24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Vanaf 1 april je spaargeld inwisselen voor goud?

Van alle inwoners in Europa sparen Nederlanders het meest. Daarnaast beleggen Nederlanders het minste in vergelijking met de rest van Europa. Dit spaargedrag lijkt nu afgestraft te worden door banken die geen spaarrente meer gaan uitkeren en zelfs de echt vermogende klanten een negatieve spaarrente gaan  geven. Veel consumenten zullen zich af moeten gaan vragen wat ze met hun spaargeld willen en kunnen doen.

Zo zullen klanten van de Triodos Bank, Evi en ABN Amro vanaf 1 april hun spaarrekening niet meer zien groeien door toedoen van de bank want de spaarrente zal vanaf dan 0% zijn. Bij de ING lijkt vooralsnog de  rente van 0% alleen te gelden voor klanten met een spaarbedrag van boven een ton. Spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro waard zijn, hebben zelfs al te maken met een negatieve spaarrente.

Veel economen beweren dat lage of zelfs negatieve spaarrentes de economie ten goede zou kunnen komen. Voor consumenten loont het immers minder om geld op een spaarrekening te zetten en zij zouden ervoor kunnen kiezen dit geld te beleggen. Dit kan een impuls geven aan de huizenmarkt, ook omdat geld lenen goedkoper wordt. Daarnaast profiteren bedrijven ervan omdat ze makkelijker geld kunnen lenen bij particulieren en niet bij een bank hoeven aan te kloppen. Toch lijkt het dat deze redeneringen niet altijd kloppen. Zo onderzocht de Autoriteit Financiële Markten bij consumenten wat ze zouden doen als de spaarrente negatief zou worden. Uit dit onderzoek bleek dat maar liefst 34% van de ondervraagden hun spaargeld thuis fysiek zou bewaren en slechts 20% zou het zou beleggen. De rest van de ondervraagden gaf aan dat ze hun schulden zouden aflossen, zouden kiezen voor deposito sparen of meer zouden gaan uitgeven.

Ook gedragseconomen geloven niet dat negatieve spaarrentes spaargedrag altijd zullen ontmoedigen. Integendeel zelfs, soms werkt het zelfs het in de hand. Mensen hebben namelijk vaak het gevoel dat ze het gemiste bedrag aan rente-inkomsten moeten compenseren door bijvoorbeeld nog zuiniger te leven. Aan de andere kant van het spectrum zitten mensen die door negatieve spaarrente onnodig veel risico gaan lopen door te beleggen in producten die snel in waarde kunnen dalen zoals bijvoorbeeld bitcoins.

De komende tijd zullen veel Nederlandse spaarders dus op zoek gaan naar een alternatieve bestemming voor het geld van hun spaarrekening. Voor consumenten die het liefst het geld thuis zouden bewaren of willen beleggen in een product met een laag risico lijkt investeren in goud een goede optie. Geld kan immers snel zijn waarde verliezen door inflatie. Daarentegen heeft goud door de jaren heen, ondanks pieken en dalen, een redelijk constante waarde gehouden. Daarnaast bieden veel goudverkopers, de optie het goud in bewaring te nemen. Dit maakt het een stuk veiliger dan cash bewaren in huis wat makkelijk gestolen kan worden of vernietigd kan worden tijdens bijvoorbeeld een brand.

 

Bekijk ook