24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Verschillende boetes na manipulatie van de goudprijs

Sinds 2010 schrijven wij op dit blog met enige regelmaat over de manipulatie van de goudprijs . Waar voorheen dit werd weggezet als complotdenkerij zijn we nu zo ver dat er diverse rechtszaken lopen tegen de grootste zakenbanken en dat er ook echt boetes worden opgelegd aan de partijen die de goud- en zilvermarkt manipuleren.

Recent zijn er enkele forse boetes uitgedeeld aan de grootste spelers van dit spel, waaronder JP Morgan Chase. Zij hebben jarenlang op meerdere manieren hun invloed uitgeoefend op de prijsstelling van goud en zilver om daar zelf van te profiteren. Vaak werd dit gedaan door middel van ‘spoofing’, wat sinds 2010 verboden is om te doen. Spoofing houdt in dat doormiddel van spookorders de markt wordt misleidt. De zogenoemde spoofer kan doormiddel van het invoeren van spookorders de indruk wekken dat de marktprijs zal zakken wat andere beleggers aanzet tot het invoeren van verkooporders. De spoofer kan hierdoor een snelle winst boeken en daarna meteen de spookorders annuleren. Het leed is dan al geschied en een sneeuwbaleffect treedt op waardoor de koers in korte tijd flink daalt.

Na meerdere jaren onderzoek zijn er meerdere partijen die een boete hebben ontvangen omdat zij hieraan hebben meegewerkt. De hoogtes van de boetes variëren, maar de hoogste is voor JP Morgan Chase.

JP Morgan heeft vorige maand van de Commodity Futures Commission (CFTC) een boete ontvangen van maar liefst bijna 1 miljard dollar voor het manipuleren van edelmetaalmarketen van 2008 tot 2016. Naast een boete bevat dit bedrag ook compensatie en terugbetaling van illegaal behaalde winsten.

Naast JP Morgan, heeft ook The Bank of Nova Scotia een boete ontvangen en deze bedraagt 127 miljoen dollar. Naast het manipuleren van edelmetaalmarkten staat deze ook voor het verstrekken van valse verklaringen. Verschillende andere partijen hebben hier ook boetes voor ontvangen. Handelsfirma Tower Research Capital heeft een boete gekregen van 67 miljoen dollar, Deutsche Bank een boete van 10 miljoen dollar en Handelsfirma Propex Derivatives Pty Ltd uit Australië ontving een boete van 1 miljoen dollar.

De CFTC heeft bekend gemaakt dat het fiscale jaar 2020, dat eindigde op 30 september, een recordjaar was voor het bureau en de boven genoemden boetes behoren tot de hoogtepunten ervan.  Aan de hand van deze gebeurtenissen is de verwachting dat de macht van de genoemde partijen af zal nemen en dat daarmee de prijzen zullen stijgen. Ze hebben desalniettemin de koersen jarenlang onderdrukt.

Bekijk ook