Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Deze week werd bekend dat ABN Amro in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies heeft geleden van 395 miljoen euro. Door uit het uitbreken van het coronavirus zijn veel ondernemers, die een lening hebben lopen bij de bank, in de problemen gekomen. Hierdoor moet ABN Amro nu 1,1 miljard euro opzij zetten voor leningen waarvan nog onzeker is of ze nog terugbetaald kunnen worden. Dit bedrag kan de rest van het jaar zelfs nog toenemen tot ongeveer 2,5 miljard euro.
Alhoewel meerdere klanten van de ABN Amro hard zijn getroffen door de coronacrisis en de lage olieprijs bracht de bank ook naar buiten dat het verlies voor het grootste deel te danken was aan twee specifieke klanten. Eind maart meldde de ABN Amro al dat ze met een grote tegenvaller te maken had door een Amerikaanse klant Clearing. Dit bedrijf zorgde voor een verlies van 183 miljoen bij de ABN Amro. De andere klant waar ABN Amro op doelt, lijkt een Singaporese klant te zijn die actief is in de maritieme handel en door de lage olieprijs hard geraakt is. In April deed ABN Amro aangifte van fraude tegen deze klant op verdenking van het buiten de boeken houden van transacties. Die zaak loopt nu nog.
Naast het toegenomen risico op de lopende leningen van klanten, heeft de ABN Amro ook last van de lage rente waardoor de inkomsten over geleend geld teruglopen. Niet alleen de inkomsten liepen terug, maar tegelijkertijd liepen de gemaakte kosten ook verder op.
Sowieso waren het al roerige tijden bij de ABN Amro door spanningen bij de top van de bank en loopt er ook nog een onderzoek van het OM naar het beleid van de bank tegen witwassen. Deze twee zaken worden groot uitgemeten in het boek ‘De Staatsbank, ABN AMRO klem tussen ambtenaren en bankiers’, wat geschreven is door twee journalisten van het Financieel Dagblad. Zij hebben grootschalig onderzoek gedaan naar de gang van zaken binnen de ABN Amro sinds het in 2008 voor 21 miljard euro aan staatssteun kreeg. Momenteel is de Nederlandse overheid door deze steun nog steeds voor 56,3 procent eigenaar van de ABN Amro. Door de bestuurlijke onrust bij de bank en de grote impact van het coronavirus heeft de staat, en in zekere zin de belastingbetaler, afgelopen jaren veel verlies geleden op het aandeel van de bank. Zo noteerde het aandeel van ABN Amro eind 2017 nog 28 euro, momenteel is een aandeel ABN slechts 6 euro waard.
Het blijft de vraag hoe erg dit het vertrouwen in de bank aantast. Particulieren en bedrijven kunnen geheel veilig een bedrag tot 100.000 euro bij de bank hebben staan door het depositogarantiestelsel. Bedragen daarboven zijn echter niet meer beschermd. Klanten met bedrag boven de 100.000 kunnen hun vertrouwen door deze recente ontwikkelingen echter verliezen er voor kiezen om hun geld van de bank te halen. Het is de hoop dat de ABN Amro in de afgelopen jaren genoeg buffers hebben opgebouwd om deze eventuele ontwikkeling te kunnen opvangen.
Interesse in het beschermen van je vermogen door goud? Bekijk hier onze gouden munten en goudbaren.