24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Verrassend ADP-rapport

Het banenrapport van de ADP van gisteren heeft onder veel handelaren en analisten de mening doen vormen dat het report een voorteken zou kunnen zijn van een opleving van de particuliere sector voor mei. Dit zal vandaag namelijk bekend gemaakt worden door het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Er wordt door economen verwacht dat het aantal nieuwe banen in mei met 671.000 is toegenomen. Dit is een groot verschil met de 266.000 banen die vorige maand in een rapport genoemd werden. Het ADP-rapport zelf verwacht een toename van 680.000 nieuwe banen te vermelden. Het daadwerkelijke aantal bedroeg echter 978.000. Als gevolg hiervan kelderde de prijs van edelmetaal gisteren. 

In tijden dat werkgelegenheidsstatistieken beleggers verrassen, kan de goudprijs op de korte termijn stijgen of dalen. Vaak betekent dit namelijk dat het goed gaat met de Amerikaanse economie, waardoor de Fed de mogelijkheid heeft om haar monetair beleid aan te scherpen. Dit is bearish voor de goud– en zilverprijs

Een zo genoemde bear market is een markt waar de aandelenkoersen naar beneden gaan. Het is echter ook zo dat wanneer het ADP-rapport tegenvalt, dat men zich kan storten op goud en zilver vanwege de behoefte aan een veilige haven. Op dat moment kan de prijs van goud en zilver stijgen.

Volgens MarketWatch zijn de onderzoeken, die van maand tot maand door het ADP uitgevoerd worden, historisch gezien echter een slechte maatstaf. Toch gaan ze dit jaar in dezelfde richting. Het forse banenrapport en de sterke dollar zorgen samen voor een intense verkoopdruk. In de goud futures is een daling gemeten van 1,95% naar $1872,70. Ook zilver daalde met 2,44%, met ongeveer $0,69 tot $27,515 per troy ounce. 

Dinsdag 1 juni werd er echter nog een hoogtepunt behaald, toen goud verhandeld werd voor $1920 per troy ounce. Dit is niet meer zo hoog geweest sinds afgelopen 7 januari. Deze prijs is een gevolg geweest van een extra lang weekend in de Verenigde Staten, vanwege Memorial Day. Dit laadt zien dat goud zich momenteel op een bullmarkt bevindt. Er wordt namelijk voor spot- als futures-prijzen van boven het respectieve 200-daagse gemiddelde verhandeld.

Bekijk ook