24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Uw schoenendoos wordt geld waard

Wie thuis nog een schoenendoos met oude peseta’s en drachme’s heeft staan wordt binnenkort spekkoper.

De Europese financiële unie lijkt immers op het punt van breken. Op het reddingsplan voor Griekenland is door de markt gereageerd met een flinke daling van de Euro ten opzichte van nota bene de Dollar, dwars door de steun heen!

Spanje en Portugal zijn deze week nog afgewaardeerd. Zapatero begint steeds harder te roepen dat het Spaanse huis op orde is.

Maar so what, zult u denken?

Laat de cijfers spreken.

Griekenland heeft een totale schuld van 236 miljard, waarbij van Frankrijk 75 miljard geleend is en van Duitsland 45 miljard.

Maar wat dacht u hiervan:

Land Totale schuld( miljard)
Portugal 286
Ierland 867
Italië 1400
Spanje 1100

Bovendien zijn alle Europese landen de trotse eigenaren van elkaars waardepapieren.

Om een voorbeeld te geven, als Italië weer terugvalt op de lire en 50 % van de schulden wordt afgeschreven, gaat Frankrijk 255 miljard het schip in, Duitsland 95 miljard en Engeland 38 miljard.

Evenzo gaat bij een failliet van Spanje Frankrijk voor 110 miljard de bietenbrug op, Duitsland 119 miljard en Engeland 57 miljard ( weer uitgaande van 50 % afschrijving).

Daarnaast is het zo dat niet alleen overheden elkaars schuldenaren zijn. Zo zitten Europese banken als BNP, Commerzbank, HSBC, SocGen, Natixis, BNP, CA, AXA, ING en Rabobank in hun maag met momenteel onverhandelbare Griekse staatsleningen. De ING heeft voor 3 miljard Grieks lekkers in huis, de RABO voor 300 miljoen.

Ook worden signalen zichtbaar dat ook de private sector meer moeite moet doen om aan geld te komen.

Kortom, het Europese huis lijkt niet meer te redden. Of men kiest voor reusachtige reddingspogingen, die uitdraaien op het ongelimiteerd  bijdrukken van geld wat een (hyper)inflatie tot gevolg zal gaan hebben, of men laat de failliete landen terugvallen op hun eigen vertrouwde muntsoort onder een gelijktijdige flinke afboeking van hun schuld. De laatste optie heeft als voordeel dat het land weer kan beginnen met opbouwen, het nadeel is dat het Europees politiek gezien een doodsteek is.

En nu maar hopen dat de nieuwe lire’s en drachme’s veel gaan lijken op het papier in uw schoenendoos.

Of u moet toevallig goud of zilver in bezit hebben.

Bekijk ook