24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Veel volatiliteit in zilverprijs verwacht

Vorige week kwam er een nieuw rapport uit van het Silver Institute met een overzicht van de trends voor 2018. Zoals elk jaar zet het instituut op een rijtje wat er het afgelopen jaar gebeurde in de zilvermarkt en wat zij verwachten voor zilver in de komende twaalf maanden. In het nieuwe rapport schrijft het Silver Institute dat verwacht wordt dat de vraag naar zilver zal toenemen terwijl de productie uit zilvermijnen zal stagneren. Om dit tekort tussen vraag en aanbod op te vangen zullen handelaren de bovengrondse voorraad zilver moeten aanspreken. Deze situatie zal naar verwachting voor veel volatiliteit zorgen in de zilverprijs.

Vraag naar zilver vanuit de industrie

Vooral vanuit de industrie is een constante hoge vraag naar zilver. Zilver wordt toegepast in talloze toepassingen en is onmisbaar voor mobiele telefoons, computers en andere apparaten. Ook wordt zilver veel gebruikt in zonnepanelen en wordt het gebruikt voor de antibacteriele eigenschappen die zilver bezit. In 2017 kwam zo’n 60% van de totale vraag naar zilver vanuit de industrie. Naar verwachting zal dit alleen maar toenemen in de toekomst, met name door de opkomst van de vraag naar zonnepanelen. Waar in 2017 zo’n 92 miljoen troy ounce zilver werd gebruikt bij het produceren van zonnepalen verwacht The Silver Institute dat dit aanzienlijk zal toenemen in 2018. Ook in de auto-industrie wordt een grotere vraag naar zilver voorzien. Dit komt met name door het grote aantal accu’s dat geproduceerd moet worden de elektrische auto’s die steeds vaker geproduceerd worden.

Zilver in sieraden

Vanuit de juwelierssector verwacht het Silver Institute een kleine toename van zo’n 4%. In 2017 nam de vraag naar zilver vanuit de juwelierssector toe met 1% en vrijwel ieder jaar is ongeveer 20% van de totale vraag naar zilver afkomstig uit deze sector.

Zilveren munten

In 2017 zijn er aanzienlijk minder zilveren munten verkocht dan in de jaren daarvoor. Met name de US Mint, waar de Silver Eagles worden geslagen, heeft aanzienlijk minder zilveren munten geproduceerd dan in de voorgaande jaargangen. Alle grote munthuizen tezamen hebben zo’n 73 miljoen troy ounces zilver verkocht en dat is bijna een halvering ten opzichte van 2016. Mede oorzaak hiervoor is de relatieve rust op de financiele markten, een zilverprijs die niet erg volatiel was en ook de okomst van virtuele munten zoals de Bitcoin.

Voor 2018 verwacht het Silver Institute dat de vraag naar zilveren munten zal toenemen. Als belangrijkste reden hiervoor wordt aangegeven dat de aandelenkoersen relatief hoog staan, de virtuele munten zoals de Bitcoin extreem volatiel blijken en zilver en goud meer zekerheid biedt.

In tegenstelling tot het fysieke zilver is de vraag naar zilver in de vorm van ETF’s op een relatief stabiel niveau gebleven en verwacht het Silver Institute een kleine toename in 2018 van zo’n 3%. Inmiddels is er zo’n 670 miljoen troy ounce zilver verkocht in de vorm van ETF’s.

 

Aanbod van zilver uit mijnen

Voor het eerst in veertien jaar tijd is het aanbod van de zilverproductie gedaald. Het gaat om een kleine daling van 1% in 2017 en voor 2018 wordt een daling van 2% verwacht. Daarmee zou de productie van zilver uitkomen op 870 miljoen troy ounces. Als voornaamste reden voor de daling van de productie van zilver wordt aangegeven dat de mijnen veel minder geld hebben geinvesteerd in de toekomstige exploratie. Er zijn daardoor minder nieuwe reserves aangeboord en het tekort in productie kan niet snel worden opgevangen.

Bekijk ook