24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Van 1929 en 2014

In de krant vandaag stond weer eens een ronkend artikel over de economie die sneller zou herstellen dan verwacht:

IMF: Sneller herstel eurozone

Het IMF heeft haar economische prognoses bijgesteld, de eurolanden herstellen de komende twee jaar iets sneller dan verwacht van de recessie. De VS vliegen met een groei van 2,8% dit jaar echt uit de startblokken, in 2015 zijn de effecten van de miljardeninjecties van de Fed al minder zichtbaar. Hierdoor stijgt wel de rente en daarmee wint ook de dollar aan kracht, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde ’update’ van de World Economic Outlook, het halfjaarlijkse spoorboekje van de wereldeconomie. 

Het IMF verwacht dat de economische groei in de eurozone dit jaar aantrekt tot 1%, na een krimp met 0,4% vorig jaar. Daarmee is het fonds een fractie positiever dan bij de vorige raming in oktober. Voor 2015 wordt een verdere verbetering tot een plus van 1,4% voorzien.

Wat dit soort uitspraken van het IMF waard zijn, zien we in onderstaande grafiek, waarin zichtbaar is dat de voorspellingen van het IMF omtrent de wereldhandel jaar na jaar naar beneden moeten worden bijgesteld.  Van de voorspelde groei blijkt in het geheel geen sprake!

IMF Trade Jan 2014_0

Op het actuele goud~ en zilverfront viel de daling van goud met ruim 1% en zilver met ruim 2 % op, maar echt bijzonder was het feit dat de HUI en XAU als indices van de grootste goudmijnbedrijven met ruim 1 % winst de dag afsloten. Hiermee bevestigt de HUI haar doorbraak boven de weerstand van 210 punten. Het zou niet de eerste keer zijn dat de trendomkeer van de mijnaandelen een voorloper bleek van die van goud en zilver.

Verder expireren op 28 januari de februari opties in goud, en kan in principe vanaf 31 januari het goud opgeëist worden. Interessant, omdat februari altijd een belangrijke expiratiemaand is, en helemaal als we in aanmerking nemen dat de Comex nog maar 370.000 ounce fysiek goud in de geregistreerde categorie over heeft. Het zou me dan ook niets verbazen als de edelmetalen tot eind deze maand niet meer van hun plek zullen komen.

Van Andy Hoffman kwam ik de volgende veelzeggende grafiek tegen, die het krediet ten opzichte van het bruto nationaal product ( BNP) weergeeft in de VS van 1915 tot 2011. Zoals het plaatje al aangeeft is de schuldenberg van 1929 een molshoop in vergelijking met de situatie nu:

1929-IS-A-MOLEHILL-COMPARED-TO-THIS-MOUNTAIN

Al met al lijkt 2014 een jaar van verandering te worden, waar de eerste weken al een aantal belangrijke ontwikkelingen te zien geven, zoals de gebeurtenissen rondom Deutsche Bank en de zich ontwikkelende trendomkeer bij de mijnaandelen. De grootte van de huidige berg in het laatste plaatje kan u daarbij een hint geven waar we op af stevenen. Ik vrees dat de crisis van 1929 kinderspel zal blijken te zijn, als we dat vergelijken met wat op ons af komt.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 

Bekijk ook