24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Verdachten diefstal gouden Maple leaf munt van 100 kilo gearresteerd

Op 27 maart is één van de grootste gouden munten ter wereld, de Big Maple Leaf van 100 kilogram puur goud, gestolen uit een museum in Berlijn. Deze munt met een marktwaarde van zo’n 4,5 miljoen dollar was tijdelijk in dit museum voor een tentoonstelling aanwezig. Er zijn slechts 5 van deze munten geslagen door de Royal Canadian Mint en een aantal daarvan zijn in bezit van oliesjeiks en het is vrij zeldzaam dat dergelijke munten uberhaubt ergens te zien zijn.

De dieven wisten op een knappe manier de munt te stelen. Niet alleen is de munt met een gewicht van 100 kilogram amper te tillen (vergeet niet dat goud een enorm hoog soortelijk gewicht heeft) maar ook was het museum degelijk beschermd en is zowel het alarmsysteem omzeilt als het kogelvrije glas.

Nu, enkele maanden later, heeft de politie een inval gedaan in Berlijn en daarbij vier mannen gearresteerd die in verband worden gebracht met deze diefstal. Bij een huiszoeking van een speciale politie-eenheid werden de mannen opgepakt in de wijk Neukölln. De mannen zouden banden hebben met criminele bendes en bij de huiszoeking werd onder andere een auto in beslag genomen waarin een bivakmus en een mes lagen. Van de 100 kilo gouden munt ontbrak echter ieder spoor.

De kans is groot dat de gouden munt inmiddels is omgesmolten. Niet alleen maakt dat het goud praktisch gezien makkelijker te verkopen door het om te smelten naar kleinere goudbaren, maar ook is daarmee niet meer te achterhalen dat het ging om 1 van de 5 zeldzame 100 kilogram gouden Maple Leaf munten. De kans dat de munt zelf dus nog ergens opduikt is erg klein.

Het Bodemuseum in Berlijn heeft de gouden munt in bruikleen sinds 2010 en beschikt over een grote collectie munten waarvan deze munt de grote eyecatcher was. Hoe de diefstal heeft kunnen gebeuren is nog steeds een mysterie en met de arrestatie van de vier verdachten hoopt de politie een belangrijke stap te zetten in het oplossen van deze zaak.

Bekijk ook