachtwagens met 20 ton. Alle munten naast elkaar gelegd is het 215 x de omtrek van de aarde en opgestapeld is het bijna 7 keer de afstand van de aarde tot de maan.

 • Nico

  Jan de Koningh :Welke valuta staat er nu slechter voor, de euro of de dollar? Je hoort tegenwoordig steeds meer verontrustende berichten over landen als Griekenland, Ierland, Spanje etc. maar over de Verenigde Staten blijft het redelijk stil.

  In een commentaar las ik hierop dit spitsvondig antwoord: het ruilen van euro’s voor dollars komt neer op het inwisselen van je ticket voor de Titanic met dat van de Hindenburg.

 • Jan de Koningh

  Welke valuta staat er nu slechter voor, de euro of de dollar? Je hoort tegenwoordig steeds meer verontrustende berichten over landen als Griekenland, Ierland, Spanje etc. maar over de Verenigde Staten blijft het redelijk stil.

 • Nico

  reken maar – mijn steekwagen kwam me goed van pas.

  @Zilverpaul

 • Zilverpaul

  Beste Nico,
  ik wil je nachtrust niet verstoren, maar ……ik mag hopen dat je je spaarcentjes hebt gebruikt om fysiek zilver en goud te kopen, om die ergens in een oude sok te bewaren, in plaats van allerlei afgeleide producten van een bank?

 • Nico

  EINDELIJK RUST IN DE TENT
  Ruim een jaar geleden vond mijn echtgenote dat ik te veel tijd doorbracht achter mijn beeldscherm. “Het bijhouden van al die beurskoersen is ongezond en levert niks op” zei ze. Een jaar eerder moesten we in paniek al onze spaartegoeden verdelen in porties van 20 mille en wij konden zo gauw niet genoeg banken vinden om ons pensioen veilig te stellen. Door alle versnippering raakten we het overzicht op onze bezittingen totaal kwijt. Het vertrouwen in onze banken was bij mij al tot een dieptepunt gedaald nadat ik 80 mille was kwijtgeraakt door een verkeerd advies over Ahold obligaties.
  In 2009 heb ik de knoop doorgehakt en heb ik nog eens 50 mille ingeleverd met de verkoop van mijn effectenportefeuille. De vrijgekomen middelen werden verkocht voor goud en zilver en vraag me niet wat ik er mee ga doen, maar wanneer ik vandaag dezelfde aankoop zou doen, had ik er 140 mille meer voor moeten neertellen, wat mijn verlies mooi compenseert.
  Sindsdien heb ik geen slapeloze nachten meer over bankiers, loop ik niet meer te piekeren en kan me volledig wijden aan mijn hobby’s.

 • Zilverpaul

  Beste zilver,

  De zilvermarkt is aanzienlijk kleiner dan de goudmarkt, en is dus ( nu nog ) makkelijker te manipuleren. Hen enig geduld, de tijd dat zilver gaat vlammen komt nog wel. Zie het als een ballon die je onder water houdt; des te dieper weggedrukt. des te groter zal de opwaartse beweging worden.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  goud gaat snel, maar zilver blijft wel hangen momenteel. Nuja, zilver reageert altijd wat later, dacht ik?

 • johan

  En hier is het met goud ook aardig rustig moet ik zeggen. Volatiliteit is toegenomen vandaag, echter nog niets vergeleken met de toekomst. Zoals eerder door iemand op deze site weergegeven zal de volatiliteit toenemen tot wel $100 per dag! Nu zitten we “pas” op $30.

 • Henk

  “Of u moet toevallig goud of zilver in bezit hebben.

  Daarom heb ik een paar zakjes vol zilveren guldens en rijksdaalders, ondanks ‘wijze raad’ van diverse personen, nooit verkocht of weggedaan. Deze liggen geduldig te wachten tussen mijn overige edelmetaal tot de tijd komt dat is deze reserve moet aanspreken. Hopelijk duurt dat nog heel lang, maar helaas moet ik het met bovenstaande verhaal grotendeels eens zijn.
  En zoals we gemerkt hebben op de financiële markten in deze roerige tijden, alles valt of staat bij vertrouwen. Dus als dat vertrouwen er niet is zal Spanje en Portugal hun nieuwe schuldpapier ook aan de straatstenen niet kwijtraken, conclusie: zeer sombere vooruitzichten voor de Eurozone.

  Even ter zijde:
  Een concollega edelmetaalhandelaar heeft het volgende op zijn site staan:
  “Beste klanten, wegens de enorme vraag naar goud is er momenteel niets meer leverbaar. xxxx verkoopt alleen gealloceerd goud. “