Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Van 1929 en 2014

22-01-2014 Zilverpaul

In de krant vandaag stond weer eens een ronkend artikel over de economie die sneller zou herstellen dan verwacht:

IMF: Sneller herstel eurozone

Het IMF heeft haar economische prognoses bijgesteld, de eurolanden herstellen de komende twee jaar iets sneller dan verwacht van de recessie. De VS vliegen met een groei van 2,8% dit jaar echt uit de startblokken, in 2015 zijn de effecten van de miljardeninjecties van de Fed al minder zichtbaar. Hierdoor stijgt wel de rente en daarmee wint ook de dollar aan kracht, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde ’update’ van de World Economic Outlook, het halfjaarlijkse spoorboekje van de wereldeconomie. 

Het IMF verwacht dat de economische groei in de eurozone dit jaar aantrekt tot 1%, na een krimp met 0,4% vorig jaar. Daarmee is het fonds een fractie positiever dan bij de vorige raming in oktober. Voor 2015 wordt een verdere verbetering tot een plus van 1,4% voorzien.

Wat dit soort uitspraken van het IMF waard zijn, zien we in onderstaande grafiek, waarin zichtbaar is dat de voorspellingen van het IMF omtrent de wereldhandel jaar na jaar naar beneden moeten worden bijgesteld.  Van de voorspelde groei blijkt in het geheel geen sprake!

IMF Trade Jan 2014_0

Op het actuele goud~ en zilverfront viel de daling van goud met ruim 1% en zilver met ruim 2 % op, maar echt bijzonder was het feit dat de HUI en XAU als indices van de grootste goudmijnbedrijven met ruim 1 % winst de dag afsloten. Hiermee bevestigt de HUI haar doorbraak boven de weerstand van 210 punten. Het zou niet de eerste keer zijn dat de trendomkeer van de mijnaandelen een voorloper bleek van die van goud en zilver.

Verder expireren op 28 januari de februari opties in goud, en kan in principe vanaf 31 januari het goud opgeëist worden. Interessant, omdat februari altijd een belangrijke expiratiemaand is, en helemaal als we in aanmerking nemen dat de Comex nog maar 370.000 ounce fysiek goud in de geregistreerde categorie over heeft. Het zou me dan ook niets verbazen als de edelmetalen tot eind deze maand niet meer van hun plek zullen komen.

Van Andy Hoffman kwam ik de volgende veelzeggende grafiek tegen, die het krediet ten opzichte van het bruto nationaal product ( BNP) weergeeft in de VS van 1915 tot 2011. Zoals het plaatje al aangeeft is de schuldenberg van 1929 een molshoop in vergelijking met de situatie nu:

1929-IS-A-MOLEHILL-COMPARED-TO-THIS-MOUNTAIN

Al met al lijkt 2014 een jaar van verandering te worden, waar de eerste weken al een aantal belangrijke ontwikkelingen te zien geven, zoals de gebeurtenissen rondom Deutsche Bank en de zich ontwikkelende trendomkeer bij de mijnaandelen. De grootte van de huidige berg in het laatste plaatje kan u daarbij een hint geven waar we op af stevenen. Ik vrees dat de crisis van 1929 kinderspel zal blijken te zijn, als we dat vergelijken met wat op ons af komt.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 

 • Ron

  Zilver afgeketst, goud gebroken..ben benieuwd:
  http://oi40.tinypic.com/34dimu8.jpg

 • rise and shine
 • didier

  U kan het in dit bekende en inderdaad uitstekend boek zelf nalezen. http://www.amazon.com/Market-Wizards-Interviews-Top-Traders-ebook/dp/B006X50OPW/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1390509662&sr=8-1&keywords=market+wizards

  15 grote traders worden geinterviewd. Ze zeggen allemaal zonder uitzondering hetzelfde: als het daalt moet je verkopen.
  Slechts 1 van de 15 weidt uit over zijn economische voorspellingen. Het boek is van eind 80. Hij sprak uitvoerig over wat hij dacht dat er te gebeuren stond de komende 2 jaar. Hij zag grote omwentelingen in het verschiet. Als je het boek vandaag leest weet je echter, zelf zonder kennis van economische geschiedenis, dat hij volkomen fout zat.

 • didier

  Mijn boodschap is: ja, je kan het winnend loterij lot kopen en ja, de journalist die jij volgt kan het bij het rechte eind hebben. Alleen: de kans is uitermate klein.
  Maar zelfs als je al het niet te verifieren achterwege laat lijkt goud mij een goede investering. Waarom dan zoveel lulkoek schrijven? Informeer ons over vraag en aanbod en over de prijsvorming. Dat kan toch niet teveel gevraagd zijn!
  En beperk de geopolitieke voorspellingen. Ze komen toch niet uit. Rickards in zijn laatste podcast zegt het met veel woorden: hij weet het ook niet wat de toekomst wanneer zal brengen. Wat zou de bakker op de hoek het dan weten?

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  @marcel
  Haha ja, ik keek nog even terug op het oude blog.
  Het lijkt erop dat we vandaag de opgaande beweging weten vol te houden.
  Ben benieuwd wat er overnight in Azië gaat gebeuren.
  Fijne avond en tot morgen.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh
 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  @Nadja; tapering versus dalende rente
  We hebben geen inzicht in wat er achter de schermen gebeurd, net zoals je weinig hoort over de bank swaps tussen de Fed en Europese bankenstelsel. Het is overigens ook zo dat als je beurzen omlaag het geld richting US treasuries stroomt, hetgeen de rentedaling kan verklaren

 • didier

  Ja, ja. Ik merk alleen maar op dat de weblink niet werkt, de tekst veel flagrante grammatica fouten bevat, de tabellen onleesbaar flou zijn, de auteur naar een blogger verwijst waarvan ik weet dat hij niet deugt en dat jij, naar ik vermoed, niet bij machte bent om van deze informatie in te schatten wat korrekt is en wat niet.
  Waar zit dan de meerwaarde van zo een artikel?
  Stoort mij natuurlijk niet dat je het post, dat spreekt vanzelf.

  Betreffende http://www.tfmetals.com
  Ik heb hem 1 jaar dagelijks gelezen. Je kan veel van Turd leren maar daar houdt het ook op. Hij doet voorspelling na voorspelling welke vrijwel allemaal de mist ingaan. Hij blijft echter lustig verder voorspellen. De tijd heeft hem ontmaskerd als een charlatan. Verder heb ik er geen slechte woorden over. Wil je met je geld wedden kan je bij hem terecht, maar vraag het dan gewoon aan je buren dat is goedkoper.
  Het lijkt mij redelijk onmogelijk dat de auteur van jouw artikel dit nog niet opgevallen zou zijn.
  Ook is het zo dat Turd een groot stuk van de mosterd haalt bij http://www.butlerresearch.com/ welke wel de moeite waard is wegens geen overload aan voorspellingen en al 30 jaar futures trader.

 • Nadja

  En valt jullie ook de tegengestelde prijsbeweging van goud versus zilver momenteel niet op?
  Zou de torenhoge fysieke vraag naar goud in China en Japan, historisch lage scrapgoud-volumes bv in VS, niet de reden zijn waarom goud omhoog gaat? Bij zilver speelt dat niet zo.
  Wat denken jullie?

 • Nadja

  Gepensioneerde, re: rente
  Door het taperen zou je verwachten dat de rente zou moeten toenemen om verminderde FED-vraag op te kunnen vangen. FED kocht zo hoe zo, andere beleggers willen hoge rente voor rendement.
  Waarom gaat de rente nu omlaag?

 • marcel

  Tot morgen met hogere koersen ;-]

 • marcel
 • marcel

  @Floesh ,Kon je het niet laten bij de oude zilverpaul te kijken [ik ook niet moest nog even kaken haha];-]

 • marcel

  @Didier Alleen de toekomst en gebeurtenissen gaan ons laten zien wat goede info was ?Jij denk nu wat je leest goed is ,het kan allemaal tegengesteld zijn dus wat is goede info .Ik plaatst stukken maar toekomst bepaald wat goed en slecht was .Ik geloof in oorlog en hoop dat ik ongelijk heb mvg

 • didier

  Nederigheid is goed maar goede informatie is nog beter.
  Als je beleggen beschouwt als geven … dan zijn deze wel goed te kombineren: nederig en tevreden zijn met slechte info.

 • marcel

  @Pol ,in zo,n land heb je dikke winst in edel in ieder geval waardebehoud ;-]

 • marcel
 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Inflation-Deflation Debate: Jim Rickards vs Harry Dent (John Mauldin Moderator):
  http://youtu.be/22w9DqJPr34

 • marcel

  @Didier ,ik denk ook dat we afhankelijk zijn van het grote geld zij bepalen en wij zijn poppetjes [dat heb ik geleerd en dacht dat ik het allemaal wel wist]Nederig wacht ik op hogere koersen maar voor mijn gevoel heb ik 1 daad gedaan en dat is mijzelf zoveel mogelijk onttrekken uit het financieel systeem en als de spaarrekeningen geplunderd gaan worden [als ?] dan ben ik blij met mijn keus en heb ik met edel hoop ik de goede verzekering gekocht mvg

 • Pol

  Laatste 2 dagen zien we toch serieuze devaluaties, weze het in minder belangrijke munten : bolivar (Venezuela), lira (Turkije), peso (Argentinie). Zuidafrikaanse rand is in 2 jaar gedevalueerd met 50%…
  Wat ruist er in het struikgewas ?

 • didier

  Heb het artikel gevonden. Het staat ten eerste vol fouten (met de computer vertaald?). En vol veronderstellingen die naar voor gebracht worden als waarheid.
  Indien de man zich informeert enkel bij TF is hij vind ik slecht af. Ik ga daar niet meer lezen. TF is op de hoogte maar spreekt teveel voor zijn betalende website. En vooral van foute naar foute voorspelling. Zonder enige vorm van schaamte.
  Het eligible zoals vermeld is niet te kontroleren omdat de foto flou is. Maar Paul heeft de juiste grafiek.
  De man lijkt mij weinig geinformeerd (en/of oneerlijk).
  De waarheid is dat om er een klein beetje aan uit te geraken aan de comex het heel wat inspanningen vraagt. Dus of je spant je in te lezen tot je echt iets van begrijpt of je houd er je niet mee bezig en laat je ook niet in de mist drijven.
  Al bij al volstaat het te weten dat de prijs niet vrij gevormd wordt op de comex.

 • Gepensioneerde

  @ Nadja de 10 jaarsrente tikte even de 3 procent, maar vlak na de officiele benoeming van Yellen begon ze te zakken.

 • marcel

  Goede vraag Nadja het was mij ook al opgevallen .Maar als er wel getapert gaat worden dan ……..[sky hi]?

 • marcel

  Dat bedoel ik als het er op aan komt dan weten ………?

 • Nadja

  Gerard, re: 10 years treasury rente nu 2,78%

  Vind je dat niet wat onverwacht? Dat het al zo snel na het aankondigen en uitvoeren van taperen 0,2% lager staat ipv verwacht boven de 3% gegaan is, moet een reden hebben. Waarvoor is dit een teken aan de wand?

 • Gepensioneerde
 • marcel

  PS,het een experiment wat nog nooit eerder zo groots heeft plaatsgevonden.

 • marcel

  @Gepensioneerde ,Ik dacht 1 jaar geleden dat de kilo prijs van goud nu 60000 euro zou zijn en we zitten niet eens op de helft met fundamenten die alleen maar op stijging wijzen .Dus……. de macht en welke trukendoos ze hebben gaat ver boven onze pet.We kunnen allemaal een gevoel hebben en ik geloof ook dat we bij de neus genomen worden maar ik denk als je iedereen hier een eerlijk antwoord vraagt zegt denk ik iedereen ik weet het ook niet meer .mvg Marcel

 • Gepensioneerde

  Ik krijg gewoon de indruk dat er verwoede pogingen gedaan worden om die Comex overeind te houden Graag jullie mening.

 • didier

  Indisch minister die stelt dat de importbeperkingen waarschijnlijk blijven tot eind jaar = groot nieuws. Wie zal het brengen?

 • Gepensioneerde

  @ Didier Ik heb het een paar minuten geleden nog eens op deze site geplaatst en ga anders eens naar edelmetaal info: commotie op de Comex

 • marcel

  @Didier doe is edelmetaalinfo en dan middenin Robert Broncel mvg

 • didier

  Maar Marcel je ziet jouw link van de indische minister, let maar eens op, indien die info nergens verschijnt of vermeld wordt in het india verhaal, dan weet je het wel: we worden selektief geinformeerd = bedot of ze weten van niet beter wat in vele gevallen nog waar is ook vermoed ik.
  De enige mogelijkheid als leek is kopen wat stijgt, verkopen wat daalt, met strakke limieten. Nooit wedden.

  Gepensioneerde, ik geraak niet op die site. Maar Pauls gegevens zijn juist lijkt mij.

 • marcel

  Ik hoop dat de koersen net zo hoog gaan morgen als de reacties vandaag hier op de blog haha

 • marcel

  Op edelmetaal info staat een nl artikel zeer goed wat commotie op de comex heet allemaal lezen [in het midden blok]

 • Gepensioneerde
 • didier

  @gepensioneerde
  Op zilverpauls 7 grafieken zie ik een stijging van 6,1 naar 7,35 miljoen ounces voor eligible de voorbije maanden?

 • didier

  Ik ben blij dat de links die ik hier afgelopen weken heb geplaatst op mekaar lijken aan te sluiten. Wat op Davos gezegd is over de mogelijke 500 bilj default sluit aan bij het verhaal van ‘the party’, een boek aangeraden in gavekals gratis ebook, eboek aangeraden op zerohedge welke over de 500 bilj berichtte en mij ook michael pettis leerde kennen, welke in zijn boek gavekals china-analyse anhaalt.
  Ik leid daar uit af dat er (ik spreek voor mezelf, anderen zijn misschien meer of minder tevreden) toch iets interessants op internet te vinden is. Wat mij sterk verheugt.
  Ik vermeld ook nog dat Pettis goud niet vermeld bij de mogelijke oplossingen voor de china problematiek. En gavekal beperkt zich inzake goud tot: indien china economisch afkoelt zal de bevolkingshonger naar goud misschien ook afkoelen.

 • Gepensioneerde

  Voor wie het gemist heeft dat bericht over het eligibel. Het staat in het artikel dat ik even na 14 uur heb doorgepost.

 • Gepensioneerde

  Toch wel raar dat het eligibel in het laatste kwartaal van 2013 is opgetrokken naar 44000 ton, dat is zowat maal 10.