Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Vandaag verkiezingen in Nederland – bekijk onze Kieswijzer

15-03-2017 Rolf van Zanten

Vandaag is het de verkiezingsdag voor de Tweede Kamer. Op basis van de meest recente peilingen lijkt het erop dat de VVD de grootste partij in Nederland zal worden. De PVV heeft inmiddels wat achterstand opgelopen en er zijn daarnaast een aantal partijen met een vergelijkbaar aantal stemmen. Onderstaande overzicht is afkomstig van de website van Peilwijzer, waarbij uit zes verschillende peilingen het gemiddelde wordt genomen om te berekenen op hoeveel zetels de partijen uitkomen. Voor de grootste partij, de VVD, wordt een inschatting gedaan van 24 tot 28 zetels terwijl voor de PVV 19 tot 23 zetels worden berekend. Andere relatief grote partijen zoals de CDA, D55 en Groenlinks zitten rond de 20 zetels. De PvdA heeft een groot aantal zetels ingeleverd ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2012.

Bekijk voor het meest recente overzicht ook de peilwijzer.

NOS_Percentages

 

Het is niet altijd even makkelijk een keus te maken, wij helpen u daar bij The Silver Mountain graag bij. Althans, als het gaat om het kopen van goud en zilver. Recentelijk hebben we onze Kieswijzer gemaakt met een overzicht van de verschillende keuzes bij het kopen van goud en zilver. Vooral voor particulieren die niet eerder edelmetaal hebben gekocht is het nuttig om dit overzicht door te nemen.

kieswjzer

De belangrijkste aspecten:

 • Goud is altijd vrijgesteld van btw, dus zowel gouden munten als baren zijn tegen een gunstige prijs te koop.
 • Goudbaren zijn over het algemeen goedkoper dan gouden munten doordat de productiekosten lager liggen. Hoe groter de goudbaar hoe interessanter de prijs.
 • Zilver wordt gezien als grondstof en in beginsel belast met BTW. Koop zilveren munten om goedkoper zilver te kopen.
 • Voor alle gangbare producten geldt een terugkoopgarantie: wij kopen altijd uw goud en zilver weer terug tegen marktconforme biedprijzen

Meer informatie? Bekijk onze Kieswijzer.

 • vrijheid

  Ik heb langere tijd handel gedreven met de Amerikaan, mijn ervaring is, ze zijn slecht, kortzichtig, onbetrouwbaar, opportunisten, korte termijn gedreven, ik ben klaar met de Amerikaan, ik ben er in 15 jaar veel geweest en heb jammer genoeg stap voor stap de Way of living naar Europa zien komen…
  Ze lopen wat dat betreft wel op voor…

 • Huub

  Trouwens heel opmerkelijk en interessant dat een bank als onderbouwing voor haar prijsvoorspelling van (papier) goud de fysieke marktsituatie gebruikt: “De goudprijs stijgt en bereikt voor het eerst het punt met meer vraag dan aanbod van fysiek goud. Daarop zal de prijs naar $1400 doorgaan.”
  De daling van de reele rente en de zwakte van de dollar zouden normaliter de redenen zijn voor stijging van de (papieren) prijs. Papieren prijs stijging leidt weliswaar tot een (beperkte) fysieke vraag (om de fysieke onderpanden van de ETF-fondsen aan te vullen), maar blijkbaar is het volgens ABNAmro vooral de “echte” fysieke goudvraag, dus bv wat we bestellen bij TSM.

 • Huub

  @Gerard, “Wij kijken soms teveel naar cijfers uit de VS, en projecteren dit op Europa. LET OP : “Die tijd is voorbij”. Het Rijnlandmodel is failliet. Hier kom ik nog wel eens op terug. Plus, hier gaan we de komende jaren veel meer van horen. Belangrijk is, Europa loopt helemaal uit de pas met de rest van de wereld. Want, het blijft niet alleen bij het failliet van het Rijnlandmodel, daaraan vast zit de EU”

  Ik weet niet of het aan het Rijnlandmodel ligt. Duitsland is goed georganiseerd, heeft goed onderwijs, alleen wel het probleem van bevolkingskrimp.
  Mijn werkervaring met Amerikanen is slecht, ze werken lang maar op zichzelf, compleet inefficiënt en ineffectief. Niet voor niets dat industrie en R&D daar weggetrokken is. VS heeft wel IT-industrie maar die draait vooral op buitenlandse werknemers, die Trump nu met de nek aankijkt. Tegenwoordig is het maken van producten niets meer voor cowboys maar voor groepswerkers.
  VS is voor mij het VK van begin vorige eeuw, dat langzaam maar zeker macht en kracht verliest. Azië gaat het overnemen. Europa krijgt het zwaar door de vergrijzing.
  En ik kan uit eigen ervaring bevestigen wat je opmerkt over de ontwikkelingen in de drie polars. Ik werk in een wereldwijd actief bedrijf in high tech producten (70,000 werknemers). Het omzetaandeel van Europa in het totaal neemt jaar op jaar af. Azië is het groeigebied.

 • Gerard

  Huub, weet je wat mij opvalt de laatste tijd? Het wordt steeds duidelijker!
  Het verschil tussen Europa en de VS en zuidoost Azië. Europa krimpt, de rest van de wereld groeit. En daarom is Brexit een goede zet van de Engelsen.
  Kijk maar. Europa: De geldmarktrente is alweer verlaagd. QE van de ECB gaat gewoon door, terwijl de rest van de wereld allang gestopt is. Lange rente blijft ook extreem laag. De ENIGE bedrijven in de EU indexen die groeien, zijn bedrijven die hun omzet in zuidoost Azie en de VS maken. Arbeidsmarkt zit in Europa totaal op slot, rest van de wereld helemaal open. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

  Wij kijken soms teveel naar cijfers uit de VS, en projecteren dit op Europa. LET OP : “Die tijd is voorbij”. Het Rijnlandmodel is failliet. Hier kom ik nog wel eens op terug. Plus, hier gaan we de komende jaren veel meer van horen. Belangrijk is, Europa loopt helemaal uit de pas met de rest van de wereld. Want, het blijft niet alleen bij het failliet van het Rijnlandmodel, daaraan vast zit de EU. Ook die gaat ten onder.

 • Arjan

  GS gaf ook al $1400 gold aan voor het eind (Ja Gumi, voor het eind) van 2017.
  Ze zullen er wel minimaal +/- $200 naast zitten dan, das meestal zo.

 • Arjan

  Hhahahaa………Ik adviseer dat niemand meer, heb al jaren lopen roepen: Doei, je had het al MOETEN hebben denk ik! Denk dat de fysieke vraag ongekend gaat worden in het westen als overal betaald mag gaan worden voor stallen van waardeloos fiat.

 • Djennis

  Klopt, mega bank kan doen wat ie wil, de medespelers beven als rietstengels in de wind..!

 • Djennis

  Waarom koop je geen goud of zilver…??? (LOL)

 • Huub
 • Walter vom Schalter

  Ik wil het ook wel voor je bewaren :-) kost je niks of een half procent als je het goed vindt.

 • Arjan

  En daar zijn we dan!

  http://www.nu.nl/sparen/4559592/triodos-verlaagt-spaarrente-nul-procent.html

  Spaarders bij Triodos Bank krijgen vanaf 3 april geen spaarrente meer over hun spaargeld. De bank verlaagt de spaarrente voor een normale internetspaarrekening als eerste bank in Nederland naar nul procent.
  Triodos, dat zich vooral op het gebied van duurzaamheid wil onderscheiden, hanteerde al langer de laagste spaarrente in Nederland. In oktober vorig jaar werd deze al teruggeschroefd naar 0,1 procent.

  Ook bij andere aanbieders gaan de rentes de laatste tijd hard omlaag. Dat heeft vooral te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei in Europa aan te jagen.

  Een negatieve spaarrente dreigt, zo lijkt het. In andere landen in Europa zijn al enkele banken waar consumenten moeten betalen om geld op hun bankrekening te zetten.

  —-

  Lekker gaan beleggen, dat werkt! Dat hebben we vandaag gezien……..Ik betaal liever 1% dan dat ik nu verplicht ga worden mijn beetje geld in het casino te steken

 • Arjan

  Einde EU QE leek wat mij betreft de trigger te zijn voor wat we vandaag zagen.
  Net toen dat nieuws kwam begon de aardige sell-off steeds meer op stoom te komen.
  BTFD algo’s deden hun werk niet vandaag, DOW op dieptepunt van de dag gesloten…..Azië gaat daar ook nog op corrigeren morgen, ben benieuwd waar we eind van de week staan met de beurzen…Goud deed het goed met een dalende beurs, onverwacht was dit!

 • Walter vom Schalter

  Rabo heeft een gigantisch probleem. Bank #1 die in NL op kiepen staat.

 • vrijheid

  Kijken hoe lang hoe lang TINA andere bezigheden heeft……..

  Opnieuw verliesdag voor Wall Street
  21:29 21-3-2017
  NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag voor de vierde handelsdag op rij met verlies gesloten. Veel beleggers op Wall Street vrezen dat de Amerikaanse president Donald Trump mogelijk langer nodig heeft om met zijn beloofde plannen te komen om de economie aan te jagen en de belastingen te verlagen.
  Opnieuw verliesdag voor Wall Street De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent lager op 20.668,01 punten. De S&P 500 zakte 1,2 procent, tot 2344,02 punten. Daarmee kende breed samengestelde graadmeter zijn slechtste dag sinds oktober vorig jaar. Technologiebeurs Nasdaq ging 1,8 procent omlaag naar 5793,82 punten.
  Later deze week stemt het Amerikaanse congres over een zorgwet. Als die wordt goedgekeurd dan is de verwachting dat Trump aan zijn andere plannen kan beginnen. Maar op de financiële markten lijkt hierover nu toch twijfel te ontstaan. Het vertrouwen in de president staat de laatste dagen sowieso onder druk vanwege het FBI-onderzoek naar de mogelijke invloed van Rusland op de verkiezingscampagne van Trump.
  Banken
  Vooral industriële fondsen en banken, die eerder juist sterk profiteerden van het ‘Trump-effect’, waren minder in trek. Grote financiële concerns als Goldman Sachs en JPMorgan Chase speelden tot 3,7 procent aan beurswaarde kwijt. Bank of America ging bijna 6 procent onderuit.
  De Dow was overwegend roodgekleurd. Naast de banken gingen machinebouwer Caterpillar en chemieconcern DuPont sterk omlaag. Zijn verloren respectievelijk 3,1 en 2,1 procent. Coca-Cola won 0,6 procent en was daarmee de grootste stijger in de lijst met dertig toonaangevende fondsen.
  Olie
  Verder werden de resultaten van huizenbouwer Lennar Corp slecht ontvangen. Het bedrijf zakte 2,7 procent. General Mills, die ook met cijfers kwam, noteerde 0,8 procent lager. De maker van ontbijtgranen als Lucky Charms en Cheerios zette over het afgelopen kwartaal een winst in de boeken die hoger was dan analisten hadden verwacht. Het tegenovergestelde gold voor de omzet.
  De euro werd verhandeld voor 1,0811 dollar, tegen 1,0817 dollar bij het Europese slot eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 47,34 dollar en Brentolie werd 1,4 procent goedkoper bij 50,90 dollar per vat.

 • Huub

  En olie weer richting 47 USD.
  En Treasury rates richting 2,4%.

  En goud profiteert daarvan: 1244 inmiddels.

 • Lamberto

  “We zijn op een monetaire gletsjer terechtgekomen die langzaam omlaag schuift.”

  De discussie over dit onderwerp wordt gevoerd door Wim Boonstra en Paul Buitink.
  Wim Boonstra, is Bijzonder Hoogleraar Economische en Monetaire Politiek en econoom bij Rabo Research.
  Paul Buitink is bedrijfseconoom en bestuurslid van de Stichting Full Reserve.

  https://www.youtube.com/watch?v=0IijIFgGm9E

 • Gerard

  Eindelijk gaan beurzen wat corrigeren. Ik dacht dat het nooit kwam. Kwam 2 dagen te laat, want vrijdag was expiratiedag. Dit is nogal vreemd, en kwam voor mij ook 2 dagen te laat. De spelregels veranderen voortdurend tijdens het spel. Een echte reden is er niet te vinden voor de correctie, maar dat was al langer de nieuwe spelregel van het spel.

 • Gerard

  De reden is simpel. De bank is veel te groot. Het beslaat een veel te groot deel van de economie. Zo groot, dat dit een nieuwe 2009 bankencrisis zou veroorzaken.

 • Walter vom Schalter

  Ik verdien de meeste centen momenteel in Duitsland….het land dat de hoogste kwaliteit producten voortbrengt.

 • Djennis

  Ik hoop zo dat we de diepert in kieperen….

 • Arjan

  Precies, als een normaal productie bedrijf zoiets (DB heeft nu al 5x een mega flater geslagen) zou doen dan was het al heel lang kapot geweest.

  Beurs gaat aardig de afstort in, QE gratis geld nieuws geweest….ohh, het gaat stoppen jongens, het onbeperkte bubbles blazen is afgelopen…niet dat er echt een bubble geweest is vind ik, althans de AEX niet.

  QE heeft de beurzen in stand gehouden cq laten stijgen, zonder QE toestanden waren ze niet zo hoog opgelopen.

 • Djennis

  Ja, het lijkt erop dat deze mega Neuzenbank ook diep in het complot zit, ze zitten samen aan de tafel met de hoofdspelers, en trekken gezamenlijk aan de touwen en knijpen de maatschappij uit, en je wil toch niet dat er dikke onrust gaat ontstaan…NEE… Pappen en nathouden!!

 • Arjan

  En Deutsche Bank WEER eens slecht nieuws voor beleggers dat ze extra geld gingen ophalen EN dat er nog een straf komt vanuit de USA.

  Hoe is het mogelijk dat dit puinbedrijf nog niet failliet is??? Koers is ook niet eens zo slecht te noemen….belachelijk dat dit zo maar kan blijven doorgaan

 • Huub

  Als de reden voor de stijgende inflatie de economische groei is, dan zou de lange rente ook omhoog moeten. Maar blijkbaar wagen beleggers zich er nog niet aan om te geloven dat het op termijn weer normaal gaat groeien.

 • Arjan

  Euro stijgt gestaag de laatste weken, alweer bijna terug op $1,08….Die pariteit van euro en USD gaat niet komen, zeker nu de rente verhogingen begonnen zijn en rat draakie er ook over begint te praten

 • Marc

  Zou het dan niet kunnen dat de lange termijn rente op den duur toch ook niet omhoog gaat?
  In deze onzekere tijden wil men meer vergoeding voor risico en in de praktijk betekend dit een hogere rentevergoeding. Maar dat is dan een risico vergoeding en inderdaad geen renteverhoging vanuit Draki.

 • Djennis

  Vergeet het maar!!!

 • Gerard

  He, leuke site Alberto! Dankje. Deze kende ik nog niet.

  Huub, toch even op die site de ontwikkeling van de wages bestudeerd. Welnu, niet erg bijzonder. Sinds 2012 in een rechte lijn, maar wel VER achter blijvend op de inflatie. Niet zo positief als je zou verwachten.