24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Verwachtingen over Amerikaanse economie doet goud- en zilverprijs stijgen

Deze week laten de goud- en zilverprijzen weer een stijgende lijn zien. Een factor dat bijgedragen heeft aan deze positieve trend is het tweedaagse overleg van de Amerikaans Federal Reserve’s Open Market Committee (FOMC). Na dit overleg is een verklaring van de FOMC naar buiten gebracht over de rente op de leningen van de Fed en zijn er cijfers naar buiten gebracht over de economische verwachtingen. Deze besluiten en groeiprognoses van de Amerikaanse economie hadden een duidelijk positief effect op de goud- en zilverprijs.

Zo heeft de FOMC aangegeven dat de beoogde rente voor de leningen van de Fed tot en met 2022 tussen de 0 en 0,25% zullen liggen In het statement dat de Commissie hierover naar buiten bracht, zegt het “De voortdurende crisis in de volksgezondheid zal zwaar blijven wegen op de economische activiteit, de werkgelegenheid en de inflatie in de nabije toekomst. Daarnaast vormt het ook een risico voor de economische groei op de middellange termijn. De Commissie verwacht de rente binnen dit bereik te houden totdat het ervan overtuigd is dat de economie is hersteld van de recente gebeurtenissen en weer terug op schema is om de hoogst haalbare werkgelegenheid te creëren in combinatie met prijsstabiliteit doelen.”

In de verklaring komt de Fed ook met verwachtingen over de groei van de economie, de werkgelegenheid en de verwachte inflatie. Zo voorspelt de Fed dat het Amerikaanse Bruto Binnenlands Product met 6,5 procent zal krimpen. In 2021 en 2022 verwacht de Fed dat de Amerikaanse economie weer zal groeien, respectievelijk met 5 procent en 3,5 procent. Het werkloosheidscijfer zal rond de 9,3 procent liggen dit jaar en afnemen naar 6,5 procent in 2021 en 5,5 procent in 2022. Hoewel de Fed een lage rente zal blijven hanteren verwacht het niet dat dit een groot effect heeft op de inflatie. Zo verwacht de Commissie dit jaar een inflatiecijfer van 0.8 procent, wat in 2021 zal oplopen naar 1,6 procent en in 2022 zal oplopen naar 1,7 procent. 

Aangezien het in de lijn der verwachting ligt dat de inflatie zal oplopen, denken analisten bij Goldman Sachs dat goudprijs volgend jaar $1800,- per ounce zal noteren. Dit prijs van goud kan zelfs oplopen tot $2000,- per ounce wanneer de inflatie sneller oploopt dan verwacht. 

Goldman Sachs maakt de vergelijking met de situatie in de eerste helft van 2009 toen er sprake was van economisch herstel maar de goudprijs hier niet van kon profiteren. Uiteindelijk begon de goudprijs in het derde kwartaal van 2009 te stijgen toen de inflatie hoger uitkwam dan verwacht. Goldman Sachs gelooft dat eenzelfde scenario nu weer kan uitkomen wanneer blijkt dat de Fed hogere inflatiecijfers tolereert om de werkgelegenheid te stimuleren. Dit kan er dus zelfs voor zorgen dat goudprijs boven de $2000,- per ounce uitkomt.

Interesse in de aankoop van goud om je vermogen te beschermen tegen inflatie? Bekijk hier onze gouden munten en goudbaren.

Bekijk ook