24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Verbod op invoer Russisch goud

De Europese Commissie heeft de 27 landen van de Europese Unie voorstellen voorgelegd voor nieuwe sancties tegen Rusland naar aanleiding van de aanvallen op Oekraïne. In juni had de G-7 top, de groep van de zeven rijkste landen, een bijeenkomst waarbij is overeengekomen dat de import van goud uit Rusland verboden zal worden.

Rusland is samen met China en Australië een van de grootste producenten van goud ter wereld. Vorig jaar ontgon het 314 ton aan goud volgens de Russische ministerie van Financiën, dit is goed voor bijna 10% van het wereldwijd opgegraven goud.

Sinds 24 februari is de Russische goudexport naar het Westen grotendeels gestopt. De London Bullion Market Association (LBMA) schortte op 7 maart zijn accreditatie van zes Russische edelmetaalraffinaderijen op. Hierdoor konden deze edelmetaalraffinaderijen niet langer goud- en zilver verkopen op de Londense markt.

Het verbod zal alleen van toepassing zijn op nieuw gedolven of geraffineerd goud. Het heeft geen invloed op goud van Russische oorsprong dat eerder uit Rusland werd geëxporteerd. Er zijn geen plannen om de beperkingen uit te breiden naar Russisch goud dat in het verleden rechtmatig is aangeschaft voordat het importverbod werd ingesteld.

Antony Blinken, Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken, vertelde dat goud na energie de meest lucratieve export van Rusland is en dat bijna 90% van de inkomsten afkomstig is uit de G-7 landen. Door een importverbod op te leggen wordt circa $19 miljard aan inkomsten jaarlijks ontzegd. Hierdoor kan Rusland het niet verwerven wat het nodig heeft om zijn defensiesector, de technologie en energie exploratie te moderniseren aldus Blinken.

Net als de andere sancties die op verschillende manieren aan Rusland zijn opgelegd is het verbod op de invoer van goud bedoeld om Rusland economisch te isoleren, zijn financieringstak uit te hongeren en het witwassen van geld te voorkomen.

Toch wordt de ban van Russisch goud vooral als een symbolische sanctie beschouwd. Dit is vanwege de beperkte invloed op de Russische export in vergelijking met de sancties op Russisch olie en steenkool. Voor de inval in Oekraïne verkocht Rusland vooral goud aan het Verenigd Koninkrijk, dit land is geen lid meer van de Europese Unie en de uitvoer van Russisch goud naar de Britten is volgens persbureau Reuters dit jaar vrijwel volledig stilgevallen.

Bekijk ook