Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Vertrouwen in geld

17-07-2012 Rolf van Zanten

Column van Gerard

Alles in de economie draait om vertrouwen. We kennen het consumentenvertrouwen. Als die daalt geven consumenten geen geld uit en sparen meer. Hierdoor daalt de economie. Dan kennen we het ondernemersvertrouwen. Als die daalt dan investeren ondernemers niet en nemen ze geen personeel meer aan. Het is dan ook van groot belang dat dit vertrouwen intact blijft. Op zich niet zo moeilijk omdat consumenten en ondernemers niet geïnteresseerd zijn in economie. Ze proberen zich dus een toekomst in te schatten door zich te laten leiden door de media. Vertrouwen is dus iets wat scherp in de gaten gehouden wordt d.m.v. peilingen en op basis daarvan op de juiste momenten positief gekeerd. Vaak door het verzwijgen van nieuws of halve waarheden publiceren. Het wordt in ieder geval constant bijgeschaafd.

Maar er is nog een belangrijk vertrouwen welke zich heel anders gedraagt. Het vertrouwen in geld. Anders dan bij consumenten- en ondernemersvertrouwen hoeft dit vertrouwen nooit bijgeschaafd te worden. Men vertrouwt geld gewoon. Toch is geld niet meer dan een getal in een database. 95% van het betalingsverkeer gaat met op- en aftrekken van getallen gekoppeld aan een rekeningnummer. Het zijn dus niet eens briefjes of munten. Wat is een getal waard? Het is wat waard omdat we het “vertrouwen”. Ook niet zo moeilijk want we hebben geen andere keuze. We moeten wel. We gaan allemaal naar ons werk omdat we daar maandelijks een getal voor krijgen. Van dat getal kunnen we dan eten kopen, wonen, auto rijden en op vakantie. Als je een laag getal hebt ben je arm, heb je een hoog getal dan ben je rijk.

Deze getallen, die we geld noemen, werden wel gedekt door de goudstandaard tot 1971, het jaar waarin de goudstandaard werd afgeschaft. Die dekking door goud was al niet meer dan 15% na jaren van daling, maar ook dat moeten we maar aannemen. Ze konden ons op dat gebied toch al van alles wijsmaken. Niemand weet het zeker. Toch maakte zich daar niemand druk om en we bleven geld gewoon vertrouwen tot vandaag de dag. Meer dan 40 jaar lang. Toch was er een moment dat het vertrouwen in geld laag was. Zo rond 1975 tot 1980. Indien het vertrouwen in geld laag is dan stijgt de goudprijs, dat weten we allemaal inmiddels. Zelf heb ik deze jaren bewust meegemaakt toen ik nog jong en onbedorven was. Protesten en stakingen van vrijwel de hele bevolking waren aan de orde van de dag. Het ging helemaal niet over de goudstandaard, het ging erover dat hun salaris de prijsstijgingen niet bij kon houden. De prijsstijgingen waren het gevolg van twee oorzaken. Ten eerste door te veel geld in de markt door oplopende leningen van bedrijven en particulieren. Ten tweede door de hoge omloopsnelheid van het geld door de hoge economische groei.

Beleggers reageerden geheel anders. Deze moeten immers de waarde van geld doorschuiven naar de toekomst. Die kochten goud en zilver omdat de rente bij lange na niet voldoende was om de geldontwaarding bij te houden. Dat joeg de goudprijs op. De goudprijs reageert dus op twee elementen: te hoge inflatie bij te lage rente. De “gouden formule”. Deze beide elementen worden bestuurd door de Centrale Banken. Enerzijds willen de CB’s de rente zo laag mogelijk houden om de economie weer aan te jagen, anderzijds willen ze de inflatie tussen 1% en 2% houden. Op dit moment daalt de inflatie door te lage economische groei, per saldo terugloop van leningen en te lage omloopsnelheid. Dat is geen goed klimaat voor de goudprijs.

Het goede klimaat van goud ligt verder in de toekomst.

CB’s hanteren niet de inflatie zoals wij die ervaren. Ze hanteren de kerninflatie. Inflatie zonder voedsel en energie. Kerninflatie neigt steeds meer naar deflatie. Dit wordt bestreden door steeds meer nieuw geld in omloop te pompen. De spread tussen inflatie en kerninflatie wordt daardoor steeds groter. En juist dat is de basis van hyperinflatie. En hyperinflatie is gewoon een ander woord voor “wantrouwen van geld”. Anders gezegd, de prijzen van huizen en duurzame goederen blijven dalen (deflatie), terwijl de prijzen van eerste levensbehoeften zoals voedsel en energie blijven stijgen (inflatie). Dit is even lastig te begrijpen, maar hyperinflatie ontstaat dus vanuit deflatie. En juist dat is het gevaar van dit moment. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat de normale inflatie fors oploopt en de 10% passeert terwijl de kerninflatie en de huizenprijzen nog aan het dalen zijn. Bijkomend verschijnsel is dat dan niemand meer weet wat iets waard is.
Dat is tevens het einde van de brandende lont in het kruitvat! Die 10% inflatie is een gevaarlijke grens volgens Silvester Eijffinger. En hij kan het weten want hij heeft jarenlang bij de FED gewerkt. En waarom is die 10% zo gevaarlijk? Omdat hierboven de bevolking het vertrouwen in geld zal verliezen. De bevolking kan elke maand minder kopen van zijn salaris. Denk alleen maar eens aan de 2 jarige CAO’s die wij kennen die men dan probeert tussentijds los te breken. Maar er zijn meerdere elementen die vastlopen op zulk moment. Centrale bankiers weten heel goed waar de grenzen liggen. Maar komen die bergen bijgeprint geld eenmaal los in de economie als die weer aantrekt, dan kunnen centrale bankiers ook niets meer doen. Hier hebben ze geen knop voor.

Het verlies van vertrouwen in geld zal geld weer brengen naar zijn oorspronkelijke waarde, getallen in computers. Of het echt zover komt weten we niet, maar de kans is en blijft groot. Gebeurt het niet dan zal goud en zilver je beschermen tegen de grote reset die vrijwel zeker zal plaatsvinden. Alleen weet niemand wanneer en hoe. En zo is geduld een schone zaak met goud en zilver. Anderzijds is dit natuurlijk ook een goed koopmoment.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over het vrijwel zeker vastlopen van het financiële systeem. Of wat als de overheden daadwerkelijk het faillissement moeten accepteren? Iets wat vrijwel zeker gaat gebeuren. Hoe zal de Euro of de US Dollar daarop reageren?

En natuurlijk hebben we veel hinder van manipulaties op de goud- en zilvermarkt. Manipulaties die er wel degelijk zijn in grote mate. Met als doel het vertrouwen in goud en zilver zo veel mogelijk te schaden. Maar als het systeem eenmaal vast gaat lopen en miljoenen mensen in paniek in goud en zilver gaan vluchten, dan werkt manipulatie echt niet meer.

Dat je je wel degelijk zorgen zou moeten maken valt af te lezen aan de schrikbarende stijging van de geldhoeveelheid (M3) in de laatste maanden. Waarover later meer.

 • René

  @lolbroek,

  Ja briljant!
  Iets dergelijks hadden ze in Brussel ook al bedacht.
  Tenslotte betaalt Italie bv ook mee aan de redding van Spanje, via het noodfons.
  Zodat wij strax Italie weer kunnen redden.

  It is one big ponzi scheme..

 • Roi

  @Lolbroek

  Ja, maar wie zou ze 2x 500 miljard willen lenen.

  Vanmorgen had ik een openbaring.. (and correct me if im wrong). Stel we gaan terug naar de Gulden/D-mark of van mij apart nordic euro, dan zouden deze munten dus in 1 klap super sterk worden tov. de Dollar (want die glijd in principe ook hard naar beneden). Maar wij betalen nu steeds meer euro’s voor goud en zilver (dollar genoteerd)omdat de Euro tov de dollar sneller daalt.

  Dat zou betekenen dat als wij van de een op andere dag een nieuwe Sterke munt zouden krijgen … goud en zilver een heel stuk goedkoper zou worden voor ons!

 • Lolbroek

  Rente op Spaans schuldpapapier naar recordhoogte (7,5%) en ook Italie ziet de rente stijgen. Ik heb iets briljant bedacht. Hier komt het:

  Als Spanje nou 500 miljard aan Italie leent en Italie leent 500 miljard aan Spanje, dan hebben ze allebei ineens 500 miljard. De torenhoge rente die ze op de leningen ontvangen is ook alleen maar goed.

  Is dit een idee?

 • Lamberto
 • temp242

  Volledig met je eens Beste Monica, alhoewel het meestal zéér moeilijk is om zomaar te leven, want deze wereld is één Grote Illussie.MVG.

 • Andreas

  Beste Monica
  Helaas hebben we hier geen bergen. MAar voor de rest, wat is de natuur toch mooi. En ik wil ook mee op zo’n zeiljacht. Spelen met water en wind blijft leuk. Maar dan zonder allerlei elektronika die ons precies vertellen waar we zijn en hoe laat we aankomen op plaats van bestemming. Want dan kunnen we net zo goed met de trein op reis. Dan hebben we tenminste nog wat te klagen.

 • monica

  temp ik wil met jou mee op zo’n boot……. en andreas we hadden hier vanavond een prachtige zonsondergang boven de bergen, planten en dieren je vergeet de hele wereld dan…. zelfs goud en zilver ik wens iedereen een prachtige avond zonder zorgen

 • Andreas

  Michiel
  Op dit blog zijn we nooit verdwaald. Hooguit zijn we wat afgeleid. Het mooie van dit blog is dat de onderwerpen zeer divers zijn zonder vervelend te worden. Als het alleen over PM moet gaan zijn we al zeker drie maanden uitgepraat. Of wil je oeverloos doorouwehoeren over iets wat maar zijwaarts gaat. Ik begrijp dat je nieuw bent hier, aan je foto te zien tenminste.
  Het gaat hier over van alles. Namelijk het ,van alles, staat niet los van PM. Het ,van alles, bepaalt namelijk de PM prijzen. Ik hoop dat je jezelf niet verveelt met onze inzendingen. Mocht je jezelf wel vervelen is dat jammer maar helaas.
  MVG

 • Michiel

  hmmmm zijn ze hier verdwaald ofsow dat ze het hier over zeiljachten hebben?

 • Andreas

  Beste Temp
  Het bouwen van een onzinkbaar zeiljacht is slechts een kwestie van voldoende pu-schuim. Daar komt geen oog voor detail of vindingrijkheid bij kijken. Juist de complexiteit van de natuur in zowel planten als dierenrijk doet mij verbazen. Genieten en verbazen zijn de goede woorden.
  MVG

 • temp242

  Deze is voor Broeder Andreas.
  Voor alle duidelijkheid: ik heb mijn alu-hoedje even opgezet om eventuele aanvallen hier op het blog al te kunnen weerstaan lol…
  Wel dit clipje gaat over project aangaande ‘onzinkbare boten’, wel wij hebben het hier over dit blog veel over de Totale Collaps mbt. de financiële wereld, maar hebben we eens stilgestaan bij de kosmische wereld??? Dus zo ondenkbaar is dit niet…
  http://youtu.be/uxD1ZBgiPQk
  MVG.

 • Michiel

  kennelijk wordt er bij de inflatiecijfers geen rekening gehouden met voedsel en energieprijzen, want dan zal goud de lucht in gaan!

  Zo zie je maar papiergeld is een grote leugen!

 • Michiel

  hmmmmm, this is very interesting!

  Ik heb net bij toeval 2 grafiekjes vergeleken met elkaar namelijk die van de voedselprijzen vanaf 2002 met de stijging van de goudprijs rond die tijd en echt waar verbaasinwekkend hoe deze grafieken op elkaar lijken!

 • Andreas

  Ik wacht rustig af. Ik vertrouw erop dat er straks geen vertrouwen meer is.

  Religie
  Ik ga niet discuseren over religie. Ieder het zijne. Voor een ieder respect. Maar ik zat vandaag in de tuin en verbaasde mij over de harmonie van de natuur. Van mier tot vlinder en vogel en wurm . Hier moet welhaast sprake zijn van een hogere macht. Er is maar 1 soort die niet over instinct maar over verstand beschikt. De mens, en die maakt er een zooitje van.

 • pietje

  Wat ik al vellen malen hier heb gezegd over manipulatie wordt nu ook bevestigt door Tom Lassing Beursbox.nl lees citaat.

  Ik kreeg hier een vraag over opties op goud en zilver. Voor ik er inhoudelijk op in ga eerst even waarom ik ze niet heb.
  Ik heb ze niet, in schrijf ze niet en ik handel er niet in omdat ik goud en zilver als cash geld zie. Ik zie goud en zilver niet als beleggingsobject.
  In mijn ogen is het namelijk gekkenwerk om in een zo gemanipuleerde markt te gaan handelen als een handelaar.
  Je hebt een enorme achterstand omdat degene die de markt in handen heeft precies kan zien hoe de hazen lopen. Ze kunnen de prijs op de korte termijn zo neerzetten dat opties zo gunstig mogelijk voor de manipulator gaan verlopen. Daar wilt u als kleine belegger tegen opboksen? Ik zou het niet doen.

 • temp242

  Dank u beste zilverprijs voor het aanbrengen van deze chart.MVG.

 • http://www.zilver-inkoop.nl/zilverprijs.html Zilverprijs

  Spanje wordt echt precair nu, niet alleen de 10 jaars rente staat op 7,3%, maar ook de 5 jaars rente staat al op 6,9%, beide een nieuw record.
  Kijk eens wat vergelijkbare rentes van AAA landen doen in de EU…
  http://www.staatslening.info/

 • temp242
 • temp242

  Hahaha Roubini.

 • Lamberto

  Roubini: “Global perfect storm”.

  http://www.youtube.com/watch?v=ABsiGrpFkV0&feature=relmfu

 • Johan de Velde

  De dagen van de EURO ZIJN GETELD !!!!

  ‘De euro is niet in gevaar en is onomkeerbaar,’ beweerde ECB president Mario Draghi afgelopen vrijdag. Tot nog toe is steeds het tegenovergestelde bewaarheid, wat de eurofielen hebben beweerd.
  NU SuperMario dus beweerd dat de euro “onomkeerbaar” is, kun je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vaststellen dat ze intern al nadenken over hoe verder na de crash van de Euro.
  Be prepared!!

 • WijRos

  @maudri

  re belastingparadijzen

  Beste maudri,

  Belastingparadijzen is een media-term gesponsort door overheden. Je moet je realiseren dat men in de VS, Nederland en zelfs Noorwegen ook als een belasting paradijs ziet. Alles is relatief. Het is logisch dat degene die zich het kunnen veroorloven hun bezittingen over brengen naar veiliger oorden. Het zijn de overheden die de belastingen verhogingen door hun sint Nikolaas projecten. Nu hitsen ze het volk op tegen iedereen die zich keren tegen de steeds maar hogere belastingen en heffingen.

  Het artikel dat ik gisteren hier plaatste vertelde dat men zelfs in Duitsland denkt om 10% van mensen te stelen om de tekorten aan te vullen.

  Bedenk wel waarom jullie edelmetalen kopen, dat doe je niet om de overheid te spekken of wel?

 • WijRos

  @pietje

  re. Ze moeten nog heel veel afschrijven ook de schulden die banken onderling aan mekaar hebben dat gaat ook niet terug in de echtte economie.

  Beste Piet, de schulden van de banlken zijn echte schulden aan de maatschappij anders zouden wij er helemaal niets over horen. Het geld blijft dus in circulatie. De enige manier om schulden te laten verdwijnen is door meer geld in circulatie te brengen. Echt aflossen doen overheden en banken niet.

 • Roi

  @Silvester

  Het klink als een dreigement van het IMF. Gebaseerd op deze onderstaande regel!

  “Het bericht komt vlak voor de volgende inspectie van de Griekse financiën door de ‘trojka’, de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF.”

  Ze willen waarschijnlijk nu duidelijk maken dat de emmer nu echt vol is en dat ze geen vertraging technieken meer accepteren.

 • Roi

  @ maudri

  Je zegt het zelf dan kan Europa daar nog wat geld weghalen. Dan zeg je eigenlijk dat de EU dus vrij spel krijgen om alles en iedereen een poot uit te draaien.

  Je moet het zo zien als de politici alle deuren van kapitaalvlucht kunnen dichtgooien. Dan kunnen ze daarna dus naar hartelust de belastingen omhoog gooien.En die belasting verhogingen gelden voor iedereen.(immers niemand kan meer vluchten). Nu moeten ze wat belasting tarieven betreft met elkaar concurreren om kapitaalvlucht te voorkomen….. Dat vergeten veel mensen.

 • Silvester
 • maudri

  Misschien kan Europa hier nog wat geld weg halen.
  Op de Cayman eilanden en andere belasting paradijsen is 21 Biljoen euris gestald.
  http://www.guardian.co.uk/business/2012/jul/21/global-elite-tax-offshore-economy?

 • Gerard

  @temp242
  GAME OVER dus!!
  Zoals zo vaak gezegd kan Spanje onmogelijk als permanent hulpland eorden toegevoegd aan Griekenland, Ierland, Portugal. Het land is daar veel te groot voor.
  Zo ik dus ik dat artikel lees is september fataal voor Spanje. Zowel faber als Rogers heb ik ook al september horen noemen!
  Faber ging zelfs zo ver dat hij voorspelde dat per september de beurzen loodrecht naar beneden zullen duiken. Maar ja, voorspellen, komt lang niet altijd uit. We weten nooit hoe een koe een haas vangt. Maar dat dit lastig gaat worden is wel duidelijk!

 • Gerard

  @Roi
  Gokken moet je eigenlijk niet doen. Ik deed dat in het verleden ook wel eens en dat ging vaak verkeerd. Dat heb ik gelukkig afgeleerd. Voor gokken heb je casino’s. Alle eventuele verliezen afdekken is veel winstgevender. Opties zijn daar een goed hulpmiddel voor. Maar opties zijn slechts een onderdeel van beleggen. Alleen opties werken dus niet. Dit is een lastige om in een artikel samen te vatten als de basis ontbreekt. De basis is in de eerste plaats “risico meiden” en dat doe je door evenwichtige “spreiding”. Dan zie je ook meteen welke sectoren te hoog staan en welke op de bodem liggen. Daar ga je met opties namelijk anders mee om. Maar ik zal proberen eerst spreiding in een artikel duidelijk te maken.

 • temp242

  Liedje voor ’t slapen gaan:
  http://youtu.be/lLP35SNOSDY

 • temp242
 • temp242

  Over goed veertig dagen is Spanje V O L L E D I G platzak en daarmee is het dan ook direct G A M E O V E R voor Fantasieland of net het begin, het is maar zoals je het bekijkt.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/spanien/schuldenkrise-jetzt-brennt-spanien-11827688.html

 • temp242
 • temp242

  De Collaps voor dummies:
  (Niet voor ons dus…althans in deze materie…lol…)

  http://youtu.be/sKqWmI5AGto

 • Roi

  @gerard

  Ja ASML is een heel goed bedrijf,zeker!Maar de koers was de laatste jaar zo omhoog gegaan dat ik dacht een correctie kan niet lang meer duren…. contrair gaan dus. Maar goed not to worry,het was gewoon een gokje, en ben er geen fortuin mee verloren hoor!

  Zou zo’n artikel van je zekers waarderen trouwens, want opties is toch iets waar ik wel wat meer van zou willen weten. Implementeer dan ook een voorbeeld, is over het algemeen makkelijker te begrijpen!

  Ps. Ik weet trouwens niet wat ik van het volgende moet geloven!

  China Gold Scam Could Translate Into Higher Demand

  Over 5,000 investors were bilked out of 380 billion yuan, or $59.62 billion in a scheme involving Loco London gold since 2008, according to a report in the China Daily.

  http://www.kitco.com/reports/KitcoNews20120720KB_china_gold_scam.html

  Ze zeggen het heeft de westerse media nog niet bereikt… maar bij zulke grote bedragen lijkt me dat sterk!

 • pietje

  @Gerard
  Of het geld wat er bij de banken verdient wordt of dat ook weer teruggaat naar de maatschappij dat betwijfel ik.

  Ze moeten nog heel veel afschrijven ook de schulden die banken onderling aan mekaar hebben dat gaat ook niet terug in de echtte economie.

  Dit geld verdwijnt in het niets, en daar kwam het ook vandaan.

  Alleen jammer dat dit wel, een wereld wijde depressie, hyperinflatie, inflatie, recessie, crisis,(Oorlog) of hoe je het ook wil noemen teweeg brengt is toch wel heel erg en we staan erbij en kijken er na.

  We worden hoe dan ook geaaid of het nu door links is of rechts, het maakt niet uit we moeten toch betalen.

 • Lamberto

  Momenteel zijn velen op zoek naar hun verleden.
  Het uitzoeken van je stamboom is weer in.
  Meestal weten ze nog wel wie hun grootouders waren, maar dan hebben we het vaak wel gehad.
  Zo gaat het ook met de geschiedenis van Europa.
  We denken nu dat de huidige tijdspanne waarin we leven de best georganiseerde samenleving is geweest welke Europa ooit heeft gekend.
  Laten we maar eens achter de spiegel van het heden kijken, en zien hoe de werkelijk er uit zag.
  Ik denk dat edelmetalen toetertijd ook zeer belangrijk zijn geweest.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PM8HnvuKbAo

 • karmaJoop

  http://www.gerrit-wammes.nl/Universele%20Wetten.htm

  scroll even naar beneden en lees over de wet van compensatie
  de karmische gedachtengang is overal bekend. dit naar aanleiding op berichtnur. 32 van pag.3

 • temp242
 • temp242
 • temp242

  Mooi Lamberto!
  Respect voor Onze Zilverpaul.

 • Lamberto

  Laten we hierbij de Zilver goeroes die velen onder ons de ogen hebben geopend om het voortdurend in waarde dalend fiat geld voor edelmetalen om te wisselen, maar eens in het zonnetje zetten.
  Volgens mij hebben ze dit meer dan verdiend.

  http://www.goud.com/author/zilverpaul/

 • temp242
 • temp242

  Goudzoekers te Delft:

  http://youtu.be/yxYcKbhFctc

 • temp242
 • Henk

  hydrofoob, homozygoot, heteretroof, homoniem, het heeft alleen allemaal zo weinig met edelmetaal te maken. Als echte libertair maak je je niet druk over wat andere mensen doen of laten, zolang ze niet andermans bezit afpakken met geweld ;-)

 • Lamberto

  Waarom nog langer goud kopen bij “the silvermountain”, op naar de veluwe en de rijkdom ligt voor het opscheppen.
  http://justjordi.com/?p=150

  Om de kleine lettertjes te lezen, moet u wel even bij zoomniveau wijzigen rechts onder op het beeldscherm, de stand tot 200 % vergroten.

 • Lolbroek

  Ik snap de boer ook niet mbt zijn opmerkingen over homo’s. Homo’s zijn zelfs op sommige gebieden veel beter dan hetro’s.

  In de mandekking bijvoorbeeld….

 • WijRos

  Beste Allemaal, hadden jullie dit al mee gekregen? Een nieuwe manier van het financieren van staatsschulden.

  http://www.diw.de/de/diw_01.c.405753.de/themen_nachrichten/vermoegensabgaben_ein_beitrag_zur_sanierung_der_staatsfinanzen_in_europa.html

 • Gerard

  @Roi
  Toch vind ik het niet helemaal juist om short te gaan op ASML. Volgens mij het meest potensiele bedrijf van de hele AEX. En een lagere winst en zelfs lagere verwachtingen hoeven helemaal niet automatisch te leiden tot lagere koersen. Het zegt niet alles over hoe en bedrijf ervoor staat.

 • Gerard

  Ik snap ook de opmerking niet van de Boer over homo’s.
  Ze zijn immers gewend om doel te schieten in een klein gaatje. Dan moet zo’n grote goal toch al helemaal niet moeilijk zijn?

 • Gerard

  @Roi
  “Geen enkele instantie is nog te vertrouwen.”
  “Misschien zal Gerard hier ook nog op reageren.”

  Ja, zal ik zeker doen. Helaas kan dat niet in een stukje hier. Zelf weet ik ook wel dat ik met beleggen zwaar in het nadeel ben t.o.v. banken die de boel bezeiken en de winst van de beursvloer opdweilen. Particulieren worden steeds op het verkeerde been gezet. Helaas, het is nu eenmaal zo. De particulier is de zak.
  Je kunt je hier heel simpel tegen beschermen.
  Geld wordt altijd ergens massaal uitgehaald. Maar datzelfde geld wordt altijd wel ergens opnieuw ingestoken. Dit kun je vrij gemakkelijk opvangen als particuliere belegger. Het is zelfs zo erg dat niemand dit gelooft juist omdat dit zo simpel is!

  Proffesionele handelaren op o.a. Wall Street doen daar graag zelf een extra schepje winst bovenop door opzettelijk grote volatiliteit te scheppen. Sectoren die de top bereikt hebben worden tegenwoordig niet alleen maar verkocht zoals vroeger, maar ze shorten meteen.
  Meestal tussen de 10e en 5e beursdag voor expiratie gaan banken grote partijen opties innemen. Soms zelfs op de expiratiedag zelf. Met zoveel geld dat de totale koers naar beneden getrokken wordt. Ze weten gewoon wat er in de markt zit en zuigen dit gewoon leeg. Soms zie je zelfs de gehele AEX fors naar beneden gaan op expiratiedag zelf. Om de maandag daarop extreem hoger te openen.

  Daarom ga ik altijd in optieposities gelijktijdig aan de bovenkant en onderkant. Als je het goed doet maak je winst of je gaat uiterlijk terug naar NUL. Mooier kun je het niet maken!

  De truuk zit dus altijd in afdekken van verliezen, vrijwel niet op winst maken. Zo simpel.
  Maar nogmaals, het is lastig om dit goed uit te leggen hoe hiermee om te gaan. Blijkbaar leeft het wel en wil daar best een keer een heel artikel aan besteden. Geen moeilijke dingen, gewoon zo simpel dat niemand het wil geloven.

 • temp242
 • temp242

  Onmogelijk Beste Henk, het gepeupel bezit het papier en de elite de echte waarde.

 • Henk

  Kun je eigenlijk dalende huizenprijzen hedgen met een of andere short of een ander derivaat ?
  Zo’n product zou wel een gat in de markt zijn.

 • temp242

  Straks kost je brood 1000euro.

 • Wim

  Dan is gelul gordijnen, de gemiddelde huizenbezitter wordt momenteel ruim 1000 euro per maand armer.

 • gordijnen

  @sel

  Iedereen zegt wel, wachten met kopen. Ik denk dat dit wel de leukste woning gezien de prijs. In Den Haag zou je zeker 75.000 meer betalen. Rotterdam is ook een leuke stad.
  Gezien de huur die je nu betaald, lijkt mij dit een goede keuze. Waar je ook eens naar moet kijken is naar appartementen in het oude belastingkantoor van Rotterdam.

  succes. Je moet maar zo denken, als de prijzen zakken, heb je altijd nog een leuk huis en als je iets groters wil, dan is dit ook in prijs gezakt of gestegen.

 • temp242
 • temp242

  Beste Lamberto,
  Na een minuut of vijftig onthoud ik vooral de term LEND AND LEASE.
  Daarmee is alles gezegd zeker?MVG.

 • Roi

  Griekse politie maakt einde aan staking van negen maanden in staalfabriek

  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1473296/2012/07/20/Griekse-politie-maakt-einde-aan-staking-van-negen-maanden-in-staalfabriek.dhtml

  Kan iemand mij uitleggen hoe je als staker het 9 maanden weet uit te houden zonder salaris. Ik neem aan dat de stakingskas van de communistische vakbond Pame dit niet allemaal 9 maanden kan vergoeden.
  Na 9 mnd. zal je toch ook wel weten dat deze staking niet werkt.
  Nee sorry dit land met zo’n werk instelling moet heel gauw terug naar de Dragme!

 • temp242

  Voor alle duidelijkheid Beste Lamberto, ik ook! Maar ik ga agressie niet uit de weg. Wel geef ik toe dat men moet oppassen met agressie, alsook de muziek etc. Het kan beslag leggen,maken van uw geest, ik gebruik deze dan ook enkel om agressie uit mijn lijf te krijgen, NIET in mijn lijf. Voor de rest ben ik véél klassieker(qua muziek) gezind dan u zou vermoeden.
  Wel oprechte dank voor het aanbrengen van de wellicht prachtige documentaire, die ik straks gaan bekijken.

 • Lamberto

  @temp242

  Die video van u is voor mij veel te lawaaierig, en er komt ook te veel geweld in voor.
  Totaal niet geschikt voor een vredelievend mens zoals ik!
  Ik kijk en luister toch liever naar deze video.
  http://www.youtube.com/watch?v=gHp7JHJYPn4

 • temp242

  Beste Sel, het is altijd verstandig om een huis te kopen.
  Persoonlijk zou ik wél opletten met beschermde monumenten(panden).
  Staan weliswaar meestal zéér laag geprijsd met topligging, mààr de renovaties zijn verplichtend en vallen grotendeels op uw schouders en wat betreft de kleur van de verf mag je het antwoord van zo’n twintig commissies afwachten.
  Afblijven van dit soort panden tenzij je een policorruptici bent of er een kent.

 • temp242

  Beste Lamberto,
  Deze is voor jou(met Respect):
  http://youtu.be/BJkGgAdmZPc

 • sel

  Ik zou graag advies willen inwinnen… Het betreft een aankoop van mijn eerste woning.Ik ben 29. Heb een prachtig appartement (monumentpand) gespot in de mooiste straat van Rotterdam koopsom ongeveer 150.000 (3 kamers +balkon oppervlakte ongeveer 90m2, recent opgeknapt)http://www.funda.nl/koop/rotterdam/appartement-48486811-graaf-florisstraat-97-b02/omschrijving/. Momenteel huur ik een appartement en dit kost me elke maand 850 euro en is een beetje weggegooid geld. Is het verstandig om nu een huis te kopen?

 • temp242

  Zoals ik al zei (en dat meende ik)Beste Lamberto, maak een Spanjaard (en een Italiaan) vooral NIET kwaad.

 • Lamberto

  De Spanjaarden beginnen op stoom te komen.
  Ben benieuwd hoe zich dit de komende maanden verder gaat.

  http://biflatie.nl/artikelen/39-overig/34600-bewoners-spanje-meer-dan-woedend

 • Andreas

  Ik snap nu waarom er zoveel ruzie is over religie. Zelfs op dit blog is er weinig nodig om tot vervelende inzendingen te komen. Kunnen we religie niet beter mijden. Over geloof kun je niet discuseren. Ieder zijn eigen geloof. En alle respect daarvoor.

 • Lamberto

  @Bart # 24

  Uw reactie: “Geinig, zoveel duimpjes naar beneden. Lamberto doet aantoonbaar vervelend en raar tegen mij en ik verweer me daartegen. Maar dat laatste mag natuurlijk niet in modern Nederland. Lachu”.
  ============================================================

  Beste Bart,

  Om u even uit de droom te helpen betreffende mijn reactie:
  “Je bent aardig op de hoogde met de leer van Boeddha, je zou zo Schanda kunnen heten!”

  Als u van dit ene zinnetje zoals hierboven door mij geschreven al in de stress schiet, wat moet er dan wel niet aan de hand zijn als u bv voor € 50.000, – edelmetalen heeft gekocht en ze worden 20% minder waard.

  In het artikel: “De prijs van edelmetaal – deel 1”, werden we verblijd met de bijdragen van ene Skanda.
  Leest u de door hem geplaatste bijdragen maar eens na.
  Kijk meteen ook even naar de groene en rode duimpjes.
  Deze Skanda had het net als u ook over karma andere religieuze zaken.
  Daarom kreeg ik de indruk van, daar gaan we weer!
  Dit is dus de oorzaak dat ik de bovenstaande zin heb geplaatst, niets meer of minder.
  Mocht u zich hier aan storen dan is dit maar zo.
  Ik persoonlijk vind mijn opmerking totaal niet beledigend, en heb ook niet de intentie gehad om beledigend te zijn!
  Iets meer incasseringsvermogen zouden u daarom niet misstaan.

 • temp242
 • temp242
 • oli

  der lopen hier kennelijk een paar Xander fans rond…
  nu ik lees Xandernieuws voor de fun, maar sommigen lijken wel dolly copietjes van Xander.
  Bheieieieiei (mja dit moet een schaap voorstellen).
  Jaja ik weet het , dit heeft niets met zilver te maken, maar het is hier zo vreemd de laatste tijd, zo negatief.
  we zitten hier allen in hetzelfde schuitje, en dan vinden er hier een aantal het zo nodig om tegen elkaar te kakken. (sorry voor het taalgebruik)
  stom toch nee ? pak een banster aan ipv elkaar.

 • temp242

  http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Spaanse_banken_gered_Spanje_nog_niet.9213799-3140.art

  Hallo???!!! Banken gered???
  Ja hoor. Landen cfr. overheden en daarmee direct de burgers worden geofferd op het altaar van nepgeld.

 • Bart

  Geinig, zoveel duimpjes naar beneden. Lamberto doet aantoonbaar vervelend en raar tegen mij en ik verweer me daartegen. Maar dat laatste mag natuurlijk niet in modern Nederland. Lachu.

 • Lamberto

  @Bart #32

  Bedankt voor het compliment.

 • Bart

  @Lamberto
  Nou, veel begrijp je kennelijk niet van spiritueel leven. Het is niet zo dat enkel boeddhisten kennis hebben van de wet van karma …

  Dus dat uitroeptekentje dat je plaatst is ook “enigszins” knullig. Waar ben je toch op uit Lamberto? Kwaadspreken? Zeuren?

  Bescheidenheid is niet je sterkste kant, zo te lezen. Intelligentie kennelijk ook niet.

 • Lamberto

  @Bart # 30

  Lees de laatste zin van @Bart # 11 nog maar eens, misschien begrijp je het dan!
  http://www.dewegvanhethart.com/boeddha/boeddha2.html

 • Bart

  @Lamberto
  Huh? Ik ben geen boeddhist, waar heb je het over?

 • Lamberto

  @Bart # 11

  Je bent aardig op de hoogde met de leer van Boeddha, je zou zo Schanda kunnen heten!

 • temp242

  De toekomst van gas(energievoorziening) in Europa.
  Must see!

  http://youtu.be/dSDcYHj4wRM

 • Bart

  @temp242
  Thanx. De komende maanden worden interessant. Jij meldt dat mi ook. Er is veel info die daar idd op wijst, vanuit diverse velden van kennis.

 • temp242

  Bart,uw redenering in deze klopt (helaas) volledig.

 • temp242

  …en vooral omdat dhr Verhofstadt, ex premier van Belgïe op minuut 2.05 in beeld komt, maw, hij was daar aanwezig, logisch ook als je een vurige aanhanger van Eurobonds bent.
  Dit is een echte eye-opener, of zou dit moeten zijn. Met andere woorden, de elite, die ondertussen het gepeupel tracht gerust te stellen weet wel beter…

 • temp242

  Studiedag van de the Cheviot’s sound money conference te Londen op 27/1/2011
  over de zilvermarkt.
  Een must see!
  En voora

  http://www.youtube.com/watch?v=0aS20V0Hjwg&feature=related

 • Bart

  @temp242
  Wanneer de USD nog ff verder aantrekt gaat hij HET doen imo. Het systeem is interlinked en het fundament is de USD. Zonder piramide geen USD wereldgeld-systeem meer …

 • temp242

  Het probleem is beste Bart, hij kàn dat niet, dit zou de dollar enorm verzwakken.
  De yes he can not man heeft nog een oorlog te beginnen midden oktober 2012.

 • Bart

  @temp242
  Bernanke zal binnenkort z’n portemonnaie moeten trekken anders flikkert heel de wereld uit elkaar. Ach ja, hij kan het doen met z’n tovernaarskwaliteiten. Mij is het nooit gelukt om ook maar 1 € uit niets te creeren. Hij doet er triljarden. Bijzondere man.

 • temp242
 • Roi

  @Rien

  Nee, opties zijn ook niet mijn ding ! Ik maak hoofdzakelijk gebruik van hefboom producten zoals turbo’s /speeders/sprinters. Vind ik toch veiliger/overzichtelijker en heeft geen tijdswaarde!

 • Roi

  Anonymous bestrijdt terreur: bank in Midden-Oosten ‘gegijzeld’

  Ze zeggen dat ze het hele elektronische systeem van de financiële instelling zal vernietigen als de bank niet bekent dat ze terreurgroepen als al-Qaïda en al-Shabaab steunt.

  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1473032/2012/07/20/Anonymous-bestrijdt-terreur-bank-in-Midden-Oosten-gegijzeld.dhtml

  Zou misschien hier ook een optie zijn om de rotte appels/graaiers uit het banken stelsel onder deze dreiging te verwijderen.

 • temp242
 • temp242

  Jawel hoor, hij gaat de 25 opzoeken!

 • temp242
 • temp242

  Juiste is juist.

 • temp242

  Juiste Beste Bart.MVG.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Roi,

  Misschien zal Gerard hier ook nog op reageren. In werkelijkheid zijn er natuurlijk nog veel gecompliceerdere zaken aan de hand. Zo zijn er bijvoorbeeld ook de melt-up en melt-down die veroorzaakt worden door hedging strategies rond opties.

  Het beste is, zoals Gerard al zei, om opties ruim voor de verval datum van de hand te doen. Zelf doe ik geen opties meer, maar ik heb vroeger wel met warrants gewerkt.

 • Bart

  @temp242
  Triest he. Maar ja, zovele atheisten prediken dat alles toevallig is, het universum uit het niets komt, functieloos is, met de dood alles afgelopen is, er geen God is.
  Tja, wat maakt het dan ook uit. In Nederland heb je talloze van die atheistische gekken die de jeugd impregneren met deze gekte. Daarom oa komen nog veel meer van dit soort mallotigheden, wanneer God het toestaat natuurlijk.
  Wij weten gelukkig van karma, maar zovelen weten dat niet.

 • Roi

  Geen enkele instantie is nog te vertrouwen.

  Het vindt plaats in alle sectoren van de samenleving en is zo langzamerhand algemeen goed geworden bij haast alle banken, bedrijven en instellingen.

  Door het afwentelen van de kosten op de schouders van de burgers en het niet strafrechtelijk vervolgen van de fraudeurs laten de overheden zien dat zij feitelijk aan de kant staan van de fraudeplegers en zij dus eigenlijk net zo crimineel zijn.

  http://www.gewoon-nieuws.nl/2012/07/geen-enkele-instantie-is-nog-te-vertrouwen/#.UAkzB7TUNMc

 • Roi

  @rien

  Thanks je hebt er duidelijk meer verstand van dan ik… en ik handelde hier puur op gevoel want ik dacht inderdaad dat tijdens de expiratie die koers juist in elkaar zou klappen.

  @Edwin

  Ja, en het lijkt alsof ze er altijd op aansturen om de stoploss triggers af te laten gaan. Dit gebeurd ook regelmatig bij goud en zilver.

 • Edwin

  @roi
  Uiteraard kunnen grote instanties de koersen beinvloeden. Dat kan je zelf ook met een aanzinelijk kleiner budget, mits de gehandelde hoeveelheden beperkt zijn op die dag.
  Heb zelf regelmatig bepaalde aandelen laten wandelen. Als dat mij lukt lukt iedereen met een redelijk budget en de juiste software/broker.

 • temp242
 • temp242
 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Roi

  “Dan zaten er volgens mij een hele hoop handelaren scheef!”

  Als er voldoende handelaren dit dachten en er naar gehandeld hebben middels opties, en deze hun posities beginnen af te bouwen dan ontstaat er een precies tegenovergestelde beweging.

  Als je bv een call op 10 koopt, dan zal de optiehandelaar jou die call verkopen en tegelijk het onderliggende aandeel kopen. Zijn risico is daarmee 0 geworden, hij doet het enkel voor de premie.
  Als nu de expiratie komt, en jij verkoopt de call dan zal de optie handelaar de onderliggende stukken verkopen.
  Er ontstaat dus een neerwaardse druk op het aandeel door het verkopen van de calls!
  Hetzelfde gebeurt bij puts, maar dan natuurlijk in de omgekeerde richting.

  Dit is volgens mij de reden waarom de max-pain theorie werkt.

 • Roi

  Germany’s parliament on Thursday approved up to 100 billion euros in aid to Spanish banks, to be paid by the euro backstop fund EFSF.

  Despite sharp criticism of Merkel’s handling of the euro crisis during the pre-vote parliamentary debate, the center-left Social Democrats and the Greens voted largely in favor of the aid package. The far-left Left Party voted against it.

  Eigenlijk zelfde stemming als in Nederland…. de PVDA(center left) en GROENLINKS (greens) VOOR de bailout en SP (far left).. TEGEN.

  Ik ben bang dat hoe je ook stemt… de meerderheid van de toekomstige regering altijd voor zal zijn en er dus niets gaat veranderen en we dus verder in het moeras van de EU zakken!

  http://www.spiegel.de/international/germany/germany-approves-euro-bailout-payment-to-spanish-banks-a-845396.html

 • Bart

  @Roi
  Ieder weldenkend mens is het in deze eens met de Boer. Inderdaad, jouw toevoeging vervolmaakt het gegeven.

 • Roi

  @Bart

  Ben het eens met de Boer. Ik kan ook vaak aan het motoriek zien (homo of hetero)of iemand goed tegen een bal zou kunnen trappen. Maar als je dit over homo’s zegt dan is dit kennelijk discriminatie!
  Hij had moeten zeggen de meeste homo’s… en zijn altijd uitzonderingen natuurlijk!(bv.Ronaldo haha)

 • Bart

  @Lamberto
  Er is helemaal geen vrije markt. Verplicht pensioenpremies afdragen bv waardoor miljarden naar de beurzen en de overheid gingen is altijd bewust georganiseerd politiek beleid geweest.
  En mensen huizenaankopen laten doen door hypotheekrenteaftrek te faciliteren, natuurlijk met geld van de belastingbetaler die oa daarvoor heel veel belasting moest betalen, is bewust politiek beleid geweest. Zo kun je nog tientallen voorbeelden noemen.

  Een vrije markt verplicht nooit iets. En in het westen zijn er zoveel verplichtingen. Slechts de illusie van vrijheid wordt gepropageerd. Net zoals in Noord Korea.

 • Roi

  @Gerard /Rien

  Tuurlijk was dit ook maar een gokje want de beurs ging inderdaad al even omhoog.(But what goes up must come down was mijn motto) Maar aan de hand van de cijfers (vielen toch tegen) en de recente stijging na inkoop INTEL ga je er niet vanuit dat terwijl ze op bijna de hoogste koers ooit staan dat er nog eens 10% in 2 dagen bij komt door de expiratie. Dan zaten er volgens mij een hele hoop handelaren scheef!

 • Bart

  “Ajax-trainer De Boer: homo’s hebben geen motoriek”

  Bovenstaand bericht, vandaag in de media verschenen, roept grote verontwaardiging op in het “moderne” Nederland.

  Tja, realisme is natuurlijk al jaren verboTen in Nederland …

 • Lamberto

  @Gerard #38

  Beste Gerard, beschaving is zo dun als een laagje vernis.
  Als onze huidige fantasie wereld door de komende economische ineenstorting haar einde vindt, en honger, armoede, uitzichtloosheid en uiteindelijk “het zijn of niet zijn” haar intrede doet, zal dit bij grote groepen mensen leiden tot moreel en geestelijk verval.
  Toch zullen er altijd personen uit dit moeras opstaan die trachten de ethiek van het mens-zijn hoog te houden, ook al moeten ze hiervoor met hun leven betalen.
  Het kennen van de feiten is daarom essentieel!
  Als een boek door lieden die hier blijkbaar belang bij hebben wordt verboden, zal ik alles op alles zetten om van de inhoud kennis te nemen.
  We hebben in de geschiedenis vaker onverlaten gehad die door domheid gedreven hele bibliotheken vol wijsheid in vlammen lieten opgaan.
  Dit is een misdaad tegen de menselijkheid.
  Type daarom de volgende zinnen in Google:
  De ondergang van Nederland – Land der naïeve dwazen
  Mein Kampf
  Torah
  Bijbel
  Koran

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Roi, Gerard:

  “5 dagen voor expiratie moet je eruit als je rond de grens ligt”

  En dat is de reden waarom deze schijnbare manipulatie plaatsvind. Mi is er geen sprake van manipulatie maar optie houders die hun positie afbouwen en daarmee de koers beinvloeden.

 • Gerard

  @Roi
  Dat gebeurt zeker. Daar moet je altijd op bedacht zijn. 5 dagen voor expiratie moet je eruit als je rond de grens ligt. Banken kunnen inderdaad met veel geld de koers beïnvloeden en dat doen ze ook. Maar de markt was stijgende afgelopen week. Dan lijkt mij short gaan niet verstandig.

 • Roi

  Zal ik jullie nog iets vertellen wat gemanipuleerd wordt!

  Aandelen aan de lopende band door de banken/marketmakers.(mijn inziens)

  Ik ben als speculatie een keer short gegaan op ASML.

  De koers is geëxplodeerd in een jaar tijd naar boven de 40. (het gaat goed)

  Intel heeft een groot belang genomen in ASML. (Fijn en belangrijk voor toekomstige afnames)

  De Cijfers afgelopen woensdag vielen daar en tegen ietswat tegen vergeleken met vorig jaar.(omzet en winst ietswat lager).Outlook redelijk stabiel…geen duidelijke verwachting voor volgend jaar!

  Maar goed Intel was dus al in de Koers verwerkt en op de cijfers die toch minder waren opent ASML de beurs 1.5% lager (40.5) conform de verwachtingen .

  Wat gebeurd er de zelfde dag gaat opeens dat Aandeel de hoogte in op dit zelfde nieuws dus…na al 2/3 % (42.5) hoger te staan denk ik… nou positivo’s laat ik nou maar eens short gaan met een uitstop op 45,9. Redelijk veilig zou je denken!

  NEE DUS… het aandeel stijgt door naar jawel 44.23 =/- 6.5%. Vreemd ok maar mogelijk. Maar de volgende dag begint het spelletje opnieuw naar bijna 46….Helemaal vreemd! dus ik uitgestopt.(balen)

  Wat is er gebeurd: Vrijdags optie expiratie dus… daar zijn partijen die de koers op een bepaald niveau willen hebben zodat hun opties niet waardeloos worden. Om de koers van ASML te kunnen manipuleren dan moet je een hele grote zijn met diepe zakken dus, want 1 aandeel is al meer dan 44 euro. En als je dus alles gaat opkopen/ook met de derivaten dan kost dat een vermogen.
  Dit is natuurlijk risico dat je loopt als je derivaat wordt uitgestopt, maar zo’n stijging naar de hoogste koers in 10 jaar tijd een dag voor expiratie..dan lijkt het me overduidelijk dat ASML omhoog wordt gemanipuleerd voor eigen voordeel.

  Dit moest even van mijn hart!

 • Lamberto

  @Henk #37

  Ik ben geen socialist, verre van dat zelfs.
  Maar het lijkt er op dat uw vrije markt er een is waar we nu juist in Europa economisch de vernieling mee in zijn gegaan.
  Enkele jaren geleden was er een TV spotje met de tekst, “dan verkoop je toch de boot”.
  Als je de financiële idioterie in het voetbal bekijkt hadden ze beter kunnen roepen, “dan verkopen we toch onze muntjes”.
  U kent toch wel de betekenis van het woord “subsidievreters”.

  http://www.groene.nl/2011/20/wie-betaalt-het-voetbal

 • temp242
 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  Bekijk dit interview eens. Het beste stuk situeert zich rond minuut 21:30. Mikhailovich legt uit hoe je je het beste kan indekken tegen de val van het fiatgeld:
  The financial system is so interconnected and so highly correlated, different asset classes that deemed to be uncorrelated or low-correlated, have become highly-correlated and are essentially all sitting in one systemic basket. The way to address the problem is to look for baskets that are not in the financial system.
  M.a.w.: GOUD!!

  http://www.fininfo-be.com/2012/07/19/hoe-uzelf-beschermen-tegen-de-val-van-het-fiatgeld/

 • Bart

  Dat “Mein Kampf” verboden is geeft aan hoe onvrij men in Nederland is. Waarom zouden wij ’t boek niet mogen lezen? Natuurlijk omdat er waarheden in staan waarvan het narcistisch establishment niet wil dat die gelezen worden door het volk.
  Het afschilderen van Hitler als zijnde een zwakbegaafde persoon of slechts een gefrustreerde kunstenaar toont de minachting aan van het Nederlands en internationaal joods- en joods-gezind establishment richting de geschiedenis en richting het volk.
  Gelukkig staan veel mensen ver boven die intellectuele en morele gijzeling die bedoeld is ter onderdrukking en verdere indoctrinatie van het volk. Maar zeer velen ook niet.
  Ze spelen het heel slim, de joodse bankiers, politici en mediabazen.

  Gelukkig is bovenstaande enkel politiek geneuzel en is er een hogere waarheid.

  Die van reincarnatie, karma (illusie) en daar vervolgens uit komen. Leve de vrijheid!

 • Gerard

  @Jullie
  Toch Jullie kan ik de Israeliers niet helemaal ongelijk geven. De hele regio wil niets liever dan Israel van de wereldbol vegen. Iran heeft meerdere malen openlijk gezegd dit ook te willen.
  Daarbij heeft Israel de meest bekwame geheime politie ter wereld die over de hele wereld actief is, de Mossad. Verder denk ik dat het probleem wel erg complex is. Iets wat wij misschien niet goed begrijpen omdat we nooit goed geinformeerd worden en uiteraard omdat wij daar niet wonen.

 • Gerard

  @Henk
  “Voetbal interesseert mij werkelijk helemaal niets, maar zolang er geen overheidsgeld (mijn belastingcenten) naartoe gaat, laat ze maar lekker miljoensalarissen betalen als ze daar zin in hebben.”

  Beste henk, dan heb je het goed mis! Voetbal wordt wel degelijk geheel betaald uit belastinggeld! Vooral van Spanje en Italie is bekend dat ze vele miljarden belastinggeld in de voetbalclubs stoppen. Pas nog werd gepubliceerd dat FC Barcelona 1 miljard staatssteun gekregen had verdeeld over 5 of 6 jaar of zo (weet niet meer precies). Stadions en onderhoud gaat sowieso uit de staatskassen.
  In Nederland leeft de voetbal ook van rijkssubsidies. Vandaar de hoge salarissen van voetballers, bestuursleden, trainers, enzovoorts. Noem het maar gewoon ambtenaren, want dat zijn het ook. Ik heb wel eens gehoord dat sommige voetballers wel 2 miljoen verdienen per jaar! Dat is heel wat meer dan een bankdirecteur.

 • Gerard

  @Lamberto
  “Dat ik vanuit een subjectief venster naar de geschiedenis betreffende de periode 1930 – ’45 kijk moet ik helaas naar het rijk der fabelen verwijzen.”

  Laat ik nu net die periode goed bestudeerd hebben. En ik denk het goed begrepen te hebben.
  Wat we snel vergeten is dat je deze periode door de bril van toen moet bekijken en NIET door de bril van 2012 !!
  We gaan echt deze periode terugzien in de komende jaren. Als de armoede, onzekeheid, werkeloosheid en hoge inflatie op ons inwerkt, dan begrijpen we pas hoe mensen reageren. We zien het trouwens al in griekenland waar extreem links en extreem recht tegenover elkaar staan als grootste partijen.

  Wat jullie zegt over de joden klopt wel, maar let op, dat betreft slechts een klein deel van de joden.
  Om dit goed te begrijpen wat het jodenprobleem is moet je eigenlijk Mein Kampf lezen. Dit boek is verboden omdat wij dit probleem niet mogen weten. Zelf ben ik ooit naar Diksmuide gegaan naar de ijzerbedevaart omdat ik perse dit boek wilde hebben. Juist omdat dit verboden is! Is daar ook nu nog te koop (eind augustus elk jaar).
  Het probleem is dat de joden de macht grijpen in de media, politiek en bankwezen. Drie hoekstenen die de gehele maatschappij sturen. Samen verenigd in geheime vrijmetselaars bewegingen.
  De media wordt geheel hierdoor bestuurd waarmee de weg vrij is voor politiek en bankwezen. Wat massamedia brengt en verzwijgd wordt beslist binnen deze vrijmetselaars. Dat is ook nu nog het geval. Maar, nogmaals, dit is verboden kennis. En het betreft een kleine groep aan de top, niet alle joden. Toen het in Duitsland fout liep in de 30er jaren, en de manipulatie van de drie hoekstenen geheel op straat lag, kon dit gebeuren. Het was ook niet helemaal toeval dat alleen de joden in de Weimar veel goud en zilver bezaten. Voor extreme armoede gaat men daders zoeken. Dat is en blijft een menselijke eigenschap. Joden zijn de hele geschiedenis vervolgd, verjaagd en uitgemoord, en niemand weet waarom. Het was steeds om precies dezelfde reden.

 • Henk

  off topic
  Een voorbeeld van socialisten die niet begrijpen hoe een vrije markt werkt
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/29/franse-minister-salaris-van-zlatan-is-onfatsoenlijk.xml

  Voetbal interesseert mij werkelijk helemaal niets, maar zolang er geen overheidsgeld (mijn belastingcenten) naartoe gaat, laat ze maar lekker miljoensalarissen betalen als ze daar zin in hebben.

 • gordijnen

  Ontgroening voor Anshu Jain van Deutsche Bank
  Frits Conijn
  donderdag 19 juli 2012, 10:54
  update: donderdag 19 juli 2012, 17:31 De 48-jarige Anshu Jain zal een onrustige nacht hebben beleefd. Als medebestuursvoorzitter van Deutsche Bank is hij verantwoordelijk voor de handelaren en raakt hij steeds meer betrokken bij de Libor-fraudezaak. Net als die van drie andere Europese banken wordt de handelswijze van zijn bedrijf onderzocht door de financiële autoriteiten. Company.info
  Deutsche Bank Nederland N.V. Meer over dit onderwerp
  Gelijkheid komt in verschillende vormen Tegenvallende winst voor Deutsche BankDe in het Indiase Jaipur geboren zakenbankier beleeft zo een wrede ontgroening. Samen met Jürgen Fitschen geeft Jain pas sinds mei 2012 leiding aan Deutsche Bank. Voor die tijd gaf hij bij hetzelfde bedrijf leiding aan de zakenbankactiviteiten. Sinds 2002 maakt de strikte vegetariër deel uit van de raad van bestuur.

  De vader van twee kinderen woont en leeft tegenwoordig in Londen. Hij begon zijn carrière als derivatenanalist bij Kidder, Peabody & Co, nu onderdeel van het Amerikaanse UBS. Later maakte hij de overstap naar Merrill Lynch en sinds 1995 maakt hij deel uit van Deutsche Bank.

  Eerder op de dag meldde de Duitse krant Handelsblatt al dat Deutsche Bank bij de bekendmaking van zijn kwartaalresultaten op 31 augustus zal aankondigen dat er 1.000 banen geschrapt zullen worden.
  Trefwoorden:

  Sommige mensen hebben altijd pech in het leven. Zitten steeds in de hoek waar de klappen vallen.

 • WijRos

  @Andreas

  re. Dat veranderd pas als de bestuurders voor een volksgericht komen.

  Beste Andreas, ik wil hier toch even laten weten dat ik niet voor volksgerichten ben. Hier komt zelden iets goeds uit voort.
  Het probleem is dat de huidige bestuurders door hun gedrag blijkbaar wel die kant op willen. Ik denk dat ze zo hoog in de ivoren toren zitten dat ze niet in de gaten hebben hoe het volk, met name de kleine ondernemers, hen veracht.

 • Ethan

  OT, maar over valse vlag e.d. gesproken, heb laatst mij toch een interview-ronde gehoord met een aantal gasten over de Olympische Spelen… mijn hemel..

  In this two and a half hour audio montage we’ll cover symbolism, synchronicities and oddities to possible false flag terrorism and militarization of the 2012 Olympic Games in London.

  http://www.redicecreations.com/radio/2012/07/RIR-120716.php
  http://www.redicecreations.com/radio/2012/07/RIR-120715.php

  De elite kan wel weer een goede afleiding voor hun praktijken gebruiken stellen steeds meer mensen…

  Als je dan leest over hoeveel militair materiaal er bij de OS ingezet wordt (o.a. luchtafweer op de daken van woningen) en dat er volgens een klokkenluider van het beveiligingsbedrijf* van de OS zo’n 200.000 ‘body bags’ beschikbaar zijn.. laten we hopen dat er niks raars gebeurt!

  Kan lastig hier 2 uur interview samenvatten, maar voor de lezers hier die oa geïnteresseerd zijn in zaken zoals symboliek, rituelen, bizarre toevalligheden, de rol van aandacht/intentie/energie, etc.. leef je uit ;)

 • Andreas

  Beste wijros
  Inderdaad. Dat veranderd pas als de bestuurders voor een volksgericht komen. Die procedure is ook aanmerkelijk korter.

 • WijRos

  @gordijnen

  re. Nieuwe politieke partij, die heel veel mensen voor het gerecht wil dagen.

  Beste Gordijnen ik dacht dat u wel wist dat vrouwe justicia geen blinddoek voor heeft. De ene ambtenaar bijt de andere niet. Nee, justicia wordt pas actief als het om vrije jongens of echte ondernemers gaat. Het heeft dus gewoon geen zin om bestuurders zoals ze zich noemen naar het gerecht te slepen.

 • Andreas

  Wat ik eigenlijk niet zo goed snap is het volgende. Wereldwijd is overal aan handgranaten en andere wapens te komen. Zelfs ons Amsterdamse gerechtsgebouw ontkwam niet aan een aanslag met een soort van bazooka. In bulgarije is dan een bom ontploft in een bus. Erg genoeg. Maar je zou toch denken dat groepen die werkelijk schade aan willen richten toch aan zwaardere of betere wapens kunnen komen. Ik reed deze week langs schiphol en zag vliegtuigen landen en opstijgen. Met een stinger of zoiets is het toch een koud kunstje. De mate van geweld wordt derhalve wel gedoseerd lijkt mij. En wie doseren?

 • Andreas

  Jullie
  Ere wie ere toekomt. Mijn complimenten voor post 23. Je post van gister deden mijn tenen kromstaan. Oei oei, dacht ik nog. Je zoekt nu nog erger als mij grenzen op. Maar je hebt het aardig rechtgezet. Maar beste Jullie, het is nooit een volk wat verkeerd is. Een volk bestaat uit mensen van vlees en bloed. Met dezelfde emoties als ons. Geen volk vindt het leuk om doden te tellen. Het zijn politici en generaals voor wie doden percentages zijn. Bbbrrrrrrrr.

 • Jullie

  En oh, wat de false flag van Israel betreft, speciaal voor alle Israel blindvolgers, een stukje kritiek :

  http://www.veteranstoday.com/2012/07/18/breakingunconfirmed-sec-clinton-assassination-attempt-in-israel/

 • temp242

  Te laat, veel te laat,Beste Pietje.

 • pietje

  @Bart
  Decennia CDA, PvdA en VVD hebben ons gebracht waar we inmiddels zijn: politieke radeloosheid, economische misère en schijn-intellectualisme waarvan de uitdragers niet meer in staat zijn om daadwerkelijk in oplossingen buiten het (partij-)boekje te denken. Ondanks dit alles is Nederland nog steeds een prachtig land, waarom zouden de SP en PVV het niet eens mogen proberen? En die stabiliteit, alsof er nooit politieke crises in en/of door middenpartijen zijn geweest?

 • gordijnen

  @Lamberto

  Heb je al gehoord van SOPN. Nieuwe politieke partij, die heel veel mensen voor het gerecht wil dagen.

 • pietje
 • Bart

  @Jullie
  Je hebt politiek gezien best wel gelijk met je hetgeen je aangeeft, lijkt me. Alleen … poltitiek is arbitrair en derhalve kom je er op dat niveau niet uit. Het gaat natuurlijk om geld en macht, waar anders om? Om angst en boosheid natuurlijk.
  In de materiele wereld is nu eenmaal wel eens oorlog, dat is nooit anders geweest. Een voordeel, iedereen moet na een “paar jaar” dood gaan. Om weer geboren te worden, dat dan weer wel, haha.

 • Jullie

  @ RCPL :

  Natuurlijk bedoel ik met het ‘smerige volk’ niet alle Israeliërs, ik doel natuurlijk op de oorlogzuchtige type’s die dat land rijk is, wat met name in de regering zit en waar al het grote belang zit.
  Doe niet alsof Israel een heilige bakermat is in het M.O. , wat corruptie en mensenrechten is het echt niet veel beter als in de omringende landen.

  Overigens, het duurde wel 17 hele minuten! na de aanslag dat N.Yahoo wist te melden dat Iran erachter zat.
  17 minuten !
  Waar is het bewijs voor deze enorme beschuldiging ?

  Israel roept openlijk tot een oorlog met Iran (uiteraard alleen als Amerika meedoet) , mij lijkt enige diplomatie wel op zijn plaats.
  Ik heb helaas nog niet van Israel gezien dat ze diplomatie willen met Iran.
  Behalve dat Iran geen kerncentrale’s mag, iets wat mij in de freakin’ 21e eeuw toch wel een soort van recht lijkt, bovendien is Iran een soeverein land, dus waar denkt Israel en heel de Navo zich mee te bemoeien ?

  Voorlopig is het Israel die oorlog wil met Iran, de vele moorden door Israel in Iran hoef ik hopenlijk niet te vertellen, maar denk dan vooral aan wetenschappers (vooruitgang) .
  En natuurlijk de digitale oorlog (Stuxnet).

  Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan.

  Wanneer heeft Iran eigenlijk voor het laatst een ander (buurland) aangevallen ?

  Iran is een land dat de grenzen respecteerd, dat ze natuurlijk enigzins achterlijk zijn wat mensenrechten en rechtsgang betreft is evident, maar dat mogen ze van mij best, zolang het maar binnen hun eigen grenzen doen.

  Als een kritiekloze blinde achter Israel aanlopen is iets van de vorige eeuw.

  De meeste (jonge) Israeliërs zijn de constante oorlogstaal van hun regering trouwens ook meer dan zat.

  De dienstplicht staat daar ook op de tocht, en dat is niet voor niks, het volk begint het gezeur zat te worden, en terecht.
  Je zou eens wat meer afstand moeten doen om de boel goed te bekijken, blijf bij de feiten.

  En wat de nobelprijs betreft, dat is ook 1 grote corrupte bende, kreeg Obama niet de prijs voor de vrede net nadat hij 20.000 extra troepen naar, welk land wat het ook alweer ? Irak ? Nee, Pakistan ? nee, Jemen ? Libië ? Nee, Oja, Afghanistan stuurde ?

  Hoe is het trouwens in Irak ? Met al dat verarmde uranium ?

  Verder moeten we inderdaad heel bang voor Iran zijn met al zijn bases op de wereld.

  O nee….

  Het heeft met economische macht in de regio te maken, Israel wil niet dat Iran dat overneemt…

  Zoals altijd draait het alleen maar om geld.

  En een wijs man zei eens : Het eerste slachtoffer van een oorlog is de waarheid.

  Je zou voor de verandering eens Zerohedge moeten lezen wat dit onderwerp betreft, verfrissende reactie’s.

  En trouwens, hoe weet ik dat je niet voor Israel werkt ? Want als ik het me goed herinner kon je je bij Israel laten inschrijven als ‘digitale soldaat’ , je werd dan betaalt om proganda en pro-Israelische berichtjes te plaatsen.

  Inderdaad, Israel is een bakermat van verlichting in het Midden Oosten. /sarc

 • Bart

  @Enrico
  Mij ervaring is dat liberalen vaker eigen verantwoordelijkheid nemen in hun handelen en niet zo afgunstig en zurig zijn. Maar, in grote lijnen kan ik je wel volgen.

 • Enrico

  @bart

  “Wat ik wel weet is dat socialisten en communisten vaak even extreem zijn in politieke gedachten alleen vinden ze zichzelf superieur. Dat maakt ze mi betweterige, arrogante maar gelukkig ook lachwekkende mensen”

  Bart, ga je nu echt beweren dat liberalen zichzelf niet superieur vinden? Voor alles open staan en naar anderen luisteren?

  Links of rechts, wat mij betreft geen verschil hoor, die conclusie kunnen we na al die jaren “democratie” in Nederland toch wel trekken met z’n allen?

 • Ethan

  Hahaha, dit is echt de afbeelding van de dag:

  http://tinyurl.com/6u5a7kj

 • Lamberto

  @Gordijnen #11

  Als mijn berekening klopt, komt de volgende prijs per 1 kg zilver boven drijven.
  De SS Gairsoppa bevat 48 ton zilver voor de huidige dag prijs van £150.000.000, –
  1 Pound is € 1,2820512
  Dus prijs voor 48000 kg zilver bedraagt € 192.307.680,-
  Dit is per 1 kg zilver € 4006,41
  Daar steekt die € 705,50 inkoopprijs per 1 kg zilver die een gerenommeerd edelmetaal handelaar momenteel biedt maar povertjes bij af.
  http://en.wikipedia.org/wiki/SS_Gairsoppa

 • pietje

  Ned Naylor-Leyland laat bij CNBC weten dat de goudprijs net als Libor rente wordt gemanipuleerd. Er zou volgens Naylor-Leyland een veel groter onderzoek moeten komen over de eventuele manipulatie van goud en zilver. De banken manipuleren de edelmetalen om verschillende redenen, aldus de analist.
  http://biflatie.nl/video/35-videos/33711-na-manipulatie-libor-nu-ook-manipulatie-goud-

 • Bart

  @Lamberto
  Landverraad is inderdaad dagelijks beleid bij veel politici. Ik verwijs graag naar Charlie Chaplin’s “Modern Times” aangaande de huidige geindustrialiseerde politiek/economische omstandigheid.

 • pietje

  Alle markten worden gemanipuleerd! Maar hoe definieer je de grens tussen manipulatie (slechte?) En interventie (acceptabel?) – In het bijzonder met betrekking tot het goud en zilver markten?
  Waarom overheden in grijpen in de gouden markten ” een te snelle stijging van de goudprijs signaleert een daling van het vertrouwen in de financiële en Monetair Stelsel.

  Men begint zich langzaam bewust te worden dat bijna alles gemanipuleerd wordt of de waarheid dusdanig verdraait dat het geen waarheid meer is.

  Dit gebeurt voor al door overheden en de grote financiële instellingen, die hebben de politieke en financiële slagkracht om dit uit te voeren, om zo aan hun eigen agenda te voldoen. Maar wat is aanvaardbare manipulatie en wat niet?

  Er zijn talrijke officiële en gelegitimeerd interventies door de centrale banken van de obligatierente (recente voorbeelden zijn: Operation Twist, kwantitatieve versoepeling) en valuta (Zwitserse frank, de Japanse yen). Zowel de hoeveelheid en de prijs van geld worden beheerd, dat wil zeggen gecontroleerd.
  De olieprijs is ook onderworpen aan interventies van OPEC-kartel, het in de markt brengen van de strategische reserves, net als de voedselprijzen (landbouw subsidies).
  Het LIBOR schandaal is nog een ander voorbeeld van manipulatie .

  Dit slechts het topje van de ijsberg als men rekening houdt dat de eigen belangen van overheden en de grote instellingen over de hele wereld vaak voor het algemeen belang gaan is het niet zo raar dat alles wordt gemanipuleerd .

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Reactie bij deze verwijderd.

 • oli

  @Jan: Ik hoop dat je zelf snel ontdekt dat jouw reactie tav Julie niet liefdevol is. Het gaat jullie beiden goed.

 • oli

  @Jan: Ik hoop d

 • Lamberto

  @Bart # 8

  Beste Bart,

  Om de discussie even zuiver te houden.
  Iedereen mag wat mij betreft denken wat hij of zij wil.
  Echter zoals het verleden al vaker heeft laten zien is het te hopen dat het veelal bij denken blijft, en dat de meeste gedachtenkronkels niet in praktijk worden gebracht.
  Ergens kennis van nemen of een politiek pamflet van welke politieke richting dan ook bestuderen, is iets totaal anders dan weloverwogen lid worden van een politiek richting die als uitgangspunt onderdrukking en uitbuiting hoog in het vaandel draagt.
  Dat is iets wat Joseph Luns, Joop den Uijl en niet te vergeten Willem Aantjes als volwassen mensen hadden behoren te weten.
  Door lid te worden, dus door het ondertekenen van de nationaalsocialistische uitgangspunten waren ze op dat moment mede schuldig aan de liederlijkheden die uit naam van deze beweging werden gepleegd.
  Zoals al eens eerder op dit weblog aangegeven stem ik momenteel op de PVV.
  Dit doe ik alleen omdat deze politieke groepering als enige duidelijk en luid verkondigd dat persoonlijke vrijheid en baas in eigen huis de fundering is onder een vrije samenleving.
  Mocht er echter een moment aanbreken dat ze een andere politieke richting inslaan, dan zijn ze acuut uit beeld.
  Daar momenteel het grootste deel van de huidige Nederlandse politici voor een tribunaal gebracht moeten worden om te worden berecht voor begane landverraders praktijken, zal het bij het eventuele wegvallen van de PVV geen zin meer hebben om te gaan stemmen.
  Einde democratie kunnen we dan roepen!

 • De Heraut

  Rolf, ik vind bovenstaande reactie van Jan aan het adres van Jullie bijzonder kwetsend en zou het op prijs stellen wanneer je hier, als moderator, actie op zou ondernemen.

 • gordijnen

  do 19 jul 2012, 10:51
  Zilverschat uit WOII opgedoken AMSTERDAM – Op 4700 meter diepte is een zilverschat uit de Tweede Wereldoorlog opgedoken.

  Foto: Bloomberg
  Foto: Bloomberg
  Remotely Operated Vehicle (ROV) Foto: Bloomberg
  Ads door Google
  Smartengeld claimen?
  Vraag vrijblijvend advies over Smartengeld bij Letselschade

  http://www.PalsGroep.nl/Smartengeld

  Zéér goedkope hypotheek
  € 150.000 hypotheek va € 252,- pm € 300.000 hypotheek va € 539,- pm

  http://www.hypotheekrente-voordeel.nl

  Commerzbank
  Profiteer van het hefboomeffect met producten van Commerzbank!

  http://www.Warrants.Commerzbank.com

  De staven lagen in het 126 meter lange wrak van de SS Gairsoppa in de Noord-Atlantische oceaan.

  De Amerikaanse firma Odyssey Marine gebruikte een zogeheten ROV (zie foto) om 1.203 zilveren staven mee naar boven te halen. De buit heeft een waarde van ongeveer 170 miljoen euro.

  Het Britse vrachtschip zonk nadat het werd getorpedeerd door een Duitse onderzeeboot in februari 1941.

  Oftwel 1 zilverstaaf is 141.313,38. Waarschijnlijk heel speciaal zilver. Staven van bijna 200 kg?

  Of is dit de prijs zonder manipulatie?

 • Bart

  “Slechts 196 Amerikanen – 0,000063% van de totale bevolking– zijn de donors van meer dan 80% van het super-PAC geld dat tot dusver al is uitgegeven tijdens de presidentiële campagne. Dat schrijft de Harvardprofessor Lawrence Lessig in het webmagazine The Atlantic.”

  Bovenstaande is van Express.be overgenomen.

  Iedere dag wordt duidelijker en duidelijker dat moderne democratie inderdaad niet meer is dan volksverlakkerij. En het volk maar blijven hameren op “democratie”, “democratische waarden”, “gelijkheid” etc. etc.

  Lachu, to say the least …

 • Bart

  @Lamberto
  Er is politieke vrijheid en dat betekent dat mensen links, midden, rechts, religieus, atheistisch, extreem links of extreem rechts overtuigd mogen zijn en zo mogen stemmen. Jij mag nationaal socialisten en fascisten afwijzen maar is jouw politieke voorkeur daarom beter?
  Wat ik wel weet is dat socialisten en communisten vaak even extreem zijn in politieke gedachten alleen vinden ze zichzelf superieur. Dat maakt ze mi betweterige, arrogante maar gelukkig ook lachwekkende mensen. Van die zelfingenomen MelkerT typetjes. En daarvan lopen er genoeg rond in Nederland. Kijk maar bij Antifa en dat soort clubjes.

 • Lamberto

  @Bart #5

  Beste Bart,

  U ziet voor uw ogen gebeuren waar nationaalsocialisme als het tweelingbroertje van fascisme toe gaat leiden.
  Volg alleen maar de verrichting van de huidige politici en de niet via democratische verkiezingen gekozen bestuurlijke leiders die momenteel sturing geven aan het Europese project.
  Dat ik vanuit een subjectief venster naar de geschiedenis betreffende de periode 1930 – ’45 kijk moet ik helaas naar het rijk der fabelen verwijzen.
  Als kind maakte ik na de oorlog de discussies mee tussen Duitse nationaalsocialisten die bij de Waffen-SS in Rusland hadden gevochten, en een Nederlandse communist die zich tijden de oorlogsjaren hevig had verzet en daarvoor het Verzetskruis had gekregen.
  Kijkt u eens goed om u heen en zie het wonderlijke feit dat veel nakomelingen van voormalige nationaalsocialisten of fascisten met elkaar getrouwd zijn.
  Deze groep met hun gelijkgestemde politieke gedachten is veelal intact gebleven.
  Politiek hebben deze lieden later vaak onderdak gevonden bij de VVD en het CDA.
  Ze zijn dus niet zoals u denkt van het politieke toneel verdwenen.
  Integendeel zelfs!

  http://plazilla.com/overeenkomsten-en-verschillen-tussen-fascisme-en-nationaalsocialisme

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  @ Bart

  Wijze woorden. Ergens voor open staan wil nog niet zeggen dat je het ermee eens bent. Het is nu ondertussen wel duidelijk dat de geschiedenisboekjes op school aan elkaar hingen van draad, slechte lijm en nog slechtere leugens. Zelf de geschiedenis onderzoeken is heel gezond.

 • Bart

  @Lamberto
  Wat is er mis met het Duits Nationaal Socialisme? Ik ben er persoonlijk geen voorstander van maar het was natuurlijk niet zo heel vreemd dat deze politieke beweging erg populair werd. Volgens David Icke overigens door de Rothschild’s gearrangeerd.
  Het grote probleem is dat de meeste mensen vanuit een erg subjectief venster naar de geschiedenis kijken. Daarbij komt dat geschiedenis geschreven wordt door mensen die niet altijd objectief zijn, mogelijk zelfs door mensen die een politiek motief hebben of een “opdracht” hebben van politici.
  Inderdaad, je mag je ook afvragen hoe het Holocaust verhaal tot stand gekomen is. Was er mogelijk een politiek belang? Zou zomaar kunnen. Waarom niet? Is “geschiedschrijving” in deze kontext niet simpelweg een deel van de oorlogsbuit van de US/GB overwinnaars? Net zoals bv de USD.
  New York en London zijn natuurlijk centra van macht die door joden overheerst worden.
  Wat mij betreft is het erg naief om om maar klakkeloos te accepteren wat op scholen onderwezen wordt. Dat is wat Noord Koreanen ook doen, verplicht. Velen doen het hier vrijwillig …

 • RCPL

  Jullie :
  Whahaha !
  http://www.zerohedge.com/news/netanyahu-accuses-iran-being-behind-bulgaria-explosion
  Wat een smerig volk is het toch eigenlijk, je zo haast denken dat het een ‘inside job’ is, het zou me ook werkenlijk niets verbazen eigenlijk.

  347 Stemmen

  Ik neem aan dat je met ‘smerig volk’ de Israëliërs bedoelt? Tjonge, zeg.
  Israël is omringd door PURE haat en agressie, met Iran voorop. Wekelijks roept het Iraanse regime op Israël van de kaart te vegen. Dan is Netanyahu’s redenering toch niet zo vreemd? Het laatste land in het Midden-Oosten dat overigens officieel vrede erkent met Israël, is Egypte. De pas gekozen Moslimbroeders zullen daar snel een einde aan maken.

  Om het dichtbij huis te houden: hoeveel “Toulouse”, “Bulgarije” en in lichtere mate “Amsterdam” (uitgedreven Joden, overvallen juweliers, beveiligde synagoge’s) heb jij nodig om de waarheid te zien?

  Waarschijnlijk heb je niet eens in de gaten hoeveel profijt en gemak je hebt van de talloze Joodse uitvindingen en technologische ontwikkelingen. Check ook eens de lange lijst van Joodse Nobelprijs winnaars (181), tegenover slechts 9 Arabische winnaars.

  En ja, ook ik baal van de Rotschild’s, Goldman Sachs, etc.
  Maar om de Israëliërs nou een smerig volk te noemen en ze te betichten van een Inside job??

 • Lamberto

  @Andreas,

  U schrijft: “dat kan ik mij niet herinneren”.

  De geachte Joseph Luns had al op jeugdige leeftijd last van dementie aanvallen.
  Vooral op later leeftijd als hem werd gevraagd om de waarheid te vertellen over zijn landverraders activiteiten tijdens de periode 1933 – ‘36, kreeg hij altijd acuut een dementie aanval.
  Politici zijn allemaal uit hetzelfde hout gesneden.
  Johannes Marten (Joop) den Uijl van de PvdA was in zijn jeugd tot het hem te heet onder de voeten werd ook een achterbaks politiek meelopertje die het Duits nationalistische gedachtegoed vereerde.
  Kon zich later ook niets meer herinneren.
  http://www.kb.nl/dossiers/luns/index.html

 • Roi

  Steeds meer macht voor Barroso

  About the objections from some European leaders to the fiscal policy recommendations from Brussels

  Barroso reminded those European leaders that they were the ones who had given the Commission the right to set parameters for national governments. It didn’t make any difference to him if they continued to play their little tactical games, he said, noting that he would prefer to stick to facts. And then Barroso said heatedly: “If the European Council doesn’t sign off on these recommendations, we’ll have a serious problem.”

  http://www.spiegel.de/international/europe/the-euro-crisis-has-led-to-more-power-for-commission-president-barroso-a-844838.html

  En dit kan je in de toekomst ook gaan verwachten van Brussel als ze de boel bij elkaar houden. Zelfs die lapzwans van een Barroso gaat al dreigen.

  Brussels toekomstige voorstellen moeten kennelijk gewoon uitgevoerd worden.

 • temp242
 • temp242
 • temp242

  Duitsland, Rusland en misschien wel China erbij gaan heel die eurozooi te schijt zetten.

 • Roi

  Ook zo’n raar tekstje uit dat artikel van Temp

  The I.M.F. said that euro zone countries needed to go further, eventually issuing common debt and ceding some authority over their national finances.

  Het IMF wil gewoon zoveel druk uitoefenen totdat we het zeggenschap over ons nationaal inkomen gaan overgeven aan Brussel. Niet te geloven… nu ben ik blij dat zo’n groot en rijk land als Duitsland dat nooit zal toelaten zeg!

 • temp242
 • temp242

  Straks gaat Duitsland eens goed met Rusland praten en dan is het FYE!

 • Roi

  @temp242

  Als je tussen de regels doorleest,… zet zelfs het IMF met dit artikel Duitsland onder druk om de ECB maar aan het printen te krijgen en bonds rechtstreeks te gaan opkopen van probleem landen!

  IMF’s Lagarde komt uit Frankrijk en die willen ook het liefst Eurobonds invoeren.

 • Snel

  @temp242

  En toch krijgen we eerst nog deflatie, Temp. Of je wil of niet.

  MVG

 • temp242

  http://www.nytimes.com/2012/07/19/business/global/imf-warns-of-sizeable-risk-of-deflation-in-euro-zone.html?pagewanted=all

  Alsof men dààr nog de tijd voor gaat hebben éérst de deflatie te laten “passeren”…

 • temp242

  MASSIVE COMPLICATIONS
  TWISTED DEGENERATION
  DESPERATE SALVATION
  MASSIVE COMPLICATIONS

  http://youtu.be/YRHn-iNfRAE

 • temp242
 • temp242

  Beste Roi, software voor de reset.MVG.

 • Roi

  IXO :
  Zo dus nu de beurt aan de ABN AMRO die hadden we nog niet gehad na de ING en de Rabo eerder dit jaar eind vorig jaar, eerst het pin verkeerplat en dan het digitale verkeer. Onder het mom van stroringen of onderhouds fout.

  Gebeurd de laatste tijd inderdaad wel erg veel en ook bij verschillende banken. En zeker niet alleen in Nederland, in Engeland was het zelfde probleem bij een dochter van RBS en duurde meer dan 2 weken.. zouden ze allemaal de zelfde software installeren?
  En wat voor software is dat!!! Je zou er bijna het mijne van gaan denken.

 • temp242

  Klopt beste Andreas, bij de huidige generaties policorruptici is hun brein, of wat daar nog voor doorgaat allang kapot gesnoven.

 • temp242

  Mijn euro is is allang gevallen hoor Beste Gordijnen.
  FYE!
  Ik zou het warempel nog willen tatoëren!

 • Andreas

  Beste Temp
  Vroeger was er Joseph Luns die een boek schreef getiteld: ik herrinner mij. Dat kan tegenwoordig niet meer. Want bij iedere vraag van een parlemantaire enqette is het antwoord: dat kan ik mij niet herrinneren. Nee, beste Temp. De Jager en consorten zijn dan al ver weg in dienst bij de VN of een andere club. Net als Bos e Melkert. Tenzij de pleuris op zeer korte termijn uitbreekt. Maar dat zie ik nog niet gebeuren.

 • gordijnen

  Vandaag vroeg ik een bankdirecteur wat denkt U nu, is de euro nog te redden?

  Ineens zag hij hoe laat en was en vertelde mij dat hij op deze vraag nog terug zou
  komen, binnenkort.

  Voor de meeste is de euro, zoiets als een vuurpijl, je ziet hem meestal niet aankomen.

 • temp242

  Voor de liefhebbers:
  http://youtu.be/O2n3uQpurTE

 • temp242

  Juist Beste Broeder Andreas, we zitten op het juiste spoor!
  Het spoor naar de afgrond…
  Met de wetenschap die we NU hebben zouden we de zaken TOEN héél anders hebben aangepakt gaat binnenkort het antwoord van onze policorruptici luiden.MVG.

 • Andreas

  Beste Temp
  Met een eitje erbij smaakt dat helemaal niet verkeerd. En het voedt straks beter als die waardeloze euro’s. Maar die geven weer warmte in de kachel en dat is ook wat waard. En wij hoeven helemaal geen onderpand want ze betalen alles terug met winst. De Jager zegt het zelf. Dus ik snap niet waar jij je zorgen over maakt. Dat doet onze regering namelijk ook niet. Je moet is wat meer vertrouwen in politici hebben. :)

 • temp242

  Beste Jullie,Het onderpand wat Nederland vraagt is Parmahesp in ruil voor Kaasbollen.Mvg.

 • temp242
 • Jullie

  Whahaha !

  http://www.zerohedge.com/news/netanyahu-accuses-iran-being-behind-bulgaria-explosion

  Wat een smerig volk is het toch eigenlijk, je zo haast denken dat het een ‘inside job’ is, het zou me ook werkenlijk niets verbazen eigenlijk.

 • IXO

  Zo dus nu de beurt aan de ABN AMRO die hadden we nog niet gehad na de ING en de Rabo eerder dit jaar eind vorig jaar, eerst het pin verkeerplat en dan het digitale verkeer. Onder het mom van stroringen of onderhouds fout.

 • Edwin

  Nu ook een banking holiday bij ABNAMRO.
  De website ligt volledig plat, dus geen web overboekingen.
  Zal wel een echte storing zijn, maar merkwaardig dat zoiets helemaal en dan ook echt helemaal platligt.

 • temp242
 • Jullie

  Sorry dat ik weer post, maar hier het stukje over Finland en Spanje.
  Als je op google Finland Spain Bailout intype’t , krijg je dus nergens te zien wat het ‘collateral’ nou is…

  http://www.chicagotribune.com/business/sns-rt-us-eurozone-finland-spainbre86g0px-20120717,0,2552415.story

  Ik denk dat dat maar 1 ding kan betekenen….

 • Jullie
 • Jullie

  Ik las vandaag in de Telegraaf dat Finland ‘een’ onderpand heeft geeist van Spanje, in ruil tegen wat ‘getallen’

  Het was een opvallend stukje omdat er steeds ‘een onderpand’ in voorkwam, nergens stond WAT het onderpand dan was.

  Ik gok zomaar op goud, maar weet dat niet zeker.

  Maar het viel dus nogal op, ‘een onderpand’ ‘een onderpand’ ‘een onderpand’

  Iemand die ook weet WAT het onderpand is ? (ben even te lui om te zoeken)

 • WijRos

  @Gerard,

  Een goed verhaal Gerard.

 • De Heraut

  De authenticiteit van het geboortebewijs van Obama komt terug in het nieuws. Ik vond het een aantal jaar geleden een non-issue, maar de bewijzen dat hij geen geboren Amerikaan is – en dus geen president mag zijn – worden sterker. Voor de liefhebbers:

  http://www.wnd.com/2012/07/sheriff-joe-arpaio-press-conference/

  De Amerikanen kunnen dus in november kiezen tussen iemand die geen president mag zijn en iemand die belastingen ontduikt. Inhoudelijk is het lood om oud ijzer.

 • pietje

  Wat moet je nu echt in slaan Qua eten als het mis gaat NOUW GEWOON DUIVENVOER.
  Kost nog geen 60 cent per kilo en wie kent hem niet de vrek Gerben Hoeksma helaas om het leven gebracht door een misdrijf maar deze man leefden al 17 jaar alleen op duivenvoer.
  Laten we ook niet vergeten de Moermanmethode dit dieet was ook gebaseerd op duivenvoer.
  Wel een tip: laat het voer eerst een nacht weken in een pan met water en ga het de volgende dag koken. Dan wordt het wat malser.”

 • pietje

  HET NIEUWE GOUD MAIS?
  In enkele weken tijd zijn de prijzen van mais en graan geëxplodeerd. Maïs is 50 procent duurder geworden, tarwe 30, en soja bijna 20 procent. Dit lijkt een nieuwe golf van stijgende voedselprijzen in te luiden, schrijft de Volkskrant.
  De extreme droogte in het midden van de Verenigde Staten hebben de prijzen opgedreven. De VS zijn goed voor 40 procent van de wereld-maïsproductie.

  De prijsstijgingen doen volgens de krant denken aan de prijsgolven die in 2008 en 2010 het voedsel duur maakten. Daardoor leden zo’n 75 miljoen mensen honger. En dat zou nu ook weer eens kunnen gebeuren. De prijsindex van de Wereld Graan Raad staat nu hoger dan in juli 2008. De prijsexplosie in 2010, veroorzaakt door droogte in Rusland en Oekraïne, had ook een politiek effect. Zo leidden de hoge graanprijzen tot rellen in de Arabische landen en uiteindelijk tot de Arabische Lente
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3288205/2012/07/18/Prijsexplosie-graan-en-soja-honger-dreigt.dhtml

 • pietje

  bankiers weten heel goed waar de grenzen liggen. Maar komen die bergen bij geprint geld eenmaal los in de economie als die weer aantrekt, dan kunnen centrale bankiers ook niets meer doen. Hier hebben ze geen knop voor.

  Nou Gerard dit weten ze zeker maar hebben er gewoon lak aan een goed voorbeeld is wel het schandaal rond Barclays en de Libor-rente.

  Je zegt ook dat de goud prijs maar door twee elementen wordt bepaalt : te hoge inflatie bij te lage rente.

  Maar dit moeten er wel een bij op stip nummer drie is manipulatie hier onder een goed voorbeeld hoe het werkt.

  De the independent zocht het uit naar het debacle met Barclays zoomen deze krant in op de goudfixing. Dat de prijs ‘fixed’ (Engels voor ‘gearrangeerd’) wordt, is op zich natuurlijk al een vrij ongelukkige benaming. Vijf banken bepalen de goudprijs in Londen: Bank of Nova Scotia, HSBC, Société Générale, Deutsche Bank en, eum, Barclays en die houden echt geen rekening met een te hoge inflatie en een lage rente.

  Voor het helle verhaal hier is de link: http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/special-report-after-libor-where-will-the-next-scandal-be-7946899.html

 • Lamberto

  Willem Middelkoop in gesprek met Ad Verbrugge.

  Als de massa’s in de hele wereld maar in het sprookje blijft geloven, gaan we vrolijk op dezelfde voet verder.
  Luister maar eens naar de inhoud van de volgende video.
  http://www.youtube.com/watch?v=RdOAbrYGKQE&feature=player_embedded

 • RCPL

  Hee, wat lees ik nu op RTLZ?
  Iemand (Hans de Geus) van de MainStreamMedia, die geen mooi weer speelt, maar zowaar de ernst van de schuldencrisis (enigszins) duidelijk maakt?

  2e interessante stukjes van zijn hand. Voor ons gesneden koek, wel nieuw voor de meeste MSM-kijkers die het bedrieglijke en misplaatste geleuter van bijv. Mathijs Bouman gewend zijn.

  Check:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/29/spaanse-redding-gaat-nog-jaren-duren.xml

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/29/drastische-oplossingen-voor-afbouw-schulden.xml

 • Lamberto

  Het is interessant om zienswijze van de Amerikaanse econoom Robert Mundell over de Euro te lezen.

  “Euro is here to stay”

  http://opinion.financialpost.com/2012/06/08/robert-mundell-euro-is-here-to-stay/

  http://robertmundell.net/

 • Bart

  “Aanslag met twee auto’s op gemeentehuis in Waalre, Noord-Brabant, gebouw uitgebrand”, koppen de kranten vandaag.

  Bij de Telegraaf geven veel mensen in hun reacties aan het “wel oke vinden”, “het goed te begrijpen”, dat dit gebeurt.

  De vijandigheid richting openbaar bestuur neemt niet af, ook niet in het immer vriendelijke, gezellige Noord-Brabant. In Waalre huist trouwens al decennia lang machtige drugsmaffia, voormalige illegale jeneverstokers, en in Noord-Brabant heeft men vaak niets met “openbaar bestuur”.

  Haha, autobommen in Brabant. Leuk voor een carnavalsliedje.

 • Bart

  Het piramidespel wordt van onder gestaag uitgehold en van boven doet men verwoede pogingen het spel in stand te houden.
  Ik heb zelf een piramidespel in elkaar zien storten, in Den Bosch midden jaren tachtig. Daar was een vliegtuigspel geintroduceerd dat in korte tijd erg populair werd. Na een half jaartje of zo waren er tientallen “halfvolle toestellen” wegens verzadiging van de markt.
  Die toestellen vlogen niet uit en drie of vierduizend mensen waren hun 1000 gulden inzet simpelweg kwijt.
  Massahysterie had heel effectief zijn werk gedaan. De organisatoren, in dit geval hippe mensen uit het uitgaansleven, hadden heel goed gescoord. Ze hadden heel veel “verdiend” en veel feesten gehad met heel veel champagne en coke. Binnen hun circuit gespendeerd, want ja, dat hoorde er bij … De domme massa was dus tweemaal in een trucje van snelle jongens getrapt.

  Wat nu gebeurt is hetzelfde alleen op wereldschaal …

  Iedereen die geen goud of zilver aanschaft (of goede landbouwgrond of gewaardeerde kunstobjecten) neemt het risico, beter, heeft de zekerheid, in een halfvol vliegtuig te eindigen. Alleen nu zijn mensen geen duizend gulden kwijt maar tienduizenden of honderdduizenden euro’s. Of meer.

  Tragisch genoeg verkopen mensen hun goud en zilver momenteel aan de opkoper want ja, “de prijzen zijn hoog”. De meeste mensen hebben niet het inzicht om de effecten van het huidige monetair stelsel te analyseren. De overheid zou de burger moeten beschermen. De huidige overheden zijn echter slaven van het grootkapitaal, dat melden ze zelf keer op keer. Het zijn daarmee impotente nepleiders. Maar wel gekozen door het volk middels een democratisch bestel. En zo is de circel rond.

 • Gerard

  @temp242
  Natuurlijk kwam er geen QE3 vandaag. QE2 heeft namelijk averechts gewerkt. Dit heeft gezorgd dat door het stijgen van voedsel- en energieprijzen de koopkracht van de consument is ingestort.

  Maar QE3 is er wel degelijk in de vorm van TWIST. Een permanent QE3 die NOOIT meer kan stoppen. Twist is niet anders dan korte aflopende leningen doorrollen naar 10+ jaars leningen die de FED zelf bijprint. Dit gaat om onnoemelijk veel geld waar QE1 en QE2 meervoudig in passen!

  Ik kon het even niet vinden, maar ik zou wel eens willen weten hoeveel procent van de US staatsleningen nu al op de balans van de FED staan. En wat te denken van de ECB die heel Griekenland, half Portugal, Ierland, Spanje en Italie op de balans heeft staan.
  Dus wat te vrezen valt (zie die link van Roi naar goldonomic.be) is dus echt nu al in volle gang.
  Hoelang gaat de FED en ECB dit volhouden? Dat is de vraag. Grootste bubbel aller tijden.
  Dit is wat ik in bovenstaand artikel versta onder het “vastlopen financieel systeem”.
  Houd uw goud en zilver maar stevig vast!

 • Gerard

  @seppel
  “Ondernemers zijn niet geïnteresseerd in economie ? Laten zich leiden door de media ? Gerard toch.”

  Ja hoor, echt! Ik zweer het je.
  Onlangs nog bij een ondernemersbijeenkomst geweest. Je hebt nog nooit zulke optimistische mensen bij elkaar gezien als ondernemers. Het zit in de aard van het beestje. Iedereen, zonder uitzondering, was ervan overtuigd dat deze crisis binnen 2 jaar voorbij zou zijn! Ondernemers zijn met hun vak bezig, niet met economie.

 • Gerard

  @high five
  “…wie gaat dat betalen ?”

  Overheden betalen nooit…
  Daar hebben ze de FED voor met hun machientje..

 • Gerard

  @Roi
  Dat klopt als een bus!
  Daarom heeft de FED de “permanente” QE3 ingevoerd (lees: Twist). Dat houdt de rente laag.
  Als de rente gaat stijgen, dan is het hek van de dam.
  De vraag is of de FED de rente eeuwig laag kan houden? Ze hebben wel een lange adem.
  De ECB is ook al op dezelfde manier bezig.

  Extreme rentestijging op staatsleningen is natuurlijk de aanzet, maar feit blijft dat het “vertrouwen” van geld dan gaat verdwijnen door even zo extreem verlies aan koopkracht. Dus, eerst de oorzaak dan het gevolg. Komt even niet helemaal tot z’n recht in dat artikel, maar het klopt zeker.

  Vandaag sprak Bernanke nog dat de money supply (M3) dit jaar met 9% is gestegen. Dus het gaat echt wel die kant op!

  Ik blijf erbij, en heb dit vaker geschreven, als de rente gaat stijgen, pas dan zijn de knollen ECHT gaar! Niet eerder.

 • high five

  BREAKING: HSBC laundered Billions for Mexican Drug Cartels
  http://www.youtube.com/watch?v=Kt9ZYRdqOug&feature=g-all-u

 • high five

  Een oorlog voeren zonder QE3 ?. Een oorlog tegen Iran gaat mega veel miljarden kosten, wie gaat dat betalen ?
  Ik denk dat PM he goed gaan doen als de kanonnen gaan bulderen.

 • Roi

  HYPERINFLATIE SCENARIO

  Hyperinflatie gebeurt wanneer een obligatiemarkt van een land breekt. Met andere woorden, de soevereine natie is niet langer in staat zichzelf te financieren. Haar obligaties dalen (stijgende yields) tot het punt waar de overheid geld moet printen of failliet gaan. Stijgende rentetarieven veroorzaken dat rentebetalingen een te groot deel van totale budget bepalen. De overheid of centrale bank begint dan geld te printen om haar tekorten te financieren. Dan beginnen de burgers te consumeren omdat zij weten dat hun valuta snel aan waarde verliest. Vraag heeft niets te doen met de oorzaak of het ontstaan van hyperinflatie.

  Lees verder op;

  http://goldonomic.be/academie/category/hyperinflatie-scenario

 • Lamberto

  @Gerard,

  We moeten volgens mij maar een ding doen, en dat is rustig afwachten.
  Het huidige ongeremd bijdrukken van geld zal op een bepaald moment als een boemerang terugslaan.
  Als deflatie grootse vormen aan gaat nemen zullen ongekende werkloosheid, sociale onrust en politieke aardverschuivingen de samenleving volledig ontwrichten.
  Mocht echter door welke oorzaak dan ook de weg naar de opleving van de economie worden ingeslagen, dan zal zoals u al heeft aangegeven, inflatie veroorzaakt door het bijdrukken van onverantwoord grote hoeveelheden extra nieuwe koopkracht, als een wolkbreuk over ons worden uitgestort.
  Ook dit zal in de samenleving dezelfde reacties teweeg brengen als bij ongeremde deflatie.
  We komen dus door de huidige deflatie en komende ongebreidelde inflatie, beide keren volkomen klem te zitten.
  Goud en zilver zullen velen onder ons die door hebben hoe het er op dit moment economisch in de wereld voorstaat, de nodige rust geven.

 • temp242
 • temp242

  Beste Gerard, dank voor het aanbrengen van dit goed artikel.Wel denk ik, zoals RB ook al stelde dat Ben géén Q3 gaat lanceren, de dollar màg niet verzwakken want ze gaan midden oktober WOIII starten.MVG.

 • seppel

  Ondernemers zijn niet geïnteresseerd in economie ? Laten zich leiden door de media ? Gerard toch. Foei. Fout begin, de rest van je artikel is aanzienlijk beter.

 • Bart

  Leuk stuk Gerard. Opvallend is mi hoe schrikbarend weinig mensen zich realiseren wat er gaande is in de wereld van het geld. Dit terwijl “geld”, naast gezondheid, iza het meest belangrijk is in deze wereld. Voetbal en liefdesgedoe kosten nl. ook “geld”.